Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.10.21. 15:57 Máté.Sz

Köztársasági Minimum?

Címkék: LMP 4K! Köztársaság Köztársasági Minimum

Az LMP és a 4K! pénteken mutatta be közös program-összefoglalóját, amit Köztársasági Minimumnak (pdf) neveztek el. Schiffer szerintez nemcsak a két párt közös munkájának, hanem minden 2014 utáni fordulópontnak is a kiindulópontja”. Ha ez tényleg így van, akkor elég nagy szarban vagyunk, ugyanis az (egyébként számos pozitív vonással rendelkező) írás elég sok furcsa dolgot tartalmaz.

Először is, a címválasztás maga nagyon megtévesztő. Köztársasági Minimum – láthatjuk minden oldal tetején, ami azt sejteti, hogy egy olyan programról van szó, ami a köztársasági államforma érvényesülésének minimumait, Jávor megfogalmazásában „az új köztársaság alapfeltételeit” tartalmazza. Ez így viszont biztos, hogy nem igaz, mert a program teli van olyan tipikusan szocdem elemmel, amik érvényesülésének semmi köze a köztársasághoz. Ilyen például a szociális jogállam helyreállítása (bármit is jelentsen ez), vagy a lakhatáshoz való jog alkotmányba foglalása. Ezeket még csak nagy jóindulattal sem lehet a Köztársaság alapjainak tekinteni – a programra így találóbb elnevezés lenne a „Baloldali Minimum”.

Hozzátenném, hogy a köztársaság kifejezés ilyen baloldali kisajátítása semmivel nem jobb, mint anno a Fidesz féle nemzet fogalom lenyúlása, sőt gyakorlatilag ugyanaz történik. Ráadásul én nem bíznék egy olyan politikus demokrácia- (vagy bármilyen) értelmezésében, aki szerintChávez autoriter, ám demokratikusan választott baloldali vezér, aki erős államával elsősorban a kisemberek érdekeit védi”, és aki azért preferálja a venezuelai elnököt Orbánnal szemben, mert az legalább csökkentette az egyenlőtlenségeket. Egy ilyen kijelentéssel pont azokat a demokratikus és köztársasági értékeket tagadja meg, amelyekért elvileg ez a dokumentumban kiáll.

A program más kifejezéseket is teljesen rosszul és önkényesen használ. Ilyen a nagyon hangzatos „népszuverenitás helyreállítása” szókapcsolat: gondolom én ez azt jelenti, hogy ma nem teljesül a népszuverenitás elve. Ezt két okra vezeti vissza az anyag: egyrészről az elmúlt évek törvénykezése „gúzsba köti” a következő kormányok kezét azzal, hogy túl sok döntést 2/3-os többséghez köt, másrészt pedig a 2011-es alkotmányos rendben a közvetlen demokrácia szerepe lefokozódott.

Ez ismét fölösleges és pánikkeltő riogatás: ezen okok miatt a népszuverenitás még nem veszett el. Az igaz, hogy a jelenlegi kormány sok tekintetben csökkentette  utódai mozgásterét, de mindig lesznek olyan törvények, amelyeket csak minősített többséggel lehet módosítani. Az, hogy hol húzod meg ezt a vonalat, az teljesen önkényes, elméletileg csak technikai döntés. A népszuverenitásnak ehhez semmi köze: az csak azt jelenti, hogy a politikai vezetést a nép választja, és ebből ered minden hatalma.

A második ok sem állja meg a helyét. A közvetett és közvetlen demokráciagyakorlás között nincs minőségi eltérés, a népszuverenitás szemszögéből egyik sem jobb vagy rosszabb feltétlenül. Ki állítja azt, hogy a közvetetten választott amerikai elnök hatalma nem a nép hatalmából ered? Azzal az elgondolással is szakítani kéne végre, hogy a közvetlen demokrácia jobban szolgálja a közérdeket: egy ilyen berendezkedés tipikusan a populistáknak, a jó retorikai képességekkel rendelkező „nép fiainak” kedvez.

Röviden megfogalmazva tehát ez a program végtelenül sunyi. Egy csomagba beletették a mindenki által támogatott intézkedéseket (köztársaság, jogbiztonság, jogállamiság védelme) és beleillesztettek olyan apróságokat, amelyek minimum megosztó (szocdem) gondolatok, aztán egyben szavaztatnak róla. Éppen ezért lerí róla, hogy nem a közös minimum megtalálása volt a cél, hanem a köztársasági elvek felhasználása arra, hogy a saját baloldali elveiket becsempésszék, és a Fidesz utáni világ részévé tegyék. Aztán ha elutasítod a programot, akkor rádsüthessék, hogy nem vagy köztársaságpárti – holott lehet, hogy csak szimplán nem hiszel a baloldali populizmusban és az olyan tartalom nélküli kifejezésekben, mint a szociális jogállam, vagy a „kaszárnyakapitalizmus”.

Nagy kár érte, mert egyébként sok pozitív elemmel is rendelkezik: a pártkasszák átláthatóvá tételét, a független intézmények tiszteletét vagy a Költségvetési Tanács megerősítését én szívből támogatom, azonban a köztársaság fogalom kisajátítását, a közvetlen demokrácia erőltetését és az újbaloldali propagandát nem. Remélem, nem erre indulunk el 2014 után. 

 

 

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr484859033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlerTomi 2012.10.21. 17:15:11

Amit a közvetlen demokrácia egyenrangúságáról írnak, az azontúl, hogy egyszerűen ostobaság és a népfelség elvének szembeköpése ("...és egyértelművé kell tenni, hogy a közvetett, a választott képviselők útján történő hatalomgyakorlás egyenrangú a közvetlen demokrácia eszközeivel, a népszavazással, a népi kezdeményezéssel és a közügyekben való állampolgári részvétel egyéb megoldásaival."), seholse' működik.

Amit a KT-ról írnak ("...el kell törölni az egykulcsos adót alaptörvényben rögzítő szabályokat, valamint a Költségvetési Tanács vétójogát ahhoz, hogy a mindenkori kormányzatnak lehetősége legyen meghatározni a gazdaságpolitikát.") azért sunyi, mert 1. ha a fékekről beszélünk, akkor ez aztán valóban fék, 2. ha pedig problémás a léte - merthogy valóban nem egyértelmű, hogy lennie kell KT-nak - akkor nem értem, miért akadtak ki 2 éve a felszámolásán?

Persze ezek általam kiragadott részletek. Alapvetően nem baj, ha néhány normál esetben koalázó fiatal kommunista még október végén is gyűléseket szervez és vitatkozik a '14 utáni Mo-ról.

De egy dolgot a szabadságpártiaknak nem szabad elfelejteni: Venezuela és Bolívia jelenlegi politikai rendszere és a IV. Köztársaság eszméi egymással összeegyeztethetlenek.

unionista (törölt) 2012.10.21. 22:17:30

ez két formáció közös deklarációja. nem gondolják, hogy feltétlen egyet kell vele érteni.

2012.10.21. 22:27:42

A szocik mesterei a szótárak újraszabásának.
Köztársaság egyéni jogok nélkül.
Liberalizmus szabadság nélkül.
Alkotmány elvek nélkül...

wilson77 2012.10.21. 23:10:27

@Dániel Boros:
Kedves Dániel Boros!

Ugye Fideszt szeretett volna írni, csak véletlenül elgépelte?

üdv:
-wilson

dr kíváncsivagyok 2012.10.21. 23:22:45

"Hozzátenném, hogy a köztársaság kifejezés ilyen baloldali kisajátítása semmivel nem jobb, mint anno a Fidesz féle nemzet fogalom lenyúlása, "

Nono,..a Fidesznek Magyarország csak zárójelben Köztársaság ! Míg a ballibnek a Nemzet nem mellékes , elvont fogalom !

dr kíváncsivagyok 2012.10.21. 23:23:44

@wilson77: Esküszöm Én is erre gondoltam....elírásra...

Brix 2012.10.21. 23:28:07

Először is azt kellene tisztázni, hogy mi a baloldaliság, és mi a jobboldaliság, mielőtt egy ilyen ostoba kritikát megfogalmaz valaki. Magyarországon, gazdasági programját tekintve, jelenleg nincs jobboldali párt. A leginkább szociális programja az LMP-nek és a Jobbiknak van. A fidesznek vannak ugyan jobboldali gazdasági gondolatai, de a magántulajdon semmibe vétele és az állami tulajdon kiépítése a gazdaságban, már bolsevik módszerekre vall. Magyarországon kizárólag politikai értelemben lehet valaki jobboldali: zsidózás, cigányozás, EU-zás sok embernek tetszik, de ha valaki szabadpiacról, kisebb államról, öngondoskodásról beszél, az már nem tetszik a népnek. Ha meg egykulcsos adót vezet be, rabszolga munka törvénykönyvet alkot, és a kisemberekre terheli a válság hatásait, akkor megy a levesbe, ahogy a fidesz is. Európában , így Magyarországon is az emberek alapvetően szocialista beállítottságúak, de mivel nálunk 40 év szocializmus volt, igy az emberek egy része inkább a nemzeti szocialista pártokat kedveli, ( Jobbik) mint a nemzetközi szocikat ) Mszp) Nyugaton egy ideig a növekvő bevándorlás okozta feszültségek miatt előtörtek a szélsőjobb pártok, de a konzervatívok inkább visszaszorulóban vannak. Franciaország, Románia, csehorzsági helyatósági választások, mind a baloldal előretörését jelzik. Merkel is veszíteni fog Németországban és akkor gyökeresen megváltoznak a politikai erőviszonyok Európában.

2012.10.21. 23:54:06

@Brix: "igy az emberek egy része inkább a nemzeti szocialista pártokat kedveli, ( Jobbik) mint a nemzetközi szocikat ) Mszp)"

Ez jól hangzik, viszont akármennyire is van szarban az MSZP, még mindig a Jobbik felett áll népszerűségben, de a mélyponton is kb. mérési hibán belül volt alatta. Tehát a fenti mondat egyszerűen nem igaz.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.10.22. 00:37:44

Ez egy levél részlet, nem pont a témához, de fedi annak lényegét:

"Nos.. jogállamiság.. nemzetközileg elfogadott axiómája...

"A jogállamok (joguralmi államok) legfontosabb ismérvei [szerkesztés]

Az önkényes döntésekkel szemben a jogszabályok által előre meghatározott döntések születnek,
a bíróságok előtt és a törvények előtt minden ember egyenlő,
az alkotmány az emberi jogokból származtatható, és ezek kikényszerítése a bíróságok feladata,
a hatalommal felruházott emberek sem állnak a jog felett."

1., Ennek nem tesz eleget az, hogy a közfeladatot ellátó réteg, gyakorlatilag az érinthetetlenek kasztjába tartozik... Ha gondolják másolom a törvényt... de szerintem erre nincs szükség...
2., Önkényesség... az ENSZ által meghozott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát M.o. törvényes képviselete is aláírta... Geréb Ágnes sok sok pontjára hivatkozhatna... pl. minden embernek joga van a neki tetsző munkát elvégeznie... vagy.. csak a tényleges bűnökért lehetne bíróság elé állítani, ahhoz pedig sértettnek kell lennie, illetve annak, vagy a gyámjának kellene feljelentenie...
3., Geréb Ágnes le tett egy esküt... egy orvosi esküt.. bárki leteheti.... ráadásul tanult... gyakorlattal rendelkező ember, akit véd a titoktartási kötelezettsége is... nem látom, hogy követte el a bűnt...
a., nem ő ejtette teherbe a terhes nőt... de ez amúgy sem bűncselekmény...
b., nem ő volt terhes, de úgy tudom ez sem bűncselekmény...
c., az elsősegélynyújtás mindenki kötelessége... ennek az elmulasztása bűncselekmény
d., Geréb Ágnes úgy tudom, a baleset elhárításában részt vett, értesítette a megfelelő hatóságokat, amikor tapasztalta a bajt, ez bűncselekmény, mert megszegte az adatvédelmi törvényt...
4., De térjünk vissza a jogállamisághoz... Jog és életvédő, érdekvédő szervek betiltása, működési területének korlátozása...
5., Szubjektumok betiltásának lehetősége... lásd Magyar Gárda, vagy eszmei jelképek... Ezek nem de factók. Ezeknek a jelentése csak az emberi fejekben létezik, ilyet hogyan mérlegel egy bíró?! Nincs valós bűn...
6., Még mindig rabszolgaság van.. ha valaki el akar jönni azonnal a munkahelyéről, meg kell vásárolnia a szabadságát... a legalapabb emberi jogok vannak semmibe véve...
7., Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata.. a munkásember szabadsága... nincs ilyen Magyarországon... a rabszolgatartójuk rendelkezik a szabadság napokkal.. magyarul csak szabadnapok vannak... Ráadásul, ha egy munkáltatónak felmond a rabszolga decemberben... és volt 20 nap szabadsága, még azonnal leszerződik a szabadulása napján egy másik rabszolga tartóhoz, eltűnt a szabadsága.. megszűnt embernek lenni...
8., Anyagilag érdekelt szervek dönthetnek más emberek bűnösségéről.. Lásd energiaszolgáltatók, vagy BKV, VOLÁN, MÁV... Nemzetközileg tiltott adatbázisokat tartanak fenn, azokról az emberekről, akiket beengedtek az általuk üzemelt területre, de azok nem vettek utazási jegyet... és büntetnek... bírságolnak, hol kötbérnek, hol pótjegynek nevezik...
9., Minden nemzetnek, népnek joga van fegyverrel kiharcolni a szabadságát és szabadság jogait, fegyverrel megvédeni azokat... Lásd Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata... akkor miért szedik össze?! Miért kell engedélyeztetni?! Ja, hogy vannak felsőbbrendűek, meg alacsonyabb rendű emberek, akik tarthatnak, illetve nem tarhatnak...
10., Önrendelkezés... minden népnek joga van eldönteni, kivel barátkozik és kivel nem... lásd Nemzeti Önrendelkezés... Maga a Magyarországon élő etnikumok közt, nincs ilyen egyezmény... hol van?! A szlovákok erre hivatkozva megtagadhatják a kettős állampolgárok szlovák állampolgárságát?! De mi magyarok, vagy romáknak még az együttélés szabályairól sem dönthetünk? Hiszen egyik nép sem uralkodhat egy másik fölött... városok, iskolák egyéb intézmények népei?!
11., Óriási a munkanélküliség... Persze már beleszámolják a dolgozókba azokat is, ha már volt 1 nap munkaviszonya... hol a munkához való jog?! Mesterségesen magas szinten tartják... addig növelték az egy főre kiadható munkaórák számát.. amíg ez nem lett..
a., Csökkentették a sorkatonai szolgálat idejét, majd eltörölték
b., Kitolták a nyugdíjkorhatárt
c., Iskolakötelezettség idejének a csökkentése...
d., 3 nap csak úgy kivehető betegszabi
e., Elvették a melegüzem és veszélyes üzem 9 naponta járó fizetett szabadnapját...
f., elvették a nőktől a szülési lehetőséget, a családalapítási lehetőséget, így a gyermekkel eltöltött idő is növeli a munkanélküliséget
g., A rendőrök, tűzoltók és egyéb korkedvezményes nyugdíjkorhatárát kitolták...
h., Államilag finanszírozták a munkanélküliséget teremtő automatizációt...
12., 1970 környéki IMF megállapodás, valuta-deviza tartalékokról, valamint a forgótőke áramlásról... úgy emlékszem 10%-ban térhet el az egy főre jutó GDP és az egy főre jutó átlagjövedelem... Ma ez kb 240 ezer forint, valamint 44 ezer forint körül van... az eltérés kb. a megengedett nyolcszorosa...
13., Minden gyermeknek joga van az oktatáshoz.... de minősége is meg van határozva... ma az emberek Magyarországon éppen, hogy nem analfabéták... Jó ha írni, olvasni, számolni tudnak... A terrordiktatúrákra jellemző előadás típusú oktatás van... a gyermekeknek meg kell venniük a tankönyvet miatta... az ENSZ a tanítás hogyanját is előírja...
14., Egészségügyi ellátás... Az ENSZ ennek is a hogyanját is előírja... legutóbb bementem a bőrgyógyászatra.. a a lézerszemével a fehér köpenyes valaki ránézett a kezemre... és felírt egy petrollátum koleszterin vízkeveréket, némi fertőtlenítőszerrel a kezemre... a legtöbb államban be van tiltva a vazelin... még jó, hogy tanyasi parasztember vagyok, és tudom, hogy az egyszerű H2O2 kb. 8%-os oldata az anaerob bacikat nagyon jól pusztítja... egy varázsszó... WHO... ami rendszerezi a betegségeket és az ellátás minimumát... magát a diagnózis felállítását... ha lezárom a bőrfelületem vele, már halott lennék...
15., "Hatalommal felruházott emberek sem állnak jog felet... " Tisztelt Ház... mentelmi jog?! Érdekes dolog...
16., A szegény sorban levő emberek korlátozása... mi ez?! Nem mehetnek oda, ahol a jómódúak vannak?! Hogyan lehet kitiltani őket, plázákból, vasútállomásokról, terekről?! Hogyan lehet megtiltani a kukázást, amikor törvényt csak valós jogkorlátozás vagy jogfosztási szándék ellen lehet hozni?!
17., Mi az a törvény, hogy törvény ellen nem lehet uszítani... felbujtani?! Ez mi?! Mióta jogi személy, mióta de factó egy papírdarabra vetett pár szó?! A törvények csak az emberi társadalom fiktív, kitalált szabályai az együttélést lehetővé tételére.. a társadalom működtetésére...
18., Újra orvosi ellátás.. önrendelkezés... elméletileg, minden ember értelmes.. mégis, hogy is van az, hogy vannak emberek, akik kiesnek a TB bizonyos köréből, ha nem úgy ugrálnak ahogy az orvos akarja, vagy nem szedik a gyógyszereket?! Főleg a "cukrosokra" vonatkozik... Ez mi?! politikai tisztogatás? Mégis mi ez?! Ki dönt arról, ki ugrált úgy és ki nem?! Ki hoz ítéletet?! a WHO ennek a módjait is előírja... nem az orvos diktál, ő neki csak teljes tájékoztatási kötelezettsége van, amit írásban kell megadnia... nem szóban, és ezt kell aláíratnia és azt, hogy a beteg melyik kezelést választja, esetleg az államilag támogatott alapdíjon felül, egy magasabb szintű szolgáltatást ki akar-e egészíteni saját pénzből... vagy a biztosítója... és ezt kell aláíratnia az orvosnak a beteggel...
19., Munkához való jog... államilag büntetendő a munka... a jövedéki adók, amiket mondjuk iparűzési adóknak csúfolnak... a pénzforgalom után kell fizetni, nem a keletkezett haszon után... ez egy jó módszer az emberek kiirtására... a munkához való joguktól való megfosztás...
20., Magántulajdonhoz való jog, annak a létrehozásához... mi az hogy, kereskedelmi forgalomba nem kerülő dolgokon jövedéki adók vannak... ez mi?!
21., Az államháztartás nem csak, a köz jogainak kielégítésére költhet... ez mi?! Az adót nem csak arra lehet fordítani, amivel kapcsolatban az állam kötelezettségei felmerülnek, amúgy lopásnak hívják...
22., A köz jogainak szolgálatának minimális kielégítése... Beszélő buszmenetrend táblák... Még Párizsban és Londonban sincs ilyen... Ha egy magáncég akar... csinál.. de egy közszolgáltatást, közpénzből fenntartott cég?! Mi jogon?! Emiatt egy bérlet ára 10 000 forint az egy évben 120 ezer.. egy 4 tagú családnak 2 gyermekkel 360 ezer... ez mi?! Ez hűtlen kezelés... A gazdaság tönkretétele...
23., A közterület jelleggel működő magánszférák, chatok, blogok, újságok, mi jogon szabhatják meg, ki lehet tag, és kit kell kitiltani?! Mi az a moderálás?! Mi az a szerkesztői, vagy üzemeltetői felelősség?! Van ember és ember közti különbség?! Nem csak a független állami szervek léphetnének föl, valós bűncselekmény esetén?! Talán egy 60 IQ-s retardált nem ember, és nem írhatja le a véleményét a Cáfoljuk a Relativitás Elméletét blogban?! Ő miért nem teheti ezt meg?! Miért lehet kitiltani?! Éreztetni amit amúgy is felfogott, hogy ő kevesebb?!
24., Érdekvédelmi tüntetések, gyülekezések erre fenntartott közterületen... Nemzetközi törvények írják elő, hogy ezeket nem lehet bekorlátozni... Magyarországon tiltott adatbázist kell a rendvédelmi szerveknek még a szervezőkről is készíteniük... engedélyeztetésnek, vagy regisztrációnak hívják... arra hivatkozva, hogy a demonstrálók, gyülekező emberek jogait biztosítani kell nekik... és ha nem tartanak rá igényt?!
25., Emberi minőségből fakadó véleménynyilvánítás... Jó a testi sérülés okozása büntetendő... a lelki terror is, mert a kélek létezése a tudatunk létezése de factó. De azért az iskolai gyermekverekedések, vagy hogy elcsattan az utcán 1-2 pofon... ezt nem értem... akinek igaza van, álljon ki érte... Emberi minőségből fakad az agresszió... bennünk van... ha nem okoz tényleges kárt, vagy jogkorlátozódást?! Minek büntetni és tiltani?! A ringben bokszolni lehet, de a feleségünket lekurvázó postással nem lehet egy kis agresszív véleménycserét folytatni?!
26., Bizonyos vállalkozások miért vannak papírhoz kötve?! Nemrégiben törvényt akartak bizonyos körök hozni, hogy nyilvánosság előtt csak a zeneiskolát végzettek énekelhessenek, léphessenek fel? Az Emberi Jogok Nyilatkozata világosan leszögezi, minden embernek joga van olyan munkát végeznie, amit ő akar és szeretne... ebben nem lehet korlátozni... ha bűnt követ el általa, majd megfizet érte.. de előre bűnösnek és alacsonyabb rendűnek mondani mert nincs papírja...
27., Ha akar, minden embernek joga van, legalábbis az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata szerint, a közigazgatásban részt vennie, abban munkát vállalnia... Bemegyek egy munkaügyi központba, vagy előveszek egy újságot... nincs szabad közbeszerzés, nem látom meghirdetve... titkoltak... még azt sem teheti meg, hát ingyen és bérmentve szabadidőmben bemegyek egy kórházba, és segítek felmosni a folyosót, vagy a parlamentet... vagy éppen a munkaügyiben szeretnék segíteni az adminisztrációnál... abszurdnak tűnik?! Magyarország aláírt egy hivatalos jogi dokumentumot, szentesítette, hogy ezt minden állampolgára megteheti...
28., Nincs közbeszerzési tőzsde... a közt kiszolgáló létesítmények különböző helyi pályázatok útján, vagy a fű alatt árvereznek...
29., Hol van itt a jogállam?! Mitől lenne ez az ország jogállam?! Talán átírták nemrég nemzetközileg elfogadott axiómáját?! Ez még mindig, ugyan az a terrordiktatúra mint volt, csak elmélyült a terror ésa vele járó nyomor, és jogtalanság ... mert a szabad képviselőválasztás ebből csak egy pont... de ez sem teljesül, mert van egy bizottság aki ezt eldönti... mert azt mondják, börtönviselt, vagy börtönben levő ember nem lehet képviselő... Miért is nem?! Egyenlőre a Nemzeti Önrendelkezés és az egyik Nép a másikon nem uralkodhat, valamint a Nemzetközi Jog az érdek-összeférhetetlenség esetén, amit csak kémkedésnek hívunk, nem ezt mondja... ki.. hanem mást...
30., Minden embernek joga van az ügyét, és annak a védelmét rendesen megtárgyalni nyilvánosan... vajon Geréb Ágnes és a körülötte levő jogi aurosol, miért nem utal az ENSZ által megalkotott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglaltakra?! Amikor Magyarország törvényes képviselője által aláírt, és szentesített okmány, ami viszont jogalany, mert az embert, az egész emberiséget foglalja magában, hogy mi az?! Ez az Alapokmányunk fölött áll... Nemcsak egy szempont, vagy irányelvek... Ugyan úgy szentesítve van, mint azok a törvények, amit ön aláír, vagy kihozza a közlöny...
31., Bármilyen hihetetlen, abszurd, brutális dolog, a csecsemő aki halva született, nem volt jogalany... nem volt még neve, lakcíme, gyámja, nem volt anyakönyvi kivonata... sem állampolgárságát igazoló személyigazolványa.. ha Geréb Ágnes elítélik, akkor jogilag, az összes szándékosan abortuszt végző orvosutánzatot tömeggyilkosságokért le lehetne sittelni..."

2012.10.22. 00:49:04

@wilson77: Nem nem, a Fidesz közel sem olyan jó a befőttesüvegek újracímkézéseben mint a szocik. Próbálkoznak és nagyon szeretnének ezen a téren javulni, de túlságosan bénák az ilyesmihez.

Bár ha a mostani alkotmányra gondoltál, akkor teljes mértékben egyet kell hogy értsek veled.

ombie 2012.10.22. 01:09:32

Akkor 2014-ben bevezetjük a demokratikus szocializmust?

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.10.22. 01:30:22

Létezik ma olyan komolyan vehető párt a magyar horizonton, amelyik nem baloldali populista? (baloldali= gazdaságpolitikailag baloldali, a klasszikus értelmezés szerint)

dr. jenőke (jenőke) 2012.10.22. 03:33:06

@Dániel Boros:
Lehet, hogy befőttesüvegben nem jó a Fidesz, viszont egyedülálló a szerződések betartásában és a jogszabályok értelmezésében.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.10.22. 05:32:59

@Dr. jenőke (jenőke): A törvény jelentése nem egyenlő a jogszabály jelentésével!

A jogszabály egy eszköz arra, ne korlátozd be mások emberi jogait...

De pl. a közfeladatot ellátó személyek kiemelt státusza, soha nem látott, ilyen sötét időszak jogilag Magyarország történetiségében még nem volt... ennyire mélyre a törvényalkotásunk még nem süllyedt.. ez valami sötét feudalizmus inkább!

Barragon 2012.10.22. 05:33:28

A demokratikus köztársaság eszmeisége, nem bal és nem jobboldali! A Liberális demokráciák azért működőképesek, mert képesek voltak integrálni, mindazokat az értékeket, amelyeket a szocdemek, a keresztény -konzervatívok és a liberálisok egyaránt vallottak! Ezt a "liberális minimum" fogalom körében lehet megtalálni! napjainkban ugyan valóban megjelennek válságjelenségek magában a demokratikus rendszerben is (nemcsak Magyarországon, de itt aztán valóban támadja ezt Orbán és pártja!!!), hanem a világban is! De eddig a demokráciák képesek voltak önkorrekcióra! Semmi sem imdokolja még, hogy ezt a képességüket kétségbe vonjuk!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.10.22. 07:18:26

@Barragon: Bírom, amikor aliberalizmus szót összetévesztik az anarhista szóval..

A liberalisták a protekcionizmus ellen harcolnak... amit jelenleg azok képviselnének, akik éppen hogy protekcionisták... lásd.. véletlen egy magyart tettek meg színházigazgatóvá, a Dörmert és majd összeizélték magukat... hogy magyar került egy magyar színház élére.. hogy lehet ez... micsoda tragédia..

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.22. 08:25:36

@poszt.

Csak beleolvastam az elejébe ennek az Alkotmányossági minimumnak...

Szóval az LMP és a 4K.

Ezt akarják ?

" A jogbiztonság és a szociális jogállam helyreállítása. Egy jogállamban az alkotmánynak ki kell
mondania a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát és a szerzett jogok alkotmányos védelmét. "

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a fidesz rokonság és csicskahadsereg

az elmúlt kétév minden szerzett jogát megtarthatja...

Tényleg ezt akarja az LMP és a 4K ?

Az fasza...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.22. 08:28:54

a program olyan sunyi, mint az lmp maga....

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.22. 08:30:13

@Dr. simonmondja.: nyilván a statárium, a vagyonelkobzás ás az akasztás a kényes ízlésednek jobban megfelelne...mint az elődeidnek 1948-1989-ig....

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.22. 08:34:20

@FILTOL:

Éppen ti vagytok a statárium és a vagyonelkobzás pártja.

Szapora fidesznyik rétinéger családok.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.22. 08:43:04

@Dr. simonmondja.:

Szóval, nem tudom, hogy milyen köztársaságnak lehet azt nevezni, ahol minden állami funkciót és minden jogot egyetlen kollégiumi brancs ural és a potyadéka - örökre,

és a választások csak arra jók, hogy összeírják a - család ellenségeit - és ügyészi előzetesbe börtönözzék a választáson indulni merészelő polgárokat.

Ez mitől köztársaság ?

100 évig fideszesekkel az élen...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.22. 08:51:08

@Dr. simonmondja.: 100 évig fideszesekkel az élen..."

csak szólok...1948-1989 ig a magadfajta irányította ezt a kis országot, majd 1994-1998ig megint, majd 2002-2010ig megint...szóval nem tudom minek ugatsz itt 100 évekről, mikor lazán kiszámolható mennyit uralkodott a szent és sérthetetlen komcsilibsibolsi bagázs.
ja hogy most nem osztanak lapot? így jártál kicsicsillag...

val 2012.10.22. 08:55:40

Köztársasági celeb (elnök), köztársasági sz*rdarab, köztársasági kutyák. Folytathatnánk.

Ez most melyik is lenne a sorban? Negyedik, hatodik, hetedik?
Melyikben is nem lesznek végre bűnözők, kiválasztottak és bolsik a vezetők? A 249.-ben? Azt nehéz lesz kivárni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.22. 09:35:43

A 4k+LMP programja tényleg baromság. Eleve, az LMP szélsőbaloldallal áll össze, a szocdemektől meg elhatárolódik. Közben antikommunistázik. Elég durván baromság.

1) A lakhatáshoz való alkotmányos jog is baromság. Ez a szélsőbalnak, azaz a 4k-nak tett engedmény. Nem baloldali minimum, hanem szélsőbaloldali minimum.

2) A népszuverenitáson viszont nem tudom, mit kötekedsz. Azt igenis rombolja a túl sok kétharmados törvény, és gyengíti, ha nincs népszavazás. Ha helyreállításról beszélnek, akkor az megfelelő kifejezés. A helyreállítás nem jelenti, hogy valami totál megsemmisült. Megerősítenek valamit, ami durván legyengült, és nem földig, de eléggé romboltak. Rekonstuálják, helyreáll0tják, renoválják.

zajos1 2012.10.22. 10:22:16

@Dr. simonmondja.: Azért ti a liberálisok, érdekesek vagytok, csupa fasisztoid jelzőt használva...

zajos1 2012.10.22. 10:24:17

@wilson77: nem, teljesen jól írta, liberális diktatúra tipikus jellemzői...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.22. 10:31:22

@FILTOL: @zajos1: Rám akadtatok, cigányok ?

Orbán rokonysága ?

Véditek a szerzett jogaitokat ?

Na erről beszéltem.

Szar ügy ez a köztársasági minimum.
Ez egy bebetonozási kézikönyv.

barli 2012.10.22. 10:33:29

@Brendel Mátyás:
ha zavarnak a kétharmados törvények, akkor pontosan mi a baj azzal, hogy a Fidesz átírja a kétharmados törvényeket? (arról persze lehet vitatkozni, hogy van-e értelme még több kétharmados törvénynek)

dzsaszper 2012.10.22. 11:01:44

Ami a közvetlen népszuverenitás gyakorlását illeti, a korábbi Alkotmány alapján az AB a következőket mondta ki:
"A közvetlen hatalomgyakorlás a népszuverenitás gyakorlásának kivételes formája, amely azonban kivételes megvalósulása eseteiben a képviseleti hatalomgyakorlás fölött áll." [)52/1997. (X. 14.) AB határozat]

A nagy kérdés az Alaptörvénnyel, hogy ugyanezt biztosítja-e? Ez szerintem korrektül egy nemzeti/köztársasági/whatever minimum része :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.22. 11:11:02

@barli: no figyusz, ez kissé közhely, nem tudom, miért kell magyarázni.

1) a III Köztársaság Alkotmányának a szelleme az kb az, hogy bizonyos dolgok le vannak fektetve az Alkotmányban, és kétharmados törvényekben, amelyek a demokratikus rendszerünk alapjai, és amelyeket csak nagy konszenzussal szabad megváltoztatni. Ez volt az Alkotmány szelleme.

2) Ami az Alkotmány betűjét illeti, azt gondolták, hogy a kétharmad az megfelelő beáll0tás lesz a konszenzusnak a számszerűs0téséhez. Ezt kicsit elqrták.

3) Ráadásul egy olyan választási rendszert fektettek le, amelyben a kétharmadot akár 52 százalékkal is meg lehet szerezni.

4) Az SZDSZ-MSZP kétharmad jó példa volt arra, hogy ők az Alkotmány szelleméhez tartották magukat, és hiába volt kétharmaduk, nem barmolták szét az Alkotmányt. Egy helyen belenyúltak, az is baj volt, de utána önként négyötödre emelték a határt.

5) Ők is elqrták, mert a négyötödöt viszont kodifikálni kellett volna. Sajnos ez elmaradt, de legalább nem barmolták szét az Alkotmányt, pedig volt kétharmaduk, sőt, két párt konszenzusára támaszkodhattak volna.

6) Erre jött a Fidesz és 52 százalékos felhatalmazással az egészet szétbarmolta. Na ez a bajom. Ez az Alkotmány szellemének nem felel meg, így szellemében alkotmányellenes, antidemokratikus volt.

A Tákolmány olyan is lett: egypárti diktátum.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.22. 11:13:11

@barli: És akkor még "soha nem lesz itt többé kétharmad" jelszóval negyven évre bebetonoztak hülyeségeket a Tákolmányba. Még olyat is, ami nem csupán egypárti diktátum, hanem ráadásul semmi helye nincs az alkotmányban, mint pl az egykulcsos adó. Mi a faszt keres az a kibaszott Tákolmányban?! Mi a fasznak kétharmados az?!

Bazmeg, jóhogy nem Orbán Viktor családi státuszát, vésték már bele a Tákolmányba, nehogy Anikó asszonyság elváljon!:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.22. 14:20:47

Ez valami marxista minimumnak tűnik. Terv Orbán féldiktatúrájának tovább építése Che Guevara útmutatásai alapján teljes diktatúrába.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.22. 14:22:54

@Brendel Mátyás:

Vicces, hogy ha nem ateista szöveget nyomsz, akkor egyetértek veled.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.22. 14:26:18

@Brendel Mátyás:

Ez is teljesen pontos!

Egyszerűen 1989-ben senki sem gondolta, hogy valaki is képes lesz ilyen nagy mértékű többséget elérni a mandátumok számában. Sőt, még bele is építették a rendszerben a győztes pozitív diszkriminációját. Akkoriban a fő veszélynek azt tűnt, hogy lesz 3-4 párt és nem lehet majd kormányozni, mert sosem lesz kormányképes többség. Csak hát 20 év alatt pont az ellenkezője lett.
süti beállítások módosítása