Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.11.30. 22:10 Máté.Sz

Egyet hátra

Címkék: eu európa európai unió integráció föderalizmus az európai föderalista

Ahogy Thomas Jefferson már leírta 200 évvel ezelőtt, egy integráció mindig halad valamelyik irányba: vagy a mélyülés, vagy a felbomlás felé. A folyamat közepén nehéz megállapítani, hogy melyik irányba megyünk: mindenki a saját vágyai szerint értelmezi a jeleket. A nacionalisták a fölbomlást, a föderálisok a további integrációt várják. Magamat ez utóbbi kategóriába sorolom, de szeretnék eljátszani egy gondolattal: nem lenne-e nekünk jobb, ha az EU szép csendben elhalna a gazdasági válság hatására?

Hiszen a legvadabb föderális is megmondhatja: az EU-val baj van. Annak ellenére, hogy az Unió számos nagy sikert ért el 60 év alatt, láthatjuk, hogy a 2010-es évek elején ez a valami nem nagyon működik jól: átláthatatlan struktúra és döntéshozatal, egymást keresztező hatáskörök, fölösleges pozíciók, demokráciadeficit, súlytalan külképviselet, logikátlan és érthetetlen szabályok nehezítik életünket.

Ezt a rosszul működő struktúrát támadta meg a gazdasági válság, amivel úgy tűnik, nem tudunk mit kezdeni. 2011 első felében voltak bíztató jelek, de 2012-re ismét pocsék évet jósolnak a szekértők. Az euró gyengül, a német államkötvények hozama emelkedik, a gazdaság toporog, az eurózóna egyik tagja meglebegtette az euró feladását – miközben talán még sosem bíztak ilyen kevesen Brüsszelben, mint ma.  Újabb és újabb görög mentőcsomagok születnek, hogy aztán Chamberlainhez hasonlóan kijelenthessék Európa vezetői, hogy megoldottuk a válságot – másnap pedig arra ébrednek, hogy minden összeomlott körülöttük.

Miért kéne ezt az egészet tovább csinálni?

A legnagyobb probléma az EU-val éppen az, hogy azokat a célokat nem tudja elérni, azokkal a problémákkal nem tud mit kezdeni 2011-ben, amelyek eléréséért és kezeléséért jött létre.  Biztonság, együttműködés, prosperitás – talán így summázhatjuk ezeket. Persze nem akarom elvitatni az EU történelmi érdemeit, az Európai Közösségek nélkül Európa még mindig az ötvenes évek elején tartana (lásd fél évszázad gazdasági fejlődését, a schengeni övezetet, a kereskedelmi akadályok lebontását, az egyetemek közötti mobilitást - a sor végtelen hosszú).

Az EK elérte céljait, de az elmúlt két évtizedben helyére lépő Európai Unió nem tudja a ma világában tovább vinni az európai ügyet.  Európa nagy problémáival (elöregedés, gazdasági stagnálás, versenyképesség csökkenése, intolerancia az etnikumok között, stb.) Brüsszel nem tud mit kezdeni, mert nem rendelkezik azokkal az eszközök, melyek ezen problémák megoldásához kellenek (szociálpolitika, költségvetési politika, társadalompolitika, külpolitika stb.). Ezek nélkül pedig csak papírokat írunk, hogy ezt és ezt el kéne érni eddig és eddig, aztán imádkozunk, hogy történjen valami

Nem szaporítom tovább a szót: az EU-nak komoly reformokra van szüksége, vagy bukásra van ítélve. Ma úgy tűnik, nincs meg az a politikai környezet, hogy a reformok megvalósuljanak, és egyre többen az Unió szétesését várják.

Én hiszek a versenyben. Hiszek abban, hogy, ha valami nem működik jól, akkor az előbb-utóbb el fog bukni. Lehet életben tartani, lélegeztető-gépre kötni ezeket, de nem érdemes. Vagy komoly műtétre vállalkozunk, vagy az egésznek semmi értelme. Persze ne legyenek illúzióink: ez utóbbi esetben sem halna meg az európai eszme. Az euró eltűnne, a határok újra felemelkednének. A fejlesztési támogatások (értsd: négyes metró) megszűnnének létezni. A külföldön tanulás újra a gazdagok kiváltsága lenne. Lerombolnánk az elmúlt ötven év eredményeit. Így sem Magyarország, sem Hollandia, de Németország és Nagy-Britannia sem lenne sikeres vagy versenyképes.

Erre egy idő után rádöbbennének, és elkezdenék újra az egészet. Az elejétől. Az első betűtől. Nem lennének főképviselők, irányelvek, ezeroldalas szerződések – hanem lenne elnökünk, törvényeink, európai alkotmányunk. 

Talán ezt kellene tennünk.  

 

 


11 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr273418564

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nem ortodox gazdaságpolitika nem új, csak rossz 2011.12.01. 11:14:52

Annyit emlegetjük a bóvli kategóriába sorolt nemzetgazdasági miniszter által erőltetett “nem ortodox” gazdaságpolitikát, hogy ideje tisztázni, mit is jelent ez a fogalom....

Trackback: A nem ortodox gazdaságpolitika nem új, csak rossz 2011.12.01. 11:14:52

Annyit emlegetjük a bóvli kategóriába sorolt nemzetgazdasági miniszter által erőltetett “nem ortodox” gazdaságpolitikát, hogy ideje tisztázni, mit is jelent ez a fogalom....

Trackback: A nem ortodox gazdaságpolitika nem új, csak rossz 2011.12.01. 11:14:52

Annyit emlegetjük a bóvli kategóriába sorolt nemzetgazdasági miniszter által erőltetett “nem ortodox” gazdaságpolitikát, hogy ideje tisztázni, mit is jelent ez a fogalom....

Trackback: A nem ortodox gazdaságpolitika nem új, csak rossz 2011.12.01. 11:14:52

Annyit emlegetjük a bóvli kategóriába sorolt nemzetgazdasági miniszter által erőltetett “nem ortodox” gazdaságpolitikát, hogy ideje tisztázni, mit is jelent ez a fogalom....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dubito 2011.11.30. 22:43:05

Amikor a dolgok jól mennek, mindenki örül, amikor rosszra fordulnak, mindenki bűnbakot keres.

Történelmi mércével szinte felfoghatatlan a változás irama, ami Európában végbement. A közös pénz, közös piac, határok nélküliség, közös értékek, béke. Szinte törvényszerű most a megtorpanás, a lélegzetvétel, a sorok rendezése.

De nem hiszem, hogy az elért eredményeket ki kellene dobni.

Nincs semmi garancia arra, hogy nulláról kezdve jobban sikerülne.

Máté.Sz 2011.11.30. 22:46:24

Félreértesz, ahogy leírtam az elején, én föderalista vagyok, és csak el akartam játszani egy gondolattal. Nem hiszem, hogy újra kéne kezdenünk, csak arra akartam rávilágítani, hogy még ha újrakezdenénk is, akkor is a föderalizmus lenne a vége. És akkor már a reformoknak, amik a nehéz útnak tűnnek ma, sokkal kisebb ára lenne, mint lerombolni mindent.

Dubito 2011.11.30. 22:56:37

Én is a föderális Európában hiszek - a Kínával, Indiával, Amerikával, Oroszországgal zajló versenyben enélkül csak a szegény perifériára van esélyünk.

Nem biztos, hogy katarzis nélkül ez a félmilliárd európai polgárban is tudatosodik.

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2011.12.01. 16:09:45

@Dubito: Valóban nincs garancia, hogy jobban sikerülne. El lehetne követni ugyanazokat a hibákat, vagy esetleg másokat.

@Szalai Máté: Én nem gondolom, hogy csak a teljes szétesés és a továbbfejlődés a két lehetséges forgatókönyv. Szerintem lehetséges a visszalépés is néhány területe, kvázi "optimális méretre" csökkentve az integráció mélységét.

Még egy megjegyzés: az Európai Felsőoktatási Térséget nem érdemes összemosni az EU-val. Az EFT más, nagyobb, és a Bolognai folyamat is hozzá kapcsolódik.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.12.01. 22:24:44

@Golovics József: "lehetséges a visszalépés is néhány területe, kvázi "optimális méretre" csökkentve az integráció mélységét."
Ott a pont.
Szerintetek Sarko és Angela megbeszélte már, hogy ha netán bedől az EU, másnap reggel Francia- és Németország külön, kétoldalú egyezménnyel uniósodik, és meghívja mondjuk még a Beneluxot, a skandinávokat, meg aki arra érdemes?

KVélemény 2011.12.02. 12:51:48

@Golovics József: én is így gondolom. lehet h nem lesz euró, de az csak egy csáp, az EU nem esik szét még attól. Ugyanolyan terület, mint a bolognai rendszer vagy schengen, még ha az egyik legmélyebb is.

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2011.12.02. 12:53:43

@KVélemény: csak pont arra akartam fölhívni a figyelmet, hogy a bologna, az más dolog

Máté.Sz 2011.12.02. 12:57:38

@Golovics József: Egyrészt: az írás nem csak szűken az EU-ról szólt, hanem az európaiságról, vagy európai eszméről. Az EFT és az EU más, igen, de az EU-nak is nagy szerepe van ebben (lásd ec.europa.eu/education/higher-education/doc/bologna09_en.pdf.

Én szerintem sem ez a két lehetséges forgatókönyv, mert a végén úgyis föderalizmus lesz :) Én úgy gondolom, hogy ha elindulna egy leépülés, az szükségszerűen ahhoz vezetne idővel, hogy szép lassan leépülne minden. Persze ez csak jósolgatás, és kár ezen vitázni, mert egyikünknek sincs bizonyítéka.

Szerinted mi lenne az optimális méret? Most komolyan, ez a válság kezelhetetlensége is meg európa gazdasági versenyképtelensége szerinted azért van, mert túl mély az integráció egyes területeken? Szerinted a nemzetállamok önmagukban tudnának bármit kezdeni a mai világgal?

@mistinguett: Szerintem biztos van ilyen tervük, igen :) Arról is olvasni, hogy az EU-n belül csinálnak egy miniszuperuniót, ahova pont azokat veszik föl, akiket felsoroltál. Meg Ausztriát.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.12.02. 14:27:35

@Szalai Máté: Avagy mégis igaza volt Chirac bácsinak, mikor a kétsebességes Európát nyomta?
Ha egy ilyen szuperunió létrejön, rövidtávon nekünk lőttek. Minden befektető össze-vissza szarja magát, viszi a pénzét a biztos elithez, mi meg kezdhetjük is lehívogatni a "biztonsági" IMF-keretet, hogy ne pusztuljunk éhen. Ráadásul újabban Kína meg Oroszország van legnagyobb potenciálú piacként emlegetve, azzal se jöhetünk, pláne mi, alig 10 millióan, egyre pocsékabb vásárlóerővel, hogy hát mi milyen fontos piaca vagyunk az eús termékeknek. Olyat szopunk, hogy Camille Crimson béna amatőr lesz hozzánk képest.

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2011.12.02. 18:47:23

@Szalai Máté: Szerintem eleve rosszul teszed föl a kérdést, ha az integráció "jóságát" pusztán annak mélységével akarod minősíteni. Ha csak a nemzetállam-föderáció dimenzió mentén nézzük a kérdést, akkor nincs valószínűleg nincs optimális méret.

Célszerűbb ezért úgy gondolkozni szerintem, hogy vannak (leegyszerűsítve!) ellátandó feladatkörök és van egy irányítási struktúra. Egy adott irányítási struktúrához mérten lehet sok, optimális vagy kevés feladatkör. A jelenlegi struktúrához szerintem sok van. Ergo megoldás vagy változtatunk az irányítási struktúrán (föderáció irányába) vagy feladunk pár feladatkört. Itt írtam erről bővebben: leviathan.blog.hu/2011/11/04/nagyranott_europa

Golovics József · http://leviathan.blog.hu/ 2011.12.02. 18:57:44

@Szalai Máté: attól meg, hogy az EU sokban hozzájárult a bolognához, még nem lesz EU-s program. És az EU megszűnésével az EFT-nek még nem lenne oka a megszűnésre.
süti beállítások módosítása