Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.08.14. 16:56 Máté.Sz

Melyik út megyen Budai Gyulára?

Címkék: kartell dinnye versenyjog portfolioblogger Európai Unió Gazdasági Versenyhivatal szabad kereskedelem

A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?

A dinnyeügy nem friss történés, mi is foglalkoztunk már vele, de Budai Gyula hétfőn nyilvánosságra került szavait nem lehet kommentár nélkül hagyni. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára ugyanis gyakorlatilag beismerte, hogy a kormány kartellezett, de szerinte ebben nincs semmiféle rossz dolog, sőt, semmiféle következménnyel nem fog járni.

Szeretnék röviden válaszolni Budai Gyula kérdésére: mivel a dinnye-kartell ellentmond a szabadpiac alapelveinek, a magyar és az európai jognak, ezért remélhetőleg súlyos következményei lesznek.

Az egész ügyben olyan sok fölháborító momentum van, hogy felsorolni is nehéz. Először is: hogy lehet ilyen  stílust megütnie egy államtitkárnak? Budai szavaiból süt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lenézése – egy olyan szerv lenézése, amelynek célja „a gazdasági hatékonyságot kikényszerítő piaci verseny szabadságának és tisztaságának védelme”. A GVH semmibe vétele a szabad piaci verseny elvének semmibe vételét jelenti, ami önmagában fölháborító.

Miért lenne felháborító a piaci verseny elveinek elvetése? Hiszen az csak a nagytőkéseket védi. Végre van egy kormány, ami ki mer állni a magyar emberekért! – gondolhatják magukban a Budai Gyula rajongói klub tagjai. Sajnos Magyarországon gyakran elfelejtik, hogy a szabadpiac (megfelelő fogyasztóvédelemmel és versenyszabályokkal kiegészülve) a hatékony termelést és a fogyasztókat támogatja: aki olcsóbban tud termelni, az olcsóbban tudja árulni a dinnyéjét, a vásárló pedig olcsóbban jut hozzá a gyümölcshöz.

A szabad piaci verseny megsértése mellett ráadásul az intézkedés vétett az európai egységes piac elvei, illetve az általános szabadkereskedelmi egyezmények ellen. Az európai versenyjog ugyanis tiltja a kartellezés bármely formáját, éppenséggel a fogyasztók érdekeinek védelmére hivatkozva:

Egy kartell resztvevői a megállapodás szerinti piaci részaranyukra támaszkodhatnak, és nem kell új termékeket vagy minőségi szolgáltatásokat nyújtaniuk versenyképes árakon. Ennek következtében a fogyasztok végül többet fizetnek,alacsonyabb minőségért. Az EU versenyjoga ezért tiltja a kartellek működését, és az Európai Bizottság súlyos pénzbírságokat szab ki azokra a vállalatokra, amelyek kartellben vesznek részt.

Ha ez még nem lenne elég, az intézkedés sérti az egységes piac egyik legfőbb alapelvét, az áruk szabad áramlását is. Nem kimondott célja ugyanis egy olcsó importdinnye szállítmány kiszorítása lett volna, így az „behozatalra, illetve kivitelre vonatkozó mennyiségi korlátozással azonos hatású intézkedésnek” minősül, amit az EU alapszerződése tilt. Ezen túl a nemzetközi kereskedelem korlátozásával igencsak tetten érhető a protekcionizmus, ami úgy alapvetően ellentmond a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) alapelveinek.

Tehát a kormánynak egy intézkedéssel sikerült megsértenie a világ legnagyobb kereskedelmi szervezetének szabályait, illetőleg az Európai Unió versenyjogát és alapelveit.

Persze felmerül a kérdés: mit tehet egy egyszerű GVH az ügyben? Rohangáljon az EU csak nyugodtan Strasbourgba, mondotta Budai Gyula – ott úgyis lassú az ügymenet, túlbürokratizált a rendszer, stb.

Az államtitkár ismét téved, nem is kicsit. Az Uniós csatlakozással ugyanis a GVH „tagja lett az Európai Bizottság Verseny Főigazgatóságából és a tagállami versenyhatóságokból álló Európai Versenyhálózatnak, s bekerült a közösségi versenyjog alkalmazói közé”. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az európai versenyjog érvényesítése a (nem starbourgi székhelyű) Európai Bizottság és a nemzeti versenyhatóságoknak (vagyis a GVH-nak) a hatáskörébe tartozik, akkor már válaszolhatunk Budai Gyula kérdésére: a GVH „azt teheti”, hogy kőkeményen megbírságolja a kormányt és a kartellező vállalatokat.

Vagyis az államtitkár nagyképű kijelentésének idegesítő hetykeségét még elfogadhatatlanabbá teszi, hogy végül a magyar államnak bírságot kell fizetnie a versenyjog megsértéséért. És ki fogja ezt fizetni? Mi, a magyar adófizetők, termelők és fogyasztók.

Akkor kit is támogatunk egész pontosan?

 

 

122 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr274711210

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tiszta Mexikó! 2012.08.14. 19:46:44

Böngészgetek az Indexen és egymás után elolvasok látszólag két egymástól teljesen független cikket. Aztán összeáll a rím…...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.14. 19:21:29

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzetéről 4. A 2010-es választás ...

Trackback: Budai elvtárs, ez már az ítélet! 2012.08.14. 19:18:12

A hazai és az uniós jogszabályok megsértésével büszkélkedett Budai Gyula a Csongrád megyei gazdakörök fórumán. Mely hazai jogszabályokat sért a megvalósult dinnyekartell és a tervezett alma- és egyéb kartellmegállapodás? Mely uniós jogszabályokat sért ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A szerelő 2012.08.14. 19:58:35

budai gyulát nem lehetne export cikké nyilvánítani, majd nemzetközi árverésre bocsájtani? induló ár: 1 Ft :)

hackbard.celine 2012.08.14. 19:58:37

@apanna: egyrészt ott van a CBA hirdetési újság az akciós árral, másrészt ott voltak a fotók a bekalodázott dinnyékről a CBA üzletekben, hogy bocsi, tegnap szólt a Budai, hogy adjuk drágábban, harmadrészt ment a melldöngetés a nyilatkozatokban az import dinnyeszállítmány megállításáról
Tényleg ennyire nehéz ez?

F173 2012.08.14. 20:09:22

@Mohamed: Ameddig önkéntesen támogatod a magyar dinnyetermelőket, addig nincs semmi gond. Akkor van gond, amikor rákényszeríted a 47 000 forintból élőket is, hogy drágább dinnyét vegyenek! Az ő érdekeiket ki védi meg?

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.08.14. 20:12:15

@Mohamed:
Azt véted el, hogy Neked erre eddig is volt lehetőséged, ugyanis OLYAN helyről vettél pl csak dinnyét akik csak magyart árultak, (mégha csak bemondták is...:-)).
DE a lehetőséged megvolt, legfeljebb lustaságból vagy nemtörődömségből nem foglalkoztál vele.
MOST ez a lehetőség már nem áll fenn, egy szabadsági fokkal kevesebbed van, csökkent a SZABADSÁG.
A jelenlegi garanciád pedig nem más mint puszta igéret, mármint hogy hős kormányod JÓ HELYRE juttatja a pénzt. Most gondolom egnyugodva hátradőlhetsz...
Hihetetlen ez a naivitásnak álcázott együgyüség, amivel megszabadítják magukat a ZEMBEREK a felelősségüktől. A demokráciát nem HITÉLET alapokon kell működtetni.
Jelentkezzen aki látott már önzetlenül üzemelő hatalmi struktúrát, nos a Fidesz semmiképpen nem az.
Hogy példával szemléltessem : a KÖZGÉP osztalékként kivett nyeresége 2,8 Mrd ft volt, vajon miért nem fizették be mondjuk az Országadósságmentő Alapba...?)

Anti Anyag (törölt) 2012.08.14. 20:22:00

"Súlyos következményei"

Ausztriában sincsenek, próbálj te ott mondjuk, paradicsommal.

Max. keverve az osztrákkal és persze azt hazudod, hogy osztrák.

Ugyanígy próbálhatod a franciáknál is. Nem elég, hogy nem megy, még egy bírsággal is elveszik a kedved, nehogy máskor próbálkozz. Persze a bírság mondvacsinált.

Azoknak van annyi eszük, hogy tudják, a segély drágább lenne a lakosságnak, mint amennyit a drágább termelői árak miatt pluszban fizet.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.08.14. 20:30:22

Szerintem ennek a dolognak nem csak egy aspektusa van. Nekem leginkább ez a mondat ütötte meg a szemem:
"A GVH semmibe vétele a szabad piaci verseny elvének semmibe vételét jelenti, ami önmagában fölháborító."

Problémám itt elsősorban a "szabad verseny elvével" van. Hangsúlyoznám, hogy ez egy elv. A gyakorlatban valószínűleg soha nem működött, vagy ha mégis, hát csak nagyon kivételes esetben, rövid ideig. Az viszont tény, hogy ami a magyar mezőgazdaság és az import termények (tágabb értelemben véve, ami a közép-európai mezőgazdaság és a nyugat európai mezőgazdaság) között zajlik az már régen nem nevezhető szabad versenynek. Hangsúlyoznám, hogy itt nem csak és nem elsősorban a dinnyére kell gondolni, hanem pl. zöldségekre, húsokra, borokra, fűszernövényekre stb. Gyakran találkozni azzal a jelenséggel, hogy nyugat-európai mezőgazdasági termékeket nagyon olcsón adnak el itthon, ezért a vásárlók azt viszik és nem a valamivel drágább, de ugyanolyan, vagy akár jobb minőségű hazait. Egy nem túl alapos közgazdász persze simán rávágná, hogy a nyugati azért olcsóbb, mert úgymond hatékonyabban állítják elő, pedig erről szó sincs, egyszerűen a gazdagabb nyugati államokban erőteljes a mezőgazdasági lobbi és el tudja érni, hogy a viszonylag gazdag állambácsi pénzzel támogassa a gazdákat, és így azok versenyképesebb áron adhassák termékeiket a "keletieknél", még akkor is, ha az előállítási költségük magasabb.

Ezzel egyrészt védik a saját piacaikat, másrészt el tudják foglalni az elvileg komparatív előnyökkel rendelkező kelet-közép-európai termelők hazai piacait ott, ahol az állambácsi szegényebb, és nem tud nagymértékű támogatásokat nyújtani a saját mezőgazdaságának. Ha úgy tetszik, ez burkolt protekcionizmus, köszönő viszonyban sincs a szabad piac elvével, viszont a GVH és társai képtelenek kiszűrni.

Szerintem a mezőgazdasággal kapcsolatban az EU-n belül a "szabad piac elvének" akkor lenne értelme, és akkor lehetne rá jó szájízzel hivatkozni, ha a tagállamok nagyjából egyenlő támogatási lehetőségekkel rendelkeznének. Addig ez az elv csak a külföldi "dömpingáras" piacszerzést és a hazai termelők kiszorítását segíti elő, ami hosszútávon már a fogyasztóknak sem lesz jó (sőt). Példát találunk a közelmúlt történelmében is, hiszen nagyjából hasonló folyamat zajlott le a rendszerváltás idején. A viszonylag jól muzsikáló mezőgazdaság termelő üzemeit fillérekért felvásárolták, leépítették, a magyar piacot pedig megszerezték. Rengeteg, korábban mezőgazdaságban dolgozó vidéki ember munkanélküli lett, jó részük azóta sem tudott rendesen elhelyezkedni.

Egy szó mint száz, nem akarom védeni Budai Gyulát, mert az úgysem-tudtok-csinálni-velünk-semmit stílusa tényleg pofátlan és felháborító. De magát a kartellezést a fentiek fényében nem tudom megbocsáthatatlan bűnnek tekinteni, habár úgy gondolom, hogy nem elsősorban a dinnye-termelők vannak rászorulva egy ilyen akcióra.
Abban pedig biztos vagyok, hogy mi magyarok úgy össztársadalmilag nagyon meg fogjuk szívni, ha nem látunk tovább a "szabad piac" elvénél.

nordas 2012.08.14. 20:40:15

Budai egy barom....
Én egyáltalán azt sem értem h a kormány hogyan avatkozhat bele az ilyen ügyletekbe, a szerződést a multinak kellene megkötnie a termelővel, nem??Nem értem h a kormány miért kontárkodik bele abba h az áruházak egységesen 99ft-ért adják a dinnyét. Még a vak is látja h ez kőkemény árkartell/csak a laikusok kedvéért, a kőkemény kartell abszolut tilos/ A kormánynak normális esetben tiltania, üldöznie kellene az ilyen gyakorlatot, hiszen ez már nemhogy torzitja, de teljesen megszünteti a versenyt.
Ha már vhogy támogatnia akarják a hazai termelőket(mondjuk ezzel a külföldi importálókat is támogatnák) akkor bevezethettek volna egy hatósági árat, vagyis egy minimális árat, ami alatt a multi nem szerezheti be a dinnyét senkitől

2012.08.14. 20:40:54

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

"Egy nem túl alapos közgazdász persze simán rávágná, hogy a nyugati azért olcsóbb, mert úgymond hatékonyabban állítják elő, pedig erről szó sincs, egyszerűen a gazdagabb nyugati államokban erőteljes a mezőgazdasági lobbi és el tudja érni, hogy a viszonylag gazdag állambácsi pénzzel támogassa a gazdákat, és így azok versenyképesebb áron adhassák termékeiket a "keletieknél", még akkor is, ha az előállítási költségük magasabb."

Nyilván alátudod ezt támasztani konkrétan is.
Szívesen megnézem....

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.08.14. 20:49:36

@MikeBoy: "honnan a rákból értesültél, hogy a cba nak már meg volt a dinnyéje. "

Gondolkodik......

Ilyen szinten én is alá tudom támasztani. Egyébként olvass gazdasági szaklapokat és oldalakat: pl.portfolio.hu, Hvg, Világgazdaság.

hackbard.celine 2012.08.14. 20:50:00

@MikeBoy: annyira tetszenek az ilyen elvakultak :)
Az olasz és a görög állam pont arról híres, hogy most végtelen sok pénzzel támogatja a szegény dinnyetermelőket. :D
Azért érdemes lenne végiggondolni Zerwikapturnak, hogy ha itthon is megkapják a gazdák a terület alapú támogatást, akkor mégis miről is beszél? Idelogisztikázni onnan délről 1 kiló dinnyét 8-10 Ft, és még így is versenyképes az ár.
Akkor nem lehet, hogy mégiscsak az elmaradott termelői infrastruktúra és az elaprózott birtokméret a döntő? Mert az élőmunka ott lent délen kétszer-háromszor akkora költségű mint itthon.

2012.08.14. 21:06:59

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

"Ilyen szinten én is alá tudom támasztani. "

Ne keverjük össze a független eseményeket, ha lehet. Ha a másik kérdésről akarsz vitázni, belemehetünk abba is, de ott még nem tartunk.
Először mutass nekem konkrét példát arra, amit leírtál.

hackbard.celine 2012.08.14. 21:09:31

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Zsenikém, ha minimum 4-7 nap, mire a termelőtől a kisker egységbe eljut a dinnye, mert már csak ilyen a disztribúciós lánc, akkor mégis hogy lehet, hogy a nemkartell_nemmegállapodás másnapján - a már a CBA üzletekben lévő bekalodázott akciós készletet árazták fel 69-ról 99-re?
Csoda történt és éjjel leszedték a hirtelen túlfizetett gazdák örömükben, a lelkes szállítók meg gyorsan odateleportálták?

TBG 2012.08.14. 21:11:54

Azt mondta valaki ma az egyik rádióban, hogy Budai már azelőtt is senki volt, hogy valaki lett...mélységesen egyetértek.

2012.08.14. 21:18:21

@hackbard.celine:

"annyira tetszenek az ilyen elvakultak :)"

Szélmalomharcot folytatunk.

consul 2012.08.14. 21:20:21

az állam nem alanya a versenyjognak, nem minősül piaci szereplőnek, bírságolni sem lehet
sőt a versenytörvény szerint állami aktusok esetében fogalmilag kizárt a jogsértés

hackbard.celine 2012.08.14. 21:33:13

@MikeBoy: nincs ezzel semmi gond, kicsit látványosan értetlenkednek, de attól a tények még tények maradnak a NER-ben is :)

hackbard.celine 2012.08.14. 21:36:47

@consul: a zsarolás, a hivatali hatalommal visszaélés és a felbujtóként elkövetett kartellezés attól még bűncselekmény. Önállóan egyenként 3-5 évig büntetendők, halmazatiként meg bírói ízlés kérdése.
Ha az elkövető nagy nyilvánosság előtt önmagára tesz terhelő vallomást, akkor az nagyon nehéz nem figyelembe venni, de biztos lehetsz benne, hogy Polték valahogy megoldják az elévülést, mint a halott nevében kötött föld adásvételinél.
Következmények nélküli ország.

2012.08.14. 21:40:23

@hackbard.celine:

A NER egy illúzió.
De azt hiszem én is feliratkozok, mert unortodoxiát akarok tanulni..... :)

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.08.14. 21:40:27

@Anti Anyag: ezeknek aztán magyarázhatsz, ugyanolyan agyalágyultak mint akit fikáznak.

2012.08.14. 21:45:08

@consul:

"az állam nem alanya a versenyjognak,"

Wiki - versenyjog harmadik sor (habár nem definiáltad az "alany" kifejezést):

"Az Európai Közösség jogrendszerében hagyományosan a versenyjog körében tárgyalják az állami támogatásokra vonatkozó joganyagot is."

Lehet ezt inkább @Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: felé kellett volna idéznem.

2012.08.14. 21:46:22

@Mojzes Pál:

"Korrekt.Kár , hogy itt a 99%-nak nem jut el a zagyáig. "

Gondolom az 1% lennél te magad! :))

2012.08.14. 21:47:24

@consul: hogy is volt a malévvel ?
hogy az állam nem támogathatja, mert versenyjog, stb.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.08.14. 21:49:59

@MikeBoy: Mikorra sikerül feldolgoznod, hogy most egy fidesznyik ül a "jól megérdemelt" maszopnyik helyeden és most nagyon frusztráltan a zindexen hányod a zepét levezetésképpen?

2012.08.14. 21:53:22

@Mojzes Pál:

Ugorjunk engem, ha lehet. Hisz azért lássuk be nem ismersz. De talán magadat igen!!??
Nézzük milyen az öndiagnózisod hasonló képpen. Te mit is csinálsz most?

azbesztos 2012.08.14. 21:59:58

Csak a szaros Európa kartellezhet, teheti tönkre a magyar ipart, vásárolhatja fel a piacainkat? Kényszeríthet minket több ezer milliárd befizetésére, melynek töredékéért cserébe baromságokra (városok főterének idétlen és felesleges díszburkolata, 4 metro, síkvidéki alagutak és viaduktok, kényelmes tyúkketrecek, szőlök kivágása, stb.stb.) pályázhatunk hatalmas önrészek mellett. Ájvékoljatok hazaárulók, szarunk a brüsszelita rablók kartellezést tiltó szabályaira, amit egyébként a ti Európátok soha sem tartott be.

Ringlósztár 2012.08.14. 22:01:40

@apanna:
Mert a cba akciózta meg 69 ft-ért a dinnye kilóját, a többiek nem.
Ezek szerint bárki kérheti gyudai buszit, hogy hadd kapjon a piaci értékénél 50%-kal többet az árujáért és a vevők az egészet éljék meg hazafias cselekedetként?
Javaslom az ÖSSZES magyar termék árának 50%-kal való emelését, mert én nagyon szeretnék hazafyass lenni!

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.08.14. 22:06:43

@MikeBoy: Kis google után:

Ángyán József: elib.kkf.hu/ewp_03/ewp_0304_09.pdf

Magyarok, észtek, lettek:
magyarkronika.com/aktualis/0-040324.htm
www.bruxinfo.hu/cikk/20120326-agrartamogatasok-benyujtjak-a-szamlat-az-esztek-es-a-lettek.html

Európán kívüli világ:
www.spiegel.de/international/world/africa-s-unfair-battle-the-west-s-poverty-subsidies-a-482209-druck.html

Az igazságtalan EU-s és nyugat-európai támogatási rendszer már a csatlakozás óta közszájon forog. Itt lenne az ideje elmélyedni a témában, és nem csak a nemlétező szabad versenyt éltetni.

consul 2012.08.14. 22:06:46

@h.kovacs: a versenyjog és az állami támogatások nem ugyanaz, bár sokan keverik a két területet: a versenyjog csak a piaci szereplők egymás közti viszonyával foglalkozik, az állami támogatások kívül esnek a versenytörvény hatályán
olyannyira, hogy míg a versenyjogi jogsértésekben a GVH jár el, az állami támogatásokat az NFM vizsgálja

2012.08.14. 22:07:42

@azbesztos:

Komoly "bosszút álltunk" a dinnyével.
Ismered az albán légierőt, ugye? :))

manager2008 2012.08.14. 22:10:46

@immortalis: Nem őt hívnák ki, hanem a mentőt.

consul 2012.08.14. 22:14:09

@MikeBoy: a közösségi versenyszabályok alkalmazása a dinnye ügyben nem merül fel: ez tisztán egy forgalmazási árkartell, itt az uniós szabályok nem sérülnek, "csak" a hazai versenytörvény
az uniós rendelkezések ugyanis akkor alkalmazhatóak, ha a versenysértés nyomán a tagállamok közötti kereskedelem érintettsége megállapítható, viszont innentől nem a GVH, hanem az Európai Bizottság járhat el az ügyben
viszont ez a forgalmazói árkartel nem maximum, hanem minimumárat tartalmazott, azaz a tagállamok közötti kereskedelmet nem korlátozta, hiszen a más tagállamból olcsóbban behozott dinnyén legfeljebb magasabb profit képződött volna, de a piacra jutása nem volt akadályozva

Bocicamica 2012.08.14. 22:15:37

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Csatlakozom szavaidhoz. Annyival kiegészítve, hogy bizony valamennyi ország protekcionista, amennyiben a saját mezőgazdaságáról van szó.

A jó cikkíró jótékonyan elfeledkezik arról a szilárd tényről is, hogy a privatizációval a "Nyugat" komoly részben piacot vásárolt magának - elég csak a Győri Keksz- és Ostyagyár privatizációjára gondolni, mikor a Danone a gyárvásárlás másnapján bezárta Győrben a kapukat, és azóta is Lengyelországból érkezik a Győri Édes.

A probléma tehát jóval összetettebb, így aki a piaci alapelveket mantrázza, leginkább saját ostobaságát állítja rivaldafénybe.

2012.08.14. 22:16:25

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

Idézd a szerinted releváns részt ezekből!

2012.08.14. 22:18:05

@consul:

Nem akartam veled vitázni semmiről....ugye nincs harag!

Bocicamica 2012.08.14. 22:19:09

És még valami. Szlovéniában jó tíz évvel ezelőtt tönkre ment a két hazai sörgyár egyike. Mivel állami tulajdon volt, s Szlovénia akkor már EU-tag volt, nemzetközi privatizációs tendert kellett kiírni.
A szlovénok mindenki mást kizártak az eljárásból, és az egyszem szlovén pályázónak adták a gyárat.
A vesztesek Brüsszelhez fordultak jogorvoslatért, Brüsszel pedig megbirságolta Szlovéniát. Szlovénia bírságot fizetett, és nemzeti kézben tartotta sörgyártását.
Lehet így is. Ésszel.

Amidazophen 2012.08.14. 22:23:16

Ez a Budai nevű fertelmes véglény tipikus példája annak a másodvonalbeli fideszes kádernek, aki egyrészt nem ért semmihez, másrészt viszont tenyérbemászóan szemtelen. Ám hazudni és másokat alaptalanul gyanusitgatni - megbizóinak legnagyobb örömére - feltétlenül használható. Ezek a legfontosabb tulajdonságai tették őt alkalamssá arra, hogy államtitkár legyen.

Sokért nem adnám, ha 3 percig fúrhatnám a fogát.

2012.08.14. 22:30:13

@Varázsdarázs:

Hagy modellezzem, hogy mikről beszélsz itt.

Van a körút és dugó.
A villamos sín viszont tök üres éppen.
Hát egy autó kivág és előremegy ezzel gyorsítván saját útját....
Nem ártott senkinek, de neki legalább jó volt.

És erre mi a te következtetésed? Menjen mindenki a villamossínen.....

Tudod én szívesen megnézem a következő ilyen árszabályozást. Csak azért, mert most a magyar gazdaság egy ötvenezred részére biztosan komoly hatást gyakoroltunk!!!!

Mert, ha ez olyan jó, de nincs folytatása, akkor ez most a gumicsont, esetleg a bolha sz.r az elefánt seggében vagy mi a csoda?

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.08.14. 22:31:06

@MikeBoy: Olvasd el őket, baszod, ne engem csicskáztass! "Gondolom"-ra észt osztani könnyű!
Dolgozzál meg vele, azután pofázz!

hackbard.celine 2012.08.14. 22:31:39

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Nahát, Ángyán doktor táblázataibból ugyanaz derül ki, mint amit írtam: Magyarországon a birtokszerkezet elaprózott, 93,6% 10 ha alatti, az átlag 5 ha.
Messze-messze versenyképtelen az ilyen típusú termelés még csak a szövetkezetekkel szemben is, a nagygazdaságokról már nem is beszélve.
Köszönjük meg az Antall-Torgyán tandemnek. Ja és az első fidesz kormány utolsó intézkedéseinek is a maradék és prosperáló állami gazdaságok szétverését.
Az mindenesetre remélem feltűnt, hogy egy 2003-as anyagot sikerült belinkelned, az EU csatlakozás meg 2004-ben volt. Jelenleg ráadásul a 2007 és 2013 közötti költségvetési időszak vége felé járunk, tehát a doksiban szereplő pénzügyi adatok többsége a jelenre vetítve nem releváns. De sebaj. :)

2012.08.14. 22:33:42

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

Nem tudlak cáfolni, csak ha idézel!
Honnan tudjam, hogy egy ilyen

AZ EURÓPAI AGRÁRFINANSZÍROZÁS ÚJ, ÖKOSZOCIÁLIS ÚTJA ÉS A MAGYAR VIDÉK
SZÁMÁRA FELKÍNÁLT LEHETŐSÉGEI

című 12 oldalas dolgozatban mire gondolsz, amikor versenyromboló agrártámogatásokról beszélsz?

Bocicamica 2012.08.14. 22:41:44

@MikeBoy: Szerintem teljesen rossz a hasonlatod, de mégis használható.
Ha ugyanis a villamossínt is megnyitod, akkor nyitottál egy új sávot, és az eddig két sávban araszoló dugó immár három sávra elosztódva feloszlik.

Tudod, a hozzászólásodból számomra az a mentalitás világlik ki, amely nem a megoldást keresi, hanem a kifogást. Hogy miért ne tegyünk semmit.

Lehet, hogy tévedek, hiszen egy hozzászólásból nem lehet jellemrajzot alkotni.

Budai Gyula stílusa nem feltétlenül kell, hogy szimpatikus legyen, az aktív állam javára azonban ideje meghaladni az "éjjeliőr állam" bizonyítottan megbukott dogmáját!

hackbard.celine 2012.08.14. 22:44:35

@MikeBoy: nekem ebből az derült ki, hogy Magyarország a sikeres csatlakozást követően 2004-2006 között 1,482 Mrd támogatásra volt jogosult, továbbá az EU - teszem hozzá teljesen jogosan - már akkor sem támogatta az elmaradott, mdf-kisgazda elképzelések alapján létrejött birtokszerkezetet:
"Az 1 ha mezőgazdasági területre jutó közösségi források 3 éves teljes értékét mutatja be az 1. ábra. Magyarország ebben a rangsorban a 6. helyre került.
• A termeléshez, mennyiségekhez, „kvótákhoz” kötött ún. 1. pilléres, régi típu-sú közösségi agrártámogatási keretek tekintetében Magyarország a második legnagyobb hektáronkénti értéket érte el, amely a legjobb adottságú 3–3,5 millió ha terület, zömében gabonatermelő nagyüzemeinek versenypozícióit hivatott javítani. A Világgazdasági Kutatóintézet szerint e források „mintegy 90%-át a regisztrált termelők nem több mint 5%-a fogja élvezni. … A nagy-termelők lesznek olyan helyzetben, hogy a támogatásokhoz hozzájussanak. … Ha a támogatások elosztásának fenti egyenlőtlensége beáll, akkor erőteljes polarizáció kezdődik majd meg az agrártermelők között, és nőni fog az agrár-szektort elhagyók száma.”
• A 2. pilléres vidékfejlesztési (ökoszociális) agrártámogatási keretek tekinte-tében Magyarország a 10 ország közül az utolsó helyre került, szinte esélyt sem adva a kevésbé jó adottságú és egyúttal jelentős munkanélküliséggel küzdő mintegy 3 millió ha mezőgazdasági terület 900 ezer mikro-, kis- és középbirtoka, a vidék igen jelentékeny része, az itt élő családok és a természeti környezet számára (2. ábra)."

villamos alóli kacaj 2012.08.14. 22:48:20

@Amidazophen:

"Sokért nem adnám, ha 3 percig fúrhatnám a fogát."
Ez akkora gyökér, hogy 3 perc alatt a gyökeret nem bírnád átfúrni!

2012.08.14. 22:49:17

@Varázsdarázs:

"Tudod, a hozzászólásodból számomra az a mentalitás világlik ki, amely nem a megoldást keresi, hanem a kifogást. Hogy miért ne tegyünk semmit."

Szerinted most Budai Gyula tett valamit?
A nagy semmit!

Tudod mit jelent a "villamos sín megnyitása"?
Azt, hogy holnaptól az árak egy harmadát államilag szabályozod!
Nem hogy harmadát nem fogják szabályozni, hanem még egy ilyen eset nem lesz többet!

Tényleg olyan naiv vagy, hogy azt hiszed, ez a magyar gazdaságért vagy dinnyetermelőkért volt?
Hát akkor holnap meg lesz nyitva a villamos sín, ugye?

Várlak itt egy hónap múlva!
Reagálj majd erre a beírásra, hogy hol az a "harmadik sáv"??!

ork1234 2012.08.14. 22:51:55

ez a faszi már ránézésre egy kártevő, meg sem kell szólalnia
és ugye tudjuk mit kell csinálni a kártevőkkel...

KopaszMercis 2012.08.14. 22:52:56

@Mohamed:
A problema, hogy egy demokraciaban / kapitalizmusban a verseny tisztasagat kell garantalni... Tehat neked tudnod kell hogy melyik dinnye a magyar es szabadon kell tudjal donteni... En is szivesebben veszek magyar dinnyet, mert jobb, de ha kevesebbet keresnek, akkor is akarnek dinnyet venni... Es ha szerinted 40 forint (vagyis 40 szazalek) kis kulonbseg akkor kepzeld el igy a szitut:
Holnap behiv a fonokod es aszondja neked
-Tohotom fiam, holnaptol 40%kal csokkentjuk a fizetesed... A jo hir viszont, hogy holnaptol MINDENT csak magyar cegektol tudsz venni, magyar minosegben.

Nem jobban orulnel annak, ha maradna a fizetesed, es majd te eldontod, hogy magyar gyartmanyu lelegeztetogepre kapcsoljanak, vagy magyar pacemakert kapjon a beteg anyad?

Mert erdemi kulonbseg nincsen.

Mondom en is a dragabb magyar dinnyet szeretem, es veszem, azert is mert jobb, meg azert is mert magyar (amiben magyar a jobb azt veszem AKARMENNYIVEL dragabb - nyilvan esszeru keretek kozott), viszont pl az edesvizi halakat nem szeretem, hadd vegyek olyat amilyet csak akarok.

Tehat ha megfeleloen szabalyos a tajekoztatas, akkor senkit nem er kar. Ennyi.

Az aszomoru, hogy ezt nem ertik a politikusok es ugy en bloc magukat jobboldalinak mondo (fidesz vagy jobbik) szelso balos kommunistak.

2012.08.14. 22:53:23

@hackbard.celine:

Igen, de Te jó kislány módjára átnézted helyettem is! BLUSH :)))

Bocicamica 2012.08.14. 22:57:40

@MikeBoy: Nos vannak példák a harmadik sávra. Ott a Rába, vagy a MOL visszavétele. Minden csupán szándék kérdése.

Nem tudom, kinek lehet az érdeke a dinnyekartell. Lehet, hogy Simicskanyerges eladta mindenét, és dinnyeföldekbe fektette a pénzét? :) Nem túl valószínű... Ugye?

Úgyhogy nekem nincs jobb magyarázatom, mint hogy a termelők érdekében történt ez a beavatkozás a "szent piaci folyamatokba"...

KopaszMercis 2012.08.14. 22:58:34

@azbesztos:
Te ezt az ajvekolast mostansag sokat hallom, de mindig ilyen szittya turbomagyar szajabol csak... Ez valami belso puruttya kuruc szleng vagy mi a fasz?

KopaszMercis 2012.08.14. 22:59:39

@Varázsdarázs:
Neked is:
A problema, hogy egy demokraciaban / kapitalizmusban a verseny tisztasagat kell garantalni... Tehat neked tudnod kell hogy melyik dinnye a magyar es szabadon kell tudjal donteni... En is szivesebben veszek magyar dinnyet, mert jobb, de ha kevesebbet keresnek, akkor is akarnek dinnyet venni... Es ha szerinted 40 forint (vagyis 40 szazalek) kis kulonbseg akkor kepzeld el igy a szitut:
Holnap behiv a fonokod es aszondja neked
-Tohotom fiam, holnaptol 40%kal csokkentjuk a fizetesed... A jo hir viszont, hogy holnaptol MINDENT csak magyar cegektol tudsz venni, magyar minosegben.

Nem jobban orulnel annak, ha maradna a fizetesed, es majd te eldontod, hogy magyar gyartmanyu lelegeztetogepre kapcsoljanak, vagy magyar pacemakert kapjon a beteg anyad?

Mert erdemi kulonbseg nincsen.

Mondom en is a dragabb magyar dinnyet szeretem, es veszem, azert is mert jobb, meg azert is mert magyar (amiben magyar a jobb azt veszem AKARMENNYIVEL dragabb - nyilvan esszeru keretek kozott), viszont pl az edesvizi halakat nem szeretem, hadd vegyek olyat amilyet csak akarok.

Tehat ha megfeleloen szabalyos a tajekoztatas, akkor senkit nem er kar. Ennyi.

Az aszomoru, hogy ezt nem ertik a politikusok es ugy en bloc magukat jobboldalinak mondo (fidesz vagy jobbik) szelso balos kommunistak.

amize 2012.08.14. 23:00:37

"ellentmond a szabadpiac alapelveinek, a magyar és az európai jognak, ezért remélhetőleg súlyos következményei lesznek."

Igen az EU majd jól megbüntet bennünket azért, amit ők saját maguk is ugyanúgy csinálnak otthon, csak ügyesebb jogi háttérrel. Ezt a súlyos következményt mindannyian szívni fogjuk. A ballib bagázs meg kárörvendően szurkol, hogy minél súlyosabb legyen a hazáját érő büntetés.

2012.08.14. 23:01:51

@Varázsdarázs:

"Nos vannak példák a harmadik sávra. Ott a Rába, vagy a MOL visszavétele. Minden csupán szándék kérdése."

Adj egy kardot cseszd meg! :))))
Ezek hogyan vágnak bele ebbe a témába?

Amidazophen 2012.08.14. 23:02:26

@villamos alóli kacaj: Ez tökéletesen igaz!
De felettébb élvezném! Gondolom Te is, és ha létrejön az akció, meghivlak rá!

:-)

hackbard.celine 2012.08.14. 23:06:37

@Varázsdarázs: a MOL visszavétele mint pozitív példa??? :DDDD
Ekorra gyökér még létezik?
200+ Mrd bukó van eddig az ügyleten + a felhasznált IMF hitel kamatai. 25000 feletti részvényárfolyamnál lenne nagyjából nullszaldó.
A MOL negyedéves jelentéséből kiderült, hogy 99%-al (igen, kilencvenkilenc százalékkal) csökkent a profitja.
Na innen szép nyerni, a Szurgut azóta is a nemzetiesch magyar idiótákon és Fellegin röhög, ekkora madarat akarva se foghattak volna. :)))

Bocicamica 2012.08.14. 23:06:40

@KopaszMercis: Szerintem ez a hasonlat is sántít. Nem is kicsit.

A cikkben kritika tárgyává tett intézkedés lényege: magyar termelőt helyzetbe hozni külföldi termelővel szemben az ugyanolyan - tehát összehasonlítható - termékek körében. (Hab a tortán, hogy a magyar dinnye még jobb is...)

A folyami hal és a tengeri hal szerintem két teljesen különböző áru. Hm?

És egy nem általam elkövetett hozzászólásból ide idézve: az állam nem árkaltellt hozott létre, csupán közreműködött egy minimális fogyasztási ár meghatározásában.

2012.08.14. 23:09:03

@Varázsdarázs:

"Nem tudom, kinek lehet az érdeke a dinnyekartell."

Én sem, de talán a CBA nyert vele. Eléggé sokan vesézgették már ezt.
Mellesleg nem túl bonyolult kérdés ez.
Ha a fogyasztói árat szabályzod, akkor a kereskedő jár jól gyanítom.... :)

hackbard.celine 2012.08.14. 23:12:37

@amize: na még egy egybites
Figyelj jól, mert csak egyszer mondom el: ha a kormány valódi szándéka a gazdák megsegítése lett volna, akkor a gazdák érdekvédelmi képviseletén keresztül (dinnyeszövetség) a felvásárlókat kérte volna meg udvariasan egy minimális felvásárlási ár önkéntes betartására a saját haszonkulcsuk rovására. És akkor nem lett volna kartell.
Ezzel szemben a dinnyeszövetség elnöke egy felvásárló és ő abban érdekelt, hogy a saját hasznát maximalizálja. Ja és fideszes ogy képviselő. Ja és 18-24 Ft között vásárolta fel a dinnyét még pár éve, aztán 56 Ft-ért adta tovább, amikor 30 Ft körüli árért tüntettek a gazdák. Igen, azok a gazdák, akik termelték a dinnyét.
Még így se lóg ki a lóláb? Vagy az egész ló? Hmm?

Bocicamica 2012.08.14. 23:16:25

@MikeBoy: Bocsánatot kérek, de a keszon nekem egészségügyi kockázat. Ahhoz meg már öreg vagyok...

KopaszMercis 2012.08.14. 23:17:22

@Varázsdarázs:
Mond el hogy kozgazdasagtani tekintetben mi kulonbozteti meg az arukat egymastol? Miben mas egy adott joszag minimalis arat 40%kal a tobbi felett megadni? Egy adott joszagkosaret? Az osszeset? Valojaban semmiben...

A hasonlat es a kifogas megallja a helyet. Nem kenyszeritheto egy orszagnyi ember erkolcsosen erre vagy arra. El KELL latni mindenkit a megfelelo informaciokkal es dontenie mindenkinek kaganak kell. En nem veszek sem szlovak sem magyar sem semmilyen SZART. En jot veszek es kesz, es nem akarom hogy legkozelebb azert ne jussak hozza valamihez, mert mar tul draga nekem es az olcsobb kulfoldi alternativat TILOS. Emlekszem en meg ilyenre, csak akkor meg egy masik part tisztsegviseloi es aktivistai voltak a jelenlegi kormany tagjai. Nem szerettem ezt az eljarast abban a rendszerben sem, es ebben sem...

amize 2012.08.14. 23:18:32

@hackbard.celine:
"felvásárlókat kérte volna meg udvariasan egy minimális felvásárlási ár önkéntes betartására a saját haszonkulcsuk rovására."
És ők ezt merő udvariasságból meg is tették volna ugye?

Bocicamica 2012.08.14. 23:21:06

@hackbard.celine: Nos, ez a stílus azon a környéken, ahol én felnőttem, minimum balesetveszélyes. De láthatóan szeretsz veszélyesen élni...

Viszont az amize kollégát gyalázó írásodban van némi igazságod. Hiszen a termelő a felvásárlóval találkozik, nem az üzletlánccal. Feltéve, hogy a kettő személye nem egy és ugyanaz...

A MOLpedig kedves nagyszájú barátom stratégiai befektetés, ahol feltehető az a kérdés, hogy az eddig érte befolyt pénz hol van?

hackbard.celine 2012.08.14. 23:21:07

@Varázsdarázs: ezen mégis mit nem lehet érteni? Ezt találta mondani a mi derék Gyulánk:
"Igen, kartelleztünk
...
A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?"

2012.08.14. 23:22:23

@amize:

"És ők ezt merő udvariasságból meg is tették volna ugye? "

Ha a drágábbat adod el, akkor az nem mindig a haszonkulcsod rovására megy függetlenül az eladási ártól?

2012.08.14. 23:23:58

@Varázsdarázs:

Hagyjuk már ezt a MOL témát, mert semmi köze az egészhez, amiről itt szó van!

hackbard.celine 2012.08.14. 23:25:07

@amize: a kiskereskedelmi láncok képesek voltak betartani a nemkartellt? A CBA kivételével igen.
Az érdekképviseletnek, jelen esetben dinnyeszövetségnek pont az lenne a lényege és értelme, hogy a termelők érdekeit képviselje, de a NER-ben pont nem így működik, az egyik legnagyobb felvásárló vezeti.
Van még kérdés?

Bocicamica 2012.08.14. 23:26:19

@KopaszMercis: Bocsánat Mercis, de nem szeretek jószágokban gondolkozni. A dinnyét a dinnyével hasonlítottam. Magyar dinnyét vegyél a görög/spanyol/stb. helyett. Ennyi, és nem több.

Beleesel abba a hibába, hogy magadból indulsz ki, és azt feltételezed, hogy mindenki úgy okoskodik, ahogy te.

A helyzet sajnos nem ilyen.

A magyar vásárló alapvetően árérzékeny. Mindenből a legolcsóbbat veszi, és nem igazán érdekli a minőség. Ebből van a többség. Vásárlóerőben is. A többségnek hiába próbálsz észérveket osztani. Nem jutsz vele sokra.

KopaszMercis 2012.08.14. 23:29:51

Azt csak ugy halkan kerdeznem meg, hogy a termelok csak akkor kerulhetnek ebbe a helyzetbe, ha nem tomorulnek erdekcsoportokba es nem szervezik meg a sajat kiskereskedelmi ertekesitesuket, es nem urai a sajat sorsuknak. Egy kerdes: a Boca Kóla miert nem szorul ra Gyulai Buda ur joindulatara? Sokkal sokkal tobb es olcsobb (is) udito itallal kell versenyeznie, mknt a hazai dinnyenek, megis szarik (es szarhat is) a fideszre, de miert? A masik kerdes, ha ez azert van mert a Boka Kóla nem balfaszok gyulekezete, akkor mi lesz az aki hulye haljon meg jobboldali ars poeticaval (ugye az aki hulye ne halljon meg igen csak komcsi duma, marksz engelsz leninsz stb.)... Szal ez is kerdeses kicsit nekem, hogy tudja e a fidesz ilyenkor hogy az oralis szexualizalt himvesszo mely vegere taszajtja az adofizeto biorobotokat?

Bocicamica 2012.08.14. 23:30:07

@hackbard.celine: Gyula nem tudja, mi a kartell... :)

hackbard.celine 2012.08.14. 23:30:50

@Varázsdarázs: hol a pénz? Elment mondjuk kamattámogatott lakáshitelre.
Ez a válasz pontosan annyira adekvát, mint a kérdésed, mert onnantól, hogy bekerült a költségvetésbe, nem volt célzott felhasználása.
A kurva nagy stratégia jelenleg az, hogy a kormány Fellegi ötletére IMF lóvéból bevásárolt MOL papírt, ül a részvények 24%-án. Fellegi azóta kirúgva, papírokkal nincs mit kezdeni, eladni nem lehet, a MOL-ban meg nincs érdemi szavazati jog (lásd lex MOL), pénzügyileg óriási bukó. Egy évtized múlva tanítani fogják elrettentő példaként.

Bocicamica 2012.08.14. 23:36:08

@hackbard.celine: Mondhatnám, hogy ekkora gyökeret már régen láttam... :)
Támogatott lakáshitelre, mi? Na jó.
Én úgy látom, hogy a gazdaságpolitika célja a 100%, de legalábbis a többség megszerzése. Részemről támogatom.

KopaszMercis 2012.08.14. 23:37:37

@Varázsdarázs:
Ha nem szeretsz joszahokban gondolkozni, akkor tegy ugy, mint en teszek... En nem szeretek (jobban mondva nem tudok, mert meghaladja a kepessegeimet, es ezert nem is szeretek) bozonokban, meg kvarkokban es egy szubatomi reszecskekben es szabalyokban gondolkozni, ezert cserebe nem szolok hozza kvantumfizikai temakhoz, es foleg nem prezentalok hatarozott velemenyt, de ha megis akkor viszont masok velemenyenek a formalasat teljesen elkerulom.

Sajnos ezt maximum egy mikorookonomiai modell keretein belul tehetned meg a "ceteris paribus" varazsszo hasznalataval.

Az arerzekenyseg es a felhozott ervek a magyar vasarlokra igazak, bar nem adnak jogalapot a magyar vasarlok megbuntetesere (egy 40%os aremeles ugyanis az). A vasarloknak rendelkezesre kell hogy alljon a megfelelo informacio, hogy merlegelhessen, es a megfelelo tudas, hogy kepes legyen merlegelni. Ehhez eros es hatekony oktatasi es iskolazasi rendszer kell, amit a kormanynak kellene megteremtenie. A baj ott van, hogy ha az atlag magyar vasarlonak lenne annyi esze, hogy normalisan donteni tudjon, akkor az elmult 20 evben a parlamentben megfordult osszes part egyik tagja sem lenne soha tobbet megvalasztott tisztsegviselo magyarorszagon.. szal erre az oktatasi reformra egy kicsit varni kell

2012.08.14. 23:38:00

@hackbard.celine:

Azt hitted meg fogja érteni, de nem! :))))

2012.08.14. 23:40:44

@KopaszMercis:

És, ha valaki a bozonokat is ismeri meg a ceteris paribust is, akkor mi van? :P
Egyébként ortodox gazdaságtan ma nem játszik, nem tudom miben reménykedsz?

KopaszMercis 2012.08.14. 23:45:19

@MikeBoy:
Akkor az hozzaszolhat kozgazdasagtani es kvantumfizikai temakhoz is erdemlegesen anelkul hogy totalis fasztalicskanak tunjon.
Attol mert a jobboldali megkozelitese a penzugypolitikanak es a gazdasagpolitikanak teljes csodot mondott, meg nem jelenti azt, hogy ki lehet baszni az egesz mikro/makro/keynes/samuelson/nash szabalyokat a kukaba. Attol mert a newtoni fizika nem ad mindenre magyarazatot, attol meg bizonyos szabalyai elnek es mokidnek,es attol mert az utana jovo einsteini sem, attol meg az e=mc^2 nem kuka.

Amit irok az megallja a helyet most is ahogyan tette 1000 evvel ezelott es fogja 1000 ev mulva is

hackbard.celine 2012.08.14. 23:47:15

@Varázsdarázs: zanzásítva a sztori: az ÖMV a downstream-forgalom egy részének reményében trükkös ügyletekkel jelentős tulajdoni hányadot szerzett a MOL-ban, ezt végül ellenséges felvásárlásnak minősítették (jogosan, mert be kellett volna jelenteni) és megszületett a lex-MOL, ami kizárta a szavazásból. Az ÖMV végül lepasszolta a Szurgutnak némi veszteséggel, a Szurgut meg türelmesen várt.
Több mint 10%-ot kaszált végül, tehát nekik megérte.
Szerintem nem vagyok egyedül, aki azt gondolja, hogy az állam az ilyen területeken lehető legrosszabb gazda. Szakértelem helyett a mindenkori káderpolitikának megfelelően ültetnek be pártkatonákat a vezetésbe, ami erodálja a vállalati kultúrát és végső soron a működőképességet.
Nagyon nem kéne, hogy akár 51% szavazatuk legyen, onnantól a többi részvény csak szimbolikus és részvénypiaci szempontból végképp bukó.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.08.14. 23:48:10

"Először is: hogy lehet ilyen stílust megütnie egy államtitkárnak?"

Úgy, hogy egy tahó paraszt. Nagy meglepetés nem érhette az embert, az eddigi posztjain is az volt.

hackbard.celine 2012.08.14. 23:59:30

@dark future: Gyulánknak van stílusa: amikor ugye legutóbb elszámoltatott és bevádolta a teljes hadügyet az ingatlanvagyon elsinkófálásával, akkor valaki udvariasan felvetette, hogy mégis a korábbi katonai ügyészs karrierje idején hogy is jutott katonai ingatlanhoz?
Ez volt a válasza:
"Apukám, majd a bíróságon!"
Szóval feketeöves tapló. :)

Hunor Levente 2012.08.15. 00:23:38

@KopaszMercis: A nácivadász oldalról tanulhatták el a balfaszok.

Joske 2012.08.15. 00:29:45

@hackbard.celine: A versenyképességünket erősen korlátozza a korrupció, a bürokratikus államigazgatás, a magas adóterhek, silány jogalkotás és jogérvényesítés. Ausztriában az elvégzett munkát / leszállított terméket nem kifizetni bűncselekmény. Nálunk nincs olyan vállalkozás, akinek ne tartozna valaki...

Joske 2012.08.15. 00:34:25

@hackbard.celine: Gondolom Fellegi nem járt rosszúl, hogy elintézett ezt azt az oroszoknak. Többek közt a MOL részvények utáni üzletből is kaphatott némi jutalékot. Szerintem jóllakott, és most üzleti terveit szövögeti Simicska-Nyerges nevével fémjelzett baráti körben.

hackbard.celine 2012.08.15. 00:47:03

@Joske: Fellegi tökre büszke volt, hogy megcsinálta az évtized biznicét, egyszerre kúrt ki az IMF-el és a ruszkikkal.
Csak hát semmilyen ezirányú gyakorlati ismeretsége és tapasztalata nem lévén végül dupla öngól sikeredett.

hackbard.celine 2012.08.15. 00:49:11

@Joske: Ja, csak mert lemaradt: Fellegiről tudni kell, hogy ő volt Orbán konzulense a diplomaszerzésnél. Tehát nem valami nagy gazdasági ász, csak egyszerű ismi az egyetemi évekből.

Joske 2012.08.15. 00:57:04

@hackbard.celine: Fellegi tulajdonosa volt volt az Infocenter.hu Zrt-nek, amin keresztűl megjelent a Heti Válaszban, a Lánchíd Rádióban és a Class FM-ben, az RTL Klubban. Több ponton is kapcsolódott Nyergeshez.

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2012.08.15. 02:58:06

Azt elerte, hogy en ne egyek dinnyet iden.
Mondjuk jobb is igy.

Meg most is 99 az ut szelen.

renevol 2012.08.15. 03:30:27

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: "... egyszerűen a gazdagabb nyugati államokban erőteljes a mezőgazdasági lobbi és el tudja érni, hogy a viszonylag gazdag állambácsi pénzzel támogassa a gazdákat, és így azok versenyképesebb áron adhassák termékeiket a "keletieknél", még akkor is, ha az előállítási költségük magasabb."

Az IMF/WTO/WB stb. "nemzetek fölötti" szervezeteket pont emiatt szokták kritizálni: a tagállamok számára tiltják a nemzetközi kereskedelemhez kapcsolódó, közvetlen dotációt, így a különböző országok mezgazd termékei az adott ország belső támogatáspolitikájától függnek. Az általuk "támogatott" (hitelezett) országoknál viszont előírásszerűen tiltják a belső támogatásokat is, elvárják a "szabad versenyt", ami azt jelenti, hogy így az eleve jobb pozícióban levő, államilag agyondotált mezőgazdaságok (= gazdag országok) kerülnek még előnyösebb helyzetbe a nemzetközi versenyben.

Ha valamelyik gazdag helyen elkezdik felrúgni dotációkkal a szabad versenyt, akkor bizony el kell kezdenie hasonló volumenű dotációkkal játszadoznia a másiknak is. Bármilyen szomorú, de ez így működik. A Szabad verseny = dotációk kötött versenye.

Ettől függetlenül Budainak nem a stílusában van a kifogásolnivaló. Bűncselekményt követtek el. Be is ismerte. Pont.

veerses 2012.08.15. 05:04:30

@hackbard.celine: Azért akinek legalább 20 % tulajdona van egy cégben, annak jelentős tulajdona van gazdaságjogilag is, za egész világon. Ha nem lenne (esetünkben), hogyan lehetne, hogy Orbán új kedvenc játszóterét, a fogalmatlan, múlt és közönségnélküli Videotont támogatnák milliárdokkal?

red shield rapresentative 2012.08.15. 06:44:43

Elképzelhetőnek tartom, hogy "magyar narancsot" árul majd a cba lánc novemberben 600Ft/kg áron.

A multikat is erre fogják kényszeríteni. A befolyt összeg egy része pedig a fidesz és annak vezetőinek külhoni számlájára kerül. Mert ugy e Krisztus koporsóját.....

red shield rapresentative 2012.08.15. 06:49:15

@veerses: Felcsút focicsapata kapott 3 milliárd támogatást, de semmi eredmény a nagy világban.

MOB kapott 6 milliárdot erre az évre, csak a kétszeresét, de ugye a MOB hány sportágat is képvisel, fog össze?

Persze az alábbi sportágak nem mindegyikét!

acrocap
aerobik
aikidó
alpinizmus
amerikai futball
angol biliárd
asztalifoci
asztalitenisz
atlétika (olimpiai bajnokok nők, férfiak • világbajnokok nők, férfiak)
ausztrál futball
backgammon
ballonozás
baseball
biatlon
birkózás
bob (sport)
bocsa: lásd: golyósport
bowling
bowls lásd: golyósport
bridzs
búvárkodás
curling (olimpiai bajnokok • világbajnokok)
cselgáncs
darts
díjlovaglás
díjugratás
diszkoszvetés
ejtőernyőzés
erőemelés
erősember-sport
evezés
fallabda
falmászás
fitnesz (sport)
fives
floorball
fogathajtás
footbag
Formula-1
Formula–2
Formula–3
futsal
futás
futásíjászat
gael futball
gerelyhajítás
go
gokart
golf
golyósport
gördeszka
görkorcsolya
GPS tájékozódás
gumiasztal
gyaloglás
gyeplabda
gyepteke
gyorskorcsolya (olimpiai bajnokok • világbajnokok)
gyorsulási sportág
hands
hapkido
hard ball
hálólabda
hármasugrás
hegyi-kerékpár
hegymászás
hódeszka
horgászat
hurling
íjászat (olimpiai bajnokok • világbajnokok)
indiaca
jégkorong
jégmotorozás
jégtánc lásd: műkorcsolya és jégtánc
ju-jitsu
kajak-kenu
kajakpóló
kajak-slalom
kalapácsvetés
kanadai futball
karambolos biliárd
karate
kempo
kendó
kerékpár
kerekesszékes rögbi
kézilabda
kick box
korfball
kosárlabda
krikett
krokett
kungfu
labdarúgás
lacrosse
ligarögbi
lovaglás
lovasíjászat
lovas torna
lovaspóló
lövészet
magasugrás
méta
military
Monopoly
motocross
motorcsónaksport
motorkerékpársport
motoros sárkányrepülés
műrepülés
műkorcsolya és jégtánc (olimpiai bajnokok • világbajnokok)
műugrás
nanbudo
országúti-kerékpár
ökölvívás
öttusa
paintball
pálya-kerékpározás (olimpiai bajnokok • világbajnokok)
patkódobás
pelota
petanque
piramid biliárd
pool
póker
racket
racket ball
rádióamatőr sportok
rafting
rali (magyar bajnokok • világbajnokok)
repülőverseny
ritmikus gimnasztika
rögbi
röplabda
rúdugrás
rundolás
sakk
sárkányrepülés
shinty
síbobverseny
siklórepülés
sítájfutás
síugrás

skittle
snooker
snowboard
softball
speedball
squash
strand-röplabda
súlylökés
súlyemelés
sumo
superbike
szambó
szánkósport
sziklamászás
szinkronúszás
szörf
szkander
taekwondo
tájékozódási túraverseny
tájfutás
távolugrás
teke
tenisz
teremlabdarúgás
testépítés
tollaslabda
torna (sportág)
többpróba
trambulin (gumiasztal)-ugrás
trap-lövészet
trekking
triatlon
túrakocsi
úszás
ultimate
ultramaratoni futás
vadászat
vitorlázás
vitorlázórepülés
vívás
víz alatti rögbi
vízihoki
vízikosárlabda
vízilabda
wakeboard
windszörf

Kotkodus 2012.08.15. 09:06:52

@azbesztos:
..."pályázhatunk hatalmas önrészek mellett"...

kedves azbeszt!
a magyar kormány infrastrukurális beruházásainak 95%-át EU-s forrásból fedezi (segítek, a maradék 5% amit te hatalmas önrésznek nevezel...).
lengyelországban 50% körül mozog ez a mutató.

mondanivalód hasonló arányú hülyeség/csúsztatás (95% hülyeség; 5% valóság).

remélem fizetnek ezekért a bejegyzésekért, mert ha meggyőződésből írod, akkor nagyobb baj van az országban, mint hittem...

tisztelettel: kot

Netuddki. 2012.08.15. 09:33:28

Erkölcsi amőbáktól mit vártok?

Netuddki. 2012.08.15. 09:35:55

@Kotkodus: Ez az azbesztos egy libsibolsizó fizetett fidesz troll. Teljesen felesleges szóba állni vele...

"azbesztos 0 bejegyzést írt és 201 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2011.05.15. óta tag."

Netuddki. 2012.08.15. 09:38:09

@red shield rapresentative:
"Felcsút focicsapata kapott 3 milliárd támogatást"

Ha ez valóban így van akkor ez sikkasztás kategória és "valakiket" majd simán le is lehet ültetni érte...

KopaszMercis 2012.08.15. 09:38:26

@Hunor Levente:
Jajj mar ezek a froccsok meg boroskolak meg arányok, hogy hazmester, icehazmester, vadasz nac vadasz ezt ki tudja kovetni mar?

veerses 2012.08.15. 10:14:35

@red shield rapresentative: Nem csak erről beszéltem, de igaz. A Videoton, nem a felcsúti utánpótlás és messze nem a legsikeresebb magyar klub, sőt az első tízben sincs fociban sem. A (potenciális) nézőszáma sem. (A valós sem.) Kizárt, hogy üzleti alapon, őket szponzorálná egy magyar (vagy bármilyen) nagyválakozás, ha valóban üzleti lapon működne a dolog. Ha meg nem úgy működik, az kidobott pénz. Csoda, hogy csökken a nyereségük?

veerses 2012.08.15. 10:16:42

@veerses: Amíóta kényszer szponzorok, én még egyszer sem tankoltam náluk. Sem itthon, sem a hatáson túl. Nem azért, mert nem tartom őket jónak, vagy magyarnak, hanem csak azért, mert undoroodm az ilyen cégektől, akik a politika faszát nyilvánosan szopkodják.

veerses 2012.08.15. 10:19:28

@Kotkodus: Tévedsz. Az EU pénzhez a magyar kormánynak 25%-kal hozzá kell járulnia. Az együtt a 95%.

Közlekeletű, amatőr tévedés. Mondhatnám beszopják sokan.

Wirral 2012.08.21. 14:25:57

És Magyarországon az állami beruházások 99%-a uniós pénz. Magyarán minden uniós pénzből épül. Aztán meg szidjuk az EU-t, meg, hogy mit szólnak bele a dolgainkba. Tipikus magyarországi hozzáállás.
süti beállítások módosítása