Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.08.25. 12:16 Máté.Sz

Jávor Benedek bizonyított

Címkék: külpolitika ellenzék lmp nagyköveti értekezlet

Az Orbán-kormányt sok esetben lehet bírálni. Néha hülyeségeket, néha durván antidemokratikus lépéseket tesznek, amelyekkel lebontják Köztársaságunk építőköveit. Egy ilyen helyzetben vannak értelmes ellenzékiek, akik rávilágítanak a kormány hibáira, és logikusan, hathatósan érvelnek ellenük. Emellett vannak az átlag-ellenzékiek, akiknek valahol a pártközpontban megmondták, hogy naponta sárral és takonnyal dobáljuk a miniszterelnököt, tök mindegy, hogy miért. És vannak, akik mélyenszántó idiotizmusuktól vezérelve elképesztően nagy baromságokkal járatják le önmagukat, ezáltal elveszik a talán jogos kritikájuk komolyan-vehetőségét, magas labdát adva a Fidesz-kormánynak.

Nem olyan rég az MSZP-s Korózs Lajos került be ebbe a kategóriába, most azonban egy szép reményű természetvédőnek, Jávor Benedeknek sikerült egyetlen rövid mondattal csatlakoznia ehhez a csoporthoz.

Orbán az éves nagykövet-értekezleten tartott a minap beszédet. Egy ilyen, finoman fogalmazva is vitatható minőségű beszédet némi retorikai érzékkel és egy cseppnyi logikával nagyon könnyen szét lehet cincálni a nélkül, hogy megerőltetnénk magunkat.

Az előadás szerint Magyarország a válságkezelésben „remekül teljesített”, amelynek minden létező gazdasági statisztika ellent mond: Magyarország már hivatalosan is recesszióban van, az infláció magas, a munkanélküliség nem akar igazán csökkenni. Ezután a kormányfő arról is beszélt, hogy ugyan rengeteg vitánk volt Brüsszellel, ám ezek „a nagy ügyeknél tervezett, előre látott és végiggondolt konfliktusok” voltak, „ezért is nyertük meg őket”. Nem tudom, Orbán mit ért győzelem és vereség alatt, de ami itt az elmúlt két évben zajlott, az biztosan nem nevezhető diadalnak. Az elméleti kérdések kedvelői számára is tartogatott meglepetést a kormányfő: új szakkifejezéseket vezetett be az államadósság szintjével kapcsolatban. 90% fölött található a „reménytelen kategória”; 70 és 90% között a „veszélyzóna”, és 50% körül már biztonságban lehetünk. Egy ilyen felosztás erősen leegyszerűsítő, és a reménytelen kategóriába helyezi az Egyesült Államokat, Japánt, a két mondattal ezelőtt dicsért Németországot pedig a veszélyzónába helyezi.

De ez mind nem volt elég Jávor Benedeknek. Az LMP frakcióvezetőjét a gazdaság és a külpolitika hidegen hagyja: ő Orbán Viktor rosszul sikerült mondatát (jó eredményt „csak fegyelmezett katonákkal lehet elérni") boncolgatván kijelentette: a miniszterelnök a valóságtól elrugaszkodva félkatonai egypártrendszer kialakítására törekszik.

Bravo.

Ekkora baromságot még talán Debreceni József sem mondana. Nem tudom, hogy Jávornál mi történt: vagy nem hallott még a hasonlatokról, vagy nem tudja, mit jelent a félkatonai egypártrendszer. Előbbi esetben, mielőtt kilépett volna a mikrofonok elé, valakinek fülébe kellett volna súgnia: Te, Benedek, Orbán nem akar ténylegesen katonákat alkalmazni. Nyilván úgy értette, hogy a nagyköveteknek maradéktalanul teljesíteniük kell a külügyminisztérium elvárásait, és kizárólag a kormány álláspontját kell képviselniük. Ebben nincs semmi különleges, sőt: elcseszett egy nagyköveti gárda (Nem Benedek, nem katonai hadi alakulatra gondolok.) lenne ez, ha kibeszélnék a saját kormányukat. Lehet, hogy erre voltak példák, és ez ellen akart felszólalni Orbán, teljesen jogosan.

Ha ezt a kérdést tisztáztuk, akkor jöhet a félkatonai egypártrendszer kifejezés. Remélem érezzük, hogy ennek a kijelentésnek súlya van. Ez már nem egyszerű demagógozás, még csak nem is Horthyzás, ez annál sokkal több. Ezzel Jávor gyakorlatilag Mugabéval tette egyenlővé Orbánt. Legközelebb már népírtónak, háborús bűnösnek, vagy (Korózs nyomába lépve) simán nácinak is hívhatjuk a Fidesz vezetőjét.

Ez a baj ezzel az egész ellenzékkel: ritka pillanatoktól eltekintve nem tudnak semmi értelmeset, semmi újat mondani, a kormány helyett csak önmagukat járatják le. Ilyen mondatokat bármelyik politikai erő szóvivőjétől hallhattunk volna. Az LMP öndefiníció alapján különb, más, új a régi pártokhoz képest, de Jávor szavai ismét bebizonyították: nem terem új a nap alatt.

 

 

16 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr894728737

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ráuntak az LMP-re a választók 2012.08.25. 15:43:42

Nagyot zuhant a párt népszerűsége a biztos pártválasztók között. Két hónap alatt elveszítették biztos választóik 50 százalékát a Szonda Ipsos friss felmérése szerint. Augusztus közepére csaknem annyira népszerűtlenek lettek, mint a Gyurcsány Ferenc vez...

Trackback: Mint Auschwitzban a rámpán – három percet szánnak egy rokkant felülvizsgálatára 2012.08.25. 15:40:23

Pálffy István kérdőre vonta az MSZP-t, miért nem határolódott el Korózs Lajostól, holott erre a MAZSIHISZ megkérte a szocialistákat. Miért nem táncol úgy az MSZP, ahogy a KDNP és a Mazsihisz fütyül? * “Fideszes és KDNP-s politikusok bírálták a Pa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vantaan 2012.08.25. 14:59:57

De hát Orbán tényleg NÁCI! Mit kell ezen rágódni? Ne akarjátok már a szart átnevezni kakaós csigának!
Korózsnak meg teljes mértékben igaza van akkor amikor Orbán politikáját a rokkantakkal kapcsolatban Mengeléhez hasonlítja!
Mennyi rokkant nyugdíjast kergetett Orbán és kormánya öngyilkosságba?? S ahogy pl a Francia Telekomot belehet a Lajtán túl perelni mert öngyilkosságba kergetette dolgozóit, remélem lesz egy tökös ügyvéd aki ugyan ezt megteszi Orbánnal és a kormányával is!

sztrelnyikov 2012.08.25. 15:09:17

Egy pillanatra indexes blogketrecbe kerültél, de aztán a hétvégi mancinak gyorsan szóltak telefonon, hogy "Te hülye picsa, veszed le a Jávort cikiző cikket a főoldalról! Még valaki véletlenül elolvassa, te nagyonhülye!" Így aztán le is kerültél gyorsan. Ilyenek ezek az indexes, semleges szerkesztési elvek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.25. 15:18:34

Nem igazán látok különbséget a FIDESZ és az LMP között, mindkettő antikapitalista, marxista, demagóg, baloldali párt.

Guillaume sous guillotine 2012.08.25. 15:31:16

elnézést de megkérdem. szerinted működött valami is a köztársaság első 20 évében, a rabló privatizáción, korrupción kívül? még hogy lebontják Köztársaságunk építőköveit. nevetséges

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2012.08.25. 15:35:03

Nehéz ügy ez, választani a demagógia útján szerzett népszerűség és az intellektuális "rétegpártság" között

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.25. 15:35:33

Korózs ezt mondta:

"200.000 rokkantat akarnak visszavinni a nem létező munakerőpiacra. Ezektől az emberektől olyan megalázó módon veszik el az eddigi ellátásukat, hogy én erre már szavakat se találok. Három percet szánnak egy komplex felülvizsgálatra. Balra mész, jobbra mész, balra mész, jobbra mész... Szinte a papírjaikba nem néznek bele. Olyan embereknek, akiknek a három végtagja hiányzik, elveszik az ellátását és azt mondják, hogy menjen a nyílt munkaerőpiacra dolgozni? Hát milyen eljárás ez? Ilyen emberektől veszik el az ellátásukat, arra való hivatkozással, hogy maradt még annyi képessége, amivel ő a munkaerőpiacon munkát tud vállalni magának. [...] 16 beadvány van Strassbourgban, minden egyes betegségcsoportra, és 16 beadvány van az Alkotmánybíróságnál a megalázó eljárások beszüntetése végett. [...]

Van egy kormányhatározat, amely úgy szól, hogy 2013 december 31-ig ezt a 194 ezer embert kell felülvizsgálni. Ez azt jelenti, hogy az év végéig most 100 ezer embert és a következő év végéig még 100 ezer embert. [...] Senki nem érzi magát biztonságban.. Amikor ilyet lehet csinálni, hogy comb-csonkolt embertől elveszik az ellátását, amikor háromvégtag-hiányos embertől elveszik az ellátását... tízezres nagyságrendről van szó. [...] Szerintem 60-70 ezer embertől fogják elvenni az ellátását. Mi lesz ezzel a 60-70 ezer emberrel? [...]

Magyarország az egyetlen ország a civilizált világban, ahol nincs rokkantnyugdíj. [...] Nem fogok meglepődni, ha az év végére elkészül egy statisztika, és százas nagyságrendű lesz a rokkantnyugdíj elvesztése miatti öngyilkosok száma. [...] Egy olyan üzemi balesetben a karját leszakított embertől vették el a napokban az ellátást és azt mondták neki, hogy menjen vissza a munkaerőpiacra dolgozni. Amikor egy negyvenkilós volt uránbányásznak azt mondják, azt se tudják már szerencsétlennek, hogy milyen betegsége van, hogy menjen riksa-taxit üzemeltetni? Könyörgöm! Milyen emberek ezek?"

*

Jávor meg ezt mondta:

"a miniszterelnök a valóságtól elrugaszkodva félkatonai egypártrendszer kialakítására törekszik"

*

A posztoló meg hülye.

Bár kétségkívül ügyesen célozza meg a "mélyenszántó idiotizmustól vezérelve" fogalmazott posztjaival a címlapot.

torró 2012.08.25. 15:37:48

vantaan!
Mit jelent az, hogy NÁCI? Kifejtenéd kicsit bővebben? És tényleg öngyilkosok lettek a rokkant nyugdíjasok? Erről még nem is hallottam. Hogy mik vannak?!

sanyix 2012.08.25. 15:52:37

@torró: náci: "aki nem olyan mint mi liberálisok, demokraták (szdsz, mszp)"

laci0011 2012.08.25. 15:52:58

LMP fóbia,egyre inkább létező valami,olyasmi mint a kákán való csomókeresés...

vantaan 2012.08.25. 15:53:28

@torró: A NÁCI azt jelenti, hogy Orbán!

A "Hogy mik vannak?!"-oddal nem tudok mit kezdeni! Ha nem olvasol újságot hanem bezárkózva a fülkeforradalmi hiszekegyet mantrázod mert zsibbasztja az agyad és nem is kell gondolkodnod .....
Akkor minek hivatkozzak Gál Lajos zirci lakatosra például aki a veszprémi Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon szúrta szíven magát mert elvették a rokkant ellátmányát. Pedig igaz magyar ember volt!!!!

laci0011 2012.08.25. 15:54:18

@sanyix: Fordítva még jobb:aki nem náci az mind libsibolsi:

torró 2012.08.25. 17:31:16

sanyix!
Jaaa! Értem! Szóval nektek köszönhetjük Orbánt!

vantaan !
Kissé szűkre szabtad ezt a magyarázatot:DD Egyszóval nem tudod!Akkor nem is érdeklődöm tovább. Valamivel okosabb embertől megkérdezem!:)))

veerses 2012.08.26. 05:22:07

Impotens, súlytalan mint a legtöbb ellenzéki. Sajnos, így nem lesz váltás 2014-ben.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2012.08.26. 07:42:22

Nem védeni akarom Benedeket csupán megkérdezem, hogy szerintetek mit kéne csináli neki? Ha van ötletd kiváncsi vagok rá. Had olvassam. Természetesen nem vagyok vele elégedett én sem de a választások még messze vannak és akkor kell a puskát használni.

2012.08.26. 13:03:04

Valóban túlzás volt ez a kijelentés, de ezen a sajtótájékoztatón ez csak egy mondat volt a sok közül, csak az MTI ezt emelte ki belőle. Egyáltalán nem ez volt a lényege, ismerjük már jól az MTI kiemelési trükkjeit.

Jávor kitért Orbán többi hülyeségeire is.

"Az LMP frakcióvezetője a magyar válságkezelésről szólva azt mondta: a kormány teljesítménye kirívóan sikertelen, az ország gazdasága ugyanis lényegesen rosszabb állapotban van, mint a régiós országoké vagy az Európai Unió 27 tagállamának többségéé.

Jávor Benedek “ellenségképgyártásként” értékelte a miniszterelnök azon kijelentését, hogy a Nemzetközi Valutaalap vagy más pénzügyi szervezetek nyomása ellenére a kabinet nem kíván hozzányúlni a nyugdíjakhoz. Az LMP-s politikus közölte: ilyen igény nem fogalmazódott meg a nemzetközi szervezetek részéről, a kormány tehát “ördögöt fest a falra”.

Szerinte a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát a kormány elmúlt kétéves “szakmaiatlan” döntései okozták, a többi közt a “nyugdíj-einstand”. Az ellenzéki politikus kifogásolta, hogy a kabinet – saját korábbi ígéretével ellentétben – nem hozta létre az állami egyéni nyugdíjszámlákat."

lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/35342/az-lmp-szerint-a-miniszterelnok-egypartrendszert-epit/

2012.08.26. 13:05:07

@Gondolkodni Próbáló Birca: Ja, azzal apró pici különbséggel, hogy a Fidesz jelenleg az SZDSZ neoliberális, szegényellenes programját valósítja meg, nacionalista felöntéssel.
süti beállítások módosítása