Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.07.30. 15:11 Szalai Ervin

Miért pokol az előzetes regisztráció?

Címkék: szavazati jog választási rendszer előzetes regisztráció

A múlt hét csütörtöki VMSZ-hepaj és az előzetes regisztráció bejelentése finoman szólva is felzaklattak. Mégis mi ez?! A miniszterelnök büntetlenül azt állíthatja rólam, barátaimról és minden magyar emberről, hogy csak erőből értünk? És még meg is szabná, mennyivel a választások előtt kéne eldöntenem, részt veszek-e egyáltalán. Mi van itt?

Mert a tájékozott választópolgár előre tudja, elmegy-e? Aki meg nem tudja előre, az nem is lehet tájékozott, igaz? Hülyeség. Attól, mert valaki urnazárás előtt csak negyedórával tudja rávenni magát, hogy „két rossz közül” igenis választania kell, még nem ér kevesebbet a szavazata. Sőt, nagyon könnyen elképzelhető, hogy a tájékozottabb, „felelősebb” választópolgárok között valamelyest még felül is reprezentáltak azok, akik majdnem teljesen kiábrándultak minden létező pártból, és az utolsó pillanatig mérlegelnek.

Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem tudni, mennyivel előzné meg a regisztráció a választásokat. Orbán szavait idézve, miszerint „aki feliratkozott, az a jelöltállítás megkezdésétől kezdve minden papírt, információt megkap” az is elképzelhető, hogy már akkor nyilatkoznom kéne, szavazok-e, mielőtt ismerném egyáltalán a jelölteket. „Jelöltállítás megkezdése előtt”? Kis pártoknak, esetleges új belépőknek ez majdnem halálos ítélet.

Morális érv – pláne egy olyan országban, ahol az általános választójog szent és sérthetetlen - nem szólhat tehát a korlátozás mellett. Merthogy korlátozásról van szó, efelől semmi kétség, aminek az egyetlen praktikus magyarázata, hogy a Fidesz az elmúlt három országgyűlési választásokból kettőt veszített el a bizonytalanok miatt, így az ő távoltartásuk akár még jól is jöhet.

Mit rinyálok-gyanúsítok, „máshol is van előzetes regisztráció”? Nem igaz, Kósa Lajos? Hát nem. Bizonyos országokban azért van, mert nincs állami népességnyilvántartás (USA, Anglia), Franciaországban meg csak helyi szintű nyilvántartás létezik, így ott az elsőválasztóknak és azoknak kell regisztrálni, akiknek megváltozott a lakcíme. Eddig rohadt jól meg tudtuk oldani itthon? Lekőröztük a nyugatot? Egyszerűbb volt elidegeníthetetlen drága kis választójogunkkal élni? Többnyire igen.

Ami miatt viszont tényleg kétségbe vagyok esve, hogy milyen sok ismerősöm van, aki semmi komoly kivetnivalót nem lát az előzetes regisztráció itthoni bevezetésében. Vagy úgy okoskodnak, hogy „kis valószínűséggel, keveseket érint” a választásokon való részvétel indokolatlan és „apró” megnehezítése, vagy azt mondják, fordítva fog elsülni a „feliratkozás”, és a Fidesz ellenében induló pártok jobban meg tudják majd szólítani a biztos választókat. Vagy a kettő kombinációja.

Számomra ez elképesztő. Nagyon nem szeretnék olyan országban élni, ahol a jogaink csorbítása egy bizonyos szint alatt megengedhető. Ha csak pár ember marad le a választásokról például. És tökmindegy, hogy mert a munkája, családi kötelezettségei miatt elfelejtett időben regisztrálni, vagy mert kerekesszékkel nem tud behajtani, az államnak kötelessége az alapjogaink érvényesülését nem nehezíteni, hanem éppen könnyíteni. Lásd mozgóurnás szavazás.

Elegem van. Olyan országban szeretnék élni, ahol kiállunk egymás jogaiért, és nem bújunk meg cinkosan a sarokban, ha minket amúgy nem érint a dolog. Ahol fel sem merülhet, hogy az állam akadályokat gördíthet teljesen normális, büntetés alatt nem álló, felnőtt állampolgárok választáson való részvétele elé. Ahol a párthűség nem terjed odáig, hogy elnézzük kedvencünk jogtiprásait, és ahol mások pártjának megvetése nem jelent taktikából automatikus félrenézést akkor, amikor egyenes háttal ki kéne állnunk elveink mellett.

Olyan országban szeretnék élni, ahol a közös értékeinknek súlya van, ahol az állam sosem lankad jogainkat a lehető legtökéletesebben biztosítani, és ahol előbb hallgatjuk meg egymást, mint hatalomtechnikailag profi pártjaink hazugságait. Máskülönben pokol.

 

 

323 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr24685836

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ió-ció-regiszráció 2012.07.30. 22:13:49

Mi más is szakíthatná meg az olimpiai játékok alatti bő két hét emelkedett hangulatát, mintegy jó kis belpolitikai izmozás. A nettó blődséggel nem vagyok hajlandó foglalkozni, az ilyen szakadár félázsiaiakat az már csak legyintésre készteti. Ez az új d...

Trackback: Ió-ció-regiszráció 2012.07.30. 22:08:42

Mi más is szakíthatná meg az olimpiai játékok alatti bő két hét emelkedett hangulatát, mintegy jó kis belpolitikai izmozás. A nettó blődséggel nem vagyok hajlandó foglalkozni, az ilyen szakadár félázsiaiakat az már csak legyintésre készteti. Ez az új d...

Trackback: Ió-ció-regiszráció 2012.07.30. 22:08:35

Mi más is szakíthatná meg az olimpiai játékok alatti bő két hét emelkedett hangulatát, mintegy jó kis belpolitikai izmozás. A nettó blődséggel nem vagyok hajlandó foglalkozni, az ilyen szakadár félázsiaiakat az már csak legyintésre készteti. Ez az új d...

Trackback: Megtiltaná a tandíj szó használatát a hírekben a kormány 2012.07.30. 21:11:56

Törölje a tandíj szót a média a szótárából, ez a kormány kívánsága, hiszen a tandíjat 2008-ban már eltöröltette a szocikkal a Fidesz! A média mégsem akarja a tandíj szó helyett a kormány által kreált “új finanszírozási rendszer” kifejezést ...

Trackback: Paranoid téveszméket feltételez Orbánnál az ex-fideszes Fodor Gábor 2012.07.30. 21:10:05

Képzelt ellenségek, rettegő bizalmasok, az ellenállás megtorlása – a Fidesz alapítói közül nem Orbán az első, akin az elmebaj jeleit véli felfedezni a környezete. Fodor Gábor kijelentéseire azért érdemes odafigyelni, mert a Fidesz alapító tagjaké...

Trackback: A nemzeti bizalom köre - lista készül a biztos választókról? 2012.07.30. 20:44:36

A tervezett új választási rendszerben előzetes regisztrációhoz kötnék a szavazást. Nem rossz dolog, mert növeli a szavazói tudatosságot, a szavazópolgári és állampolgári öntudatot. Hasonló ez, mint egyes országokban az utazási kedvezmények igénybevétel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.07.30. 19:01:59

Szerinted ez nem tündérország???

lavór 2012.07.30. 19:31:51

"Már akkor nyilatkoznom kéne szavazok-e, mielőtt ismerném egyáltalán a jelölteket?

Ha regisztráció után nem mész el szavazni vagy üres, nem érvényes lapot dobsz be, akkor 5 év szigorított fegyházzal súlyt a törvény szigora?

Le_Penseur 2012.07.30. 19:32:34

"Elegem van. Olyan országban szeretnék élni, ahol kiállunk egymás jogaiért, és nem bújunk meg cinkosan a sarokban, ha minket amúgy nem érint a dolog. Ahol fel sem merülhet, hogy az állam akadályokat gördíthet teljesen normális, büntetés alatt nem álló, felnőtt állampolgárok választáson való részvétele elé. Ahol a párthűség nem terjed odáig, hogy elnézzük kedvencünk jogtiprásait, és ahol mások pártjának megvetése nem jelent taktikából automatikus félrenézést akkor, amikor egyenes háttal ki kéne állnunk elveink mellett.

Olyan országban szeretnék élni, ahol a közös értékeinknek súlya van, ahol az állam sosem lankad jogainkat a lehető legtökéletesebben biztosítani, és ahol előbb hallgatjuk meg egymást, mint hatalomtechnikailag profi pártjaink hazugságait."

Irány Skandinávia!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.07.30. 19:40:39

Ezzel a külföldön dolgozó polgárokat-akik nem kevesen vannak és éppen azért vannak külföldön,mert otthon nem jó-valószínűleg teljesen kizárja a szavazásból.(ki a fene tud "hazafutkozni" állandóan?) Szóval folyik a "bebetonozás" és ennek a törpegecinek a diktátorrá avanzsálása.

flippant 2012.07.30. 19:43:41

A k.anyádat! Azt, te büdös gyökér!

xylu 2012.07.30. 19:50:26

Hát az nem magyarország,sajna!
És ahhoz mit szóltok,hogy nem biztos,hogy sikerül majd megvédeni a demokráciát,ha tovább romlik a gazdasági helyzet?De tényleg,ki is rontja?
Így már értelmet nyer ez a töketlen-őrölt-önssorsrontó gazzdasági ámokfutás:bevezeti a statáriumot.
Figyelitek,hogy hullanak az államtitkárok?
A végén csak egy kis gonosz,mindenre képes rohamosztag marad.
Az ország meg mehet a gödörbe...

dr. Bubó 2012.07.30. 19:53:36

hm... kéne egy lakosságcsere skandinávokkal.. adnánk a félázsiai egészindiai lakosságunkat...

de komojra fordítva... érdekes szempont hogy nem ismerve a jelölteket dönteni kell...

de nyilvánvalóan ez egy totál felesleges és pusztán a fides mafia napi előnyének vélt DEMOKRÁCIÁTÓL távolító léps...

nem mondom eddig sem volt soha... feudalizmus van... de itt nem is lesz soha... akinek nem teccik a félázsiai tempó...
a politikai C I G Á N Y K O D Á S...
az jobban teszi ha családjával együtt csomagol... amíg teheti...
egyelőre nyitva az Internet és a határok is...
Doktorsimicskisztán...

Pan Modry 2012.07.30. 19:54:18

Azert legalabb interneten remelem be lehet majd regisztralni.

Az lenne a legjobb ha mondjuk a regisztracioert kellene fizetni mondjuk 100 eurot, igy a konzervszavazok otthonmaradnanak. Bar ez a fidesznek rossz lenne, elnezve a bekemeneteseket, az atlag fidesz szimpatizans csoro.

tankaranka 2012.07.30. 19:55:13

A külképviseleteken is lehet majd regisztrálni pl a külföldön dolgzóknak ?

almatermelő 2012.07.30. 19:56:06

A titkos választás a demokrácia alapja. Minden más valaki érdekében történő manipuláció.
Már a kopogtató cédula is a "más" kategóriába tartozik.

00000000000000000000000000000000000000000000000000 2012.07.30. 19:56:23

Utolsó előtti mondathoz: akkor menj el Magyarországról, mert itt sose fog teljesülni.

dr. Bubó 2012.07.30. 19:56:58

@Pan Modry: "interneten remelem be lehet majd regisztralni"

:))))))))))

épp a polgárosultakat akarlyák kizárni...

a félázsiaiak CSAK SORBAN ÁLLÁSSAL tudnak regisztrálni...

Te szerencsétlen féleurópai... rossz országban pottyantot a gója...

VonS 2012.07.30. 19:57:06

Amúgy tökre egyetértek, a regisztráció egy teljesen felesleges változtatás lenne,
de
azt még nem olvastam sehol, hogy aki regisztrál, annak szavaznia is kötelező lenne, szóval ha már érvelünk, legalább jogos érveket kellene hozni.
Ugyanis az is tipikus az ország politikai kultúrájára, hogy valaki kitalál valamit, aztán ahhoz az ellenfél hozzáképzel horrorisztikus részleteket, és úgy csinál, mintha azt találták volna ki eredetileg.
Szóval regisztrálsz, majd ráérsz eldönteni, hogy akarsz-e szavazni, és ennyi.
De amúgy valóban nem jó ötlet a regisztráció, mivel semmivel sem lehet indokolni a plusz kör szükségességét.

dr. Bubó 2012.07.30. 19:58:52

@almatermelő: "kopogtató cédula is a "más" kategóriába"

az is nagyon durva... a szeméjes adataiddal együtt bedobják:)

bűnözők... azok is benne vannak akik "hivatalosan" kitalálják...

indapass90210 2012.07.30. 20:00:29

@tankaranka: azért azt általában baszhhatod, ha nem a fővárosban laksz. Nekem pl a legközelebbi külképviselet nincs is messze, csak 220km, de 3.5-4 óra ha azt szeretném, hogy maradjon is valami az autóból :)

spontan · http://erdekessegek.info 2012.07.30. 20:02:24

@VonS: Orbán mondta, hogy még gondolkodnak, hogy kötelező legyen-e a szavazás:

"Aki nem akar részt venni, kimarad - mondta a miniszterelnök, aki szerint csak arról van még vita, hogy a feliratkozók számára kötelezővé tegyék-e a részvételt a választáson."

index.hu/belfold/2012/07/27/orban_jon_a_valasztasi_feliratkozas/

Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány] 2012.07.30. 20:03:06

Nem kötelező feliratkozni.

Feliratkozás után nem kötelező szavazni.

Ez a poszt pedig egy szarkupac.

Pipas 2012.07.30. 20:04:15

@HK417: "Ezzel a külföldön dolgozó polgárokat-akik nem kevesen vannak és éppen azért vannak külföldön,mert otthon nem jó-valószínűleg teljesen kizárja a szavazásból.(ki a fene tud "hazafutkozni" állandóan?)"

Ha szavazni lehet a nagykövetségen, akkor regisztrálni is lehet nem? Ráadásul amennyire tudom a nagykövetségen szavazni eddig is csak előzetes regisztráció után lehetett.

VonS 2012.07.30. 20:04:53

@spontan: Haha, az mondjuk már vicces. Legalább meg tudnám győzni magamat végleg, hogy lábbal kell szavazni.

hipokrita 2012.07.30. 20:05:03

Én sem kérek regisztrációt, köszönöm.

VonS 2012.07.30. 20:08:26

@hipokrita: De te csak ezt mondod, valójában szeretnéd, nem?

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 20:08:53

@lavór:
"Ha regisztráció után nem mész el szavazni vagy üres, nem érvényes lapot dobsz be, akkor 5 év szigorított fegyházzal súlyt a törvény szigora?"

Heh!
Még nem hallottad?!
Tervezik, hogy szankcionálható legyen, aki regisztrál, de mégsem megy el!

indapass90210 2012.07.30. 20:09:09

@spontan: Ukrajna :) Nem kell a járhatatlanhoz közelítő utakhoz olyan messze menni :)

alien 2012.07.30. 20:09:31

Eddig és ne tovább ez már alapjog lényeges tartalmát érintő korlátozás, azzal a mondással együtt pedig , hogy reméli nem kell más rendszert bevezetni egyenesen döbbenetes

a technika viszont a manyupossal egyezik meg, aki nem tesz semmit az nem szavazhat, nagy tömeg nem fog tudni így szavazni

ez pedig ahhoz vezet el, hogy sérül az az alapelv, hogy a hatalomban lévők cserélhetőek, ezt a mondatot nem fejezem be

az egyik kereskedelmi csatornán láttam, hogy a 33 éves államtitkár focizgat és fut (a futás még jól jöhet)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 20:10:05

" Kis pártoknak, esetleges új belépőknek ez majdnem halálos ítélet."

Jól látod! Ez az egyik célja!

alien 2012.07.30. 20:10:38

@VonS: neked ez nem elég horror magában?

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 20:12:06

És a ahhoz mit szól a szerző, hogy ugyanez a miniszerelnök, egy másik országban az propagálja egy választás előtt, hogy ne menjenek el választani!?!?!?!?!

Jó, mi?!

Nincs kettős beszéd, és természetesen mindent az ország érdekében!
LoL!

lavór 2012.07.30. 20:12:31

@félázsiai BPBP: @Dövan:

Na és? Akkor lép életbe a B terv. :) Nem ikszelsz vagy mindet kiikszeled. :)
Egyébként simán kötelezővé tenném a szavazáson való részvételt. Unalmas ez az ajvékokás gyakorlatilag úgy, hogy a jogosultak fele le se tojja.

VonS 2012.07.30. 20:13:02

@alien: De mint írtam, nem értek egyet. Sőt egyre inkább úgy érzem, hogy akaratom ellenére kényszerítenek arra, hogy olyan dologban szavazzak, amiben nem akarok: még pedig lábbal, el innen messzire.
Persze valójában nem elhagyni kellene az országot, hanem megváltoztatni, csak sehol egy épeszű kezdeményezés sajnos.

Pan Modry 2012.07.30. 20:13:07

Nem lenne egyszerubb nekik olyan szabalyt hozni hogy aki regisztral, annak vallalnia kell hogy a fideszre szavaz :DDD

indapass90210 2012.07.30. 20:13:58

@félázsiai BPBP: gondolom, akkor a "szavazz fasszal tavassszal"-ból is államellenes bűntény lesz :)

bapcs1964 2012.07.30. 20:14:33

én nem lázadok,regisztrálok,és ellene szavazok a fidesznek.nem ügy.

becike4 2012.07.30. 20:17:09

@VonS: Nem olvastad,hogy aki regisztrál,annak kötelező szavazni.Az a következő lépés.Utána meg kell mutatni,hogy kire szavazol,utána,ha nem rájuk szavaztál,jól seggbekúrnak.És ez már egész Àzsia leszen.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 20:18:14

@lavór:
"Egyébként simán kötelezővé tenném a szavazáson való részvételt. "

Vót má ilyen is!
Milyen jó vót akkó is, hej!
Egyébként, megint abba az irányba haladunk erőteljesen, és látszik, hogy erre gyúr a mi kedves vezetőnk!

lavór 2012.07.30. 20:18:29

@VonS:
Sehol, sehol... Csak a sült galamb esete a nyitott szájjal. Kezdd el te a változtatást!

indapass90210 2012.07.30. 20:18:46

@lavór: akkor viszont lennie kellene egy "Egyiket sem" választási lehetőségnek. Sőt, a legjobb lenne, mint ahogy Tóta W. is írta anno egy írásában, ha a szavazati jogot a jogosult becserélhetné egy CBA vásárlási utalványra. Ez nagyon megdrágítaná a szavazatvásárlást, nem is lehetne könnyen ellenőrizni, hogy a delikvens "eladta"-e a szavazatát már az államnak is, másrészt kizárná a rendszerből azok jó részét, akiknek amúgy is jobb, ha nem szavaznak.

Pipas 2012.07.30. 20:21:08

@félázsiai BPBP: "Tervezik, hogy szankcionálható legyen, aki regisztrál, de mégsem megy el!"

Ez már mekkora urban legend, besza-behu.

lavór 2012.07.30. 20:22:24

@félázsiai BPBP:
Tudom, hogy volt. Választhattunk az MSZMP vagy az MSZMP jelöltje közül. :)
Na de azért tényleg humoros, hogy alkotmányos jog a szavazáson való részvétel, erre le se tojja a kedves választópolgár, csak a jajgatás megy, hogy mecsoda rossz sora van. :)

lavór 2012.07.30. 20:24:24

@Dövan:
Használhatod végső esetben a C tervet: szavazólapot a fülkében zsebre vágod, borítékot üresen bedobod. :)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 20:24:35

@Pipas:
Gondolod?!
Csak ne hogy így legyen, mert akkor lesz csak igazán besza-behu!
Me mi az mán, hogy a Gizike feliratkozott, itt várjuk a szavazatszámláló bizottsággal, aztán el se jön! (Arról már nem is beszélve, hogy így nem is szavaz a mi bölcs vezérünkre!!)

Pipas 2012.07.30. 20:29:21

@félázsiai BPBP: Aggódunk a demokráciáért? :) A fékek és ellensúlyok rendszere? ;) Gondolom neked is vannak tanácsaid amiket végre kellene hajtania a kormánynak, ugye? :)

Ianas 2012.07.30. 20:30:19

@lavór: Ez hülye és cinikus hozzászólás volt. Akkor elmagyarázom. A szavazás állampolgári jog. Ezek a szarevő fasszopó buzeráns anyabaszó orbánék pedig ezt korlátozzák. Mindegy, hogy elvben regisztrálhatok, ez egy újabb adminisztratív lépés, amit NEM akarok megtenni. Elég baszakodnivalóm van az APEH-hal, önkormányzattal, kisfaszommal. Miért kell egy újabb szeméthalmot generáltatni az állampolgárokkal ahelyett, hogy ahogy eddig is, szépen elmennének szavazni, és ott majd kiderül az a tény, hogy akartak-e szavazni, vagy nem?

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 20:30:24

@Pipas:
"Gondolom neked is vannak tanácsaid amiket végre kellene hajtania a kormánynak, ugye? :)"

Nekem csak egy tanácsom lenne nekik, de az elegendő is volna!

Behajtó70 2012.07.30. 20:33:53

Remélem is, hogy húztok innen a p.csába!

Amit meg okolni kell: teccettek volna jobban qurmányozni! Akkor ez a törvéy sem mehetne át!

De elkurtátok, s az országot is tönkre tettétek!

Úgyhogy most KUSS legyen! Igyátok a levét annak, amit főztetek!

lavór 2012.07.30. 20:34:10

@Ianas:

Gyakorlatilag felsoroltad a kifogásaidat. És mit tennél, hogy ne legyenek olyan szabályozások, amik téged zavarnak? Na az egyik ilyen ellenvélemény kinyilvánítási lehetőség, hogy elmész szavazni. A másik, hogy nem mész el, és írsz nekem egy ilyen "cinikus a hozzászólásod" választ. Nem érzed a tragikomédiát ebben?

Pipas 2012.07.30. 20:34:40

@félázsiai BPBP: És mi lenne az a tanács? Monnyonle? :))

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.30. 20:38:05

@Pipas: akkora, hogy valamelyik faszfejű politikusunk nyilatkozta... :D
(sajnos már nem emlékszem, hogy fideszes gengszter volt-e vagy maszopos)

@Behajtó70: meg a te hejesirássodat is, te nagyonmagyar smittpali! Azt is a bolsik tették tönkre, ugye? :D

VonS 2012.07.30. 20:38:47

@lavór: Nem szokásom a szerénykedni, bár a felelősséget eltolni sem. Nem hiszem, hogy elegek lennének a kvalitásaim egy ilyen szerephez, bár az is lehet - tőlem elvonatkoztatva -, hogy csak valaki olyanra lenne szükség, aki a legnehezebb körülmények között is meg tudja őrizni a józan eszét...

lavór 2012.07.30. 20:41:36

@VonS:

Akkor keress, keressetek olyat, aki alkalmas.
Más kiút nincs a farokkergetésből. A teljes politikusi gárda lecserélése.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 20:42:53

@Pan Modry:

"Az lenne a legjobb ha mondjuk a regisztracioert kellene fizetni mondjuk 100 eurot, igy a konzervszavazok otthonmaradnanak. "

*

Miért is kellene fizetned akármennyit is azért, hogy élhess az alapvető jogoddal?

JOGOD van hozzá, hogy választhass, az államnak pedig KÖTELESSÉGE, hogy biztosítsa azt, hogy élni tudj a jogoddal.

Nem kellene annyira szolgalelkűnek lenni.

Nem kellene megalázkodva úgy tenni, mintha a Fidesz terve helyénvaló és támogatható lenne.

Ezeket a rongyokat mostanra minden normális demokráciában cafatokra szaggatta volna a média, és erkölcsi hullaként vegetálnának tovább.

indapass90210 2012.07.30. 20:46:33

@lavór: tessék, most az lesz, hogy ezt véletlenül Vitya elolvassa, aztán a szavazófülkék előtt kilépéskor gumikesztyűs TEK-esek várják a honpolgárokat azt ellenőrizendő, hogy hová rejtették a szavazólapot!

draft22 2012.07.30. 20:46:56

A regisztrációval az a fő gond, hogy mivel nem kötelező a választás magyarországon, jogom van akkor eldönteni megyek-e szavazni amikor az összes lehetséges információt összegyűjtöttem, tehát mondjuk a választás napjáig. A regisztráció, ha utána nem is lenne kötelező szavazni egy előzetes szándékot feltételez, de miért kéne ennek meglennie jóval előtt. A regisztrációra való kampány nagyon megdrágítja a kampányt, ezért a nagypártoknak kedvez, az újaknak infrastruktura nélkülieknek nem. A direkt kapmpány a regisztrációra nem lenne tilos (email telefon stb.) míg magán a választás napján ill. szombaton már tilos, ezért pl. a Fidesz akiknek nagyon komoly listáik vannak ezt ki tudnák használni. A regisztrácó olyan országokban hagyomány aol nem volt ill. ma sincs egységes választói névjegyzék, nálunk van.

lavór 2012.07.30. 20:47:16

@Dövan:

Vityánk szabin van. :)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 20:47:57

@No_Fidesz_No_Problem:
"Ezeket a rongyokat mostanra minden normális demokráciában cafatokra szaggatta volna a média, és erkölcsi hullaként vegetálnának tovább."

Ezt különben én sem értem!
A hazait még csak-csak (nyalunk és félünk), na de hogy a külföldi sem foglalkozik azzal, ha valamelyik EU-s miniszterelnök a demokrácia lecserélésről ábrándozik... Ezt tényleg nem értem!

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 20:49:19

@spontan:

"Orbán mondta, hogy még gondolkodnak, hogy kötelező legyen-e a szavazás"

*

Orbán MÁR kihúzta a gyufát, sőt, már meg is gyújtotta, most már nem kellene az égő gyufával a kezében még a lőporos hordóra is ráülni, mert a végén még az aszfaltról kell, hogy felkaparja azt a fékezhetetlen agyát.

Anti Anyag (törölt) 2012.07.30. 20:49:26

Ezt a baromságot. Nem mész el és szevasz. Vagy elmész. Mint idáig.

Pipas 2012.07.30. 20:51:53

@A fidesz a betegek kiirtására készül: "akkora, hogy valamelyik faszfejű politikusunk nyilatkozta... :D
(sajnos már nem emlékszem, hogy fideszes gengszter volt-e vagy maszopos)"

Nem csodálom, én már meg sem tudom őket különböztetni... mondjuk soha nem volt *igazi* különbség. ;)

GluGluGlu 2012.07.30. 20:52:48

Ha lesz egyáltalán kötelező feliratkozás v. regisztráció, akkor eleget teszek és csakazértis ellenzékre fogok szavazni. Mindegy, hogy kikre, csak a Fideszre nem! És akkor bekaphattyák!

lutria 2012.07.30. 20:57:21

És ha majd a regisztráció közben pár trükkös keresztkérdésből rájönnek hogy az illető nem fidesz szavazó majd kitalálnak valamit hogy inkább ne érje meg neki elmenni szavazni.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 20:57:29

@Anti Anyag:

Aznap reggel szoktam eldönteni, hogy elmegyek vagy otthon maradok. (Nem.)

Eddig úgy volt, hogy az állampolgári jogom gyakorlásával a VÁLASZTÁS NAPJÁN élhettem, és eddig ebben a jogomban nem korlátozott semmilyen döntésem, amit a választás előtt valahány nappal hoztam.

Az állam se kényszerített eddig arra, hogy a választójogom gyakorlásával kapcsolatban a választások napját megelőzően akárhány nappal VISSZAVONHATATLAN döntést hozzak.

Ezután is úgy lesz?

Ha a válaszod az, hogy NEM, akkor jobb, ha hallgatsz, mert még véletlenül agyatlan fideszbérencnek tartanak.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 20:59:46

@lutria:
Tényleg! Mekkora ötlet már!
- És mondja csak Gizike, amikor jön majd választani, akkor kire is adja a voksát?
- Hát, én úgy gondoltam, hogy az xy-ra.
- Ja! Akkor Gizike, magának nem is kell regisztrálnia!

lavór 2012.07.30. 21:00:07

@lutria:

Aki rettegni akar, az rettegjen. De utána ne rinyáljon a végeredmény miatt.

Netuddki. 2012.07.30. 21:00:59

Remélem, hogy a romák egyre inkább szégyellik az orbánt...

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 21:02:20

@kovi1970:
"Remélem, hogy a romák egyre inkább szégyellik az orbánt..."

LoL!
Csak nemhogy vajdát csináljanak belőle!

Khal Drogo 2012.07.30. 21:02:41

@VonS: Maga a Miniszterelnök Úr beszélt erről. Mármint a szankcióról. Bezony ám. Személyesen Ő mondta.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 21:02:51

@félázsiai BPBP:

"a külföldi sem foglalkozik azzal, ha valamelyik EU-s miniszterelnök a demokrácia lecserélésről ábrándozik"

*

Nem avatkoznak más országok belügyeibe addig, amíg a miniszterelnök csak ábrándozik, és a polgárok se adják a jelét, hogy ellenükre lenne az ábrándozás, vagy ami az ábrándozásból végül megvalósul.

Magyarországon eddig a kormány egyetlen eszement döntése se váltott ki komolyabb tiltakozást, ezért a külföld nyilván azt gondolja, hogy a kormány meg a kormányzottak az két bolond, egy pár, megérdemlik egymást.

christophe 2012.07.30. 21:04:07

@félázsiai BPBP: Mint a tibeti tuntetoket,mikor M.on volt a kinai min.elnok, behivnak arra a napra adategyeztetèsre....

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 21:04:27

@No_Fidesz_No_Problem:
"Magyarországon eddig a kormány egyetlen eszement döntése se váltott ki komolyabb tiltakozást..."

No!
Azé vót/van is pár gazdasági ábránd, ami megmozgatta a dolgokat odakünn is!

"ezért a külföld nyilván azt gondolja, hogy a kormány meg a kormányzottak az két bolond, egy pár, megérdemlik egymást."

Ezt már jobban el tudom képzelni, azaz, hogy már teljesen hülyének, levegőnek néznek minket!

Khal Drogo 2012.07.30. 21:04:51

Szerintem ez egy öngól lesz. Az ellenzékiek csak azért is regisztrálni fognak. Ez az ötlet csak arra jó hogy a bizonytalanokat megerősítsék abban a hitben, hogy bizony, eljött a kormányváltás ideje. Mert aki ilyet vezet be, az nem való kormányra.

lavór 2012.07.30. 21:06:39

@No_Fidesz_No_Problem:

"...a kormány meg a kormányzottak az két bolond, egy pár, megérdemlik egymást."

Kb. És ez még jó is nekik.

Romanee Conti 2012.07.30. 21:07:30

Ki az a fasz, aki egyáltalán elmegy szavazni? Ezekre? Eddig megtettem, soha többet.

patkányarcúáginéni 2012.07.30. 21:08:44

@kovi1970: mire gondolsz,te kedves ember?

(íme a rasszista szoci a maga undorító valóságában...)

Celtic 2012.07.30. 21:10:15

Olyan orszagban szeretnek elni, ahol a torvenyek valtozasa kozul a szavazasrol szolo idegesitene fel leginkabb. De igy nem kulonosebben erdekel, mert van mas, ami sokkal jobban felhuz. Ha valakinek mondjuk fel ev nem eleg, hogy regelje magat, annak ugy kell. Nem hiszem, hoyg el kell menni az orszagban tiz helyen megtalalhato kozpontba, hoyg regisztraljam magam (mint a magannyugdijpenztari nyilatkozat eseten, el lehet kepzelni, hanymillio ember azert nem nyilatkozott, mert egy napot vett volna igenybe, hoyg eljusson oda, ahol nyilatkozhat). Ha meg regisztralok es megsem szavazok, akkor mit csinalnak velem?

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 21:13:01

@lavór:
"Kb. És ez még jó is nekik."

De csak addig, amíg az átalakult, nagy fideszizmus rendszerünk ellentámadásban nem lendül az imperialisták ellen! Akkor aztán már ne csodálkozzanak, mert késő lesz!

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 21:14:16

@félázsiai BPBP:
Jut eszembe! Most hol is tartunk? Ez az elrugaszkodás éve már?

azbesztos 2012.07.30. 21:15:24

@No_Fidesz_No_Problem: AQ kötelező szavazás ötletét az MSZP vetette fel a parlamentben, ami egy kicsit ciki lenne, és ezért ajánlja ehelyett a Fidesz az előzetes regisztrációt. Természetesen bárki érezheti úgy, hogy neki kötelező szavazni ebben a "diktatúrában" és ezért nyilvántartásba véteti magát a regisztrációnál és elmegy szavazni a Fideszre. Másra úgysem érdemes.

dr Smittpálelnökúr 2012.07.30. 21:16:26

@lavór: Az is felmerült a felcsúti bugris agyában, hogy regisztráció esetén kötelező lesz a szavazás.

Mi az, nem iszod a vezéred szavait?

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 21:16:54

@félázsiai BPBP:

Ahogy ma Magyarországon a magyar emberek az ÁLTALUK választott, ám ŐKET vegzáló kormánnyal szemben viselkednek, az olyan szinten IRRACIONÁLIS egy demokráciában élő ember számára, hogy egyérszt nem érti, mi ez az egész, másrészt nem tudja hová sorolni, és nem tud mit kezdeni vele.

scsaba1 2012.07.30. 21:16:57

Engem meg az borzaszt el, hogy az előzetes regisztrációban minden ajvékoló Mordor eljövetelét látja, nem pedig öntudatos és határozott választópolgárok által a demokrácia egyfajta szuperlegitimációját és megerősödését.

Személy szerint rohadtul elegem van az exit pollok alapján az utolsó órákban löncshúsokon megvásárolt csirkefarhát-demokráciából.

Valószínű a regisztrációt követően sem lesz kötelező leadni a szavazatodat, ill. mégis, akkor még mindig rajzolhatsz a szavazólapra szép nagy faszokat minden párt neve mellé - ezzel érvénytelenítve azt.

Korlátozva akkor lenne, ha mondjuk érettségihez vagy felsőfokú végzettséghez, esetleg pontos adófizetéshez lenne kötve a szavazati jog. Akkor is ajvékolnál?

Celtic 2012.07.30. 21:17:24

@christophe: Es par evvel azelott vaj'h melyik part is tiltakozott a kinai miniszterelnok latogatasa ellen? 1-2 evvel jartunk a tienanmen teri tomeggyilkossag utan.

Hiaba, valtozni tudni kelll....

Rwindx 2012.07.30. 21:17:37

Jó hogy nem te a választások után akarsz csak szavazni, mert neked csak addigra sikerül eldönteni kire érdemes szavazni.
Regisztrálsz, legfeljebb nem szavazol, iszonyatos furfang kell ehhez, bahh..

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 21:17:49

@Celtic:
"Ha meg regisztralok es megsem szavazok, akkor mit csinalnak velem?"

Nem akarok ötletek adni, de mondjuk a regisztrációd alapján felkeres mondjuk - ki szeretnél, milyen sorrendben? - a NAV, a TEK, ÁNTSZ, és minden egyéb három és négybetűs nemzeti rövidítés.

Vagy kapsz egy 50k HUF csekket, amiért elmulasztottál részt venni a szent választáson! (vigyázz, mert késedelmi kamatot is felszámolnak, és köztartozásnak minősül!)

lavór 2012.07.30. 21:18:10

@félázsiai BPBP:

Már csak lendülne, de csak az ingujj felgyűrés ment, mint látható.
Fogatlan oroszlánok hőzöngése.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 21:19:59

@azbesztos:

"AQ kötelező szavazás ötletét az MSZP vetette fel a parlamentben, ami egy kicsit ciki lenne, és ezért ajánlja ehelyett a Fidesz az előzetes regisztrációt. "

*

Rosszul emlékszel.

Először volt a Fidesz ötlete a regisztrációról, és ehhez tette hozzá, alternatív javaslatként az MSZP a saját ökörségét.

Vissza tudod keresni pl. az Index archívumában, hogy melyik ötlet mikor került szóba először.

lavór 2012.07.30. 21:21:05

@dr Kangörény: Miért kéne innom?
De miért pont az én vezérem?

Muzsikok közt 2012.07.30. 21:21:09

Nagyon jó az előzetes regisztráció, bár cenzus is kéne.

Muzsikok közt 2012.07.30. 21:22:29

@Celtic: Leadhatsz érvénytelen szavazatot, ez ne legyen már probléma.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 21:24:23

@Zuckerbrot:

Vagy lehetne úgy is, mint Kádár csinálta: kötelező részvétel, de a választási íven csak egy jelölt lenne.

Orbán úgyis picsogott, hogy nem jött össze neki, csak a parlamenti ülőhelyek kétharmada.

KopaszMercis 2012.07.30. 21:25:30

@félázsiai BPBP:
Az erotikus alom eve...
Elrugaszkodas eve... Ezt Kimirszentol tanulta a kisCigany?

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 21:27:11

@Zuckerbrot:

Ne variálj, cica!

Terroristákkal NEM alkudozunk!

Országot terrorizáló politikusokkal sem.

Namir 2012.07.30. 21:27:55

Nepszava.hu-n: "fél-ázsiai lesz a választási rendszerünk"

Origo.hu-n: "Francia mintára vezetné be a választásokat megelőző regisztráció intézményét a Fidesz"

Ami Franciaországban (és más nyugati országokban) korszerű/demokratikus, az itthon maradi/diktatórikus?

Egy klasszikust idézve: "És ezt így hogy?" :)

Muzsikok közt 2012.07.30. 21:30:27

@Namir: A francia elnöki rendszer sokkal 'diktatórikusabb', centralizáltabb mint a magyar miniszterelnöki rendszer.

KopaszMercis 2012.07.30. 21:31:35

@Namir:
Nyugaton sem jo minden, de a hozzad hasonlo szar magyarok csak a faszsagot kepesek eltanulni. Normalisan viselkedni es kulturalt munkamorallal dolgozni pl nem lennel kepes, mert az nehez... Ahhoz civilizalt emberre kene hogy evolvalj...

Gatinho 2012.07.30. 21:33:09

Attól hogy regisztrálsz, még nem kell elmenned szavazni. Mi ez a rinya?

ciccaful 2012.07.30. 21:33:41

@lavór: hááát, az sem lenne meglepő.

ha igazak a hírek, már csak az a kérdés frakción belül, hogy kötelező legyen-e a szavazás a regisztráltaknak és, hogy legyen-e következménye annak, ha valaki nem szavaz a regisztrációja ellenére... vicces, nem?

Namir 2012.07.30. 21:34:04

Amikor az MSZP pár hete kötelező választást akart előírni (júniusi ötletük?), akkor is hevesen tiltakoztál? Nem?
Bizonyára azért nem, mert az annyira haladó és demokratikus, és nem azért, mert az kedvezett volna neki, ugye? :)

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 21:34:25

@scsaba1:

"Engem meg az borzaszt el, hogy az előzetes regisztrációban minden ajvékoló Mordor eljövetelét látja, nem pedig öntudatos és határozott választópolgárok által a demokrácia egyfajta szuperlegitimációját és megerősödését."

Mert nem is az. Amit te szuperlegitimációnak vélsz, az a választójog korlátozása, amire nincs példa a világ demokratikus berendezkedésű államaiban.

*

"Személy szerint rohadtul elegem van az exit pollok alapján az utolsó órákban löncshúsokon megvásárolt csirkefarhát-demokráciából."

Semmi közöd hozzá, hogy melyik választópolgár mikor hozza meg a választással kapcsolatos döntését. A szavazatvásárlást törvény tiltja, ha tudsz ilyenről, jelentsd fel a törvényszegőt.

*

"Valószínű a regisztrációt követően sem lesz kötelező leadni a szavazatodat, ill. mégis, akkor még mindig rajzolhatsz a szavazólapra szép nagy faszokat minden párt neve mellé - ezzel érvénytelenítve azt."

Mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy ne legyen regisztráció. MINDENT.

*

"Korlátozva akkor lenne, ha mondjuk érettségihez vagy felsőfokú végzettséghez, esetleg pontos adófizetéshez lenne kötve a szavazati jog."

Korlátozva akkor van, ha nincs lehetőséged arra, hogy akár a választás reggelén is dönthess arról, hogy akarsz, vagy nem akarsz élni az alkotmányos jogoddal. Ha előzetes regisztráció lenne, akkor nem a választás napján kellene döntened, hanem sokkal korábban.

*

"Akkor is ajvékolnál?"

Zsidózol, kispajtás?

Jofiu 2012.07.30. 21:34:32

Onnanttól, hogy van alkalom szavazni, és vannak erre jogosultak, az összes többi hozzáadott baszakod... izé, komplikáció, fölösleges és értelmetlen bürökrácia, manipulációs céllal.
Okolhatjuk bármivel, foghatjuk a nyuszira is, de akkor is manipuláció.
Ennyit a következő választás tisztaságáról.

Időpontot mi a faszért nem kell regisztrálni már?! Helyjegy a fülkébe?!
Sapka színe?

Ázsia.

lyia (törölt) 2012.07.30. 21:34:45

Szóljatok a hódmezővásárhelyieknek, hogy most szavazhatnak utoljára előzetes regisztráció nélkül!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 21:35:04

@Zuckerbrot:

Majd bevezeti az elnöki rendszert is a Csúti Gecó.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 21:36:17

@Jofiu:

Még a külhonból levélben(!) érkezett szavazatok lesznek érdekesek...

lavór 2012.07.30. 21:36:54

@ciccaful:

Inkább az a vicces, hogy ebből a magyar választópolgárok ekkora felhajtást csinálnak.
Részemről a választás lehetősége állampolgári jogom és KÖTELESSÉGEM. Ha nem megyek el szavazni, hiába jajveszékelek az esetleg nekem nem tetsző eredmény miatt. De velem van a gond, tudom.

Muzsikok közt 2012.07.30. 21:40:59

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Még a külhonból levélben(!) érkezett szavazatok lesznek érdekesek...

Forrás?

Merthogy eddig is lehetett szavazni a külképviseleteken, és eddig sem jött levélben egy szavazat sem.

_Wasp_ 2012.07.30. 21:41:08

A Miniszterelnök Úr tudja, mit kell tenni a nemzet érdekében! Kinek nem világos, hogy nem hagyhatjuk, hogy hazafiságukban bizonytalan "magyar szavazók", a választásra esetleg csak az utolsó pillanatban beesve összedöntsék az épp csak kiépült-szépült Magyarországon a Nemzeti Együttműködés Rendszerét!

Jó, ha előre tudjuk, milyen körzetekben hányan szavaznak ránk! Sötétben bujkáló ellenforradalmárok, rettegjetek! Nem csak azt fogjuk tudni az előzetes regisztráció után, hogy megnyerjük-e a következő választást, de azt is, hogy kik miatt nyerjük meg, vagy veszíthetnénk el!

Aki pedig nem teszi meg a hazafias kötelességét, regisztráció után mégsem szavaz, vagy nem a FIDESZ-re illetve az Ország első emberére adja le szavazatát, az nyilvánvalóan jóval súlyosabb büntetést is megérdemel, mint egy egyszerű pénzbírság!

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 21:41:09

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
"Még a külhonból levélben(!) érkezett szavazatok lesznek érdekesek..."

Hát persze! Ezért volt most kint Tusványoson a bölcs vezérünk, és hintette el az itthonival teljesen ellentétes választási nézeteit, mármint, hogy bölcs dolog az ha valaki nem megy el választani!
Ha már itthonról csak a nyugdíjasokra számíthat - mert hát csak a nyugdíjak emelkednek rendületlenül, és csak ők lesznek, akik majd ráérnek elmenni egy egyetlen kijelölt szerdai napon 10 óra és 10:30 között Záhonyba regisztrálni -, ezért kell az erdélyi szavazat!

komplikato 2012.07.30. 21:41:35

@Zuckerbrot: Miért lenne jó? Megint jönnek a hülye kamu példák sorban. Nem vagyunk Franciaország, ahogy telekom adó okán nem lettünk USA sem, vagy ahogy totál szar példa a mi gazdaságunkat Argentínához vagy Izlandhoz hasonlítani, még is van egy halom jó arc aki be akarja dumálni.

Igen, jó ötlet és jó dolog. Csak NEM így. Egy olyan országban ahol egy négy évenkénti fontos szavazás második fordulójára picivel több mint egymillió ember megy el ez egy agyhalál. Mennyi fog így szavazni? 400e? Se? Nekem így is gáz az 1.16 millió "kétharmadától" felhatalmazottak ténykedése. Akkor mennyi ember akaratát kényszerítik majd 10 millióra? 300.000-ét? Nyilván te el fogsz menni, és nyilván én is, csak nem rólunk szól a téma hanem a passzív sült galamb váró tömegekről ...

K.Tomoceusz 2012.07.30. 21:42:06

Orbán listát ír azokról, akik szavazhatnak.

Aki nem lesz a listáján, az nem szavazhat.

Ne nevezzük már ezt demokráciának, bocs.

Aki személyes kézcsókkal járul a listához, az ne nevezze már magát szavazónak.

Fel akartok iratkozni a Gazda listájára ? Jobbágyok.

lavór 2012.07.30. 21:44:15

@_Wasp_:
"Jó, ha előre tudjuk, milyen körzetekben hányan szavaznak ránk! Sötétben bujkáló ellenforradalmárok, rettegjetek! "

Ez mekkora butaság. De végül is mi várható a magyaroktól. :(

sunwind 2012.07.30. 21:45:28

Kérdés, hogy hogyan lehet aktívan tenni azért, hogy ne válljon egy diktátorhajlamú félőrült és gátlástalan sleppje (korrupt seggnyalói, ill. jó taktikai érzékű házi "nagyvállalkozói") banánköztársaság-jellegű játszóterévé a hazám.

Van-e vajon esély erre, vagy menekülni kell, amíg még lehet. Mert előbb-utóbb rájönnek majd a srácok, hogy erővel kell benntartani, ami értékes, ami még lerabolható: a nyelvet beszélő, szakképzett, értéket teremteni képes szakembert és mindazokat a vagyonelemeket, amit idáig képesek voltunk összekuporgatni. 2014 előtt el kéne még menekíteni mindezeket Abszurdisztánból, mert félő, hogy utána már későn lesz az ébredés..

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 21:46:51

@_Wasp_:
"Jó, ha előre tudjuk, milyen körzetekben hányan szavaznak ránk! Sötétben bujkáló ellenforradalmárok, rettegjetek! "

Képzeld, mi lesz majd azokkal a térségekkel, akiknek a részvételi arányuk nem éri el a mi bölcs vezérünk ingerküszöbét!
Brrrr! Belegondolni is rossz!

scsaba1 2012.07.30. 21:49:51

@No_Fidesz_No_Problem:

Eleve nem hozzád szóltam kispajtás, ilyen droid-nickkel.

Ha ebben zsidózást látsz, akkor keresd fel a kezelőorvosodat és gyógyszerészedet. A paranoid skizofrénia manapság jól gyógyítható.

Muzsikok közt 2012.07.30. 21:50:14

@komplikato: Nekem így is gáz az 1.16 millió "kétharmadától" felhatalmazottak ténykedése.

- Ezt a butaságot hol hallottad?

- Semmivel sem jár kevesebb ember szavazni, mint egy átlagos nyugati demokráciában.

Jofiu 2012.07.30. 21:52:34

@scsaba1:
"Korlátozva akkor lenne, ha mondjuk érettségihez vagy felsőfokú végzettséghez, esetleg pontos adófizetéshez lenne kötve a szavazati jog."

Apám, a lényegre tapintottál.
Érettségi vagy felsőfokú az persze túlzás, szerintem is, nem több mint ökölszabály, de hogy kibicek és eltartottak is ugyanolyan joggal rendelkezzenek mint akik működtetik az országot, az biz nem járja.
Bármely normál közösségben aki nem járul hozzá valamilyen ott elvárt módon annak nincs akkora szava. Legyen az hobbiközösség, sportközösség, rokonság, baráti társaság, akármi.
Kivéve az ország.
Mellesleg már ma korlátozott a szavazati jog bizonyos kiválasztott elvek és meghúzott határok mentén.
Korlátozva van.

Muzsikok közt 2012.07.30. 21:52:44

@sunwind: Kérdés, hogy hogyan lehet aktívan tenni azért, hogy ne válljon egy diktátorhajlamú félőrült és gátlástalan sleppje (korrupt seggnyalói, ill. jó taktikai érzékű házi "nagyvállalkozói") banánköztársaság-jellegű játszóterévé a hazám.

- Mondjuk menj el szavazni....:))

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 21:54:12

@Namir:

Utánanéztél, hogy Franciaországban kinek kell és kinek nem kell regisztrálnia magát?

Naugye.

Segítek:

elemzoblog.hvg.hu/2012/06/15/igy-nez-ki-az-elozetes-regisztracio-franciaorszagban/

Franciaországban nincs a választóknak központi nyilvántartása, csak helyi szintű. Ezért ha költözöl, az új helyen be kell jelentened, hogy ott vagy.

Magyarországon van központi nyilvántartás, ha költözöl, a változás bekerül a választói névjegyzék központi nyilvántartásába is.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 21:54:33

@félázsiai BPBP:

Miért van az az érzésem, hogy a külhoniaknak nem kell majd regisztrálni...

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 21:54:44

@Zuckerbrot:
"- Mondjuk menj el szavazni....:))"

Jah!
És válogathatsz a 22 éve változatlan felhozatalból, azaz megválaszthatod a következő diktátorodat!

Jofiu 2012.07.30. 21:54:51

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Ezt az opciót azért nehezen hiszem el.
Bár, ami végiggondolatlanság van itt-ott, nem tudom mit gondolok....

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 21:55:49

@scsaba1:

Eleve leszarom, hogy kihez szóltál, ha nem tetszik, hogy bárki válaszolhat az ökörségeidre, ne kommentezz.

lyia (törölt) 2012.07.30. 21:56:17

2013. évi ... törvény a magyarországi általános, egyenlő és titkos országgyűlési választásokon való részvétel lehetőségét biztosító előzetes regisztrációról

Az Országgyűlés

- felismerve, hogy az általános, egyenlő és titkos választójog olyan európai vívmány, amelyet - nemzeti hagyományainknak megfelelő módon - a Kárpát-medencében is meg kell védeni,
- elismerve, hogy az Alaptörvény asztalánál mindenki helyet foglalhat, aki annak céljaival (nem az asztal céljaival, hanem az Alaptörvényével) egyetért,
- kifejezve, hogy egy centrális erőtér megteremtése megfelelt nemzeti céljainknak, és annak fenntartása minden indokolatlan külső befolyástól megvédendő nemzeti érdek,
- elfogadva, hogy a magyarság túlnyomó része nemzetközi kötelezettségek által meghatározott élettérben kénytelen megvalósítani nemzeti küldetését (akármi is legyen az),

a magyarországi általános, egyenlő és titkos országgyűlési választásokon való részvétel lehetőségét biztosító előzetes regisztrációról a következő törvényt alkotja:

1. § Aki részt akar venni a magyarországi általános, egyenlő és titkos országgyűlési választásokon, köteles előzetes regisztrációban részt venni.

2. § Az előzetes regisztrációt a plébániákon és parókiákon keresztlevelük bemutatása után keresztények, továbbá a fideszes polgármestereknél az Alaptörvény díszkiadásának megvásárlása ellenében bárki más szabadon kérheti.

3. § Az előzetes regisztráció ingyenes, a téves személyi és származási adatokat szolgáltató választó azonban köteles a pártjából kilépni, és az okozott költségeket megtéríteni.

4. § Ez a törvény addig marad hatályban, ameddig biztosítani képes a nemzet együttműködését Orbán Viktorral. Azt követően a 2010. évi választások eredményének megfelelően ismét a Fidesz fog kormányt alakítani, de már nem lesz köteles Orbán Viktort jelölni miniszterelnöknek, kivéve, ha azt Orbán Viktor direkt kéri.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.07.30. 21:57:31

@Behajtó70: Bármilyen meglepő, sose töltöttem be semmilyen kormányzati pozíciót. Plusz maradnék is.

@scsaba1: Igen. Nagyon nem értek egyet a végzettségi cenzussal.

@Namir: Franciaországban helyi szinten vannak nyilvántartva a választópolgárok, és ott azoknak kell a választás előtt regisztrálni, akik nem szerepelnek a névjegyzékben (elsőválasztók, vagy akiknek megváltozott a lakcíme). Utána többször nem kell. Magyarországon van állami népességnyilvántartás, nincs adminisztrációs ok a névjegyzékbevétel átalakításához (kivéve határon túli szavazók). Tehát egyáltalán nem ilyen egyszerű, ahogy beállítod: Franciaországban adminisztrációs okokból van, nálunk meg csak simán korlátozni akarják a bizonytalanokat. Ezért gáz itthon.

@Gatinho: Egyrészt Orbán szerint még nem dőlt el, lesz-e szankcionálva, ha nem jelensz meg regisztráció után. Másrészt rengeteg érvet találsz a bejegyzésben.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 21:59:27

@lyia:

Ilyen hülyeségeket kár beírni kommentbe, mert aki nem figyel, azt hiheti, hogy létező jogszabályból idézel :D

K.Tomoceusz 2012.07.30. 21:59:38

@Jofiu:... Az eltartottak - Orbán és a bandája.

Soha az életükben semmi mást nem csináltak, mint a közösség pénzén élősködtek.

Úgyhogy zárd ki a szavazásból a fideszeseket.
És kizártad a munkakerülő tolvajokat.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 22:01:47

@No_Fidesz_No_Problem:
És lehet, hogy ez már a tervezet szövege, amit kopipésztelt ide! :)

xéniav 2012.07.30. 22:03:02

Szerintem az alapvető állampolgári jogomat sérti, hogy nem a választás napján dönthetek arról, hogy akarok-e szavazni,vagy nem akarok.
Jogom van bizonytalannak lenni, jogom vanaz utolsó percekig bizonytalankodni és ne egy zsarnok kertitörpe mondjameg, hogy mehez és mikor van jogom. Ez wgy nyílt szavazat manipuláció,amit próbálnak megmagyarázni, de attólmégmanipuláció marad és egyesek szemébe attól leszek ballibes bolsi, hogy gyűlölöm, ha manipulálnak , akkor inkább ballibes bolsi leszek mint egy hülye, agyatlan manipulált.

komplikato 2012.07.30. 22:03:03

@K.Tomoceusz: "Soha az életükben semmi mást nem csináltak, mint a közösség pénzén élősködtek."

Ezért van diszkrét bája a röghöz kötés témának, nem de? :)

sunwind 2012.07.30. 22:03:06

@Zuckerbrot: Az elmúlt 20 év során neked nem tűnt fel, hogy ez kevés?
Kevés volt idáig és főként kevés lesz ezután. A választási rendszer átalakításával, a határokon túliak választójoghoz juttatásával, a hazug és egyre hazugabbá váló kommunikációval, amely a befolyásolt és egyre súlyosabb kormányzati befolyás alá kerülő médiumokon keresztül egyre zavartalanabbul valósulhat meg, az intézményesített néphülyítéssel egyre kevesebb esély van arra, hogy a jelenleg aktuális szabályok mellett hatalomra kerülhessen egy európai értékek mentén gondolkodó, pragmatikus gazdaságpolitikát folytató kormányzat.

Arról nem beszélve, hogy az egész államigazgatás és politikai rendszer olyan mélységesen korrupt és romlott, hogy gyanítom, hogy az ebben a közegben szocializálódó/szocializálódott versenytársaikkal sem járnánk sokkal jobban.

Szal marad a kérdés: Hogyan lehet itt más az élet? Vagy erre itt már nincs megoldás?

sunwind 2012.07.30. 22:04:46

@Zuckerbrot: Az elmúlt 20 év során neked nem tűnt fel, hogy ez kevés?
Kevés volt idáig és főként kevés lesz ezután. A választási rendszer átalakításával, a határokon túliak választójoghoz juttatásával, a hazug és egyre hazugabbá váló kommunikációval, amely a befolyásolt és egyre súlyosabb kormányzati befolyás alá kerülő médiumokon keresztül egyre zavartalanabbul valósulhat meg, az intézményesített néphülyítéssel egyre kevesebb esély van arra, hogy a jelenleg aktuális szabályok mellett hatalomra kerülhessen egy európai értékek mentén gondolkodó, pragmatikus gazdaságpolitikát folytató kormányzat.

Arról nem beszélve, hogy az egész államigazgatás és politikai rendszer olyan mélységesen korrupt és romlott, hogy gyanítom, hogy az ebben a közegben szocializálódó/szocializálódott versenytársaikkal sem járnánk sokkal jobban.

Szal marad a kérdés: Hogyan lehet itt más az élet? Vagy erre itt már nincs megoldás?

Gatinho 2012.07.30. 22:05:02

@Szalai Ervin:

Persze, ha nem mész el, Viktor kifenekel... :)

Rengeteg érvet, na ja. Egy ballibsi troll érveit.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 22:05:03

@Zuckerbrot:

Ne tettesd már magad hülyének. Szerinted a külképviseleten szavazás, meg a Magyarországra levélben elküldött szavazat az ugyanaz?

Eddig így működött:
"A külképviseleten szavazó választópolgár a szavazólapjait egy kis borítékba teszi, mint Magyarországon. A szavazatokat tartalmazó lezárt boríték mellé ki kell tölteni egy nyilatkozatot, amelyben a választópolgár és a küvi vezetője igazolja, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazatai vannak, valamint a nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját. Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba teszik, lezárják, a választópolgár a borítékot a ragasztáson aláírja, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot teszi a választópolgár az urnába.

Az urnát a szavazás befejezése után lezárják, a küvi vezetője pedig elindul vele Budapestre, az Országos Választási Központba. Az urnákat nem szabad poggyászként feladni, annak az utazás ideje alatt végig a küvi-vezető közelében - az ölében vagy a szomszéd ülésen - kell lennie, ezért ahol kevés szavazó jelentkezett, ott kisebb urnákat alkalmaznak."
www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CFkQFjAC&url=http%3A%2F%2Fhvg.hu%2Fvilag%2F20100404_kulkepviseleti_szavazas_europa&ei=FugWUNuHNNDhtQaM44H4BQ&usg=AFQjCNEN_U8ijI1iQhQIU0wcwGSWEUhxlA

Ehhez képest most küld egy levelet.

Kapiskálod?

Megj: ja, és most először van olyan minielnökünk az elmúlthuszonkétév kezdete óta, aki azon tűnődik, hogy a parlamentáris demokrácia helyett esetleg bevezet valami mást...

Írnom kell Kuminnak, kibaszott gyengék vagytok eddig...

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 22:05:47

@sunwind:
"Vagy erre itt már nincs megoldás?"

Sajnos én is úgy látom, ahogy a kérdésedre te magad is megfogalmaztad a választ: "Az elmúlt 20 év során neked nem tűnt fel, hogy ez kevés?
Kevés volt idáig és főként kevés lesz ezután."

zorki 2012.07.30. 22:07:52

Megint egy meglévő jog korlátozásáról van szó, ami minden normális demokráciában felháborodást kelt.
A szavazatok megvásárlásának lehetősége nem ok rá, mert most akkor majd a regisztrációt is meg kell vásárolni, tovább romlik a helyzet.
A másik ennél lényegesebb szempont, hogy a választójog bármely/bármilyen korlátozása rontja a demokrácia minőségét. Még akkor is ha vannak, akik másképpen látják.
Amúgy, akik másképpen látják általában a középosztály, felső középosztály konzervatív képviselői, akik úgy gondolják, nekik kellene irányítani a népet. Anélkül, hogy az elvvel most vitatkoznék -hosszú vita lenne-, csak annyit állapítanék meg, lehetne ilyen is, de azt nem demokráciának hívnák.
A demokráciában valóban előfordul, hogy a nép rosszul dönt, mert becsapják a politikusok.
De ez a döntés nem végles, meg lehet buktatni a politikai szereplőket.
Ellenben, ha kiszorítanak állampolgárokat a politikai döntésekből bármi módon-, akkor ennek arányában növekszik az állampolgárok csoportjai közt alá- fölérendeltség.
Ami érdekessé teszi a dolgot, a jelenleg hatalmon lévők kétharmados többségét pont a bizonytalanok bástyázták be.
Ebből arra lehet következtetni, hogy a hatalmon lévők kezdik érezni: nem hazudhatnak annyit a kampányban, mert ismét már nem hinnének nekik.

pjm 2012.07.30. 22:08:31

@lavór: NEM tudod, a hazafias népfront jelöltjére lehetett szavazni. Igen, a Pozsgay vezette hazafias népfrontéra...Az MSZMP jelöltre nem lehetett szavazni, mert nem állított jelöltet.(papíron)

Kalmár 2012.07.30. 22:11:15

Végre egy jó ötlet.
Franciák is így szavaznak. Az USA-ban dettó.
Végre megszűri valami a sok senkiházi, primitív bérszavazót. Sokkal kevesebb írástudatlan fog elmenni szavazni. Van ahol tényleg fizet aki nem megy el szavazni.
Olyan béna ez a cikk. Hisztis, szaros kölyök nyafogás. Nem sérül semmi. Aki akar, szavaz.

lavór 2012.07.30. 22:11:17

@pjm:

Biztos igazad van. Vicces volt az biztos. :)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 22:11:25

@félázsiai BPBP: "Várhatóan levélben adhatják le szavazatukat a határon túli magyar állampolgárok a 2014-es magyarországi parlamenti választásokon - hangzott el Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem választójogról szóló pódiumbeszélgetésén.

Az Országgyűlés ősszel fogadja el a választási eljárást szabályozó törvényt, de Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője szerint egyelőre a párton belül is vita van arról, hogy melyik megoldás lenne a legkedvezőbb a határon túli magyaroknak. Azzal mindenki egyetért, hogy Magyarország külképviseletein a választójoggal rendelkező határon túli magyar állampolgároknak csak a töredéke szavazna."

Mondom, hogy felmerült, Gulyás maga mondta:
www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CFAQFjAA&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2012%2F07%2F25%2Flevelben_szavazhatnak_a_hataron_tuli_magyarok%2F&ei=XOkWUMTaCYfDtAb5jYDwCw&usg=AFQjCNGNl6VpPb4cz972lBCR9NnxVs6yzQ

"Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) társadalomszervezési főtitkárhelyettese elmondta, egy 2011 decemberében készített erdélyi felmérés szerint a magyar állampolgárságot megszerezni kívánó erdélyiek 45 százaléka venne részt a választásokon. Közülük 85 százalék a Fideszre, 6 százalék az MSZP-re, 4 százalék a Jobbikra szavazna."

Azóta egy büdös szó arról nem esett, hogy a külhoniaknak is két hónappal előtte regisztrálniuk kellene. Erről a cikkben sem beszél Gulyás.

azbesztos 2012.07.30. 22:11:36

@No_Fidesz_No_Problem: Lehet, hogy a sorrendben igazad van, de a kötelező szavazás maszopos ötlet volt, akárhogyis.

Nzoltan 2012.07.30. 22:12:25

Nekem nem jön le, miért ez a nagy felháborodás. Tulajdonképpen a szavazók nagy része szarik az egészre. Akinek fontos, az meg úgy sem akar kimaradni, és azt is tudja kire fog szavazni.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 22:13:53

@zorki:
"A demokráciában valóban előfordul, hogy a nép rosszul dönt, mert becsapják a politikusok.
De ez a döntés nem végles, meg lehet buktatni a politikai szereplőket."

Egy igazi demokráciában igen!
De nem egy olyanéban, ahol a kormányzásuk teljes időszakában, az önmaguk törvényekkel, és kenőpénzekkel történő bebetonozását hajtják végre!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 22:14:41

@Kalmár: Az egész poszt, és a kommentek fele, forrásokkal alátámasztva PONT ARRÓL SZÓL, hogy SEM a franciák, SEM az amcsik NEM ÍGY SZAVAZNAK, te ostoba szar.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 22:17:17

@Kalmár: "Végre egy jó ötlet.
Franciák is így szavaznak. Az USA-ban dettó."

És beírja. Beírja bazmeg a barom droidja, mert jött az ímél a központból, hogy ezt ma minimum három helyre be kell írni, különben nem lesz rétes estére. :DDD

scsaba1 2012.07.30. 22:19:33

@xéniav:

Nem a véleményed miatt vagy libsi troll, hanem a kertitörpézés miatt. Javasolhatom még az orbáncigány, felcsúti vajda szinonimákat is. Használd bátran.

Ha neked a döntéshez nem elég a kutyaütő vidám fijug és a minősíthetetlenül balfék ellenzék négy éves teljesítménye ahhoz, hogy választások előtt regisztráld magad és rájuk vagy éppen ellenük szavazz (esetleg ne valami ellen, hanem valamiért, valamire), akkor én személy szerint nem bánnám, ha te nem szavaznál. Mert nagy valószínűséggel Blikk címlapok meg hörrtévék pártatlanak távolról sem nevezhető hírműsorai alapján alakítod ki a véleményed az utolsó napokban. Esetleg feldobsz egy érmét.

apanna 2012.07.30. 22:19:36

@HK417: AZt írják hogy odakint nem lehet regisztrálni? Nem olvastam sehol...

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 22:19:37

@zorki:

"a hatalmon lévők kezdik érezni: nem hazudhatnak annyit a kampányban, mert ismét már nem hinnének nekik"

*

Mai hír, hogy az államosított magánnyugdíj-pénzek nem kerülnek egyéni számlára.

A MANYUP-cirkusz elején azt ígérték, hogy aki átlép az állami rendszerbe, annak lesz egyéni számlavezetés. Két évig hazudták ezt az emberek szemébe. Mai hír, hogy nem lesz egyéni számla.

privatbankar.hu/ongondoskodas/nyugdijreform-es-egyeni-szamlak-kicsuszott-az-idobol-a-kormany-249336

*

Az se igaz, amit kérdeznek, nemhogy az, amit a hatalomért cserébe megígérnek.

K.Tomoceusz 2012.07.30. 22:19:59

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: De a levélben szavazók neve nem tudható meg, mert névtelenül, inkognitóban maradnak.

Ezt Kövér László nyilatkozta még előbb.

Úgyhogy a levélben szavazás az annyi lesz, hogy Orbánék bemondanak hasraütéssel egy számot, hogy annyi, és annyi szavazatot hozzáírnak a fidesz eredményéhez.

Ezeket a törvényeket hozták a csalásra eddig.
És még van két évük a spekulációra.

Pipas 2012.07.30. 22:20:03

@zorki: "A másik ennél lényegesebb szempont, hogy a választójog bármely/bármilyen korlátozása rontja a demokrácia minőségét. Még akkor is ha vannak, akik másképpen látják."

Ez persze nem egészen így van. A közügyektől eltiltottak, a gyámság alá helyezettek és a gyermekek sem szavazhatnak és ez például nem zavar senkit. Azok sem szavazhatnak, akik rossz szavazóhelyre mennek, elkésnek vagy otthonfelejtik az irataikat. És ez sem zavar senkit.

K.Tomoceusz 2012.07.30. 22:21:41

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

De a levélben szavazók neve nem tudható meg, mert névtelenül, inkognitóban maradnak.
Választási lista se készül róluk.

Ezt Kövér László nyilatkozta még előbb.

Úgyhogy a levélben szavazás az annyi lesz, hogy Orbánék bemondanak hasraütéssel egy számot, hogy annyi, és annyi szavazatot hozzáírnak a fidesz eredményéhez.

Ezeket a törvényeket hozták a csalásra eddig.
És még van két évük a spekulációra.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 22:21:45

@Kalmár:

"Végre egy jó ötlet. Franciák is így szavaznak. Az USA-ban dettó."

*

Egy utolsó mocskos szarkeverő hazudozó vagy.

Franciaországban NEM így szavaznak.

Az USA-ban sem így szavaznak.

Kalmár 2012.07.30. 22:22:29

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Takarodj az óladba büdös, gyáva görény.Szivesen kitaposnám a retkes beledet.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 22:25:00

@Kalmár:

Tudsz érvelni. Elég gyorsan bújt ki a szög a zsákból.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.30. 22:26:14

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:

"És beírja. Beírja bazmeg a barom droidja, mert jött az ímél a központból, hogy ezt ma minimum három helyre be kell írni, különben nem lesz rétes estére. :DDD"

*

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Fehérszakál 2012.07.30. 22:26:50

Az alkotmánybíróság úgyis alkotmányellenesnek fogja itélni ezt a előregisztrációt. Ez ugyanis a szavazók előzetes nyílvántartásba vételét jelenti ami nagy valószínüséggel valamilyen jogszabályba fog ütközni, esetleg az alaptörvénybe. De ez sem jelentene gondot módosítani a fityisznek. Ha tüntetésre kerül a ezen törvény elfogadása miatt akkor ott leszek az biztos.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 22:28:18

@No_Fidesz_No_Problem:

Vigyázz, még a te beled is kitapossa. Férfi, nő vagy gyerek ennek nem számít, első a mozgalom! :DDD

@K.Tomoceusz:

Nettó csalás, ne viccelj. Szívesen mondanék mást, csak nem fizet le senki! :DDD

Martian (törölt) 2012.07.30. 22:29:04

Azt nem értem, egyáltalán minek mennek el az emberek szavazni... gyakorlatilag aláírnak egy üres, pártfejléces papírt, amire később a megfelelő párt elvtársai akár a választó halálos ítéletét is föléírhatják.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.30. 22:32:50

@Kalmár:

Nemtom, mi kifogásod a stílus ellen, te rúgtad be úgy az ajtót, mint aki most lép be egy észak-mordori ork tavernába.

Csak azt akartam, hogy otthon érezd magad. :D

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.07.30. 22:33:10

@Martian:
Ez igaz!
Akkor lenne az igaz, ha kampányígéreteket be lehetne vasaltatni! És ha nem sikerül teljesíteni - és tök mindegy, hogy miért, mert az olajár nőtt/csökkent, szart egyet a lepke, kitört a harmadik világháború, stb. -, akkor jönne a szankció! Pl: öcsi kimaradsz a dobásból tízszer, azaz tíz évig nem vagy választható.

dr. Bubó 2012.07.30. 22:34:29

@Martian: ja ja...

én nem járok... hiszen egyik BŰNSZERVEZET nek sem adok (nem is bianko mert tudni mire) felhatalmazást...

az én nevemben engem képviselve ezek a bűnözők ne tegyék tönkre az országot...

2 706 292 ember a felelős... aki ikszelt a fides mafiára...

2012.07.30. 22:37:03

én nem tudom a cél mi de engem zavar, mert lusta ember vagyok. ahelyett, hogy 1x kell rávegyem magam, hogy elballagjak valahová véleményt nyilvánítani, most majd 2x kell. hogy mi ennek az értelme?
Legyen netes regisztráció, és netes szavazás. Full online. Hogy az ember onnan tudjon szavazni, ahonnan akar (netán külföldön van vagy valami).

dr. Bubó 2012.07.30. 22:40:47

@A csótány is ember: :)))) nagyon vicces... hol élsz te? skandináviában???? ha még nem, akkor nem késő elindulni...

észteknél már vagy 10 éve... full és ingyen wifi az egész ország...

ez a fides feudalizmus félázsiaiaknak... itt korbács a divat

cellimega 2012.07.30. 22:42:56

Bár nem értek egyet azzal, hogy a nem Mo-on élő magyar állampolgárok szavazhassanak (szerintem csak Mo területén kellene szavazóköröket felállítani), de ha már így alakult, tényleg indokoltnak tűnik a feliratkozás. Különben hogy a túróba bonyolítanák le Erdélyben a szavazást?

salamander 2012.07.30. 22:43:22

Nagyon támogatható a regisztráció, legalább ennyit tegyen meg, aki szavazni akar. Ebből tán az is kiderül, hogy írni olvasni tud-e a szavazó polgár vagy sem...

(Bár n tovább mennék és a műveltségi cenzust illetve a gyermekek utáni plusz szavazatot is beépíteném.)

***

salamander 2012.07.30. 22:43:56

"n" helyett értsd "én"...

Makkasz 2012.07.30. 22:44:12

Szégyen ami történik, és van aki nem látja.
Hányadék ez a félázsiai erőből értőket vezető agyament barom.

Ez egy buta, ijedt ember. Modern Néró benzineskannával a kézben!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.07.30. 22:45:44

@Pipas: @apanna: Lehet szavazni--igen. Meg nyílván regisztrálni is--az csak attól függ,hogy személyesen kell e megtenni,mert ha igen,sok embernek felejtős. Nekem a nagykövetség oda- vissza 800-850Km. Szerinted hány dolgozó fogja erre fordítani a pézét és az idejét? Mert eddig aki szavazni akart,akkor ment haza,vagy TELEFONON leegyeztetve a követségre--és ennyi.

Pipas 2012.07.30. 22:56:15

@HK417: Jah, nem is azt mondtam, hogy ez az előzetes regisztráció jó ötlet. Csak annyit mondtam, hogy amennyire én tudom aki nagykövetségen szavaz, annak eddig is kellett az előzetes regisztráció. Meg amennyire tudom annak is, aki nem a lakhelyén akart szavazni.

Kalmár 2012.07.30. 22:56:33

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Majd ha a sírodra hugyoztam te ócska féreg.

Brix 2012.07.30. 23:00:24

@Kalmár: Nem " igy csinálják" sem az USA-ban. sem Franciaoszágban...Az USA-ban az előzetes regisztrációnak az elnökjelölt állításnál van jelentősége és vagy két tucat államban tudsz közvetlenül a szavazás előtt regisztrálni. Franciaországban ha cimet változtatsz akkor 6 hónapon beül kötelező regisztrálni
Egyébként sem lehet az USA-t összehasonlítani Magyarországgal, mert teljesen más a demokratikus hagyomány és a társadalmi viszonyok
Az teljesen nonszensz, sőt szinte példa nélküli, hogy egy ilyen fiatal "demokráciában" szűkítik a választójogot.
Az is elképesztő, hogy valakinek februárban el kell menni bejegyeztetni a nevét ha májusig szavazni akar! Mi lesz az elkövetkező 3 hónapban? Elveszti a jogát a szavazásra. Egyébként az sem biztos , hogy a Fidesznek annyira fog ez kedvezni. Ma már régen nem a tudatos értelmiségiek pártja a fidesz, kivéve azt a szűk nagypolgári réteget, amelyik élvezi a párt gazdasági döntéseit
A jobbik elviszi tőle fiatalokat, az értelmesebbeket meg az LMP
Maradnak a nagypolgárok és a nyugdijas békemenetes koalíció akikel nem biztos hogy meglesz a választés
Az egyfordulós rendszerrel megint adott egy pofont magának a fidesz, hiszen ha ellenzék megegyez és közös jelöltet tud állitani, akár csak egy technikai koaliciora, hogy állítsák vissza demokráciát és köztársasági államformát akkor a fidesznek vége. Vagy egy lehetősége van: választási koalícióra lépni a jobbikal, annak minden kockázatát felvállalva

Muzsikok közt 2012.07.30. 23:02:00

@sunwind: A választási rendszer átalakításával, a határokon túliak választójoghoz juttatásával, a hazug és egyre hazugabbá váló kommunikációval

- Egyszer meséld majd el hogy milyen határon túliakat juttattak szavazójoghoz és kik...:))

- Ha ez megvolt akkor olvasd vissza amit írtál és röhögjünk együtt, OK?

dr. pretender 2012.07.30. 23:02:48

szerintem is az a legszomorúbb, hogy szépen megszoktuk a jogaink ilyen-olyan csorbítását és a legtöbben csak akkor háborodnak fel,ha már elkerülhetetlenül a saját bőrükön érzik a szopatást. ezért lehet velünk megcsinálni mindent. el vagyok keseredve.

Muzsikok közt 2012.07.30. 23:04:17

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Továbbra is várom a forrást a levelezős szavazásról.

Happy trolling, asshole! 2012.07.30. 23:22:02

Fasz vagy, kibaszottul senki nem csorbítja a jogaidat. A választási eredmény egyszerűen jobban fog konvergálni a biztos pártpreferenciával rendelkezők között mért erőviszonyokhoz, semmi antidemokratikus nincs benne és nem is biztos, hogy a Fidesznek kedvez. Annak kedvez, aki akkor épp jól áll majd a biztos pártválasztók között. A jogaidat se csorbítja senki, csak egy minimálisan nagyobb költség lesz élni velük. Megélhetési pánikkeltő!

Reszelő Aladár 2012.07.30. 23:30:21

Úgy látom sokaknak bármilyen szabály csak a jogait csorbítja. Titeket zavarnak az autók a nyugdíjasok, a dolgozók, a munkanélküliek, a heterók a homók...
Kormányt akarsz váltani? Akkor legyél te az első, aki regisztrál, sőt vegyél rá minkdenkit a környékeden. Válassz szimpatikus pártot, járj ajánlószelvényt gyüjteni, igyekezz az utcán meggyőzni mindnekit, hogy ők nem szabadok!

Szerintem a legtöbb ember kevés készpénz ellenében a fél veséjét is odaadná. Na ők pont szarnak a szabadságra, csak talpon maradjanak. És ők nem a mostani kormány miatt váltak földönfutóvá...

Makkasz 2012.07.30. 23:34:07

@Happy trolling, asshole!: de. csorbitja.
Rossz, buta, szégyenteljes szabályozás.
De nézzük mi az előnye, mi benne a jó?

Hosszasan gondolkodva, egyetlen dolog sem jut eszembe.

Szégyen ha valaki ilyen hülyeség mellet szót emel, mégha vérfideszes is.

UgyanPityu 2012.07.30. 23:50:58

Így csinálnak a kétfordulós választásbóő három fordulósat, a feliratkozás az eldő forduló, arról szavazhatunk, hogy akarunk-e szavazni.

rofl

nandras01 2012.07.30. 23:54:59

@Fehérszakál:
"Az alkotmánybíróság úgyis alkotmányellenesnek fogja itélni ezt a előregisztrációt."
ne, az az, amire nem fogadnék jelentős összegben...

dr. Bubó 2012.07.30. 23:56:02

@UgyanPityu: már nem kétfordulós...

de a 3ban igazad van...

regisztráció - kopogtatós csalás - választás

Parajpuding 2012.07.31. 00:01:41

Teljesen mindegy, hogy kik lesznek a jelöltek. Ez a szavazás megint arról fog szólni, hogy kit nem akarok semmiképpen és nem arról - sajnos - hogy kit szívesen. Márpedig tudom, hogy kit soha és semmiképpen. Véget kell vetni ennek a gyalázatnak, ami két éve folyik.

Makkasz 2012.07.31. 00:18:41

@A csótány is ember: Attól félnek, hogy mások is rájönnek, nincs szükség nagyhatalmú politikusrétegre, simán lehet direkt demokrácia, dönteni a főbb kérdésekről, együtt.

Nándo 2012.07.31. 00:19:49

Nekem azért lenne egy érvem mellette: így meg lehet fékezni az indulati, mindenféle racionalitást mellőző kampányokat. Pont.
Tényleg élvezet volt olvasni ezt az nyűglődést, de lássuk már be, hogy neked az a bajod, hogy Orbán javasolta, s mint tudjuk, kis hazánkban nem az számít, hogy mi a cél, hanem az, hogy ki akarja megvalósítani.
BTW: nem sérül senkinek sem a joga, mitől sérülne? Egyszerűen egy picivel több felelősséget várnak majd el tőlünk.

mardekar 2012.07.31. 00:36:52

A probléma szerintem ott bontakozik ki, hogy az MSZPs és egyéb fogyatékkal élő szavazók nem képesek úgy elintézni valamit, hogy abból még szavazatuk sem származik, nem mondhatják, hogy na most jól megaszontam a szomszéd zsideszesnek :D Magyarul képtelenek regisztrálni magukat az istenbarmuk, ezért rinyálnak. Egyszerűen mellőzni kell őket, idióták voltak, lesznek... csak pls ne szavazzanak, mert azt sem tudják mire szavaznak.

Blogger Géza 2012.07.31. 00:56:16

Ha nem tudod, segítek, megmondom, ki fog indulni a következő választáson: a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP meg a DK. A többi esélytelen. Lehet, hogy a fentiek esetleg állítanak közös listát vagy jelöltet, de ez részletkérdés. Ettől még úgyis tudod, kire akarsz szavazni. Persze az utolsó pillanatig meggondolhatod, és szavazhatsz másra, senkire vagy érvénytelenül is. Tehát semmilyen lehetőséged nem csorbul, ugyanis nem azt kérdezik , előre, hogy kire, hanem hogy egyáltalán.

Szóval semmi bajod nem lesz még akkor sem, ha a kampány kezdetéig sem döntötted el, kire akarsz szavazni.

Viszont azért az előzetes regisztrációnak lehet 2 pozitív hatása:

1) Egyrészt lássuk be, hogy a magyar demokrácia legsötétebb időszakai a kampányidőszakok, az ottani ígéretcunami, az egymásra licitálási hullámok a bizonytalan szavazók kedvéért nem kis részben felelősek azért, hogy az elmúlt néhány évben (kb 2008-2012) az államcsőd szélén egyensúlyoztunk. Ha rajtam múlna, egész minimális idejű lenne kampány, senki ne a kampányban akarjon nyerni, kártékony pénzkidobás az egész, interneten bárki el tudja olvasni a programot, ha érdekli, amúgy meg ne demagóg ígérgetések alapján válasszon senki, hanem értékrend, kormányzati ciklusok összehasonlítása, vezető személyiségek megítélése alapján.

2) A gyanús utaztatások, láncszavasokról szóló mendemondák minden választásnál felbukkannak, ezek vitorlájából talán ki lehet vonni így a szelet.

Blogger Géza 2012.07.31. 01:00:00

@A csótány is ember: Igazából eddig valóban kétszer kellett a kétfordulós rendszer miatt, de most csak egyfordulós lesz. Nem tudom, el kell-e majd ballagni a regisztrációhoz, lehet, hogy simán ügyfélkapun vagy levélben le lehet zavarni... És biztos nem lesz úgy egy naphoz kötve, mint a választás, tehát ez sokkal rugalmasabb.

Siphersh 2012.07.31. 01:38:19

"Olyan országban szeretnék élni [...]"

Ez egy ilyen ország. És nem véletlenül vagy valami szerencsétlen tévedésből ilyen.

theEngineer2 2012.07.31. 02:58:17

Viktor csak az ocsut akarj elvalasztani a tiszta Fidesztol

piszt-ráng 2012.07.31. 06:16:24

@_Wasp_: Regisztrált szavazólap is lesz.

nyulaspista 2012.07.31. 06:36:02

Masmilyen poklot meg se ismerj,ha ez neked az.

piszt-ráng 2012.07.31. 06:45:51

@Blogger Géza: Állam csőd....600 milliárd adókedvezmény a gazdag 20% részére az első lépés.Állami beruházások nálunk a legdrágább /megéri mert a haver csináltatja a labanccal és sorolhatnám a stadionokkal és így tovább. Miért ezen kell spórolni.Kampány igérgetekről:jelenlegi kormány bármiről beszél ígéri,hogy 2014 után ez lesz az lesz csak olvasd a kormány nyilatkozatát.Ahogy a stílusodat figyelem lehet,hogy te írod.Tény jó reklám szöveg és az ilyen jól jövedelmez.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 07:08:37

Aki rühelli a Fideszt, de nem képes regisztrálni, csak mert még februárban nem tudja, kivel akarja leváltani Orbánékat, az félkegyelmű, idióta, hülye, pöcs, gyengeelméjű, stb...

Több jó hatása lehet az előzetes reg.-nak, mint rossz. Egyetértek, sőt: hozzávehetnék még a Jobbik javaslatát is: kelljen a 8 általános

2012.07.31. 07:37:45

Szerintem indokolatlan macera. Azt biztosan tudom, hogy mire nem fogok szavazni. Ha kell regisztrálok, ha kell jelentkezek, ha kell ide-oda elutazom nyilatkozni, de választani az utolsó percben fogok és annak semmi köze az előregisztrációhoz. Ennek értelme semmi, vagyis felesleges macera.

2012.07.31. 07:42:21

Aki azzal érvel, hogy nem lesz probléma a regisztráció, annak kívánok egy laza okmányirodai ügyintézést! Szabadság, sorbanállás és szaladgálás ide-oda, vidékről felutazás megyeszékhelyre stb.

Gandalf(helyett) 2012.07.31. 08:05:55

@cellimega: Engem például az nem éredekel, hogy ők hogy adják le. Aki képes csak azért el nem menni egy "lakóhelye" számára fontos szavazásra, mert viktor azt mondja, az csak ne akarjon beleszólni olyan dolgokba, amik aztán más ország lakosain "csattannak".
(ezzel valószínűleg nem leszek népszerű, de azt hiszem túlélem)
Úgyhogy ha már regisztráció, akkor csak az a külhoni magyar regisztrálhasson, aki saját országában is veszi a fáradtságot.
(plusz ne korlátozzák, hogy szavazás előtt meddig regisztrálhatok, de még úgy is necces, mert ezekből is lehet ám különböző listákat összehasonlítani).

na__most__akkor 2012.07.31. 08:22:33

Én azt javaslom, hogy csak magyar ékezetekkel lehessen szavazni.
Meg regisztrálni is.

Ja, meg kommentelni is.

Egy igaz ember 2012.07.31. 08:29:18

"Nagyon nem szeretnék olyan országban élni, ahol a jogaink csorbítása egy bizonyos szint alatt megengedhető."

Nem is értem... Akkor máris költözhetsz. Pl. én sem értem, miért nem lehet dohányozni egy autóbuszmegállóban, miért nem hallgathatom este a lakótelepi lakásomban a zenét, ha szeretném, miért kell fülhallgatót felvennem, miért kell személyit, ha vezetek jogsit tartanom magamnál, stb.
Ez mind-mind a jogaim csorbítása!!!

Évek óta veszek részt választáson szavazatszámláló bizottságban. Urnazárás után ott marad a rengeteg felhasználatlan szavazócédula, meg egyéb nyomtatvány, amit épp úgy meg kell számolnunk, nyilvántartásba vennünk, mivel a tisztelt választópolgárok nem kívánnak élni a "jogaikkal", majd lehet őket kidobni.

Mi lenne, ha ki kellene fizeni a rengeteg nyomtatványt, munkaidőt azoknak, akik nem mennek el szavazni, de akik miatt rendelkezésre kell állni, szavazólapokat nyomtatni, stb?

Legyen csak előzetes regisztráció!

na__most__akkor 2012.07.31. 08:36:05

@Egy igaz ember:
"Mi lenne, ha ki kellene fizeni a rengeteg nyomtatványt, munkaidőt azoknak, akik nem mennek el szavazni, de akik miatt rendelkezésre kell állni, szavazólapokat nyomtatni, stb?

Legyen csak előzetes regisztráció!"

...és kétszer annyi nyomtatvány, munkaidő, rendelkezésre állás (nem arra az egy napra, hanem évekre előre)...

Mert ugye az előzetes regisztrációhoz nem kell se papír, se munkaidő, mi?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.31. 08:39:28

@Zuckerbrot: "Továbbra is várom a forrást a levelezős szavazásról. "

Belinkeltem Gulyás beszédét, te analfabéta segg.

Dr. Bélus___ 2012.07.31. 08:48:55

@scsaba1: Akkora ajvék lenne öcsém, hogy nem férne be a nagykapun. Pedig valami ilyen kéne.

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha nem, és nem is tudja megtudni, akkor annyira buta/tájékozatlan/nem érdekli, hogy jobb is, hogy nem szavaz. Szerintem.

notib 2012.07.31. 09:03:12

Szalai Ervin: ha valaki ennyire ugat egy témát, az miért terjeszt hülyeségeket...

nem arról kell nyilatkozni az előzetes regisztrációval, hogy KIRE, hanem arról, hogy HAJLANDÓ-E valaki szavazni...

az előzetes regisztráció alapján, tervezni lehet a szavazóhelyek személyzetének a számát, emlékezetes az MSZP-SZDSZ páros idején történt eszement torlódás....

egyáltalán nem biztos, hogy a regisztrálók a FIDESZ-re fognak szavazni, a fülkében bárki arra szavaz, akire akar, az azért elgondolkodtató, hogy a FIDESZ balfácánkodásai ellenére is úgy gondolják a Szalai-féle agyamentek, hogy a választók nagy többsége újra a FIDESDZ-re szavaz, ha így lesz, akkor az az ellenzék hibája, képtelenek jobbat, hihetőbbet ajánlani...

Szalaikám, a választást a MEGLELENT szavazók döntik el, aztán a választások után megint lehet agyament számolásokkal bizonyítnai, hogy csak a szavazásra jogosultak 20-30-40 %-a választott, ez ugyanolyan legitim eredmény, mint a 100 % !!!

Ha egy rosszul működő kormány nyer, az MINDIG AZ ELLENZÉK HIBÁJA !

draft22 2012.07.31. 09:19:17

Figyelj a két szavazókörben volt probléma, ahol olyanok szavaztak akik nem a saját lakhelyükön kívántak, ezt előre lehet tudni 2010-ben nem készültek fel rá. Az előzetes regisztrációval, ugyanez felmerülhet, ugyanis NEM ARRÓL SZÓL,HOGY HOL SZAVAZOL (Mmelyik szavazókörben), regisztrálsz majd pár nappal a választás előtt máshol akarsz szavazni, ugyanaz a probléma. Mivel a szavazokörök max 1000-1200 szavazót várnak ezért pontosan lehet tudni hány ember kell max, eddig is lehetett. 2010-ben egyszerűen az történt, hogy a szavazókörhöz nem köthető Budapesten szavazókat nem terítették szét. A regisztráció konkrétan felesleges, egy oka van a Kubatov-listák felhasználása (ezt ugye a szavazás napján már nem tehetik meg) + az új pártok (nincs infrastruktura) belépésének megnehezítése. Tipikus piacvédő eszköz.

draft22 2012.07.31. 09:25:08

@Egy igaz ember: sokkal több lesz így az adminisztráció, sdőt munkaidő kiesés, mi történik azokkal akikhez már eleve mozgóurna kell, ők hogy regisztrálnak? Ki megy hzzájuk valaki? A választás munkaszünweti napon van. Regisztrálni munkaidőben lehet. A választásnál a 11000 szavazókör van, a többségnek pár száz méternél nem kell többet megtenni, a regisztráció hivatalhoz kötöttmagyarul jóval távoéabb kell menni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 09:25:57

@abcd1234:

Egészen biztos vagyok benne, h a XXI. században lesz lehetőség netes regisztrációra.
Amúgy a kormányablakok még ellenséges szemmel is beváltsak, ha nem akarsz a neten reggelni.

Ergo: hülyeséget írsz

fludd 2012.07.31. 09:29:30

@salamander:
Jogos. HA nem is műveltségi cenzust, de azt mindenképpen el kéne várni, hogy az egységsugarú választópolgár legalább azt tudja, miről dönt. Én egy viszonylag egyszerű állampolgársági ismeretek vizsgához kötném, ahol a tudatos választó megmutathatja, hogy tudja mi a különbség a miniszterelnök, az elnök és egy miniszter között és melyiknek mi a tevékenysége. Mi a parlament? Mit jelent az, hogy frakció?

Érdemes lenne ezekről a kérdésekről közvélemény
kutatást csinálni. Az eredmény lesújtó lenne. Szerintem az nem demokratikus, ha egy műveletlen suttyó, aki azt se tudja miről dönt felelőtlenül szavazgat...

Rémbódess 2012.07.31. 09:29:38

@Egy igaz ember:
"Mi lenne, ha ki kellene fizeni a rengeteg nyomtatványt, munkaidőt azoknak, akik nem mennek el szavazni, de akik miatt rendelkezésre kell állni, szavazólapokat nyomtatni, stb?"

Lesz helyette Közgép által milliárdokért fejlesztett informatikai rendszer a regisztrációk kezeléséhez, megnyitott kormányablakok ügyintézők tömegeivel, akiket nem csak arra a pár órára kell fizetni, amíg a szavazatszámlálás után kidobják a felesleges papírokat, hanem hónapokon keresztül, hogy ott üljenek és várják a regisztrálókat.

Tehát költségcsökkentésre hivatkozva inkább ne vakítsuk az olvasókat, rendben?

Ixos 2012.07.31. 09:29:48

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: A stílus maga az ember... Gratulálok! A családod biztos nagyon büszke rád...

draft22 2012.07.31. 09:32:01

@notib: "Ha egy rosszul működő kormány nyer, az MINDIG AZ ELLENZÉK HIBÁJA !" Kivéve, ha megfélemlítéssel, adminisztratív eszközökkel befolyásolják a választást.
Csak egy nagyon laza példa és a legenyhébb. 1989-ben amikor meghatározták az új választásirendszert még nem tudták, mhogy milyen lesz a pártok "eloszlása", ezért szükségszerűen olyat csináltak amely előre tudhatóan nem kedvezett senkinek. A Fidesz egyedül meghatározott választásirendszere, annak a pártnak kedvez nagyon amely
relatív többségbe kerül, ez a rendszer kitalálásakor és az abból előrevetíthető trendek alapján a Fidesz (persze lehet, hogy nem így lesz).

draft22 2012.07.31. 09:34:41

És, hogy még durvább legyek pár napja van szó erről, egy számomra ismerős szabolcsi faluban az a hír járja, hogy csak annak kell majd feliratkozni aki a Fideszre akar szavazni, ezt mondták a körjegyzőségen (így tudják), ennyi és egy bambi.

pirimogyoró 2012.07.31. 09:35:40

@K.Tomoceusz: Teljes mértékben egyetértek Veled, de aki nem szavaz ilyen-olyan indokkal, mert megsértődik a bánásmódon, az ezeknek a malmára hajtja a vizet. Ugyanis, a haverok, a lekötelezettek és azok rokonai mind elmennek majd szavazni...

Cinkes 2012.07.31. 09:36:20

Nincs az az indok amivel értelmesen meg tudná bárki is magyarázni miért van erre szükség. Ha úgy tartja kedvem vasárnap este 6-kor, hogy mégis szavazok akkor hadd éljek már az állampolgári jogommal és szavazzak akire akarok. Ne jöjjön itt senki szervezéssel meg mit tudom én. Eddig is sikerült megszervezni. Ezen meg ne akarjon senki spórolni ha már a nemzeti konzultáció jár nekünk. A fidesz által kialakított választási rendszer egyértelműen a saját hatalmuk megtartásáról szól és nem a kiegyensúlyozott érdekképviseletről. Nesze neked demokrácia. Eddig is ezt kommunikálta cigánybáró és pereputtya, hogy van a szavazótáboruk (NER), a többiek meg le vannak szarva. Ez utóbbi rétegbe egyre többen tartoznak, csak egy elhanyagolható részük biztos választó ezért is kell a regisztráció.

flort 2012.07.31. 09:36:28

@malacz69 rezignált: "Egészen biztos vagyok benne, h a XXI. században lesz lehetőség netes regisztrációra."
Én meg nem. Akkor ugyanis akár a kampánycsend kezdetéig működhetne a rendszer, éjjel-nappal. És még mindig élő a probléma a - pl. - felsőkelecsényi vagy alsószentmártoni munkanélküliek államporgári jogának csorbítása. Akiket te tarthatsz hülyének, a megálmodott műveltségi cenzussal ki is zárhatnád őket, de ilyen őrültség szerencsére komoly formában még nem merült fel.

Mivel azonban én a parlamentben ücsörgő biorobotokat tartom komplett idiótának, úgy vélem, az AB mellett (az alaptörvénynek nevezett alkotmányban reméljük benne van az általános és csak jogerős bírói végzéssel korlátozható választójog) még ez EU-ban bízhatunk, ahol aligha nézik el az alapjogok ilyen csorbítását.

draft22 2012.07.31. 09:37:01

@Nándo: Valószínűleg rég jártál iskolai tanáriban (én is, de van a közelemben olyan aki gyakran)

Cobs 2012.07.31. 09:42:26

@fludd: Egyetértek. Ez lenne a teljesen korrekt, mindenesetre a fidesz szavazat még mindig sokkal jobban elfogadható, mint hogy MINDENKINEK kötelező legyen szavazni, amit az mszp akar!!! Erről miert nem szól a cikk??

Az a baj, kicsit sok az agymosott, mindenhol, bal és jobb oldalon is.
Mainstream médiából elég kevés használható információ szűrhető le, nem mondanám, hogy new world order-es összeesküvést hangoztató médiák felfedik a világuralmi helyzet összes titkát, de inkább közelebb állnak a tényleges helyzethez, mint azok akik a leminősítők (finsh meg ilyenek) dorgálásara és működésére építik hírmusoraikat és az alapján itélnek el politikusokat, hogy az MENNYIRE SZOLGÁLJA ki a nyugati elitet vagy a bankárokat.

Bizonyos határok közt meg kell őrizni függetlenségünket, bizonyos határok közt be kell épülni a rendszerbe SAJNOS.

Orbán eztet csinálja, mást nem is tehetünk...ha bármelyik irányba jobban eltólodunk Magyarország "x" 10 éven belül a megszünés szélére sodródik.

draft22 2012.07.31. 09:44:11

@Cinkes: Igen egy db indok kéne mellette, én még nem olvastam ilyet.
A legjobb a bűntetés belengetése, ugyanis mindig van bőven 4-5% aki nagyon szeretne szavazni, de mégsem tud, pl. rosszul van, a gyerekkel kell orvoshoz rohanni, szétázik a lakás lerobban a kocsi stb., regisztrált aztán nem megy el és szabályosan neki kell bizonyítania, hogy volt értelems indoka a távolmaradásra. Egyébként 2006-ban velem megtörtént, hogy a repülő késve indulása ill. járatkimaradás miatt nem tudtam szavazni

Cobs 2012.07.31. 09:48:07

@Cinkes: Sztem van rá logika, csak a médiában eddig nem volt hangoztatva ezért sokan csököttségnek tartják.
Miért az "állam rossz gazda" kifejezésbe van logika ? :))
Vagy hogy nemzeti banknak függetlennek kell lenni? :) Te odaadnád a pénztárcád egy szakértőnek, hgy majd ő megmondja hogy mire költheted mit vehetsz meg belőle, mibe fektethetsz? És mindezt úgy hogy az irányítást soha nem kapod vissza.

Aki előre tudja h szavazni akar nagyrészt, figyelemmel kiséri a dolgokat, ami persze nem jelent semmit, de többet jelent mint akkir 4 évig totál nem érdekelte a politika, de vasárnap délelőtt két alkesz haverja meggyőzi hogy menjen el és szavazzon ...ennyi az értelme

laci0011 2012.07.31. 09:48:39

@notib: Amit TE írsz az azt feltételezi hogy 1 tökéletes világban élünk,vagy hogy másik bolygón élsz.

Cobs 2012.07.31. 09:51:36

@dalida: ÉN AZT hallottam hogy aki nem az MSZP-re szavaz azt fölakasztják. Nagyon durva, ez ennyi és egy bambi...

draft22 2012.07.31. 09:54:00

@Cobs: A nemzeti bank függetlenségének az az értelme, hogy szétválasztja a monetáris és a fiskális politikát 500 év fejlődés eredménye és fenemód sikeres.

Cinkes 2012.07.31. 09:56:15

@Cobs: a fidesz pont úgy kapott 2/3-ot, hogy rengeteg tájékozatlan ember elment és rájuk szavazott (esetleg meggyőzték a kocsmatársai). A választópolgárok kicsiny része van tisztában a politikával... akkor szavazzon max párszázezer ember? Szóval ez így nem logikus.

draft22 2012.07.31. 09:58:28

@Cobs: és hol feljelentést tettél?
Akkor engem felakasztanak. Ha nincs érved írj egy baromságot, teljesen hülye vagy magadat járatod le

Cinkes 2012.07.31. 10:02:47

@Cobs: Az első blikkre értelmetlen kérdéseidre is hadd reagáljak. Az "állam rossz gazda" tapasztalaton alapuló tény, ha akarod levezetem neked a bürokratikus felépítésből adódó logikai korlátait is a rossz gazda megállapításnak. A nemzeti bank függetlensége és az utána következő kérdésed kicsit sántít ha szerinted a kormány a saját pénzével rendelkezik...

Egyed Ildikó 2012.07.31. 10:05:04

Ja.... regiszrálni?
Igen. Menjél! Hogy majd szavazhass.
Ja... MSzP-re?
Nem! Marha a Fideszre!
Mikor...?
Majd fél év múlva.
Ja... azé' maj' szóljál előtte mer' addig elfelejtem...
Rendben, szólunk.
Oké... akkor maj' szavazok az SZDSZre...
Hülye!
Mé..? Viktor nem libsi?
Most nem!
Ja... Különben nekem nyóc... Csak azér szeretem mer... mer.... hajrá Magyarország!

Nem lenne egyszerűbb olyan szavazócédula, amin a Fidesz már eleve be van ikszelve?

Cobs 2012.07.31. 10:06:32

@dalida: hat kész vagy az tuti. Miért jó az, hogy nem az ország érdekeinek megfelelően szabályozzák a kamatot TE! Miért? Szétválasztja azt én is tudom, de nem az Ország az ura a saját intézményének, vagyis természetesen az adófizetők fiezetik a működését, de nem az adófizetékért cselekszik.
HA EZT NEKEM kimagyarázod hogy ez miért fejldés és ez miért nem agymosás? akkor ...
nem tudom mi lesz...:))

de az egész MNB egy nagy rakás szutyok intézményileg, semmi értelme, csak hogy gyengítse a pozícoionkat...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 10:06:46

@flort:

Az a tény, h lesz netes regisztráció, nem zárja ki, h egyébként ne lehetne másképp is regisztrálni. Pl. hivatalban, levélben a kopogtató egyik felének visszaküldésével, stb...

Ráadásul nem világos, miért lenne a Fidesz érdeke Bivalybasznád Bélát hátráltatni a szavazásból, hiszen vidéken erősebbek, mint a városokban.

Achilles 2012.07.31. 10:08:15

Amerikában működik az előzetes regisztráció, de tudok egy megoldást:

Legyen Magyarország az USA 51. tagállama!

www.facebook.com/Magyarorszag51

nyomj egy like-ot!

Cobs 2012.07.31. 10:08:51

@dalida: nem tettem feljelentés arra akartam utalni hogy "hallani sok mindent lehet".

hopptarisznya 2012.07.31. 10:10:25

Kedves postolo! Regisztralsz, elmeesz.. ees mondjuk ures boritekot dobsz be az urnaaba. Ennyi. EEn orulok a regisztracionak, ees minden olyan dolgngak, amivel a tudatlan barmokat megprobaljak kiszoritani a szavazasrol. Te nem orulsz. Csak te tudod miert. Ha meg ennyire nem tetszik a rendszer, akkor miert nem szavazol az ellenzekre?

Cinkes 2012.07.31. 10:13:10

@hopptarisznya: te várjál, aki regisztrál az már akkor nem lesz tudatlan szavazó?

Cobs 2012.07.31. 10:13:25

@Cinkes: Kedves Cinkes. És ebből vezeted le?

Szerited egy szervezet működését nem lehet megváltoztatni sohasem??????
Szerinted ha vmi rosszul működik pár évig azon nem lehet változtatni?
Dolgoztál cégeknél (gondolom igen). Mit gondolsz mi az a feltétel ami adott a versenyszférában és az állami cégeknél nem?
Elárulom nincs ilyen!!!
Mindkettőben ugyanúgy emberek dolgoznak. Vezetés és irányítás kérdése mikor, hol, mi és milyen minőségben valósul meg.

Állami cégnél is emberek dolgoznak és versenyszférában is. Miért gondolod, hogy a renszeren nem lehet változtatni?

Mint ahogy vannak is sikeres állami cégek a versenyszférában is.

Az állam rossz gazda az egy agymosó szlogen.

Cobs 2012.07.31. 10:16:01

@Cinkes: Ezt nem tudod biztosan megmondani hogy kik szavazták meg a fideszt.
Szerintem a 8 diplomás értelmiség!! :))

szerinted eldönhető a vita kettőnk közt?Nem. Úgy hogy az ilyet inkább hanyagoljuk.

Cobs 2012.07.31. 10:18:08

@Cinkes: De tudatlan lehet, de talán csökken az idióták száma. Bár ez nem biztos, majd utána derülne ez ki, de szerintem is csökkeni fog az érdektelenek, beletójok száma.

Mindenestre azt amit az MSZp komáid akarnak sokkal jobb lenne? Kötelező mindenkinek elmenni?
Nah akkor mi lenne. ehh:)

orgoványi erdőjáró 2012.07.31. 10:23:13

Ismét egy teljesen fölösleges, (ál)liberális hiszti. Elmész, regisztrálsz, majd szavazol. Ha eddig ezt egy stampedli vodkáért és egy tányér gulyásért tetted ötletszerűen, akkor az nem fog menni.

draft22 2012.07.31. 10:25:54

@Cobs: na persze..., ezzel nem tudod elvenni az élét a dolognak, és valószínűleg pontosan tudod miről van szó, ha ebben az országban élsz.
Az MSZP-s kötelező szavazás nettó baromság bár még mindig több értelme van, mint a Fideszes baromságnak, mert vannak érvek mellette, hülyeség és megvalósíthatlan ez is.

Lencsés István 2012.07.31. 10:26:19

Nem " .... pokol az előzetes regisztráció .... " ugyanis rengeteg pénzt lehet rajta spórolni . Naívak meg ne legyünk , nem jelöltre hanem párta szavaz a többség .

Cinkes 2012.07.31. 10:47:11

@Cobs: Nézzük csak a különbséget. Először is egy állami cégnél a politika komoly szerepet játszik. Nem lehet pl. csak úgy kirugdosni embereket a gazdaságosabb működésre való hivatkozással mert az szavazatokban mérhető veszteség. Aztán egy állami cégnél ott van a korrupció (ezt szinte biztosra veheted), a versenyszférában ha megkárosítod a vállalatot ahol dolgozol az kurva gyorsan kiderül és nincs az az isten, hogy eltusold. Egy állami cégben folyamatosan változik a vezetőség összetétele (nem csak a felső vezetésé) így nincs mód rá, hogy normális vállalati kultúra kialakuljon ami tényleg hatékonnyá tenné. Egyáltalán ez a fogalom a bürokratikus állami berendezkedés miatt ott ismeretlen. Csak egy példa: a döntési / engedélyezési folyamatok ezért hosszadalmasak amik úgyszint gyengítik az állami vállalatot egy versenyszférában. Nem tudom melyek azok az állami vállalatok amelyek szerinted sikeresek, de a szerencsejáték rt-n kívül nekem nem jut eszembe egy sem. Nem azt mondom, hogy lehetetlen lenne de eddig a tapasztalat mást mutat. Az államnak amúgy sem azzal kell foglalkoznia, hogy saját nyereségére befektesse az adófizetők pénzét. Erről szólt a szocializmus ami ugye nem jött be.
Aztán a másik. Szerinted kik vannak többen, a tájékozott szavazók vagy a tájékozatlanak? Na? Eleve akinek volt egy kis tapasztalata a fidesszel kapcsolatban az nem hiszem, hogy rájuk szavazott (tök mindegy hány diplomája volt). A hívőket ne vegyük a tapasztaltak közé. De nem csak, hogy nem szavazott a fideszre hanem általában az értelmesebbje nem is ment el szavazni. Ugyanis nem volt kire. De a jelen példája megmutatta szerintem sok embernek, hogy hiába csak szarok közül lehet választani akkor is kell szavazni, hogy ilyen teljhatalommal ne rendelkezhessék senki. És ezek a döntések/szavazatok az utolsó pillanatban születnek meg aminek meg nem kedvez ez az új rendszer.

2012.07.31. 10:47:59

@orgoványi erdőjáró:

Pont ezért hisztiznek a libbantak.
Most már kétszer kell lefizetniük a cigányt: először hogy regisztráljon, másodszor hogy rájuk szavazzon.

Cinkes 2012.07.31. 10:49:26

@Cobs: ne legyél már droid! Mi az, hogy mszp komáid...?

draft22 2012.07.31. 10:54:33

@Lencsés István: Ezzel nem lehet sprorólni sőt.
1. a 11000 szavazókörben pont ugyanannyi ember kell, mert eddig is a minimumon mükődtek (tehát 5 max hat abből a pártdelegált pénzt nem kap, a legalább a többi létszáma pedig nagyjából fix.
A a ki nem nyomtatott szavazólapok költsége (a kiszállításnál gyak lényegtelen a mennyiség) max 40-50 millió forintot lehet megtakarítani (a nyomtatásnál is a fif költség a jelentősebb), tehát pl. a szedés ugyanannyi, a külön csomagolás szavazókörönként ugyanannyi. Viszont mondjuk 4 millió ember regisztrálása kezelése stb. több százmilló forintot is elérhet (programfejlesztés, ember stb.). Ha egy ember regisztrálása 3 percet vesz igénybe, egy átlagos közszolgálati alkalmazott 3 perce legalább 50 forint. 4 milliószor 50 az 200 millió forint, és ez csak maga a regisztráció feldolgozás infrastruktura nincs benne.

draft22 2012.07.31. 10:57:47

@imperial: Figyelj bolsi, a cigányok többsége a fideszre szavazott, ezt mutatják a szavazóköri eredmények.
Amúgy gondolom te is (vagy Jobbik), nyilvánvaló, hogy kompenzálsz, SZ.CS is ezt tette te sem lehetsz más il.l. más vagy.

sunwind 2012.07.31. 10:59:09

"Ősszel születhet meg az új választási eljárási törvény, akkor válhat véglegessé, hogyan szavazhatnak a határon túl élő magyar állampolgárok.
2014-ben a magyar Országgyűlés 199 képviselőből áll majd, országos listára viszont már szavazhatnak az „új magyar állampolgárok" is, azok akik benyújtják az állampolgársági kérelmet, és megkapják addig a magyar állampolgárságot. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szavai szerint az ő számuk a két év múlva esedékes választáson félmillió körül lesz."

Vonatkozó témában a Heti Válasz múlt pénteki online számát dobta ki a gugli. Feltételezhetően e lap nem vállalható ellenzéki irányú elfogultsággal.

Tudod, röhögnék veled szívesen, ha nem lenne ilyen szomorú helyzetben ez az ország, többek között az ilyesfajta katonák miatt is, amilyen láthatólag Te vagy. Meg a jobbérzésű passzívak miatt is, amilyen meg én vagyok. :-(

flort 2012.07.31. 11:09:58

@malacz69 rezignált: a hivatalban való regisztráció nehézségeire írtad 09:25:57-kor a netes lehetőséget (mármint, hogy szerinted lesz).

Másrészt a kopogtatócédulát a tervek szerint - ha jól értettem - csak azután küldözgetik szét, hogy ez a regisztráció lezárult (l. a posztban Orbánt szavait).

Az meg tökmindegy, hogy kinek az érdeke, maga a korlátozás a nem kívánatos, azt hiszem. Kultúrhelyen (mint ahogy ma még M.o. is ennek számít) ezért kötik szigorú feltételekhez a szavazójog felfüggesztését, nem pedig gyakorlásának a jogát.

A Fidesz eddigi 6 év kormányzása amúgy nem azt mutatja, hogy magukon kívül bárkivel méltányosak lennének.

És végül: ezt már kérdezni akartam (nem pont Tőled, de talán válaszolsz rá): van egy védhetetlen terv, ami az európaizálódás helyett Putyin, Janukovics és Lukasenko rendszere felé mutat.

Egymilliószor leíródott itt a kommentek között is), hogy ilyenhez csak a nevében hasonló létezik a nyugati világban: hogy ugyan ott is regisztrációnak hívják, de alapjában máshogy működik. (Ugyanígy: Orbán egyszer azon nyáladzott, hogy Európában éveken át vitatkoztak a tranzakciós adóról, M.o. meg nem tipródott, bevezette. Csak Európában nem ezt nevezik úgy - lehet, hogy nem szóltak Orbánnak, hogy ferdít?)

Szóval a kérdés: miért kell védeni ezt az átlátszó szart?

Egyed Ildikó 2012.07.31. 11:14:59

"miért kell védeni ezt az átlátszó szart?"

Mert amikor magukra kenték még csokinak látszott.

Netuddki. 2012.07.31. 11:16:44

@orgoványi erdőjáró: "Elmész, regisztrálsz, majd szavazol."

Valamit félreértettél kisfácán! Valójából az orbán így akarja:

Elmész, regisztrálsz, hazamész.
Aztán vársz.
Még mindig vársz.
Aztán elmész szavazol. Vagy nem ha elfelejtettél időben regisztrálni.

Na kb. ez lenne a forgatókönyv...

Lencsés István 2012.07.31. 11:18:28

@dalida: De lehet spórolni , mert aki nem megy el szavazni , annak nem kell küldeni ajánló szevényt , meg a többi papírt . Ha kevés ember megy szavazni , akkor kevesebb ember kell a szavazókörökbe is .

Netuddki. 2012.07.31. 11:19:06

@kovi1970: Majd elfelejtettem!
A biztos fidesz szavazókat természetesen SMS láncon, levélben figyelmeztetik a regisztrációra. Gondolom a többiek nem kapnak levelet mint legutóbbi orbán szavazóbázis felméréskor...

Cinkes 2012.07.31. 11:24:45

@Lencsés István: a nemzeti konzultáción is lehetne spórolni aztán mégse teszik...

Dr. Cica75 2012.07.31. 11:25:14

Szerintem is valtoztatni kellene a valasztasi torvenyen, megpedig ugy, hogy csak a Hazafias Nepfront jeloltjeire lehessen szavazni! Egyszer mar bevalt!

smartdrive 2012.07.31. 11:25:17

"az is elképzelhető, hogy már akkor nyilatkoznom kéne, szavazok-e, mielőtt ismerném egyáltalán a jelölteket. „Jelöltállítás megkezdése előtt”? Kis pártoknak, esetleges új belépőknek ez majdnem halálos ítélet."

mivel ez nyilván pár hónap lenne, azoknak az új belépőknek, akik csak akkor kapnak a fejükhöz, hogy indulni akarnak a választásokon, legyen is halálos ítélet

egyébként meg ha kiderül, hogy nincs neked megfelelő jelölt, akkor érvénytelent szavazol

Netuddki. 2012.07.31. 11:25:20

@Lencsés István: Olcsóbb? Baromság!

1. A fidesz a saját biztos szavazóbázisát tuti, hogy levélben és SMS-ben is értesíteni fogja még a regisztráció előtt. Természetesen ezt is közpénzen.

2. Ha minden szavazónak be kell bumlizni regisztrálni akkor az mennyi költség már (munkaidő, utazásiköltség...)? Ja, azt a zemberek fizetik a saját zsebükből.

3. A szavazókörökbe ugyanannyi ember kell ha többen szavaznak, ha kevesebben szavaznak.

4. Ezek szerint az orbán arra játszik minél kevesebben menjenek el? Hát ez meg hogyhogyhogy? Választási csalás = bűncselekmény!

5. Miért nem csodálkozom, hogy a kedves lencsés pityuka fidesz érzelmű? Ez az ilyenek a fideszesek, ilyenek vagytok, ennyit is értek B+! XD

smartdrive 2012.07.31. 11:26:30

"Attól, mert valaki urnazárás előtt csak negyedórával tudja rávenni magát, hogy „két rossz közül” igenis választania kell, még nem ér kevesebbet a szavazata."

hát épp ez a baj. Te TÉNYLEG nem érted az egészet :D

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 11:31:25

@flort:

Az oroszoknál naponta visznek el a rendőrök ellenzéki tüntetőket, a fehéroroszokról most ne beszéljünk...

Vannak intézmények, amiket a Fidesz hatalomvágya megevett (ÁSZ, NMHH, részben az AB), de ettől még a demokrácia működik: írhat bárki bármit, tüntethetsz bármiért, szavazhatsz bárkire.

Brutális bankadó sem volt sehol, amikor Orbán bevezette, most már van máshol is.

Egyetlen igazi jó érvet sem olvastam arról, h miért lenne antidemokratikus egy regisztrációs rendszer. Az látszik, h a cigányokat kevésbé lehet majd használni a kampányban, mert valószínűsítem, arányaiban kevésbé regisztrálnak.

Én csak annyit látok, h kevesebb, de tudatosabb és tájékozottabb réteg szavaz majd. Ez nekem tetszik. És mondom, én még tovább is szűkíteném pl. kötelező 8 általános.

Nekem többet ér egy akadémikus szavazata, mint a 4 elemit végzett Kolompár Romárióé.
Nem hiszek a tömegdemokráciában? Nem.

Nem az a lényeg, h minél többen szavazzanak, hanem az, h minél jobb döntés szülessen.

A regisztráltak tudatosabbak, kisebb mértékben vezethetők meg populista, demagóg jelszavakkal. Így gondolom. Akkor is támogatnám ezt a rendszert, ha gyurcsány vagy bárki más javasolná.

draft22 2012.07.31. 11:33:27

@Lencsés István: Láthatóan nem értesz hozzá. a SZAVAZÓKÖRÖKBEN NEM a szavazók létszámához van kialakítva a bizottság létszáma, hanem az állam részéről ált 2 ember (elnök, titkár) ezenkivül a jelölt állító pártok delegáltjai, és van egy minimum amely ha nem jön ki az állam feltölti, gyaqkorlatilag ezen a minimumon zajlott az előző választás is. A kopogtató cédula nem kézbesítése persze megtakarítás 8cserébe a leírt adminisztráció), de az alkotmány biróság várható álláspontja szerint a regisztrációró lehetőségéről is értesaíteni kell a jogosultakat, hiszen a névjegyzéknek így is kell készülnie + az állampolgárnak joga van tudni hol regisztrálhat. Pénzügyi megtakarítás 0 lesz ill. kb. 200 milliós + költség.
Egyébként tf, hogy lenne megtakarítás (nem lesz), de a bolsi kedvedért legyen, a demokrácia nem olcsó, 1988-ban az Mszmp egyik "komoly" érve volt a drágaság.

Netuddki. 2012.07.31. 11:35:29

@malacz69 rezignált: "de ettől még a demokrácia működik:"
"Nekem többet ér egy akadémikus szavazata, mint a 4 elemit végzett Kolompár Romárióé."
"A regisztráltak tudatosabbak, kisebb mértékben vezethetők meg populista, demagóg jelszavakkal."

Muhaha! Ennyi marhaságot, ráadásul mindezt 1 hozzászólásban...

Netuddki. 2012.07.31. 11:37:15

@malacz69 rezignált: Még annyit. Sajnos pont a hozzád hasonló felfogásúak akarják megváltoztatni a választások menetét. Sajnos azt sem értitek miért sajnos...

Cobs 2012.07.31. 11:37:19

@kovi1970: Igy is fel lehet fogni hogy kevesebben menjenek el.
De miért mennének el kevesebben?
Ki korlátoz bármiben bárkit is bárki:)

Az hogyha az illető nem regisztrálja magát és ennyit nem képes megtenni azért hogy éljen az alkotmányos jogával akkor az a gonosz fidesz hibája?

Kérdem én hogy ki akadályoz meg Téged abban hogy regisztráld magad?:)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 11:39:03

@kovi1970:

Nem kell folyamatosan közölnöd, h a szellemi szinted a béka segge alatti azzal, h semmiféle érvet nem bírsz leírni azzal a nyomorék, töppedt agyaddal.

draft22 2012.07.31. 11:39:18

@malacz69 rezignált: Döbbenet amit leírsz, tégeed cés a hozzád hasonló magyarellenes bolsikat kéne kizárni a szavazásbó. Takarodj a kurvaanyádba büdös komcsi!!!!!!!!!

Cobs 2012.07.31. 11:41:38

@Cinkes: Én láttam már versenyszférában elég nagy károsításokat. És senkinem bukott le mikor a raktárból eltünt pár raklap.
Kisebbek közül néhányan lebuknak, akik nem huzzák le a kártyájukat :)

A politikai pozicíó harccal vminyire egyetértek, de egy noname senki mérnök, menedzser rosszul végzi a dolgát a "x" hivatal élén és azt kirugják szerintem az nem okoz szavazat vesztést.

hermetikus (törölt) 2012.07.31. 11:42:03

Aki abban reménykedik, hogy Orbán Viktort 2014-ben demokratikus választásokon lehet majd leváltani, sajnos téved.

Orbán Viktor az ilyen választások megtartásának még a lehetségességét is éppen ezekben a pillanatokban számolja fel. Úgyhogy aki szabad, demokratikus Magyarországon szeretne élni a jövőben, annak most már nincs más lehetősége, mint csatlakozni azokhoz, akik Orbán Viktort bármi áron el akarják távolítani a hatalomból.

Ez a rohadék ugyanis végleges üzenetben mutatta ki a foga fehérjét. Már most minden az övé. Jog, érv semmit sem számít, magától sosem fogja kiereszteni markából a megkaparintott országot.

Ezért most már ütni kell, mert másként már nem lehet megfékezni ezt a hazug, tolvaj, gazembert.

Cinkes 2012.07.31. 11:42:19

@malacz69 rezignált: na akkor tegyük fel, hogy adott egy ország ahol szar és szar közül lehet választani. Az értelmesebb emberek ezt belátták, hogy nincs értelme egyik erőt sem támogatni. (nem is tudom hol lehet ilyen országra lelni) Akkor az értelmesebb emberek fogják meghozni azt a "jobb döntést"? Fel kellene fogni, hogy a demokrácia nem egy tökéletes rendszer, senkin nem lehet számon kérni a tájékozatlanságát sem. Sokan vannak akik nem foglalkoznak a választást megelőző pár napig a témával. Akkor ezeket most tényleg ki kell zárni a szavazásból? Semmi nem bizonyítja, hogy a jó előre regisztrált szavazók jobb döntést fognak hozni...

dr. Bubó 2012.07.31. 11:44:15

felhívom a polgárosultabb féleurópaiak figyelmét hogy a Főfélázsiai származékoknak tök reménytelenül "beszélnek"... pont az agykapcitásuk és szolgalelkűségük miatt...

ijjenek... genetikailag... ők bujtak kádár seggébe... most vityáéban van nekik jo meleg...

Aszpartám 2012.07.31. 11:45:05

Na várjatok, még mielőtt totális apátiába süllyednénk - ez jelenleg egy törvénytervezet, nem? Én nagyon bízom abban, hogy az Alkotmánybíróságnak is lenne ehhez egy-két szava. Ha nem, akkor pedig bízom abban, hogy kibebaszott nagy tüntetések lesznek. Ha az sem, bízom benne hogy nem a fidesz nyer és az egész rendszer ellenük fordul. Ha az sem, akkor tényleg irány Skandinávia...

Netuddki. 2012.07.31. 11:45:11

@Cobs: A probléma azzal van, hogy idáig kaptam egy levelet az ajánlócédulákkal. Amiért vagy kijött a jelölt vagy nem. A szavazás napján meg elballagtam szavazni. Szavazás előtt regisztráltam. Ennyi.

Most akkor még tartsam észben, hogy regisztrálni kell ha szavazni szeretnék? Pedig még szép, hogy szeretnék szavazni. Az orbánnak mennie kell!

Mindezt felesleges basztatásnak fogom fel az orbán részéről. Ennyi.
Az meg csak hab a tortán, hogy az orbánod trükközéseit látva óhatatlanul ne valami olyan machinációnak látsszon ez az egész amivel némi hendikepet akar a fidesz magának a többi esélyessel szemben. Ebből is látszik mennyire szarul áll a szénátok.
Remélem érthető voltam...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 11:47:18

@Cinkes:

A vállalati döntésekbe a takarítónőt és a portást nem vonják be, a felső vezetést igen. Szted rosszul teszik?

Itt egy ország sorsáról hozunk stratégiai döntést, és sztem jó, ha ebbe nem szól bele az, aki arra sem képes, h regisztráljon. És igen, meggyőződésem, h a regisztrációval tájékozottab, okosabb réteg fog szavazni, és nem féltem a demokráciát attól, h kimaradnak buta, lusta, tudatlan, tájékozatlan emberek a szavazásból.
Azt vágom, h neked igényed van rájuk, de bocs: nekem nem.

draft22 2012.07.31. 11:49:07

@Cinkes: Te miért vitatkozol ezzel bolsevista Fidesznyikkel? Ez ilyenekkel kár szóba állni.
kb. olyan, mintha Rákosival bájcsevejt folytatnál Recskről. Őt is utoléri majd 1989 dec 25.

Cinkes 2012.07.31. 11:50:46

@Cobs: itt nem egy két raklapról és nem egy mérnökről van szó nagyságrendileg. Olyan pénzek sehol nem tűnnek el amik az állami szférában és 1 mérnök kirúgása sem old meg gazdaságossági kérdéseket. Azt kell belátni, hogy az egyik csak magára számíthat míg a másiknak ott van az adófizetők pénze. Ezért lesz más a működése is, mert más helyzetet szül a szükség, illetve körülmények.

Lencsés István 2012.07.31. 11:51:14

@dalida: Elnézést de a rövidítés az szint alatti .

@kovi1970: Ne haragudj de aki xd - zik azt nem tudom komolyan venni .

@Cinkes: Ne haragudj , de nem tudok olyat komolyan venni aki kisbetűvel kezdi a mondatot ....

Cinkes 2012.07.31. 11:52:41

@malacz69 rezignált: dehogy vágsz te semmit. Azt sem sikerült felfognod amit leírtam, pedig elég szájbarágósra sikerült.

flort 2012.07.31. 11:53:27

@malacz69 rezignált: ha ez volt a válaszod a kérdésemre, akkor sajnos mégsem jó embernek tettem fel. Mert szemlátomást nem érted, hogy egy alapjogot nem szerencsés adminisztratív eszközzel korlátozni.

Mondok egy példát, talán megérted:

Átmegy a regisztrációs törvény, érvénybe lép, akármilyen feltételek mellett. Ekkor valamelyik mindenhez értő retardált politikus saját képviselői indítványként beterjeszti, hogy a regisztráció jogát előzetes (mondjuk) listára való feliratkozáshoz kötné. Antidemokratikus? Nem, aki regisztráltatni akarja magát, ennyit már csak megtehet... (ahogy az agyhalottak most is érvelnek a regisztráciüó mellett).

És még sok ilyen lépcsőt be lehet iktatni, a parlamaentben elég ujjbáb ül, hogy külön-külön nyújtsanak be egyre több nehezítő körülményt kreáló törvénytervezetet.

Van olyan pont, amit te is antidemokratikusnak tartanál (a megszámlálhatóan végtelen számosságú előregisztrációs kötelezettség kivételével)? És ha igen, miért kevésbé demokratikus az n számú előregisztráció, mint az n-1?

Megmondom. Azért, mert két vonal (mondjuk x alakban való) behúzását aránytalanul megnehezíti, a napjaikat munkával töltők számára szinte lehetetlenné teszi, hogy munkaidőben mindenféle okmányhivatalokba, jegyzőhöz, népességnyilvántartóba rohangáljon (sorszámot húzzon), akár többször is.

A másik a hónapokkal korábban lezáruló regisztrációs határidő: költözés, névváltoztatás (mondjuk valaki ledoktorál, vagy férjhez megy) esetén automatikusan elveszíti a választójogát?

U.i: a brutális bankadóról (mondjuk %-t is) tudnál egy linket? Mármint ami "máshol" van?

Cinkes 2012.07.31. 11:54:13

@Lencsés István: ott van előtte egy kettőspont... ostoba.

Netuddki. 2012.07.31. 11:56:55

@malacz69 rezignált: Muhaha!
A blogodat elnézve te is a fejedet az orbán seggében felejtetted. Félre ne érts nincs ezzel semmi baj. Muhaha!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.07.31. 11:58:45

AZ előzetes regisztráció kreténség, frelesleges bürokratikus maszturbálás.
Viszont.
A válaszókort 18-ról simán felelmelném 22-re.

És 22 után is Valami intelligencia teszthez kötném. Pontos módszertant nem tudok, de a habszószájú futballhuligánokat, az öreg néniket, akik visszakérdeznek, hogy "hát nem az a jóképú Ferenc még a miniszterelnök, édes fijam?" és aki képtelen felidézni az előző választások ígéretcunamijának főbb pontjait és látni, mi valósult meg belőlük, simán kizárnám.

Cinkes 2012.07.31. 11:59:20

@dalida: amíg bírja a normális hangnemet (a többivel ellentétben) addig csak beszélgetünk.

Netuddki. 2012.07.31. 11:59:30

@Lencsés István: "Ne haragudj de aki xd - zik azt nem tudom komolyan venni ."

Semmi gond! lencsés pityu nicknévvel én sem vettelek komolyan. Te jó ég! Akkor mi nem vettük komolyan egymást... XD

draft22 2012.07.31. 12:02:02

@Lencsés István: Te pedig rendszeresen szóközt teszel a vessző elé, ez teljesen szabálytalan, ki fognak zárni a szavazásból is.

Netuddki. 2012.07.31. 12:03:00

@Eltévelyedés: Nos, akkor te is hülyének nézed a magyar állampolgárok többségét...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 12:04:47

@Cinkes:

Látom, nem bírod felfogni, h mondataid nem elég jók ahhoz, h pontosan abban a mederben tereljem én is a magam szavát. Haha:)

@flort:

"egy alapjogot nem szerencsés adminisztratív eszközzel korlátozni."

Korlátozásról szó sincs!!!!
Ez nem korlát. Csak azt szűri ki, aki ki akar szűrődni éppen úgy, mint amikor nem megy el szavazni. A részvételt megnehezíti, tenni kell érte, de nem korlátozza.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.07.31. 12:06:07

@kovi1970: Nos.. mi tagadás, igen. És nem tartom jó ötletnek, hogy hülyék döntsenek olyaról, amihez nem értenek.

kertesz 2012.07.31. 12:06:56

A szavazói regisztrációhoz kapcsolódó bejegyzések- az Egyesült Államokban:
en.wikipedia.org/wiki/National_Voter_Registration_Act_of_1993
en.wikipedia.org/wiki/Voting_Rights_Act

Szóval VAN szavazási regisztráció az USÁban. Az más, hogy mindkét törvény, amit ide betettem, arról szól, hogy hogyan alkalmazzák helyesen.
Az én véleményem az, hogy így át kell majd gondolni, hogy miért is akar szavazni valaki...
Szóval, támogatom.
Ugyanakkor eltörölném a parlamentbe jutás 5%-os küszöbét és megszűntetném a pártok állami finanszírozását. (Thürmerék, néhai SzDSz, MDF és még hány izé párt még mind az állami pénzekből él..)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 12:08:26

@flort:

A további érvelésed téves. értelmetlen többszörös regisztrációkról és egyebekről okfejteni. Egy regisztrációról folyik a vita, ráadásul úgy, h még azt sem tudjuk, mennyire lesz ez az egy könnyű vagy nehéz.

Brutális bankadó---> szlovákia. Keress rá!

Netuddki. 2012.07.31. 12:08:47

@malacz69 rezignált: "És igen, meggyőződésem, h a regisztrációval tájékozottab, okosabb réteg fog szavazni, és nem féltem a demokráciát attól, h kimaradnak buta, lusta, tudatlan, tájékozatlan emberek a szavazásból."

Lóphaszt értesz te a demokráciából! Leostobázol másokat, lenézed az egyszerű embereket.
Az ilyen embertípus a lehető legostobább. Ráadásul még meg is van győződve az okosságáról és igazáról. Na, az ilyenek lesznek veszélyesek ha "hatalom" kerül a kezükbe...

Netuddki. 2012.07.31. 12:10:54

@Eltévelyedés: Pedig ők döntenek. Még 2/3-uk is van hozzá. :(((

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 12:12:46

@kertesz:

Az 5% lejjeb szállítása mondjuk 3%-ra lehetne, talán hasznos lenne. (Lehetne érvelni érte és ellene is...)

A pártok állami támogatásának elvétele az messze-messze többet ártana a demokráciának, mint bármilyen regisztráció, és még a mutyit, a lopást, a korrupciót is erősítené.

flort 2012.07.31. 12:13:29

@malacz69 rezignált: feladom. te tényleg nem érted.

flort 2012.07.31. 12:16:27

@malacz69 rezignált: Példa volt, hogy felfogd. Nem sikerült.

Azt hiszem, nem is zavarlak a kis tündérországodban.

Cinkes 2012.07.31. 12:16:46

@malacz69 rezignált: jó akkor beszélgess anyukáddal, hátha őt megérted.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 12:17:02

@kovi1970:

Mondom, h hülye vagy!
Nem az egyszerű embert nézem le, hanem azt mondom, h vannak kérdések, amikben az egyszerű ember (nevezzük így a buta, tájékozatlan embereket) VÉLEMÉNYÉT (és nem magát az embert) szarba veszem.

Lassan nálad is ott tartok, h a véleményed szarba veszem. Bár bizonyos értelemben még a szar is értékesebb, hiszen abból okos laboránsok és orvosok kurva okos következtetéseket tudnak levonni az emésztőrendszerre nézve, nem beszélve a pszichiáterekről, hiszen a széklet a lélek tükre.
Próbálj kicsit relevánsabb lenni a szarnál! Kösz.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.07.31. 12:17:48

@kovi1970: Az még nem baj, hogy más volt a véleményük, mint az enyém. Választások előtt én is ott voltam, hogy kibaszottul ellenesznves gyerek ez a Vikkancs, voltak logikai bukták a kampányában, de Fecóékól elég volt. És igazából szurkoltam neki, hogy ha tényleg szebb Magyarországot akar, akkor noha nem mindig értek egyet vele, de legalább valamerre induljunk már el, annyira szar nem lehet.
Azóta mondjuk kiderült, hogy hazudik, mint a vízfolyás, és csak a saját bankszámlája érdekli, ergo lehet mégszarabb, álmaimban sem gondoltam volna miket ki nem tud találni.

Úgyhogy... Remélem Bajnai úr szeretne megint 4 év stresszt és elindul. Nekem Ő hiteles volt.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 12:19:51

@flort:

Kösz.:)

@Cinkes:

Jól érzed, szoktam anyukámmal beszélgetni. Nálad lényegesen jobb partner. Megadjam a nickjét?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 12:23:04

Az mszp azt javasolta, h legyen kötelező a szavazás. KÖTELEZŐ!

No kérem, ha van antidemokratikus, jogot korlátozó javaslat, akkor ez az. KÖTELEZŐ, B+, eszem-telefaxom megáll. Arról miért nincs poszt?

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2012.07.31. 12:26:04

"Nagyon nem szeretnék olyan országban élni, ahol a jogaink csorbítása egy bizonyos szint alatt megengedhető."

Én sem. Itt pontosan milyen jogod is sérül? A szavazati biztosan nem.

Szerinted ezekből melyiket zárja ki az előzetes regisztráció?
"Az általános választójog a választójog kiterjesztését jelenti minden felnőttre rasszra, nemre, vallásra, képzettségre és gazdasági helyzetre való tekintet nélkül."
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ltal%C3%A1nos_v%C3%A1laszt%C3%B3jog

Értem én, hogy nem tetszik, de mi köze ennek a jogaidhoz?

Cinkes 2012.07.31. 12:27:46

@malacz69 rezignált: neked jobb, mert az ő szintjét még el tudod érni.

Lencsés István 2012.07.31. 14:03:39

@dalida: Én direkt írok így , viszont amit én írtam az igaz .

bohuš 2012.07.31. 14:22:59

@lavór:
"A nagy vita inkább azon van, hogy azok esetében, akik feliratkoztak, kötelezővé tegyék-e a részvételt" - mondta OV.
Bár a szankció még valóban nem kidolgozott.

dr. Bubó 2012.07.31. 14:26:36

@bohuš: "a szankció még valóban nem kidolgozott"

forradalmi időkben nem kell ezen sz@rakodni...

KIVÉGZÉS (gojó a felybe oszt jónapot)

lavór 2012.07.31. 14:26:45

@bohuš:

Na és ha kötelező, akkor sem kizárólag a Fideszre lehet voksolni. Ez semmi másra nem jó, mint a rettegni vágyókat kiszolgálni. Semmi értelme.
Kibúvót (Pl: orvosi igazolás), érvénytelen szavazást nem lehet kizárni.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 14:39:19

@Cinkes:

Ez valami baloldali nívó, h a másik anyjával foglalkozunk? Újat mondtál. Felírom.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2012.07.31. 14:42:32

@bohuš:

A regisztráltnak kötelező, az egy fasság. Azért dobta be a felcsúti gólvágó, h legyen miből engedni, és a végén a sima regisztrációt kompromisszumként tudja tálalni. Reggelni kell, de azután sem kötelező. Ilyen a politikai taktika.

bohuš 2012.07.31. 14:54:08

@lavór:
rákérdeztél egy információra és rámutattam, hol találod a választ. Érdemben nem szeretnék vitatkozni a témáról, mert felidegesíteném magam (nem rajtad, a témán).

ciccaful 2012.07.31. 15:15:36

@lavór: Nincs veled gond - már, ami a SZAVAZÁS részét illeti. Egyetértek azzal, amit írsz, szerintem is a választás lehetősége állampolgári jog és KÖTELESSÉG. Aki nem megy el szavazni, az hiába jajveszékel.

Csak azt nem értem továbbra sem, miért van szükség regisztrációra. Mert racionális, védhető magyarázat erre ma Magyarországon nincs.

orgoványi erdőjáró 2012.07.31. 15:37:23

@kovi1970: so what? Mindig jobb ez, mint a pálinka + gulyás osztogatásos szavazás. Ez lehet, h egy kicsit kényelmetlen de távolról sem annyira tragikus mint ahogy ezt láttatni akarod. Ja, hogy a múltkor te forgattad a merőkanalat, aztán mégis buktatok apafej? Szar ügy...

komplikato 2012.07.31. 17:59:25

@malacz69 rezignált: "Egészen biztos vagyok benne, h a XXI. században lesz lehetőség netes regisztrációra."

Te kis naív! :D

Olyan országban ahol szándékosan akadályozva van a telefonos fizetési lehetőség? Ahol más országokhoz képest 10-12 év késéssel jelent meg az azonnali utalás (ami nálunk 4 óra lenne HA működne) és ahol a különböző vagy éppen ugyan azon hivatalok gépein tárolt adatbázisok égvilágon semmilyen szinten nincsenek összekötve, hogy ha Józsi bá'-nak gondja van, akkor 4-5-6 helyre kelljen elmennie személyesen PAPÍRON beadni dolgokat?

komplikato 2012.07.31. 18:07:01

Én tartom, hogy nem lesz olyna rövid a választható lista, mint itt sokan pedzegetik és, hogy lesz addigra "egyéb" új név. Az más kérdés érdemes lesz bármira vagy sem. Tévedés jogát fenntartom, de ennyire ne legyünk már pesszimisták. Én simán elmegyek regisztrálni, de továbbra is úgy érzem, hogy szándékosan szűkíteni akarják a választok körét, a 2 hónap meg (lásd fentebb leírás USA és Franciaország rendszeréről) egy baromság.

komplikato 2012.07.31. 18:11:26

@Eltévelyedés: "A válaszókort 18-ról simán felelmelném 22-re."

Miért nem jó neked más civilizált országok 21-es korhatára? :D

A többivel nem értek egyet, a hülyéknek is joga van szavazni, ez nem kell, hogy nekem tetszen vagy neked, de van nekik. De ezt lehet ragozni akár a kötelező 3 diploma és Mensa tagság irányába, kapásból lenne 0.5% jogosult.

komplikato 2012.07.31. 18:13:12

@komplikato: Kiegészítés.
Azért láttam én már sok diplomás hülye embert, vagy olyat aki se nem hülye, se nem iskolázatlan, ellenben vagy nagyon tájékozatlan vagy annyira befolyásolható mint egy ovis egy tábla csokival ... ezeket miként szűrnéd ki?

xéniav 2012.07.31. 21:16:12

@Valós Kilométer: Az utolsópillanat jogát zárja ki.Jogom van az utolsó pillanatban dönteni, hogy szavazok vagy nem . Nem mellékes, hogy ne a felcsuti törpe ossza be az időmetne csináéjon plussz elfoglaltságotse nekem se másnak

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.31. 21:21:58

Az volt már:

Mi van, ha regelek, és nem szavazok? Megbüntetnek?

xéniav 2012.07.31. 21:25:41

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]: Butuskalibuci. Itt nem a kötelezésről van szó, hanem jogsértésről, jogkorlátozásról.Azért szar neked, mert nemérted.Ha értenéd felháborodnál a jogaid korlátozása miatt,de, mivel nem érted, így szar.

xéniav 2012.07.31. 21:33:08

@Romanee Conti: ha nem mész el szavazni megint ezek nyernek,legalább ne legyen 2/3-uk

xéniav 2012.07.31. 21:54:29

@scsaba1: Egy: tényleg kertitörpe, 2: tényleg felcsuti cigány, 3:tényleg ország vajdájának képzeli magát,ezek tények és nem trollkodás.Nem a blikk-ból, hanem gazdasági hírekből tájékozódom .Megjegyzem azoknak is joguk van szavazni akik a blikkből tájékozódnak pont úgy mint akiknek az egyház és Viktór vezér mondja meg kire is kell szavazniuk. Valóban aktívabbak voltak az elmúlt nyócévben a fidesz szavazói mint ellenzék

kertesz 2012.08.01. 10:28:47

@xéniav: Ezek szerint az USA és Franciaország lábbal tiporják a jogot, mert az előzetes választói regisztráció miatt az "utolsó pillanat jogától" megfosztják a választóikat???
Ugyanmár.
Pont, hogy az impulzusszavazást zárja ki.

Münci66 2012.08.02. 09:05:19

@kertesz: Möszjő Kertész!
Nálunk van egy (pontos) népesség nyilvántartó rendszer Az USA-ban is van? Mert amikor utoljára voltam szavazni, akkor hivatalos irattal kellett bizonyítanom, hogy én én vagyok, a nyilvántartásból pedig leellenőrizték, hogy valóban jogosult vagyok-e szavazni?
Tudomásom szerint az amerikai regisztrációs rendszer ezt a célt (a jogosulatlan, illetve a többszörös szavazás kizárását) szolgálja.
Azt kéne belátni, hogy az ellenzők többsége szerint a rendszer a visszaélés lehetőségét adja meg. Nem csak OV-nak, hanem az őt követő többi me-nek is. A magyar polgárnak pedig fenntartásai vannak a politikusok szavahihetőségével szemben (lásd pl: nem emeljük a gázárát, illetve a határon túli új állampolgárok nem szavazhatnak)

Tisztelettel, Münci

Fekete Sámuel 2012.08.10. 21:04:42

Én meg olyan országban szeretnék élni, ahol Szalai Ervin egy dolgos, korrekt ember, amit a nagyszüleitől tanult, akiket pedig Auschwitzban tanították meg dolgozni.

Sajnos a zsidók elszoktak a munkától, és ezért ideje megtanítani nekik, hogy a jól végzett munka öröme az igazi boldogság, nem a bankjegykötegek dohos illata.

És akkor Szalai Ervin is egy boldog ember lenne. Nem is lenne többé zsidó. Keresztény volna. Mert ez, kedves Szalai Ervin, választás kérdése, mindig is az volt.

Ti, ti, ti zsidók vagytok, akik nem voltatok hajlandóak szinte soha megtenni a választást.
süti beállítások módosítása