Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2015.04.19. 11:28 Publius

Vendégposzt: Utolsó figyelmeztetés

Címkék: választások jobbik tapolca

(kép forrása)

Ezen a hétvégén megszerezte a Jobbik az első egyéni képviselői mandátumát a Parlamentben a tapolcai időközi választáson. 

Ez egy igen szomorú hír Magyarország számára, hiszen egy szélsőjobboldali gyökerű, alapjaiban nyugatellenes párt nem szerencsés, hogy ennyire erős támogatottsággal rendelkezik egy demokráciában. Főleg akkor nem, ha ez a demokrácia az Európai Unió tagja és közben a nevezett párt mögött jól kitapintható a putyini Oroszország jelenléte, amely párt szellemi holdudvara pedig nem nélkülözi a Szaniszló-féle összeesküvés-hívőket, illetve olyanokat, akik egy nyugati demokráciában vállalhatatlan nézeteket vallanak. Persze ezt a pártot barátságossá, emberarcúvá lehet festeni, de úgy gondolom, hogy a marketingesek és a pszichológusok professzionális munkája mellett a Jobbik belül mégis megmaradt annak, ami. 

A Jobbikot választó állampolgárok többsége ennek ellenére egészen biztosan nem vall szélsőséges nézeteket, egyszerűen nem ideológiák, hanem pl. személyes ismertség, hitelesség, kompetencia mentén választ. Döntésük okai megérthetők, több dolog együttes jelenlétének lehet betudni.

Az elvezető út

Tapolcát és környékét a bauxitbányászat megszűnése nagyon érzékenyen érintette, amit a laktanya, a kenyérgyár, a strand és végül a kórház átalakulása (leépülése) követett. Ugyan létesültek új munkahelyek is (Hotel Pelion, hipermarketek, diszkontok), de ezek nagy többségében kevés és kis jövedelmű és presztízsű álláshelyeket teremtettek. Ezt a negatív hatást sokáig tudta ellensúlyozni az évről évre szebb, rendezettebb városkép, de ahogy az országban máshol sem, a térkövezés itt se oldhatta meg a helyiek tényleges, mindennapi gondjait.

A mentőövként megjelenő idegenforgalom nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a város megtartó képessége, élhetősége évről évre csökkent. Beszédes adat, hogy rendszerváltozás környékén Tapolca egy kb. 20 000 lelket számláló város volt, mára ez a szám 4 000-el (több, mint 1000 családdal) csökkent.

A 2008-as gazdasági válság is mély nyomot hagyott a településen: a Fő utcán évek óta sorra állnak az üres üzletek. A megmaradt szórakozóhelyeken, kocsmákban még szombat este is csak lézengenek a fiatalok, sokan beszélnek úgy Tapolcáról, mint „halott városról”.

Ideológiai hadviselés

1998 óta fideszes többség vezeti a várost, a baloldali pártok 2014-ig bezárólag folyamatosan veszítettek a támogatottságukból, már 2006-ban kiesett a képviselőtestületből az utolsó helyi SZDSZ-es képviselő is. Ez idő alatt a Fidesz teljesen átszőtte a város hétköznapi életét, minden felett igyekezett a lehető legnagyobb befolyást szerezni. Kritikátlan szócsöve volt az a helyi média, amelynek előállítója egyben a Fidesz választási anyagait is gyártotta, s ami a város égető gondjait a 2010-ig kormányzó szocialista-liberális koalíció tevékenységére tudta a helyiek számára visszavezetni.

A Jobbik mostani sikere annak is köszönhető, hogy a Fidesz itt is próbált gesztusokat tenni a Jobbik semlegesítése és az egykor tulajdonképpen szocialista bányászváros ideológiai felülírása érdekében. Ennek jegyében sokmilliós költséggel Trianon emlékpark nyílt a barlangtól és a négycsillagos szállodától pár lépésnyire, a városi könyvtárt Batsányi szülőhelyén Wass Albertről nevezték el. 2012-ben a település nevét már rovásírással is kitáblázták a bevezető országutakon, a Jobbik keresztet állított a Kazinczy téri lakótelep közepén stb. A város közbeszéde is erős ideológiai kontroll alatt állt, alapvetően csak hangsúlybeli eltérések voltak tapasztalhatók a jobbikos és a fideszes kommunikáció között.

A helyi MSZP eközben évről évre veszített az erejéből, gyakorlatilag folyamatos defenzívába kényszerült, őfelsége semmit nem ártó ellenzékévé vált. Éveken keresztül tetszhalott állapotot mutatott: tulajdonképpen soha nem voltak saját témái a helyiek számára, sőt egyetlen, az itt élőket érdemben érintő ügyet sem tudott produkálni az elmúlt 17 (!) évben. Emellett a szocialista kormányok alatt a tapolcai városvezetés minden problémát igyekezett az országot irányító szocialisták nyakába varrni azzal, hogy szerintük minden jó azért történt, amiért a Fidesz vezeti a várost, minden rossz pedig azért, amiért a szocialisták az országot.

Az igazsághoz az is hozzátartozik viszont, hogy egy ilyen kisvárosban, kellő háttér és támogatás nélkül nagyon nehéz bárkinek, még egy önkormányzatban ülő képviselőnek is érdemben szembemenni egy belterjes, mindent átszövő hatalommal, ugyanis csak kevesen rendelkeznek olyan egzisztenciával a környéken, amely családtagjaira, barátaira is kiterjedő függetlenséget biztosít (lásd polgári Magyarország).

A bukáshoz vezető siker

2007-ben az SZDSZ-es egészségügyi reformnak köszönhetően megszűnik a tapolcai kórházban a szülészeti osztály, ami érzelmileg érintette igen rosszul a helyieket. Meg kell azért itt jegyezni, hogy Tapolca az elsők települések egyike volt, amely magánkézbe adta a kórház működtetését. Az azóta csődbe ment Hospinvest 2007-től 2010-ig üzemeltette a helyi kórházat. Az ügy pikantériája, hogy az egészségügyben – kommunikációban, illetve a 2004-es népszavazáson - magántőke-ellenes Fidesz a kórház megmentésével magyarázta a 2007-es privatizációt és a 2010-es visszavételt is (2012-től már állami fenntartásban van).

(Pártlogó nélküli tiltakozó plakát a http://veszpremmegye.jobbik.hu/ -ról)

Jelentős momentum, hogy 2012-ben tulajdonképpen csak a Jobbik áll ki a kórház megmentéséért. A belgyógyászat, az aktív ellátás megmaradása érdekében 12 000 aláírást gyűjt össze. Az akkori városvezetés és egészségügyi államtitkár figyelmen kívül hagyta ezt a jelentős választói akaratot, a tüntetéseket. Sőt, a kórház városvezetéshez hű igazgatója fel is jelenti a tiltakozókat rongálásért, mert lakatokat helyeztek el a kórház kerítésén. Az MSZP ezúttal is gyakorlatilag hallgatott (persze kérdés, hogy az előző évek egészségügyi reformjának még friss emlékével az MSZP mennyire tudta volna hitelesen eljátszani a kórházvédőt).

Fordulat

2014-ben már 4 éve kormányozta az országot a Fidesz, az itteniek életminőségükön, kilátásain ebből tulajdonképpen semmit nem észleltek a szokásos csinosítgatáson kívül, amit immáron EU-s forrásból valósítottak meg (talán azon felül, hogy Orbán vejének cégével cseréltették ki a közvilágítást).

A helyi és az országos Fidesz levitézlésével, emellett a helyi és országos MSZP teljes inkompetenciájával elérte, hogy a szavazók lehetőséget lássanak a még friss, ki nem próbált Jobbikban. A Fidesz által a szélsőjobb felé tett gesztusokkal ideológiailag készítette elő a terepet a szélsőjobboldali pártnak, szalonképessé téve azt. A kórház hangos, következetes védelmével az emberek szemében a Jobbikból olyan erő formálódott, a szocialisták és a fideszesek szeme láttára, amely képesnek látszik képviselni a város érdekeit.

2014 októberében elnyeri a polgármesteri széket a Jobbik, több önkormányzati képviselői mandátumot, bár kisebbségben vezeti a várost. 2015 áprilisában már 50% feletti eredménnyel végez ez a párt Tapolcán, az időközi országgyűlési képviselőválasztáson. A képviselőjelölt: a kórházvédők vezetője.

Demokrácia megjavítása

Minden rosszban van valami jó, mondják. Talán ez a fiaskó mindkét, középen állók számára világossá tette, hogy a Jobbik komoly veszélyt jelent rájuk és talán nem túlzás állítani, hogy az országra nézve is. Amennyiben a mérsékelt politikai erők nem képesek a helyi ügyekben megjelenni, valóban a helyi érdekeket képviselni, tehát voltaképpen a feladatukat ellátni és ezt érzékeltetni a választókkal, akkor könnyen lehet, hogy 2018-ban Jobbik által vezetett kormány alakul. Meggyőződésem, hogy csak akkor tud a demokrácia hazánkban megerősödni, ha a képviselői ellátják a feladatukat, erejüket elsősorban a közügyek gyakorlására, közös problémák hosszú távú megoldására fordítják és nem kizárólag a saját gazdasági és politikai befolyásuk kiteljesítésére.

Az országos reformok, átalakítások során sokkal jobban oda kell figyelni a vidékre, annak élhetőségének megtartására. A racionalizálásoknál muszáj szem előtt tartani, hogy az ne erősítsen rá a negatív folyamatokra.

És még valami: eddig alapvetően az ideológiák szállították a politikusokat a helyiek számára, pártok alapján választottak. Jó lenne ezt megfordítani. Ha egy új „demokratikus”, tulajdonképpen mindegy is milyen párt helyi, hiteles, közösségért tenni akaró, érte kiállni képes embert támogatna, akinek a személyén, politizálási gyakorlatán keresztül csendben jutna el a tolerancia, szociális piacgazdaság, a polgári gondolat a választópolgárokhoz. Jelzők és megosztó szimbólumok nélkül.

 

Szerző: rds

 

42 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr317380138

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.04.20. 13:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.19. 12:20:12

A nyugat zuhan le, s a nép ébred. A nép nem akar liberális elnyomást.

Nem tartom a Jobbikot megfelelő válasznak, de ezen ébredés jele a Jobbik is.

szofter 2015.04.19. 12:35:58

"persze kérdés, hogy az előző évek egészségügyi reformjának még friss emlékével az MSZP mennyire tudta volna hitelesen eljátszani a kórházvédőt"

Meg lehetett volna találni a módját, ha akarják. Elvégre oké, hogy a 2007-es privatizáció idején MSZP-s kormány volt, de a városvezetés mindvégig fideszes volt, a tapolcai kórházat a tapolcai Fidesz adta el, a tapolcai Fidesz vette vissza az önkormányzathoz, majd az országos Fidesz államosította. Ha a helyi MSZP mindezt megfelelően tálalja, lehetett volna valamennyi hitelességük. De 2012-ben az MSZP ennél "fontosabb" dolgokkal volt elfoglalva, úgymint Mesterházy párton belüli hatalmának megszilárdítása, nem értek rá holmi választópolgári érdekekkel foglalkozni.
(A poszt többi részével egyetértek, azért csak egy ilyen apróságra reflektáltam.)

program készítő 2015.04.19. 13:52:14

"És még valami: eddig alapvetően az ideológiák szállították a politikusokat a helyiek számára, pártok alapján választottak. Jó lenne ezt megfordítani. Ha egy új „demokratikus”, tulajdonképpen mindegy is milyen párt helyi, hiteles, közösségért tenni akaró, érte kiállni képes embert támogatna, "--ez támogatható lenne,de van benne egy tévhit--kik irányítják most a pártokat?

Toportyán Zsóti 2015.04.19. 14:02:13

@maxval bircaman szerkesztő: Tőled elég a beee is,ne ragozd túl homofób kérődző.

Toportyán Zsóti 2015.04.19. 14:06:16

Maszop-fityusz 70-30 nagykoala Mária országának a halála nem a zombikok.

István Tamasi 2015.04.19. 14:35:50

@maxval bircaman szerkesztő: Te ocsmány bulesz birkaszar /leánykori néven: Ivanov/! Birkafaggyú van a fejedben ész helyett hogy liberális elnyomásról bégetsz?

Chang Beer 2015.04.19. 14:46:19

@maxval bircaman szerkesztő: Figyelj már az írásra, te húgyagyú:"1998 óta fideszes többség vezeti a várost, a baloldali pártok 2014-ig bezárólag folyamatosan veszítettek a támogatottságukból, már 2006-ban kiesett a képviselőtestületből az utolsó helyi SZDSZ-es képviselő is." - milyen loberális elnyomásról beszélsz?! 2010-óta a fideSS van kurmányon, a rohadt maffiavezéreddel az élen! Bolgár fattyú..

Chang Beer 2015.04.19. 14:53:41

Egyébként a cikkíró korrektül rávilágít arra, ami országosan is megy. Nem vagyunk mi fasiszták, szélsőjobboldaliak, stb. A fideSS maffikormányzat lebukott, egyre tisztul a zemberek látása. Nem lett jobb az életminőség, meztelen a király.
A volt baloldal impotens, nincs egy karizmatikus vezetője, aki szimbolizálni tudná az ellenzékiséget, bizalmat kaphatna egy jövőbeli kormányzásra.
Marad a jobbik. A magyarban mindig is volt egy nagy adag tragikum, csak valami igazán megrázó dolog után tudtunk a normalitás felé haladni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.04.19. 15:59:59

@Chang Beer:

Nehéz eredményeket elérni, amikor egész Washington az ország ellen mocskolódik. De a nép átlátja ezt.

2015.04.19. 18:51:49

A sok hülye blogger még mindig azon jajong (ajvékol), hogy a retkes nácik elnyertek egy parlamenti gombnyomogató droid helyet. Nagy ügy, ezt is a narancsos maffia intézte, és kellett hozzá a csalás meg a tapolcai agyhalottak.
Ennek az egésznek nincs jelentősége, mindenki jól elvan a kupolás istállóban, köszönik szépen. A népnek pontosan olyan kormánya van, amilyen ő maga is.

Visceroid 2015.04.19. 19:02:10

@maxval bircaman szerkesztő: "A nyugat zuhan le, s a nép ébred."

Igen, a hanyatló nyugat ópiuma. Zuhan az a nyugat már egy jó pár éve, 1989 előtt gondolom ugyanígy vártad a halálát, csak akkor még nem Viktornak hanem Kádárnak tapsikoltál.

A lényeg viszont sajnos az, hogy ha a Jobbik kormányra kerül, akkor még cudarabb lesz az élet itten, mert cáratyuska már nem olyan rendes mint a szocializmus idejében, hiába reménykednek egyesek.

Patonay Péter 2015.04.19. 19:07:21

Szerintem rettegjünk, az már eddig is bevált!

Chayenne 2015.04.19. 19:23:25

Milyen hitelessége lehet egy olyan cikknek, amihez az írója még a nevét sem adja?! RDS? Ez mi a sz@r?!

2015.04.19. 19:26:37

@Patonay Péter: Retteghetsz, mert még az is előfordulhat, hogy Görögország bent marad, Magyarországot meg páros lábbal rúgják ki az EU-ból. Különben is, az EU számára Magyarország nem jelent semmit, amolyan bónuszként vagyunk tagok, mert anno Horn Gyula elvágta a vasfüggönyt. Sem területileg, sem gazdaságilag, sem katonailag nem indokolt az EU vagy a NATO-tagság. Ha a nácik hatalomra kerülnének, egyből repülünk vissza a Balkánra, érdemeink szerint. Majd megtanulja a mélymagyar turul szubkultúra meg a fideszes tolvajok, hogy mi az az útlevél meg a vízum.

2015.04.19. 19:29:37

@Chayenne: A szerző neve Publius, te idióta. A te neved viszont baromi hiteles.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.04.19. 19:34:22

@maxval bircaman szerkesztő: "A nyugat zuhan le"

Persze te kis hülye Putyin által fizetett netes troll haderő. Kár hogy a nyugat a fejdre zuhant, s azóta tartós agykárosodást kaptál.

Ja, az egy főre eső GDP-t tekintve a nyaugatnak van 25 ezer dollár, a bulgár marcista hazádnak meg 8 ezer.

Ha a nyugat megduplázná a (nem létező) zuhanását, a te marcista Bulgár hazád meg a ruszki hazád akkor se tudná életszínvonalban befogni a nyugatot még 200 év alatt sem. Mert ti még ennél a zuhanásnál is nagyobb hülyék vagytok, ti komcsi maradvány népek.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.04.19. 19:38:22

@maxval bircaman szerkesztő: "Nehéz eredményeket elérni, amikor egész Washington az ország ellen mocskolódik"

persze, persze, tudjuk, hogy Putyin csak az ilyen propagandára fizet, arra nem, ha csupán csak libsizel.

Te is ezen a munkahelyen dolgozol a Putyin diktatúrának vagy távmunkában:

www.origo.hu/nagyvilag/20150402-trollhadsereg-terjeszti-a-propagandat-oroszorszagban.html

Egy homályos hátterű oroszországi központ internetes trollok százait alkalmazza, akik váltott műszakban, megállás nélkül terjesztik a kormánypropagandát a világhálón, közölte a virtuális hadsereg két egykori tagja a The Guardian brit lappal.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.04.19. 19:58:09

@István Tamasi:

te, rámentél már ennek a bulgár elmebetegnek a honlapjára?
van egy társszerzője, Vanesse Leggings. Lesd csak meg micsoda szellemi írást produkált ennek a megkattant bulesz birkának a barátnője:

Amikor Sátán megkísért, a legjobb megoldás kitalált zöld buborékokkal bombázni őt.

Tapasztalati tény, hogy a zöld buborékok vizualizálása és kilövése meghátrálásra készteti a sátáni erőket. A dolog pontos hatásmechanizmusát nem tudom, de empírikusan biztos tény, hogy a módszer igaz.

Patonay Péter 2015.04.19. 19:59:14

@Jules Verne: Végtelen bizarr, amikor a „demokraták” rettegnek a nép döntésétől!
Rettegés helyett inkább azzal kéne foglalkozniuk, hogy hiteles alternatívát kínáljanak a Fidesz helyett!

Patonay Péter 2015.04.19. 20:08:48

@Jules Verne: Rendkívül higgadt és mértéktartó elemzés a Jobbikról:
www.szelsokozep.com/cikk/681-lehet-mas-a-jobbik

2015.04.19. 20:19:26

@Patonay Péter: Ugye nem gondoltad komolyan, hogy nácikról fogok olvasni? Szerinted, a nácik meg a nyilasok nem intézték el elég rendesen a nemzetet, nem vesztettek el elegendő területet az országból?

maxval bircaman szerkeztő (törölt) 2015.04.19. 20:23:17

mocskoskodás gazemberség!

az osztályharc egyre élesedik!

moszkva nem brüsszel!

böff.

Patonay Péter 2015.04.19. 20:30:35

@Jules Verne: Igazad van, ne olvass!
Ismételd csak a mantráid!
Az biztosan segít!

Patonay Péter 2015.04.19. 20:31:25

@Jules Verne: Tamás Gáspár Miklós és sok más elemző által előadott siránkozás és szitkozódás, hogy mekkora baj van most, mennyire mélyen van az ország, hogy lám ilyen sikeresek lehetnek a fasiszták - mindez nemhogy alternatívát nem nyújt a Jobbikkal szemben, de kifejezetten megerősíti azt!
Most egy fasisztának kikiáltott pártnak sikerült legközelebb kerülnie a leszakadó térségek lakosságához. Széles rétegeket sikerült megszólítaniuk sokkal valóságosabb és hitelesebb társadalmi párbeszéddel, mint amilyet a többi parlamenti pártnál tapasztalhatunk. Ez nem a Jobbik sikere, hanem a Jobbikon kívüli ellenzék kudarca!
Az a végtelen szomorú, hogy ha a többi párt nem érti meg a Jobbik sikerének hátterét és nem tud váltani, akkor országos szinten is könnyen úgy alulmaradhatnak 2018-ban, mint most az időközi választásokon Tapolcán.

Éhes ló 2015.04.19. 20:43:54

A rovásírással kiírt városnév különösen durva náculás volt.
Ott dőlt el minden.
Áttörtek a nácikok és nincs megállás azóta se.
Rettenetes.
Bőrönd.
Repjegy.
Alija.

Szia.

MJános 2015.04.19. 21:09:19

Kedves fidesz, mszp!
Tessék megoldani a problémákat, amiről a JOBBIK beszél és nem lesz létjogosultsága a pártnak! Én lennék a legboldogabb, ha megszűnne emiatt, mert az azt jelentené, hogy minden oké.
Üdv: Egy jobbikos szavazó! :)

tisztapista 2015.04.19. 21:25:19

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer még a Jobbikra fogok szavazni.
Sosem gondoltam volna, de most sem gondolom.

dont be such a jew 2015.04.19. 22:31:56

@Jules Verne: 'Retteghetsz, mert még az is előfordulhat, hogy Görögország bent marad, Magyarországot meg páros lábbal rúgják ki az EU-ból. Különben is, az EU számára Magyarország nem jelent semmit, amolyan bónuszként vagyunk tagok, mert anno Horn Gyula elvágta a vasfüggönyt. Sem területileg, sem gazdaságilag, sem katonailag nem indokolt az EU vagy a NATO-tagság. Ha a nácik hatalomra kerülnének, egyből repülünk vissza a Balkánra, érdemeink szerint.'

Hát hogyne, ahogy Ausztria is repült.

Nyugi, hamarabb lesz NBr-ben UKIP kormány és Franciaországban LePen az elnök, minthogy itt a Jobbik alakítson kormányt.

Tudományos libsizmus 2015.04.19. 23:15:00

"Demokrácia megjavítása"

"A demokrácia megjavítása", de mindegy. Legalábbis, ha magyarul beszélünk, nem oroszul, ahol nincs névelő.

A demokráciát pedig nem megjavítani kell, hanem kidobni a szemétbe.

2015.04.20. 00:22:34

@dont be such a jew: ukip kormány nem lesz. olyan 20 százalékon állnak. a jobbik azért erősebb.

2015.04.20. 00:25:40

mit javasolsz helyette? az mi szép is lenne, ha egy politikai érdekcsoport mondaná meg, mit tehetsz. mondjuk letiltanák az internetedet. mert visszajöttek a szovjetek. tudod, putyin nagy tisztelője sztalin elvtársnak.

2015.04.20. 00:26:37

@dont be such a jew: Simán elképzelhető egy fidesz-jobbik tandem...

2015.04.20. 00:29:34

@Tudományos libsizmus: bocs, megnéztem, 13 %-on áll a ukip.... a liberáldemokraták meg 8%-on.

Sipi [CH] · http://www.youtube.com/user/HungaryFreedom 2015.04.20. 08:25:19

@Chang Beer: " A magyarban mindig is volt egy nagy adag tragikum, csak valami igazán megrázó dolog után tudtunk a normalitás felé haladni."

tehat akkor ezek szerint mohacs, muhi, trianon, isonzo, gon-kanzyar, naci megszallas, komcsi megszallas, 1956 nem voltak megrazo dolgok. kell valami ezeknel megrazobb.

Sir Galahad 2015.04.20. 08:25:21

"Talán ez a fiaskó mindkét, középen állók számára világossá tette, hogy a Jobbik komoly veszélyt jelent rájuk és talán nem túlzás állítani, hogy az országra nézve is." - írja a szerző. Azt vártam ezek után, hogy kifejti, miben áll ez a veszély, de nem tette meg. Félreértés ne essék, a Jobbik nekem sem szimpatikus, de az írás így nem több, mint a választ adni - nem hosszú távú lila ködbe vesző stratégiák meg tervek formájában, mert azt már sokat láttunk anélkül, hogy bármi lett volna belőlük - azonnali intézkedés formájában a Jobbik által felvetett kérdésekre. A hiszti unalmas, megoldásokat akarnak a zemberek.

Sir Galahad 2015.04.20. 08:27:24

@Sir Galahad: bocsánat, kimaradt: "nem több, mint a szokásos hiszti. E helyett tessék..."

Trackers 2015.04.20. 08:50:12

Bármi és bárki jobb a jelenlegi baloldaltól.

És ezzel a választók többsége is tisztában van.

Plussz büntetni akarják a Fideszt a választók az arroganciájáért.
De MSZP-t és Gyurcsányt nem akarnak.

Ennyi a magyarázat, a Jobbik győzelmére.
süti beállítások módosítása