Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2013.02.12. 10:06 Kálóczi Krisztián

Sok HaHa semmiért

Címkék: felsőoktatás tüntetés demokrácia hallgatói hálózat HaHa

"And when you see a crowd I see a flock"

Az idézett sor a Housemartins nevű brit banda Sheep című számából származik, és  jól illusztrálja minden érzésemet, amelyet a Hallgatói Hálózat tegnapi tüntetésén átéltem. Hatalmas különbség van ugyanis a tömeg és a nyáj között, s nem csak mennyiségbeli: a tömeg járó erdő rengeteg, ha megáll, vér a gyökere. Ezzel szemben a nyáj, csak bégető egyedekből álló sokaság.

Félreértés ne essék: sem a résztvevőket, sem az eseményt nem szeretném minősíteni, viszont számos olyan történésnek voltam szem- és fültanúja, ami a végletekig elkeserített, és ennek egyetlen oka volt: az, hogy megtapasztaltam, milyen, amikor egy fontos cél alárendelődik a közhangulatban uralkodó mocskolódásnak, és a civil nyomásgyakorlásban vallott kudarcoknak. Ugyanis arról van szó, hogy egy, a hallgatói érdekek képviseletére ad hoc módon szerveződő csoport, szervezet, akármicsoda, aminek tényleges legitimációja és képviselői tisztsége a legnagyobb jóindulattal is megkérdőjelezhető, a felsőoktatás reformját (illetve re-reformját) követelve az utcára vonul, némi nyomást kifejtve (sic!) ezzel a kormányzat elcseszett döntéseivel szemben. Ez idáig teljesen rendben van – még akkor is, ha én magam nem igen szimpatizálok az efféle Occupy Movement dolgokkal –, bele tudom látni, hogy ez egyfajta, a civil életet serkentő, és ezáltal az aktív állampolgárság kialakulásához vezető kátyúkkal teli út. Kátyús, de út. 

Viszont, amikor azt látom, hogy szervező táblával a nyakukban, huszonévesek egy Suzukiból ordító Prodigy számra ugrabugrálnak, adekvát a kérdés: ki hallgat így rájuk? Vagy, amikor azt hallom mögülem, hogy „aki nem ugrál, az Hoffmann Rózsa!”, akkor úgy érzem magam, mint egy másodosztályú focimeccsen, és megint megkérdezem magamtól: ki hallgat így rájuk? Vagy amikor a demonstráció miatt lezárt körúton, a munkából hazaigyekvők kénytelenek várni, és nem dudálnak az „aki dudál, velünk van!” felszólításra, majd ezek után több résztvevő azt kiabálja, „akkor anyád!”, akkor újra felteszem a kérdést: ki hallgat így rájuk? És ez még csak a tüntetés volt, majd ekkor következett az ELTE BTK elfoglalása. (A tegnapi tüntetés óta tudom: nyitott ajtókon bemenni egyenlő az épület elfoglalásával. Rettegjen hát minden hivatal, mert holnaptól ügyfélfogadási időben fogom elfoglalni az ügyintézőim irodáját!)

Your-vote-is-your-voice.jpg(forrás)

Az egyetemhez érve aztán közölték, hogy a tüntetésnek vége, mindenki menjen nyugodtan haza, és bent megalkothatjuk közösen a felsőoktatás reformcsomagját. Röpke háromnegyed óra elteltével én ugyan távoztam, de ez éppen elegendő volt arra, hogy megszavazzuk a reggeli fórum időpontjáig való maradást. A szavazás után aztán felötlött valakiben, hogy mi lenne, ha előbb megnéznénk, meddig jutunk, majd csak aztán szavaznánk arról, hogy maradunk-e reggelig? Érkezett is egyből a válasz (röhögések kíséretében): már megszavaztuk sajnos, így nem lehet módosítani.  

Tökéletes illusztrációja volt ez számomra annak, hogy miért képviseleti demokrácia az, amelyben élünk, s miért nem közvetlenül gyakoroljuk a hatalmat. Azért, mert nem tudjuk! Mert totális fejetlenség uralkodik el akkor, amikor a „99%” akar döntést hozni! Mert minden véleményt nem lehet meghallgatni! Erre vannak a képviselőink, akik az Országgyűlésben ülve képviselnek minket: a véleményünket, az értékeinket, az érdekeinket. Változtatni akartok? Menjetek politikusnak! Ebben a rendszerben nincsen más legitim módja a hatalom gyakorlásának, csak a képviselet. Képviseld magad, ha nincs más mód!

  

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr285075471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kino 2013.02.12. 11:24:04

"Tökéletes illusztrációja volt ez számomra annak, hogy miért képviseleti demokrácia az, amelyben élünk, s miért nem közvetlenül gyakoroljuk a hatalmat. Azért, mert nem tudjuk! Mert totális fejetlenség uralkodik el akkor, amikor a „99%” akar döntést hozni!" -- hát a kétharmadnál nem hiszem, hogy sokkal rosszabb.

A képviseleti demokrácia egy kudarc. Magyarországon mindenképp.

Arr!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.12. 15:04:07

Az anarchia mindig rosszabb, még a diktatúránál is.

fanus 2013.02.12. 16:19:04

Szerencsétlen diákok...
azt képzelik, van valamibe beleszólásuk?!
Nézzétek meg a képeket alszanak a katedra mögöt, a szőnyegen!
álmosan, piszkosan, bambán néznek maguk elé..
Tanulás az nem!!
Balhé kell nekik!szerencsétlenek..
és ezek lesznek a mai dolgozók eltartói.
Kíváncsi lennék, mivel nekik ez a munkájuk _ egy gyárban meddig lennének alkalmazásban?
Szomszédunkban hajnali ujság-kihordással kerestem meg a főiskolához szükséges Pfeniget!
Ezek a cukorbábuk soha nem tennék le a szemesztert,ha apuka nem támogatná!!!

fanus 2013.02.12. 16:20:43

Pfenig helyett bocsi Schillinget

fanus 2013.02.12. 16:37:24

A Kampuszt elfoglaló diákok...
Az Oktató tanárnak azt mondták ,amikor meg akarta tartani a többségnek az órát, hogy nem megyünk ki a tanteremből mert : MESZAVAZTUK!
Hibázott a tanár!
Annyit kellett volna csak kérnie tőlük, ki szavazta meg ?
Kérem a Névsort!

Mitzimackó 2013.02.12. 19:08:14

Fintorgó majmok: a márciusi ifjakat is így fikáztátok volna, ha akkor éltek! :-) Szánalmas az okoskodásotok, mintha nálatok lenne a bölcsek köve.

Cossyc 2013.02.13. 07:24:35

@poszt Attól tartok, hasonló fordulatokra (anyázás a felvonuló tömegből, Prodigy stb.) bármelyik tüntetésen számíthatsz. Az ok is egyszerű: nem vagyunk egyformák, észben sem és hozzáállásban sem. Vettem már részt úgy demonstráción, hogy azt skandáltattam a körülöttem állókkal, hogy meleget akarunk. Politikai tüntetq volt, nem a Pride.

Abban nem kételkedem, hogy csalódtál, de gondolj bele: olyasmire vártál ezektől az emberektől, hogy megannyi Petőfiként kész tervekkel érkeznek majd. Neked vannak kész terveid? Előadtad őket? Meghallgatták? Ha igen, akkor sokkal többet tettél, mint az átlag. Ha nem, akkor csak kicsit: blogoltál róla.

Akárhogy is, a tüntetéseknek - ilyen követelések és támogatottság mellett - egyetlen haszna volt: a kormány újabb és újabb hazugságokba keveri magát, és ezt végignézhetjük.

Hátha lassan észreveszik magukat.

anonymand 2013.02.13. 08:21:28

Tisztelt Kálóczi Krisztián!

Lehet, hogy a mostani tiltakozók nem jó formát választottak.
Lehet, hogy még azt sem tudják pontosan, hogy mi és hogyan kéne artikulálniuk.
Lehet, hogy más formát kéne válasszanak vélt, vagy valós igazuk kinyilvánítására, nyomásgyakorlásra.
Mondom lehet.
Az azonban egyértelmű és bizonyos, hogy a 2006-os tiltakozó megmozdulásokkal ellentétben kulturáltságban messze meghaladja az akkori, jól dokumentált csürhejelleget.
Ennyit azért Te is elismerhetnél.

Tisztelettel:
anonymand

PabloVercetti 2013.02.19. 23:57:49

Nehéz ebben a blog.hu-ban normális méretű véleményt kifejteni. Egy backspace rossz helyen és máris minden törlődött. :(

No, hát elsőre(a törlődés miatt másodikra :) ) kösz a krónikát, szobából követem az eseményeket és tetszett a béka-perspektívás bemutatás! :)

A tömeg szerintem is nyájként működik és ez jól lett szemléltetve a cikkben, de amikor a Haha-nyáj a "reformcsomagot" meg akarta alkotni, akkor csak egy zavaros, konstruktív véleménynyilvánítási szándékról beszélhettünk. Én nem nevezném hatalom gyakorlásra való törekvésnek, mert ezen cikk szerint egyszer sem mondtak olyat, hogy legyen a HaHának törvényhozó/-gyakorló hatalma a felsőoktatásban.

A cikk zárása furcsa volt számomra: "minden véleményt nem lehet meghallgatni! Erre vannak a képviselőink, akik az Országgyűlésben ülve képviselnek minket". Ez egy meglepően konzervatív - a hagyományok értékére épülő - gondolatmenet egy liberálisnak dedikált blogtól, ugyanis a liberális gondolkodó hisz az egyéni szabadságban és a véleménynyilvánításban. Persze, hogy nem lehet minden véleményt meghallgatni, de egy liberális idealista módon törekszik rá.
Szintén nem tartom összeegyeztethetőnek a liberalizmussal a következő megállapítást: "Változtatni akartok? Menjetek politikusnak!". Ez ráadásul ellentétben áll a cikk elején írt gondolattal: "bele tudom látni, hogy ez egyfajta, a civil életet serkentő, és ezáltal az aktív állampolgárság kialakulásához vezető kátyúkkal teli út.".

Én, liberális szemszögből hinnék a kátyús útban. ;) A liberalizmus hisz a gondolatok szabad áramlásában, azaz, hogy érdemes a hangod hallatni, mert eljut a megfelelő helyre és elgondolkoztatja a megfelelő embereket. Remélem, hogy hamarosan elindul a valódi kommunikáció az érdekelt felek (kormány-hivatal-egyetemek-tanárok-egyetemisták) között.
süti beállítások módosítása