Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.10.24. 08:25 Farkas Gábor

Összefogás helyett széthúzást!

Címkék: köztársaság beszéd milla bajnai haza és haladás együtt 2014

Végre megtörtént amire oly sokan már annyira vártak, elmondta Bajnai Gordon a beszédét. Sok meglepetés nem érhetett bennünket, összefogást hirdetett, kijelölve saját magát annak vezetőjeként, hiszen az Orbán kormánynak mennie kell, és erre ez az egyetlen lehetőség. Ahhoz képest, hogy valószínűleg életében először beszélt ekkora tömeg előtt, kisebb-nagyobb megremegésekkel elég jól megoldotta a feladatát, bepozicionálva magát a nemzet megmentőjeként és az eljövendő új rezsim megalapozójaként. A legjobb védekezés a támadás alapon pár vele szemben megfogalmazott eddigi kritikára is kitért, így szerinte az elmúltnyolcévnek is van felelőssége, és bár nem akart ő politikus lenni, a haza most mégis ezt követeli tőle. Ha ezek rendben voltak, mi is akkor a probléma?

Véleményem szerint az, hogy semmi mást nem csinált, mint felvette Orbán Viktor szerepét, csak az ellenkező oldalról. Sorolta a jelenlegi kormány hibáit – amelyek kétségkívül szép számmal vannak – de azon kívül, hogy szinte minden társadalmi csoportnak megígérte, hogy jobb lesz, nem árulta el, hogy miként is valósítaná meg mindezt. Nem tért ki arra sem, hogy mitől is lenne más a jelenlegi kormányzása, mint a 2009-es volt. Nem beszélt elég részletesen arról sem, hogy miként is lesz itt rezsimváltás, miközben aktívan számít a mostani és korábbi parlamenti pártok részvételére is. Annyit tett, hogy felvázolt egy békés országot, ahol mindenki szereti egymást, szolidáris egymás iránt, a politikusok jófejek és nem lopnak, és mindenki az ország gyarapodásáért dolgozik, ami így meg is fog történni. Sokszor hallottuk már ezt sokaktól, valahogy mégsem ebbe az irányba haladtak a dolgok az utóbbi 22 évben, legfőképp pedig Bajnai előző kormányzati szerepvállalásának idején sem.

A fő problémát mégsem ezek a tényezők jelentik, hiszen van még másfél éve arra az Együtt 2014 mozgalomnak, hogy választ adjon ezekre a kérdésekre, felvázoljon egy társadalmi víziót, és bemutassa részletes programját.

A baj véleményem szerint maga az összefogás és a mozgalom. Céljai és a közös értékei ugyanis Bajnai, Juhász és Kónya szerint is deklaráltan csak annyiból állnak, hogy leváltsa az Orbán kormányt és valamilyen fajta köztársasági revíziót hozzon el számunkra. Egyrészt ez nekem kevés, másrészt elegem van abból is, hogy már megint valami ellen kell szavaznom. Minden választás előtt ugyanaz az a szitu újra és újra. Zárjunk össze, fogjunk össze, mert különben visszatér/hatalmon marad az Orbán, a kommunisták vagy a népnyúzó hazaáruló imperialisták. Elegem van abból, hogy mindig valaki ellen kell szavaznom, és nem valamiért. Nem egy vízióra, nem egy jól összerakott koherens pártprogramra, hanem az összefogásra, hiszen ha nem ezt teszem, akkor elárulom az ügyet, és igazából az ellenséggel vagyok.

Szerintem tehát – bár a választási törvény kétségtelenül ezt sugallja – nem összefogásra van szükség, hanem önálló és kidolgozott programokra, amelyek nem annyiból állnak, hogy Orbántakarodj és demokrácia, hanem a társadalom pluralitását leképezve megjelentetik a különböző társadalom- és gazdaságpolitikai gondolatokat és megoldásokat. Széthúzásra van tehát szükség, többszereplős politikai versenyre, megalapozott és átgondolt programokra, amelyre jó szívvel szavazhat az is, aki nem fekete-fehéren gondolkodik és nem a mindennapi politikai játszmák határozzák meg a véleményét. Ez jelent megoldást Magyarország problémáira, és nem az össznépi kommuna. Azt már megpróbáltuk párszor.

 

 

58 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr614865077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Összefogás helyett széthúzást! 2012.10.27. 13:57:01

Bajnai, Juhász és Kónya céljai csak annyiból állnak, hogy leváltsák az Orbán kormányt.

Trackback: Először és utoljára 2012.10.24. 17:08:03

  Mielőtt teljesen idiótának néznél megnyugtatlak: nem én vagyok az idióta, hanem azok, akik azt gondolják, hogy háborút csúzlival is meg lehet nyerni. Főleg akkor, ha az ellenfeled nem a Pál utcai fiúk közül szabadult, hanem olyan vércse, akinek...

Trackback: Ki kivel harcol? 2012.10.24. 16:05:32

Orbán vs. Bajnai – a mai nap óta ország-világ tudja, az elkövetkező cirka másfél év róluk fog szólni. Eddig a kormány eredményei és Orbán Viktor folyt a csapból is – kérdés, vajon az ellenfele hol kap majd helyet a médiában? Kap egyáltalán? Agyonhallga...

Trackback: Nem sikerült a Békemenetnek újabb rekordot döntenie, csak nem lett meg a 40 millió résztvevő 2012.10.24. 13:50:16

Olvasd a kormányhoz hű forrásokat, rögtön megtudhatod, hogy Orbán beszéde mennyire energikus és jó volt, a Kossuth téren lévő tömeg pedig simán hússzor (megjegyzés: az ötvenszer, százszor vagy milliószor is mehetett volna, ne romboljuk vezérünk te...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milner 2012.10.24. 08:46:54

Hát, előszőr is nem jelölte ki önmagát az egyetlen lehetséges vezetőnek, és szándékoltan nem is programadó beszéd volt ez. Alapértékeket jelölt meg, és lehet azon rugózni, hogy inkább ezernyi alternatíva közül válasszunk, de nem egy olyan helyzetben, ahol a választási rendszert egy kétharmaddal rendelkező egységes tömb írja saját magára érvényességi küszöb nélkül egyfordulósra.

Teng-Hsziao Gerzson 2012.10.24. 08:49:42

Kedves szerző!

Megértem az ellenérzéseket. Meg kell ugyanakkor, hogy kérdezzem, nem vársz egy kicsit túl sokat így egy nappal a hivatalos pályára lépés után? Ha van valami, amivel kapcsolatban nem aggódom, az a vízió (ez szerintem elég jól kiolvasható volt a tegnapi beszédből) és a kidolgozott program ügye. Olvasgass bele a Haza és Haladás honlapján található írásokba és elemzésekbe, szerintem elég koherens egészet alkotnak, ami jó alapja egy programnak. Szerintem nem azért nem kezdték el osztogatni egy dossziéba csomagolva, mert ne lenne mit már most is. Azért nem, mert valószínűleg szeretnék elkerülni, hogy majd - legyünk optimisták - a kormányzó koalícióban keltsen feszültségeket, nem megszavazós játszmákat idézve elő rövidtávú populizmusból születve, hogy egyesek elhatárolódjanak a népszerűtlen intézkedésektől, amik egyébként szükségesek lennének. Nyilvános program akkor lesz majd szerintem, mikor a legtöbb kérdést már lebokszolták egymás között a platformhoz csatlakozó pártok - előbb nincs értelme. Ha már kész lenne, annak egy erőszakosabb üzenete lenne a többi párt számára: itt a programunk, ez lesz, jöttök, és elfogadjátok ellenkezés nélkül. Így mindegyik másik megőrizheti a méltóságát, és magáénak érezheti majd a kész programot - amely lehetőleg inkább Bajnai-féle lesz, és nem egy olyan populista vagy sötétzöld gányolás, amit a jelenlegi ellenzéki pártoktól várnék. Szerintem, Publius, várjunk még ezzel a dologgal. Mint ahogy várjuk ki azt is, hogy a többi párt mennyire lesz kompromisszumkész. A tegnapi beszéd mentalitása elég sok embert megmozgathat a bizonytalanok közül is, és ha világos lesz, hogy mit akarnak a szavazók, lehet, hogy az LMP, MSZP is észhez tér egy kicsit.

labrabbit 2012.10.24. 08:52:53

Én elégedett vagyok Bajnai beszédével. Szólt arról is, hogy azok az emberek is a hazájukért aggódnak, akik épp valamelyik másik tüntin nyomulnak. Kell a megbékélés és a higgadt hangnem.

Persze, kidolgozott program is kell, de ezt bajos lett volna most a színpadról bemutatni. Figyelni fogom a dolgaikat és elvárom, hogy ne ígérgetésekből álljon. Hirdessék meg a szükséges megszorítások programját az élhető jelenért és a jövőért.

laci0011 2012.10.24. 09:04:51

Kedves szerző,elég ha csendesen figyelsz és tanulsz....

Pintér Péter 2012.10.24. 12:40:20

Bonyolult a helyzet valóban. Szerintem Gábor jól látja, hogy hosszabb távon a valódi pluralizmusban van a jövő. Jó lenne egy nem posztkommunista, igazi baloldali Szolidaritás, vagy 4K!, egy zöld LMP, egy ma még nem létező konzervatív-liberális párt, esetleg egy agrárpárt, egy keresztény párt, stb. hogy a társadalom sokszínűsége, a különböző értékek és érdekek is megjelenhessenek.

Az persze egy bonyolult kérdés, hogy egy ilyen gazdasági-politikai érdekrendszerrel szemben első körben nem a legyőzésében kell-e meglátnunk a feladatot. Ez számok kérdése, ha csak együtt lehet leváltani másfél év múlva a Fideszt, akkor egyesülni kell, ha már csak olyan 20-25% lesz a népszerűségük, akkor akár versenyezni is lehet.

P.Guszti 2012.10.24. 14:05:56

Mindannyiunknak össze kell fognunk, hogy 2014-től a kormány újra emelhesse a személyi jövedelemadót, szüntethesse meg a családi adókedvezményeket, újabb hiteleket vehessen fel, a befizetett nyugdíjjárulékokat átadhassa magánbefektetőknek, bocsássa áruba a termőföldet külföldiek részére, privatizálhassa a tömegközlekedést és fellendítse a szerverpark üzletágat.

dr Smittpálelnökúr 2012.10.24. 14:13:25

Azért arra felhívnám a figyelmet, hogy a jelenlegi kormány a gyurcsánytakarodj tartalmú programmal érte el a kétharmadot, tehát nem állítanám olyan határozottan, hogy a meglévő hatalom elutasítása nem elég a váltáshoz.

A másik, amire fel kell hívni a figyelmet, hogy a tegnapi egy "bejelentkező" beszéd volt. Vagy ünnepi. Vagy egy kormányellenes tüntetésen elhangzó beszéd. Ahol az lett volna a legnagyobb baromság, ha nekiállnak és részletesen elkezdik magyarázni azokat az adómódosításokat, alkotmánymódosításokat, stb. amiknek a lehetősége felmerült bennük.

Ha 1-6 hónap múlva sem hallunk részleteket, akkor lesz jogos a kritika.

Kallisztó 2012.10.24. 14:13:52

@dr Kangörény: Neked nem kell összefogni senkivel, elég, ha a fideszre szavazol.

Kallisztó 2012.10.24. 14:14:20

@dr Kangörény: bocsánat, nem neked, hanem a fölötted lévőnek ment a válasz

Kallisztó 2012.10.24. 14:18:33

Igazán nem értem a programot követelőket. EZ komoly?..tegnap, másfél évvel a választások előtt tartott egy beszédet Bajnai és máris a programját kérjük számon? Ez nevetséges.

Akik ilyen számonkéréseket írogatnak egyáltalán hallották mit mondott? Ha majd megvan, hogy kik hajlandók az összefogásra, akkor ezek megegyeznek a követendő irányban. Ha Bajnai letenne egy paksamétát,hogy ezt tessék aláírni, akkor az nem összefogás lenne, hanem ultimátum.

elwood 2012.10.24. 14:21:03

@P.Guszti:

akkor szavazz majd viktorra

"újabb hiteleket vehessen fel"
szegény ott ül a tárgyalóasztalnál és várja az IMF-et, pedig már azt is mondta, hogy mondjanak egy számot és ő annyival szorít meg.

"a befizetett nyugdíjjárulékokat átadhassa magánbefektetőknek"
jelenleg nyerges és simicska nyeli el, a korábbi modell nekem jobban tetszett

"privatizálhassa a tömegközlekedést"
a bkv-ra már ki is írták

csak így tovább és vágyaid teljesülnek

netnepper 2012.10.24. 14:22:37

Szerintem nyugodtan szavazz csak Orbánra, mert ő éretted - és a haverok (tolvajlási) szabadságharcáért - úgyis az EU plenáris ülésén élőben sz'pja le Barózót, illetve bárkit aki kéri, csak adják már azt a kis lóvét, amire a cimbik két pichán rúgás között mindig fel szokták hívni a szíves figyelmét.
Ő vegytisztán a ti emberetek...
Hajrá 'agyarok!!!

Bajnai barátotok pedig a liba bizniszhez ugyan nem ért - utólag be is vallotta szegény -, de a zorzságot simán elvezetné, no meg benneteket is,...az orrotoknál fogva:-).

Külön 2014 2012.10.24. 14:23:40

Kérdés, hogy kell-e (mert életszerű) 42 darab program, vagy 1-2-3-(?) magvas, az alaptéziseket nem vitató, azokhoz illeszkedő, amelyet kompromisszumkészséggel összegyúrnak és vállalnak 4 évre a szervezetek.

Utána lehet szerelembe esni egymással, sőt, hangoztatni a saját különbözőségeket, de csak az után, hogy az elfogadott 4(több?) éves program végrehajtását számon kérhető módon vállalták-vállalják.

KevinMulder 2012.10.24. 14:24:43

Furcsa Bajnain programot számon kérni azután, hogy a Fidesz valós program nélkül futott neki a legutóbbi választásoknak.

2012.10.24. 14:24:45

@P.Guszti: Tuod elvezet volt olvasni a.... kommentnek nem mondanam. meg csak gondolatnak sem... szosszenetedet.
Az ugye azert megvan, hogy az adot be kell szedni? ha nem SzJA, akkor csekk, tranzakcios, telekom, kozmuado formaban. PErsze ez alapvetoen mindegy. hiszen a lecsokkentett, jovore valos egykulcsos SZJA helyett 3 erzrelek ATM adot fizetsz. MEg emelt aron telefonalsz. Meg fizeted az atharitott mindenadot, hzzajarulast, stb. Hiteleket epp felenni kenyszerulunk ( eddig is tettuk, csak allamkotveny kibocsajtasnak hivtak, piaci kamaton) stb. stb. :)

BAjnai beszedet nem hallgattam meg, mert nekem az okt 23. teljesen masrol szol, mint felvonulgatasrol, menetelesrol, politikai propagandarol. Kar, hogy a tobbieknek nem.

tarackos 2012.10.24. 14:25:56

Egyetértek a poszttal viszont tisztázni kellene mi a sorrend: pártprogramok vagy demokrácia.

Alapból én is az elsőre voksolnék ha nem érezném veszélyben a másodikat.

A jelen helyzetben Orbán nem tudja konszolidálni a helyzetét mert rosszak a gazdasági kilátások. Így komoly esélye van annak, hogy azelőtt szétrobbantjuk a kereteit mielőtt évtizedekre megmerevedik.

A köztársaság és a demokrácia is vmi melletti kiállás. Igaz nem lesz tőle tele a pocakunk de attól még az!

Az a tragédia, hogy az alapok kérdőjeleződtek meg. Ezt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hihhetetlen 2012.10.24. 14:34:33

Másfél év van a válsztásokig. Elhangzott egy meghívás az összefogásra a minimum célok/feltételekkel együtt. Ennyi történt.
Itt igazából nem egy Bajnai-Orbán, hanem egy Baknai-Mesterházy (ill.: full MSZP) viadal indult el, az Orbán - Bajnai csak a második felvonás lesz.
Innen kétféle továbbmenet van:
a) Bejelentkeznek a felek, megállapodnak a közös ill. attól részben vagy egészben eltérő programokban, valamilyen technikával szondázzák az egyes résztvevők támogatottságát majd rögzítik az arányokat és elkészítik a listát. VAGY...
b) Az önhitt és ostoba Mszp nem tudja elengedni, hogy most nem ők (az egyedüli) főszereplők, erőltetik a kétpárti vetésforgót stb. Bajnaiék valószínűleg népszerűtlen konfliktusokra kényszerítik őket, az együttműködés gátja lesz az mszp, ami szerepet már most, önként nagyon jól játszanak. Bajnai + Milla + Szolidaritás - "sajna, nincs mit tenni, mi akartuk, de ezekkel nem lehet" alapon - mégiscsak pártot (vagy pártokat) alapítanak, és az összefogásba nem az Mszp-t, hanem annak a használható képviselőit veszik be (alulról bonjták le az MSZP-t).
Akár "a" akár "b" (szerintem inkább "b") még nincs itt a programalkotás ideje. Biztos vagyok benne, hogy később az is lesz.

Anselmo 2012.10.24. 14:37:53

Van programjuk, ugyanaz mint a 2002-2010 közötti. Ugyanazok a szakértők fognak dolgozni rajta most is.

Sanz 2012.10.24. 14:47:42

A szerzőnek igaza van, hogy demokratikus országokban a sokszínűség a nyerő. De 1. Magyarország nem demokratikus. 2. a választási matematika felülírja ezt.
Vagyis: ha nyerni akarsz, össze kell fogni. Ha nem akarsz nyerni, csak a programodat hirdetni, akkor lesz 2-3 képviselőd az új parlamentben, és kész, mehetsz biodíszletnek.
Ezért nyomja mindenki az összefogás mantrát, mert még ha nem is ez a kvázi legjobb megoldás, a kényszer miatt így kell játszani. A Fidesz ezt a játékszabályt írta, és ha nyerni akarunk a baloldalon, akkor így kell játszanunk... ennyi.

Opinion 2012.10.24. 14:51:11

Ha jól emlékszem orbánék (igen, kis "o"-val") azelmúltnyolcévben soha nem adtak semmi alternatívát, csak és kizárólag romboltak és szabotáltak! Amit meg ígértek, azt mindennyian tudjuk, hogy csesztek betartani, de még csak az igyekezet sem látszik!!

Miért várnák mást a többiektől?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.24. 15:02:49

Ha 2010-ben elég volt a Gyucsánytakarodj, akkor 2014-ben miért lenne kevés az Orbántakarodj?

Egyébként amelyik kormány a választási programjából a legtöbb ígéretét betartotta, az az eddigi egyik legrosszabb az volt (Medgyessy).

Szevasztok 2012.10.24. 15:06:53

"Szerintem tehát (...) nem összefogásra van szükség, hanem önálló és kidolgozott programokra, amelyek nem annyiból állnak, hogy Orbántakarodj és demokrácia,"

Sajnos most ott tartunk (2 év OV után), hogy a legfontosabb teendő a jogállamiság visszaállítása. És MINDEN MÁS csak ezután jöhet.

dögölj meg 2012.10.24. 15:37:21

@Szevasztok: Mit értsek a "jogállam visszaállításán" ? Azt,hogy állítsák vissza Fletó-Kunce-Kóka-Bajnai kormányok törvényeit? A
választóktól arra kaptak felhatalmazást,hogy saját elképzeléseik szerinti törvényeket hozzanak. Akkor ez diktatúra lenne?! Az,mert minden demokrácia egyben a többség diktatúrája,ami a kisebbségnek általában nem tetszik. Ronda a politika,de jobbat még nem csináltak.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.24. 15:42:35

Ez az első blog a témában amely értelmes észrevételekkel hozakodik elő.

A többi ismert blog (kard, kettősmérce, varánusz, poldibá, ..) szokásos elfogultságával (Fidesz ellenességével) tálalja a témát.
És mint ilyen (Fidesz ellenes) nyilván azonnal azonosult is Bajnai és a Milla összes mondanivalójával, pedig valóban egy árva mondat se hangzott el semmiféle koncepcióról az "Orbán takarodj"-on kívül.

Ebből az összefogásból én nem kérek.
Helyesebben szólva MÁR nem kérek.
Én már nem vagyok kamasz aki ezt a dumát beveszi. 90 óta a tömeget valami ellen hergelik folyamatosan.
És semmi nem lett belőle.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.24. 15:45:43

@online távmunkás: Nem az a kérdés hogy elég-e az "Orbán takarodj" 2014-ben.
Lehet hogy elég, lehet hogy nem.

Hanem az a kérdés, miért mitől kezdenenének a szocik (meg az összes többi) igazságosan, bölcsen, és okosan kormányozni, mikor ezidáig loptak, csaltak, hazudtak (mint a többi) ?

Mi változna, az "Orbán takarodj" és a "Gyurcsány takarodj" csapatok helycseréjén túl ?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.10.24. 16:00:08

A beszéde vértelen volt, de aki figyel, meghallhatja benne a hasznos gondolatot is. Bajnaiból nem lesz népvezér, az már biztos, de jó vezető még igen, ha megcsinálja, amivel megfenyeget bennünket. Ha sikerülne magát meggyőzően függetleníteni a pártoktól, azért, hogy az örökös és ma már végtelenül káros egymásra kiabálás állati ostobaságát kizárhassa a munkájából, kész vagyok rá szavazni. Orbánék hazai politikája szar, a gazdasági intézkedéseik szétesőek, én már holnap szívesen látnék egy durva irányváltást. Magunk ellen beszélek, de nincs több lehetőség.

Bajnai úr! Hallja? Rugdossa el maga mögül az elmebeteg szocikat és a gonosztevő libsiket, és nagy államférfivé válhat, ha akar. Sőt, felejtse el a politikát! Közben még meg is szedi magát, ez világos, tulajdonképpen mindenki ezt tenné, ha megtehetné, de mellékesen megmentheti az országot is.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2012.10.24. 16:01:00

engem nem győzött meg ez a publicisztika. szerintem teljes félreértése a beszédnek azt mondani, hogy mást nem tartalmazott, mint egy békés jövő utópiáját. ezzel szemben tartalmazott konkrétumokat: például azt, hogy a politikai versengésnek bizonyos közös alapok elfogadását nem lenne szabad kizárnia (hangzottak el ilyenek is), ez ma messze nem evidencia. az is benne volt a beszédben, hogy a választási sikerhez nem elég sok egymással összeegyeztethetetlen programot egymás mellé rakni,itt is kell, ahogy a pártrendszer egészén belül bizonyos fokú kooperációs készség. volt benne kritika az elmúlt nyolc évről és volt benne elég sok egyértelmű elköteleződés egy olyan gazdaság- és társadalompolitika iránt, amelyben az egyénnek felelősséget kell vállalnia mind magáért, mind a közösségért, amelyben él. ezek közhelyeknek tűnhetnek, de aki magyarországon él, az tudhatja, hogy nem az. magyarán: volt itt egy alapvetően piacpárti, individualista, de szociálisan nem érzéketlen (nem szégyenlősködjünk: lényegében baloldali liberális) hitvallás, amiből kiderült, bajnai mit képviselne kormányon, volt továbbá a politikai rendszer fenntartásához szükséges kooperációs készség melletti elköteleződés (ami nem azonos a fenti baloldali liberalizmussal és nem is pártpolitikai önérdeket fejez ki) és volt egy politikai cselekvési program a választásokra. ez elég fontos és elég konkrét három dolog egy ekkora beszédben. lehet persze mondani, hogy a markánsan különböző szakpolitikai álláspontok kidolgozása a legfontosabb a világon, de aki beszélt már ugyanarról a kérdésről két közgazdásszal vagy két jogásszal vagy két villanyszerelővel, az tudja, hogy összeegyeztethetetlen szakpolitikai javaslatokat megfellebbezhetetlen magabiztossággal mindenki kisujjból ki tud rázni, lehet aztán köztük választani is, csak a dolgok nem lesznek feltétlenül jobbak tőlük.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.24. 16:12:20

@Trompf: Pontosan ezt kérdezem már én is régóta. Sajnos a politikai "elitből" nem tudsz még egy-két tucatnyi embert sem összehozni, aki nem lopott, csalt, hazudott... És a probléma az, hogy amikor újonnan odakerül valaki, akkor a többiektől szép lassan átveszi a stílust és a módszereket.

doktor.dikhed 2012.10.24. 16:28:13

"Véleményem szerint az, hogy semmi mást nem csinált, mint felvette Orbán Viktor szerepét, csak az ellenkező oldalról."

Tévedés. Teljesen másról van itt szó. Egyszerűen megszüntette a jó ideje tartó baloldal - jobb oldal harcot. Kirántotta Orbán alól a talajt, hiszen már nem lehet "elmúltnyócévezni," már nem a baloldal az ellenfél. A kormány rá van kényszerítve, hogy változtasson a kommunikációján.

Bajnai pedig azzal, hogy összefogást és elfogadást hirdetett, megteremtette az ellenzék összefogásának lehetőségét, ahol nem egy párt (MSZP) dalára táncol mindenki. Hosszú évek óta ez az egyetlen reménykeltő megmozdulás a politikában. Bízom benne, hogy elég támogatást kap és a kormánypárti támadások nem kezdik ki, így megmutathatja, hogy valóban alkalmas ember-e az ellenzék összefogására és egy összefogást hirdető szervezet alkalmas lehet-e az ország vezetésére.

Tiltsuk Bea 2012.10.24. 16:36:01

A Jobbbbik is az összefogást emlegeti.

Ők leginkább a zsidókat, a cigányokat és a komenistákat akarnák összefogdosni.

Dr.Zomboss 2012.10.24. 16:45:24

Ez most valami viccblog? Hallottad a beszédet, te nyomorult? Mennyit fizettek a pártközpontból?

zajos1 2012.10.24. 16:49:31

@P.Guszti: Teljesen igazad van, csak a bajnai pártiak nem mernek ebbe belegondolni vagy nem akarnak.

.. A Milla tegnap este keresztelőt tartott új neve LÚDMILLA! Gordonka megjuhászodott és kitalálta ezt a frappáns nevet! A keresztapa Bajnai Gordon. :)

zajos1 2012.10.24. 16:50:33

@doktor.dikhed: Gondolod, majd nem, álomkép. Ahova beteszi a lábát a tolvaj mszp ott vége a dalnak.

doktor.dikhed 2012.10.24. 16:55:07

@zajos1: Nem vetek a dologba vallásos hitet, de érdemes adni ennek egy lehetőséget.

Főleg, hogy Orbán beszédében egyre több őrület villan meg. Rémisztő, hogy miket hord össze. Mennie kell.

nu pagagyí 2012.10.24. 17:01:51

Félreérted a szitut. Bajnai nem pártot alapított. Három szervezet - kifejezetten nem párt (MILLA, Szolidaritás és a Haza és Haladás egyesület), egy választási szövetséget hozott létre. Ehhez csatlakozhatnak majd a pártok, ha akarnak. A szövetség egyszeri alkalomra a 2014-es választásra szerveződött és Orbán ellenzékének egységes fellépését kívánja szervezni. Nyitott fórum, akár jobbról is csatlakozhatnak az Orbánból kiábrándult hívek szervezetei, de akár személyek is. Feladata a közös program összefésülése és a közös jelöltek szövetség neve alatti indítása lesz. A részletes programot ezért nem is hirdethettek, az a csatlakozók közös műve lesz. Ami elhangzott azok alapelvek: egy demokratikus, szolidáris jogállam igénye.

Rive 2012.10.24. 17:03:48

- a H&H blogján szereplő bejegyzések persze nem adnak programot, de azért irányvonal tekintetében talán csitithatják a posztoló aggodalmait
- egy konkrét program tartalma azért eléggé függ attól is, hogy mi lesz a szitu a választások előtt, mennyire söprik le Orbánék a padlást
- szóval programhoz még korai, a reménybeli szövetség résztvevői egyelőre beszéljék csak meg egymás között, hogy milyen értékek mentén képzelik az együttműködést, illetve: az egyes szavak, pl. 'megmentés' meg effélék alatt mit is értenek
- az ezzel járó vitákról azért ne felejtsenek el tájékoztatni minket is

... ha pedig eljön az ideje, legyen program.

~ ennyi.

A beszédet amúgy önmagában ~ annyira lehet értékelni, mint a lehetséges résztvevők lépéskényszerbe hozása és némi remény a népnek. Ez _most_ elég, alkalmatos és illő volt. Jöhetnek a részletek.

Pipas 2012.10.24. 17:24:59

Gyurcsányról és a Bajnai haverjáról mindig azok a jó kis cuculista munkásgyűlések jutnak az eszembe, ahol mindenki önkritikát gyakorolt, célkitűzéseket ismertetett, fogadkozott és programbeszédet tartott. Aztán minden ment szépen a régiben, soha semmi sem változott.

Emlékszem az MSzP a legutóbbi két ciklusban, amikor hatalmon voltak, akkor is mindig jöttek a csomagokkal, meg a nekibuzdulásokkal, hogy most aztán így meg úgy. Aztán ment minden a régiben, soha semmi nem változott, az összes programjuk a felismerhetetlenségig felpuhult, ellehetetlenült, elkorcsosul. Gyurcsány a végén olyan sűrűn hirdetett programot, hogy az emberek már oda sem figyeltek.

Különösen szánalmas volt, hogy amikor kikerültek a hatalomból akkor egyből baromira meg tudták mondani, hogy mit is kellene csinálni... miután két cikluson keresztül nem csináltak semmit.

babakék 2012.10.24. 17:30:35

@P.Guszti: Na jó,akkor most örülnöm kéne, hogy visszamenőleg a már elköltött végkielégítésemet vissza kellett fizetnem, hogy ellopta a te orbánod a nyugdíjamra félretett pénemet, hogy a gyerekem, aki értelmes, de humán érdeklődésű,mint a vezéred, nem tud majd továbbtanulni,mert nincs pénzem a nemtandíjra, ugyanis pedagógus vagyok, és a havi nettómból - 25 év munka után, két diplomával, szakértői minősítéssel 150 ezer Ft, amiből 75 ezer a havi rezsim és a törlesztenivalóm. Vagy annak örüljek, hogy a túlórapénzemet elveszik, helyette viszont nem kapom meg szeptembertől a beígért béremelésemet,pedig az óraszámomat megemelik - ez nekem kb. 20 ezer nettó Ft bércsökkenés lesz. Esetleg annak örvendezzek, hogy a másik gyerekem, neki már felsőfokú végzettsége van, el kell hogy menjen külföldre, mert nem talál munkát, és egy évben kétszer ha láthatom majd. De akár annak is örülhetek, ugye, hogy a rokkant férjemtől megvonták a nyugdíjat, hiszen vakon is képes dolgozni valamit. milyen igaz, csak elfelejtették megmondani, hogy mit és hol. Aztán örülök, hogy megtudtam, hogy csak akkor vagyok igazi magyar, ha hiszek a turulban, a vezérben, 4-5 gyereket szülök, a megszorítást nem nem megszorításnak,ha lefogadom az orbán-simicska-kövér szentháromság hatalmát. De örülök, hogy te jól érzed magad a mai Magyarországon.

nu pagagyí 2012.10.24. 17:30:50

@Pipas: Bajnai egyetlen programot hirdetett meg és végre is hajtotta.

Gyurcsány reformprogramjait meg, ha jól tudom egy népszavazáson leszavazták.

nu pagagyí 2012.10.24. 17:40:19

@Trompf: Neked marad az egyre szűkülő "centrális erőtér". Nem irígyellek, hogy Bencsikkel, Bayerral és Simicskával vagy bezárva ebbe az erőtérbe.

Orbánon már csak egy "pizsamás" interjú segíthetne az idegosztály elfekvőjéből. Ha őszintén bevallaná, hogy ő tulajdonképpen jót akart, de lelketlen tanácsadói megvezették és most itt áll az ország kivérezve, egy peták nélkül. Kedvenc oligarchái is zsebre tették a pénzt, de nem virágoztatták fel az országot. A beajánlott emberek vezető poszton sajnos saját zsebre dolgoznak, pedig hogy fogadkoztak, hogy az országért fognak. Ráadásul rátukmáltak egy akkora birtokot, hogy nem győzi kapálni.

Talán, ha mindezt elmondaná, akkor még megbocsátanánk neki és küldenénk néhány narancsot.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2012.10.24. 17:46:16

@zajos1: Szerintem neked az eszed is elment mikor ezt a hülyeséget felhoztad Most akkor hivatkozzak a Simicska féle Ologarchás lopásokra és ami már nagyon sok volt és kiverte a biztosítékot, vagy hivatkozzak Orbán papa államilag támogatott teherautóvásárlásaira? vagy hivatkozzak arra amit még ma sem tudunk? de téged úgysem a tények érdekelnek. Te egy FIDESZ Troll vagy akinek ezt adták ki.
Tehát itt a lényeg az hogy egyik oldal sem tudjon lopni és végre olyan kormány kerüljön a hatalomba aki végre magyarországért tesz. és nem olyan aki "ne azt nézd amit mondok hanem amit ha cselekszem ne lásd meg" megfontolt és szándékos hazudozást és az ország romlásba döntését tartja fontosnak. Nem pedig a békés országépítést.

billy reed 2012.10.24. 17:48:49

"Egyrészt ez nekem kevés, másrészt elegem van abból is, hogy már megint valami ellen kell szavaznom. "

Már pedig ha tetszik ha nem, most ez a helyzet. Ha el akarjuk takarítani Ovit, össze kell fogni. A megosztottság végzetes hiba lenne.
Bajnai ezt jól látja.

Ez egy mozgalom nyitó nagygyűlése volt.
Ilyenkor nem szokáspontról-pontra végigmenni azon, hogy pl. a termőföldekkel kapcsolatban mi a konkrét elképzelés.
Várjunk már egy kicsit, ki fog derülni. Amúgy aki követi a Haza és Haladás tevékenységét, annak már lehet fogalma.

Stabilo 2012.10.24. 17:51:02

Borzasztó nézni, hogy mennyien bedőltek ennek a beszélni nem tudó, motyogó Bajnainak.
Komolyan elhiszi valaki, hogy ezt az embert bárhol is komolyan veszi valaki?
Nincs olyan politikus aki ne alázná le nulla másodperc alatt. Bárhogy próbálok emlékezni nulla emlékem jön vissza róla, semmi.
Ha lenne programja sem tudná végrehajtani.
Emberek! Vegyétek már észre, hogy palira vagytok véve. Bajnai nem akarja Orbánt leváltani, mint ahogy gyakorlatilag senki a baloldalon. Bajnai miniszterelnöknek vicc, bárki aki egy kicsit is ért az emberek "működéséhez" látja. Se erőt nem sugároz, se magabiztosságot, szónoki képessége pedig nulla.

Prof. Dr. Simon Templar 2012.10.24. 17:51:14

@Trompf: "A többi ismert blog (kard, kettősmérce, varánusz, poldibá, ..) szokásos elfogultságával (Fidesz ellenességével) tálalja a témát.
És mint ilyen (Fidesz ellenes) nyilván azonnal azonosult is Bajnai és a Milla összes mondanivalójával, pedig valóban egy árva mondat se hangzott el semmiféle koncepcióról az "Orbán takarodj"-on kívül.

Ebből az összefogásból én nem kérek.
Helyesebben szólva MÁR nem kérek.
Én már nem vagyok kamasz aki ezt a dumát beveszi. 90 óta a tömeget valami ellen hergelik folyamatosan.
És semmi nem lett belőle."

Ez igaz, DE:
-egy ilyen koalíció, amelyet csak a váltsuk le/kergessük el....-t tartott össze, képes volt megnyerni egy világháborút (vö.: "„Ez nem a vége. Még csak nem is a vég kezdete. De, talán, a kezdet vége.” [Winston Churchill 1942. november 10.] illetve "„Ha Hitler megtámadná a poklot, szerét ejteném, hogy kedvezően szóljak az ördögről az alsóházban.” [Winston Churchill])
-ennél a programtalan, folyamatosan ötletelő balf@szkodásnál, amit a kormány (főleg gazdasági téren) művel, bármi jobb.

Meglehet ott se vótam 2012.10.24. 17:57:53

A ballibsik/TASZ kis kedvencei, a gyöngyöspatai ártatlan cigányok (ezeket üdültették Csillebércen):

barikad.hu/brutalisan_bantalmaztak_ket_rendort-20121024

ballus 2012.10.24. 18:11:52

A cikkben foglaltakkal ellentétben ettől többet nem lehetett várni. Sőt. Én kevesebbet vártam, és meglepett a tömeg mérete, a beszédek tartalma, és Bajnai beszéde is.
Ugyanakkor mindannyian azt hangsúlyozták, hogy ez egy kezdet, letették az alapokat, most kezdődik a részletek, a program kidolgozása. És a szervezetek hajlandóságot mutatnak arra, amit már vagy 10 éve nem láttam: hogy meghallgassák egymást, és együtt dolgozzanak.
Ennyi a tegnapi napnak a tanulsága. Se több, se kevesebb. A szándék persze kevés, de a reménytelenségbe most egy kicsi remény vegyült.
Sok buktató van (pl. hogyan lehet ennyi ellentétes véleményt egy minimum megállapodás irányába vinni), de legalább elindult valami.
A politika a megegyezés művészete. Lássuk, hogy a civilek és a hivatásos politikusok végre hajlandóak-e ezt felismerni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.24. 18:23:29

"nem összefogásra van szükség, hanem önálló és kidolgozott programokra, amelyek nem annyiból állnak, hogy Orbántakarodj és demokrácia,"
Összefogásra is szükség lenne, mert anélkül semerre nem megy az ország (nem lehet egy törvényt meghozni).
A programok meg... Volt olyan kormány, amelyik tartotta magát a programjához? És mikor jutnak el a pártok, és a választókm addig, hogy megismerjék a programokat?

2012.10.24. 18:37:34

@Trompf: A civil kezdeményezés egyik lényege, hogy ne a szokásos pártlistákról kerüljenek a jelöltek a parlamentbe. Egy jól szervezett civil mozgalomban előkerülhetnek olyan, nem vérpolitikus képviselőjelöltek, akit simán szemenköphetsz az utcán, ha nem arra szavaz a parlamentben, amire felhatalmaztad. Olyanok, akiknek lelkiismerete is van. Olyanok, akik nem csak a nagy pénzt látják, és azért cserébe bármire gombot nyomnak, amire kijött az ukáz.
Fognak-e lopni? Igyekeznek-e kihasználni a politikai befolyásukat? Ez rajtad is fog múlni.
Egy civil szövetségben nehéz a következő keljfeljancsit kivenni a szekrényből, ahogy azt a pártok művelik, ha valaki kiesik a szerepéből és emiatt ki kell zárni a frakcióból.
Könnyű nem lesz. Sem nekünk, sem a nem vérpolitikus képviselőknek. De vagy elkezdünk változtatni vagy fogjuk be a pofánkat és ne fikázzuk tovább egyik pártot, egyik pártkatona képviselőt sem.

Pipas 2012.10.24. 19:00:12

@nu pagagyí: "Bajnai egyetlen programot hirdetett meg és végre is hajtotta."

Bajnai miniszterként nem emlékszem, hogy bármit is tett volna. Miniszterelnökként egyszerűen elzárta a pénzcsapokat, lehívta a hiteleket és utánam a vízözön, majd a következő kormány elintézi.

"Gyurcsány reformprogramjait meg, ha jól tudom egy népszavazáson leszavazták. "

Hát az a helyzet, hogy a (1) a 300 forintos vizitdíjon túl valami mást is kellett volna tenni a hosszú éveken keresztül és (2) Gyurcsány akkora demokratának tartja magát mint ide Kiskunlacháza, akkor nem kellene nyavajogni azon, ha a nép leszavazza.

Ilyenkor a) olyan programmal kell alőállni, amit megszavaznak az emberek vagy b) meg kell győzni az embereket, hogy ez az egyedüli út, esetleg c) le kell lépni és átengedni a kormánykereket valaki olyannak, akit támogatnak a tömegek.

Félreértés ne essék, nem értek egyet (teljesen) azzal, amit a mostani kormány csinál, de abból már nagyon elegem volt, hogy mindig csak mentek a nagy tervek, aztán soha semmi érdemleges nem történt. Az ilyen fantáziálgatás szerintem végtelenül szánalmas.

2llkedő 2012.10.24. 19:28:02

@Pipas: "de abból már nagyon elegem volt, hogy mindig csak mentek a nagy tervek, aztán soha semmi érdemleges nem történt."

Ha így állsz hozzá, akkor gyakorlatilag senki se jó, mert nem tudhatod, hogy az a Valaki nem ugyan ezt csinálná-e?

Vagy tudsz Valakit, akiről biztosan tudod, hogy nem ezt csinálná?

öreg_répatorta 2012.10.24. 20:07:22

Hellóóó!!!

A fidesz és a jobbik programja mi volt??? Gyurcsány takarodj és minden szép lesz!! Vagy erre már nem emlékszünk??

Pipas 2012.10.24. 20:11:42

@félázsiai 2llkedő: "Ha így állsz hozzá, akkor gyakorlatilag senki se jó, mert nem tudhatod, hogy az a Valaki nem ugyan ezt csinálná-e?"

Nem, nem tudhatom, honnan tudnám. Viszont akik már megmutatták mire képesek és mire nem, azokról tudok némi képet alkotni.

öreg_répatorta 2012.10.24. 20:21:25

@Trompf: De könyörgöm, akkor mit csináljunk? Hagyjuk orbánékat még 4-8 vagy 20 évig? Hátha egyszer abbahagyják az országrablást és észreveszik, hogy miért választottuk őket??? Homlokukra csapnak, hogy Vazze.... Mi tulajdonképpen azért vagyunk itt, hogy az ország szekerét toljuk jó irányba? Ugyan már! Ezek nem tudnak leállni...

2llkedő 2012.10.25. 05:39:24

@Pipas: "Viszont akik már megmutatták mire képesek és mire nem, azokról tudok némi képet alkotni."

Az étlapon lévőkből lehet válogatni. Hiába mondod, hogy a teknősbéka leves jobb, mint az étlapon szereplő babgulyés, vagy orjaleves, ha nincs, akkor vagy választasz abból, ami van, vagy éhen maradsz. Esetleg hozol magaddal teknősbékát, és megkéred a szakácsot, hogy főzze meg Neked.

Geo_ 2012.10.27. 15:47:19

"Széthúzásra van tehát szükség, többszereplős politikai versenyre, megalapozott és átgondolt programokra, amelyre jó szívvel szavazhat az is, aki nem fekete-fehéren gondolkodik és nem a mindennapi politikai játszmák határozzák meg a véleményét."
Hát, kedves Gábor, ez így ritka nagy butaság - ugyanis a választási törvény nem sugall semmit, hanem egyszerűen lehetetlenné teszi mindazt, amit szeretnél.

Persze, azért lehetne megoldás - ha a rezsimváltók először "széthúznának", definiálnák önmagukat és támogatóikat - majd ez alapján akarják leváltani "Orbánt" (egy fenét: az ő rendszerét) - bizonyára veled együtt, aki magad is demokrata vagy, s láthatóan szükségét érzed a pluralizmusnak.

Horizont 2012.10.27. 17:24:55

A poszt írója nagyon rossz szemüvegen keresztül nézte ezt az egészet és nagyon rossz következtetést vont le.
Úgy látom, hogy pont ő volt a "csodaváró" és akinek az bejött ami ott volt az volt a reális! Tudod mit adott ez az egész sok embernek? Azoknak akik rosszul vannak Orbán minden tettétől, kommunikációjától?Azoknak akik emlékeznek még arra miket csinált az MSZP és nem látja rózsaszínben? Azoknak akik egyik oldalra se csapódnának de szeretnének már végre egy normális országot? Reményt adott!!! Egy ici-pici reményt.Hogy még sincs az ember egyedül!Azért szidják, hogy rossz szónok. Nem azt kell nézni hogyan beszélt hanem mit mondott. Jól beszélt. Ha te ettől széthúzásra gondolsz az elég baj- neked.Kell adni egy esélyt, tessék várni, időt adni nekik. Gáncsoskodni később is lehet!
Ja és csak abból lehet gazdálkodni ami adva van!

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2012.10.27. 21:19:59

Örüök, hogy végre elkezdted kapargatni, mi van a felszín alatt, mert szinte senki nem foglalkozik azzal a kevéske írott anyaggal, amit ez az "Együtt"-működés idáig publikált, pedig - mint tudjuk - a szó elszáll, amit leírtak azt viszont kicsit jobban előkészíthették volna, mert az bizony megmarad, de nem válik dicsőségükre. A Kaleidoscope blogon kielemeztem az együttműködési megállapodást és a "12 pontot": kaleidoscope.blog.hu/2012/10/27/mit_akarnak_csinalni_egyutt_2014_-ben
süti beállítások módosítása