Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.10.07. 16:06 Máté.Sz

Ki lesz a magyar Romney?

Címkék: gazdaságpolitika amerikai választások USA Obama Romney

Érdekes magyar szemmel figyelni az amerikai elnökválasztást. Láthatjuk, hogy Obama még a mai napig népszerű hazánkban és a világban is. Sokan kérdezgették négy éve, hogy miért nincsenek nekünk olyan politikusunk, mint ő, aki a remény jelszavával, szinte a megváltás ígéretével milliókat lelkesít fel szavazni? Ki lesz, ki lehet a magyar Obama?

A szerdai elnökjelölti vitát nézve azonban az az érzés támadt bennem, hogy Magyarországnak nem egy Obamára, hanem sokkal inkább egy Romneyra van szüksége.

Természetesen liberálisként nagyon szimpatikus számomra a jelenlegi elnök politikája sok szempontból. Ha Magyarország (miniszter)elnöke lenne, támogatnám a melegekkel, az abortusszal kapcsolatos véleményét, a külpolitikai látásmódját. Megnyerő az oktatás fontosságának hangsúlyozása, az erőpolitika hanyagolása, és persze (főleg korábbi) retorikai fogásai.

Ezek mind fontos dolgok, de mi a helyzet a gazdaságpolitikával? Ebben a tekintetben már fordul a kocka. Obama túlköltekező, állami költségvetést növelő politikája helyett számomra sokkal megnyerőbbek Romney szavai, amelyek a piacról, a szabad versenyről szólnak. Ma kifejezetten nagy szükségünk lenne ezen elvek - „erkölcstelen többet költeni, mint amennyi bevételünk van, hogy aztán a következő generációk fizessék vissza a hiteleket”; nem az állam, hanem a versenyszféra teremt állásokat vagy termeli meg a gazdasági növekedést - gyakorlati érvényesülésére. 

Ilyen gondolatok miért nem hangoznak el egyetlen magyar politikus szájából sem? Minek várni egy Obamára, ha van itt száz meg száz Obamánk? Olyanok, akik reményt ígérnek és megváltást, csak szavazzunk rájuk, és majd ők, majd az állam megoldja a problémáinkat. Nálunk ha valaki 13. havi nyugdíjat ígér, akkor miért nem jön egy Romney, aki azt mondja, hogy na-na, várjunk csak, van erre fedezetünk?

Persze most sarkítok, mert (ellentétben szinte az összes magyar politikussal) Obama nem tiszta populizmus, és Romney sem maga a színtiszta pénzügyi fegyelem. 2008-ban az akkor még demokrata elnökjelölt is a fiskális konszolidáció mellett érvelt, a republikánus elnökjelölt pedig folyamatosan változtatja a véleményét, lenézi az amerikaiak egy jelentős részét, külpolitikai nézetei belső ellentéteket hordoznak, és nem kerüli ki a szokásos republikánus buktatókat (hadsereg-fejlesztési tervek, Izrael feltétlen támogatása).

Ennek ellenére ha Magyarországon indulna a két elnökjelölt, könnyen lehet, hogy én mégis Romney-ra szavaznék. Ennek az országnak nagyon nagy szüksége lenne egy olyan kormányzatra, ami le mer számolni az állami demagógiával, ami nem ígér megváltást. Ami megérti, hogy nem az a fő cél, hogy csökkentsük a deficitet, hanem az, hogy egyszerűen ne legyen deficit. Ami bízik az egyéni teljesítményekben, a versenyben, a piacban, tehát végső soron bennünk, az emberekben.

Szóval ki lesz a magyar Romney?

 

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr394822648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Mamba 2012.10.07. 18:42:26

ilyen magyar Romney még csak teremne, csak épp pár százezer szavazatnál többet nem kapna, lásd a korai Fidesz vagy Bokros eredményeit

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.10.07. 18:53:31

Az USA-ban liberálisnak nevezett gazdaságpolitika innen nézve sokszor egy túlköltekező, osztogató, pénzszóró, utánunk az özönvíz típusú politikának tűnik. Olyasmi, amit a mi úgynevezett bal- és jobboldali kormányaink csinálnak már jó ideje.

Az ottani konzervatív vagy neokon gazdaságpolitikát itthon neoliberálisnak neveznék.

Ezért érdemes óvatosan bánni az elnevezésekkel :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.10.07. 18:59:29

Amúgy teljesen egyetértek a cikk mondanivalójával: nálunk nincsen számottevő konzervatív/liberális (gazdasági értelemben jobboldali) politikai erő. Egész egyszerűen nincs rá igény, még többet kell tanulnunk a buktákból, amíg ki tud emelkedni, elég népszerűvé tud válni.

czjanos 2012.10.07. 19:28:19

Egy hazai kormányváltás esetén természetesen nem lenne nélkülözhető a gazdasági ismeret és gyakorlat, de ha a jogrendszer nem változna, akkor a gazdaságban sem lehetne igazi, tartós eredményeket elérni. Ezért a leendő kormányfőre kettős feladat fog várni: azonnal hozzá kezdeni a jogrendszer stabilizáláshoz és alkotmányossá tételéhez és egyidejűleg elindítani a gazdaságpolitikai fordulatot. A gazdaságnak van egy tehetetlensége: nem azonnal következnek be a szükséges változások, de ha a jogrendszer stabil és kiszámítható, akkor ez az időszak jelentősen lerövidíthető. Összefoglalva: jog és gazdaság, együtt!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2012.10.07. 19:36:35

Ide nem Romney vagy Obama kell, hanem olyan Mohács, amit még nem látott az a nemzetiszín pántlikákkal ékesített, karvalycsőrű turulmadár. Itt az kell, hogy éhező tömegek rohanják meg a budai villákat, és tíz körmükkel egymás szájából ragadják ki a kaviáros homárszendvicset. Itt embereknek kell kiontott béllel a lámpavason lógni, külvárostól a belvárosig, és a Szabadság-szobornak a Dunába kell dőlnie - hogy végre gondolkozni kezdjen a magyar. Másképp nem megy, erre az iménti 23 év a bizonyíték.

Bicepsz Elek 2012.10.07. 19:39:59

Mar van: Orban Viktor. Csak nem mondja ki, hanem azt csinalja a 2/3 birtokaban. Felemasan persze, de megy eelore"

Silin 2012.10.07. 19:44:29

Romney?! Kösz nem.

Csokonai Vitéz Műhely 2012.10.07. 19:45:06

Egész jó írás.
Én el tudnék képzelni egy szakértői kormányt Bokros vezetésével.
Egy szombat esti sörözéskor épp erről vitáztunk baráti társaságban,(bár a jelöltek listáját nem szűkítettük le csak Magyarországra) és a következőkre jutottunk.
Jim Rogers, Ron Paul - Peter Schiff páros vagy Peter Orszag. Őszinték, következetesek és olyan agyuk van, hogy az beszarás.

Bicepsz Elek 2012.10.07. 19:45:52

Amugy mire menne itt egy Romney? Itt a nyugdijasokon mulik a valasztas, meg a segijeseken. Hamarosan majd az USA-ban is ez lesz.

biohouse 2012.10.07. 19:51:38

Mi lenne, ha pártjaink nem spontán alakulnának bizonyos idióta , majd később többszörösen megcsalt, áthazudott eszmék alapján, hanem bizonyos érdekcsoportoknak lennének pártjai?
PL. nyugdíjasok pártja, közalkalmazottak pártja, egyetemisták pártja, stb.
Lenne ekkor egy vállalkozói párt, na az esetleg szóvá tenné, hogy piacgazdaság, addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér, stb.
Valójában az emberek 70-80 %-a az államtól függ, az állam csecsén legel, és rohadtul nem érdekli, hogy miből, de az állam tejeljen neki.
A többség itt egyszerűen szocializmust akar, ez van.
Törvényszerű, hogy be fog következni egy gazdasági összeomlás.
Egyedül egy Orbánhoz hasonló retorikai képeségekkek rendelkező nagyhatású politikus lenne talán képes megértetni a kapitalizmus alapszabályait a szavazókkal.

rockjano 2012.10.07. 20:03:39

@efes: Ez nagyjából közelít sajnos....

Dale 2012.10.07. 20:07:12

Nem Romney kell ide, hanem Gary Johnson.

powerage 2012.10.07. 20:12:53

"A szerdai elnökjelölti vitát nézve azonban az az érzés támadt bennem, hogy Magyarországnak nem egy Obamára, hanem sokkal inkább egy Romneyra van szüksége."

Azt megkapjuk minden választásnál. Mármint a beígér-mindent-hetente-váltja-a-nézeteit-ha-kell kaliberű idiótákat, amely kategóriában kb Romney is tartózkodik.

Nagyon nem vagy képben, csimota...

Csokonai Vitéz Műhely 2012.10.07. 20:21:56

@Dale: A legális füvezés miatt, mi? :)
Egy hete rendeltem meg az új könyvét, már nagyon várom.

Pas de probleme 2012.10.07. 20:54:50

Nekem úgy tűnik, hogy a Romney-nk megvan. Egy nem túlságosan képzett fundamentalista képében, aki a világról annyit se tud, hogy nem lapos.

Isten ne adja, hogy Romney nyerjen. Nagy gáz lenne belőle. Piszokul emlékeztet G.W. Bushra.

Egyébként - 90 óta nálunk a költségvetési fegyelem mindigis a baloldal és a liberálisok dolga volt. Egyszer tértek le az útról, 2002-ben, a FIDESZ lelkes helyeslése mellett. Annak a levét isszuk a mai napig. Igaz, újabban lett még lé bőven.

dr. Balta$ár 2012.10.07. 20:58:34

baromság...

nekünk nem kellene kiráj...

akkor lennék boldog
ha svájci/skandináv/újzélandi tipusu unalmas demokrácia lenne
amikor is szinte nem tudja hogy ki az a szürke profi hivatalnok aki épp miniszterelnök (FŐSZOLGA)

The Great Destroyer 2012.10.07. 21:10:20

Engem jobban érdekel, hogy ki lesz a Magyar Monica Lewinsky.

Measurer 2012.10.07. 21:20:01

Az Obama-Romney vita utóbbira kedvező eredménye megmozgatta az USA politikusok fantáziáját. Talán bátrabban elő merik hozni, milyen célokat tűzhetnek ki a következő négy évre: folytatható-e az eladósodás, az adó-, az üzemanyag áremelés, az állam szociális szerepvállalásának növelése; a gazdaság gyengülésével újabb finanszírozási források keresése ill. a nk-i vezető szerep feladása. Másrészt: gazdagok adójának csökkentése? Gazdaságösztönzés újabb fegyveres konfliktus árán?
Ettől még minden politikusnak vállalni kell a húzd meg-ereszd meg kormányzást - nálunk is- annak minden súlyos kockázatával és felelősségével.

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2012.10.07. 21:49:47

És ha nálunk egy Romney nyerne, mit csinálna?

Tovább erodálná a nyugdíjrendszert, tovább emelné a tandíjakat, piacosítaná az egészségügyet.. Kedves blogíró, te tényleg ezt akarod?

Valahogy nagyon emlékeztet engem ez egy bizonyos kormány politikájára...

Amiben lehetne lépni, az a közbeszerzések kinyitása, hogy ne házi beszállítók nyerjenek el mindent, csak valahogy úgy érzem, hogy ez Romney-éknál sem így működik. A kampányért cserébe ugyanis a támogatók elvárják a kormány támogatását később...

Tehát köszönjük, nem.

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2012.10.07. 21:57:12

Ez egy érdekes helyzet, az USA-val, mert míg nemzeti alapon nagyon sok ország - például Izrael - királyság lenne - mi meg leginkább valamiféle király nélküli feudalizmus -, ők nemzeti alapon nem lennének királyság.

1third 2012.10.07. 21:57:28

@The Great Destroyer: nem Gabika a neve?

Szerintem nem egy Obama vagy Romney kell, hanem mindegyikbol egy kicsi. Es mindegyik legyen kepes egyutt dolgozni a tobbiekkel.
Ehhh... Alom, alom....

Dubito 2012.10.07. 22:22:36

Az amerikai (elnök)választás minden hatásvadász sallangja ellenére összehasonlíthatatlanul tisztességesebb, mint amihez mi szoktunk. Ugyanis 2 egyértelmű irányt kínálnak a választónak: az egyik azt, hogy sok adót beszed majd és cserében sokakat támogat, a másik, hogy csökkenti az adót és a visszaosztást is. Tiszta, egyenes beszéd. Mindenki érdekei, elvei, jövedelmi viszonyai alapján eldöntheti, melyik kedvesebb neki.

Ellentétben velünk, ahol már évtizedek óta azt hazudják a politikusaink, hogy kevesebb adóból fognak több apanázst juttatni a klienseknek. Oldaltól függetlenül. Ahol a 13.-ik havi nyugdíj ellenpólusa a 14.-ik havi nyugdíj.

Ehhez az kell, hogy legyen elég félművelt hülye, aki ezt újra és újra beszopja.

Az amerikaiakkal ezt nem lehet megtenni. És reális alternatíva, hogy megválasztják majd Romney-t, aki azt ígéri, hogy kevesebbet osztogat majd...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.08. 15:59:49

Sajnos számomra elfogadhatatlan Romney vallása, így marad Obama.
süti beállítások módosítása