Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2013.05.28. 10:20 Farkas Gábor

Birodalom helyett bizalmat

Címkék: gazdaság gdp gazdaságpolitika növekedés portfolioblogger

Bár a GDP első negyedéves 0,7%-os növekedését sokan káprázatosnak, a Matolcsy-féle gazdaságpolitika igazolásának és egészséges szerkezetűnek tartják, messze vagyunk attól, hogy egy valóban, hosszú távon és fenntartható módon gyarapodó országban érezhessük magunkat. A véleményem szerint nem túl rózsás helyzetünk abból ered, hogy a gazdaság potenciális kibocsátásának növekedési üteme 0% körül mozog. Ez az alacsony érték pedig alapvetően három olyan tényezőre vezethető vissza, amelyek bár az utóbbi évtizedben szinte végig jelen voltak, csak az utóbbi években váltak mindenki számára láthatóvá, elsősorban a külső feltételek megváltozása, másodsorban a kormányváltást követő gazdaságpolitikai fordulat hatására.

  • magas és rosszul strukturált költségvetési kiadások
  • befektetés ellenes ösztönzők
  • alacsony képzettségű, nehezen alkalmazkodó és nem mobilis munkavállalók

A magas költségvetési kiadások a 2008-as hitelválság és forrásszűkülés előtt nem jelentettek akkora és azonnali problémát a kormányzatok számára, mivel ekkor még a maastrichti kritériumokat és a konvergencia programokban vállaltakat szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyva, magas költségvetési hiánnyal is úgy, ahogy el tudtak működni és tudtak forrásokat elfogadható áron bevonni. Amikor azonban mégis tenni próbáltak a hiány leszorításáért, nem a rosszul strukturált és allokált kiadások vágásával tették mindezt, hanem a bevételi oldal, azon belül is sokszor a munkát terhelő adók sorainak emelésével. 2008 után, a finanszírozási forrásokhoz jutás drágulása és megnehezülése miatt azonban már rákényszerültek a kormányzatok arra, hogy valóban leszorítsák a költségvetés hiányát. 2009-ben történtek is helyes lépések e tekintetben, amikor például a 13. havi nyugdíj, illetve egyéb nagy kiadásoldali összegek megvágásával törekedtek elsősorban a hiány csökkentésére, sőt, ezzel párhuzamosan a munkát terhelő adók mértékét is csökkentették. 2010 után az új kormány ezt a csökkentést folytatta például az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével, az így kieső bevételeket, illetve a hiány további csökkentését azonban olyan új adónemek bevezetésével kompenzálták, amelyeknek jelentős beruházás és így növekedés visszafogó hatása volt. Ilyeneknek leginkább a strukturális különadók, azon belül is főként a bankokat sújtó terhek, mint a bankadó, végtörlesztés, árfolyamgát, tranzakciós illeték számítottak, amelyek a pénzintézetek terheinek emelkedésével csökkentették azok hitelezési lehetőségeit és hajlandóságát. Ezzel párhuzamosan egy kevésbé számszerűsíthető, ugyanakkor hasonlóan beruházás ellenes politika is zajlott: a visszamenőleges hatályú törvények sorozata, a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása, a kormányzati szereplők EU- és multi ellenes megszólalásai, valamint a korábban említett szektorális különadók mind a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a bizalom ellen hatottak, amelyek pedig elengedhetetlenek lennének a vállalkozások számára, hogy belevágjanak egy hosszú évek alatt megtérülő beruházásba.

szarvas.jpg

Forrás: szarvas

A potenciális növekedést, így az ország gyarapodását visszafogó másik legfontosabb tényező a vállalkozásokat és a munkát terhelő magas adók megléte. Hiába csökkentek ezek ugyanis valamelyest az utóbbi években, a KKV-k, és a – többnyire multinacionális – nagyvállalatok egyaránt hozzászoktak már ezekhez, beépítették várakozásaikba és működésükbe, illetve nem csökkentek akkora mértékben, hogy kioltsák az ezzel ellentétes ösztönzők hatását.

A magas adók és járulékok negatív hatásai leginkább a mikro-, kis és középvállalkozások esetében figyelhetőek meg, akik ezekhez úgy alkalmazkodtak, hogy bevételeiket és kiadásaikat próbálják minél inkább eltitkolni, így mentesülve az azokat terhelő adók és járulékok befizetése alól. Ez az adóelkerülés a költségvetési bevételek elmaradása mellett két, még ennél is fontosabb növekedést gátló eredménnyel jár:

  • egyrészt többnyire nem válnak szét a tulajdonosi és a menedzseri funkciók, növelve így a hatékonyságot, hiszen ehhez szükség lenne a vállalat átláthatóságának megteremtésére
  • másrészt nehezebben és drágábban jutnak a beruházásokhoz szükséges hitelhez vagy tőkéhez, sőt, sok esetben ez lehetetlenné is válik.

A legszomorúbb az egészben, hogy az adóelkerülés – sőt, sok esetben az adócsalás – nagyon sok KKV esetében gyakorlatilag az üzleti modell részévé vált, és már nem is nagyon tudják elképzelni a működésüket enélkül. Tény persze az is, hogy nehéz váltaniuk, hiszen ha akár csak a szűkebb versenytársi környezetben egyedül lépik meg ezt, rögtön óriási versenyhátrányba kerülnek szürke vagy fekete tevékenységet végzőkkel szemben. Éppen ezért nehéz is az adóelvonás pár százalékos csökkentésével javítani az adófizetési morált, hiszen például a 40 helyett 30%-nyi járulék megfizetése még mindig óriási hátrány azzal szemben, aki ezt egyáltalán nem teszi meg a munkavállalói után.

Mégis fontos ugyanakkor ezen terhek csökkentése, de együtt kell járnia az ellenőrzések szigorításával, különböző ösztönzők vagy nehezítések – mint például a készpénzforgalom adminisztratív visszaszorítása – bevezetésével, és leginkább egy olyan állampolgári tudatosság és kultúra kialakulásának elősegítésével, amelynek része lesz az a gondolkodás, hogy „az olcsóbbal ajánlattal szemben is inkább a becsületeset választom, hiszen ez az én érdekem is”

Természetesen ezek mellett is számos probléma azonosítható a magyar gazdaságban. Ilyen az alulképzett, alkalmazkodni csak nehezen - vagy egyáltalán nem - képes munkavállalók óriási száma, az adminisztrációs nehézségek és magas tranzakciós költségek és természetesen a szinte mindenhol jelenlévő korrupció. Ezek szinte mindegyike a munkahelyteremtés és a beruházások növelése ellen hat, így tartva alacsonyan az ország növekedési lehetőségeit. Komoly problémák fedezhetőek fel emellett a – többnyire multinacionális – vállalkozások esetében is, akik szintén leginkább a magas adóterhek és a jogbiztonság, valamint a bizalom hiánya miatt beruházásaik helyszínéül nem Magyarországot választják. Sokkal inkább a régió azon jobb feltételeket kínáló országaiba fektetnek be, ahol tudnak tervezni, ahol nem kell attól félniük, hogy a kormányzat hónapról-hónapra változtatja a feltételeket, vezet be őket sújtó adókat, adminisztratív módon csökkenti bevételeiket vagy akár államosítja egész cégüket.

A növekedés beindításának egyik középtávú kulcsa tehát - mint látszik - az adójellegű elvonások és a költségvetési kiadások egyidejű csökkentése, hogy új lehessen csökkenteni a vállalkozások és az állampolgárok terheit, hogy közben a költségvetés egyensúlyát is tartani lehessen. Emellett már rövidtávon is komoly javulások lennének elérhetőek azáltal, ha a kormányzat – és a hozzá közeli emberek - nem a saját politikai és gazdasági birodalmuk, hanem a beléjük és az országba fektetett bizalom építésével lennének elfoglalva. Hosszú távú siker érdekében pedig elkerülhetetlen, hogy a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt fektessen a mindenkori kormány az oktatás területére, modern tudással rendelkező, folyamatosan alkalmazkodni, tanulni és fejlődni képes, nyelveket beszélő munkavállalókat eredményezve ezzel. Ők lesznek ugyanis képesek az értékteremtésre, bennünk van az ország jövőjének záloga.

 

23 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr785314667

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Birodalom helyett bizalmat 2013.05.28. 12:39:02

Nem túl rózsás helyzetünk abból ered, hogy a gazdaság potenciális kibocsátásának növekedési üteme 0% körül mozog.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azbesztos 2013.05.29. 00:45:47

A jövedelem adó a társaságok adói sohasem voltak alacsonyabbak, mint most. A vállalkozók hihetetlen kedvezményekkel kezdhetnek. Hogy a tolvajbandákat, a válság idején is hatalmas profitot lenyúló és külföldre síboló szarháziakat, adócsalókat, spekulánsokat, a közpénzeket megcsapolókat megfingatják, az tiszta haszon. Az emberek megtakarításai rohamosan nőnek, kezdenek kiszabadulni a hitelcsapdából, azok, akik hozzászoktak a munka nélküli pénzekhez lassan, előbb utóbb visszaszoknak a munkához, kezdetben a duplájára emelt minimálbérért, de ha tovább növekszik a gazdaság, mint ahogy most már az építőipar kezd ébredezni, egyre több emberre lesz szükség, és növekedhet ázsiójuk. Csak így tovább, soha többet olyan pártokat, akik "másfél évig nem csinálnak semmit", csak "böszmeséget" és nokiás dobozos szabadrablást, a közpénzek lenyúlását, az ország kiárusítását.

regress 2013.05.29. 05:53:38

@azbesztos: nehogy azt mond,hogy sajnálni kell simicskáékat,és adományt gyűjteni számukra.ezek a nokiás dobozt már nagyítóval sem látnák,miről beszélsz.3 éve lopnak folyamatosan.kiszámoltad a legutóbbi akciójukkal hány családot tettek tönkre/trafikosok/? elmehetsz te a picsába

2llkedő 2013.05.29. 05:58:01

@azbesztos: "külföldre síboló szarháziakat, adócsalókat, spekulánsokat, a közpénzeket megcsapolókat megfingatják, az tiszta haszon."

Per pillanat. Oszt hogy hosszú távon ez mit eredményez, az egy másik kérdés.

"mint ahogy most már az építőipar kezd ébredezni,"

Ezt mikor álmodtad?

"a duplájára emelt minimálbérért,"

És ki fogja tudni kigazdálkodni azt a magasabb minimálbért?

" és nokiás dobozos szabadrablást, a közpénzek lenyúlását, az ország kiárusítását."

Igazad van! Aki ilyen pitiáner módon lop, az nem a mi emberünk! Kamionnal sokkal jobb.

ob.szerver 2013.05.29. 06:33:21

@azbesztos:

"Hogy a tolvajbandákat, a válság idején is hatalmas profitot lenyúló és külföldre síboló szarháziakat, adócsalókat, spekulánsokat, a közpénzeket megcsapolókat megfingatják, az tiszta haszon."

Mennyire igaz. Kár, hogy most pont ezek vannak hatalmon és ezek hozzák a törvényeket. És nem úgy látszik az emút3évben, hogy magukat fingatnák.

nincs1itt 2013.05.29. 06:43:36

@azbesztos: Nem tudom mit szedsz valóság ellen, de nagyon hatékony szer lehet!

na4 2013.05.29. 06:48:41

@azbesztos: Te semmit nem értettél meg a fenti cikkböl.

collateral collector (törölt) 2013.05.29. 06:52:53

@azbesztos: ".. a tolvajbandákat, a válság idején is hatalmas profitot lenyúló és külföldre síboló szarháziakat, adócsalókat, spekulánsokat, a közpénzeket megcsapolókat megfingatják .."

Megfingatják?! De hát ők kormányoznak! Ők kapják a trafikjogokat, stb. Ez neked "megfingatás"?

".. nokiás dobozos szabadrablás .."

Az milyen érzés, hogy a mai kormánypárt emberei már le sem hajolnának egy 50 milliós nokiásdobozért?! Percenként többet lopnak el..

".. Az emberek megtakarításai rohamosan nőnek .."

:DDDDD
Na ezért mondom, hogy a fidesz egy vallás! Csak hit kérdése, ennyi! Akinek nem tetszik a valóság, az készen kap egy tündérmesét.

regress 2013.05.29. 07:01:56

@na4: ha 500 évig él ,mint a teknősbéka,akkor sem fogja megérteni.de a fajtája sem.

2llkedő 2013.05.29. 07:20:48

@collateral collector: "Na ezért mondom, hogy a fidesz egy vallás!"

Mint tuggyuk, a negatív növekedés is növekedés az új elmélet szerint. Tessék haladni a kórral.

koborvadász 2013.05.29. 07:58:37

@azbesztos: Látom unatkozol. Írtál egy nagy faszságot s erre kapsz egy rakás levelet.
O.V. a legnagyobb kommunista diktatúrát építi. Közben ezer milliárdokat loptak el.

Az építőipar éledezik??? Nem ebben az országban.

Nő az emberek megtakarítása? Hol??? Nem itt!

Jártál mostanság a munkavállaló réteg között?

Kedvetlenek, stresszesek, elcsigázottak, kilátástalanok és még hosszasan sorolhatnám a negatív jelzőket.
Nem azért mert pesszimista vagyok. Azért mert ma itt ez a helyzet.

Amíg a kis embereknek nem adnak pénzt a kezükbe addig nem fog nőni a a gazdaság. Nincs ki fogyasszon.

Az árakban lekőröztük a nyugatot.

JohnHenry 2013.05.29. 08:34:44

@azbesztos: "A vállalkozók hihetetlen kedvezményekkel kezdhetnek. "

ezt a bődületes baromságot honnan veszed? orbán mondta? ja, akkor biztos úgy van.

Lencsés István 2013.05.29. 09:35:41

Nincs birodalom . Bizalom már van , aki nem bízik a kormányban az nem ért a dolgokhoz . A gazdaság már felpörgött hisz nőtt a GDP . Adók kellenek .

Csetepaté márki 2013.05.29. 09:54:02

„Ezzel párhuzamosan egy kevésbé számszerűsíthető, ugyanakkor hasonlóan beruházás ellenes politika is zajlott: a visszamenőleges hatályú törvények sorozata, a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása, a kormányzati szereplők EU- és multi ellenes megszólalásai, valamint a korábban említett szektorális különadók mind a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a bizalom ellen hatottak”

„visszamenőleges hatályú törvények sorozata”
Ja, pl a negyveneves nyugdijas rendörök „szerzett jogai”, meg a nyugdijkorhatar elött par honappal több eves fizetessel „kirugott” faszkalapok tömkelege, az irrealis, különszerzödeses több tizmillios vegkielegiteseket nem is emlitem.

„a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása”
Ertelmetlen es fenntarthatatlan adossäggenerator volt, mindenki szabadulna töle.

„EU- és multi ellenes megszólalásai”
Ez eleg tag megfogalmazas. Vegyük ugy, hogy szerintetek az EU-nak es a multiknak mindig mindenben igazuk van.

„szektorális különadók”
Lehet ortodox modszerekkel is kampanyolni jövöre: minden megszoritast az allamra ill. a lakossagra kell haritani oszt jonapot.Sok sikert!

„a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a bizalom ellen hatottak”
Mar csak az a kerdes, kinek es mifele jogbiztonsagarol, kiszamithatosagarol es bizalmarol van szo. Az pl. akkor biztos belefer a jogbiztonsag, kiszamithatosag es bizalom kategoriaba, hogy a svajci frank kamata lemegy gyakorlatilag nullara, a svajci frank devizahiteleseknek a kamatot meg felemelem a masfelszeresere.

koborvadász 2013.05.29. 10:07:18

Megjöttek a Törpe fanok!
Van akinek megírták már többször, hogy nincs! Milyen igaz!

Még! Tömjénezzétek O.V-t.

sas70 2013.05.29. 10:08:21

Itt minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel nagyon meg vagyok elégedve! Osztjónapot!

hondamonda 2013.05.29. 11:45:15

Nagyon jo iras. Fajdalom ahogy ez az orszag a mocsarban vergodik.

zoli_ 2013.05.29. 11:55:47

Fideszbuzik: Ezt a sok marhaságot a heti hazugságban, a magyar nemzetárulóból vagy az agyhalál tv-kből veszitek? Vagy eltolcsi és a tündérmeseország ragadott meg valakit?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.06.01. 23:46:19

@azbesztos: Soha ennyi pénzt nem vettek ki a bankszámlákról, mint most. Csak szólok, hogy a megtakarítások nem nőnek (plusz eltűnt háromezer milliárdnyi a feneketlen állami lyukban).

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.06.01. 23:50:35

@Csetepaté márki: Az megvolt, hogy a 98%-os különadót megszüntették, mihelyt az összes szoci elzavartra ráverték, mert ők nem akarják fizetni?
AZ is, hogy minden adót a lakosság fizet meg az áremelkedésen, romló szolgáltatáson keresztül, plusz a másodlagos hatások (amiről a poszt szól, csak helyette a pártbrosurát olvasod).
Arról most nem is szólnék, mekkora különbség van az "EU-nak mindig igaza van" meg a "pávatánc", a Moszkvához hasonlítgatás, a németek en bloc lenácizása és hasonló szónoki szóvirágok között.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.06.01. 23:52:17

@Csetepaté márki: Ja és csak szólok, hogy a MANYUP-vagyon mintegy 40%-kal értéktelen3edett el az állam kezén, és az államadósság sem csökkent.
A svájci frank kamata meg éppen felfelé ment.
A többi se stimmel, csak hát hívőkkel nem lehet vitatkozni.

egy szavazó 2013.06.04. 20:25:26

"messze vagyunk attól, hogy egy valóban, hosszú távon és fenntartható módon gyarapodó országban érezhessük magunkat." Azzal egészíteném ki, hogy legalább egy generációnyi távolságra vagyunk a "fenntartható növekedéstől". Az ország annyira megosztott, annyira ellentétesek a törekvések, hogy a balkáni szint elkerüléséhez is szerencsére lesz szükség. Bővebben: egy-szavazo.blog.hu/
süti beállítások módosítása