Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2013.09.20. 12:57 Mihalovits Ervin

Mindegy hogy, csak költsük el!

Címkék: Európai Unió eu-s pénzek

Ritkán látott összefogás tapasztalható a parlamenti pártok között az EU-s pénzek kisöprésének kérdésében. Legalábbis én még nem hallottam senkit, aki felszólalt volna a szent cél ellenében, vagyis hogy mindegy mire, csak ki legyen osztva az utolsó uniós cent is. Pedig ez a hozzállás komolyan megkérdőjelezi a források hatékony felhasználását, ami már csak etikailag is visszás, mivel más országok adófizetőinek pénzéről van szó, bármennyire is van, aki szerint az nekünk jár.

flying-euros_2547547b.jpgforrás

De nem csak etikailag, hanem gyakorlati szempontból is számos negatív következménye lehet a nyakló nélküli pénzosztásnak. Így is tapasztalhatjuk a megvalósult fejlesztések "hatékonyságát", mikor elmegyünk egy felújított tér mellett, vagy ismerősöktől hallunk a projekt pénzek felhasználásának szépségeiről, nem is beszélve arról, ha mi magunk dolgozunk egy ilyenen. És most nem csak a korrupcióra gondolok, bár az is fontos kérdés, hiszen más pénzéből mindig könnyebb adni a haveroknak, és könnyebb is azt megmagyarázni. Most azokról a káros attitűdökről szeretnék röviden írni, melyek az európai kasszából az állami intézmények ölébe hulló pénz miatt hosszú távon rontják az egész ország versenyképességét.

Amennyiben fel akarják gyorsítani a pályáztatást és a kifizetést, elkerülhetetlen, hogy lazítsanak a feltételeken, ezzel szélesítve ki a kedvezményezettek körét. Már eddig is sok értelmetlen beruházásról lehetett hallani, melyek száma ennek köszönhetően tovább bővülhet majd. Ezzel párhuzamosan valószínűleg még több értelmes és jóindulatú, ugyanakkor pénzügyileg fenntarthatatlan beruházás fog majd túljutni a rostán. Márpedig eddig sem volt sarkalatos pont a projektek megtérülése vagy fenntarthatósága.

A kifizetések feletti fegyelem is minden bizonnyal még alacsonyabb szintre fog süllyedni, hiszen felülről öntik a pénzt, van, hogy olyan mértékben, hogy el sem lehet költeni. Pedig azt kell tenni, hiszen ami megmarad, lehet visszautalni Brüsszelbe. Az pedig minden aktuális ellenzéki párt legszebb álma, fél év kifogyhatatlan munícióval és hatalmas támadási felülettel. Tehát egy megoldás marad: növelni a projekten dolgozók bérét, és a legkülönbözőbb, később semmire nem használt eszközöket és szolgáltatásokat beszerezni. Mindegy, csak menjen a pénz, miközben a szomszéd osztályon a túlélésre alig van fedezet.

Persze ez nem jelent gondot, hiszen ha nem tudunk már fénymásolópapírt sem venni, akkor ott van a projekt: arra minden elszámolható, úgysem lehet ellenőrizni, mit is nyomtattak a papírra. Ez egyrészt valóban jó, hiszen enyhít a pénzszűkén, ad egy pillanatnyi lélegzetvételi lehetőséget. Ugyanakkor nem kényszerít ki azokat a változásokat, melyek szükségesek lennének akkor, mikor már nincs ingyenebéd. Így tehát csak el lett odázva a szűkös erőforrásokhoz való igazodást.

Ez a megállapítás pedig már nem csak egyes intézményekre, hanem az egész országra igaz. Az uniós pénzek elfedik, hogy az állam magában gyakorlatilag képtelen lenne beruházásokat finanszírozni, így a szükséges következtetéseket sem kell levonni. Amíg a függő megkapja a napi adagját, addig az elvonási tünetek sem jelentkeznek.

Összességében azt látom, hogy amennyiben cél nélkül, könnyített feltételekkel öntjük a forrásokat a projektekbe, az könnyen pazarláshoz és ezzel együtt hatékonytalansághoz vezethet, ami abban a pillanatban fenntarthatatlanná teszi a működést, hogy valami miatt elzárják a pénzcsapot. Nem beszélve a projektek valóságtól elrugaszkodott megvalósítása során kialakuló munkamorálról, dolgozói és vezetői attitűdről. Nem mondom, hogy a helikopterpénznek nem lehet pozitív hozadéka a gazdaságra nézve, de egy ország hosszútávú fejlődése szempontjából sokkal meghatározóbbnak gondolom az állami intézmények hatékony és fenntartható működését.

 

 

29 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr985524146

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kapitalista kiáltvány: közérdekű közberuházásokat! 2013.09.21. 14:56:12

Az EU-s pénzek elköltésénél sokakban merül fel a kérdés arról, hogy mennyire hatékonyan használjuk fel a nekünk adott pénzeket. Ezt persze egyből ki lehet, és kell is, terjeszteni a hazai adófizetők által befizetett adóforintok felhasználására is. A le...

Trackback: Mindegy hogy, csak költsük el! 2013.09.20. 18:52:03

Az uniós pénzek elfedik, hogy az állam magában gyakorlatilag képtelen lenne beruházásokat finanszírozni, így a szükséges következtetéseket sem kell levonni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.21. 08:06:17

Más országok adófizetői segélyt adnak Magyarországnak azért,hogy cserébe itt soha ne legyen érdemi és hasznos , hosszú távon is működő jövedelmező munka.

Gera 2013.09.21. 09:46:07

@Minyimányi Monyó: Ezt a pénzt mi költjük el így baszkikám, senki nem kötelez minket arra, hogy egyharmadát ellopjuk, egyharmadát hülyeségekre költsük és csak egyharmadából legyen valami értelmes. Csodát lehetne tenni ennyi pénzből, de még ehhez is hülyék vagyunk.

Gera 2013.09.21. 09:49:27

Hányszor hallottam már a szöveget, hogy "hát ez így tényleg elég szar/drága, de nem baj, mert EU pénzből megy, nem a sajátunkból". Ez kb a fél év múlva már segélyből tengődő lottónyertes hozzáállása.

♔batyu♔ 2013.09.21. 10:28:25

Nyilván benne van ez a zsákban, de Bp-en most eléggé jól látni, hogy van látszatja az EU-s pénzeknek. Amúgy más városokban is.

A kormánynak pedig hogy lenne sok pénze erre, amikor az EU nem csak adja a lóvét, de forrásokat von el tőle.

Az nyilván tény, hogy ha nem EU-s pénz lenne, akkor nem olyan padok, lámpák lennének, hanem esetleg szerényebbek, de ezeknek az EU-s pénzeknek az is célja, hogy piaca legyen az EU-s cégeknek, azaz így is támogatják ezeket.

Szűk határidők vannak, így a komplexebb ajánlatok nyernek, ez egyértelmű.

Lopni pedig akármilyen forrásból lehet.

♔batyu♔ 2013.09.21. 10:32:08

@Gera: A pazarlás valahol benne van a rendszerben, pld. elég jól látszik, hogy szinte pályázatonként más és más az érkező járműpark még egy városban is.

Az EU-nak azonban ez éppen jó, hiszen több villamosgyártót is tud rajtunk keresztül támogatni.

czjanos 2013.09.21. 10:49:17

Nem véletlen, hogy a németek egyre jobban prüszkölnek a más országokban, az zsebük terhére történő pénzszórás miatt. Ni pedig, olyan jó kurucosan pofázunk is, hogy márpedig nekünk az jár. közben kormányzati szinten ekézzük az Európai Uniót.

nemecsekerno_007 2013.09.21. 11:34:09

Hát sok igazság van a cikkben és tényleg nem jó a morális üzenete a pénzszórásnak de azért árnyaltabb a kép.
Nagyon sok ilyen projektet német és francia cégek kiviteleznek (pl.: díszburkolat) szóval szépen visszafolyik oda ahonnan jött. Az ilyen leosztás végül is a politikusokanak és az EU-nak jó, nem az országnak és nekünk választóknak.
Ez részben azért van mert nincs valódi népképviselet a rendszerváltás óta. Kicsit kényszerpálya :(

prolee 2013.09.21. 11:43:22

Az EU pénzosztási rendszere eleve rossz és torz a volt szocialista országok szempontjából.
Az EU-ban nem arra van pénz, amire szükség van, hanem arra, amire PÁLYÁZAT VAN.
A pályázati rendszert a jóléti demokráciák szempontrendszere szerint lett kialakítva, alapvetőn jó karban lévő gazdaságok folyamatos karbantartására használható, ezért volt szocialista országban nem működik normálisan.

Ha pl. lyukas a cipőm, de csak kalapra van pályázat (mert a kalaplobbi nyert), akkor két választásom van. Vagy kalapot szerzek (amihez önrészt is kell adnom, tehát még messzebb kerülök a nagyon szükséges cipőtől és hülyén is fogok kinézni lyukas cipőben kalappal), vagy nem szerzek kalapot (pedig tudom, ha arra lesz majd szükségem, akkor már nem lesz pályázat), viszont cipőt sem tudok szerezni, lúzer vagyok, mert MINDENRŐL LEMARADOK.

A postban fejtegetett probléma volt az, ami miatt NEM-mel szavaztam a csatlakozási népszavazáson. Úgy gondoltam, hogy az EU rendszere eltorzítja, egészségtelenné teszi a gazdaságunk fejlődését. Nem jártam messze az igazságtól.

A szocializmusban nőttem fel, ott is azért kellett hülyeségekre költeni az iskola "keretét", mert a maradványösszeget vissza kellett fizetni, sőt, a következő évi keretet annyival csökkentették.

Hát mit mondja, tényleg nem sok különbséget látok a két rendszer között.

(Lehet ekézni, fújolni, hülyézni, úgyis leszarom.)
:)))))

prolee 2013.09.21. 11:56:51

@nemecsekerno_007:
Nem tudom, feltűnt-e, de az EU-ban nincs képviselve a "nép", vagy az "ország".
Az EU-ban a pártok vannak képviselve. Az EU parlamentben a maszopos képviselők együtt bégetnek az európai szocialistákkal és fikázzák a fidesznyikeket, akik meg a konzervatívokkal röfögnek együtt. Egymást ekézik, pont leszarják, hogy mi van Magyarországgal, meg a hülye választópolgárokkal.

Ez a képviseleti rendszer volt a másik ok, amiért NEM-mel szavaztam a csatlakozási népszavazáson. Úgy gondoltam, hogy helyesebb lenne az EU parlamentbe népesség/gdp arányában súlyozva, független-szakértő képviselőket delegálni.

nemecsekerno_007 2013.09.21. 12:14:47

@prolee:
Ebben teljesen igazad van, de az EU-ból kilépés most már nem tenne jót. Inkább az érdekeinket kellene érvényesíteni itthon is meg EU-s szinte is. Persze ehhez generációváltás kell, mert Kádár népével nem lehet versenyképes országot építeni :( (Amúgy a politika is belőlük él, sajnos)

Lencsés István 2013.09.21. 12:25:50

Az állam kapja a pénzt a beruházásokért mert jól végzi a munkáját ....

sötéthülye.tahóbarom 2013.09.21. 12:45:17

@stepboy: +1, tényleg jó írás. Mellesleg kb. az egyetlen gondolatmenet, amivel találkoztam, amivel hitelesen lehetne érvelni az EU-tagságunk ellen. Ennek ellenére nem félek, hogy az EU-szkeptikusok magukévá teszik :) .

zobod 2013.09.21. 13:12:18

Nem értem, miért kell piaci szempontokat számonkérni olyan alapok kapcsán, amiket éppen azért hoztak létre egykor, mert a piaci folyamatok nem az elvárt felzárkózás irányában hatottak, az ebből adódó feszültségek pedig sz integráció támogatottságát gyengítették volna. Más keretek közt, piaci alapon, hatékonysági szempontok szerint miből lenne finanszírozás azokra a programokra, amikből most hátrányos helyzetű térségekben élő emberek környezetét rendezik, nekik lakóhelyükön vagy annak közelében iskoláztatási és kulturálódási lehetőséget biztosítanak? Magyarország - annak ellenére hogy nem gazdag ország - nagyon sok anyagi áldozatot hoz, cselekvési lehetőségeit az EU elvárásainak megfelelően korlátozza, belpiacát a hazai szereplőknél jóval erősebb konkurenciának megnyitotta, társadalmi viszonyait alapvetően a befolyási övezet vezetői szája íze szerint alakítja. Nagyon mást nem is tehet. Az ezzel járó negatívumokat kellene kompenzálni a fejlesztési tervvel, aminek finanszírozását az EU vállalja. Ostobaság ezt valami kegynek tekinteni, amiért hálásnak kell lenni. Mi nagyon is sokat adunk, hogy cserében kompenzálást kapjunk azért, amiről lemondunk, akár így brüsszeli finanszírozási fejlesztési programok formájában.

vladimir964 2013.09.21. 13:16:25

A pénszórás legnagyobb aduásza, amit még annyira sem lehet ellenőrizni az ún. "határokon átívelő" projektek. A tájékozatlanokna elmondom az ügymenetet:
-találjunk ki jól hangzó, kézzel meg nem fogható célokat kitűző, kézzel meg nem fogható végeredménnyel járó. projekteket, lehetőleg szomszédos államok hasonszőrű ingyenélő ejtőernyőseivel karöltve.
-a projektet lehetőleg úgy 5-6 évesre tervezzük, hiszen így ciklusokon is átívelünk,
-évente 3-4 alkalommal szervezzünk többnapos konferenciákat, lehetőleg attraktív helyszíneken, rongyrázással, ami a csövön kifér, jó vastag jegyzőkönyvet írva a semminemű előrehaladásról
-a lóvét vazallus "szakértőkön", projektmenedzseri irodákon, szállodatulajdonosokon, stb. keresztül menekítsük ki
Ez ám a nagy biznisz! Tömegével vannak ilyenek. Nem olyan látványosak, mint a KÖZGÉP, de nominálisan legalább akkora kárt okoznak.

komplikato 2013.09.21. 13:19:30

@♔batyu♔: "Nyilván benne van ez a zsákban, de Bp-en most eléggé jól látni, hogy van látszatja az EU-s pénzeknek. Amúgy más városokban is."

Pont az a baj, hogy CSAK annak van látszatja ... mivel nincs is nagyon más beruházás, fejlesztés. :(
És olyan kormánnyal, aki koki és sallert osztogat az EP-ben, meg odasz*rik az ebédlőasztalra ... utána meg értetlenkedik ha akadozik a EU-s pénz, hát izé.

prolee 2013.09.21. 14:07:56

@nemecsekerno_007: Az, hogy nem kellett volna belépni, nem jelenti azt, hogy ki kell lépni.
Az EU-szkeptikus hangok nem azt jelentik, hogy az EU-t el kell utasítani.
Mindez pusztán azt jelenti, hogy az EU-t ALAPOSAN!!! meg kell reformálni és merni kell kritizálni, nem pedig a csokiig benyalni, mint anno a Szovjetuniónak. Az is nagyon ment. Emlékszem, anno, mikor már látszott a vég, sokan még mindig mentegették, hogy most már aztán tényleg Gorbacsov van, meg peresztrojka, nagyon jó már ez így , nem szabad pofázni, örülni kell. Ugye komplikato???? (Koki és saller nem osztható, mert jaj istenem, még megharagszik a Nagy Testvér.)

prolee 2013.09.21. 14:14:01

@vladimir964: Éppen azért nem lenne szabad megtűrni ezt a fos rendszert, mert a korrupció és az adócsalás melegágya. A tehetős nyugati polgár pénzét elherdálják, a szűkölködő keleti polgárhoz pedig nem jut el az a pénz, amiről feszt pofáznak, hogy milyen sokat kapUNK.
Ki kapja? Én? Díszburkolatból nem tudom taníttatni, felnevelni a gyerekeimet. Sőt, a díszkandelábertől sem lesz magasabb az életszínvonalam.

kvadrillio 2013.09.21. 14:47:55

jó lenne, ha ezut a 8 ezer milliárdot a töppségnek és ne a 20 % felsőtízezernek, oligarcháknak nyomná a zorbán ÁLLAMPOLGÁR !

kvadrillio 2013.09.21. 14:49:55

@kvadrillio: "Megöli a beteget a brüsszeli recept?
Megöli a beteget a brüsszeli recept?
A törvény erejével
A törvény erejével
Pénzügyi Szemle Online Blog blog avatarPénzügyi Szemle Online Blog
Betöltés
ProgBlog blog avatarProgBlog
Az állam polgára

Bársony és Selyem

2013. szeptember 20., péntek 16:57 |

Próbanyomat.jpg

„Minden jó állampolgár kötelessége szolgálni a hazáját és tudatában lenni annak, hogy ő nem egyedül önmagáért van a világon, hanem, hogy hozzájáruljon annak a társadalomnak a jólétéhez, amelybe őt a természet helyezte.”

II. (Nagy) Frigyes porosz király – 1768"

"hozzájáruljon annak a társadalomnak a jólétéhez" értyük ??? ORBÁN ÁLLAMPOLGÁR ?????

kvadrillio 2013.09.21. 14:56:03

MER EZA NÉÉÉP NEM 5-6 CSILLAGOS SZÁLLODÁKAT AKAR EZERSZÁMRA, EZ A NÉP NEM KASZINÓKAT AKAR ANDY VAJNABÁCSIKNAK, EZ A NÉP, NEM GOLFPÁLYÁKAT AKAR, EZ A NÉP NEM STADIONOKAT AKAR SPORT-BUNDÁKNAK....HANEM EZ A NÉP JOBB ÉLETET AKAR MAGÁNAK !!!!!

digiteye 2013.09.21. 15:07:54

Az is baj, hogy a szabadrablás kellös közepén a politikai elitnek halovány fingja nincs arról, hogy merre tartson az ország. Kb. annyit látnak hogy hol van lóvé amit még le lehet nyúlni és azt hogyan forgassák vissza a sógorkomákon keresztül a saját zsebükbe. Ezért aztán normális projektek sincsenek.

A gengszterváltás óta eltelt idö hatalmas lemaradást okoz az országnak, ami templomfelujitással és térkövezéssel nem ellensúlyozható.
Mintha egy idióta se látott volna külföldi kiadású gazdaságtan kömyvet. (A legtöbb talán még Rejtö Jenöt se).
Van ezekben egy gazdasági alapvetés. Ha nincsenek materiális forrásaid, építkezz tudásalapon.
A világ leggazdagabb országai közül kettö semmilyen materiális forrással sem rendelkezik. Szingapúr és Svájc. Bankolnak, kereskednek és agyas ágazatokat nyomatnak. Kiváló az iskolarendszerük és a tanárok annyit keresnek, hogy oda még a Hoffmann Rozi is elmenne tanárnak (ha beférne).
Itt meg erkölcstan meg tornaóra lesz estig, nehogy a gyerek véletlen pornót nézzen szabadidejében és jól kiverje rá, vagy ilyesmi.
Szivatják a tanárokat, nem is szivesen megy senki tanárnak. Csoda ha beláthatatlan ideig konzerválódik a butaság?
Persze buta embereket könnyebb (meg)vezetni.
Aztán csodálkozunk itt a fórumokon, hogy még arra se volt agyuk, hogy az ingyenpénzt elköltsék.

kvadrillio 2013.09.21. 15:08:19

Nem csak a pofonról szól a kereszténység

A miniszterelnök Szolzsenyicin kapcsán a keresztény erkölcsre is kitért, szerinte az nem csak arról, hogy ha pofon vágnak, akkor tartsd oda orcád másik felét, hanem arról is „Ha gonoszul szóltam, tégy bizonyságot a gonoszságról; ha pedig jól, miért versz engem?” AzazC
Nem csak a pofonról szól a kereszténység

A miniszterelnök Szolzsenyicin kapcsán a keresztény erkölcsre is kitért, szerinte az nem csak arról, hogy ha pofon vágnak, akkor tartsd oda orcád másik felét, hanem arról is „Ha gonoszul szóltam, tégy bizonyságot a gonoszságról; ha pedig jól, miért versz engem?”

"Azaz a kereszténység az értelmetlen szenvedést elutasítja." ?????

...ERRŐL TALÁN ÉRDEMESEBB LENNE MEGKÉRDEZNI AZ 5-6 MILLIÓ LÉTMINIMUMON ÉLŐT, DE LEGINKÁBB AZ 5-6 ÉVE MUNKANÉLKÜLI 2,5 MILLIÓ EMBERT !

Mihalovits Ervin 2013.09.21. 15:09:08

@stepboy: Jó cikk, és nekem is az erőforrás átok jutott eszembe az EU-s pénzekről.

kvadrillio 2013.09.21. 15:11:40

" Orbán le is fordította: „nekünk, magyaroknak” nem máshová, mint a „keresztény gyökerekhez” kell visszatérnünk."

....TUDOD VIKTORKA, MIFELÉNK EZT ÚGY FORDÍTTYÁK LE, HOGY AZ ILYEN KÁRTÉKONY GYÖKÉR, MINT TE, TÉLLEG JOBB, HA VISSZATÉR A GYÖKEREIHEZ, EGÉSZEN A MÉLYÉIG, MERT EGÉSZ ÉLETÉBEN CSAK GYÖKÉR MARAD ÉS MÉRGEZI AZ EMBEREK ÉLETÉT...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.10.14. 21:29:05

@prolee: A klinikák rekonstrukciója, a csatorna- és útfelújítás, a szakképzés eszközellátása, iskolafelújítások mind olyanok, amelyeket amúgy is az államnak kellene finanszíroznia. És nem feleslegesek.
A gond az, mint minden más fejlesztéssel, pénzforrással ebben az országban, hogy elfolyik belőle a kétharmad a kétharmadnak.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.10.14. 21:32:02

@prolee: Nem tudom, feltűnt-e, hogy a magyar parlamentben is pártok vannak. És mind a magyar, mind az európai parlamentek képviselőit a nép választja (ráadásul az európait arányos választással, amely sokkal igazságosabb, mint amellyel most 2014-ben szavazni (félek, a régi szocialista vicc szerint nem választani, csak szavazni) fogunk.
Emellett az EU döntésekben az EP-nél kicsit nagyobb szerepe van a Tanácsnak, amely a tagállamok vezetőiből (szakmai kérdésekben szakminisztereiból) áll. Az ő demokratikus legitimitásukról is lehet persze vitatkozni, de az nem az EU hibája.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.10.14. 21:35:12

@kvadrillio: Szerinted miből lesz jobb élet? Nem abból, hogy pénz jön az országba, munkahelyek lesznek, ahol a nép pénzt kereshet? Ez meg lehet szállodából, kaszinóból, ahova jön a vendég, persze kellene mezőgazdaságból is, meg termelésből is, csak ahhoz meg szakképzett, lelkiismeretes munkaerő kellene, meg leginkább olyan környezet, ahol érdemes üzemet létesíteni és nem kell attól félni, hogy különadót kapsz a nyakadba vagy a tevékenységedet kisajátítják (lásd trafikok).

explanatus 2014.04.06. 15:06:12

@prolee: A legutolsó dolog, amikor a saját tehetetlenségünket, hozzá nem értésünket azzal magyarázzuk, hogy hát, az EU nem engedi, és ráadásul ezt meglovagolva harcolunk ellenük. Tízmillió a huszonhét ország ellen, a majd ötszázmilliós népességgel. Ugyan. Józan ésszel belegondolva még annyi se vagyunk, mint egy szúnyogcsípés.

Megint, és újra, és újra a fel nem ismert érdek. Jobban mondva a felismert önérdek, az a mi legnagyobb bajunk, hogy tudják, úgy fejhetik az EU-tehenet, ahogy akarják, mert az EU nem szól bele. Miért szólna, a pénz nem veszik el, csak kevesek zsebében koncentrálódik.

Mondjon valaki csak egyetlen egy programot a rendszerváltás óta, amikor a zsáknyi pénzből valami olyat csináltunk, hogy azt mondhattuk volna, no, ezt értünk volt.

A legegyszerűbb olyat csinálni, ami nem „munkás” dolog. Ahogy írod, térkövezünk, szobrot állítunk a legkisebb terepülésen is, hogy legyen hol ünnepeltessék magukat a néppel.

Egyszer ki kell valamilyen pályázatból fizetni, aztán ünnepek előtt lesöpöri, letakarítani.
Közmunkásokkal.

Mi meg (a nép) elhisszük egy -mondjuk a példa kedvvért- rajztanárnak, hogy ő, mint a munkahelyteremtés polgármestere, teremt a városban annyi munkahelyet, hogy csodájára járnak majd.

Az, hogy rendelkezik-e dörzsölt befektetőkkel való tárgyalási technikákkal, az nem érdekel senkit. Biztos tudja, megígérte. Aztán reménykedünk tovább, ahogy ma is. Ki ezekben, ki azokban.
süti beállítások módosítása