Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.11.14. 11:00 Szalai Ervin

Mi lesz veled LMP?

Címkék: alkotmány pártfinanszírozás bajnai lmp kongresszus együtt 2014

Miközben Bajnai stábja mindent megtesz, hogy az Együtt 2014-et az egyetlen lehetséges alternatívaként mutassa be, és hogy az összefogásra tett kísérletet ért - sokszor valóban túlzásba hajló - kritikákat elhárítsa, bizonyos igencsak fontos kérdésekre rendre megkerüli a válaszadást. Mi lesz 2014 után? Mikor lép be az MSZP, és pontosan mit is hoz magával? A kormányváltás a fő cél, vagy az "alkotmányos rend visszaállítása"?

*

Akik ismernek, jól tudják, kezdetektől igencsak szkeptikus vagyok az LMP-vel kapcsolatban: a környezetvédelmi elkötelezettségük rendre vallási fanatizmusba csap át, szociális érzékenységük pedig alkalmanként közép-amerikai diktatúrák védelmében vagy éppen alaptalan tőke- és vállalkozóellenességben nyilvánul meg. Mindezek mellett azonban még a hozzám hasonló liberális bitangoknak is el kell ismerniük, hogy az LMP képviselte legkövetkezetesebben az alkotmányosság ügyét, és egyedüliként vették a fáradtságot arra, hogy a kis hazánkat pokoli pöcegödörré változtató kampány- és pártfinanszírozási rendszereken próbáljanak meg változtatni.

Egy kis országgyűlési frakció azonban nyilván nem elég a szükséges változtatások végigharcolásához, ezért is érkezhettünk el ahhoz a válaszúthoz, hogy az LMP-nek hétvégén arról kell döntenie, beáll-e a Bajnai Gordon vezette ellenzéki tömörülés mögé, vagy legalábbis milyen feltételeket szabna ehhez.

Nem vagyok sem tagja, sem szimpatizánsa az LMP-nek, mindenesetre előttem mindenképpen csorba esne a párt becsületén, ha fenntartások nélkül sétálnának be egy volt MSZP-s kormánytagokból, és pár hónap múlva garantálhatóan magából az MSZP-ből álló tömörülésbe. Félreértés ne essék, szerintem semmi kivetnivaló nincs abban, ha parlamenti pártok koalíciós megállapodásokat kötnek egymással - sőt, minél több párttal hajlandóak tárgyalni, annál jobb - a közös jelöltállítás azonban még ebben a nagyon igazságtalan választási rendszerben is fenntartásokkal kezelendő.

Amennyiben elfogadjuk azt a véleményt, hogy a jelenlegi alkotmányos rendszer megváltoztatása csupán nulladik lépés egy normális kormányzáshoz, akkor valóban hűnek kéne maradni a "történelmi helyzethez": az egy dolog, hogy minden ellenzéki erőt egy karámba terelünk az "alkotmányos rend visszaállításához", de egy teljesen másik dolog, hogy ezután még négy évig asszisztáljunk egy döntően MSZP-s kormányzáshoz.

Bajnaiék pontosan azt ismerték fel nagyon ügyesen, hogy a jogállamiság visszaállításának szükségességével megspórolható a programok és szervezeti érdekek valódi összebékítése, és simán át lehet venni a kormányzást szükségszerűségekre és történelmi szükségszerűségekre hivatkozva.

*

Meglepődnék, ha az LMP nem sétálna bele jóhiszeműen ebbe a csapdába, ami hosszabb távon egyértelműen a torgyánosodás-kisgazdásodás irányába mutat. Egyedül annyi kiutat látok számukra, ha kizárólag alkotmányozás céljából fognának össze a többi ellenzéki erővel, és Karácsony Gergely eredeti felvetésével összhangban az Alkotmánybíróság jogköreinek helyreállítása, a választási rendszer igazságosabbá tétele, az alkotmányozás feltételeinek tisztázása, a felesleges szimbolikus sallangok kidobása és a kampány- és pártfinanszírozás reformja (!!!) után, de legfeljebb egy év múlva, új országgyűlési választásokat írnának ki, ahol valóban már egy normális alapokon nyugvó ország új kormányáról lehetne szavazni.

Ha az LMP helyében lennék, biztosan ehhez kötném az együttműködést. Persze simán lehet, hogy Bajnai és az MSZP nem menne bele, mert ők azért meglovagolva az alkotmányosság helyreállításának ellenzéki igényét, mégiscsak inkább kormányozni akarnának régi-új alkukkal és pénzemberekkel a háttérben. Meg persze az is lehet, hogy még így se lenne meg a kétharmad, vagy kiesne az LMP, vagy igazából bármi történhetne. De legalább az LMP emelt fővel vághatna neki 2014-nek, és a választóknak is lenne egy apró reménysugár, hogy igenis lehet tisztességes, nyilvános és nem egymás megfélemlítésén alapuló megállapodásokat kötni a politikában. Kicsit mégiscsak más lenne.

 

 

76 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr374903332

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország választ – LMP kongresszus 2012.11.15. 01:33:34

Különös mellékhatása lehet a médiában futó intenzív kampánynak, amely arról akarta meggyőzni a magyar társadalmat és az LMP-seket, hogy szövetségre kell lépniük Bajnaiékkal (Bajnai+Együtt2014+MSZP+DK+Kuncze). Az LMP-sek és az egész társdalom is ráébred...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.14. 13:48:56

ne álljon be. schiffer semmiképp. karácsony abban a bandában az egyetlen,akit érdemes hallgatni. a többi gyakorlatilag egy vicc

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.14. 13:54:24

Aki az MSZP-hez csapódott ezidáig minduntalan elpusztult.

Lásd MDF, SZDSZ, ...

Bajnai pedig csupán az MSZP és méginkább Gyurcsány ejtőernyőse.

Szarnak itt a jogállamra. 2014-től majd újra szemkilövés, MSZP-s pártpropaganda a TV-ből, síkságra alagút völgyhíd, mint régen.

Közben munkanélküliség és államadósság megduplázása.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.11.14. 14:00:57

Aki ebben az országban összeállt valakivel vagy kivált valakiből, az mindig elpusztult. Lehet kőkemény feltételeket kötni, ha párttá szerveztetik magukat és ott már a gyökerek lesznek többségben. Mert ha Bajnai bejut a döntéshozásba, akkor ott olyan elvek érvényesülnek, amik idegenek az LMP gazdaságpolitikai felfogásától és úgy általában Magyarország pozíciójától az EU-ban.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.14. 14:03:30

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: kár, hogy az MDF soha nem állt össze az MSZP-vel, ahogy az SZDSZ is 94-2010 között, csak úgy 16 éven át volt kormányon és a parlamentben. ennyi idő alatt összefogás nélkül is eltűnnek pártok. de akkor kérlek írd már le, mi történt a kdnp-vel, a kisgazdákkal és a lungo drom nevű szervezettel!

@Member: tényleg? és mi Magyarország pozíciója az EU-ban?

Qrvkmny 2012.11.14. 14:04:49

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Te meg komám, egy fideszes ökör vagy !
Hazaáruló, mint minden fideszes !!!

rockjano 2012.11.14. 14:12:09

Kedves Posztoló

Te melyik világban élsz???

Az LMP számára semilyen választási lehetőség nincs.

Vagy valahogy (kérdés hogy hogy) csatlakoznak a szövetséghez és azon belül megpróbálnak minél hagsúlyosabb szerepet játszani (hangsúlyosabbat mint a valós súlyuk) vagy eltünnek a politikából.

Ez a választási rendszer ezt predesztinálja ez is a célja.

Nincs más lehetőség.

A 4K-val meg nem kell foglalkozni mert nem is léteznek

És az E2014 vezető ereje az MSZP-lesz akár tetszik akár nem...

gnme 2012.11.14. 14:16:32

lmp ->

Miaú miaú röfögött a macska

Mert többnyelven beszél, mint a Sugár András.

Napsugár, napsugár, süss nékem kalácsot,

Kalácsból csinál majd, asztalos farácsot.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.14. 14:23:50

@Schindler Pistája: szerencsére a büdös nácik, mint amilyen te is vagy, na azok pl soha nem fognak hatalomra kerülni. és majd eljön a nap, mikor prágához hasonlóan pesten is kiállnak az emberek és jó alaposan pofán vernek titeket az utcán is

fradra 2012.11.14. 14:33:36

"Bajnai stábja mindent megtesz, hogy az Együtt 2014-et az egyetlen lehetséges alternatívaként mutassa be"

Bajnainak és stábjának semmit nem kell tennie, hogy az Együtt 2014-et az egyetlen lehetséges alternatívaként mutassa be. A Fidesz által írt választójogi törvény teszi őket az egyetlen lehetséges alternatívává. Akinek fontos a jogállam, az akkor is az Együtt 2014-et fogja támogatni, ha a résztvevők némelyikétől esetleg kirázza a hideg. És ezt a helyzetet a Fidesz idézte elő.

"a közös jelöltállítás azonban még ebben a nagyon igazságtalan választási rendszerben is fenntartásokkal kezelendő"

Mindenkinek joga van ezt gondolni, de a teljes igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy a közös jelöltállítás elmaradása viszont gyakorlatilag a Fidesz támogatását jelentené.

luis5 2012.11.14. 14:35:45

Az LMP nemsokára rohadtul fog csodálkozni h milyen pöcegödörben dagonyázik, Bajnai, Kuncze, Gyurcsány együtt.
És nem lehet más a politika. Vagy az elegáns, de gerincet megtartó semmibe hullás, vagy önmaguk pofánköpése. Ez a választék nekik is a 4k-nak is.

Állam-vizsga 2012.11.14. 14:42:02

Én is reszpektálom az LMP-t hogy nem ugrott egyből fejest.
Az ötletet hogy 1 év után, miután a Fidesz rombolását visszaállították új választásokat írjanak ki jónak tartom, habár egy bibi van. Ha nem sikerül az ellenzéknek 2/3-ot szerezni akkor 4 éves vegzálás lesz csak, de inkább mint újabb 4 év rombolás.

czjanos 2012.11.14. 14:45:49

A politika az a kompromisszumok művészete. Aki képtelen a kompromisszumokra, az csak rövid életű lehet a politikai porondon. Ez még a diktátorokra is igaz, persze ott azért hosszabb lehet az idő az elbukásig.

gomorra 2012.11.14. 14:52:05

@luis5: Nem igaz amit írsz, így csak egy cinikus, kellő önbizalom nélküli, érdektelen ember ír. Lehet más a politika, ebben a kis hülye országban ezt még kevesen tudják s hiszik, de lehet más. Sehol a világon nincs ilyen sötét az emberek fejében, majd ha már nem lesz mit enniük, akkor biztosan más lesz, felkötik orbánt s gyurcsányt, s hogyne lenne mindjárt más a politika.

Ha nem cinikusok s belenyugvó emberkék alkotnák a társadalmat megúszhatnánk persze akasztás nélkül is, sajnos sok a birka s a cinikus, így nem nagyon van választási lehetőség.

zajos1 2012.11.14. 15:01:11

@rockjano: Hát nem, mert utánuk megint el kell lapátolni majd a kakit, és megint a munkás lesz a rossz

Fimbulwinter 2012.11.14. 15:44:33

Az LMP vezetői túlságosan nyámnyilák és naivak ahhoz, hogy a párt életben maradjon.

2010-ben lehetőségük volt arra, hogy domináns ellenzéki párttá váljanak, de egyszerűen nem tettek ezért semmit.

Ha a 2010-es alkalmat nem baltázták volna el, akkor most nem lenne szüksége a baloldalnak Bajnaira.

Izo 2012.11.14. 15:58:33

Azt kellene felfogniuk, hogy az új rendszer a nagyobb szervezeteknek kedvez. Vagyis az összefogás értelme az, hogy azáltal az ellenzéki pártoknak összesen több mandátumuk lesz, mintha külön indulnának, így az LMP-nek is. Aztán ha lement a választás, és az LMP nélkül is meg van a többség, akkor nem kötelező részt venni a kormányzásban. Vagy akár az említett demokrácia helyreállító intézkedések után mondhatná, hogy akkor ők tovább nem kívánnak ebben a kormányban maradni. De hogy gyakorlatilag ajándékba odaadni mandátumokat a Fidesznek, hát az elképesztő.

AnnabellaM 2012.11.14. 16:00:31

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Az a szép bennetek Fidesz hívekben, hogy meg se próbáljátok érvekkel megvédeni Fideszt és elmagyarázni nekünk tudatlanoknak, hogy miért is jó dolgok azok amik mostanában Magyarországon történnek, ezzel szemben egyetlen dologra vagytok képesek: az MSZP-t, az LMP-t, a DK-t, a Millát, Bajnait meg úgy általában mindenkit fikázni aki nem a Fidesz és nem a Jobbik.

Mi értelme van ennek? Ha hisztek a Fideszben, védjétek meg, magyarázzátok el, hogy miért jó, hogy pl a határontúliak regisztrálhatnak levélben, mi viszont nem, miért jó, hogy csak azon a TV csatornán lehet majd kampányolni, amit többnyrie csak a kormány hívei néznek, miért jók az államosított iskolák, miért jók a minden szinten romló gazdasági adataink, miért jó, hogy hadban állunk a világgal, stb, stb, stb. Ennek a magyarázatát nem váltjátok ki azzal, hogy "köcsög MSZP" meg "emúnyócév"

KG2000 2012.11.14. 16:13:37

Tudomásul kell venni, hogy bármennyire is bonyolult a választási rendszer, egy pártnak politikai értelemben pont annyi súly van, amennyi listás %-ot elért. Közjogilag lehet a parlamentben ennél jóval kevesebb vagy jóval több %-a.

Ha az LMP lepaktál, akkor csak közjogi értelemben lesz nagyobb a frakciólétszáma, de a politikai súlya akkor is a listás %-ának megfelelő lesz. Ezért el kell dönteniük, mi a fontosabb: 10zel több képviselő és az elsüllyedés esélye vagy emelt fővel, függetlenként bekerülni, és még 4 évet keményen dolgozva esetleg megduplázni a támogatottságot. Egy lepaktálás valójában azt bizonyítaná, hogy nem bíznak magukban, a politikai erejükben sem rövid, sem középtávon.

brebum 2012.11.14. 16:22:27

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Azt hiszed, ha a hazugságokat ismételgeted, attól igaz lesz?

1. Gyurcsány nem közokirathamisító, nem adócsaló. Vagy tudsz mutatni erről jogerős ítéletet? Pedig volt itt még külön kormánybiztos is erre a projektre, komolya aparátussal aztán még egy vádemelést se sikerült összehozni. De te azért közokirathamisítózól, mert te vagy itt az egyszemélyes magyar bíróság.

2. Az MDF a büdös életben nem csatlakozott az MSZP-hez semmilyen formában sem, egyetlen "bűnük", hogy nem bújtak bele a Fidesz seggébe mint a KDNP. Akik amúgy önállóan hány szavazatot is szereztek? Persze tudjuk, Fideszes logika szerint "aki nincs velünk az ellenünk", ebbe pedig minden belefér.

Szarnak itt a jogállamra. 2014-től majd újra szemkilövés, MSZP-s pártpropaganda a TV-ből, síkságra alagút völgyhíd, mint régen.

3. Ez a szemkilövőzés már kurvára unalmas. 2006-ban tüntetésnek álcázott erőszakos randalírozások zajlottak, amiket a Fidesz bátorított. Az ilyen tüntetéseket a világ majd minden pontján gumilövedékkel oszlatják fel, ha máshogy nem megy, itt is ennyi történt, se nem több se kevesebb.

Itt van kapásból két példa erre csak az elmúlt hétből:
hvg.hu/vilag/20121112_lengyelorszag_szelsojobboldal_tuntetes
www.origo.hu/sport/magyarfoci/20121109-gumilovedekkel-lottek-a-videoton-szurkoloira-bazelben.html

Ettől még sajnálatos, hogy valaki maradandó sérülést szenvedett ebben szerintem mindenki egyetért, de 2006 október 23-án mindenki tisztában volt vele, hogy kik mellé áll oda, hova megy ki tüntetni és ezzel milyen kockázatot vállal. Ugye aki korpa közé keveredik...

Érdekes ugyanakkor, hogy a tüntetők által okozott károk miatt soha nem aggódtok. Nem mintha a köztulajdonban esett sokmilliós károk nem lennének felháborítóak, de még durvább, hogy számtalan egyszerű magánembernek is hatalmas károkat okoztak a tüntetők. De nyilván azért már nem fáj a szíved, hogy esetleg valakinek élete munkája volt benne azokban az autókban amiket a barátaid felborogattak, felgyújtogattak Budapest szerte.

4. Pártpropaganda most folyik a TV-ből igazán, számtalan független statisztika bizonyítja, hogy a közmédiumok most sokkal elfogultabbak a kormány irányába, mint a rendszerváltás óta bármikor. Ehhez jön még a közpénzből finanszírozott kormánypropaganda, mint pl a 200.000.000 millió forintból finanszírozott IMF kampány, ami ráadásul még hazugság is volt.

5. A síkságra épített alagutakkal kapcsolatban kivételesen igazad van.

6. Abban is igazad van, hogy a völgyhíd pont olyan felesleges volt mint a síkságra épített alaguatak, csakhogy a völgyhidat bizony a Fidesznek köszönheted:

Idézet a Wikipediaról: "A két településsel végül 2000-ben sikerült megállapodni a völgyhidas megoldásról, s azt az önkormányzatok képviselő-testületei 2001 februárjában fogadták el." (csak megsúgom, 2001-ben még vastagon Orbán Viktornak hívták a miniszterelnököt)

De azért nyugodtan hazudj még tovább, azt is szétszedem 1 perc alatt. :)

ob.szerver 2012.11.14. 16:29:28

Az LMP a dunaújvárosi pótválasztáson 14 szavazatot kapott, a sopronin 33-at, a kb. 3000 választásra jogosultból. (Persze ez bp-en több, a kisvárosokban, falvakban kevesebb lett volna.)

Most akkor róluk folyik a vita?

hadri 2012.11.14. 16:32:52

@brebum:

"Gyurcsányos barátod" most elment egy kicsit pihenni, mert ezt még fel kell dolgoznia. Nem biztos, hogy menni fog neki. Szerintem az ilyenek miatt nem vették bele a választási törvénybe, hogy kell a szavazáshoz általános iskola... sok szavazatot veszítene a fityesz.

zajos1 2012.11.14. 16:34:13

@brebum: Megtudod mutatni a szakdogáját?

Jolka40 2012.11.14. 16:37:07

Hát csak ennyire lehet más a politika? Tojni Magyarország érdekeire, mert tűzön-vizen át meg kell őrizni az imázst, hogy mi mindenkivel szemben állunk, ha demokratikus, ha nem?

zajos1 2012.11.14. 16:37:28

@brebum: kötelező volt megépíteni??? Amúgy egy értelmű, hogy a rendőrség rászorította a tömeget a szélsőjobbra, akkor csak egy szikra kellet (ja az Gyurcsány volt- olvasd a jelentést)
Úgy látszik nem éltél még a napkelte idején (párt keltének csúfolták)

brebum 2012.11.14. 16:38:30

@hadri:

Hát igen, kicsit már meguntam, hogy ezek folyton ugyanazokat a címszavakat dobálják be, aminek nagyrésze egyszerű hazugság, a mardék meg vagy csúsztatás vagy valójában a Fidesz bűne.

zajos1 2012.11.14. 16:39:19

@Jolka40: Magyarország érdeke, hogy a Bajnai és társai soha ne jussanak vissza a hatalomba, mert akkor teljesen végünk (teljes eladósítás..., lásd a románokat most piszkálják megint)

brebum 2012.11.14. 16:40:42

@zajos1:

Nem, mert szerintem nem is írt szakdolgozatot, de ez csak magánvélemény - lévén jogerős ítélet ezt se mondta ki soha. Ettől viszont még nem lesz se adócsaló, se közokirathamisító, amit kedves elvtársad állított róla.

Schmitt Pál PhD-je megvan már?

KG2000 2012.11.14. 16:42:08

@brebum: A 2006. október 23-i rendőrterror oka az volt, hogy Gyurcsány nem mondott le ill. nem mondatták, pedig le kellett volna mondania már az öszödi beszéd kiszivárogtatása után. Azért kellett volna lemondania, mert 2006-ban választási csalással nyertek, amelyet zárt körben el is ismert a cinkostársai között 2006-nyarán. Ez a cinkosbeszéd szivárgott ki. Minden valódi demokráciában a kormányfőnek ilyen esetben azonnal le kell mondania. ha pl. a ma imádott Bajnait már 2006-ban megtették volna miniszterelnöknek, akkor lehet, hogy az MSZP nem is vesztett volna 2010-ben, sőt, lehet, hogy szorosan, de nyert volna. A kétharmad jócskán ennek a NEM lemondásnak a következménye.

brebum 2012.11.14. 16:53:37

@zajos1:

"kötelező volt megépíteni???"
Ez kurva jó! :)) Szóval akkor tulajdonképpen azért is az MSZP a hibás, amiért a Fidesz által elfogadott és az érintettekkel jóváhagyatott tervet végrehajtotta? Basszus és még mondják, hogy a Fidesz hívők szemellenzősek. :)) Ez tényleg kész, ez most mindent vitt! :)

"Amúgy egy értelmű, hogy a rendőrség rászorította a tömeget a szélsőjobbra, akkor csak egy szikra kellet (ja az Gyurcsány volt- olvasd a jelentést)

Érdekes, hogy akkor valamiért a Fidesznek feltétlenül a szélsőjobb közelébe kellett szervezni a nagygyűlését, amit azóta valamiért már nem fontos ugyanott megtartani, sőt már megtartani se volt fontos. De akkor muszáj volt. Ne feltsük el, hogy Orbán fel is szólalt ugyanazon emberek előtt a Kossuth téren, akiktől aztán a Fidesz megemlékezés résztvevőit szerinted a rendőrségnek kellett volna elválasztani. Erre mondják, hogy összenő, ami összetartozik. Aki akart hazament (Orbánnak is sikerült).

Ezzel kapcsolatban idézném neked Kerényi Imrét, a kommunista pártállam korábbi rendezvényszervezőjét és a Fidesz hivtalos "alkotmányasztalosát", 2005-ből egy Fidesz rendezvényről:

"Az, hogy szeretem a hazámat, az nulla. Az, hogy jó hazafi vagyok, az nulla. Most cselekedni kell. Aki szereti a hazáját, az lépjen be a polgári körök hadseregébe. Az a cél, hogy 8-12 éves periódusban nekünk kell uralkodni. Nekünk, a történelem uralkodó országának vissza kell szerezni a hatalmat. Ha ők győznek, forradalmat kell csinálni. "

index.hu/belfold/forr1220o

Ezek után ne játszuk már az eszünket 2006-tal kapcsolatban... ;)

"Úgy látszik nem éltél még a napkelte idején (párt keltének csúfolták) "

A Napkelte egyetlen, reggeli műsor volt az M1-en ami a kormányt szogálta ki és mellesleg még az MSZP kormányzása idején megszűnt - szerencsére. Most viszont az MTV műsorstruktúrájának nagy része (beleértve a Híradót, az Estét, stb) ezt a célt szolgálja és hajtja végre, olyan korábban sosem látott eseteket produkálva mint pl Lomnici Zoltán kitakarása, ami azért még a kommunizmusban is durva lett volna.

dr kíváncsivagyok 2012.11.14. 16:57:44

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
"Aki az MSZP-hez csapódott ezidáig minduntalan elpusztult."

Ja...ja...és milyen jól járt a Kisgazdapárt is Orvbánnal ?!

Pepibubó 2012.11.14. 16:58:54

@KG2000: Nagyjából igaz, de 2014-ben "egy kicsit" késő lesz bocsánatot kérni 2006-ért, a népellenes terrorért, ÁVH-s stílusú brutalitásért, szemkilövésekért.
Most újra hatalomra akarnak kerülni az "alkotmányosság" ígéretével és a kényszerhelyzetükben 1 évre - amikor már kész tény volt, hogy veszíteni fognak - hatalomba engedett Bajnaival.

Most ki tudja, mit ígértek Bajnainak és főleg Gyurcsánynak, aki idén október 23-a előtt, 24 óra alatt tett le miniszterelnöki ambícióiról Bajnai javára. Ugye senki sem hiszi, hogy "ingyen" tette! Nyilván ugyanúgy neki is a zsebében van Bajnai kötelezettségvállalása, mint a többi MSZP-s háttérfigurának.

"Bajnai és az MSZP nem menne bele, mert ők azért meglovagolva az alkotmányosság helyreállításának ellenzéki igényét, mégiscsak inkább kormányozni akarnának régi-új alkukkal és pénzemberekkel a háttérben."

Hát persze, hogy nem mennének bele a pénzeszsákban turkálás vágyott 4 évének megkurtításába. Az LMP totális bukása lenne, ha belemenne az MSZP utcájába.

"Alkotmányosság", MSZP - 2006. "fényében"! Hát persze! Tollas a hátunk?!

dr kíváncsivagyok 2012.11.14. 16:59:23

Az LMP , ha nem csatlakozik be sem jut a parlamentbe.....

dr kíváncsivagyok 2012.11.14. 17:02:39

@Pepibubó:
" késő lesz bocsánatot kérni 2006-ért, a népellenes terrorért, ÁVH-s stílusú brutalitásért, szemkilövésekért."

Miről beszélsz ,degenerált...amikor a gyújtogató , kockaköveket dobáló csürhét szétoszlatták ? A világon mindenhol így tesznek !!!! Nézted a Lengyeleknél mit csináltak a csürhével ??

Blogger Géza 2012.11.14. 17:03:21

@rockjano: Mi a fenéért tűnnének el? Át kell lépniük az 5%-os küszöböt, ami már lassan két évtizede érvényben van, ennyi a feladat. 2010-ben megoldották, miért ne oldhatnák meg 2014-ben?

brebum 2012.11.14. 17:04:04

@KG2000:

Az, hogy Gyurcsány Ferenc nem mondott le, még senkit nem jogosít arra, hogy rendőröket dobáljon/verjen, autókat gyújtogasson, kirakatokat törjön be. Ha elolvastad az általam belinkelt cikkeket, láthatod, hogy más országokban ennél sokkal kevesebbért is előveszik a rendőrök a gumilövedéket, szóval ez a rendőrterrorozás ugyan kurva jól cseng, ettől még nem igaz. Egész biztos vagyok benne, hogy történtek visszaélések, amik maximálisan elítélendők, de abban is, hogy azért a rendőri fellépés az esetek túlnyomó többségében maximálisan indokolt volt.

Azon pedig már csak röhögni tudok, ha szerinted Gyurcsány hazugságát csak az őszödi beszéd bizonyította és csak attól lett illegitim a kormányzása, ezzel szemben Orbán legitimitását cseppet se csökkenti, hogy ezer szálon teszi az ellenkezőjét mindannak amit korábban ígért/mondott. A különbség kettőjük között pusztán annyi, hogy az ő őszödi beszéde még nem került ki. Szóval ne vicceljünk már ezzel a ki hazudott meg ki nem dologgal, annál nevetségesebb műfelháborodást mint amit 2006-ban egyesek előadtak még nem látott a világ.

De legalább röhöghetett rajtnuk a világ egy jót:
www.thedailyshow.com/watch/mon-september-25-2006/headlines---hungary-man

Pepibubó 2012.11.14. 17:06:23

@brebum:
Még az is lehet, hogy elhúzták a libacombot a róka előtt és az ráharapott, ráfaragott.

Bármennyire fáj is, fogadd el elvtárs, hogy az ÁVH-s farkasnak nem volt kötelező a "demokratikus" álarcát ledobva a népre támadni, forradalma kitörésének 50. évfordulója napján!

Ha a fideszes szervezők részéről volt ebben előrelátás, akkor csak azt tudom mondani, hogy ügyesek voltak. Nem elegánsak, de ez nem menti a másik oldal népellenes brutalitásának minősítését, az emiatt teljes joggal elszenvedett 2/3-os vereséget.

Blogger Géza 2012.11.14. 17:06:55

@Állam-vizsga: Karácsony elég vicces kedvében lehetett, amikor ezt kitalálta. Eleve abból indult ki, hogy majd a baloldal 2/3-ot szerez, és átír mindet, majd a 2/3-os többsége birtokában "lemond". Mind a kettő elég valószínűtlen...

Karcolt lendület 2012.11.14. 17:07:12

@brebum:
"Ettől még sajnálatos, hogy valaki maradandó sérülést szenvedett ebben szerintem mindenki egyetért, de 2006 október 23-án mindenki tisztában volt vele, hogy kik mellé áll oda, hova megy ki tüntetni és ezzel milyen kockázatot vállal. Ugye aki korpa közé keveredik..."

Ez egy önmentegető mese, nem igaz.
Amíg a ballib oldal nem számol le a saját legendáival, csakhogy ne kelljen azt mondani, hogy hát tényleg erkölcstelen barmok voltak a politikusaink, hogy ezután kitüntették Gergényiéket, addig nehezen várhatják el bármilyen erkölcsi minimum betartását a másik oldaltól.

@ob.szerver:
Az LMP például ott cseszte el, hogy ezeket az időköziket nem használta fel arra, hogy a jelentőségüknél sokkal komolyabban véve felvonuljon, agitáljon, hálózatot építsen - edzen. (OK, biztos Karácsony veresége bennük volt.)

@poszt:
Na, ez egy tisztességes megközelítése az LMP problémájának, szemben például a tegnapi sajtkészítős cikkel...

the_line 2012.11.14. 17:07:53

Ha az Lmp képtelen bárkivel is - legalább szigorúan programalapon, "vészhelyzetben"- együttműködni, akkor mi a fenéért szavazzak rájuk? Tök mindegy uggyanis, hogy tételezzük fel, nagyon egyetértek a céljaikkal, ha együttműködésre képtelensége miatt, örökös ellenzéki elszigeteltségre van ítélve a pártom... Ekkor ugyanis a céljaiból úgysem fog semmit keresztülvinni, lesznek majd már a bizottságban elkaszált módosítóik, javaslataik, amikre a kutya se fog figyelni. Csak akkor tudna érdemben beleszólni a dolgokba, ha kormányközelbe kerülne, ha nem is koalícióban, de a választási együttműködés cserében kicsikarná pár neki tetsző dolog támogatását. Ebből jól is ki lehet jönni, de azt várni, hogy az LMP 30-40 százalékos, országosan majdnem mindenütt nagy párt legyen, hát arra lehet várni...

Emellett kormánypártként vagy királycsinálóként sokkal nagyobb súllyal tudná megmutatni magát. Egy koalícióba meg nem kell feltétlenül belehalni(lehet olyan, hogy óriási lökést ad egy kis partnak külföldi példák szerint), csak jól kell politizálni, nem hagyni, hogy a másik párt felszalámizzon vagy bekebelezzen. De hát jól kell csinálni...

Pepibubó 2012.11.14. 17:08:12

@dr kíváncsivagyok:
Degenerált bolsevik vagy ám te! Hány tisztességes járókelőt soroljak fel, akit tönkretettek az ÁVH-s brutalitásotokkal?!

brebum 2012.11.14. 17:08:33

@Pepibubó:

A 2006-os randalírozók és az őket felbújtok vajon mikor kérnek bocsánatot azoktól, akiknek autóit felgyújtották, felborították, kirakatüvegeit betörték? Mikor kérnek bocsánatot az országtól, amikor a köztulajdont rongálták? Mikor kérnek bocsánatot a rendőröktől, akiket molotov koktéllal, utcakövekkel dobáltak, vasrudakkal ütöttek?

kutyás majmok vagytok (törölt) 2012.11.14. 17:09:12

@KG2000: "A kétharmad jócskán ennek a NEM lemondásnak a következménye."

Mert ha lemondott volna, akkor az mszp-re szavaztál volna te is, ugye? Mivel kábítasz már megint errefelé, te szararcú Orbán-tálib?

Blogger Géza 2012.11.14. 17:10:01

@rockjano: "És az E2014 vezető ereje az MSZP-lesz akár tetszik akár nem... " Kérdés, hogy azon kívül lesz-e bármilyen "ereje", ha az LMP nem csatlakozik. Az MSZP1 (Mesterházy) összeáll MSZP2-vel (Bajnai), és az MSZP3-mal (Gyurcsány.) Remek, eljutottunk a 2010-es felálláshoz, ez a banda kapott akkor 19%-ot.

Pepibubó 2012.11.14. 17:12:05

@brebum: Az egyik törvénytelenség indokolja a másikat mi?! Az ÁVH-"egyetemen" biztosan ezt tanították az Andrássy út 60. pincéjében!

Raboljunk bankot, mert más is megtette?! Szép kis "rendőr" lehetsz.

kutyás majmok vagytok (törölt) 2012.11.14. 17:13:52

@Blogger Géza: "Kérdés, hogy azon kívül lesz-e bármilyen "ereje", ha az LMP nem csatlakozik."

Mit fáj az neked, turul buzi? A kérdésed nem kérdés számodra: neked a Viktor mellett a helyed, ő fizet. Addig is örülj és kíméld meg a rendes embereket a baromságaidtól. Magad miatt aggódj, fideszbolsi.

brebum 2012.11.14. 17:14:00

@Pepibubó:

Ja értem, tehát akik molotov koktélokat dobáltak a rendőrökre azok nem bűnösök, akik családok autóit gyújtották fel azok nem bűnösök, ezek tök természetes dolgok, tulajdonképpen az ünnep részei október 23-án. De bezzeg a rendőrök, akik felolszlatták őket, azok "ÁVH-s terrorerrők" mind?

"Ha a fideszes szervezők részéről volt ebben előrelátás, akkor csak azt tudom mondani, hogy ügyesek voltak. Nem elegánsak, de ez nem menti a másik oldal népellenes brutalitásának minősítését, az emiatt teljes joggal elszenvedett 2/3-os vereséget. "

"Népellenes brutalitás", milyen szép kifejezés egy randalírozó csürhe megfékezésére. De a Fidesz ügyes volt és ez a lényeg, csak a cél számít, az eszköz nem. Szóval tulajdonképpen elismered, hogy a Fidesz gerjesztette az erőszakot, a Fidesz gerjesztette az egész helyzetet, mégis az MSZP tehet róla. Mert nekik igazából csak lemondani lett volna szabad, mert Orbán Viktor azt izente? Persze tudjuk, látjuk a Fidesz diktatúra működéséből, hogy mi az elképzelése Orbán Viktornak a demokráciáról, majd 2014-ben véleményt is mondunk róla. Az azért sokat elárul, hogy abból a 2/3-ból 0,1/3-ad van csak meg. :)

zajos1 2012.11.14. 17:16:51

@brebum: Lehet hogy elhangzott, lehet hogy nem de tény, hogy a rendőrség szakszerűtlen munkája vezettet ide... (akikről azt állította Gyurcsány milyen profik sicc.)A Fidesz mindig ugyan oda szervezett... úgy hogy ne akard ezt is ráfogni...
A Napkelet egyértelműen a szocik műsora volt, és a megszűnés oka, hogy senki se nézte...

zajos1 2012.11.14. 17:18:09

@brebum: Gyurcsány: hazudtunk éjjel és nappal... szerinted kellet ezt gerjeszteni, és javaslom szedjél nyugtatót, mert mindjárt agyvérzést kapsz! :D

brebum 2012.11.14. 17:18:25

@Pepibubó:

"Az egyik törvénytelenség indokolja a másikat mi?!"

Én pont az ellenkezőjét állítom ennek, de igazából nem lep meg, hogy egy átlag Fidesz hívő szövegértése konvergál a nullához.

A kommunistázásodat pedig ne nekem címezd, hanem ezeknek a Fideszes/KDNP-s Uraknak és Hölgyeknek:

Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag
Matolcsy György - MSZMP tagk
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag
Chikán Attila - MSZMP tag
Pintér Sándor - MSZMP titkár
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Fónagy János - MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Szabadi Béla - MSZMP tag
Varga Mihály - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Viktor - Gimnáziumi-egyetemi KISZ titkár
Kövér László - KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Pozsgai Imre - MSZMP KB tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag
Hoffmann Rózsa - MSZMP tag, orosztanár

zajos1 2012.11.14. 17:25:21

@brebum: Kifogytál az érvekből? Akkor szoktátok be dobni ezt, de kevés embert tudnál mondani aki az értelmiségből ne lett volna köze a rendszerpárthoz, de ezeknek nem lövettek a népre, nézzük kik ők valójában, ajánlom a Wikipédiát:

Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront utolsó alelnöke, aki résztvet a rendszer váltás előmozdításában, Bibó szakkollágium alaőítója! Tagja volt az MSZMP-nek, de a pártban nem töltött be vezető tisztséget.
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök. (Pénzügyminiszterségéhez kapcsolódik az első (és eddig utolsó) kétéves állami költségvetés elfogadása. Pénzügyminiszteri munkájának első két évében az Orbán Viktor vezette kormány szigorító költségvetési politikát folytatott és a csökkenő GDP-arányos államháztartási hiány ennek következtében 2001-re megközelítette az euró bevezetése feltételének számító legfeljebb három százalékos mértéket. Járait nem szervezték be, de útijelentéseket küldött a III/II-nek (gazdasági elhárítás)
Matolcsy György - MSZMP tag1989-ben lépett be a rendszerváltáskor, hogy a privatizációs ügyekre figyeljen ,III/2 ügynök, ennek semmi nyoma nincs, ezért alaptalan.
Csurka István - III/3 ügynök, Mit keres itt?
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag. (ugye csak párttag lehettet ilyen pozícióban!),, III/2 ügynök (még a Wikipédia sem írja…).
Chikán Attila - MSZMP tag, (1981-ben védte meg a közgazdaság-tudományok kandidátusi, 1999-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Közgazdaság-tudományi Bizottságának, a Marketingtudományi Bizottságnak és a Logisztikai Bizottságnak lett tagja. 1997 és 2000, valamint 2004 és 2007 között a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlésének doktori képviselője volt. 2010-ben az Akadémia levelező tagjává választották. 2003-ban a Svéd Királyi Mérnöki Akadémia külső tagja lett. Akadémiai tisztségei mellett többek között a Nemzetközi Készletezési Tudományos Társaság főtitkára,).
Pintér Sándor - MSZMP titkár, nem titkár hanem tag (rendőr volt).
Boross Péter - MSZMP tag (1956-os tevékenysége után csak a rendszerváltáskor vált újra politikailag aktívvá.) Már nyugdíjas.
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag, az lehet, de az eddigi egyetlen miniszter akit a szakma egyöntetűen elfogadott…( nincs a politikában).
Boros Imre - MSZMP-titkár III/2 ügynök D-8 (stop.hu/belfold/boros-imre-szt-tiszti-multja-miatt-nem-kapott-posztot/837873/, ahogy kiderült!!)
Balogh Gyula - MSZMP tag (ez ki?).
Mikola István - Hazafias Népfront, elnök.( 1989 és 1990 között az átalakult Hazafias Népfront alelnöke volt!!!).
Fónagy János - MSZMP tag. (A rendszerváltás előtt a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt, ahonnan 1985-ben (!) lépett ki. Politikai tisztséget ebben az időszakban nem viselt. )
Vonza András - MSZMP tag (Írott forrás? Mert én nem találtam.)
Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr, (és mint kiderül repült…)
Varga Mihály - KISZ titkár( írott forrás?) 1988-ba!!! Fidesz-tag
Deutsch Tamás - KISZ titkár. (1986-ban kezdte meg egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Tanulmányai során a Bibó István Szakkollégium tagja volt. 1988-ban aktív részese volt a Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) megalakulásának, a párt egyik alapítója, illetve egyik szóvivőjévé választották (a párt operatív irányítását akkor a szóvivői testület vitte). 1989 augusztusában Prágában a Vencel téri tüntetésen Németh László Ákossal és Kerényi Györggyel együtt letartóztatták, mivel „Virággal jöttünk, nem tankkal” feliratú transzparenssel vettek részt a tüntetésen, később bírósági ítélettel kiutasították Csehszlovákiából őket. Ekkor váltak országosan ismertté.)
Orbán Viktor - Gimnáziumi-egyetemi KISZ titkár lehetséges, de mint a többiek, szakítottak még a rendszerváltás előtt a KISZ-el.
Kövér László - KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Pozsgai Imre - MSZMP KB tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag
Hoffmann Rózsa- MSZMP tag, A rendszerváltás előtt a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt, a pártból 1988-ban ! lépett ki. 1966-ban érettségizett a budapesti Kossuth Zsuzsa Gimnáziumban. 1971-ben francia–orosz szakos középiskolai tanárként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1985-ben szerezte meg a doktori fokozatot.

brebum 2012.11.14. 17:26:36

@zajos1:

Csak enyire futja tőled? :) Most akkor mi van a völggyhíddal?

"Lehet hogy elhangzott, lehet hogy nem de tény, hogy a rendőrség szakszerűtlen munkája vezettet ide... (akikről azt állította Gyurcsány milyen profik sicc.)"

Én maximálisan egyetértek abban, hogy a rendőrség 2006-ban sok esetben szakszerűtlen volt. De a rendőrterrozás gusztustalan csúsztatás, mint ahogy a szemkilövőzés is (bár biztos direkt lőtték ki valakinek a szemét, hogy aztán a jobboldal az idők végezetéig ebből szerezzen magának muníciót, sőt biztos Gyurcsány személyesen adta ki az utasítást, hogy szemeket kell kilőni, de mivel ugye a szem nehéz célpont, így csak egyet sikerült)

"A Fidesz mindig ugyan oda szervezett... úgy hogy ne akard ezt is ráfogni..."

Azért én csak megcáfolom ha nem haragszol. :) Tavaly pl nem is volt fontos megszervezni a Fidesz gyűlést, sőt Orbán Viktor még csak Magyarországon se volt október 23-án:
index.hu/belfold/2011/10/17/elmarad_az_oktober_23-i_fidesz-gyules/

"A Napkelet egyértelműen a szocik műsora volt, és a megszűnés oka, hogy senki se nézte... "

Hol írtam, hogy nem a szocik műsora volt? Az övék volt, egyértelmű, de pont ezért emlékszel így rá te is, mert csak ez az egy műsor volt az övék, nem az összes. És igen, szerencsére senki se nézte, viszont a mostani MTV-s műsorokat se nézik sokkal többen és azok mégse szünnek meg, vajon miért. Neked jó ez most, hogy csak a saját véleményedet hallhatod a köztévéből? Én baromira unnám. Nem lenne jobb, ha valóban független lenne a köztmédia? A Fidesznek most lehetősége lett volna ilyenné tenni, mégse tette.

Laciii 2012.11.14. 17:34:44

Nem rendőrök voltak. Zsoldosok, azonosító nélkül (illegális viperával), vagy a fékek és ellensúlyok a maszoposoknak nem szükségesek?

brebum 2012.11.14. 17:36:27

@zajos1:

Én fogytam volna ki? Minden egyes feltevésedre reagáltam, te vagy az aki elhalgatsz dolgokat. Mellesleg kicsit unom, hogy Fidesz hívek ÁVH-znak (pláne itt, az LMP kapcsán) miközben soraik között ül egy rakás MSZMP tag meg KISZ titkár.

Mindenesetre kösz, hogy kiegészítetted a listát, egy csomóról nem is tudtam, hogy ők is komcsik voltak (néhányról nem is hallottam eddig). Így már érthető, hogy miért nem akarja a Fidesz nyilvánosságra hozni az ügynökaktákat!

Mondjuk meglep, hogy pont te írtad ezt ide, nem is igazán értem, hogy mit akarsz ezzel, büszke vagy rá, hogy ennyi komcsi van a Fideszben vagy mi? :)

belekotty 2012.11.14. 17:40:16

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: "Lásd MDF" - Őööööö... az MDF kihez is csapódott? És a kisgizdák?

brebum 2012.11.14. 17:40:26

@zajos1:

Én halál nyugodt vagyok, nem tudom miért kellene idegesnek lennem, de köszi, hogy aggódsz, megható. :)

Gyurcsánnyal nem tudom mit akarsz. Hazudott, és? Orbán nem hazudott? Ne vicceljünk már...

belekotty 2012.11.14. 17:41:14

@Schindler Pistája: Szia nácikám! Még mindig árulod a Mein Kampfot?

belekotty 2012.11.14. 17:44:40

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Különben mit szólnál ha Gyurcsány feljelentene téged csupán a nickedért, mint Papcsák egyes kommentelőket?

brebum 2012.11.14. 17:46:05

Úgy látom, végetért a munkaidő a Fidesz székházban. :)

valasz a KE-nek 2012.11.14. 17:49:36

@AnnabellaM:
Elfogadhatom a kihívást én?
Mondjuk játszunk úgy, hogy te szépen leírsz egy dolgot érvekkel, ami nem tetszik én pedig válaszolok szépen érvekkel, hogy én hogy látom.
Egyszerre egy dolog legyen terítéken, hogy ne lehessen tetszőlegesen változtatgatni a témákat.
Na? OK?

AnnabellaM 2012.11.14. 18:24:23

@valasz a KE-nek:

Na lássuk akkor, kezdjük a választási regisztrációval:

A Fidesz két dologgal indokolta a választási regisztrációt, egyrészt a határon túliak szavazásával, másrészt a szavazatvásárlás megszüntetésével. Mondom, hogy mi nem stimmel ezzel.

- Szavazatot vásárolni ugyanúgy lehet a regisztráció ellenére is, aki szavazatot akar vásárolni az már most is tudja, hogy kire akar majd szavaztatni, a regisztráció pillanatában is tudni fogja és ahogy szavazni el tudta hordani az embereket, úgy regisztrálni is el tudja hordani őket. Legfeljebb többe kerül/kétszer kell fizetni, de nem hiszem, hogy ez bármelyik nagy párot meggátolná bármiben, szóval ez az érv, számomra nem elfogadható.

- A határontúliak szavazati jogát eleve vitatom (az állampolgárságukat nem!), de az egy másik kérdés lenne, maradjunk a regisztrációnál. Magyarországon van lakcímnyilvántartás, tehát bőven elég lenne azoknak regisztrálni, akik a lakcímnyilvántartásban nem szerepelnek. Ezt is elég lenne csak egyszer, legközelebb csak akkor, ha változik a lakcímük, a választásonkénti kötelező regisztráció rengeteg felesleges bürökratikus munkával és így rengeteg felesleges kiadással jár, pláne így, hogy azoknak is regisztrálni kell, akik egyébként szerepelnek a magyar lakcímnyilvántartásban.

Ide tartozik, hogy amennyiben elfogadjuk a regisztráció tényét, akkor sem indokolja semmi, hogy csak személyesen a jegyzőnél vagy ügyfélkapu belépéssel lehessen regisztrálni, pláne nem, hogy eközben a határon túliak regisztrálhatnak levélben is.

Bár a létező magyar lakcímnyilvántartás miatt eleve hamis példa, a Fidesz rendre az USÁ-t hozza fel példaként a regisztrációra - ahol nincs lakcímnyilvántartás - ellenben az USÁ-ban a most elfogadott magyar választojogi törvényben meghatározottnál jóval egyszerűebben lehet regisztrálni, sok államban pl. konkrétan a választás napján, a szavazóhelységben is meg lehet ejteni a regisztrációt, általánosan viszont számos közintézményben és az interneten is lehet regisztrálni (a hazai ügyfélkapu regisztrációhoz hasonló hozzáférés nélkül is!)

Összességében tehát a regisztráció szükségessége eleve nem indokolt, a regisztráció lehetséges módjai pedig még akkor se felelnek meg egy demokrációban elvárható szintnek, ha a regisztrációt magát elfogadnánk. A demokrácia egyik legfontosabb intézménye a választás lehetősége, minden demokratikus pártnak arra kell illetve kellene törekednie, hogy a választásokon minél többen vegyenek részt, minél többen éljenek alkotmányos jogukkal így a létrejövő kormány minél érősebb választói felhatalmazással rendelkezzen! A most módosított választójogi törvény rendelkezései azonban tökéletesen ellentétesek ezzel a felfogással, feleslegesen nehezítik meg az állampolgároknak, hogy alkotmányos jogukkal éljenek, gyakorlatilag csak a biztos pártszimpátiával rendelkezőknek biztosítva így lehetőséget a választásra, a bizonytalan szavazók kizárásával. Ha ehhez hozzávesszük azt a tényt, hogy a Fidesz már többször is pont a bizonytalan szavazókon bukta el a választást, akkor a szavazói regisztrációt nem nehéz úgy értékelni, hogy a Fidesz azokat szándékozik ezzel kizárni a demokratikus választásból, akik jó eséllyel ellene szavazhatnának.

Remélem megfelelően kifejtettem a kérdést, várom tehát válaszod az alábbiakban:

- Mi indokolja választási regisztráció szükségességét, különösen az anyaországi, lakcímnyilvántartásban szereplő magyar állampolgárokra? Kérlek azokat a szempontokat ne írd, amiket már előre megcáfoltam.

- Mi indokolja a regisztrációs lehetőségek szűk körét?

- Mennyiben járul hozzá a regisztráció ahhoz, hogy a 2014-ben létrejövő kormány minél szélesebbkörű választói felhatalmazással rendelkezzen? Különösen abból a szempontból, hogy a szavazást szükségtelenül megnehezíti, így a nem kellően erős pártszimpátiával rendelkező szavazókat, az nem kellően elszánt, vagy a regisztrációs időszakban bármilyen okból akadályoztatott szavazókat kizárja a választásból?

Várom részletes válaszod. Már megvan a következő kérdésem is. :)

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.14. 18:30:53

@Blogger Géza: nyertek a barátaid ordas nagy hazugságokkal, rontották a gazdasági mutatókat, a külkapcsolatokat, a vállalkozók helyzetét. nőttek az adók, nem egyszerűbb, hanem bonyolultabb lett az adórendszer. nálunk a legmagasabb az áfa az eu-ban, a földeket nem a helyi gazdák, még csak nem is sikeres agrárvállalkozók kapják, hanem a fidesz holdudvarának oligarchái. leírom még egyszer, hátha jobban eljut a csökött fideszes agyadig, tehát igen, a fidesz oligarchái. minden létező társadalmi réteget átvertek, nem kis részben a szociális transzferekből élő szavazókat, akiknek nem 4, hanem 8 éven át, a világválság kitörése után is hazudtak, mint a vízfolyás. elfoglalták az összes létező intézményt, el fogják a jegybankot is, megírták a legpofátlanabb választási törvényt, amit a világ valaha látott. fehéroroszország szintjén van a demokráciánk, de lassan a gazdaságunk is. az lmp-nek egyedül a városokban, azon belül is budapesten van bázisa, ahol egyébként is el lesz picsázva a kormányoldal, arról nem beszélve, hogy a szavazóik kicsit sem olyan hülyék, mint a vezetőik, vagyis a választás nem az, hogy bajnai vagy ellenzékiség, hanem az, hogy bajnai vagy semmi, totális beégés. ami nyilván minden politikai párt célja természetesen. és ezek után idejössz te, ahogy minden fórumra is már ki tudja mióta, fogod magad és elkezdesz brutális módon hazudni és csúsztatni. nem az a baj, hogy fideszes vagy, ennyi jellemhiba még beleférne. hanem az, hogy olyan ordas bűnöző módjára hazudozol, hogy azt jóérzésű ember alig bírja tolerálni. remélem eltűnsz a süllyesztőben egyszer ezzel a rendszerrel együtt

2012.11.14. 19:13:23

@dr kíváncsivagyok: Ha meg csatlakozik, akkor meg eltűnik. Fene se érti ezt...

@ob.szerver: Baján meg több mint 7%-ot kapott, egy korábbi dunaújvárosin meg 10% körül ért el, ha jól emlékszem. Kétségtelen, vidéken gyengébbek.

Blogger Géza 2012.11.14. 19:24:47

@balage_81 reloaded: Ez nagyon vicces volt. :) Ilyenkor mennyi a vérnyomásod?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.14. 20:29:53

@Blogger Géza: ismertem egy fidelitas-tagot az első kormányzásuk idején. nagyon nagy önbizalma volt a fiúnak, tudod, az az igazi kis fidesznyik köcsög volt, aki azt hitte, hogy ő szarta a spanyolviaszt, mert a "győztesek" táborát gyarapítja. mindig biztos volt a következő győzelmükben, úgy mondta a mantrát, mint senki más, fideszes ékesszóló volt a lelkem, kár is szépíteni. aztán jött 2002 és lefagyott az arcáról a mosoly. próbálkozott egy darabig magyarázni a semmit, de aztán rájött, hogy csak magából csinál (még nagyobb) hülyét. te is ilyen srác vagy, az arcod, mint a kombájn, de a lelkiismereteddel neked kell elszámolnod, nem nekem. te győztes fideszes, te.

valasz a KE-nek 2012.11.14. 22:05:48

@AnnabellaM:
Na, akkor essünk neki!

Abban igazad van, hogy a regisztráció nem zárja ki a szavazatvásárlás lehetőségét. De, ahogy te is megállapítottad, megnehezíti. És ha emiatt csökken a megvásárolt szavazatok mennyisége, az bizony a demokrácia nagy nyeresége lesz. Mert abban gondolom egyetértünk, hogy ha tudatlanok sör-virslitől elkábulva szavaznak bármilyen irányba, az nem demokrácia.

Ahogy látom azt te sem vitatod, hogy a határontúliak szavazata miatt regisztrációra szükség van, csak azt kérdőjelezed meg, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkezőknél indokolt-e.
Én úgy gondolom itt is szólnak érvek a regisztráció mellett.

Egyrészt a regisztráció során nemcsak a szavazási igényt kell regisztrálni, de azt is jelezni kell, hogy az adott egyén a kisebbségi listán szeretne képviselőt küldeni az Országgyűlésbe, vagy a többségi listán. Az új választási törvény ugyanis évtizedes alkotmányossági mulasztást pótol be azzal, hogy biztosítja a kisebbségek képviseletét az Országgyűlésben. A lakcímnyilvántartás nem lenne elegendő ennek regisztrálására.

Továbbá a lakcímnyilvántartás szerinti automatikus regisztráció továbbra is tág teret engedne a szavazatvásárlási technikáknak, egyáltalán nem nehezítené meg annak lehetőségét.

A bürokráciára való hivatkozásod sem helytálló, hiszen a jelenlegi rendszer is bürokráciával jár. Eddig minden választópolgárnak kiküldték az értesítést, hogy szerepel a választók nyilvántartásában. Azoknak is, akiknek esze ágában sem volt szavazni (lásd még kidobott pénz). Aki nem kapott értesítést, annak jelentkeznie kellett a lakcíme szerinti jegyzőnél. Hoppá, ez tök ugyanolyan, mint a javasolt regisztráció! És még csak ügyfélkapus jelentkezésre sem volt lehetőség. És aki bízva abban, hogy a lakcímnyilvántartás alapján automatikusan felkerül a szavazók listájára, nem jelentkezett a jegyzőnél, az bizony hiába ment szavazni a szavazás napján.
Amit te javasolsz, hogy csak azoknak kelljen regisztrálni, akik nem szerepelnek a nyilvántartásban, vagy változott a címük, szemernyivel sem csökkenti a bürokráciát, sőt. Honnan tudnák, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban? Vajon hányan felejtenék el, hogy három évvel ezelőtt költöztek és meg kell újítani a regisztrációjukat?
Egyáltalán nem tartom bürokratikusabbnak a jelenlegi rendszernél azt, hogy négyévente egyszer a szavazni szándékozók regisztrálják magukat.

Állításoddal szemben tehát igenis indokolható a regisztráció szükségessége.

Ami a regisztráció módját illeti itt csak azt kifogásoltad, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkezők miért nem szavazhatnak levélben. Amennyire a híradások alapján tudom, ennek a lehetősége az ombudsman adatvédelmi aggályai miatt nincs meg. Az meg gondolom egy kompromisszum eredménye, hogy a határontúliak esetében elfogadta, mert ott más úton nem biztosítható a regisztráció. Mindenesetre ez valóban egy olyan terület, ahol a tapasztalatok alapján esetleg érdemes lesz felülvizsgálni a döntést. Bár nem gondolom, hogy a leveles regisztráció elmaradása bárkit korlátozna választójoga gyakorlásában.

Teljesen egyetértünk abban, hogy a minél nagyobb választási részvétel kívánatos dolog egy demokráciában. Ez azonban csak szükséges, de nem elégséges feltétele egy demokráciának. A szocializmusban 99% felett volt a részvételi arány, de mégsem volt demokrácia. Egy jól működő demokráciához az is kell, hogy a választók tudatosan legyenek képesek dönteni saját és az ország sorsa felől.
Állításaid, miszerint a regisztráció és annak módja korlátozza a demokráciát, nem igazolhatóak és pusztán általad igazoltnak vélt hipotéziseken alapulnak. Semmivel nem igazolható állításod, hogy a regisztráció csak a biztos pártválasztóknak biztosít választási lehetőséget és kizárja a bizonytalanokat. Mindenkinek lehetősége van regisztrálni, ehhez nem kell biztos választónak lenni! Elég, ha valaki abban biztos, hogy szavazni szeretne. Utána már elég, ha a szavazófülkében dönti el kire fog szavazni. Nem gondolom, hogy túlzott elvárás lenne a választópolgárokkal szemben, hogy 15 nappal a választás előtt legalább annyit eldöntsön, hogy akar-e szavazni. Ráadásul valójában még ennyit sem kell eldöntenie. A legbizonytalanabb ember is elmehet regisztrálni, aztán vagy megy szavazni, vagy nem.
Látható tehát, hogy a regisztráció ténye nem korlátozza a bizonytalan szavazókat, így hát eszmefuttatásod arról, hogy mindez a Fidesznek kedvez a bizonytalanok kizárásával teljesen alaptalan állítás.
Arról nem is beszélve, hogy ez az egész spekuláció, mert olyan következményeket tulajdonít az új szabályozásnak, ami még meg sem történhetett. Várjuk meg, hogy a gyakorlatban mi lesz. Az biztos, hogy az új szabályok sem korlátoznak senkit választójoga gyakorlásában, ily módon maximálisan megfelelnek a demokratikus elveknek.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.14. 23:10:05

@valasz a KE-nek: "tudatlanok sör-virslitől elkábulva szavaznak bármilyen irányba, az nem demokrácia." - sajnos az is demokrácia. ők ugyanolyan emberek, mint te. ha nekik egy sör-visrli kombó elég ahhoz, hogy leszavazzanak egy pártra, akkor nekik ez a véleményük és kész. vagyis tök mindegy nekik, hogy ki nyer. szomorú? igen, az. de ez ellen mondjuk oktatással, munkahelyteremtéssel és felnőttképzéssel kellene küzdeni (népfőiskolák pl), semmiképp sem bürokratikus eszközökkel. most annyit értek el, hogy a szavazatok vásárlói (akik esetében nem vagyok benne biztos, hogy nincs ott a fidesz is) kicsit nagyobb költségekkel számolnak, mert előbb viszik regisztrálni, utána szavazni a szerencsétleneket. egyébként önkábítás a szavazói tudatosságot vizsgálgatni. egy diplomás marketinges vagy egy orvos is lehet tök hülye a politikához, ráadásul hazudnak is neki, tehát az, hogy végül leszavaz egy hülye pártra vagy nem ismeri a tényeket, ugyanúgy esélyes. eleve mi a jó döntés? ez úgyis utólag derül ki mindig. illetve a demokrácia mint tudjuk, a többség akarata, de semmiképp sem a jó-rossz programok terepe - ismét sajnos.

a dolog megoldása szerintem az adófizetéshez kötés lenne (aki biz adót befizet, 2 szavazata van pl), de ezt itthon úgyis lehetetlen megcsinálni

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.14. 23:15:39

@valasz a KE-nek: "Nem gondolom, hogy túlzott elvárás lenne a választópolgárokkal szemben, hogy 15 nappal a választás előtt legalább annyit eldöntsön, hogy akar-e szavazni" - de, pontosan az! engedd meg neki, hogy akkor foglalkozzon politikával, amikor szeretne. ez a dolog azt teszi lehetővé kitűnően, hogy akit állampolgári jogának megfelelően nem érdekelt egyáltalán az egész téma, az ne mehessen el szavazni már akkor sem, ha az utolsó két hétben hall valami vérlázító baromságot, ami pont megváltoztatná a véleményét és ami miatt esetleg elmenne szavazni. ráadásul a limitált regisztrációs időszak igen nehézzé teszi az olyan emberek életét, akiknek nincs idejük ezzel foglalkozni (külföldi kiküldetés, túlóra, stb). én ismerek olyat, aki már most mondta, hogy ő nem fog tudni sorban állni az önkormányzatnál. hadd ne soroljam. ez egy védhetetlen ügy, pont azoknak kedvez, akik még időben mozgósítják a médiájukkal az egyébként is vérszagot érző táborukat

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2012.11.15. 23:33:34

Visszatérni az alkotmányos keretekhez? Ez elsőre OK: ne legyen visszamenőleges hatályú jogalkotás, kurzustörvényeket(pl. konkrét adónemek meghatározása) dobáljuk ki az alkotmányból. Jogfosztó választási törvénynek megágyazó passzusok szintén kuka.

De aztán felmerül az a kérdés is, hogy van-e egyáltalán egyértelmű hagyomány, amihez visszatérhetünk. Persze van, de az csak része a korábbi gyakorlatoknak, nem egy korábban volt és követhető állapot. Sólyom László néha választott politikusként viselkedett, ami szereptévesztés volt, akkor is ha Sólyom politikusi profilja még meg is süvegelhető. Bihari Mihály közvetlen demokratáskodása és szociális népszavazásosdia is megint egy önálló világ. És ennek a mostani alkotmánybíróságnak adnánk vissza hatalmat? Akinek le kellett volna mondania, hiszen éppen az alkotmányosságot nem volt képes megvédeni. Amúgy asszem ezt sokkal jobban kifejti Tokfalvi Elek (Hirszerző, Kapitalizmus.hu) egyik másik vonatkozó írásában.

Na de ennek ellenére, ha akarom értem, hogy mi lehetne ez az alkotmányozási cucc. Amúgy ebbe nyilván a Fideszt és a Jobbikot is be kéne vonni.

Ja és amúgy van ennél egy minimálabb együttműködési verzió is: a 4K, csak egy normális választásig, vagyis csak egy normális választási törvény megírásáig működne együtt.

valasz a KE-nek 2012.11.16. 11:18:17

@AnnabellaM:
Hol vagy AnnabellaM? Remélem sóvárgásod a Fideszt érvekkel megvédők után nem tűnt el azonnal, amint megjelent egy!

AnnabellaM 2012.11.17. 05:49:13

@valasz a KE-nek:

Amint megjelent egy? Már megbocsáss, de én azonnal reagáltam a "kihívásodra", neked meg közel 4 óra kellett a válaszhoz, sajnos ezt nem állt módomban itt kibekkelni, azóta pedig nem értem rá.

Menjünk pontról pontra:

Egyrészt, én pont azt mondom, hogy a választási regisztráció érdemben nem nehezíti meg a szavazatvásárlók dolgát, konkrétan ezt írtam: "Legfeljebb többe kerül/kétszer kell fizetni, de nem hiszem, hogy ez bármelyik nagy párot meggátolná bármiben".

A "sör-virslisek", ahogy te írod attól nem fognak csődbe menni, ha kétszer kell sört/virslit venni. Mindazonáltal, ez az egész szavazatvásárlás történet eleve egy mariginális probléma. Tudtommal nem volt még olyan választás Magyarországon, ahol az előzetesen mért közvéleménykutatási adatokkal szemben drasztikusan más eredmény született volna és akárcsak felmerülhetett volna a gyanú, hogy ez szavazatvásárlás következménye.
Egyetlen olyan esetről tudok ahol jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy itt bizony szavazatvásárlás történt (azt is egy Fideszes képviselő érdekében követték el).

Nem mellesleg abban sem tudok egyetérteni, hogy "tudatlanok sör-virslitől elkábulva szavaznak bármilyen irányba, az nem demokrácia", mivel szavazatot vásárolni nem csak pénzzel, hanem hazugsággal, félrevezetéssel is lehet, ami ellen végképp nem véd a regisztráció. Ha megnézed a Fidesz mai, illetve a 2010-es támogatottságát, láthatod, hogy cirka 2 év altt, igen jelentős számú szavazó pártolt el tőlük, minden bizonnyal azért, mert nem azt kapták, amire 2010-ben szavaztak, úgy érezhetik, becsapták őket, így felmerül a kérdés, mennyiben különbözik a sörrel vásárolt szavazat, a hamis ígéretekkel vásárolt szavazattól, hisz a szavazó végeredményben így is-úgy is önszántából szavazott, az akkori tudásának megfelelően, a saját érdekében. Ez ellen tehát a regisztráció semmilyen formában nem véd.

Amit a kisebbségi listával kapcsolatban írsz, arra ugyanaz igaz, mint a határontúliak szavazására: elég lenne annak regisztrálni, aki kisebbségi listán akar jelölni. Ahogy a célcsoport nevében is benne van, ismét egy kisebbségről beszélünk, értelmetlen tehát, hogy 8 millió választásra jogosultat zavarjunk el a jegyzőhöz egy párszázezres ilyen-olyan okból különleges helyzetben lévő választópolgár miatt.

Azt a mondatodat egyáltalán nem látom helytállónak, miszerint "a lakcímnyilvántartás szerinti automatikus regisztráció továbbra is tág teret engedne a szavazatvásárlási technikáknak, egyáltalán nem nehezítené meg annak lehetőségét.", a fent és korábban már részletezett okok miatt.

A bürokráciával kapcsolatban több dologban is tévedsz: Egyrészt a lakcímnyilvántartáson alapú rendszer maximálisan bürokrácia mentesen működött, hiszen az értesítéseket teljesen automatizált folyamattal lehetett eljuttatni a címzettekhez, se az államnak, se az állampolgároknak nem volt ezzel semmi különösebb dolga - ráadásul értesítő levelet 2014-ben is kapni fogunk!
A jelenleg elfogadott rendszer ugyanakkor hatalmas bürokratikus terheket ró az önkormányzatokra. Egy 2009-es adat alapján mindössze 780.000 állampolgár rendelkezett ügyfélkapu regisztrációval, ha feltételezzük, hogy ez a szám azóta elérte az 1 milliót, akkor is ott van még 7 millió állampolgár, akiknek mind-mind személyesen kellene elmenni a jegyzőhöz és regisztrálni, a dolog természeténél fogva MUNKAIDŐBEN! Ha a 2010-es választás részvételi adatait vesszük figyelembe, ahol hozzávetőlegesen 5 millió választópolgár szavazott, akkor is 4 millió állampolgárnak kell személyesen regisztrálni! Kérlek ne mondd, hogy ez a 4 millió személyesen megjelenő választó nem jelent nagyobb bürokratikus terhet, mint az automatikusan kiküldött levelek.

A levelkhez hozzá kell még tennünk, hogy a kormány többször is kezdeményezett ebben a ciklusban "Nemzeti Konzultáció"-nak nevezett akciója legalább akkora bürokratikus teherrel járt, mint a választási értesítők automatikus kiküldése, tehát ha "Nemzeti Konzultációra" van ilyen kapacitás, akkor ne mondjuk már, hogy pont az országgyűlési választásokra nincs.

Aki a jelenlegi rendszerben nem kapott értesítést, az az éresítés elmaradásából tudhatta meg, hogy valószínűleg nem szerepel a választói névjegyzékben, így nem érte jogsérelem, az így regisztrálandó polgárok száma megintcsak marginális a névjegyzékben szerpelő állampolgárokkal szemben.

Arra kérdésedre, miszerint "Vajon hányan felejtenék el, hogy három évvel ezelőtt költöztek és meg kell újítani a regisztrációjukat?" csak azzal tudok reagálni, hogy ebből is jól látszik, milyen értelmetlen ez az egész folyamat. Amikor ugyanis valaki elköltözik, új lakcímkártyát se felejt el kérni, az új lakcímkártya igénylésével egyidejűleg pedig regisztrálhatna is. De várjunk csak, hát tulajdonképpen így működött egész eddig a rendszer! Az állam így is-úgy is tudni fogja, hol laknak az állampolgárai - ez még akkor is így lenne, ha a "varjuk a gombhoz a kabátot" elv alapján kitalált "töröljük el a lakcímnyilvántartást" bullshit meg is valósulna, hiszen legalább az önkormányzatoknak akkor is muszáj nyilvántartást vezetnie az ott élőkről.

Ezzel kapcsolatban viszont nekem is fel kell tennem a kérdést, hogy amennyiben a regisztráció szükségességéről semmilyen értesítést nem kapunk, vajon hányan fognak megfeledkezni a regisztrációs időszak határairól, a regisztráció módjáról? Ne felejtsd el, hogy mi, akik életvitelszerűen használjuk az internetet, ráadásul még élénken érdeklődünk is a politika iránt, csupán egy elenyésző kisebbség vagyunk, szerinted ha most az utcán 100 embert megkérdezünk, hogy vajon tudja-e, hogy a 2014-es választásra mikor és hogy kell majd regisztrálnia, hány ember tudná a helyes választ?
A lakosság tájékoztatása a megváltozott viszonyokról hatalmas költségekkel fog járni és még úgy is rengetegen lesznek, akik tájékozatlanság miatt lemaradnak.

Mindezeket figyelembevéve, továbbra is ragaszkodnom kell ahhoz, hogy a regisztráció feltétlen szükségessége semmilyen ésszerű érvvel nem indokolható, mind az államnak, mind az állampolgároknak bonyolítja a választást, mindezt kimutathatatlan előnyökért cserébe.

A regisztráció módjával kapcsolatban megintcsak nem sikerült meggyőznöd. Ha egyszer valami adatvédelmi agályokkal jár a belföldi szavazók számára, akkor az adatvédelmi agályokkal jár a határontúli szavazók számára is. Ha valami "még elfogadható" szintű adatvédelmi agályokkal jár a határainkon túl, akkor az ugyanúgy "még elfogadható" szintű adatvédelmi agályokat jelentene a határainkon belül is.
Épp ezért teljességgel elfogadhatatlan ez az indoklás a határon túli és a Magyarország területén élő szavazók megkülönböztetésére, ha egyszer valami adatvédelmi szempontból aggályos, az akkor is aggályos lesz, ha a határon túl "más úton nem biztosítható a regisztráció". Ráadásul ez az állítás nem is igaz, hiszen ha tőlem elvárják, hogy menjek el a jegyzőhöz vagy regisztráljak az ügyfélkapura, akkor a határon túli szavazó esetében is ugyanúgy elvárhatjuk, hogy menjen el a legközelebbi konzulátusra vagy regisztráljon ő is az ügyfélkapura. Ahogy korábban írtam, eleve igazságtalannak tartom, hogy olyanok szavazhassanak akik nem élnek életvitelszerűen Magyarországon (mindegy, hogy trianon vagy egy londoni állás miatt kerültek ebbe a helyzetbe), de ha már ennek ellenére bele akarnak szólni országunk működésébe, akkor igenis vegyék a fáradtságot és legalább a legközelebbi konzulátusunkra fáradjanak be - ha már ugye a levelezés adatvédelmi agályokkal jár. Ha az állampolgárságukért el tudtak menni, nem hiszem, hogy a regisztráció esetében ez kivitelezhetetlen lenne.

Mint ahogy korábban is megjegyeztem, az ügyfélkapun nem regisztrált állampolgárok esetében a személyes regisztráció igenis komoly problémát jelent, hiszen regisztrálni csak ügyfélfogadási időben lehet: azaz munknapokon, munkaidőben. (Itt jegyezném meg, hogy az ügyfélkapu regisztrációhoz is legalább egyszer személyesen el kell menni egy okmányirodába, természetesen szintén munkaidőben.) Nem kevesen vannak olyanok, akiknek nem egyszerű csak úgy szabadnapot kivenni azért, hogy regisztráljanak, több olyan embert is ismerek akinek még az is komoly problémát okoz, hogy egyáltalan egy fogorvoshoz eljussanak, szóval igencsak szűklátókürű állítás az, hogy a leveles regisztráció hazai elmaradása ne jelente nehézséget. Ráadásul ezt minden egyes választás - beleértve a népszavazásokat is - el kell majd játszani, azoknak is, akiknek az ég világon semmilyen adatuk nem változott!

Azt írod: "Egy jól működő demokráciához az is kell, hogy a választók tudatosan legyenek képesek dönteni saját és az ország sorsa felől."

Kérdezem én, hogy tudnak tudatosan dönteni az ország sorsáról azok, akik nem élnek ebben az országban, sőt rossz esetben még csak nem is jártak itt soha? Mert ne felejtsük el, hogy az egész választási regisztráció rájuk hivatkozva valósul meg! Mindemellett pedig vissza kell kanyarodnom egyrészt a szavazatvásárlással kapcsolatban írtakhoz, másrészt ahhoz a tényhez, hogy az ország lakóinak csak egy elenyésző hányada foglalkozik a politikával olyan szinten mint mi. Ez egyébként így van rendjén, nem várhatod, pl egy egyszerű kétkezi munkástól, hogy politikai elemzéseket olvasgasson és naprakészen kövesse a GDP alakulását, ettől még a saját bőrén ugyanúgy érzi, hogy az ország abba az irányba halad-e, amit ő magyar állampolgárként elvárna vagy sem. Ha igen, akkor az aktuális kormányra fog szavazni, ha nem, akkor arra a pártra amelyik az ismeretei szerint az ő elveit képviseli. Pont erről szól a demokrácia, hogy minden állampolgár a saját benyomásai alapján, szabadon választhasson még akkor is, ha a saját benyomásai pusztán azon alapulnak, hogy hónapról hónpra egyre többe kerül minden, miközben egyre kevesebb a pénze!
Ezt a demokratikus jogot kurtítja most meg a regisztráció, elhallgattatva azokat, akik nem elég aktívak a politikában, de ettől függetlenül ugyanúgy adófizető magyar állampolgárok mint én vagy te, tehát a véleményuk akkor is ugyanannyira számít, még ha kevesebb tudáson is alapul.

Mindezek egyértelműen igazolják, hogy a regisztráció igenis kizárja a bizonytalan, nem kellően elhatározott szavazókat a választásból, így jelentősen korlátozza a demokráciát. Nem tartozik szorosan ide, de az a tény, hogy a Fidesz a kampány lehetőségét is csökkentette, szintén negatívan fog hatni a részvételre, hiszen rengeteg olyan ember van, aki alapvetően legyint a politikára és legfeljebb csak kellő győzködöés után veszi a fáradtságot, hogy elmenjen vasárnap szavazni (egyik - amúgy Fidesz szavazó - jóbarátom tipikusan ilyen), mostantól viszont ezeket az embereket még arra is rá kell majd venni, hogy elmenjenek munkaidőben regisztrálni! Ne mondd, hogy szerinted komolyan nem fogja ez befolyásolni a bizonytalan szavazók választási aktivitását!

Amit a Fidesz és a bizonytalan szavazók viszonyáról írtam az egyértelmű tény, kérlek vedd a fáradtságot és nézz utána a korábbi választások tapasztalatainak.

Sajnálatos módon nem kaptam tőled választ az egyik nagyon fontos kérdésemre:

- Mi indokolja a regisztrációs lehetőségek szűk körét?

Bár nem látom be a valós okokat a hazai leveles regisztráció elvetése kapcsán, az egyszerűség kedvéért most fogadjuk el, hogy ok, az nem lehet, de miért nem lehet ügyfélkapu regisztráció nélkül, online regisztrálni? Miért nem lehet több állami intézményben regisztrálni, olyanokban is, ahol esetleg a regisztráció munkaidőn kívűl is megoldható lenne? Ha mindez amerikában megoldható, nálunk miért nem?

Hogy mennyire érdemes próbálkozni ezzel az egésszel a gyakorlatban, azt jól mutatja egyrészt az a tény, hogy a legfrisebb hírek szerint a választási törvény annyira előkészítetlen, hogy a kormány még az utolsó utáni pillanatokban is kalapál rajta, mivel konkrétan egymásnak is ellentmondó szabályokból rakták össze, másrészt pedig igencsak nem elhanyagolható tény, hogy a magyar állampolgárok közel 80%-a ellenzi a válsztási regisztrációt, a Median felmérése a alapján még a kormánypártiaknak is csak 44%-a támogatja! Az, hogy a kormány ilyen körülmények között is kritikátlanul ragaszkodik a megvalósításhoz, sajnos nem éppen abba az irányba mutat, hogy a demokrácia megújítása és kiszélesítése lenne a céljuk, épp ellenkezőleg.

Ha ez még mindig nem győzne meg, linkelek még néhány további, részletes elemzést a regisztráció hátrányaival illetve a demokratikus jogokra gyakorolt negatív hatásaival kapcsolatban:

Sólyom László írása:
www.komment.hu/tartalom/20121112-solyom-laszlo-irasa-a-magyar-alkotmanyossagrol.html?SYSref=NONE&cmnt_page=1

TASZ:
tasz.hu/politikai-szabadsagjogok/elozetes-valasztasi-regisztracio-az-altalanos-es-egyenlo-valasztojog

Példák a választási regisztrációra más országokból:
www.origo.hu/itthon/20120927-peldak-a-valasztasi-regisztraciora-a-vilag-kulonbozo-orszagaiban.html

www.millamedia.hu/2012/10/03/kell-e-nekunk/

Várom válaszod!

valasz a KE-nek 2012.11.17. 23:29:06

Egy lépéssel előrébb vagyunk, abban tehát nincs vita, hogy
1, a magyarországi lakhellyel nem rendelkezőknek kell regisztráció
2, magyarországi lakhellyel rendelkező, de nemzetiségi listán szavazni kívánóknak kell regisztráció

A regisztráció szükségessége tehát, „az anyaországi, lakcímnyilvántartásban szereplő magyar állampolgárokra” vonatkozóan immár nem vitatott.

Ami vitatott az a regisztráció kiterjedtségének mértéke, azaz, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkező, nem nemzetiségi szavazókra is vonatkozzon-e.

A kormány azon indoka, hogy a regisztráció szűkíti a szavazatvásárlás lehetőségét, szerintem méltányolható és igazolhatóan demokratikus cél. Abban is megegyezik a véleményünk, hogy a regisztráció bár korlátozza, teljesen nem szünteti meg a szavazatvásárlást. Ellenvetésedre, hogy a regisztráció érdemben (tényleg, mikortól érdemi a korlátozás?) nem korlátozza a szavazatvásárlást azt válaszolom, hogy ha bármilyen mértékben korlátozza már jó, valamint a korlátozás mértéke erősen összefügg a regisztráció módjával. Nyilvánvaló, hogy ha bárki az utolsó pillanatig egy egyszerű aktussal regisztrálhat - mondjuk egy internetes felületen csak meg kell adnia az adatait, vagy egy egyszerű levélben nyilatkozni – az valóban nem korlátozza érdemben a szavazatvásárlókat és a regisztrációnak sem lenne semmi értelme. Hiszen akkor a szavazatvásárló egyszerűen csak begyűjti az adatokat, majd saját maga regisztrálja a megvásárolni kívánt szavazókat. Ha ellenben már a regisztrációhoz is személyesen el kell cipelnie minden egyes személyt, akkor az jelentősen megnehezíti a szavazatvásárlók dolgát.

Jogos felvetés, hogy a fürdővízzel ne öntsük ki a gyereket is, azaz túlságosan szűkre se szabjuk a regisztráció lehetőségét, mert az meg indokolatlanul korlátozná a tisztességes választókat.
Te azt állítod, hogy a regisztráció mostani módja túlzottan korlátozza a szavazókat, mert
1, mindössze kb 1 millió választónak van csak ügyfélkapus regisztrációja
2, a maradék négymillió választani vágyó csak munkaidőben tud majd regisztrálni és sokaknak erre nem lesz lehetősége

Erre azt tudom mondani, hogy a választásokig még cirka másfél év van hátra. Ráadásul állításoddal ellentétben ügyfélkapus regisztrációt munkaidőn túl is el lehet intézni. A kormányablakok reggel nyolctól este nyolcig várják a kedves ügyfeleket, ahol az ügyfélkapus regisztrációt elintézhetik, ami nemcsak a választási regisztráció, hanem számos egyéb ügy intézése kapcsán is megkönnyíti majd az életüket.
Ugyanez vonatkozik a személyesen regisztrálókra is. A regisztrációra lesz kb. nyolc hónapjuk és a munkaidőn túl is nyitva tartó kormányablakoknál megtehetik.

És egy meglepetés! Tényleg az, nekem is az volt, mert erről egy híradás sem szólt, nem is hittem volna el, ha nem a parlament honlapjáról letöltött, a választási eljárásról szóló törvényjavaslatban olvastam volna. (Ezért is jók az ilyen beszélgetések, legalább nemcsak a híradásokra hagyatkozik az ember)
A javaslat szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező szavazóknak is lesz lehetőségük levélben regisztrálni szeptember 1 és 15 között.

És hogy honnan fogják tudni a szavazók, hogy regisztrálniuk kell? Én nem aggódom, ezzel lesz tele minden híradás, a pártok is mindent megtesznek majd, hogy a választók erről értesüljenek, nyilván a kormány is fog tájékoztatási kampányt indítani, a sajtó minden formájában is lesz erről szó, csak az nem fog róla tudomást szerezni, aki nem akar. És csak az nem fog tudni regisztrálni, aki nem akar.

Végezetül játsszunk el azzal a gondolattal, hogy neked van igazad és a regisztráció elriasztja a bizonytalanokat. Állításod szerint ez a Fidesz célja, hiszen a bizonytalanok kizárásával akarja növelni győzelmi esélyeit. Igaz ez az állítás? Nem! Hogy is lehetne, hiszen azt feltételezi, hogy minden bizonytalan szavazó egyben ellenzéki szavazó is. Azaz, ha szavaz, akkor az ellenzékre szavaz és kizárásukkal a Fidesz jó eséllyel csökkenti a nem rá szavazók számát
.
Ezzel szemben a valóság az, hogy a bizonytalanok között vannak inkább a Fideszhez húzó és inkább az ellenzékhez húzó szavazók is. Ráadásul minden felmérés szerint a Fidesztől 2010 óta elbizonytalanodottak növelik a bizonytalanak táborát és ezek a bizonytalanok egyáltalán nem tűnnek tömegesen támogatni egyik ellenzéki formációt sem. A Fidesz érdeke a korábban rá szavazó bizonytalanok visszacsalogatása, nem kizárása.
Arról nem is beszélve, hogy ha valakinek kényelmetlenséget okoz a regisztráció, azok éppen a falusi, kisvárosi környezetben élők, akik a Fidesz törzsbázisát alkotják. Ha a regisztráció tömegeket tántorít majd el a választástól, ahogy állítod, az épphogy a Fidesznek okoz majd kellemetlen perceket, nem az ellenzéknek!

valasz a KE-nek 2012.11.23. 11:54:47

@AnnabellaM:
A világért sem akarlak sürgetni, csak érdeklődöm, hogy mikor sikerül időt találnod az olyannyira óhajtott érvek ütköztetésére?

wahed ithnen 2012.12.02. 21:58:14

@rockjano:

"Vagy valahogy csatlakoznak a szövetséghez és azon belül megpróbálnak minél hagsúlyosabb szerepet játszani vagy eltünnek a politikából. "

szerintem meg épp akkor tűnnének el a politikai életből, ha felolvadnának egy -természeténél fogva - örök ellenzéki E2014 kisebbségi tömörülésben, amiben olyan szélsőséges baloldali képződmények is vannak, mint a bohócvezér, aki olyan kommunista értékrendért küzd, mint pl. a derékszíjasok korengedményes nyugdíja, meg "egy élet egy szakma", stb., valamint egy, a drogosok jogaiért vehemensen érvelő személy.
süti beállítások módosítása