Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.01.29. 21:25 Farkas Gábor

Ördögtől való a tandíj?

Címkék: tandíj egyetem főiskola portfolioblogger hallgatói hálózat

Még decemberben fogadta el a parlament az új felsőoktatási törvényt, melynek értelmében a jövőben magyar állami ösztöndíjjal, illetve részösztöndíjjal támogatott, és önköltséges képzésben részesülhetnek a hallgatók a felsőoktatási intézményekben. Bármilyen ügyesen is kerülik el a kifejezést, lényegében ez a korábban a Fidesz részéről oly hevesen elutasított tandíj kiterjesztését jelenti. Az intézkedést a törvényalkotási folyamat során, és elfogadása után is számos kritika érte, többek között kormánypárti politikusok és hallgatói szervezetek részéről is. Ezek lényege, hogy a tandíj igazságtalan, kizárja a szegényebb hallgatókat a felsőoktatásból, fő indítéka pedig nem a színvonal emelése, hanem költségvetési megfontolások állnak mögötte.

A kritikák megfogalmazása mellett azonban keveset hallani alternatív javaslatokról, pedig aki nem csukott szemmel jár az egyetemeinken, nem tudja nem észrevenni, hogy valami nincsen rendben, és valóban változtatni kéne. A jelenlegi felsőoktatási rendszer legsúlyosabb problémája egyértelműen az alacsony színvonal. Ennek egyértelmű bizonyítéka, hogy a magyar egyetemek közül az ELTE 199. helyével a legelőkelőbbnek számít az európai mezőnyben. Ez számos okra vezethető vissza, kezdve az óvodai oktatástól az érettségiig, mégis úgy érzem, hogy leginkább a már bekerült hallgatók és az egyetemi oktatók érdektelensége és motiválatlansága a fő negatív tényező. Mégis, mintha az új törvény ezzel nem igazán foglalkozna, sőt néha úgy érezni, mintha csak tovább csökkentenék az elvárásokat.

Pedig amellett, hogy kifejezné és megvalósítaná a társadalmi szolidaritást azáltal, hogy a felsőoktatás révén jobb helyzetbe kerülő állampolgárok maguk is hozzájárulnak képzésükhöz, és nem mások által finanszíroztatják későbbi magasabb fizetésük zálogát, a tandíjnak pont az lenne az egyik legfontosabb célja, hogy emeljen a színvonalon.  De most nem ezt látjuk. Ugyanis önmagában az állami forráskivonás és a hallgatói hozzájárulások volumenének és összegének növelése nem segít a motiváción. Azt csak egy vele párhuzamosan működő, kiterjedt tanulmányi és szociális ösztöndíj rendszer tenné meg. Felmerülhet, hogy miből lenne finanszírozható egy ilyen rendszer, főként a várható megszorítások fényében, de a válasz viszonylag evidens: a befizetett hozzájárulások visszaosztásával állami többletkiadások nélkül működhetne a rendszer, melyben elsősorban nem is a közvetlen pénzügyi motiváltsága vezetne magasabb színvonalhoz, hanem az, hogy a hallgatók átéreznék azt, hogy a felsőoktatás befektetés a jövőbe, a saját jövőjükbe, melynek komoly ára van.

Úgy érzem, ez eddig sok államilag támogatott képzésben részesülő hallgatóban nem tudatosult megfelelően, sokan csak félvállról vették az egészet, azzal a hozzáállással, hogy „maximum pár évvel tovább maradok”. Amennyiben viszont részben vagy egészben fizetniük kéne az oktatásért, nem csak hogy több erőfeszítést tennének tanulmányaik sikeres elvégzésének érdekében, hanem valószínűsíthetően a piaci törvényeknek megfelelően színvonalas oktatást követelnének meg az intézmények részéről. Így azok egymással versenyezve próbálnának minél több hallgatót szerezni maguknak, de már nem a kormányzati asztaloknál lobbizva, hanem elismert oktatókat, tartalmas kurzusokat, külföldi tanulmányi lehetőségeket felkínálva.

Egy ideális rendszerben a legjobban teljesítő diákok nemhogy „ingyen” tanulnának, hanem az eddigieknél jóval magasabb ösztöndíjat kaphatnának, mely a tandíjon felül valóban fedezné a megélhetési költségeiket is.  A viszonylag jól tanulók annyi ösztöndíjhoz juthatnának, ami fedezi a tanulmányi költségeiket, ezután következne a részleges költségtérítés, majd pedig a tanulmányok teljesen önálló finanszírozása. Ez a gyakorlatban három lehetőséget adna a diákok kezébe. Jó eredmények esetén saját források nélkül is finanszírozni tudják a tanulmányokkal és megélhetéssel kapcsolatos költségeket, közepes eredmények vagy rossz eredmények esetén pedig szülői támogatásból, saját forrásokból, diákhitelből vagy szociális ösztöndíjakból, illetve ezek tetszőleges kombinációjából tehetik meg a befektetést a jövőjükbe, ha valóban úgy gondolják, hogy ez megéri számukra. 

Megfelelő rendszerben tehát, ahol a színvonalat és nem a költségvetési igényeket tekintenék elsődlegesnek a döntéshozók, és fokozatosan vezetnék be a változásokat, vagy legalább időt adnának a felkészülésre a diákoknak, a tandíj egyértelműen jobb körülményekhez, eredményesebb és nívósabb tudományos élethez, hatékonyabb közpénzfelhasználáshoz és - hosszú távon - nemzetközileg is elismert magyar felsőoktatáshoz vezetne. Nem állítanám, hogy ezek ördögtől való célok lennének. 

 


 

220 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr913972298

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.31. 13:38:45

Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, tanácsadói és bizottsági ...

Trackback: Rakjuk össze azt a kis pénzt! 2012.01.31. 13:37:06

Mindenki fizesse ki maga után a rá eső államadósságot, aki pedig nem akar fizetni, annak tiltsák le a béréből, vagy lakoltassák ki az országból. Horváth Tihamér, a Kehida Termál és a Horváth-ÉP Kft. ügyvezető igazgatója, a Széchenyi-Terv Gazdaságfejle...

Trackback: A bankoknak csak zombik vagyunk 2012.01.31. 13:36:01

Egy bank mindenhol a névtelen, arctalan bábut látja benned, legfeljebb, ha náluk bankolsz, akkor azt mondják, hogy nem vagy az. Ezt bizonyítja két, egykor egymással ideológiai és katonai szempontból is szemben álló világrész neves pénzintézeteinek a r...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desw 2012.01.31. 14:48:31

@Zabalint:
"Te nem érted mit mondok. Ha 3-5 év múlva elavult lesz a technológia, akkor is többet ér belemenni annak a részleteibe, és gyakorlatban alkalmazni ezt, mint ami most van, mivel legalább azt megismerné a hallgató, hogy hogy kell kinéznie egy szoftverfejlesztésnek."

Akkor pont ugyanazt mondanád 5 éve múlva (mint most a matekra), hogy mi a tökömnek kellett ezzel szívni az egyetemen, ha most semmit sem ér.

"A programozás és programtervezés módszertana ugyanis nem változik olyan sűrűn"

És ehhez kell sajna a matek. Pl.: egy picit bonyolultab DB hatékony megtervezésehez?

"Az ezekre épülő technológiák persze változhatnak, de azt el lehet közben sajátítani."

Ezekről beszélek és nem programozási nyelvekről

miro1 2012.01.31. 14:48:53

@Kytia: Látod, ennyit ér felsőoktatás, nem lesz fizetős csak arányosan lesz elosztva, tandíj, azaz fizetős eddig is volt.

CyberPunK 2012.01.31. 14:50:51

@desw: Melyik cég vesz át egyből ilyen technológiát? Amúgy mekkora különbség van két technológia között? Lehet, hogy több tízezer oldalas az SDK, de abból kell neked max 10-100, hogy használd már elég jó hatásfokkal. Különben semmi értelme nem lenne.

Felkészülni? Legalább egy-két éves lemaradással mutassanak ilyeneket, ne 5-10.

shushu2 2012.01.31. 14:52:00

Szerintem is kontraproduktív a teljesen fizetős felsőoktatás. Érdemes megnézni a fizetés és nem fizetős ponthatárokat olykor 50-100 pont különbség is van. Az államilag támogatott hallgatónak is sok pénz az egyetem, egy normálisabb létfenntartáshoz szerintem havi 50 ezer forint kell, ha nem otthonról jár be a campusba a hallgató.

Gyíkhúsos szendvics 2012.01.31. 14:53:23

Kedvenc blogíró pajtás elfelejti, hogy a szolgáltatást a tanár nyújtja, és ő a közalkalmazotti bértábla szerint kapja a jövedelmét, ami semmilyen korrelációt nem mutat a beszedett tandíjjal.

Egy végzett phds, aki szeret tanítani amúgy a diplomás minimálbér felett keres egy kicsivel. Ha szeretne elmenni nyaralni a spanjaival, akik a multiba gyártják az excellt, akkor projekteken fog haknizni, amik a tématerületéhez kapcsolódnak és nem az amúgy biztosan nagyon okos hallgatókat fogja tovább okosítani. Projektes haknizásból a tanár fizu 2-4-szeresét lehet megkeresni, ha nem vagy tejbetök (és szabadbölcsész egyiptológus). Mivel a tanárnak is csak 24 órás a napja és (jó esetben) 8 órás a munkaideje, nem kell nagy ész kisakkozni, hogy melyik rábízott feladatot fogja lelkiismeretesebben elvégezni.

Egy szó mint száz: ha a befolyó pénzből nem emelik a tanárok fizuját, akkor lehet végtelen a tandíj, az egyszeri tanár le fogja szarni a diák fejét, mert nem fizetik meg az idejét, amit velük tölt.

miro1 2012.01.31. 14:54:11

@CyberPunK: Szépen beszéltél, csak értelme nem volt, ez nem a kormány mellet van hanem a változás mellett, aki teljesít az be tudd kerülni a finanszírozottra is , elég volt a diplomás munkanélküliekből...

CyberPunK 2012.01.31. 14:57:07

@miro1: Igazad van, megvilágosodtam. Most majd elmegy a diák fizikusnak és kémikusnak, rájön, hogy ezzel max tanár lehetne itthon bagóért, és inkább kimegy nyugatra mosogatni, mert azért is többet kap majd. Gratulálok, adtál a szarnak egy pofont.

Szóval mi is fog változni?

Gyíkhúsos szendvics 2012.01.31. 14:57:13

@CyberPunK: Aki nem tud kódolni, az nem infós.

trollhunter89 · http://trollhunter.blog.hu/ 2012.01.31. 14:57:28

Kedves Farkas Gábor!
Minden egyes szóval mélységesen egyetértek. Hiánypótló blogbejegyzés. Sajna a kormány baltával dolgozik ott, ahol sebészkés kéne. Az ellenzék meg csak azt tudja hangoztatni, hogy a tandíj tönkreteszi az oktatást. Pedig hozzá kéne már szokni ahhoz a gondolathoz, hogy egy szolgáltatást az fizeti meg, aki igénybe veszi.

desw 2012.01.31. 14:58:45

@CyberPunK:
"Melyik cég vesz át egyből ilyen technológiát? "

Annak a cégnek van nagyobb esélye eladni a saját szoftverét, amelyik időben reagál az új technológiákra. Persze ez vagy bejön, vagy zsákutca. De ha te akkor kezded el a fejlesztés, amikor már 100 másik cég van a piacon adott tech-re, akkor kevesebb az esélyed ledolgozni a hátrányt.

"Lehet, hogy több tízezer oldalas az SDK, de abból kell neked max 10-100, hogy használd már elég jó hatásfokkal."

:)) Okés, csak a megértéshez azért talán kevés a 10-100 oldalacsak áltolvasása.

"Felkészülni? Legalább egy-két éves lemaradással mutassanak ilyeneket, ne 5-10. "

Ezt mondom én is, hogy ezt hülyeség elvárni az egyetemektől. Tanítsák az alapokat, aztán te majd tanulod azt, amiben sikert látsz

Augustin 2012.01.31. 15:01:27

"(a hozott pont meg az érettségi felvételiként való elfogadása marhaság, mert tényleg nem releváns tárgyaktól teszi függővé a felvételt)"

Nem teljesen marhaság. Azért az, hogy milyen vagy a többi tantárgyból, árulkodik a szorgalmadról... Hogy nem csak mindig azt csinálod, amihez kedved van, azt jelezheti, hogy több tantárgyból is jó vagy.

szociologus 2012.01.31. 15:02:57

@Magyarnaba: Fájdalmasan igazad van... Sajnos.

CyberPunK 2012.01.31. 15:03:10

@Gyíkhúsos szendvics: Ez hülyeség. Egy rendszergazdának miért kell profi C# vagy C++ fejlesztőnek lennie? Pont nekik találták ki a powershell-t pl. És még lehetne sorolni, hogy hány olyan szakma van infón belül, aminek semmi köze a kódoláshoz.

@desw: Nem csak olyan programokat fejlesztenek ám, amik pár hónap alatt elkészülnek. Egy több éves, évtizedes rendszernél nehéz lenne berakni minden új technológiát.

Mik az alapok? Meddig tart az alap? Szerintem az alapokba beletartozik az is, hogy ismerj és tudj jól használni pár technológiát, függetlenűl annak korától. De szerencsés ilyenkor nem ősöreg dolgokat választani.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 15:03:37

@desw:
"Akkor pont ugyanazt mondanád 5 éve múlva (mint most a matekra), hogy mi a tökömnek kellett ezzel szívni az egyetemen, ha most semmit sem ér."

Nem, mert leírtam miért hasznos egy gyakorlati technológián keresztül elsajátítani az elméleti ismereteket.

Másrészt nem a matekot tartom teljesen feleslegesnek, hanem arról beszélek, hogy ez az egyetlen komolyan vett tantárgy.

"És ehhez kell sajna a matek. Pl.: egy picit bonyolultab DB hatékony megtervezésehez?"

Ez az, amit egyáltalán nem tanítanak meg, mire valaki maga tervezi meg a komolyabb adatbázist senior fejlesztőként, akkorra már az egyetemi matekra nem fog emlékezni, mert akkor ott nem alkalmazták a matematikát, így újra el fogja sajátítani autodidakta módon azokat a fejezeteket, amelyek szükségesek. Akkor lenne ennek értelme, ha arról is lenne szó, mire lehet használni.

"Ezekről beszélek és nem programozási nyelvekről "

A Java például technológia is az API miatt, és 5 év múlva biztosan lesz. A C# meg erősen kötődik a .NET-hez, és ha C++, akkor qt és nagy eséllyel lesz 5 év múlva. A PHP/HTML/CSS/JavaScript vonal is nagy eséllyel lesz.

De még egyszer mondom, az érvelésed akkor állná meg a helyét, ha az egyetem felkészítene erre a folyamatos változásra, tanulásra. De erről szó sincs, az oktatók többségétől ilyet nem lehet átvenni.

xstranger 2012.01.31. 15:04:04

@Zabalint: Tudod mit takar az a kifejezes hogy "mitirki"?

Amugy birom hogy az infosok mindig szetoffolnak a kepzesukkel minden felsooktatasi posztot.

miro1 2012.01.31. 15:04:21

@CyberPunK: Na ide figyelj, én az oktatásban vagyok, és bizony lyukak vannak például mérnök-tanárok szintjén pl. mert találnak maguknak állást, ugyan így gépészekből, közlekedési mérnökökből, az AUDI valóban csak talán még Brassóban nem keres embereket, nem véletlen hogy finanszírozza is a tanulókat, mert kell neki. Abban talán egyetértünk, hogy jogászra, bölcsészre nem nagyon van igény mégis ez uralja a felső oktatást, meg a büfészakok...

janper 2012.01.31. 15:07:45

@sourcerror: dehogy. Nem fogok reklamozni konkret cegeket, viszont ha konkret embert tudsz, aki kezdo, de okos es jol tanul, akkor kuldd az eletrajzat. (Egyebkent: szedd ossze a Magyarorszagon 100-nal tobb fejlesztot alkalmazo cegeket, es maris tobb infod van. Ezeknel folyamatosan varjak a tehetseges kezdoket. Sajnos nagyreszt Budapest, kisebbreszt Gyor.)

Sicc 2012.01.31. 15:08:42

- Az egyszeri tandíj nem az ördögtől való. A sokszori az. Hányszor kell még adózni??
- Az egyszeri útdíj -benne az üzemanyagárban- nem az ördögtől való, a sokszori az.
- A TB járulék nem az ördögtől való, a sokszori az. (Lásd vizitdíj, zsebbe boríték, vedd meg a gyógyszert a nyugdíjadból, hozzál magadnak kaját a kórházba, ha már van képed betegnek lenni)
- Estig sorolhatnám.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 15:10:01

@desw:
"Annak a cégnek van nagyobb esélye eladni a saját szoftverét, amelyik időben reagál az új technológiákra. Persze ez vagy bejön, vagy zsákutca. De ha te akkor kezded el a fejlesztés, amikor már 100 másik cég van a piacon adott tech-re, akkor kevesebb az esélyed ledolgozni a hátrányt."

Attól függ milyen fejlesztésről van szó. Egy 5-6 éve futó projektnél biztosan nem vadiúj technológiát használnak, és jó ideig nem is ez a törekvés az újabb és újabb felhasználói igények jelentkezése közben. Az átállás pedig nem egyik napról a másikra történik meg.

Augustin 2012.01.31. 15:14:06

"másrészt kezeket a magasba, ki nem látott még hülyét egyetemen? na. "
Válasz erre

Én elég kevés hülyét láttam az öt év alatt. Lustát, végigbulizót annál inkább. Strébernek, pedálnak, nyalisnak nevezik azokat, akik (milyen szokatlan)bejárnak az órákra, mert olyan elképzelhetetlennek tartják, hogy valakiket az tényleg érdekel.
Hülyét talán egyet vagy kettőt. Egyáltalán, szerinted mi a hülye definíciója?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 15:15:33

@xstranger:
Nem tudtam, de rákerestem. Nem voltam BME-s.

Egyébként igen, van programozással szórás is, de akik matekból buknak, azok nem biztos, hogy hülyék a programozáshoz, sőt a kettő nem függ össze egy az egyben.

Az informatika oktatás pedig egy szelete a felsőoktatásnak, egyébként azt feltételezem, hogy a többi szelete sem éppen működik jól, sőt van ami még rosszabbul, látván pl. elég sok közgázos hallgatót, aki a szakterület alapfogalmaival, amelyek egyébként az alapműveltség részét is képezik, sincsen tisztában...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 15:20:04

@Augustin:
Én elég sok hülyét is láttam. Nem definiálnám általánosságban, de itt azt értem alatta, hogy ők ha agyon tanulták magukat, akkor is bizonyos hiányosságaik nem engedték, hogy elvégezzék a képzést. Ez lehetett az is, hogy a közoktatásban nem kapták meg az alapokat, de lehetett az is, hogy nem elég intelligensek. Ismertem olyan informatikatanár szakost, aki 2-es középszintű informatika érettségit írt, ja és 3-ast matekból. Szerinted volt esélye ezek után egyetemen boldogulni? Más kérdés, hogy leginkább a kocsmában volt megtalálható, de neki aztán amúgy is mindegy volt...

desw 2012.01.31. 15:22:13

@Zabalint:
""És ehhez kell sajna a matek. Pl.: egy picit bonyolultab DB hatékony megtervezésehez?"

Ez az, amit egyáltalán nem tanítanak meg, mire valaki maga tervezi meg a komolyabb adatbázist senior fejlesztőként,"

De tanítanak Adatbázisok néven és kökeményen a diszkrét matekra és analízisre épül.

"A Java például technológia is az API miatt, és 5 év múlva biztosan lesz. A C# meg erősen kötődik a .NET-hez, és ha C++, akkor qt és nagy eséllyel lesz 5 év múlva. A PHP/HTML/CSS/JavaScript vonal is nagy eséllyel lesz."

Te még mindig leragadtál a programozási nyelveknél. Teljesen lényegtelen, hogy te Java v. C# "API"-kat hivogatsz, az végeredményben ugyanazt a DB-s, webes, grafikai,... technológiát fogja használni egy adott környezetben. Tehát neked egy gyorsan változó, megújoló technológiát (és NEM programozási nyelvet) kell tanulnod és átlátnod ahhoz, hogy tudd is, hogy mit csinálsz. Ehhez viszon sajna kell az elmélet is.

Mindfield 2012.01.31. 15:24:51

@Hesperia:

"Ez az egész egy ordas hazugság. A színvonalat a kemény szelekció emeli, vagyis a komoly felvételi vizsga és az, hogy aki nem egyetemre való, az főiskolára jár, vagy éppen... dolgozni."

Igen. Egyet nem értek. Ezt miért nem mondta ki eddig senki? Szóval mi történt a "felvételi" nevű eljárással?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 15:29:07

@desw:
"De tanítanak Adatbázisok néven és kökeményen a diszkrét matekra és analízisre épül."

Igen, de ez nálunk ez az adatbázis tervezés olyan szinten alapjaiba ment csak bele, hogy semmiféle matematikai ismereteket nem használt fel. Egyébként a diszkrét matematika azon kevés matematikai tárgyak egyike, ami minimális mértékben használva van a későbbieknek, és ami nem felesleges egy informatikusnak. Éppen ezért beszélek én elsősorban az analízisről. Egyébként összességében szerintem nem érdekes, hogy kivesznek-e a tantervből matematikát, mert nincs olyan sok, a képzés további részeivel van baj.

"Te még mindig leragadtál a programozási nyelveknél. Teljesen lényegtelen, hogy te Java v. C# "API"-kat hivogatsz, az végeredményben ugyanazt a DB-s, webes, grafikai,... technológiát fogja használni egy adott környezetben. Tehát neked egy gyorsan változó, megújoló technológiát (és NEM programozási nyelvet) kell tanulnod és átlátnod ahhoz, hogy tudd is, hogy mit csinálsz. Ehhez viszon sajna kell az elmélet is. "

De mégis milyen elmélet? A matematikai analízis? Vagy a számítógépes architektúrák, amely 95%-ban már elavult architektúrákat tanít meg? Ehhez nem elmélet kell, hanem ehhez meg kell tanulni doksikat olvasni és értelmezni, ez éppen annak a tanulásnak az ellentéte, amelyet egyetemen elvárnak.

horesz 2012.01.31. 15:33:21

Az aki fizet, nem biztos, hogy tanul is, viszont elvárja, hogy átengedjék - tkp. úgy gondolja, hogy ő megveszi a diplomáját. Az intézménynek meg elemi érdeke, hogy ne rúgja ki a fizetős hallgatóit akármennyire hülye. Meg kell nézni a levelező képzős gyakorlatot. Éppen ezért összességében a fizetős rendszer inkább rontani fog a színvonalon.

CyberPunK 2012.01.31. 15:33:51

@miro1: Ez szerintem nem volt arra válasz, hogy miért is lesz jobb a felsőoktatás színvonala a tandíjtól.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 15:46:01

@horesz:
Egyik vidéki egyetem orvosi kara lényegében a külföldiekből él, pl. németekből, akiknek van egy vizsga Németországban, amin ha másodszor is megbuknak, sosem kaphatnak orvosi diplomát hazájukban, perzsákból, akik az iráni állam ösztöndíjasai, stb., stb., akik mind-mind a fizetős angol és német nyelvű képzésen tanulnak. Magyar, államilag finanszírozott hallgatóktól hallottam, hogy a fizetős külföldi hallgatókat szabadon hagyják puskázni, sőt odamennek hozzájuk segíteni ZH-n, miközben a magyar (ingyenesen tanuló) hallgatókkal sokkal szigorúbbak. De nem is tehetnének mást, az orvos képzés nem könnyű, és ha a fizetősöknek is kihullana a fele, hát nem jönnének annyian...

Hesperia 2012.01.31. 15:46:13

@Mindfield:
Kimondták, többen is, még le is írták - csak nem kapott nagy nyilvánosságot.
Az új kormány oktatáspolitikusai azzal kezdték a regnálást, hogy rendeztek egy zárt körű tanácskozást, ahol az egyetemi és főiskolai rabszolgamunkában edzett tudós emberek mondták el és írták le, hogy mit javasolnak. A többségi álláspont az volt, hogy igenis, legyen megint felvételi. A kormány-közeli sajtóban nyilvános vita is folyt erről, csak azt valahogy megint nem övezte elég nagy figyelem.
És aztán végül a dolog elsorvadt: erősebbek voltak a lobbik, a diáklobbi, a szülői lobbi és legesleginkább a pénzes tanodák lobbija, amiknek éltető eleme a pénz-alapú felsőoktatási szelekció.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 15:50:35

@horesz:
De mondhatnám Angliát, öcsém ott tanult. Gazdasági képzésen több a tandíj, mint nálunk orvosin, negyed annyi tanóra, mint itthon, harmad annyi vizsga, és mindenütt átrugdosás. A végén se szakdolgozat, se záróvizsga...

Gyíkhúsos szendvics 2012.01.31. 15:51:41

@CyberPunK: pont hogy nem árt egy rendszergazdának se szkriptelni mondjuk pythonban akár linux alatt, bár biztos a powershell is nagyon hasznos.

horesz 2012.01.31. 15:52:00

@Zabalint: Igen, erről és még ilyenekről van szó. Én más példákat tudok, vannak szép számmal. Attól nem fog nőni a színvonal, hogy az állam kivon forrást, és az intézményt rákényszeríti, hogy pótolja fizetős hallgatókkal. Ettől csak a stressz nő, nem a színvonal.

CyberPunK 2012.01.31. 15:55:23

@Gyíkhúsos szendvics: Most scripteljen vagy kódoljon? :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 15:57:23

@horesz:
De ha már tandíj, akkor a legjobb megoldás, ha a már a rendszerben lévők közül a rosszul teljesítőket büntetik vele.

Kivlov 2012.01.31. 16:02:27

@Silent Bob:
"Nem, nem lesz ördögtől való a tandíj, a fizetős egészségügy, öngondoskodás, meg az összes faszom AKKOR, ha nem a fizetésünk 70%-át vonják le különböző adók és járulékok formájában. "

Erről van szó. Ezért lesz 16% az SZJA...

Silent Bob 2012.01.31. 16:04:13

@Kivlov: Attól még cakk-pakk 70-nél járunk a mindenféle faszságokkal együtt. Plusz minden fizetős. Nice.

Mindfield 2012.01.31. 16:09:38

@Hesperia: Mindegy, kérdésem egy van: akkor most nincs felvételi? Vagy valamelyik érettségi helyettesíti azt? Bármelyik is a válasz, totális baromság mindkét megoldás. Komoly, szűrő felvételi kell, és komoly képzés is. Ez az egyetem célja, az elitképzés. Nem pedig a pénz beszedése!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 16:22:01

@Kivlov:
Nagyjából 50%-át a szuperbruttó béreknek le kell adózni. Ezen 50%-ból bármit veszel, ott a 27% áfa. Eddig 63,5%, de ott van még egy rakat más adó, pl. benzin jövedéki adó, amit akkor is fizetsz, ha kaját veszel, mert azt teherautóval hozzák. Tehát Silent Bob 70%-a egyáltalán nem túlzás...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 16:23:39

@Mindfield:
Az a helyzet, hogy van ahová eddig nem ártott 2 90%-os emelt szintű érettségi, plusz felsőfokú nyelvvizsga, idén gazdasági képzésekre ez kevés lesz. Úgyhogy van komoly szűrő, ott ahol túljelentkezés van. Ahol meg nincs, ott így is örülnek, ha el tudják indítani a szakot...

Burgenlandi opelos 2012.01.31. 16:26:52

@Mindfield: Látom naprakész információkkal rendelkezel...
Igazad van, legyen felvételi.
Milyen szintnél húzod meg a a határt, mondjuk a jelenlegi érettségi szintjéhez képest?
- Ha ugyanott, akkor a helyzet nem változik, kétszer kell érettségizni, ennyi.
- Ha feljebb, akkor a tanuló honnan szedje össze a plusz tudásanyagot, amit a sz*r középiskolák b*sztak neki megtanítani? Magántanárnál, jó pénzé'?

Silent Bob 2012.01.31. 16:27:51

@Zabalint: Így értettem valahogy én is. Ezek után ha még egyszer valaki azt meri mondani, hogy "nincs ingyen ebéd" azt szájba verem.

Kivlov 2012.01.31. 16:32:13

@Zabalint:
Persze. Sok az eszkimó, kevés a fóka. Azaz sok az eltartott, kevés az eltartó.
Érdekes, amikor azt írom, hogy kiadást kéne csökkenteni az államnak akkor meg akarnak kövezni, itt meg azon vannak felháborodva az emberek, hogy sok az adó. A kiadásokhoz adóbevétel kell. Ha meg azt nem akarjuk csökkenetni, akkor mi is a magas adók miatti hőbörgés létjogosultsága???

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.01.31. 16:34:41

@Farkas Gábor: "Kiszámítható viszonyokat a tandíj hozná el."
Arról tudsz, hogy a francia elitképzésben, vagyis ott, ahonnan pl. a TGV-ket tervező mérnökök származnak, nemhogy tandíj nincs, de 800-1300 eurós ösztöndíjat kap MINDEN hallgató?
Másfelől mi a garancia arra, hogy Magyarországon egyszerűen van elegendő fizetőképes kereslet, ami egy ilyen tandíjas elitképzést el tud tartani?

Silent Bob 2012.01.31. 16:34:46

@Kivlov:
Ez jogos, de a kiadáscsökkentés ne az legyen már, hogy amire levonják ezt a kurva sok járulékot, azért még fizetnem is kelljen.

sourcerror 2012.01.31. 16:36:12

@janper: 100 fősnél nagyobb robotikai cégből egy sincs Magyarországon, hülyeségeket beszélsz.

Hesperia 2012.01.31. 16:36:17

@Burgenlandi opelos:
Ha válaszolhatok én is: természetesen feljebb. Méghozzá azért, mert pont az a cél, hogy minden egyetemre csak olyanok járjanak, akik oda valók. Az érettségizetteknek csak egy része való egyáltalán a felsőoktatásba; azon belül pedig megint egész más az, aki az orvosira való és az, aki mondjuk a bölcsészkarra, de még az is más, aki kutató biológusnak készül, vagy épp bilógiatanárnak. Ezért tiszta őrület azt képzelni, hogy egy központi érettségi megoldhatja a szelekciót.
És hogy honnan szerzi rá a tudást? Képzeld, onnan, ahonnan mindannyian szereztük, akik mondjuk a '90-es években felvételiztünk: plusz tanulással. Az csak mítosz, hogy ez pénz kérdése: az én családom egy fillért nem költött rám pluszban ezért, mégis elsőre felvettek, nagyon erősen szűrős helyekre. (Merthogy többre is.) Az egyetem a felvételi tájékoztatóban megadta az elvárt szakirodalmat, a diák meg nekiesett, jó esetben már az előző tanév után a nyári szünetben. Ennyi a nagy titok, tudod.

Kivlov 2012.01.31. 16:37:38

@Silent Bob:
???
oktatással kapcsolatos járulék tudtommal nincs.
Az EÜ az jogos...

horesz 2012.01.31. 16:42:16

Arra kíváncsi vagyok, hogy a leideni listáról miért kell önkényesen adatokat kiragadni. Ezeknek is meg vannak a sajátos okai, talán utána kellene olvasni, érdeklődni (pl. az adatszolgáltatásról...) És ha ez alapján azt mondjuk, hogy a magyar felsőoktatás színvonaltalan, akkor egész Kelet-Európában színvonaltalan? Mert hogy a az ELTE és a SZTE a térségben előkelő helyen szerepel. 3 lengyel egyetem, 1 szlovén, 1 cseh, 1 horvát, 1 szerb van a listán, nincs román, szlovák, bolgár... Közülük az ELTE van legelőrébb. Akkor ez most jelent valamit?

Várúr 2012.01.31. 16:46:02

@manókomment:
Gazdag apukák-anyukák mindig voltak, vannak, lesznek. Csakhogy egy kemény pontszámrendszerben egy egész felvételi bizottságot meg kell vesztegetni, plusz a kiértékelő számítógépet. Nem megoldhatatlan, de nem is olcsó. Amellett feltételezem: nem minden felvételi bizottság megvesztegethető. Ami a jó családi hátteret illeti, nagy előny, ebben igazad van, de a hátrányos helyzeten az ingyen egyetem csöppet sem segít. A hátrányos helyzeten egyedül a tehetség és a szorgalom segít. Azzal lehet bejutni az államilag támogatott képzésre és főképp az kell a diploma megszerzéséhez, majd az elhelyezkedéshez. (Ebben az összefüggésben már nem is említem a szerencsét, mint tényezőt).

Hesperia 2012.01.31. 16:46:11

@Mindfield:
Végülis nem tudom, hogy mi lett, mert még nem olvastam el az új felsőoktatási törvényt. 60 oldal, neki kell állni, kihámozni belőle, hogy akkor most hogy is lesz. Lehet, hogy végülis megteremtik rá a lehetőséget. A baj csak az, hogy ha fejkvóta-alapú finanszírozás marad, akkor a felvételi újbóli engedélyezése annyi, mint halottnak a csók.

Silent Bob 2012.01.31. 16:48:40

@Kivlov:
Közvetlenül nincs, de férjen már bele a 70%-ba. De én benne vagyok abban is, hogy legyen minden fizetős, biztosítás alapú, plusz öngondoskodás, a közszolgáltatások fenntartására egy minimális adó azt szevasz.
Egyelőre ott tartok, hogy fizetek kurvasokat, a nyugdíjpénzemet behúzták, ennek ellenére
- támogatnom kell a szüleimet, különben éhen döglenek
- ha normális ellátást akarok fizetős orvoshoz megyek
- ha normális iskolába akarom járatni a gyerekemet fizetősbe jár
A FASZOM NEM KÉNE?

Hesperia 2012.01.31. 16:49:18

@Várúr: Örömmel látom, hogy egyre több a józan ész diktálta hozzászólás ebben a témában!

bebe tv 2012.01.31. 16:52:59

@LevLev: Még emlékszem rá, hogy a 90-es évek vége felé amikor a lányom főiskolára járt, havi 2000 Ft tandíjat kellett fizetni minden hallgatónak. Mivel azonban 4 fölött volt az átlaga, ez után havonta 4800 Ft ösztöndíjat kapott.
Szerintem a szemeszterenkénti jelentősen alacsonyabb tandíj amit minden hallgatónak fizetni kéne, jóval célravezetőbb lenne mint a jelenleg meghozott csillagászati tandíjak.
Kik is tiltakoztak annak idején a tandíj ellen?

bebe tv 2012.01.31. 16:57:53

@horesz: Mert hogy a az ELTE és a SZTE a térségben előkelő helyen szerepel. 3 lengyel egyetem, 1 szlovén, 1 cseh, 1 horvát, 1 szerb van a listán, nincs román, szlovák, bolgár... Közülük az ELTE van legelőrébb. Akkor ez most jelent valamit?

Kis naiv. Essen már le a tantusz, hogy a fidesz a Pázmány-t nyomja, ami ráadásul alapítványi egyetemnek indult. Aztán jött a katolikus egyház és tartotta a markát az állami normatíváért. Na akkor melyiket kell elsorvasztani?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 16:59:01

@Kivlov:
Szvsz sokan egyetértünk abban, hogy kiadást kell csökkenteni, de abban nem, hogy hol. Szerintem a felsőoktatásban speciel nem, viszont rendbe kellene tenni, és bizonyos szakokon a keretszámokat is csökkenteni kell, de nem kiadás csökkentési célból, ugyanis az oktatás éppen az a terület, amely a jövőbeli gazdasági növekedést megalapozhatja.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2012.01.31. 16:59:29

@Várúr: :) az hogy "mindig voltak" nem minősül érvnek :) egyébként kb egyetértünk, szerintem a felvételit (vagy felvételi nélküli felvételt) megelőző oktatás a kulcsa az esélyegyenlőségnek, és nem, nem kell ingyenes felsőoktatást biztosítani minden egyes "érdeklődőnek".

Hesperia 2012.01.31. 17:01:25

@Augustin:
"Egyáltalán, szerinted mi a hülye definíciója? "
Szerintem pl. az, hogy az illető azt hiszi, hogy érdemes úgy egyetemre járnia, hogy egyáltalán nem is érdekli őt az, amit ott tanítanak....
Az ilyennek diplomaszerzés után röviddel nagy pofáraesés a vége.

Hesperia 2012.01.31. 17:03:26

@bebe tv:
"Essen már le a tantusz, hogy a fidesz a Pázmány-t nyomja"

Honnan szeded ezt a hülyeséget?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.01.31. 17:07:30

@manókomment: "nem kell ingyenes felsőoktatást biztosítani minden egyes "érdeklődőnek""
Jó, de akkor mit kezdesz azzal, hogy az EU-ban gyakorlatilag minden valamire való munkavállalónak van valami alapképzéses diplomája minimum? Hogy akarsz versenyképes munkaerőpiacot, ha a határ túloldalán 3 éves egyetemi képzés van egy igazgatósági asszisztens (vö. titkárnő) mögött, itt meg egy középiskolai érettségi?

bebe tv 2012.01.31. 17:08:41

@Sicc: - Az egyszeri útdíj -benne az üzemanyagárban- nem az ördögtől való, a sokszori az.

Annyira nem, hogy már a 80-as években beépítették az üzemanyagok árába, amit azóta is benne felejtettek, és útalapnak nevezték el.
A fidesz logikája szerint az útdíj a nevéből fakadóan nem útalap, tehát lehet sarcolni. Ahogy a munkaadó által befizetett nyugdíjjárulékot is átnevezték adónak, hogy az ne kerülhessen a nyugdíjkasszába. Ha egy Qrvát szajhának keresztelünk át, attól még
qrva marad.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2012.01.31. 17:15:40

@mistinguett: jó kérdés... nézd, én csak egy manó vagyok ;] de úgy látom, 1) az EU munkaerőpiaca maga is válságban van, őslakos diplomásoknak sincs kolbászbólkerités, 2) nyelvtudás nélkül nincs nemzetközileg versenyképes munkaerő - mondjuk ez nem felsőoktatás szintű gond, 3) mégis mit jelent ez a "valamire való"? cáfolhatatlannak látszik, nekem ez gyanús.
lehet, hogy félreértem a kérdést - a versenyképes munkaerőpiac alatt azt érted, hogy a mi munkavállalóink megállják a helyüket a szakterületükön bárhol Európában, vagy hogy a mi munkaerőpiacunk legyen versenyképes más európai munkaerőpiacokkal, pl összemérhető bérezéssel, munkajogokkal stb?

Mindfield 2012.01.31. 17:22:42

@Burgenlandi opelos:

"Látom naprakész információkkal rendelkezel..."

Akkor le vagyok maradva nagyon...

"- Ha feljebb, akkor a tanuló honnan szedje össze a plusz tudásanyagot, amit a sz*r középiskolák b*sztak neki megtanítani? Magántanárnál, jó pénzé'? "

Ha kell, akkor igen. És hogy hol húznám meg a határt:

Én beraknám felvételinek az adott szak legszemetebb szigorlatát. Ez nagyon fontos, méghozzá azért, hogy később ne legyen baj. Ha azt át tudja vinni, akkor sétagalopp az egyetem (ha érettségivel együtt, akkor még jobb), ha nem tudja átvinni, legalább hozzászokik az egyetemi szinthez, elmegy, csinál valami mást, felkészül, és úgy vág neki.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.01.31. 17:23:08

@manókomment: A "valamire való" azt jelenti, hogy nincs kedvem ráguglizni a pontos adatra, de tudom, hogy az EU-n belül Magyarországnak kifejezetten kevés diplomása van. A munkaerőpiac versenyképességét pedig úgy gondolom, hogy van elég és eléggé képzett ember az országban ahhoz, hogy ide települjön egy cég, és ne máshova. Ma már egyszerűen nem elég egy szakmunkásképző, érettségi + 2-3 év a minimum, amit egy magára valamit is adó cég elvár. Már amennyire én látom.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 17:26:14

@Hesperia:
Pedig igaza van. Államilag támogatott jogászt csak az ELTE és a Pázmány kap, pl. PTE nem. Holott ez sem földrajzi, sem szakmai szempontból nem indokolt, mert a PTE képzése színvonalasabb, mint a Pázmányé.

Kivlov 2012.01.31. 17:26:28

@Silent Bob:
de Kovinál biztos azzal is jó lennél. :D

Kivlov 2012.01.31. 17:27:28

@Zabalint:
:D
de, ott is. Minek az sok állami pénzen képzett munkanélküli közgazdász, kommunikáció szakos egyéb gittegyeleti semmirekellő??? minek?

Farkas Gábor · http://publius.blog.hu 2012.01.31. 17:28:03

@mistinguett: érdemes elolvasni Mérő László véleményét az egyik januári HVG-ben, ő is valami hasonlót mond.

hvg.hu/hvgfriss/2012.02/201202_erettsegi_az_egyetemtol#_=_

"A Bachelor-diploma nagyjából a régi, klasszikus érettséginek fog megfelelni.

Negyven-ötven évvel ezelőtt az érettséginek értéke volt a munkaerőpiacon, nem is kevés: nívós állást lehetett vele szerezni. Mára a helyzet megváltozott, a gimnáziumi érettségi elértéktelenedett. Pedig ezeknek az állásoknak a sikeres betöltéséhez ma sem elsősorban speciális szaktudás kell, hanem ész és érettség. De ha diplomások is bőséggel jelentkeznek az ilyen állásokra, inkább közülük válogatnak a munkáltatók. Nemigen kell őket jobban megfizetni, hiszen a többségük úgysem talál jobb állást. Ezen változtathat az új rendszer, mivel éppen az ilyen feladatokra képez ki alkalmas embereket, akiket nem frusztráltak feleslegesen magas tudománnyal."

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 17:28:49

@Mindfield:
Az a baj, olyanról beszélsz, amiről fogalmad sincs.

Először is bolognai képzésben nincsen szigorlat(tehát orvos, gyógyszerészen van). Másodszor is szakmai felvételi alapképzésen jó hogy nincs, mesterképzésen meg van. Harmadrészt egy ilyennel azt érnéd el, hogy akinek van pénze magántanárra, felvennék, akinek nincs, az esélytelen.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.01.31. 17:29:51

@Kivlov:
Csökkenteni kell, mondtam, de 250 gazdasági(nem csak közgazdász) képzésre kevés, 4900 túl sok volt. 1500 körül kellene, de annyi pénzből, amit a 4900-ra fordítottak.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2012.01.31. 17:34:58

@mistinguett: fú, most meg a "magára valamit is adő" - bocs, nem basztatásból mondom, csak tényleg nem tudom mire vélni. nekem nincs diplomám, és 12 éve szabadúszom. amennyire én tudom, a szakmunkásora töretlen igény van itthon is, meg egész Európában. nem akarok antagonizálni meg ilyenek, csak valahogy nem veszem észre, hogy a diploma akkora kelendő cucc lenne, főleg titkárnősködéshez vagy bolti eladóskodáshoz. a cégek érdekei pedig alapvetően nem egyeznek a munkavállalók érdekeivel, de ha olyan rohadt faksznisak, akkor az adókedvezményeikből talán fizessék ki ők a taníttatásom költségeit, hogy beállhassak kezdő fizetésért csicskásnak, nem?

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.01.31. 17:36:41

@Farkas Gábor: Jó, de mi rá a válaszod? Jó stratégia tandíjat szedni egy érettségi-szintű diplomáért?

Mindfield 2012.01.31. 17:44:35

@Zabalint:

"Harmadrészt egy ilyennel azt érnéd el, hogy akinek van pénze magántanárra, felvennék, akinek nincs, az esélytelen. "

Nem tudom, én azt tudom, hogy az egyetemen mások a tanulás szabályai, amit kiadnak meg kell csinálni és kész. Amikor én csináltam az egyetemet, a felvételi volt a legkönnyebb, és az elkövetkezendő két évben mindenkit kiszórtak, aki nem tudta tartani a tempót, utána pedig még keményebben belehúztak, mert a maradék társaság már tudta. Ez nem magántanár kérdése.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2012.01.31. 17:45:23

@manókomment: Én épp állást keresek Nyugat-Európában. Nem látok olyan hirdetést, amelyben nem kérnek valamiféle diplomát. Erre gondoltam.

Szakmunkásokra mindig van igény, de szintén ott, ahol én keresgélek, szakmunkás is egy érettségi utáni két éves képzéssel lesz valakiből. Mindamellett ezt a részét nem ismerem a piacnak.

horesz 2012.01.31. 17:47:16

@Hesperia: meg kell nézni a keretszámokat, támogatás rendszert stb. Az első OV-kormány idején is volt hasonló "élmény". Szóval ha ez leegyszerűsített is, de van benne valami...

Kivlov 2012.01.31. 18:00:53

@Zabalint:
hülyeség. nem annyi pénzből. annyiból kéne 1500, amennyit a 250re fordítanak...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.01.31. 19:27:49

Már bocsi,de a tandíj az nem a csúnya gonosz Bokros féle találmány?

Augustin 2012.01.31. 21:22:43

@Hesperia: "Szerintem pl. az, hogy az illető azt hiszi, hogy érdemes úgy egyetemre járnia, hogy egyáltalán nem is érdekli őt az, amit ott tanítanak....
Az ilyennek diplomaszerzés után röviddel nagy pofáraesés a vége. "

Még ez sem bizti. Nekem az az évfolyamtársam helyezkedett el legelőször, aki végigbukdácsolta az öt évet, viszont kapcsolatai voltak. Vannak, akiknek csak kell egy diploma, oszt csókolom.

M. Péter 2012.01.31. 22:16:45

@bunkó: Olyan feladat kell, amelyre nem lehet magolassal felkeszulni.

M. Péter 2012.01.31. 22:46:36

@bunkó: Grafok, tergeometria, vektorok, matrixok, diszkret Fourier-transzformacio, numerikus modszerek,...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 09:37:47

@Mindfield:
Az nem magántanár kérdése, hogy bent ki hogy boldogul, de az általad felvetett felvételi vizsga az lenne. Már az emelt szintű érettségi is az, meg a nyelvvizsga, mint többletpont is.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 09:39:01

@Kivlov:
Szóval akkor maradjon a 400 fős előadások rendszere, majd megoldják, hogy a mérnökökkel együtt fogja tanulni a közgazdász a közgázt....

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 09:39:34

@Kivlov:
Persze lehet spórolni a felsőoktatáson, csak ez hosszútávon visszaüt.

Kivlov 2012.02.01. 09:56:12

@Zabalint:
Nem. A mérnöknek felesleges a közgáz. Ahogy még sok más kamutáryga is szinte minden szakon. Azokat ki kell irtani, azon lehet spórolni.

Kivlov 2012.02.01. 09:56:47

@Zabalint:
Az még jobban visszaüt, hogy a szoc kiadásokon nem sprólunk...20 éve...az üt csak igazán vissza...

bebe tv 2012.02.01. 10:04:48

@Hesperia: Neked lehet, hogy hülyeség de sokunknak akik mint környékbeliek ismerjük a felépítésének körülményeit és valódi céljait, sajnos nem az. Amikor már az építkezés idején is gyakorlatilag szempont volt egy biztonsági őr esetén az egyházhoz való viszonya, hát az önmagáért beszél.Az pedig már szóra sem érdemes, hogy személyesen is ismerem az akkori beruházás irányítóját, aki sebtében kinevezte magát beruházási főmérnöknek, és aki jelenleg a Iosephinum campus elnök-vezérigazgatójának tituláltatja magát.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 10:40:53

@Kivlov:
Ok, de amelyik egyetem 10 közgáz hallgatót kap, ott csak úgy oldható meg a képzés, ha valakikkel együtt tanulják a tárgyak nagy részét. Analízis, valszám kivitelezhető mérnökökkel és informatikusokkal, de a vége úgyis az lesz, hogy a közgázt is együtt fogják tanulni, mert különben nem lenne rá pénz. Legalábbis a te elképzeléseid alapján.

"Az még jobban visszaüt, hogy a szoc kiadásokon nem sprólunk...20 éve...az üt csak igazán vissza... "

Igen, így igaz, csak felhívom a figyelmed, hogy a felsőoktatást ne kezeljük már úgy, mint szociális kiadást, az egész oktatás a jövőbeli gazdasági növekedést alapozza meg.

Mellesleg csökkentenéd per kopf is a képzés költségét, miközben pl. az általam említett orvosi képzésnél nem fedezi a valós költségeket az állami normatíva, a külföldiekkel ennél többet fizettetnek, és így megy a rendszer. Ha csökkentenéd, vagy összeomlana, vagy még több külföldi kellene.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 10:42:38

@Kivlov:
Úgy őszintén, ha hosszútávon fenntartható gazdasági pályát szeretnénk, éppen a szociális kiadásokat kell súlyosan csökkenteni, míg az oktatásba még a jelenleginél is több pénzt nyomni, persze mindezt okosan.

Kivlov 2012.02.01. 11:23:05

@Zabalint:
Ezért nem kell minden bozótban közgazdászképzés. Ennyi.
"amelyik egyetem 10 közgáz hallgatót kap"
Egyébként meg nem 10-et, kap, csak 10-et finanszíroz az állam! Lehet lesz neki 90 fizetőse, ha jól csinálja. ha meg nem, ne képezzen ilyeneket. ennyi.

Kivlov 2012.02.01. 11:23:46

@Zabalint:
Ez így van. Viszont annak sincs értelme, hogy munkanélküli diplomások 10ezreit finanszírozzuk évről évre...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 11:46:24

@Kivlov:
Aha, minden bokorban...

Csak gondolom neked Budapest kivételével minden más bokor. De mellesleg a Corvinus 75 államilag támogatott hallgatója (NEM EGY SZAKRA!!!) is többe fog kerülni fejenként, mint mikor 400 volt, szóval ha csökkenteni akarod fejenként is a költséget, akkor össze kell vonni az előadásokat más szakokkal.

Költségtérítésesre meg nem túlzottan sokan jelentkeznek...

Azt meg többen leírták, hogy a munkanélküli diplomások az mítosz, sokkal nagyobb a munkanélküliség a nem diplomások körében. Ráadásul a kamuszakok pl. szocped, kommunikáció, művelődés szervező nem szenvednek el túl nagy mértékű csökkentést...

De még egyszer, egyetértek a csökkentésben, csak gazdasági szakterületen a 95% nagyon sok. Jogászoknál meg nem a híresen szar Pázmányt kellene meghagyni, hanem pl. PTE.

Burgenlandi opelos 2012.02.01. 11:56:53

@Zabalint: Nálunk pl. olyan mértékű az összevonás, letelt az első félév és még mindig nem tudom hányan vagyunk a szakon. :)

Kivlov 2012.02.01. 15:10:13

@Zabalint:
"Költségtérítésesre meg nem túlzottan sokan jelentkeznek..."
Ez a lényeg, épp ez a cél. Nem kell itt mindenkinek (kamu)diploma. Minek? Egy jó szakmával életen át tartó biztos melót lehet megvalósítani. csak ott mondjuk dolgozni is kell, amit a magyar nem szeret...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 15:32:17

@Kivlov:
De a létszám csökkentéssel én is egyetértek, csak a mértékével nem. Ezen túl azt mondom, hogy a létszám csökkentéssel együtt az egy főre jutó kiadást növelni kell, te ezzel szemben csökkentenéd. Holott kevesebb fővel jóval drágább a képzés, ha ugyanannyit kap az egyetem fejenként kisebb létszámra, akkor azt csak a képzés színvonalának romlásával tudja elérni.

Aztán pedig kérlek meséld el, melyik az a jó szakma, amellyel biztos melót lehet megvalósítani egy életen át? Mert ok, hogy vannak hiányszakmák, de 10 év múlva is ugyanaz lesz a hiányszakma? A másik, hogy ok, ha kihívom a szerelőt, fél óra munkájáért anyagköltségen kívül csúszik is a 10 ezres a zsebébe, de ha le is kellene adóznia, már nem lenne akkora nagy buli. Meg a pincérnek, szakácsnak sem lenne olyan jó a borravaló, ha azt is le kellene adózni...

Kivlov 2012.02.01. 15:57:37

@Zabalint:
"Meg a pincérnek, szakácsnak sem lenne olyan jó a borravaló, ha azt is le kellene adózni... "

Nem. de mégis jobb, mint diplomásként munkanélkül lenni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 16:30:32

@Kivlov:
Még egyszer, kicsit nézz utána jobban a statisztikáknak, mekkora is a diplomások körében a munkanélküliség, mert folyton ugyanazt a legendát ismételgeted!

A másik pedig hogy a szakképzettséget igénylő szakmák nem mind hiányszakmák, sőt elég kevés ami az, azok is földrajzilag behatárolhatóak, és nem országosan azok. És nem jelentenek olyan rohadt sok munkahelyet, ha csak ötöde, akik diplomásnak készül, inkább hiányszakmát választana, máris sokuk munkanélküli lenne.

Aztán baromira nincsen sok diplomás az országban, a felvettek száma sok, de a többség sosem végzi el, és inkább tanul szakmát, amiben aztán nem tud elhelyezkedni. A diplomásokon belül is van amiből hiány van, van amiből túlképzés van, egyébként amiből hiány van(pl. műszaki szakterület), ott is csökkentettek. A 4900 közgazdász, akit felvettek eddig államilag finanszírozottra, ők nem 4900 közgazdász, mert a gazdasági szakterület elég sokféle szakot foglal magába(pl. hr, számvitel, ifor, stb.), és nem is végez közülük 4900 évente, hanem talán 2000. És más országokhoz képest arányaiban ez nem sok.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.01. 16:31:27

@Kivlov:
De még mindig várom azt a szakmát, amellyel egész életen át biztosan el lehet boldogulni, mond csak ki melyik az!

desw 2012.02.01. 18:23:31

@Zabalint:
"Aztán pedig kérlek meséld el, melyik az a jó szakma, amellyel biztos melót lehet megvalósítani egy életen át? "

Ezt senki sem tudja megmondani, viszont pont ezért hülyeség az, hogy az állam határozza meg a keretszámokat. Az állam honnan tudja?

Persze idióta jogászok uralkodnak, akik mindent túlbonyolítanak, pedig marha egyszerű ez az egész: aki tanulni akar, tanuljon amit akar, de fizesse is meg.

"Még egyszer, kicsit nézz utána jobban a statisztikáknak, mekkora is a diplomások körében a munkanélküliség, mert folyton ugyanazt a legendát ismételgeted!"

Persze, mert diplomásként nyilván elmehet olyan helyre is melózni, ahol csak az érettségi a követelmény.

Kivlov 2012.02.02. 08:34:53

@Zabalint:
Asztalos, CNC-s, festő, burkoló. így hirtelen.

Kivlov 2012.02.02. 08:35:55

@Zabalint:
Az is kvázi diplomás munkanélküliség, hogy egy tanár szakos ül az ügyfélszolgálaton, mert ahhoz semmi szükség tanári diplomára! Felesleges képeztük ki közpénzen.
süti beállítások módosítása