Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.12.13. 13:49 Máté.Sz

Egy mém és ami mögötte van

Címkék: apple felsőoktatás mém diáktüntetések

A hétfői diáktüntetések után gyorsan elterjedt az Apple laptoppal az ölükben tüntető lányok képe. Sokan viccet csináltak belőle, sokan bizonyítékot láttak benne arra, hogy igazából csak a rózsadombi fiatalok jöttek tüntetni a tandíj ellen.

Őszintén remélem, hogy ha a jövő történetírói megemlékeznek ezekről a tüntetésekről, akkor ez a kép kerül majd be a törikönyvekbe. És nem azért, amit a kép maga ábrázol, hanem azért, amiért ilyen cirkusz lett körülötte, és azért, amit a társadalmunk belelátott ebbe a képbe. Ugyanis az a látásmód, ami ebből a fotóból egy mémet teremtett, rengeteget elmond a mai magyar társadalom lelkivilágáról és attitűdjeiről.


Egyrészről nagyon szépen kirajzolódik előttünk Magyarország gazdag-ellenessége. Ha telik macbookra, miért pofázik? Miért tüntet? A szülei kitermelték neki a laptopot, több klaviatúra volt a kezében mint kapa, egész nap valószínűleg koktélozik meg táncol, hogy aztán majd az apukája benyomja valamilyen kitalált munkakörbe ahol az átlagfizetés háromszorosát keresi meg. Sajnos nekem is támadnak ilyen érzéseim, de az eszemmel ilyenkor próbálom belátni: ezek csak előítéletek. Pont ugyanolyanok, mint a többi: a cigányok lopnak, a szegények büdösek, a hajléktalanok romlottak – a gazdagok pedig erkölcstelenek. Személyes tapasztalataim szerint ez az érzület legalább annyira erős a magyar társadalomban, mint a többi megkülönböztetés: aki a nagykörúton belül lakik, az csak ne beszéljen.

Másrészről, mivel ez egy tandíj-ellenes tüntetésen készült, sokan rögtön belelátták, hogy az almás lányok azért voltak ott, mert nem akarnak tandíjat fizetni – ezt pedig nem szabad nekik. Aki gazdag, az perkáljon csak szépen csendben. Szerintem attól még, hogy valakinek sok pénze van, érheti igazságtalanság, és nem várható el tőle, hogy csak azért, mert gazdag, eltűrhesse, hogy egy kormány (érzése szerint) igazságtalanul nyúl bele a zsebébe. Mindenkit megillet a magántulajdon védelme, nincs szabadrablás, nincs jakobinus forradalom.

Harmadrészről azt sem szabad elfelejteni, hogy a két lány valószínűleg már egyetemista: őket nem érinti a tandíj, se a keretszámok, de lehet, hogy már a röghöz kötés sem. Könnyen lehet, hogy ők azért jöttek el tüntetni, mert igazságtalannak érezték Orbánék szarakodását – de nem maguk miatt, hanem mások miatt, akik például nem tudnák kifizetni a magas tandíjat. Láthatjuk, hogy annak a feltételezése, hogy valaki más jogaiért áll ki, még Kövér Lászlótól is teljesen idegen, aki nem érti, hogy mit fáj az egyetemistáknak, ha a következő években érettségizőknek fizetniük kell.

A kép üzenete számomra inkább a szolidaritásról szól, mint a gazdagok úri hóbortjairól. Én nem IBS-es, láblógatós, starbucksos sznobokat látok a képen, akik elrugaszkodnak a magyar valóságtól, hanem két fiatal lányt, akik úgy gondolták, hogy nem igazságos az új rendszer, amiben a felső tízezer továbbra is ingyen tanul, de a többieknek komoly adóssággal kell kezdeniük a felnőtt életüket. Ennek a képnek nem a gazdag fiatalok megbélyegzéséről kéne szólnia, hanem a társadalmon belüli kohézióról.

Persze ki tudja, hogy mi volt a lányok fejében azon a napon, vagy hogy mit néztek épp a laptopjukon – igazából teljesen mindegy. Ennél sokkal fontosabb és sokkal többet elárul, hogy mi mit feltételezünk róluk.

 

 

248 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr424962835

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy mém és ami mögötte van 2012.12.14. 14:57:01

Nagyon szépen kirajzolódik előttünk Magyarország gazdag-ellenessége. Ha telik macbookra, miért pofázik?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wobe · http://wobe.blog.hu 2012.12.13. 14:24:01

azt nem értem, hogy ha egy három kilós (kb. enynibe kerül a 13 colos macbook pro is) samsung n series ultrabook lett volna a csaj ölében, akkor se lenne semmi...

az emberek összekapcsolják az apple-t a sznobizmussal, ami egy újabb sajnálatos magyar sajátosság..

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.13. 20:04:33

Egyetemet ma már nem csak elvégezni, hanem elkezdeni sem lehet számítógép nélkül. Lakhelyüktől távol járóknak (vidékieknek) pedig egyszerűen muszáj a laptop, hisz az asztali gépet nem hurcolászhatják. Persze helyieknek is 100szor praktikusabb a laptop mint az asztali gép, de nekik azért nem muszáj.

Kdo Je Ugasnil Luč 2012.12.13. 20:24:11

@wobe: Így sincs semmi, csak a plebs max 1 kilóért vesz vasat, azt is 2 éves részletre...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.13. 20:25:58

egyébként szerintem az is mögötte van, hogy sokan nem értik, mit köszönhetünk a rengeteg bőcsésznek/közgázosnak ebben az országban...

mondjuk nincs is sok minden...

átlátó 2012.12.13. 20:46:54

Küldjék be... mindkettőt és utána az anyukákat is.

arabiata · http://qtqt.blog.hu 2012.12.13. 20:49:03

És mi van, ha a csaj becsületes nyári munkával kereste meg rá a pénzt? Szomorú, hogy a mémgyártóknak csak az irigység jutott eszükbe.

Yumurdzsak 2012.12.13. 20:53:24

@wobe: valszeg azért mert az ára mellett nincs olyan magas teljesítmény

-JzK- 2012.12.13. 20:56:11

@arabiata:
"És mi van, ha a csaj becsületes nyári munkával kereste meg rá a pénzt?"

Elég sok nyáron kellett volna neki "becsületes nyári munkát" végeznie :)

Lehet, hogy van benne irigység, de ugyanakkor egy jogos kritika, amelyet nyugaton is megkapnak a tüntetők, ha pl. iPod-os juppik tüntetnek a Wall Street ellen. Ez ugyanaz a kritika, mint amikor azt mondják, hogy jól fizetett álértelmiségiek (szociológusok, romológusok, TASZ-os hülyegyerekek stb.) rá akarják kényszeríteni a nyugaton kitalált, és ott divatos (bár ott is csak papíron működő) együttélési normákat a vidéki lakossságra.

sanyix 2012.12.13. 20:58:59

az előítéletek tapasztalatokból alakulnak ki ;)
Egyébként persze hogy az applet összekötik a sznobizmussal, hiszen ugyan olyan gépet úgy dupla áron lehet az appletől beszerezni (ami más márkájú és hasonló ára van az meg sokkal erősebb szokott lenni), hardverben nincs különbség csak az ár és az életérzés. Hát ezt mivel lehet magyarázni ha nem sznobizmussal?

BTW nyári munkával? LOL mondjon már valaki egy olyan nyári munkát amivel ennyit lehet keresni... bár lányoknál tudok egy féle ilyen munkát amivel még többet is lehet ;D egy nyár alatt.

épészmérnök 2012.12.13. 21:00:24

És mi van, ha a lányok például építész, vagy gépészhallgatók, és a mcbook-on műszaki rajzokat készítenek?

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.12.13. 21:04:38

Úgy emlékszem, hogy a szakértők szóvátették a csajok ruháit is. Állítólag azok sem filléres cuccok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.13. 21:08:20

az oke , hogy a kepen MacBook van, na de mikori? kb 2008as? max. Erre irigy a magyar?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.13. 21:12:50

@sanyix: ha vannak kikoteseid, Alu haz, villagito bill, 7 ora akksiido, gyors oprendszer, es meg lehetne sorolni, annak nem sok valasztasa van... nagyon apple ellenes voltam ( telefonban vagyok is), de pl. programozokent mar nem szivesen mennek vissza winre es pcre. Hasznalni nagyon Jo, mindenfele sznoberia nelkul.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2012.12.13. 21:23:46

ez egy nagyon komoly, és forradalmi elmélet a "magyar társadalom lelkivilágáról".

arabiata · http://qtqt.blog.hu 2012.12.13. 21:25:00

@sanyix: pl. szakácsként külföldön évekkel ezelőtt 1000 USD-t kerestem megy egy hónap alatt. Szerinted csak kurválkodással lehet pénzt keresni? Ha a troll szintnél magasabb válaszod van, szívesen olvasnám.

Jack Solis 2012.12.13. 21:36:25

"hanem két fiatal lányt, akik úgy gondolták, hogy nem igazságos az új rendszer, amiben a felső tízezer továbbra is ingyen tanul, de a többieknek komoly adóssággal kell kezdeniük a felnőtt életüket"

na elementek a sunyiba, ki az előítéletes? csak a felsőtízezer lehet okos és kerülhet be állami képzésbe? hát bakker én csóró vagyok, de akkor is befogok kerülni, mert tanulok. rohadtul nem veszitek észre h épp a gazdag fog fizetni ha a hülyegyereke minden áron egyetemre szeretne menni. aki meg eddig tanult, 4-5ös volt, ezután is be fog kerülni. de ilyet leírni szégyen..

sanyix 2012.12.13. 21:42:15

@tildy:): az ilyen olyan gépházakra gerjedés bizony tömény sznobizmus. Hiszen előnye nincs, ellenben hátránya van, csak divatos lett az utóbbi pár évben.
Többit pedig tudja nem apple gép is.

@arabiata: azért gondolkodhatnál mielőtt ekkora baromságot írsz
Miért?:
-az aztán nagyon jellemző a magyar fiatal egyetemistára, hogy elmegy külföldre nyárimunkára
- az is jellemző hogy külföldi nyári munkán 1000 dollárokat adnak.

Troll te vagy aki még egy ekkora teljesen életszerűtlen baromságot is képes benyögni csak hogy bizonyítsa a a mondandóját.

Proton Marci (törölt) 2012.12.13. 21:53:59

Tegnap este egy ilyen diákcsapatba sikerült keverednem, mert nem tudtam elmenni tőlük az utcán, közéjük vegyülve voltam kénytelen haladni. Nem voltak csórók, és tüntetés után egy kocsmába tartottak. Meg egy pár srác már akkor sem volt szomjas.

Megjegyzem, én teljes mértékben tandíj párti vagyok, plusz jó diákhitel, amit kötelező legyen visszafizetni.
Aki csóró, akinek a szülei szartak a gyerek jövőjére, az kérem fizessen, keresse meg a tandíjra valót vagy hitelt vegyen fel.
A továbbtanulás haszna elsődlegesen a gyereknél jelentkezik a későbbiekben (magasabb kereset), másodsorban a családnál (nem otthon ül munkanélküliként), csak közvetve a társadalomnál (adók). Kb ennek arányában kellene vállalni a diploma költségeit is.

Nem csak a tüntető mekbúkos kispicsák, hanem maguk a diákvezérek is teljesen hiteltelen arcok. 9-10 éve töri szakon nyomul egyik-másik, pénzek lenyúlása, korrupció, hatalmi zsarolások, egymás lejáratása, kis Napóleonok.

Vidéki egyetemen, ahova jártam, bizony a HÖK vezetők többet voltak kénytelenek rendőrségre, ügyészségre járni, mint előadásra, annyi eljárás folyt ellenük a pénzek elkezelése miatt. Azóta mind politikus vagy EU-s bürokrata vagy menő ügyvéd lett.
Na ők képviselik a hallgatókat. Nevetséges!

Tandíjat fizetni az befektetés a jövőbe, ahogy a drága laptop, divatos csizma, ruha is normális dolog. Ne azért fizessen a kis rüfke, mert mekbúkot pöcögtet, hanem mert szolgáltatást vesz igénybe, aminek ára van. Hogy eddig miért nem kérték el tőle az árát, az a kormányok hülyeségén, beszariságán múlt.

Nincs ingyen ebéd, gyerekek!

Proton Marci (törölt) 2012.12.13. 22:01:30

@sanyix: Én külföldi nyári munkán havi 1700 USD-t jópár éve, laza csajok közt voltam, így a szex sem volt gond :P
Ja, és a világ egyik legszebb helyén, ahova a turisták súlyos dollárezreket fizetnek, hogy eljussanak pár napra.

Mondjuk az más kérdés, hogy tényleg nem sok magyar fiatal vállalja be a komolyabb nyári melókat, a többség veri a faszát, vakarja a pináját és valami könnyű irodai életről álmodozik.
Én ehhez képest vendéglátóiparban nyomtam heti 6 napot, de volt, hogy bizony 10 napig egy huzamban. Túlélhető, de nem olyan kis rüfkéknek való, akik itt a képen szerepelnek.

Nem az apple az én bajom, azt az vesz, aki akar (99%-ban sznob köcsögök). Viszont azt mondom, hogy az ilyen ne tüntessen. Főleg, ha megkeresi nyári munkával a pár ezer dollárját, akkor azt költhetné diákhitelre is. Ahogy az USA-ban is csinálják. Hitel, nyári meló, utána törlesztés.

Johnfive 2012.12.13. 22:07:03

@tildy:): az is pazarlás/pénzikdobás egy hasonló teljesítményű 2008-as nem MB-hoz képest.

Kelly és a szexi dög 2012.12.13. 22:08:33

szerintem éppen egy B kategóriás horror-pornó filmet néztek...
persze csak szakmai szemmel, mivel esztétika szakosok!

Proton Marci (törölt) 2012.12.13. 22:09:42

@Jack Solis: igen, ez engem is zavar, én is csóró, csonka családból jöttem, mégis évfolyamelső voltam mind gimiben, mind egyetemen

az elkényeztetett újgazdag gyerekek, akiknek már akkor mobiltelefonjuk volt, amikor még senkinek a környezetemben, meg mentek fizetősre, MÜTF és más sznobképző főiskolákra, persze mert jogra vagy közgázra nem vették fel őket államira
én meg simán bejutottam

a jók most is bejutnak majd, kevesebben, mint eddig, de nem csak a gazdagok fognak ingyen tanulni ám, hanem az okosabbak
hát valahogy így

amúgy meg kell nézni, hogy eddig is hányan tanultak költségtérítéses rendszerben, elég komoly szám bizony, akik eddig állami csecsen élősködtek, azok közül a többség ki fogja fizetni a költségtérítést is

@arabiata: már eddig is rengeteg diáklány járt ki Svájcba, Olaszországba, Ausztriába kurválkodni, illetve Budapesten a legénybúcsút tartó ír, angol, német, skandináv pasikra is elég szép eszkortipar épült, amiben elég sok nyelveket jól beszélő egyetemista lány is elhelyezkedett

én ezt normálisnak tartom, ez is egy munka, nagyobb szégyen, ha valaki megtehetné, hogy megkeresi a tandíjra valót, de inkább kimegy tüntetni Apple termékekkel felszerelkezve

Johnfive 2012.12.13. 22:10:25

@tildy:): "programozokent mar nem szivesen "
akkor ismételd utánam:
[]{}<>;:
shift+home, Shift+end, del, stb...

:D

egyenlítő 2012.12.13. 22:11:18

Fizessenek a gazdagok!

A többiek meg ne is álmodjanak diplomáról.

Johnfive 2012.12.13. 22:12:58

@tildy:): ja, ékezeteid nincsenek, akkor nem ül a trollkodásom (egy része)

Bélabáttya (törölt) 2012.12.13. 22:20:16

Csak úgy mondom: Nem feltétlenül kell gazdagnak lenni még egy Apple-laptoőhoz sem. Kaphatta akárkitől karácsonyra, szülinapra, összedobhatta neki az az egész tágabb család, de még akár meg is dolgozhatott érte.
Jó, tudom, nem ez utóbbi a jellemző, de az elvi lehetőség megvan rá...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.13. 22:26:59

"eloitelettel" es altalanositassal kapcsolatban, gondolom a poszt tolonak azzal sincsen semmi gondja ha a fukszos maffiozo cigany a merdzsoval elmegy a munkanelkuli segelyert

Proton Marci (törölt) 2012.12.13. 22:28:18

@Bélabáttya: jó, értem én, elvi lehetősége annak is meglehetne, hogy a tágabb család összedobja nekik a tandíjra valót
vagy akár meg is dolgozhatna érte

mondjuk abban az országban, ahol előbb vesz valaki plazma tévét, cigit, alkoholt, mint hogy befizetné a közműszámláit, nem lehet elvárni, hogy ne egy sok százezres MacBook-ot, hanem egy 99.000 forintos Acer laptopot pöcögtessen a csaj

ez a lelki proliság, a szellemi toprongy, hogy Apple-re, sítáborra, márkás, drága ruhákra előbb költ ő és családja, mint tandíjra

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.13. 22:33:01

@Johnfive: "[]{}<>;:"

nehez kerdes, de megprobalom csak lesni kell a billentyuzetet!!!

őúŐÚ?:éÉÁ

moTmeN 2012.12.13. 22:39:39

@Johnfive:
az elso sorban levo billentyuk minden tisztesseges angol kiosztasu qwerty billentyuzet jobb szelen megfigyelhetok, nem tudom, miert muveszet.

shift+home = cmd shift balra
shift + end = cmd shift jobbra
shift + ctrl + home = cmd shift fel
shift + ctrl + end = cmd shift le
del meg fn backspace, de ehhez guggliznom kellett, mert programozokent nem igazan hianyzik. Ja es ezt a billentyuzetet nem kell ctrl es alt billenytuk egyuttes nyomvatartasaval sem hasznalni macen, :)

Egyebkent meg az ugyanilyen tisztesseges modon megepitett samsung, stb notik is ugyanennyibe fajnak, nem veletlenul.

moTmeN 2012.12.13. 22:40:18

@Johnfive: tisztesseges programozo nem majomkodik ekezetes billentyuzettel

Bélabáttya (törölt) 2012.12.13. 22:46:05

@Proton Marci: Hát, lehet. De talán ne döntsük el helyette, hogy mit vegyen, használjon, hogy öltözzön.
Mellékesen, ha kicsit utána számolsz, akkor az a ciki eredmény jöhet ki, hogy az a hűdedrága Apple-laptop kibírja neki a suliját, míg a remek, olcsó Acerből évente vehet egy újat, oszt akor még talán drágább is lesz a végén, mint az almás balhé.

De mindegy is, mert - most épp - nem a csajokat, a kabátjukat, vagy épp az Apple-t kell utálni, hanem remek kormányunkat, amelyik épp végképp és teljesen elbassza az eddig se túl virgonc oktatási rendszert.

Ugyanis abba a pénzt beletolni kell, ha a fene fenét eszik is, és nem kivenni, mert abból sok minden lesz, csak oktatás nem.

Gazdagéknak szinte mindegy, elmenek akárhová máshova a diplomáért. Az esetleg még létező, csóró(bb) népeknek viszont baromira nem.

Még egy mellékes: az Apple ad oktatási kedvezményt a diákoknak, tanároknak. A kormány meg épp elveszi tőlük...

[c] 2012.12.13. 22:46:06

@-JzK-: Valószínűbb, hogy nem ő kereste meg rá a pénzt, mint az, hogy ő kereste meg. De eszembe jutott, amikor egyetemistaként megvettem a Nikon D50-emet. Kb. három évig spóroltam rá.

dadddd 2012.12.13. 22:46:33

Gyerekek, ez egy vicc... :)

[c] 2012.12.13. 22:49:41

@sanyix: Nem feltétlenül EGY nyár alatt. Én is több évig spóroltam anno a fényképezőgépemre.

moTmeN 2012.12.13. 22:52:59

@tea fan: nem sporoltal eleg ugyesen. Nekem eleg volt az egyetem mellett vallalt 8 oras melo mellett 2 honapot se sporolni egy 300D-re, pedig az akkor 1000$ volt, nem 650$. :)

[c] 2012.12.13. 22:53:19

@tildy:): Mindenért fizetni kell, nem?
A múltkor kellett volna iPad-re pár (szerintem eléggé alap-) funkció (pl. Save As Safariban :)), oszt' mindhez fizetős appot kellett volna letölteni.

[c] 2012.12.13. 22:55:51

@moTmeN: Ööö, jó, de ez nem verseny... Csak azt akartam érzékeltetni, hogy nem feltétlenül a szülők fizették mellényzsebből.

Johnfive 2012.12.13. 22:57:38

@moTmeN: csak igénytelen, ha magyarul is kell kommunikálni...

moTmeN 2012.12.13. 22:59:23

@tea fan: vago, de azzal, hogy a sajat hosszu vajudasos peldat hozod fel, azt vetited elore, hogy ehhez olyan emberfeletti erofeszites szukseges, amit Te megtettel a hon ahitott fenykepezogepedert, de azert ez mar majd-majd irracionalis erofeszites. Ezert probaltam egy tetszoleges masik peldat is felhozni, ellenkezo nagysagrendu energiabefektetessel.

Johnfive 2012.12.13. 22:59:40

@moTmeN: oh, ha ez valóban ugyanazt csinálja, akkor volt értelme trollkodnom.
Ki fogom próbálni.

FinderTab 2012.12.13. 23:06:24

Ez a cikk nagyon demagogra sikerult. Biztos vagyok benne h budapesti, videken maximum csak atutazoban jart karosszek antropologus irhatta, aki nem lat messzebb az orranal... Sztem ezzel a cikkel fel is vettek taszba, mert kb ennyir latja a valosagot. Sztem az h ki mennyire lesz sikeres v eletkepes nem azon mulik milyen egyetemre jar, hiszen az mar csak a reszletkerdes...aki akar bejut majd barmelyik egyetemre. Be kell latni h ennyi munkanelkuli jogasz, "kozgazdasz", media szakos mem kell. Sajnos ezt egyik iskola sem latta be, es most rajuk szoltak, es ez most nem tetszik nekik. Ha egy picit is felelosen iranyitottak volna a felsooktatast, akkor erre most nem kerult volna sor...

Proton Marci (törölt) 2012.12.13. 23:10:16

@Bélabáttya: aha, azért megnézném én azt, hogy kinek kell 2 évente új Acer vagy ASUS laptopot venni... ezzel indokolni az Apple szükségességét enyhén szólva is ostobaság

megsúgom, hogy nem az a normális rendszer, ami eddig volt, hanem a tandíjas, csak a posztkomcsi kormányok (beleértve a FIDESZ-t is) hozzászoktatták a fiatalokat, családokat a jó, de fenntarthatatlan felsőoktatáshoz
pont mint az orrba-szájba nyugdíjemelés esetén
az ingyen ebédhez könnyű hozzászokni, csak ez nem jelenti, hogy fenntartható és normális is

kormányra kerülve a baloldal is szembesülni fog azzal, hogy tandíj kell

moTmeN 2012.12.13. 23:21:06

@Proton Marci: jo tudni, hogy itt Daniaban is poszt-kommunista rendszer uzemel (es ne gyere azzal, hogy japersze, Skandinavia, mert itt is olyan aranyu az adobefizetes, csak nem feltetlenul okorsegekre kolt az allam).

Peterpapo 2012.12.13. 23:22:44

Ez itt ugyan nem a reklám helye, de az egyik mobilszolgáltatónál az alábbi paraméterekkel vehetsz MacBook Pro-t:

Kezdőrészlet 38 ezer, aztán havonta 22 ezer a további részletek és a díjcsomag havidíja.

Tényleg sok pénz kell hozzá? Szerintem annyira nem gáz.

Bélabáttya (törölt) 2012.12.13. 23:23:14

@Proton Marci: Hát, egy ideje laptopokat adok el. Ilyet is, olyat is...
---
Igen, nem volt jó eddig sem. Szépen ki kellett volna számolgatni, körbejárni a témát, és kellemesen leosztani a mindenféle megoldást (ahogy a nagyvilágban elég régóta teszik), így az ilyen-olyan ösztöndíjak, támogatások, hitelek, ösztöndíjszerződések kellemesen összetett rendszerét a tanulmányi eredmény és a szociális háttér figyelembe vételével.
Itt persze nem ez történt, hanem húztak egy vonalat, ennyi volt, csocsi, menjél fiam a levesbe, vegyél fel hitelt és rohadj meg. Ami persze marhaság, mert annyit nem spórülnak meg, mint amenyit szeretnének, viszont rendesen eladósodik mindenki.
Az oktatásra meg sajna egyszerűen KELL költeni. Ha nem teszik, akkor be is zárhatják az országot, mert mi a fenének a továbbiakban fenntartani?

Ezzel az ingyenebédes marhasággal meg hagyjatok már békén mindenkit, mert baromi idegesítő, aljas, sunyi maszlag. Ugyanis sose volt (nekünk), és mindig lesz (nagyjainknak).

Cervisia 2012.12.13. 23:30:18

@Proton Marci: Nincs ingyen ebéd, rendben. Az ingyenes felsőoktatással viszont elvész az egyetlen plusz dolog, amit a jól kereső, ergo sokat adózó ember kapott egy segélyeshez képest. Mert vagy ő valamikor járt egyetemre, vagy a gyereke fog. Az utak ugyan olyan kátyúsak neki, az orvosnál nem kerül előbbre, a tűzoltó nem ér ki előbb. Akkor meg miért is fizet nagyobb adót? hogy szolidáris legyen azokkal, akik habzó szájjal fikázzák, mert nem kenyéren és vízen él, és még az állam is fizeti a tanulmányait? De családi pótlék, meg -10 % rezsi az legyen, ugye? Ingyen ebéd nincs, de a reggeli meg vacsora azért legyen ingyen? Mert hogy egyik se a minimálbéresek adójából van fenntartva.

Cervisia 2012.12.13. 23:35:09

@Proton Marci: Erre a dologra meg majd térjünk vissza, ha pár év múlva a diákhitel2 kamattámogatása nagyobb terhet ró a költségvetésre, mint amennyit megspóroltak a keretszámok visszavágásával. Csak az bankoknak fog menni, a diákok meg fizetne. Kárpátok géniuszai.

2012.12.13. 23:39:10

@Jack Solis: @Proton Marci:

és nektek a szüleitek tudtak fizetni nyelvvizsgát? különórát? különtanárt? internetet? tankönyvet?

mert egy csomó srác van, akiknek nem tudnak a szüleik ilyesmit fizetni. ők több 10 ponttal le lesznek hozzátok képest maradva a felvételin, pedig ugyanúgy vagy jobban teljesítenének az egyetemen, mint ti.
ők azok, akiket érintenek ezek a keretszámok, nem ti. őértük van a szolidaritás.

Szaszy G 2012.12.13. 23:47:37

Ha esetleg egy 650ezres Thinkpad X230 lenne a csaj ölében, azt kiszúrta volna a mém gyártója? Valszeg nem. Csak azt látják, hogy világít az a hülye logó...

milyen szép a Vértes, ó 2012.12.13. 23:53:30

@Proton Marci:

A 'jaj, évfolyamelső voltam, bizony, bizony' mellett meglehetősen vicces, hogy annyira nem érted a magyar nyelvet, hogy nem sikerült felfogni, hogy a szóban forgókat nem érinti a tandíj. :))

nandras01 2012.12.14. 00:01:02

ahogy az itt kommentelő egyesekből, ugyanúgy a mém "kommentekből" is le lehet szűrni, hogy az emberek rosszindulatára, az írígységre, a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitásra, mindig bizton lehet számítani.
szánalmas...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.14. 00:02:03

@canahari: ha jol teljesitenek akkor miert lennenek lemaradva?
velemenyem szerint a legvaloszinubb az lesz, hogy egy nem linkelo jol tanulo gyerek a feles kepzesbe azert be fog jutni, es ott mar ha felelosen dontott akkor ki fogja termelni a tanitasanak a FELENEK a koltseget 3 ev alatt
(BME 800e...)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.12.14. 00:04:36

Egy Macbook gazdag dolog? Főleg, ha jól látom ez rohadtul nem a legújabb modell, egy 2-3 éves jószág meg két egyhetes fesztiválmelóból megvan. Ha meg mégis 3százezres mekbukk, akkor majd a kislány eldönti, hogy laptopzni akar, vagy egyetemre járni...

vénkujon 2012.12.14. 00:04:51

@Proton Marci: asszem már szembesült ezzel, csak
a vezérnek nem tetszett a dolog...vagyis inkább, jó volt szavaztatni, meg szopatni az mszp. mostmeg...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.14. 00:06:18

@Bélabáttya: " Ami persze marhaság, mert annyit nem spórülnak meg, mint amenyit szeretnének, viszont rendesen eladósodik mindenki."

egyreszt ha eltantoritanak egy megelhetesi bufe ruhatar szakost hogy elvegezze azzal mar SPOROLNAK
masreszt vannak emberek akik mellenyzsebbol kifizetik a tandijat, lasd a ket kiscsaj a mekbukkal :)))
amugy valoszinuleg ok is fel fogjak venni a tamogatott diakhitelt, mert akkor inkabb apuci betolja a bankba a zsetont, ezt jol tudom, mert nekem is van tamogatott hitelem :)))

2012.12.14. 00:07:15

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
mondd csak, te elolvastad egyáltalán, amit írtam?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.14. 00:11:08

a 800e -s koltseghez: ez egy atlagos panelprogramos dija, amit 8 ev alatt kell atlag havi 7e -el visszafizetni, na most ha a sok sutyerak panelroli kepes visszafizetni ezt, akkor mi a gond annak aki BEFEKTET a jovobe?

jo megertem en hogy jobb bolcseszdiplomaval a mekiben arulni de szerintem erre mondjak azt hogy "nincsen olyan hogy ingyenebed" (azaz masok fizetnek helyette)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.14. 00:12:06

@canahari: miert? a felvetelin dol el minden? nincsen utana atjaras?

moTmeN 2012.12.14. 00:12:54

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: tehat a gazdag gyerek apucija helyett az osszes adofizeto fogja azt a kamattamogatast befizetni a bankoknak. Jol ertem, hogy ehhez tapsolsz?

2012.12.14. 00:14:19

van átsorolás, de csak EGY ÉV után. remélem nincsenek kétségeid, hogy egy szegény sorsú család azt az egy évre való tandíjat nem fogja kifizetni. inkább nem küldik a gyereket egyetemre, és jogosan teszik.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.12.14. 00:15:55

@-JzK-: 10 pontos! Köszi ezt a kommentet, magam sem tudtam volna jobban megfogalmazni :)

Nem mellesleg ha 13"-15" Macbook elég neki, akkor nehogymánetudjon egy 120 ezres 15.6" laptopon (na jó legyen 150 ezres, akkor már a Macbook felébe kerül) dolgozatot írni, gmailezni meg facebookozni!

Amúgy az ilyen kis csitriket nyilván betegre fizetik a nyári diákmunkánk (vagy bármilyen munkán) hogy simán félretud tenni 300 rugót egy ilyen gépre.

Makkasz 2012.12.14. 00:18:03

Vártam hogy hozzá lehessen szólni.

Gazdagellenesség, írigység, amire baloldal kezdett építeni, Kuncze rászorultsági alapon járó sulinetjével. Az 50 év alatt belénknevelt kizsákmányoló, gazdag, kulák rosszérzések előhívása volt ez, az ostobaság, kisemberség, kiszolgáltatottság, tehetelenség, felelőtlenség diadala.

A küzdelem nem a szegénység ellen, hanem a "hatalmas társadalmi különbségek" ellen megy.

Mikor elmondtam, hogy a szegénység a baj, nem a társadalmi különbség, a szegénységet kell felszámolni, az emberjogi harcos fel sem fogta. Egy a megoldás, állam mögé bújva elvenni akinek van -gondolják. Ezt használják ki a politikusok, meglovagolják hogy nem munkával, hanem másoktól elvéve akar a többség gyarapodni - nyílván könnyebb szerzett jogokra, korábbi státusquora, ígéretekre, elvekre, humánumra hivatkozni, mint keresni a lehetőséget, és dolgozni.

Más, az a gép egy befektetés, a tanulásba, tudásba. Mi a szar a baj vele????

Tegnap olvastam:
- "A tandíj a gazdagoknak kedvez" -micsoda, senkinek nem kedvez, a romló színvonal, a keesebb képzett fő, oktatás helyett elkorrumpált pénzek senkinek nem jók,
- "100-200 eFt nekik zsebpénz" - bizony, pont ugyanannyi a sok adót fizetőnek, mint a többieken élősködőknek, vagy mint bárki másnak,
- "gazdagok degenerált gyerekeinek" - ehhez nincs mit hozzáfűznöm.

A tandíj versenyző intézmények, karok, állami beleszólás nélkül lenne elfogadható.

Egyébként meg szurkolok a diákoknak, de a visszamenőleges jogakotáskor, bosszúhadjáratkor, alkotmányozgatáskor, vagy éppen a családnak 100-200 eFtnál egyenként nagyobb veszteséget jelentő 7%-os áfaemelésnél vagy magánmegtakarítások államosításakor nem, de még röghöz kötéskor sem pattant el a húr, pont most a legkisebb jelentőségűnél?

Pedig jobboldaliként, nem így, de független oktatással, állami ösztöndíjrendszerrel, bővülő oktatási költségvetéssel számomra elfogadható lenne, mert a szolgáltatásért fizessen az igénybevevő, ne mindenki.

Mondjuk ahol az "állam csökkenti az energiaárakat", sok értelmet nem lehet keresni.

Akkor határoztam el hogy eljövök magyarországról, mikor ugyanazért a magasabb jövedelműnek többet kellett fizetnie (Gyurcsány, bár Bokrosnál kezdődött). Vártam, Tescoban jövedelemigazolással majd drágábban veszem a kefírt. 4 éve másutt adózom.

2000 évnyi adót, járulékot fizettem 10 év alatt magyarországon, de nem jár nekem egészségbiztosítás és nyugdíj. Ez igazságos?

Baloldal motivációja az írigység. Gyilkosan romboló.

Ahol több ember vesz hasznot az államtól, mint amennyi összerakja a pénzt, az bukott ország, semmi nem fog változni. A politikusok érdeke hogy kiszolgáltatottként, butaságban tartsák az embereket.

Érdeke, lelkiismeret, pénze vsak az egyénnek van, aki mást állít, hazudik.

Amint látjuk, ez a kultúra nem igényli a demokráciát, beéri annak látszatával.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.14. 00:19:27

@canahari: van atjaras koszi...

amugy meg gyakorlatilag az atlagos szegeny csalad gyereke es a gazdag csalad gyereke is feles azaz 50% -os koltsegteriteses kepzesben lesz

Proton Marci (törölt) 2012.12.14. 00:21:04

@canahari: különóra nekem nem kellett, nem voltam segg hülye semmiből, sőt
nyelvvizsgára magamnak kerestem meg a zsetont, egyszer kellett kiadnom rá németből, egyszer meg angolból, mert elsőre meglett mindkettő
nem jártam különtanárhoz egyik nyelvből sem

a tankönyvekre még egyetemen is adtak, és ez az értelme a családnak, hogy ha kell adnak tankönyvre, tandíjra, erre-arra
ez elsősorban az én és családom érdeke, a diplomám nekem jó elsősorban

@moTmeN: aha, azt jobb, ha tudod, hogy Skandináviában igaz szocializmus van, nem olyan, mint K-Európában volt, hanem rendes, igazi szoci rendszer
működhet, majd pár évtized múlva meglátjuk, örülök, ha a norvég olajmilliárdokból jut mindenre, meg egy jóléti államban is, mint Dániában, de Magyarország sose volt azon a szinten, hogy megengedhette volna magának az ingyenes felsőoktatást ilyen tömeges formában
persze igaz, sok más faszságra elmegy a pénz, de én azt se helyeslem

itt mindenesetre megbukott az ingyenes rendszer
azért az is figyelemre méltó, hogy a sok skandináv diák jön Magyarországra orvosira, fizetősre, mert jobban megéri nekik, illetve ott nem jutnának be
akkor valakiknek csak megéri a magyar felsőoktatás tandíjait kipengetni :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.14. 00:23:19

@moTmeN: "tehat a gazdag gyerek apucija helyett az osszes adofizeto fogja azt a kamattamogatast befizetni a bankoknak. Jol ertem, hogy ehhez tapsolsz?"

kommunista elvtarsam!!!
jol esne neked ha a gazdagek nem kapnanak csaladi potlekot sem, ugye? vagy pl. bizonyos jovedelemszint felett csakis koltsegteriteses helyre vehetnek fel a kolyket
amugy JELELEG is tomegevel vannak ilyen hitelek, amikor elmesz egy proli lakotelep elott akkor tudhatod hogy ott MINDENKI felvette a hitelt, elvegre negativ kamattyal adjak :)))

Mária 2012.12.14. 00:25:51

@Kdo Je Ugasnil Luč:

Használt Macbook mennyibe kerül?

2012.12.14. 00:29:28

@Proton Marci: "és ez az értelme a családnak, hogy ha kell adnak tankönyvre, tandíjra, erre-arra"

aha persze. látom megértetted a problémát. bizonyára mindenki mögött van egy család, aki ha kell, ad tankönyvre, tandíjra, erre-arra.

Cervisia 2012.12.14. 00:44:05

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Jó, akkor én meg utána nem fogok fizetni helyetted. Mármint diplomás állásból több adót. Egységes fix összegű szja-t minimálbérestől kőgazdagig! Mert ha a diák viseli a befektetés kockázatait, akkor az állam akkor is takarodjon, amikor a haszonért tartaná a markát.

Cervisia 2012.12.14. 00:46:01

@nemzetikonyves: Ez miféle csökött logika, hogy a 15.6 bármiben jobb lenne egy 13-as gépnél? Nagyobb ja, amivel nincs gond, ha otthon van az asztalon.

Proton Marci (törölt) 2012.12.14. 01:07:35

@canahari: ja, én is dolgoztam egyetem mellett, bár nem ez volt a jellemző az évfolyamomban, én leszartam, hogy mit gondolnak róla a többiek, konkrétan rajtam kívül 3-4 ember dolgozott bármit is akkor az évfolyamomban

igen, meg kellene szokni, hogy a család taníttatja a gyereket, nem idegenek
összegyűjtik a pénzt, majd ha kell hitelt vesznek fel
nem továbbtanulás előtt egy fél évvel kapkodnak, hogy jaj mi lesz
ezt hívják előrelátásnak
más országokban már születése után számlán gyűjtik a gyerek taníttatására szánt zsetont
emellett meg dolgozhat is bárki, nincs megtiltva
az én családom messze nem volt gazdag, sőt, csonka, csóró
de nem gondolom, hogy másoknak tanultam, magamnak szereztem diplomát, elsősorban az én és családom érdeke, hogy diplomát szereztem

amúgy meg ott a diákhitel, fel lehet venni, lehet belőle tanulni
ja, hogy ha már hitelt kell felvenni, akkor már nem is kell diploma, vagy esetleg meggondolja a sok kis rüfke és nem kommunikáció, médiatudomány vagy szociológia szakokra mennek tömegesen?
ez is egy eredmény lenne
én nem a jogon vagy közgázon csökkentettem volna le nullára a finanszírozott képzés keretét (mert ezekkel azért el lehet helyezkedni, ha nem is 1-2 hónap alatt), hanem sok szir-szar bölcsész, művészeti, sport, kommunikáció, kamu mérnöki (környezetmérnök, agrár stb.), pedagógus (óvó és tanítóképzős) szakon

ha nem ingyen vágják a gyerek után a diplomát, akkor talán jobban meggondolja, hogy hova jelentkezik

Faucet 2012.12.14. 01:08:40

Egyes egyetemeken annyi egy féléves tandíj, mint 2 (vagy akár több) macbook ára. Tehát akiknek van pénze egy macbookra, azoknak már 20-ra is van?
Ha olcsóbb szakra jár, vagy drágábbra, de ki tudná fizetni a tandíjat, attól még nem tarthatja baromságnak a tandíjas rendszert? Csak mert személyesen őt nem érinti? Kedves fikázó kommentelők, adtatok már 20 forintot egy csövesnek? Nem kellett volna, úgysem lesz nektek jobb tőle, hiszen személyesen egyáltalán nem érint titeket...

Proton Marci (törölt) 2012.12.14. 01:10:05

@Cervisia: az adó nem kívánságműsor, az egykulcsos adó pont a nem-proliknak kedvez, illetve megvalósítja a valódi arányos adórendszert

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.14. 01:20:26

@Johnfive: baromi vicces vagy, de egyreszt uk-bol irok, masreszt az mobilomon nincs magyar t9, ekezetet irni meg maceras.

@sanyix: baromira nem. Es akkor meg a magsafet nem is emlitettem, ami nem egyszer mentett mar meg attol, hogy forrasztani kelljen a csatlakozot ( korabi laposoknal volt ra pelda) Mutass meg egy notit, amin magneses csatlakozo van, ha veletlen felbuknala kabeleben , akkor nem rantod veled a laptopot?

Az , hogy a mac=sznobizmus magyarorszagra nagyon igaz. Viszont kb 2-3 eve macet hasznalva mar nem szivesen valtanek vissza. Nem sznobizmusbol hasznalja sok ember, hanem mert minosegi, mert jo.

Egyszer probaljatok ki, hosszabb tavon.

@tea fan: ipad es Ios... Nos nem veletlen nincs iphoneom. Teljes mertekben egyetertek azzal amit irsz. de itt ha jol latom macbookrol , nem ipadrol volt szo.

Amugy nem, nem kell mindenert. De ha megveszi az ember az OS-t , az sem 100 font , hanem csak 25. Es ha winen vagy, akkor ott is fizetsz a programokert , nem? Ja vagy ellopod? hm.. Akkor nem szoltam.

Amugy []{}; ?

Mellesleg 850 font korul volt ez a gep, akkor ez 260 ezer forint volt, ennyiert boven megerte. Ez kb egy normalis IBM notival van egy arban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.14. 01:26:46

@Mária: A fenti gep kb most kb 100E forint.

Makkasz 2012.12.14. 01:34:20

@Proton Marci: Nem egészen, arányosnak arányos az egykulcsos, de igazságosabb a degresszív, a degresszív plafonnal, vagy az azonos összegű.

Erre kössön csomót a sok írigy kutya.

Makkasz 2012.12.14. 01:40:56

@tildy:): Mindegy mennyi a gép, megvette, az övé. Hosszútávú befektetésnek. Lehet rokonától ajándékba kapta. Lehet törleszti.

Bá érteném mi a bűne????? Mit kell ezen megmagyarázni?

Az írigység mindent átható húgyszaga, az. Egyenlősdi, állam mögé bújva elvenni a másét, a kevés tartsa el a sokat, hogy mindnek rossz legyen.

A legjobban a baloldal egyik jelszava illusztrálja a betegséget: " hatalmasak a társadalmi különbségek", " megszüntetjük vagy csökkentjük a különségeket".

Nem a szegénységet kell tehát felszámolni, hanem a becsületes polgárosodás esélyét.

Ezért baj a Macbook, nem másért, a magyar kultúráért.

komplikato 2012.12.14. 01:41:03

@Cervisia: OFF:
" Nincs ingyen ebéd, rendben."

Miért lenne rendben? Ez egy hülye, pénzközpontú országban járó mondás. Aki valaha kapott vagy adott önzetlen segítséget vagy bármit, az pontosan tudja, hogy önáltató hazugság, mint amikor valaki bedob egy kis aprót a koldusnak, hogy ne kelljen azzal foglalkoznia többett.

komplikato 2012.12.14. 01:47:21

@Cervisia: "Ez miféle csökött logika, hogy a 15.6 bármiben jobb lenne egy 13-as gépnél?"

Nem jobb. Olcsóbb. Ha egy 12-13"-os gép nem netbook, akkor jóval többe kerül, mint akár ugyan az vagy picit jobb 15.6"-os. Szerintem erre gondolt, tévedés jogát fenntartom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.14. 01:51:58

@Makkasz: Ha visszaolvasol , akkor rajonnel, egy oldalon vagyunk.

En sem ertem mi a bune a lanyoknak, ellenben a jo szokasos dogoljon meg a szomszed tehene is mentalitast nehez nem latni a kommentek kozt.

Errefele amugy fel sem tunik. Oke latjuk az utcan a bentleyt, meg egyebeket, de na es? Irigykedes? Ugyanmar. Tokre orulok, hogy valaki megteheti. A mac meg errefele tok altalanos. Ahogy az iphone is. Hasznalati targy, es nem tobb, ennyi.

Makkasz 2012.12.14. 02:20:37

@tildy:): Nem mondtam hogy nem, "ismerlek" hónapok óta. Olvasd vissza, támogatásodra szóltam, csak elkapott a hevület:)

Ez is melletted: valamelyik harcos kommentelő kifejtette, érdemes évente 270mrd-t a vasútra költeni, mert az kell hogy bejárjanak munkába.
Szerintem itt meg minden családnak van egy de inkább két autója, és 180 Ft egy 1l benzin. Persze aki nem "mélyszegény", hanem kétkeresős a család, ott már hobbi autó is van. Senki nem írigy a gazdagra, max. ő is az akar lenni. Nem úgy hogy elveszi, hanem hogy megkeresi.

Olyan hülyeségbe és függésbe tartják az embereket, hogy elképesztő.

Egy hete Jaksity György írt egy nagyon jó cikket arról, hogy a társadalom elitje hogy használja ki az országot.

Neked jó éjt, nekem meg jó késő délutánt:)!

Naaaa! 2012.12.14. 03:51:44

Hogy mi volt a fejükben aznap?
A szájrészekben lehet, hogy még fasz is.

sdani 2012.12.14. 03:56:36

Azt hiszem ezt igencsak túldimenzionáljátok. Az nem lehet, hogy csak vicceltek a kép készítői? Ennyi besavanyodott pöcsfejet.

@wmiki: Ez volt az egyetlen releváns bloghozzászólásod, amit valaha láttam tőled. Szerintem ez is vicces. :-D

házelnök 2012.12.14. 04:19:00

Sokan a szabadfelhasználású diákhitelből élnek, esetleg vásárolnak, stb.
Ez azonban nem vethető össze e nyomoronc kormány piszkosságaival.

sdani 2012.12.14. 04:28:41

@wmіkі: "A pszichiáterem hívta fel rá a figyelmem."
Hogy őszine legyek elég sok mindent megmagyaráz.

Blogger Géza 2012.12.14. 05:46:44

@canahari: Nem is kell kifizetnie a családnak. Erre van a diákhitel2. Majd a diák szépen utólag kifizeti, amikor már tudja. (Vagy ha az állami szférában dolgozik, akkor az állam.)

Blogger Géza 2012.12.14. 05:52:42

"Mindenkit megillet a magántulajdon védelme," Ez igaz, de végképp nem értem, mi köze ennek a tandíjhoz.

" a felső tízezer továbbra is ingyen tanul" Mi ez a baromság??? Miért pont a felső 10.000 tanulna ingyen? Ekkora demagógia még a tüntetéseken sem volt.

KaPé 2012.12.14. 06:45:33

Nem először látom a fidesz intézkedései nyomán, hogy kétféle fórumozó van: a fröcsögő, annak mindegy, mi történik (ha lett volna tandíj és hirtelen eltörlik, akkor arra fröcsögne) és a józan, aki kis gondolkodás után átlátja és rájön, hogy ez tényleg jó intézkedés :) Azt hiszem, óriási fejlesztést kellene végrehajtani a kormány kommunikációjában, hogy a fröcsögő trollnak is elmagyarázzák, miért is jó ez az egész, miért jobb egy gazdag egyetemen tanulni és nem olyanon, aminek az állam csöpögtet néha pár forintot, stb.
Ja, még egy érdekes jelenség: a fikázó blogokból valahogy mindig kimarad a diákhitel szó, már direkt rákeresek, de egyikben sincs benne. Az a baromság meg mindegyikben benne van, hogy "agazdagoktanulhatnak, aszegényeknem".

平八 2012.12.14. 06:47:06

Persze, jó, hogy nem már azzal jöttök, hogy a két lány igazából azért ül egymás mellett, mert közösen vették és akkor lelehet számolni, hogy úgy milyen olcsó egy szar Mac...
Aha, és még mi látunk bele dolgokat.
Igen, a sznob, pénzes csemeték ne menjenek tüntetni. Lehet és mehetnek, csak akkor hiteltelenné teszik az egészet. Ha lenne tüntetés a cigányok védelmének érdekében és nagy mellszélességgel odaállna a Jobbik, vagy összeállna a Mazsihisz a Hitgyülisekkel amikor a vidéki nagymamák rablógyilkossága ellen vonulnak fel a Nagykörúton, akkor bárki is elhinné, hogy pusztán önszántukból, szolidaritásból vannak ott?
Hagyjuk már, emberek, legalább magatoknak ne hazudjatok!!!

midnight coder 2012.12.14. 06:49:33

@wobe: Az Apple a buta de gazdag emberek gépe. Arra amire egy egyetemistának kell bőven elég a 120 ezer forintos mezei laptop is.

Ettől függetlenül persze tüntethet bárki, csak nem igazán értem hogy ugyanaz a polgár aki helyesli hogy a diák MacBokkal jár tüntetni, fel volt háborodva azon, hogy az egykulcsos SZJA miatt azok a használható diplomával, nyelvvizsgával rendelkező polgárok akik megkeresnek annyit mint egy osztrák takarítónő, nem fizetnek extra sápot az államnak a fenti diákok + cigányok, közszolgák, stb. eltartására.

halor 2012.12.14. 06:59:01

"Pont ugyanolyanok, mint a többi: a cigányok lopnak, a szegények büdösek, a hajléktalanok romlottak – a gazdagok pedig erkölcstelenek"

vannak kivételek, de a sztereotípiák általában tapasztalati úton születnek, nem a semmiből manifesztálódnak.

L2007 2012.12.14. 07:02:28

Lengyelországból importált békemenet-szimpatizánsok rendben vannak. A fidesz mellett lehet szolidárisnak lenni.
De diák a diáktársával ne legyen szolidáris.
Értem én.

Balt 2012.12.14. 07:06:59

@tildy:): Ezt más gyártó is tudja harmadáron. Tapasztalatból írom. (Jó, nem mindennapos: pl. Dell Vostro)

LaposElem (törölt) 2012.12.14. 07:33:45

@Kdo Je Ugasnil Luč: Gondolod te. Ismerek olyat, aki 18 évesen megvetette a faterral sokév részletre a 17"-es MBP-t, mert betolta a seggét a fősulira pár hónapra. Annyi pénzből vehetett volna egy autót, azzal jobban lehet zsákolni, ráadásul mobilisabb is, mint egy 17"-es dögöt cipelni.

Ettől függetlenül, ha valaki jó hordozható gépet keres, annak szóba se jöhet a 15"-ös, 3 kilós cucc, mert cipelje azt az, akinek két anyja van. Tehát egy 13"-as MBP vagy egy Air akár jó választás szerintem. Árban van némi felár, de talán max 10-20% a hasonló Windowsos géphez képest, de fogkrémből se veszi mindenki a lehető legolcsóbbat.
Amikor én voltam annyi idős, mint a képen a csaj, nekünk reálértéken sokkal drágábban kellett kiköhögni az asztali hullámbádog 486-ot, szóval egy jobb noti ma nem egy nagy szám. Csak egy eszköz.

Persze a poszternak teljesen igaza van, csermanek proli népe nem tűri, hogy valakinek akár csak 1 Ft-al is több legyen, akkor már azt lesi, hogy hogyan lehetne bemószerolni a burzsujt.
Nekik üzenem: tessék, itt egy állás, mindössze pár éves tapasztalattal már itthon viszonylag jónak számító zsét lehet leakasztani egy jó szakembernek, és senkinek a seggét nem kell kinyalni hozzá. Persze, tanulni azt kell, nem jár alanyi jogon. www.profession.hu/hu/allas/c-fejleszto-pr-grafton-technologies-358288
Ha meg eggyel nyugatabbra megy, a havi zsebpénzéből akár két jó notebookot is vehet.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.12.14. 07:48:19

@wmiki: Valszeg többet, mint a nyolc osztályt végzetteknek.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.14. 07:56:50

@sdani: :x mint ahogy az is, hogy két nicket nem tudsz egymástól megkülönböztetni

Ringlósztár 2012.12.14. 08:09:58

@wmiki:
Bezzeg azok a szájbabaszott jogászok a parlamentben, na azoknak kurva sokat lehet köszönni, te fideszes tirpák.
Gondolom, te levelezőn végeztél sportszervező-napközi szakon.

Gazdagréti Jack Bauer 2012.12.14. 08:11:15

Igazából a veres csaj nem is néz ki rosszul, csak szar a fotó.

amayan 2012.12.14. 08:13:13

mi a faszomat kell az ibset ebbe belehuzni en nem ertem.. Van 100 szor dragabb iskola mon az ibstol, szakok sima magyar egyetemen is vannak dragabbak, nah meg a CEU meg stb.. Az IBS-en meg hidd el egy reteg a sznob lablogatos a tobbi ugyanolyan diak mint barki mas, a kulfoldiek mert azert mennek az ibsre mert olcso nekik legalabbis,meg megis csak oxford brookes diplomat ad. . . Ketto ha ezeket a lanyokat annyira erdekelte volna a tuntetes biztos nem laptopoztak volna . Azert kimenni oda mert mindneki kimegy es dekemynek most huha. Ez az egesz tuntetes tulvan reagalva. Mar a csapbol is ez folyik egyszeruen idegesito.

Cervisia 2012.12.14. 08:23:17

@KaPé: Szerintem neked kéne itt belegondolni három dologba:

1. Az egyetem nem lesz "gazdag". Amit a diákok fognak ezentúl kifizetni, azt az állam kivonja, és másra költi. Például focira. A tandíj vállalható lenne, ha kevesebb lenne, és tényleg plusz forrás lenne az egyetemnek.

2. Még csak az sem igaz, hogy ezzel spórolunk, hogy ez hosszú távon fenntartható lesz. Amit az állam most nem ad bele, az jövőre segíthet 3% alá lökni a költségvetés, kikerülhetünk a túlzott deficit eljárás alól. Csakhogy. A kamattámogatás pár év alatt meg fogja haladni a most megspórolt összeget. Akkor vagy az lesz, hogy hirtelen piaci szintre emelik a kamatot, vagy az elkövetkező kormányok szopnak. Ez nem más, mint a jövő felélése, kétszeresen.

3. A színvonal tovább fog esni, mert a fiatal kutatók, tanársegédek MENEKÜLNEK külföldre. Ami csorog nekik, abból megélni sem lehet, nem hogy egyszer majd diákhitelt törleszteni belőle. Arányos fizetésről meg végképp nem beszélhetünk. És miközben a diákoktól szednék a sápot, a vizsgaidőszak hipp-hopp rövidül két hetet, mert nincs pénz fűteni..

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.14. 08:23:45

nem könnyen lehet, hogy a következőket érő igazságtalanság ellen mentek, hanem biztos.

A posztíró is írja, hogy egyetemisták, és rájuk nem vonatkozik, akkor mi a kérdés?!

Cervisia 2012.12.14. 08:28:54

@LaposElem: Azért a 10-20% kissé kevés :) 260-ért lehet venni 12,5-es Thinkpadet, a legolcsóbb mac most 330. És amellett a mac sírva bújhat el.

2012.12.14. 08:30:13

Egy ilyen tüntetésre szerintem milliárdos is kimehet, és akár nyugdíjas is, mert potenciálisan mindenkit érintenek ezek a döntések hosszabb távon.
Ez nem azt jelenti, hogy akinek sok pénze van az is feltétlenül ingyen kell tanuljon.
Én inkább úgy húznám meg a vonalat, hogy mondjuk felső 20-30% képességű ingyen, onnan a 50-70% vonalig feleáron, a többi full áron tanuljon. Annak a figyelembevételével, hogy milyen szakmákra van szükség. Egy orvosnövendékről nem szívesen kérnék el milliókat miközben a fizetésük annyira kicsi lesz, hogy nem képesek visszafizetni a diákhitelt. De aki csak azért megy egyetemre mert jó buli és különben is mit kezdjen magával 19 évesen, hát nem tudom, ha jó képességű akkor ok de amúgy fizessen...

Cervisia 2012.12.14. 08:38:00

@komplikato: Kár kiragadni egy mondatot, mert így tök másra válaszolsz, mint amit írtam.

Peterpapo 2012.12.14. 08:38:15

@Blogger Géza:

"Nem is kell kifizetnie a családnak. Erre van a diákhitel2."

Igen, azt tudjuk. Volt Diákhitel1 is, amiről később kiderült, hogy szívás, ha valaki felvette. A tervezésben résztvevő külföldi tanácsadók sírva menekültek haza, amikor meghallották Viktorék elképzeléseit.

"Majd a diák szépen utólag kifizeti, amikor már tudja. (Vagy ha az állami szférában dolgozik, akkor az állam.)"

Igen persze, így van. Ha meg nem sikerül elhelyezkedni, akkor a közmunkáért kapott pénzéből is visszafizetheti, így vehetjük úgy, hogy akkor is az állam fizeti vissza helyette.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.12.14. 08:42:10

@wmiki: Igen, pl. a diplomások tanítják a gyerekeket mondjuk magyarra, meg angolra.

Boo 2012.12.14. 08:43:55

Hm.... egy jó kép, egy jó mém, a sok hülye meg elkezdi belemagyarázni saját lelki nyomorát. Szánalmas poszt.

kekdom 2012.12.14. 08:53:37

@Proton Marci: csak tudod az a baj, csak tudod annyi a bökkenő, hogy a Balatonon egy nyári munkáért kapott fizetésből örülsz, ha meló után veszel két sört a strandon, nem 1700 dollárokat vágnak hozzád, nemhogy a hiteledet fizeted vissza. Nem lenne nagy cucc a tandíj, ha 3-4 kiló lenne az átlagkereset.

LaposElem (törölt) 2012.12.14. 08:55:13

@Cervisia: Nemrég pl 999Euroért láttam akciós 13-as MBP-t, ez 285k forint. Kb egy árban vannak, nincs nagy különbség. Persze, meg lehet venni drágábban is, ha valakinek arra van gusztusa. Nem tudom, melyik Thinkpadra gondolsz, talán az X230i-re? Mert annál a sírva elbújást azért megnézném szívesen :)
Nekem az a tapasztalatom, hogy a piacon nagy csodák nincsenek, ugyanazért a pénzért kb ugyanazt a minőséget lehet megkapni a másik gyártótól is.

Plumper 2012.12.14. 08:55:31

@Jack Solis: igen, sajnos az a helyzet, hogy nem a tanult, diplomás, értelmes, nyelveket beszélő fiatalemberek családi autója a BMW X6, hanem általában a gátlástalan bűnözőké. (a kivételek azok, akik tisztességesen, tényleg késő estig dolgoznak)

@tildy:): nagyon jó gépek ezek, ez tény. ha belevesszük, hogy az átlag ny-eu-i vagy amerikai átlagfizu a hazai 4szerese és az USA-ban a Mac kétharmad ennyibe kerül, mint itthon, máris kijönne egy olyan összeg, ami magyarországira átkonvertálva viszonylag baráti lenne.

@arabiata: az 1000 USD-t tisztán vagy bruttó?

Pfdd 2012.12.14. 09:03:08

@Proton Marci:
Jópofa ember vagy, te azért még "más adójából" szerezted a diplomád, de a következő generáció azért csak fizessen, vegyen fel hitelt, így igazságos.

Cervisia 2012.12.14. 09:12:19

@LaposElem: Külföldi árat ne magyarhoz hasonlíts. És igen, egy X230i is köröket ver rá. A mac kb Edge színvonal, és akkor jóindulatú voltam.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.14. 09:12:40

@Egyedi nicket kell megadnod: :0

akkor azért vagyunk ennyire elöl, a világ élvonalában, igaz?

lol

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.14. 09:16:11

Utálom a Macokat, náluk már csak a Linux szarabb. S a laptop eleve egy nyűg, mert nincs hol görgetni az egeret.

LaposElem (törölt) 2012.12.14. 09:19:07

@Cervisia: Kinek mi a külföldi ;)
Tényleg kíváncsi vagyok, hogy miben ver rá köröket. Mert ahogy nézem, az X230i kb ugyanaz a hardware, csak kisebb procival. Nem értem, hogy lesz ebből körök ráverése.

Elijah_Baley 2012.12.14. 09:20:55

Ez egy mém, modernkori vebkettes pesti vicc, ami egy közkedvelt szociokultúrális prekoncepcióra épül, a poszt és a hozzászólások nagy része mezei önreflekszió :)

Cervisia 2012.12.14. 09:21:09

@LaposElem: Hát egy laptopnál kb a proci az utolsó, ami számít, főleg manapság :) Egyszerűen a tp egy üzleti gép, a mac meg konzumer.

RobertJ 2012.12.14. 09:22:18

Sosem választottam a Fideszt, de egy cinikus Matolcsy mém miért okés, és a macbookos kislány miért nem?

KopaszMercis 2012.12.14. 09:23:49

Azok akik hoborognek a macbookos lanyokon, biztos ujjongtak amikor a jobbosok lamorghinivel tuntettek azert, hogy nekik meg tobb segely es tamogatas... Hagyjuk ezt.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.14. 09:26:14

hogy miért vesz bárki is macintosht az egyébként jó kérdés. drága szar

RobertJ 2012.12.14. 09:28:02

@rabelais: windows ciki, linux nem elég szájbarágós. hm?

Mária 2012.12.14. 09:34:27

@rabelais:

És ha nem Magyarországon veszi?

És ha mondjuk a bátyja külföldön dolgozik, és tőle kapta ajándékba?

Akkor a bátyja ki kellene, hogy fizesse a taníttatását is? Merthogy a tesóka nyilván egy kőgazdag suttyó?

Elijah_Baley 2012.12.14. 09:36:03

@KopaszMercis: lamboval nem praktikus tüntetni, mert bár lapos és elég nagyfelületű ahhoz h hosszú lózungot is írhassunk rá, nemcsekély tömege miatt borzasztó körülményes transzparensként cipelni a fejünk felett...

KopaszMercis 2012.12.14. 09:39:47

@De gustibusaut bene, aut nihil:
Mar pedig volt ilyen es senkinek a szeme se rebbent, hogy ez gaz

Mária 2012.12.14. 09:46:01

@RobertJ:

Azért nem okés a kislányos mém, a Matolcsys meg igen, mert Matolcsyról nagyjából minden netező tudja, hogy hová tegye, a diáklányos képről meg a netezők többségének csak annyi jön le, hogy úgy hallotta (!) hogy az "almás" cuccokat csak a kőgazdag suttyók használják, egyébként is, ha EZÜST színe van, meg szépen csillog rajta az alma, akkor nyilván kurvadrága volt.

Szóval az a baj a diáklányos mémmel, hogy állítólag (!) az értelmes és tájékozott fiatal réteget célozza, de egy másik célcsoport tagjait találja el sokkal nagyobb számban, akiknél a "Mac" és a "diáklány" hívószavak kombinációja olyan sztereotípiákat és ösztönöket mozgósít, (irigység, harag, stb) amik miatt pont ellentétes lesz a mém hatása, mint a készítői szerették volna.

Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé 2012.12.14. 09:46:20

@Mária: mit kell ebbe belemagyarázni mindent:D látszik rajta h gazdag, ennyi.

Elijah_Baley 2012.12.14. 09:50:34

@KopaszMercis: szerintem az gáz, h a többség szerint politikai nézetei csak a szegényeknek lehetnek, pedig valójában a maslowi szükséglethierarchia alapján, azok politizálnak, akiknek a primer szükségletei ki vannak elégítve :)

deazonban 2012.12.14. 09:56:26

Gyenge a cikk, rosszul érvel, kb egy sértődött 12 éves szintjén. Feltételezésekből áll az egész. Kár, mert amúgy valóban siralmas, hogy sokan olyan külsőségek alapján értékelnek, aminek hátterét ne ismerik.
Én nem vagyok a fizetős oktatás ellen, de ahogy ezt kivitelezné a kormány, az valóban szörnyű, átgondolatlan, logikátlan, stb. Ha azt mondjuk, hogy nem kell ennyi "felesleges" diplomás, akkor talán első körben szervezünk egy normális középiskolai rendszert, pl. megnöveljük a szakiskolák számát, de normális színvonalon. Ha most valaki szakmát tanulna már 14 éves kortól, igen kicsi a választék, így a legtöbbeknek a gimnázium az egyetlen lehetőség, ami után márpedig még célszerű tanulni valami szakmát is, így kerül főiskolára, egyetemre feleslegesen rengeteg fiatal. Ja, meg talán a társadalmi megítélésnek is kicsit változni kéne, mert bár sokan túlzásnak tartják a diplomára törekvők számát, azért igazából jelentősen lenézik azokat, akiknek diplomájuk nincs. Ugye. Aztán persze kellene egy stabilabb gazdaság, ahol van munkalehetőség. Meg ilyesmi. És ezt hosszan lehetne még fejtegetni.

cso zsi 2012.12.14. 09:56:50

@Kdo Je Ugasnil Luč: Mintha egy hazai mobilszolgáltató épp Mac laptopokat árult volna részletre.

@tildy:): "programozokent mar nem szivesen mennek vissza winre es pcre."
Ki tudja, lehet, hogy most is azon dolgozol?
Az utóbbi években a Mac gépekben PC-s hardver (is) van, ill. Mac-re windows is felrakható.

morbiczer 2012.12.14. 10:04:20

@KaPé: "Azt hiszem, óriási fejlesztést kellene végrehajtani a kormány kommunikációjában, hogy a fröcsögő trollnak is elmagyarázzák, miért is jó ez az egész, miért jobb egy gazdag egyetemen tanulni és nem olyanon, aminek az állam csöpögtet néha pár forintot, stb."

Javits ki kerlek, ha rosszul tudom, de eddig mindenhol azt olvastam, hogy az Orban-nemtandij nem az egyetemekhez megy, hanem egyenesen bele a koltsegvetes feneketlen nyelojebe. Az egyetemek ugyanugy abbol a penzbol elnek majd, amit az allam meltoztatik csopogtetni nekik.

A Gyurcsany-tandij, na az az egyetemekhez ment volna.

KopaszMercis 2012.12.14. 10:06:09

@De gustibusaut bene, aut nihil:
Szerintem a macbookos lany azert allt ki tiltakozni, mert ugy gondolja, hogy nincsen jogunk a gyerekeink es az unokaink lehetosegeit felelni. Kover is mondta, hogy nem onmagaert, hiszen ot nem erinti. Akkor miert is baj?
A lapaj cigany gazda azert allt ki tuntetni a lamborghini traktoraval, mert o nem tud nyeresegesen mukodni es ugy gondolja hogy a mas hatekony munkajaval megtermelt jovedelem ot illeti meg, hogy meg egy lamborghinit vegyen.

Erdekes, hogy a jobberek szemet a masok eslyeiert tunteto mekbukos lany csipi, a sajat cigany "segíly"eert tuntento lamborghinis gizda pedig nemzeti hos... Erdekes ertekrend mit ne mondjak.

Peterpapo 2012.12.14. 10:10:27

@RobertJ:

Azért okés a Matolcsy mém, mart annak van igazság tartalma, a lányról szóló meg azért nem, mert hazugság. Mint ahogy fentebb említettem már egy ilyen gépet olcsón is meg lehet venni. 40-50 ezer kezdőrészlettel és 19-22 ezer törlesztőrészlettel és havidíjjal együtt meg lehet vásárolni.

slowMotion 2012.12.14. 10:11:31

Valaki már posztolja el milyen büfé/ruhatár szakon, hol lehet 7-8+ évet tanulni egyetemen? Mert a műszakin anno úgy kirugták az embert mint a szart ...

Peterpapo 2012.12.14. 10:12:22

Ja és majd el felejtettem 0% THM-mel. :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.14. 10:21:47

@slowMotion: index.hu/tech/mem/2012/12/13/a_szegedi_ehok-elnok_dolgokat_nez/
"Ez utóbbi szerint Töröknek 8 év alatt sem sikerült elvégeznie a történelemszakot"

itt van, tipikus büfé-ruhatár szak
amugy igen mintha mar csak az elso 5 evet fizetnek az embernek az egyetemen, szoval par racionalizalas mar megtortent

Globetrotter2014 2012.12.14. 10:23:13

@FinderTab: nincs olyan hogy munkanélküli jogász. Közgazdász legfeljebb valami alibi intézményről (Gábor Dénes).

Ezezkre azért van nagy szükség mert ezek helyett 40 évig szociáldarwinizmust és kommunista ideológiát tanítottak.

Ha nem képeznek közgazdászokat azzal a társadalom és a gazdaság alól húzzák ki a talajt.
@Mária: az alémás cuccok drágák. Olyan ez mint amikor Mercedessell jelensz meg. Lehet hogy 6-7 éves, lehet hogy olcsóbb mint egy új Suzuki, de akkor is más a felhangja.

Én is úgy gondolom hogy marha nagy demagógia a képfelirat, de azért kezeljük a helyén. Az alműt is és azt is hogy nem tipikus, hogy Apple termékeket vesznek a fiatal egyetemisták. a vége felé más (én is az első keesetemből vettem Notebookot (használtan de akkoriban még nem volt annyira elterjedt).

Nem feltételnül kell notebook egy egytetmistának ez tény. Attól még persze az egész Hofmann reform gz marad.

Elijah_Baley 2012.12.14. 10:26:55

@slowMotion: én rég végeztem büfé-ruhatáron, akkor a bölcsikaron kreditrencer volt, poénból áthallgathattál más karokra/szakokra, ami pluszban volt,és ha felvettek bészakra (ami nem felvételis volt, csak aszontad, holnaptól harmadik szaknak felveszed az esztétikát, pl) kaptál rá automatice plusz öt évet, oszt párhuzamosan futtattad a többivel, csak arra köllött figyelni h eccerre legyen az abszolutórium, meg a védés, mert kezedbe nyomják az egyik diplomát oszt a többi onnantól fizetős.

agyameldobom42 2012.12.14. 10:29:21

Mennyi egy ilyen hasznaltan?

RobertJ 2012.12.14. 10:31:47

@Mária: "mert Matolcsyról nagyjából minden netező tudja, hogy hová tegye" - na, ilyen érvekkel nehéz szembeszállni. Nekem úgy tűnik, hogy a természetesen legintelligensebb réteg ellen felhasználták a saját fegyverét, és most eltörött a mécses. Szerintem viccet lehet csinálni bárkiből, valaki mindig szenvedő alany. A szánalmas inkább az, ha valaki túl komolyan veszi és nekiáll magyarázni, hogy nem vicces, mert...

Mária 2012.12.14. 10:31:52

@ZF2:

"az alémás cuccok drágák. Olyan ez mint amikor Mercedessell jelensz meg. Lehet hogy 6-7 éves, lehet hogy olcsóbb mint egy új Suzuki, de akkor is más a felhangja."

*

Nézz szét valamelyik használt Apple termékek webáruházában és csodálkozz.

De mint fentebb már írtam: mi van, ha ajándékba kapta a külföldön dolgozó rokonától? Fizesse ki a rokon a többmilliós tandíjat is? Mert vannak, akik szerint kőgazdag?

Mi van, ha egyetem előtt a lány is kint dolgozott? Mondjuk bébiszitterkedett pár évig, hogy utána fizetni tudja a jegyzeteket, legyen pénze szakkönyvekre, albérletre, hazautazásra, étkezésre, ruházkodásra ÉS a régen vágyott laptopra?

Ettől mindjárt kőgazdag lesz a diáklány? Attól, hogy emberi igényei vannak, és szerencsés volt, mert meg tudta keresni a rávalót?

protézisesh 2012.12.14. 10:32:25

Jóvangyökerek, mehet a rinya...

Tegye fel a kezét, aki most:

- egyetemista valami értelmes egyetemen = műszaki vagy közgáz irányon. A bölcsészek csinálták a rendszerváltást, a jogászok a mostani rendet. Köszönöm, ők már bizonyítottak.

- aki idén elérte a járulékfizetés felső küszöbét, Magyarországon, adózott jövedelemből.

Senki? Akkor mire fossátok a szót? Olyan gyökerek vagytok, hogy azt se tudjátok, ki a "gazdag". Viszont remek érzéketek van ahhoz, hogy visszarángassátok magatok közé a sárba mindazokat, akik feljebb tudtak kapaszkodni, mint ahol ti vagytok. (ezért nem kell a magyarok mellé őr a pokolban --> úgyis visszarángatják egymást).

Nem az a lényeg, hogy alma van az ölében. Nektek az kell, hogy lehessen valakit utálni, MERT TÖBBJE VAN, MINT NEKTEK. Legyen az iPhone, céges Mondeo, lapostévé, Tisza cipő, Pick szalámi, tökmindegy. Ha nem teszkógazdaságos, akkor már utálni kell, mert "mit akar, ő gazdag". Ennyit tudtok, b+...

RobertJ 2012.12.14. 10:33:52

@Peterpapo: lásd amit Máriának írtam.

Elijah_Baley 2012.12.14. 10:36:16

@KopaszMercis: én liberális vagyok, nekem nyugodtan tüntethet a vélt vagy valós jogaiért, politikai szemléletéért mind a paraszt, mind a csaj...
oszt majd elválik h kinek mennyi igazsága van a gyakorlatban.
ha valaki azon bukik ki, h a vörös rüfkének mekje van, azzal nem a csaj ázsióját rontja, csak a saját személyes intellektuális és egzisztenciális helyzetét írja körül :)

Mária 2012.12.14. 10:37:51

@RobertJ:

"Nekem úgy tűnik, hogy a természetesen legintelligensebb réteg ellen felhasználták a saját fegyverét, és most eltörött a mécses. "

Így van.

A mécsesnek azért nem kell eltörnie, elég, ha legközelebb megfontoltabbak lesznek a mémgyártók.

Ami engem igazán megdöbbentett, az például annak a középfokú végzettségű, Gery Greyhound nick alatt ismert, szintén fiatal, és sajnos véleményvezér embernek a hozzállása, aki annak idején a Gyurcsány-videókkal hergelte az embereket, sok más téma mellett például az MSZP tandíjtervezete ellen is.

Nos, ez az ember most teli szájjal fröcsög a tüntető egyetemisták ellen. És a brutális tandíjak MELLETT is természetesen.

Ennyit tesz, ha egy hithű fideszesnek az elemi ösztöneire, például az irigységére apellálsz :(

Mária 2012.12.14. 10:44:35

@ZF2:

"Nem feltételnül kell notebook egy egytetmistának ez tény."

Már hogyne kellene.

A számítógép ugye alap, ez nem lehet kérdés. Egy egyetemistának meg a mobilitás miatt szerintem jobb döntés a laptop, még akkor is, ha a teljesítmény szempontjából az asztali gép lenne a jobb megoldás.

Peterpapo 2012.12.14. 10:51:02

@RobertJ:

Látom, és abban igazad is van, hogy szerintem is felesleges magyarázkodás ez a blogbejegyzés. Elég lett volna annyival magyarázni, mint amit én is írtam. :) De ha Neked nem elég, hogy az egyiknek van igazság tartalma, a másiknak meg nincs, akkor a hiba a Te készülékedben van. De ha jobban tetszik neked az az érv, hogy az nem vicces, ha olyanról csinálnak mémet, akit úgymond sanyargatni akarnak, viszont az igen vicces, ha arról csinálnak, aki sanyargat, akkor gondolkodj el ezen! :)

Elijah_Baley 2012.12.14. 10:58:50

@protézisesh: te azért úgy kibaszottul nem érted, minek kellenek bölcsészek meg jogászok a világba ugye-e?

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.14. 11:00:39

@De gustibusaut bene, aut nihil: szerintem a Felvonulasi teri traktorkiallitason is felvetettek/fikaztak hogy az mar hogy van az hogy valaki szegeny es ott virit alatta a 10 millas traktor, hogy feljon sir a szaja oszt dragabb eszkozzel furikazik mint azoknak a nagy resze akikbol szanalmat / egyutterzest akar kivaltani
az egyeduli kulonbseg csak az volt, hogy akkoriban nem voltak mémgyárak

amugy meg Bokros is megmondta hogy ne sirjanak a diakok az akkori tandijjal mert az csak egy napi doboz cigi ara, akkor most o is airmekirigy primitiv pöcs lenne?

RobertJ 2012.12.14. 11:06:15

@Mária: Nem kell notebook. Mérnök vagyok, most csinálom a doktorátusomat. Egyetemi tanulmányaim során végig a számítógépnél ültem és máig nincs szükségem rá és nincs is ilyen gépem. A notebook luxuscikk. Természetesen nem olyan értelemben mint egy aranyóra, hanem olyan értelemben mint egy motorkerékpár. Simán megvagy nélküle, de szeretnéd ha lenne. A legtöbben úgy is gagyi videók nézésére használják.
A tandíjjal pedig egyetértek. Nonszensz, hogy ennyi felsőfokú végzettséggel rendelkező ember legyen. Az mindig csak egy dologról árulkodik, hogy nem komoly a színvonal. Ilyen feltételek mellett gyakorlatilag felesleges egyetemre járni, nincs igazi értéke. Nem is jelent igazi előnyt a munkapiacon, mert van belőlük akármennyi. Egyetemi alkalmazott vagyok, kicsit belelátok a dologba. A színvonal nagyon gyenge, a diákok nagy részét nem érdekel semmi, a tanárok pedig teljesen motiválatlanok, nem csak nem fizetik őket jól, de még a diákok nagy része sem érdeklődik.
Szerintem ha fizetni kellene a tanulmányokért, akkor a diákok nem vennék félvállról, mert befektetés lenne a tanulmány, nem pedig ingyenes gagyiképző. Az menne, aki akar. Meg persze az is, aki megengedheti magának. De a tehetséges emberek kaphatnának valami állami támogatást. Csak ezt ne a jegyeik alapján ítéljék meg, mert szinte minden diák csal. Az egyik gyakorlatom elmondtam nekik, hogy ne használjanak puskát, mert az csalás. Csak vigyorogtak egymásra. Ez van. Az emberek nagy része nem érdemli meg, hogy tanulhasson. Ráadásul, bármennyire hülyén is hangzik, nem kell mindenkinek atomfizikusnak lennie. Nem szégyen a szakmunka sem.

[c] 2012.12.14. 11:07:02

@tildy:): "de itt ha jol latom macbookrol , nem ipadrol volt szo"

Valóban, csak feltételeztem, hogy az üzletpolitika ugyanaz.

Nem a lopás az alternatíva; azon funkciók, amelyekre szükségem lett volna, vagy eleve elérhető Win-en, vagy fellelhető hozzá ingyenes alkalmazás.

Na meg azért is fizetned kell, hogy fejleszthess iPhone-ra, ha jól tudom.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2012.12.14. 11:09:35

az a mac 860eFt-ba kerül
nekem kinyílik a bicska a zsebemben, akár szolidarítás, akár nem
odatették a seggüket, és gizdáztak a géppel
nem hiszem, hogy bármi is olyan fontos lenne, hogy a neten kell megnézni egy tüntetés közben, ahol a csapat együtt van, együtt kezd politizálni, együtt dönt Orbán kormányt.
gazdag szülök buta gyerekei

Csak Norris 2012.12.14. 11:09:57

Ez mém?
Mém az volt amikor balotellire balettszoknyát montíroztak.
Ezeket megnéztem, csak egy rakat magát viccesnek gondoló szerencsétlen feliratozta a képet.
Erre jobb esetben egy 6 éves is képes.

[c] 2012.12.14. 11:12:25

@RobertJ: "Egyetemi tanulmányaim során végig a számítógépnél ültem és máig nincs szükségem rá és nincs is ilyen gépem. A notebook luxuscikk."

Abban az esetben, ha asztali gép mellé veszik.
Nekem sok éve csak notebookom van. (Miután az asztali gépem bemondta az unalmast, többéves albérleti lét és rendszeres hurcolászás [költözés, hazamenetel nyárra, etc.] után, úgy döntöttem, a következő gép notebook lesz.)

RobertJ 2012.12.14. 11:14:17

@Peterpapo: Na jó... Nézd, hogy minek van és minek nincs igazságtartalma, az egy kicsit hosszabb vitáb torkollana. Az igazság az, hogy Te is, én is, mindenki, valamilyen médiumon keresztül értesül a legújabb eseményekről. Na most csak azért, mert mondjuk az index napi szinten fikázza a konzervatív fasiszta Fideszt, a Magyar Hírlap meg a bolsevik liberális ellenzéket, attól még az nem úgy van, hogy ennek van, annak meg nincs igazságtartalma. Azért csinálnak valamiből poént, mert egy réteg úgy gondolja, egy másik réteg meg nem. Ki dünti már el igazán, hogy kinek van most igaza? A hangosabbik vagy a népesebb? Hm?

Elijah_Baley 2012.12.14. 11:15:57

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Szerepéből adódóan ő nem irigy pöcs, hisz ő vezette be a tandíjat. inkább cinikus.

Cervisia 2012.12.14. 11:17:17

@RobertJ: Akkor vagy ingáztál, vagy valamit rosszul csináltál. Mert két asztali gép helyett már jobban megéri egy notebook. És akkor olyan apróságok is vannak, hogy az órán is nálam lehet, a négy órás vonatúton is tudom használni. A végére már füzeteket se cipeltem, vagy egyből gépeltem a jegyzeteket, vagy óra után ment a kézzel írott latexbe. Így legalább azzal se volt gond, hogy pár hónap után nem tudtam elolvasni, mit írtam :)

Cervisia 2012.12.14. 11:18:38

@Cervisia: Mármint nem ingáztál.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.14. 11:20:29

@Mária: a macintosh külföldön is szar.:)

OdettésaMacskák 2012.12.14. 11:27:36

@wobe: mert itthon kurva drága a mac, ezért nagytöbbségében a tehetősek tudják megvenni, legalábbis a macbookokat biztosan, tehát teljesen jogos

OdettésaMacskák 2012.12.14. 11:28:31

egyébként meg ez az Apple egy kibaszott nagy szarrakás

kaptunk most egy ipadet, hát nem ajánlom senkinek az almás termékek vásárlását, aki tervezné, mert egy rakás hulladék az egész, kurva drágán

Mária 2012.12.14. 11:29:38

@RobertJ:

"A tandíjjal pedig egyetértek. Nonszensz, hogy ennyi felsőfokú végzettséggel rendelkező ember legyen."

MENNYI felsőfokú végzettségű ember van?

Mekkora az arányuk a nem felsőfokú végzettségűekhez Magyarországon?

És milyenek ezek az arányok más, nálunk sikeresebb országokban?

smartdrive 2012.12.14. 11:31:26

holott egyszerűen csak arról van szó, hogy ki az a hülye sznob, aki duplán túlárazott Apple cuccokat vesz

Mária 2012.12.14. 11:32:45

@Desmond77:

"@www.Bisex.hu: honnan tudod hogy annyi?"

Küldték neki mailben a Fidesz-központból :)

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.12.14. 11:36:03

Apple McBook 0 azaz nulla %-os hitelre 1-2 évre már kapható. Ez egy éve esetén kb. 250.000.- HUF per 12 egyenlő 20833 HUF per hó!

Ez most tényleg burzsuj szint?
Aki annak gondolja, az menjen szépen a picsába.

Mária 2012.12.14. 11:37:55

@tea fan:

Hát nem érted, hogy a Fidesz nem tandíjat akar a diákok nyakába, hanem sokmilliós diákhitelt, amiből INGYEN lehet tanulni???

protézisesh 2012.12.14. 11:39:13

@De gustibusaut bene, aut nihil: te azért úgy kibaszottul nem érted, minek kellenek bölcsészek meg jogászok a világba ugye-e?"

És te melyik volnál ezzel a frappáns megnyilvánulással? Amúgy de, igen, szükség van valamennyi jogászra is, meg valamennyi bölcsészre is. Csak sajnos (és itt most lehet, hogy szügyig a lelkedbe gázolok) nem ilyen és nem ennyi jogász-bölcsész kellene. Évente végez 1000 (2000? 5000?) joghallgató. Hány ügyvéd megy évente nyugdíjba? Hány jogtanácsos, bíró, stb. megy nyugdíjba évente? Véleményem szerint az ő pótlásukról kellene gondoskodni, nem pedig kitanítani az én adómból évente 15.000 jogászt, akikből 12.000 az én adómból élő munkanélküli lesz, a maradék 3000 meg állást talál a szakmájában.

A bölcsészek dettó: Könyvtár/kultúrház/ruhatár szakok, "andragógia", "nemzetközi kommunikáció", mi a f@szom?! MIHEZ ÉRT aki itt végez? Az emberiség a saját történelmének hibáiból SEM tanul, az egyén napi életét nem a bölcsészek, hanem a mérnökök, gazdászok, kereskedők és sajnos a jogászok határozzák meg.

Művészekre szükség van, minden művészeti ágban. De a művészet pont attól művészet, hogy nem a hivatalos dogmát tanulja be. Guy Ritchie azért jó rendező, mert nem Fellinit, vagy Spielberget akarja másolni, pedig egy filmakadémián mindkettő oktathatna. A művészek nem a diplomájuktól művészek.

Tanárokra is szükség van, de nem a jelenlegi minőségben. A tanár selejtje az olyan hülyegyerek, mint az itt kommentelők 90%-a: értékrend nélküli, sárdagasztó, félanalfabéta troll...

Csak Norris 2012.12.14. 11:40:04

@Mária: ok. Csak mert 1000-1500 eur. Azért ez messze van a 800000 ft-tól. Van aki elbulizza aki elkocsmázza, van aki macre költ. És kit kell utálni? Természetesen aki nem elherdálja. Na ez a mentalitás visz előre. :)
De tényleg.

Globetrotter2014 2012.12.14. 11:40:24

@Mária: ez egy vicc, te most politikai alapon kezdesz el érvelni egy jelenség mellett. Ha mondjuk meglátnád Orbán gyerekét Apple termékkel, lefogadom hgy te lennél az első aki fröcsög az almás termékekre. Sőt még a gyümölcskosaradból is kitennéd az almát.

Akár tetszik akár nem, semmi szükség az egyetzemen notebookra. Én is túléltem nélküle. Van gépterem az egyetemen és van családi gép.

Lehet azzal érvelni, hogy egy hasznáklt apple nem annyira drága, pláne hogy mennyire nem arányos azzal amit most a fiatalokra rá akarnak terhelni "tandíj" helyett ami ugyebár nincs. :)

De kár rugózni a notebook szükségszerűségén.

Elijah_Baley 2012.12.14. 11:40:40

@RobertJ: doktorúr, én azért használhatok notit vagy ne felvágóskodjak, húzzam talicskán a desktopot ha kábelezni megyek a szerverszobába?

Peterpapo 2012.12.14. 11:40:48

@RobertJ:

Teljesen igazad van abban, hogy mindkét oldal médiumai azt írnak, és úgy, ahogy és ami az ő általuk támogatott politikai erőknek kedvező. Ezzel nincs is semmi baj, mert ez eddig is így volt, bár szerintem jó lenne, ha már egyszer valakinek az eszébe jutna, hogy ez így nem fair, de ez is egy hosszabb vita témája lehetne. Visszatérve az eredeti kérdésedre, továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a lányokról készült mém azért nem vicces, mert nincs alapja annak, amiből viccet próbálnak csinálni. Tehát az, hogy a tandíj ellen tüntetők drága laptopot használnak és emiatt nem akarnak tandíjat fizetni, nagyon nem igaz, mert az olyan típusú laptopokat olcsón is meg lehet kapni, ha valaki olyat szeretne venni. Tudod mi lett volna vicces? Ha ezeket a lányokat egy Ferrari autóban fényképezték volna le. Na az találó lett volna.

Plumper_ 2012.12.14. 11:41:48

@halor: mi a helyzet az olyan sztereotípiákkal, hogy a magyar:
- bécsi boltokban lop
- fehérgalléros bűnöz
- egymás pénztárcájában turkál
- azt kívánja, dögöljön meg a szomszéd tehene
- feljelent és házmesterkedik
- széthúz és gyűlölködik

hmm?

@RobertJ: jó dolog lehet a szakmunka, de az adott pályán várható bérezés senkit nem vonz.
cukrász/ékszerész/szűcs/fodrász stb. vállalkozásokkal egybekötve már más (lenne) a helyzet.
másik, hogy a poroszos kk-eu-i szférában 150 éve, kisebb-nagyobb megszakításokkal a felsőfokú végzettségnek van presztízse, a többinek kevesebb.

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: így a 6-10 millió Ft-os "hárlikon" ülő, amúgy mélységesen mély magyar, bőrrojtos, szottyadt heréjű "szegény"emberek is ilyenek.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2012.12.14. 11:48:27

valaki linkelje már a facebookos adatlapját a lányzónak!

morami666 2012.12.14. 11:50:15

@ZF2: "Akár tetszik akár nem, semmi szükség az egyetzemen notebookra. "
Mindenki saját preferenciája, hogy mire van szüksége. Neked fontos az alsógatya viselése, más meg úgy van vele, hogy miafasznak, a farmer úgyis eltakarja.

Egyébként meg, hogyne, a tollra és ceruzára sincs szükség, csak egy fokkal nehezebb nélküle az élet. Ennyi. Élni kell a kor adta lehetőségekkel. Te nem élsz vele, mert nem teheted meg vagy leszarod, a saját dolgod.

Nem Te vagy az etalon mérce, csupán képtelen vagy más fejével gondolkodni. Sebaj, egy vagy a sok közül, akiknek ez egyáltalán nem megy.

Csak Norris 2012.12.14. 11:50:59

@ZF2: " Akár tetszik akár nem, semmi szükség az egyetzemen notebookra. Én is túléltem nélküle. Van gépterem az egyetemen és van családi gép."

Aha. Kőkorszakiaknak. 12 éve nem hasznàlok aszali gépet, mert akkor a crt-t nem bírta a szemem és egy lcd monitor meg aszali gép 2szer annyi volt mint egy használt notebook. Mivel munkàra kellet meg szakdogát írni, és nem játszani, a notebook mellett döntöttem már akkor is.

kérődzőgiliszta 2012.12.14. 11:51:02

A 18-26 (2x) éves korosztály munkanélküli problémáinak a kezelésére a legjobb és költségvetési szempontból legolcsóbb megoldás az államilag finanszírozott felsőoktatás ill. felsőfokú szakképzés! Gondoljatok bele, ennek a korosztálynak az 1/3-a valamilyen egyetemen vagy főiskolán hallgató. Ha ez nem lenne, akkor nagy valószínűséggel munkanélküli lenne, és had ne részletezzem mekkora gondot jelentene (nem csak) az államnak. (Narkó, pija, egyéb szenvedélybetegségek, depresszió, stb.)

halor 2012.12.14. 11:52:25

@Plumper_: természetesen azok sem légbőlkapottak. Mitől lennének azok? Gondolod leült valaki, hogy kitalálja őket? Kemény tapasztalatokból táplálkoznak azok is.

mahet 2012.12.14. 11:54:45

@protézisesh: ez a lényeg. Eddig jutott a magyar szellemi fejlődés. Ha valakinek egy kancsó vízzel több jutott mint nekem az büdöszsidótolvajcigánynyugdíjasértelmiségipolitikuseuelleneskommunistanáci!

És mi van akkor ha a szülei vették neki? Vagy a barátja vagy .... össze-tőzsdézte, pókeren nyerte... nem mindegy? Mi köze hozzá bárkinek is?

És mi van akkor ha ettől függetlenül nem ért egyet a tandíjjal vagy csak utálja a Fidesz ostoba populista politikáját?

Nem múlik el az 50 év kommunizmus nyomtalanul, talán a következő generáció már jobb lesz.

Elijah_Baley 2012.12.14. 11:55:53

@protézisesh: hát, ha azzal kezded h minek ennyi, akkor mélységesen egyetértek, csak azt írtad, úgy általában feleslegesek...

Plumper_ 2012.12.14. 11:59:29

@halor: nem is az a kérdés, melyik általánosítás igaz vagy nem, hanem hogy melyik érinti hátrányosan azokat, akikre nem illik a kép. a világ sokkal szerteágazóbb, és nem leegyszerűsíthető, minthogy rá lehessen húzni bármelyik népre bármit.

@kérődzőgiliszta: nade ember... így 4-10 évre csak elhalasztják a bajt. kikerülnek az egyetemről, és ugyanott tartanak, mintha kapásból a burger kingbe mentek volna dolgozni, vagy sok multihoz, ahová szinte nem is kell diploma, hanem jó nyelvtudás és talpraesettség. sokan úgy mennek felsőoktatásba, hogy fingjuk nincs róla, mit dolgoznának. vagy mert lusták, vagy főleg mert alig van vhol perspektíva Magyarországon. megalázó fizetés / kirúgás / éjjel-nappali munka ..a többi a csókosoké és végkielégítést végző titkárnőké.

FinderTab 2012.12.14. 12:00:44

@ZF2: persze, kellenek a jogaszok, ez nem kerdes, de nem ennyi. Az oktatas vegtermeket is a munkaeropiaci kereslet es kinalat hatarozza meg, es jol lathato, hogy egyszeruen tobb tucat olyan szak van, ahol a piaci keresletnek a tobbszoroset termelik az egyetemek/foiskolak. Es ebben hatalmas felelolseguk van az iskolai vezetoknek, akik tonna szamra gyartjak a media,technika,fűfa-kozgazdasz stb szakosokat, telibeszarva a piaci trendeket. Es ezt az analogiat folytatva nagy hulyeseg, hogy a diplomaskepzes megterul. Nem, nem terul meg, mert ezek mennek munkanelkulire vagy recepciosnak 3 vagy 5 ev egyetemi/foiskolai tanulmany utan, persze ha nem 5 vagy 10 ev alatt vegeztek el...

Globetrotter2014 2012.12.14. 12:00:48

@Desmond77: nézd, én az első notebookomat 98ban vettem, mert nem hirtelen volt családi vagy egyetemi gép a közelben, és meg tudtam venni. Nyilván nem kis megalkuvással egy asztali géőphez képest, akkoriban.

De simán túléltem előtte (és utána is) CRT-s asztali géppel.

halor 2012.12.14. 12:03:28

@Plumper_: ami negatív sztereotípia, az mind hátrányosan érinti a kivételeket. Ez a dolog természetéből fakad. A vörös színszűrő kiszűri azt a vörös fotont is amelyik át akar jutni rajta, és azt is, amelyik nem. :D

mahet 2012.12.14. 12:05:38

@ZF2: viszont van aki akar venni laptopot mert úgy kényelmesebb. Van akinek a piros zokni tetszik van aki biciklivel szeret közlekedni.

Van akinek több pénze van van akinek kevesebb, van aki magas és van aki azt hiszi, hogy mindenki ugyanúgy gondolkozik/él/tanul/pisil mint ő. Miért lenne érdekes az, hogy te mikor vettél notebookot? Azt veszel amit akarsz, amikor akarod, mint ahogy a lányok is arra költenek annyi pénzt amennyit akarnak/tudnak.

Csak Norris 2012.12.14. 12:07:12

Kb ez nekem is 2 évvel később, abban igazad am hogy lehet nélküle élni (szép is lenne a nem), de azért fényévekkel jobban megy a munka mióta 5 évvel később megvettem az akkori legolcsóbb de mégis új gépet. Aktuális xp-vel a win 98 helyett.

FinderTab 2012.12.14. 12:07:18

ez egy hatalmas nagyra fujt ballib lufi, apro csont, amit lassan egy hete pofozgatnak. sajnos nem az egyetemi keretszamokon vagy azon h fizetos-e vagy sem all v bukik az orszag jolete, es igy az egyeni jolet sem. es akkor is: semmi sincs ingyen, egyszeru, de nagy igazsag, mindennek ara van. miert finanszirozna egy orvost az "allam" azaz a "nep", ha az illeto miutan kitanulta a szakmat (tobb tizmillio forintert) elhuzna a retekbe, koszonom nelkul. valamit valamiert, nincs ingyen semmi, megegyszer mondom h mindenki ertse: nincs ingyen semmi

mahet 2012.12.14. 12:08:49

@FinderTab: akkor miért szavaztátok le anno a tandíjat és a vizitdíjat?

FinderTab 2012.12.14. 12:13:19

@mahet: nem vagyok sziami ikrek:) a tandijat nem szavaztam le, csak a vizidijat, az a 300ft tenyleg megoldotta volna az eu problemait...de ez mas tema.

mahet 2012.12.14. 12:15:34

@FinderTab: ok.. akkor szavazták le. :)

Az a 300Ft jelképes összeg volt pont úgy mint az akkor tandíj. Mindenki tudja, hogy nem elég semmire arra viszont jó, hogy tudatosul az emberekben, hogy "semmi sincs ingyen".

Ennyi bőven elég lett volna, ezzel is egy kicsit elmozdultunk volna a szocializmustól a kapitalizmus felé.

Elijah_Baley 2012.12.14. 12:17:50

@FinderTab: ahogy mondod, nincs ingyér semmi, az orvos, amint kitanult, piaci értéket képvisel, lehet szépen megfizetni vagy elhúz a vérbe :)

FinderTab 2012.12.14. 12:20:10

@mahet: en az eu-t is fizetosse tennem, es nem 300,-ft-al, kulonben soha nem lesz a rendszer fenntarthato, nem igazsagos, csak fenntarthato. most papiron "ingyenes", csak 3 honapos varosorok vannak, halapenz(szivesen adom mert megerdemlik sztem), ha van ismerosod egy mri egy-ket het, ha nincs talan meghalsz mire sorra kerulsz. ennyit er az ingyens eu, semmit. es ez igaz a tandijra is,sztem.

FinderTab 2012.12.14. 12:26:25

na azert a dokik tarsadalma is lekepzi am a mai magyar valosagot. bemesz mondjuk a peterfi korhazba: omladozo epulet, szoci idoutazas, csorobnal csorobb betegek, harapni lehet a szegenyseget, mar a portan, ahol egy olyan ember engedi be az autokat, aki fejrol 70 nettot keres. es akkor belepsz az udvarra, ahol adozatlan halapenzbol vagy maganrendelesre hajtott kismamak kifizeteseibol vasarolt lexusok allnak, nagy kontraszt. ja es ez a dokik 10%, mert a balesetis doki, aki labakat varr vissza szinetn ehenhalni tud csak...

Jozsó_ 2012.12.14. 12:40:51

Még az eredeti hozzászólásra reagálnék.

Meg az is lehet, hogy mondjuk érettségi ajándéknak kérte, és apuka egy évig tette rá félre a forintokat, mert szereti és szeretné, hogyha a lányának ez meg lenne.

FinderTab 2012.12.14. 12:45:02

@Jozsó_: sztem beteges ha valaki ezt megteszi annak ellenere, hogy olyan csoro, hogy egy evig kell felretenni egy macbook-ra

RobertJ 2012.12.14. 12:47:48

@De gustibusaut bene, aut nihil: Nyugodtan... :D. Félreétés ne essék, természetesen bizonyos helyzetekben a notebook teljesen rendben van szerintem is. De tapasztalatom szerint legtöbb esetben még mindig az a bizonyos luxuscikk, hogy nem szükséges de van, hogy nézhessek vicces videó...

Cervisia 2012.12.14. 13:00:55

@FinderTab: Semmi sincs ingyen, rendben. De akkor 10 év múlva a diplomástól ne szedjen be több adót az állam a semmire, mint a minimálbérestől. Nem arányaiban, hanem konkrétan.

Tavaly kb 1400 milliárd forint szja-t fizetett kb 3,5 millió adózó. Ez kb havi 33 ezer forint adó befizetőnként. Minimálbérestől bankvezérig. Szóval ha a minimálbéresek a mostani adó kb dupláját fizetik, majd akkor pattoghatnak, hogy ne ők fizessék mások diplomáját, mert addig bizony potyautasok, akik többet kapnak a közösből, mint járna, és semmi jogalapjuk sincs arra, hogy kritizálják a főiskolai hallgatókat, akik majd helyettük is fizetik az adót. És akkor ott a tb is, ami szintén egyenlő szolgáltatást ad egyenlőtlen befizetések helyett.

Globetrotter2014 2012.12.14. 13:06:56

@FinderTab: tisztázzuk. A jogász nem egyenlő ügyvéddel. Amei egy olyan szakma amihez nem csak 5 év kemény tanulás kell, de 3 év gürizés közel ingyen, majd egy igen kemény szakvizsga. És utána is versenyszéfrában vagy ahol a magas fizetések elég rendes rezsivel párosulnak (kamarai tagság).

Ez a sokéves koplalás egyébbként igaz az orvosokra is.

De ettől függetlenül jogászok mindenhova kellenek, és maga a jogi ismeret legalább annyira. Igaz azt néha a "jogon" sem tanítják, de ez már egy magyar specialitás...

Elijah_Baley 2012.12.14. 13:17:16

@RobertJ: nem olyan drágák már ezek a gépek, és egy egyetemista szerintem pont ideális célközönsége ezeknek a gépeknek, marhára mind1 neki a hardver, mert csak multimédiázgat meg szövegszerkeszt vele, de ha koleszos vagy albis, létfontosságú h könnyen szállítható gépe legyen...

Globetrotter2014 2012.12.14. 13:21:12

@mahet: ezzel semmi bajom. Csak ne kezdjünk már megint elborult balos kamoányba az alműás termékek mellett. Ez kb olyan mint amikor nem azon vitáztnk hogy jbban vagy rosszabbul élünk-e mint 4 éve hanem az a néni aki a plakáton szerelt az kicsoda, vajon rokona-e valakinek stb.

A bevezetett tandíj minden elemében gáz (összeg, szakok, kedvezményezett egyetemek, mondanivaló), a mostani kormány szégyene, és ráadásul rosszab mint minden korárbbi próbálkozás mert nem megoldást akar keresni hanem ideológia alapon probált kidolgozni valamit úgy hogy a saját korábbi szlogenjeinek ne menjen szembe a Fidesz, azaz "ne hazudjon" (nem sikerült).

kérődzőgiliszta 2012.12.14. 13:22:21

@Plumper_: Hát nem! Minden statisztika azt mutatja, hogy felsőfokú végzettséggel (és tudással) nagyobb az esélye a munkaerő piacon, akár idehaza, akár külföldön! Nem kéne egy kalap alatt leértékelni minden diplomát! A munka nélkül tengés-lengésnél ezerszer hasznosabb valamit tanulni!

kérődzőgiliszta 2012.12.14. 13:28:23

A felsőoktatás működtetésre szükséges pénzt az államnak oda kell adnia. Akár közvetlen állami finanszírozás formájában, akár diákhitelként. Tehát ettől nem lesz "olcsóbb" a felsőoktatás! Ugyan ezek a megelőlegezett "tandíjak" egy részét x év múlva, 2%-os kamattal (bahhahah, ez egy jó beetetés, majd meglátjuk 3 év múlva mennyi is lesz) kezdik törleszteni a volt diákok, mert az állami szféra átvállalja ennek a fizetését. Tehát sem rövid távon, sem pedig 5-10 év távlatában nem nyer ezen semmit az állam. Ellenben erkölcsileg egy hatalmasat bukott a Fidesz, amibe tutira bele fog bukni 2014-ben.

protézisesh 2012.12.14. 14:19:52

@FinderTab: "en az eu-t is fizetosse tennem, es nem 300,-ft-al, kulonben soha nem lesz a rendszer fenntarthato, nem igazsagos, csak fenntarthato. most papiron "ingyenes","

Erre az ingyenes eü ellátásra én havonta több, mint 80eFt-ot költök (ennyit vonnak a béremből). Ezért pont ugyanarra az ellátásra vagyok jogosult, mint az a vállalkozó, aki havi 6300 forinttal (hatezerháromszáz) letudja az EHO-t. Sőt, ha orvoshoz kell mennem, akkor van előttem 5 nyugdíjas trécselni/kalmopirint iratni, 3 iskolás kamu igazolásért, meg 1 kisebbségi a 16 fős pereputtyával csak úgy. És nekem mindet ki kell várni, még csak soronkívüliséget se élvezek (hogy rohanhassak utána a munkahelyemre) annak ellenére, hogy én fizettem ki a felsorolt ÖSSZES állampolgár ellátásának számláját. És ha nem tetszik, akkor én "gazdag" menjek magánrendelésre. Köszi...

protézisesh 2012.12.14. 14:22:25

@Cervisia: "Tavaly kb 1400 milliárd forint szja-t fizetett kb 3,5 millió adózó. Ez kb havi 33 ezer forint adó befizetőnként. Minimálbérestől bankvezérig."

És az 1400 milliárdból a felső 10% adott össze 1100 milliárdot. Viszont a kétkulcsos adóval megint csak ezt a 10%-ot akarják levenni...

komplikato 2012.12.14. 14:34:09

@halor: " a sztereotípiák általában tapasztalati úton születnek"

Ezt elmúlt napokban vagy ezerszer láttam leírva, ami azért vicces mert a sztereotípia és előítélet szavak jelentése alapján pont nem igaz.

komplikato 2012.12.14. 14:37:52

@LaposElem: "Nekem az a tapasztalatom, hogy a piacon nagy csodák nincsenek, ugyanazért a pénzért kb ugyanazt a minőséget lehet megkapni a másik gyártótól is."

Hát persze. Akkor csináljunk egy táblázatot amiben mondjuk legyen USD-be vagy Euróba átszámítva mondjuk DELL és Apple gépek árai. Tegyünk melléjük pár olcsóbb gyártót is. Na most ami le lett írva USA-ban vagy Japánban igaz is, Európa nagy részén már necces, Magyarországon meg kifejezetten sokkal drágább ez a két gyártó.

halor 2012.12.14. 14:38:32

@komplikato:
sztereotípia: „az emberben tudatában (fejében) őrzött kép a világunkról”

előítélet: Az előítélet a tényeken, vagy hibás vagy merev általánosításon alapuló előre kialakított vélemény. Az előítélet a gondolkodás gazdaságosságra törekvő tulajdonságának velejárója, mindenki él vele, ha nem is éppen az emberekkel kapcsolatosan, viszont nem azonos az előzetes ítélet fogalmával.

Sikerült rendet csinálnom?

komplikato 2012.12.14. 14:40:25

@protézisesh: Jogos, ha választhatnál, hogy állami vagy magán EÜ pénztár, akkor az megoldhatná. Mondjuk egy magán rendelőben a gyógyszer felírás 30 ropi, igaz ott pl. egy ultrahang berendezés monitorának árán egy kisebb kórházi osztályt lehetne berendezni. Szóval cserébe színvonalas is.

komplikato 2012.12.14. 14:41:29

@halor: Igen, de a sztereotípia a legtöbb esetben egyben prekoncepció is, nem? Ráadásul az emberek fejében lévő kép, még a tapasztalati is, nagyobb részben nem fedi a valóságot.

FinderTab 2012.12.14. 14:43:21

@Cervisia:
"Semmi sincs ingyen, rendben. De akkor 10 év múlva a diplomástól ne szedjen be több adót az állam a semmire, mint a minimálbérestől. Nem arányaiban, hanem konkrétan."

Miért is ne?
10 év alatt fizetné vissza a diplomáját, utána meg illetve már az alatt is kaszálhat, ha ugyes es persze ha ez a celja. Nem ertelek. Tanul, ami egy szolgaltatas, fizesse ki vagy barter. Mi ezen olyan felhaborito?

"Tavaly kb 1400 milliárd forint szja-t fizetett kb 3,5 millió adózó. Ez kb havi 33 ezer forint adó befizetőnként. Minimálbérestől bankvezérig. Szóval ha a minimálbéresek a mostani adó kb dupláját fizetik, majd akkor pattoghatnak, hogy ne ők fizessék mások diplomáját, mert addig bizony potyautasok, akik többet kapnak a közösből, mint járna, és semmi jogalapjuk sincs arra, hogy kritizálják a főiskolai hallgatókat, akik majd helyettük is fizetik az adót. És akkor ott a tb is, ami szintén egyenlő szolgáltatást ad egyenlőtlen befizetések helyett."

Ki mondta, hogy a minimalberesek "pattognak"? Felesleges ilyen kimutatast ide hozni, es egy oldalrol megfogni, mert nem visz kozelebb ahhoz, hogy ha kersz egy szolgaltatast, akkor fizetsz erte. ennyi. vagy ne kerd.

FinderTab 2012.12.14. 14:46:25

@ZF2: te irtad h kellenek a jogaszok. en nem leverek semmit.:) tisztaban vagyok a kulonbsegekkel.
kemeny melo, sok tanulas, seggnyalas, biztos, kiveve ha pl az apukad kulugyminiszter es az ugyvedi irodjaban bontogatod a szarnyad.:)
ettol fuggetlenul ok ezt kamatostul visszaszedik a 30-40-50e ft-os oradijakkal. remelem nem haragszol ha most konnycsepper nem morzsolok el az ugyvedekert.:)

halor 2012.12.14. 14:47:05

@komplikato: de, az mindenkinek a saját valósága, és kurvanehéz megváltoztatni. Főleg úgy nehéz, hogyha közben éreztetik is vele, hogy az a világkép alávalóbb, értéktelenebb, silányabb, mint azé, aki meg szeretné változtatni. Még cáfolhatatlan bizonyítékokkal is nehéz, az ember fejében ilyenkor kialakuló önellentmondás feloldása a legnehezebb, és ebben kell segíteni, nem szabad ott hagyni, mert az még veszélyesebb.

Cervisia 2012.12.14. 14:49:08

@FinderTab: Épp azt mondom, hogy fizetek, rendben. De akkor adót is annyit fogok fizetni, mint egy utcaseprő, mert semmit sem kaptam, amiért "járna" a több adó.

FinderTab 2012.12.14. 14:53:32

@protézisesh: tok igazad van, en is hasonlokat tapasztalok! de jelenleg amibe ennyi penzt tolsz az fizetos is egyben, meg nem is...
egy fos, aminek sokan haszonelvezoi, pl az echos, a dokik 10%-a stb...

FinderTab 2012.12.14. 14:54:52

@Cervisia: a jovedelem utani ado mas, ettol fuggetlen:) azt a mindekori adozasi rendnek megfeleloen fogsz fizetni, vagy elkerulni.:)

Globetrotter2014 2012.12.14. 15:10:42

@FinderTab: ha az apukád külügyminiszter akkor amúgy sem feltétel a jogi diploma a pozicióhoz.

Viszont attól még be kell juutnod és le kell tenni vizsgákat, olyan nincs szerintem hogy minden tanárt meg lehet vesztegetni/félemlíteni...

Még egyszer: nem minden jogász kres 30-50ezres óradíjat, eleve nem minden jogász ügyvéd. Ezt nagyon nem tudom megértetni veled.

FinderTab 2012.12.14. 15:51:34

@ZF2: nem az enyem, hanem a martonyi apukaja a kulugyminiszter. es az egyetem utani egzisztenciat, lehetosegeket fejtegettuk, nem azt, h kepes-e elvegezni vki, hiszen ebben az esetben adottnak vettuk h igen.
leirtad korabban h nem minden jogasz keres 30-50e ft-ot? nem latom visszaolvasva, nem ertem mert kell ismetelni magad :)
azt sem irtam h minden jogasz ugyved :)
en sem ertelek:)
mindegy is, ki milyen vegzettsegu ugy sem az donti el h fog keresni vagy elni, boldogulni, mert asztaloskent is lehet nagyon sok penzt keresni, kiegyensulyozottan.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.12.14. 16:30:43

@Cervisia: meseljel mar nekunk hogy TE mennyi magyar adot fizetsz ott kint daniaban?

Globetrotter2014 2012.12.14. 18:08:19

Csak kiváncsiságból, és mit csinál a Martonyi gyereke hogy ennyire irigyled?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.12.14. 20:24:28

@FinderTab: Ez így nem áll. Sehol nem fizeti meg egy diák az oktatása teljes költségét. A többi líra. Emellett a jelenleg bevezetett rendszerben tízezer diák semmit se fizet, a többi meg mindent. Emellett hirtelen, egyeztetés nélkül vezették be, ellehetetlenítik az egyetemeket. Itt nincs hely részletezni, hogy mi mindenért nem kóser, de magadtól is rájöhetsz. Talán annyit, hogy azon a skót egyetemen (nem vicc), ahol posztgradot csináltam, egy sikeres tanítvány ötmillió fontot adományozott az egyetemnek. Csak úgy.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.12.14. 20:26:05

@protézisesh: A felsőfokú végzettségűek közül bölcsészek között a legmagasabb a munkanélküliség: 3%. Az országos átlag mennyi is? Ennyit a felesleges diplomákról.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.12.14. 20:31:07

@RobertJ: "A notebook luxuscikk." Miért is? Ha a monitort is beleszámítod, nem igazán drágább, mint egy asztali gép (és az asztaligép-választék a világ boldogabbik felében igencsak korlátozott - tudom, mert most keresünk asztali gépet, és mindenütt lepattintanak, hogy mindenki notebookot vesz). Az, hogy Te műszaki egyetemen oktatóként doktorátust csinálsz, semmit se jelent. A munkakörök egy jelentős részében mozogni kell, egy diáknak dettó, nem engedhet meg magának egy külön dolgozószobát, munkahelye nincs, ahol irodája lenne, helytakarékos megoldás kell.
"A legtöbben úgy is gagyi videók nézésére használják." Te milyen mérnök vagy, mesélj már? Mitől használják a notebookot inkább gagyi videók nézésére, mint az asztali gépet? És miért gagyi? Ez sima hangulatkeltő duma.
A többi fikázásod (fentebb már idéztem a bölcsész-munkanélküliséget) meg értelmetlen, Akinek ilyen véleménye van a tanítványairól, az ne tanítson.

allen99 2012.12.14. 23:25:48

@Mária:
Hát 1990 óta évi 70 ezerrel számolva + az 1970 óta végzett évi 20 ezerrel számolva + a nagyon öreg csocsók akkor bizony csaknem 2 millió.

De ha tudsz számolni (nem matematika, hanem szorzás), illetve ehhez nem kell wikipédia statisztika, hanem minimális logika.

De ezt márnem tanultátok meg, mert a mai egyetem pont ennyit ér! Még logikátok sincs, bár lehet számolni se tudtok.

Leteszem a nagyesküt marika, hogy papíron NEM TUDSZ OSZTANI! Merthogy maradékos osztással nem tudod megmondani mennyi 1987:619 eredménye az biztos!!!

De egyik egyetemista se, amelyik itt irogat! max géppel tudod az eredményt.

Tudod minket 7 évesen megtanítottak erre.

Kapjátok be a seggem ti internet és arckönyv autista idióták!

allen99 2012.12.14. 23:26:53

Igen, látom az elütéseket, köszönöm a lényeget olvasd, ne az elütésbe köss bele.

Mária 2012.12.14. 23:50:18

@allen99:

Mondtam már, hogy le vagy szarva?

Akkor most mondom :)

Balt 2012.12.15. 07:49:08

@L2007: Ez kb. annyira nevezhető szolidaritásnak, mint a nyugger poltisztek önkarrier-menedzselő mozgalma...

FinderTab 2012.12.15. 10:41:01

@Kuviklacz: en nem irtam h teljes koltseget kell fizetni, csak azt irtam ingyen nincs semmi. a péknél is fiztesz, hát itt is kell, ennyi. mivel oktatasrol es a tarsadalom jovojerol van szó hát nem teljes összeget, de ingyen nem tud tanulni tobb tizezer diak, ezt kell megertni. remelem sikerul megerteni neked is.

FinderTab 2012.12.15. 10:47:07

de mindegy is. fizetni fognak tobbsegeben es kevesebben lesznek. lehet berregni, berzenkedni. semmi ertelme. vege az ingyen vacsoranak. koszonjetek meg akik ingyen tanulhattak haszontalan szakokon evekig. 1000 diak tuntet. na es? majd megunjak es hazamennek, hogy egy klasszikust idezzek

Merker Iván 2012.12.15. 12:37:16

@Proton Marci: Ez nem így van. A tanítás összege nagyon is megtérül a társadalomnak. Pl. a mindenki által (érthetetlenül) lenézett bölcsészek között ül a jövő nyelvtanárja is, aki pofátlanul alacsony fizuért fog tanítani egy gimnáziumban, és (ha! tehetséges) olyan tudást ad át, ami elengedhetetlen a jövő nála sokkal többet kereső diplomatái/közgazdászai/fenetudjamilyei számára. (Ugye nincs diploma nyelvvizsga nélkül...) Vagy az orvosok is társadalmi munkát végeznek, megint csak pofátlanul kevés pénzért. Oké, tudom, helyettük az állam fizeti a diákhitelt...
De egy szociális munkás, vagy agrármérnök, vagy egy az ország hírnevét öregbítő tehetslges közgazdász srác is sokat tehet az országért vagy a társadalomért.
A kommented eléggé összemossa az állam és a társadalom érdekeit. Persze, a társadalomnak érdeke, hogy az állam ne menjen csődbe (lásd: Görögország), de nagyon sok ember (pl. a bölcsészek is) nem az államnak, hanem a társadalomnak fontos munkát végez.
A mém pedig minősíthetetlen, Amerikában valahogy a társadalmi érzékenység jobban uralkodik a mémeken.

protézisesh 2012.12.17. 10:43:21

@Kuviklacz: ha a mekiben pultos, akkor sem munkanélküli, illetve a diplomások között arányaiban sokkal kevesebb a REGISZTRÁLT munkanélküli, mint a segédmunkások között, mert végzett, apu-anyu eltartja míg otthon ül, viszont egy sm azonnal megy regisztrálni, hogy kapjon munkanélküli segélyt. Szóval a 3%-od nagyjából semmit nem jelent. :(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.17. 21:19:24

@tea fan: Igy van. Valami 99 dollar/ev?
Ettol fuggetlenul mind az iMacuk, mind a macbook projuk egy nagyon jol osszerakott masina. Draga , igen, de minosegi termeket kapsz.

Szilva09 2012.12.18. 08:40:33

@ZF2: TTK-ra járok, olyan szakra, ahol a tárgyak feléhez nincs tankönyv, a többihez csak olyan tankönyv van, ami elavult, vagy részben fedi az anyagot (persze van, amihez van igazán jó, színvonalas tankönyv, és "csak" 16 ezer forint). Ezért a tananyag 80%-át netre pakolják fel a tanárok. E-mailben értesítenek dolgokról - sokszor csak pár órával előtte. Beiratkozni az adott félévre, tantárgyakat felvenni, vizsgára jelentkezni szintén csak interneten keresztül lehet. Sőt. 17:00-kor elindul a vizsgajelentkezés, abban a másodpercben már 6 ember jelentkezik ugyanoda, és 17:06-kor visszanézve azt láttam, hogy már betelt az összes hely azon az időponton, ahova én jelentkeztem. Szóval igen, kell a pénz notebookra.

Globetrotter2014 2012.12.18. 08:47:02

@Szilva09: és ezt miért nem tudod megoldani az egyetemi vagy otthoni desktopról.

Mielőtt beindult a notebook mizéria, az asztali gépek is tudták ezeket. Sőt még van két kiszuperált notebookom nemrégről amiben wifi sincs...

Szilva09 2012.12.18. 08:48:56

@allen99: Engem is megtanítottak osztani - no nem 7 évesen, első osztályosan, akkor betűket és számokat írni tanítottak - , hanem egy-két évvel később. Emlékszem, jó sokat szenvedtem is vele. És be kell vallanom, azóta bizony szépen el is felejtettem, ugyanis soha az életben sehol nem kellett használnom. Szerintem ha morze kódokat magoltatnak velünk anno, még annak is több hasznát venném.

Globetrotter2014 2012.12.18. 08:50:55

@Szilva09: azért a szorzótábla bemagolása azóta is jól jön...

Szilva09 2012.12.18. 08:59:48

@ZF2: Én a vizsgajelentkezést legutóbb itthonról oldottam meg, mert épp nem volt órám. De aki bent ül előadáson éppen, az nem tudja ezt ilyen egyszerűen megtenni. Egyetemi gépről meg azért nem, mert ott - főleg olyan időszakban, amikor sok intézendő van - , sorban állnak a hallgatók, mert nagyon kevés gép van. Előfordult már, hogy egy órát kellett várnom, hogy géphez jussak, és megnézhessem, fennmaradtam-e egy adott kurzuson, vagy ilyesmi. Ezért van helyette ingyenes wifi a hallgatók számára az egyetem egész területén. Ha választanom kellene itthoni gép meg notebook között, az utóbbit választanám.

Szilva09 2012.12.18. 09:01:30

@ZF2: Igen, a szorzótábla jól jön, sőt, az se árt, ha az ember tud integrálni :-)

Globetrotter2014 2012.12.18. 09:04:37

@Szilva09: amint írtam nekem snicns már szatlai gépem, sőt a céges is notebook + dockingstation, de amint írtam, meg lehet oldani nélküle is.

De ha van rá pénz nyilván jobb. nekem is va céges notebook, egy 3 éves családi "Desknote", + Ipad, és 4.7 collos okostelefon. Meg melléje buta.

De ha nem lenne rá erőforrás, a desknote elvinné az összes feladatot.

Szilva09 2012.12.18. 09:11:07

Ja, és pdf-es tananyagokkal is két választási lehetőség van. Vagy kinyomtatod azt a pár ezer oldalt, amivel károsítod a környezetet, és a nyomtató, és a papír sincs ingyen, vagy beviszed az egészet magaddal, és órán közvetlenül a pdf diára jegyzetelsz.

Szilva09 2012.12.18. 09:25:40

@ZF2: Hallgatótársaim jó része dolgozik egyetem mellett, hogy legyen erőforrása - többek között erre is. Meg úgy általában: megélhetésre, mert nagyon sokan vannak, akiket a szüleik nem tudnak (vagy csak nem akarnak) eltartani.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.12.20. 23:09:20

@FinderTab: Azt írtad, minek fizesse meg a költségét. Ez az érvelés a részköltségre is igaz.
Amúgy meg nem én szavaztam le a tandíjat a hülyenépszavazáson, hanem azok, akik most védik a sokkal nagyobb tandíjat.
süti beállítások módosítása