Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.05.13. 12:55 Szalai Ervin

Létezik egyáltalán demokratikus ellenzék?

Címkék: mszp köztársaság alkotmány jogállam milla szolidaritás 4k demokratikus ellenzék dkp lmp

Furcsállom, milyen sok energiát pazarolnak ellenzéki szervezetek arra, hogy végre zöldágra vergődjenek magukkal, és kitalálják, együtt akarnak-e működni a következő választásokon, és pontosan milyen formában tegyék. Közös lista? Alku az egyéni jelöltekről? Háttérmutyik? Számos dolog merült már fel nyilvánosan és a színfalak mögött, azonban mindegyik verzió arra a feltételezésre épül, hogy Magyarországon az ellenzéki pártok és mozgalmak valamiféle demokratikus alternatívát képviselnek, amiről én, bevallom, csöppet sem vagyok meggyőzve. 

Ennek nem az az oka, hogy „a Fideszt is demokratikusan választották, akkor meg mi a baj?”, és nem is állítom, hogy a hatalomgyakorlás módja, a végletes centralizáció, az alkotmányos rendszer sarkára akasztása, a személyre szabott törvénykezés mind-mind ne lenne elégséges indok a kormányzási stílus és az állami struktúra minőségi átalakításának igényére.

A realitás ezzel szemben mégiscsak az, hogy mostanra teljesen világossá vált, az ellenzék igazából képtelen értékalapon megszervezni magát, az alkotmányosság és a jogállamiság kérdésköréről alkotott elképzeléseik – pláne kiforrott terveik - gyakorlatilag nem léteznek. 

Ha tényleg csak a személyes ambíciók és a hatalomért való acsarkodás miatt nem tudnának dűlőre jutni, vagy ha az alaposan átgondolt terveik „markánsan különböznének” egymástól, sokkal jobb lenne a helyzet. Ezzel ellentétben teljes a káosz: hol alkotmányos restaurációt, hol közvetlen köztársasági elnökválasztást követelnek, hol az amúgy sem túl sikeres ellenzéki kerekasztal mintájára hoznának létre vadiúj alkotmányt egy esetleges választási győzelem után. 

Ha azt gondolnánk, hogy a friss mozgalmak és új kispártok körében jobb a helyzet, természetesen két-három matolcsyt biztos tévednénk (SI, jele: fordítókorong): a milla nemzeti minimumja sem sokat javított a helykereső protesztdzsemborik ürességén, a néhány fiatal által ígéretesnek tartott szélsőbalos 4K elnöke érthetetlenül Hugo Chávezt mentegeti, a Szolidaritásnak pedig semmi értelme. 

Mindezt azért látom tragikusnak, mert a népszerű vélekedéssel szemben úgy gondolom, a mostani politikai helyzet – és így a választópolgárok többsége – demokratikus programért kiállt. Mi legyen az Alkotmánybíróság szerepe? Parlamentarizmus vagy elnöki rendszer? Választási rendszer, MNB, Költségvetési Tanács, bíróságok, maga az alkotmány, és még sorolhatnám - ha ezeket nem töltjük meg igazi tartalommal, továbbra is csak pártérdekek ad hoc kiszolgálói maradnak robusztus és legitim intézmények helyett. Megkockáztatom, ekkora történelmi lehetőség előtt még nem állt az ország: a politikai intézményrendszer és az alkotmányosság kérdésköreinek végre esélyük lenne bekerülni a nyilvános politikai diskurzusba. 

Egyelőre azonban minden jel arra mutat, ez nem fog megtörténni, az ellenzéki szereplők nem veszik (vagy nem is tudják venni) a fáradtságot arra, hogy kitalálják, miben is hisznek, és mit jelent számukra demokratának, köztársaságpártinak vagy akárminek is lenni. Oké, tudom: nem félni.

 
 
 


61 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr264504448

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A régi pojácák és a DEKA 2012.05.14. 01:03:29

Alighanem egyre többen érzik, hogy Gyurcsány Ferenc az eltorgyánosodás útján jár. És hogy Orbán Viktor is elindult ezen az ösvényen. Megállíthatatlanul.   Az a politikai pojácaság, ami egyelőre tömegek számára elfogadható még, és nem veri ki a biz...

Trackback: Cezúra 2012.05.14. 01:02:30

p { margin-bottom: 0.21cm; }Gyurbán Flektorok és Orcsány Virencek siralmas és szánalmas regnálásainak újratermelődését kell elkerülnünk. A tiszta lap is évek fáradtságos munkáját követeli majd. Ahhoz pedig, hogy ne termelje újra önmagát a rendszer, enn...

Trackback: Új köztársaság kényszere 2012.05.14. 00:59:50

Orbán – meg az azt várhatóan követő jobbikos koalíciós intermezzo – után igen nehéz munka vár ránk. Mindenekelőtt kell egy alapos cezúra. A politikai, a szimbolikus és az intézményi változás mellé akár büntetőjogi cezúra* is szükséges lehet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold! 2012.05.13. 16:48:15

szerintem érthető, hogy előbb azt akarja mindenki letisztázni, kivel tud/akar és kivel nem együttműködni, a programalkotás meg ezután jön. ha ezt sikerülne jól definiálni, az segítene, ezért szerintem nem energiapazarlás az együttműködésről beszélni - ilyenkor nem csak a formáról beszélnek ám, hanem a résztvevőkről is.

is 2012.05.13. 21:51:05

@kobold!: sajnos, sajnos. amit te állítasz, az a 8 éves gyerek születésnapi zsúrja, ahová X nem jön el, ha Y is ott van. ennyire elvesztetted a realitásérzéked az elmúlt 15 évben, amióta ezt a mantrát a FIDESZ nyomja.

pontosan az ellenkezője igaz: nekem van egy célom, és mindenki, akinek ez a célja, azzal együttműködök. ehhez először is deklarálom a célom, és aztán nézek körbe. ez a 8 éves gyerekek hisztije ez magyar sajátosság, és akkor balfaszság, mint ide Lacháza, és pontosan ez fojtja meg a konstruktivitást, és az előre jutást.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.13. 22:01:16

"A realitás ezzel szemben mégiscsak az, hogy mostanra teljesen világossá vált, az ellenzék igazából képtelen értékalapon megszervezni magát,"

Teljesen egyetértek ezzel a megállapítással!

dr kíváncsivagyok 2012.05.13. 22:10:12

A jelenlegi ellenzéknek nem is kell semmiféle program,...elég ha a Fidesz-diktatúra minden törvényét ( kezdve az alaptörvénnyel ) visszavonják... csak ezzel (is)tudnak nyerni !

mese1 2012.05.13. 22:14:58

@dr kíváncsivagyok: Magyarországon nincs diktatúra, és az ellenzéknek,már mint akikből áll, kevés köze van a demokráciához...

SzaszaG1 (törölt) 2012.05.13. 22:30:29

@dr kíváncsivagyok:
Ebben azért ne legyél ilyen biztos. Nagyon nagy esély van egy Fidesz-Jobbik koalícióra 2014-ben.

A baloldal addig jutott, hogy retteg, médiában károg. Nem tudják rendezni soraikat.

nincs_nick 2012.05.13. 22:43:54

@is: Izé, egy a célod Hitlerrel. Együttműködsz vele? Tudod, embert barátjáról...

ben2 2012.05.13. 22:44:08

@is:

Te összefognál olyanokkal, akik most közös célról beszélnek, amikor meg kormányon voltak, akkor a homlok egyenest ellenkezőjét cselekedték?
A közös célok deklarálása szükséges, de nem elégséges feltétel. A valódi együttműködéshez hitelesség és szavahihetőség is szükséges, ez pedig a baloldali politikai elitben igencsak hiánycikk.
Ezért jutottunk el odáig, hogy a spontán civil-ellenzéki mozgalmak képesek több tízezres tömegeket megmozgatni, de az egyetlen arc, akivel elő tudtak állni, az Dopeman.
De említhetném az LMP féle kínos kudarcba fulladt népszavazás-kezdeményezést is: az MSZOSZ nem volt rest demostrálni, amikor a gazdasági érdekköreikbe tartozó magánnyugdíj-pénztárakat felszámolták, de a tagjaik számára húsbavágó munkajogi kérdések mellé képtelenek voltak 200ezer aláírást összeszedni. Szánalom.

Sir Galahad 2012.05.13. 23:22:46

Sokkal rosszabb a helyzet, mint ahogy a szerző látja - mármint az ellenzék szempontjából. "Úgy gondolom, a mostani politikai helyzet – és így a választópolgárok többsége – demokratikus programért kiállt." -írja. Egy frászt! Az emberek egyet akarnak: szeretnének egy kicsit jobban élni, mert elegük van a megszorításokból. Ennyi, a többire magasról tesznek. Az ellenzék igazi problémája az, hogy azzal se álltak elő, hogy ezt hogyan képzelik, leszámítva az egykulcsos adó eltörlését, ami önmagában kevés.

Balt 2012.05.13. 23:29:17

@Sir Galahad: Igen, márpedig az "egykulcsos adó eltörlése" csak akkor lehetne népszerű bizonyos körökben (még idén, jövőre már annyira sem), ha vele együtt újra bevezetnék az adójóváírást, lánykori nevén adómentes minimálbért, ami maga volt az őselkúrás a "jóléti rendszerváltás" égisze alatt...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.13. 23:32:57

Én azt tartom tragikusnak, hogy demokráciáról pofázol, miközben láthatóan halvány lila dunsztod nincs róla. És még ki is emelik. Ez az index színvonala.

Hogy világos legyen: nulla érv van az írásban amellett, hogy a demokratikus ellenzéknek nevezett pártok nem demokratikusak.

az meglehet, hogy nincs elképzelésük, az meglehet, hogy változtatják. Az meglehet, hogy a közvetlen KE választás nem egy jó ötlet. De az tuti, hogy a közvetlen KE választás belefér a demokráciába. És az se antidemokratikus, ha egy párt határozatlan. Nem jó dolog, de nem antidemokratikus.

Ez kb olyan, mintha azt mondanád egy gyenge sakkozóra, hogy nem is sakkozik, csak azért, mert gyenge. Ugye felfogod, mekkora marhaság?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.13. 23:36:14

Egyébként a DK-nak azért elég határozott elképzelései vannak.

A másik meg az, hogy a harmadik köztársaság visszaállítás is messze jobb volna a Fidessznél vagy a Jobbiknál, ha erre le tudnának szavazni a szavazók, akkor az is jó lenne.

Sajnos a szavazók vannak olyan hülyék, hogy erre se tudnak leszavazni. Ugye a pártok határozatlansága a szavazók határozatlanságából fakad. Onnan bűzlik ez a hal, az általános szavazói hülyeségtől.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.13. 23:39:25

@nincs_nick:

te hülye vagy.

akinek egy volt a célja Hitlerrel, az természetesen együtt működött vele.

de akinek egy a célja Hitlerrel, az már régen durván "elmebeteg". nem ott kezdőik az elmebetegsége, hogy együtt is működik vele.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.05.13. 23:58:33

@Brendel Mátyás: Nem azt írtam, hogy nem demokratikusak, hanem hogy nincs igazi elképzelésük, ami alátámasztaná, hogy akkor most ők a "demokratikus ellenzék".

A példádnál maradva: Ha egy sakkmester "Igazi sakkmesternek" hívja magát, akkor elvárom, hogy ő legyen a legjobb, tudjon sakkozni, és ne csak szövegeljen.

ferikefleto 2012.05.13. 23:59:02

Igazi demokrata: "a szavazók hülyék"... Ja, meg a mocsár lecsapolásakor sem kérdezik a békákat (Kóka, ex-SZDSZ). Ez a csapat, kemény, ahogyan a kiérdemesült Horn Gábor is mondta. Kemény, akár a mai csapat. Na az ilyen jóvágású bázisdemokraták miatt (faszkalapok) tart itt a magyar baloldal, mindegy, hogyan nevezik. Ja és GDP-arányos államadósság, 2002: 52%, 2010: 88%. ehhez is tudni kell!

antiCato 2012.05.14. 00:21:48

nem ezért vagy azért de a Bajnai-féle alapítvány csinált egy elég világos programot az alkotmányosság helyreállításáról
hazaeshaladas.blog.hu/2012/01/02/az_alaptorveny_koszontese_1

rockjano 2012.05.14. 00:43:52

A mostani hatalomnál szinte csak demokratikusabb ellenzék van (a jobbikot kivéve de ők nem ellenzék a hagyományos értelemben)

AZ MSZP marad... tetszik vagy nem teljesen mindegy. Meg fog erősödni és Gyurcsány nélkül ők lesznek a váltópárt, esetleg a DK-val együtt és még talán LMP???...

De a miniszterelnök majd kívülről jön..esetleg Bajnai vagy más gazdasági szakember... mint Megyó csak nálla tehetségesebb (remélhetőleg)

Ha nem tudnak megállapodni akkor tényleg maradhat a Fidesz, de nem hiszem semmi nem lesz jobb 14-ig sőt a válság csak erősödni fog és egyre nehezebb lesz megmagyarázni...

rockjano 2012.05.14. 00:45:47

@SzaszaG1: Nehéz lesz a Jobbikot nem lehet majd úgy felszámolni mint a kisgazdákat ezt a Jobbik is tudja...szerintem nem lesz ilyen koalíció. A jobbik sosem lesz kormányzati tényező (remélem)...

Meg akkor végképp elássuk magunkat nemzetközileg...

Vu, de ja vu 2012.05.14. 00:54:36

Demokratikus ellenzék létezik: herélteknek hívják őket, nem t'om miért, de gyakorlatilag semmilyen értékelhető megmozdulásuk, parlamenti javaslatuk nincs (még olyan se nagyon amit a 'dulva Fidesz' ERŐVEL gáncsolt volna el: az ellenzék a Fidesz bukására játszik, hazardíroz, márpedig ez kétélű fegyver, eddig minuszban vannak:-(((

Bajnaiék szerintem potens erő (remélem), ezt olyanoknak kár magyarázni, akik nem értik a "Bajnai-cége tulajdonosa volt a Hajdú-Bét-nek, nem irányítója" vagyis cégjogi kérdésekben (is) paraszti logikára alapoznak.

Bajnai 1 év alatt - mivel nem volt veszítenivaló - csinált valamit, ami úgy tűnik, bejött. Ő, meg Bokros, meg Varga meg ha még eszénél van Kupa, kiagyalhatnának valamit, ha magától nem megy, valami halálos ultimátumként...

Meg akkor is, ha nem jön be!!!

Eltelt 24 év, anélkül hogy a mutyi és tsi visszaszorultak volna... Ilyenkor szvsz itt az ideje a demokratikusnak tűnő diktatúráknak: levált-kivizsgál-visszarak vagy kivégez!!!

Itt máshogy nem lesz rend:-(((

komplikato 2012.05.14. 02:23:16

@mese1: Na várjunk csak, a 48.104 fő lakosból (2011 január) hogyan lesz 5.034 választópolgár? És ha abból 998 ment csak el szavazni és annak a 41%-a szavazott a jóemberre az 409 ember. Szóval 48.104 fő vs 409 ember. (0.85%!) És mióta lehet érvényes ilyen alacsony részvétel mellett egy szavazás? Most erről a Vogonok jutnak eszembe:
"Ha magukat ennyire nem érdeklik a helyi ügyek, magukra vessenek!"

komplikato 2012.05.14. 02:26:00

@rockjano: "Nehéz lesz a Jobbikot nem lehet majd úgy felszámolni mint a kisgazdákat ezt a Jobbik is tudja..."

Ennek erősen ellentmond az, ahogy eseményekre a jobbik egy egy fő részlege füttyentésre ugrik annak a Fidesz-nek, akit híveik felé szétfikáznak és azokból az elmúlt heti eseményekből, amik esetleges osztódást, kiválást, belső ellenállást mutatnak.

rockjano 2012.05.14. 02:29:42

@komplikato: Szerinted a Jobbik mostani folyamatai mögött is a Fidesz éáll???

Nem zárom ki de szerintem inkább ez olyan radikális pártokra jellemző belső folyamatok. Amikor parlamentbe kerülnek bizonyos szempontból elkezdenek ellentmondani önmaguknak...

nem kell azért a Fideszt sem túlértékelni...

komplikato 2012.05.14. 02:33:33

"Szerinted a Jobbik mostani folyamatai mögött is a Fidesz éáll???"

Nem, de ha érdekük lesz újra szalámizni, akkor "rásegítenek", ahogy már annyiszor ...

Nem értékelem őket túl, erősen látszik kifelé, hogy belül megindult a harc a koncért. Ott is.

rockjano 2012.05.14. 02:35:54

@komplikato: "Nem értékelem őket túl, erősen látszik kifelé, hogy belül megindult a harc a koncért. Ott is."

Ja, ha van valami aminek ma örülök a politikában akkor az ez...

kalandfereg 2012.05.14. 05:54:43

Tisztelt Posztoló, és általában minden közélettel kapcsolatban véleménnyel rendelkezni kívánó ember!
Ha valakit tényleg érdekel a Mo-i közélet, érdemes sajtótermékek helyett első kézből származó információkra támaszkodni.
A magyar sajtó igen alacsony színvonalú, szinte minden értékalapot nélkülöz (egypár újságíró jelent csak kivételt), és csak a heccek haladják meg az ingerküszöbét.
Ha valaki csak a kincstári és kereskedelmi tévék hiradójából, illetve az index, hvg, origo stb. címoldaláról tájékozódik, könnyen alulinformált marad a valós magyarországi folyamatok, közéletileg aktív állampolgárok, mozgalmak, formációk témájában.

mese1 2012.05.14. 06:52:54

@komplikato: Úgy hogy önkormányzati választáson, az adott kerület választ ami kb. 4500 fő... másrészt vége annak a dilettáns dolognak, hogy nem lehetett évekig betölteni, egy ilyen helyet, mert sokadik neki futásra se sikerült, és csak az adófizetők pénze fogyott, a harmadik, hogy aki nem megy választani az fogadja el a többség véleményét aki vette a fáradtságot.

mese1 2012.05.14. 06:55:38

@Vu, de ja vu: Csinált felvett egy csomó adósságot, amit tudott, hogy nem neki kell majd kigazdálkodnia... Hillary Clinton (többek közt ők pénzeli)ölebe maradjon csak ott ahol van, tulajdonos, mi? Mosdasd még...

mese1 2012.05.14. 06:56:35

@antiCato: Ma alkotmányosság van...

mese1 2012.05.14. 06:58:29

@rockjano: ??? A Szocik, akik mindent elnyomtak 2002- 2010 között, a DK, a rohamosztagos Gyurcsánnyal, az LMP? Az Egri ügyben ők adták a bizottsági elnököt...

mese1 2012.05.14. 07:00:26

@Brendel Mátyás: Még most is az van, Magyarország államformája Köztársaság, a gyengébbek kedvéért...

2012.05.14. 07:23:52

a fidesz marad, aztán jön egy véres felkelés, ez a legvalőszínűbb kombó szerintem

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.14. 07:46:59

@Szalai Ervin: a demokratikus ellenzék nem hívja magát "igazi" demokratikus ellenzéknek.

a példával elmondva: ha Kaszparov az öregek otthonában csak egy kezdő sakkozóval tud játszani, mert nincs más ellenfele, akkor azt a kezdő sakkozót nevezzük Kaszparov ellenfelének, akkor is, ha ötszáz ÉLŐ-vel gyengébb.

A valóságban meg egyébkent a demokratikus ellenzék semmivel nem rosszabb a Fideszél. A Fidesz egy olyan programmal nyert, ami egy nagy üres halmaz volt.

Magyarországon egyáltalán nem biztos, hogy egy választási győzelemhez igazi program kell. elég a ppopulizmus, a protest-szavazatok begyűjtése.

A demokratikus ellenzék pont azért szerepel most gyengén, mert nem ment le olyan kutyába, mint a Fidesz, mégiscsak valami programot állítanak a Fidesszel szemben, és ez az, amire sok ember nem szavaz, mert finnyásak.

Tehát valójában a demokratikus ellenzék sokkal igazibb, mint a kormánytöbbség.

Igazad van, hogy lehetne több elképzelésük is, de nem is ezen múlik a választási győzelem.

A választási győzelem tudod inkább karakteres vezetőn múlik. Volt-e Barack Obamának nagy programja? Nem igazán, illetve abból nem csinált meg semmit. Volt-e Orbánnak nagy programja? Nem igazán. Volt-e Francois Hollande-nak nagy programja? Nem volt. Hollande-nak karaktere se nagyon van, programja sem. Elég, ha az emberek le akarják váltani a kormányt.

Majd ha a hülye szavazók tömegei lesznek szívesek eldönteni, hogy el akarják küldeni a kormányt a fenébe, akkor lesz a demokratikus ellenzéknek támogatottsága.

is 2012.05.14. 07:48:43

@nincs_nick: látod, látod. az a másik kérdés, hogy kinek mi a célja. ez független attól, hogy nem hisztialapon válogatok partnert. nekem Hitlerrel egyetlen közös célom sincs, úgyhogy nincs miben együttműködni.

@ben2: ebben teljesen igazad van, nyilván nem a duma, hanem a tettek alapján ítélünk. nagyon nagy kár, hogy 2010-ben a tettei alapján ugyanilyen hitelességi deficittel küzdő FIDESZnél ezeket a kérdéseket az 53% elfelejtette feltenni. az LMP 160 ezres gyűjtése szerintem nem kudarc a Kubatov-listák országában.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.14. 07:50:15

@mese1: azt írtam, hogy HARMADIK köztársaság, te félkegyelmű! az már sokunk szerint nincs meg. A Fidesz szerint meg "fülkeforradalom" volt, szóval szerintük sincs.

a köztársaságok számozása meg olyan, hogy úgy számozza az ember, ahogy akarja, aztán vagy elfogadják a történelem írói, vagy nem, mindenesetre program és vita kedvéért simán használható ez a fogalom. ha érdemi ellenérved nincs, ne ebbe köss bele!

is 2012.05.14. 07:50:54

@mese1: a gyengébbak kedvéért: papíron szép maszlagok vannak leírva, Magyarország pedig jelenleg abszolút monarchiaként működik, ahol a monarchát Orbán Viktornak hívják.

is 2012.05.14. 07:52:55

@ferikefleto: "2002: 52%, 2010: 88%. ehhez is tudni kell"

komolyan? a szocik csinálták a gazdasági világválságot 2008-ban? meg az influenzát is ők terjesztik ugye? havonta kétszer pedig szűzek vérét isszák, ezt se hagyjuk ki, igaz?

is 2012.05.14. 07:54:41

@komplikato: ez egy önkormányzati képviselőválasztás volt. nyilván van 10 körzet Dunaújvárosban, ez a 10. volt, ha jól emlékszem, kicsit nagyobb, mint az átlag.

rohadjmegARCgeci 2012.05.14. 08:18:38

Én minden áldott nap közvéleményt kutatok,rengeteg emberrel érintkezem a munkámból adódóan és biztosan állíthatom,hogy a fidesz a következő választásokkor egyetlen fővel sem fog bejutni a parlamentbe.Annyira rühelli őket mindenki,hogy legszívesebben elevenen felkoncolná a nép az összes fideszest.

seagull 2012.05.14. 08:33:21

@Brendel Mátyás: Igen, most éppen egy ilyen program nélküli, protestszavazatok alapján megnyert választás utáni "kormányzás" (inkább eszeveszett csapkodás)levét isszuk. De úgy látom, kell még pár ciklus, mire a többség rájön, hogy nem biztos, hogy azért, mert 2 év alatt elfelejtette, hogy az előző csürhe mit művelt, a következő választáson majd újra őket választja és minden jó lesz. Nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek, amikor az MSZP-t sírjátok vissza. Azzal együtt, hogy a mostani kormány messze a legkárosabb a rendszerváltás óta.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.14. 08:48:12

@seagull:

"Nem tudom, hogy sírjak vagy röhögjek, amikor az MSZP-t sírjátok vissza. Azzal együtt, hogy a mostani kormány messze a legkárosabb a rendszerváltás óta. "

1) Írtam én valahol, hogy az MSZP-t sírom vissza?
2) A jelenlegi állapotok szerint én egy MSZP+LMP+DK koalíciót látnék szívesen, mivel mindegyik banda hülye, de egymást ellenőrizve ugye valamennyivel okosabbak az emberek.

3) Én is szeretnék jobb pártokat, de ezek vannak. Az meg, hogy "namost akkor alapítok egy pártot" több megfontolást igényel, és nem biztos, hogy ez csak úgy sikerül.

4) Ha a nem olyan jó, és a kifejezetten szar között kell választani, én habozás nélkül a jobbat választom. Tudod, a tudomány, az evolúció is így működik, ott sem kapásból van meg a tökéletes, successiv approximáció. C'est la vie.

Azt nem tudom, hogy rajtad sírjak, vagy nevessek, amikor nálad okosabbakat, és megfontoltabb embereknek akarsz okoskodni.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.14. 08:51:59

@seagull: Az is kifejezetten megérdemel egy "sírjak vagy nevessek" odavetést, hogy a magyar választók tübbsége, akár csak te, ész nélkül, és kapásból bekategorizálja az embereket MSZP-snek, Fideszesnek, DK-snak. Arra már nincs az egybites neuronodban kategória, hogy lehet valaki más.

Látod, ez legalább olyan rákfenéje a magyar választói közönségnek, mint az, amit te mondtál, hogy négy évente váltakozva a másik oldalról várják a messiást.

Te sem vagy különb, kicsihuszár.

seagull 2012.05.14. 08:56:08

@Brendel Mátyás: "Azt nem tudom, hogy rajtad sírjak, vagy nevessek, amikor nálad okosabbakat, és megfontoltabb embereknek akarsz okoskodni."

Gratulálok, ehhez nincs mit hozzátenni, magadat minősítetted! Vitakultúra helyett személyeskedés. De legalább sikerült volna egy nyelvtanilag helyes mondatban leírni....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.14. 09:08:21

@seagull: "Vitakultúra helyett személyeskedés. "

vita HELYETT te személyeskedsz. Én vita MELLETT. Ez a különbség. Az érdemi érvekre már nem tudtál válaszolni, ezért a személyeskedésnél maradtál.

"De legalább sikerült volna egy nyelvtanilag helyes mondatban leírni...."

Ne nagyon ugrálj, kicsihuszár! Ez a mondat: "Vitakultúra helyett személyeskedés. " nem egészen magyaros.

seagull 2012.05.14. 09:46:25

@Brendel Mátyás: Kicsihuszározás mifelénk a kocsmai színvonal, éppen emiatt nem is válaszoltam a többire. A stílus maga az ember. Részemről ennyi.

Ritukalmar 2012.05.14. 10:10:16

"Mindezt azért látom tragikusnak, mert a népszerű vélekedéssel szemben úgy gondolom, a mostani politikai helyzet – és így a választópolgárok többsége – demokratikus programért kiállt."

A kedves szerzőnek elkerülte a figyelmét, az "értelmetlen Szolidaritás" programalkotó, tartalommal feltöltő, civileket bevonó Demokratikus Ellenzéki Kerek Asztala.

szolidaritas.org/deka/

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.14. 10:15:34

@seagull:

" Kicsihuszározás mifelénk a kocsmai színvonal, éppen emiatt nem is válaszoltam a többire."

Nagy lehet a te intelligenciád, ha arra válaszolsz, ami kocsmai színvonal, és arra nem, ami érdemi érv. És még meg is magyarázod a magad hülye "logikájával". Ha te az értelmes érv mellett lettél volna, akkor a többire válaszoltál volna. Ehelyett értelmetlen dologról vitázol velem.

Én fenntartom a lehetőségét annak, hogy az érdemi érveimre válaszolj, és akkor arról folyna a vita.

" A stílus maga az ember. "

Felszínes egy emberképed van, hallod. Te bizonyáéra csak cukormáz és festék vagy. Belül nálad nincs semmi.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2012.05.14. 12:10:26

Hm. Program. Demokratikus alternatíva...
A helyzet az kedves szerző, hogy ez nem ilyen egyszerű.
Az ideológia, amit hiányolsz "hogy kitalálják, miben is hisznek, és mit jelent számukra demokratának, köztársaságpártinak vagy akárminek is lenni" valójában megdöbbentően keveseket érdekel.
Az első akadálya ennek hogy az emberek 85-90%-ban a ködösnél is homályosabb elképzelésekkel rendelkeznek arról hogy mi a köztársaság, a demokrácia, a demokratikus, képviselet, stb.
Nekik ez nem több mint a reklámbéli mosópor aktív részecskéje, ami mint tudjuk csodát tesz.

Hogy ezek mögött a fogalmak mögött mi áll, az néhány tiszteletben megőszült prof-on és pár álmodózón kívül SENKIT nem érdekel.
Az istenadta népet az érdekli, hogy jól éljen.
Ha ezt egy egyébként véreskezű diktatúra biztosítja neki, akkor legyen az.
Bár sikerült tökéletesen elfeledni, de nem volt olyan rég az az idő, amikor a kölcsönökből finanszírozott jólét elfogadottá tette a Kádár-rendszert.
Természetesen azóta sokat hülyültünk egyrészt, másrészt meg jól átvertük magunkat olyan dumákkal mint rendszerváltók, meg köztársaság kikiáltása, pedighát a 80-as évek második felének története nem más mint annak története, hogy a fenálló rendszer egyre kevésbé tudta biztosítani az elvárt jólétet.

A dicső Augustus kora óta tudható, hogy az tömegek nem valós köztársaságot, kívánnak, beérik annak puszta díszletével is, ha közben békét és jólétet kapnak.

Bármilyen pártnak erre kellene építenie a programját!

Béke és jólét.

Ez a dolog egyik oldala. Hogy miképp érhet el jelentős támogatást ahhoz, hogy aztán csinálhasson is valamit.

A dolog másik oldala, hogy az illetőnek(illető pártnak) kellő fokon kell gyakorolnia az önkorlátozás elvét. Hogy ez nem teljesen lehetetlen, azt hazai példával is igazolhatjuk. A reformkori nemesség jelentős része képes volt lemondani előjogairól, a haza javára.

Itt, a párton belül, természetesen hasznos, ha van koherens közjogi elképzelés. Lehetőleg olyan amely egyezik azokkal az elképzelésekkel, melyere a világ haladóbb fele felnéz.

A béke és jólét ígéretével hatalomba kerülő aztán megkísérelheti a rendszert egyfajta idea szerint átalakítani, de valójában sosem a keret számít hanem az amivel kitöltjük.

Miként Augustus köztársasága sem volt köztársaság, ahogy az Egyesült Királyság sem monarchia, ahogy Rákosi Népköztársasága sem volt a nép köztársasága, úgy a legszarabb keretrendszer is működtethető helyesen. Igen. Jelen Alaptörvényük mellett is lehet normális Köztársaságot üzemeltetni. Ehhez nem kell más mint a hatalom részeseinek tehetsége, és önkorlátozása. Nem a passzust kell restaurálni.

Természetesen az egész konstrukció csak akkor él meg, ha a béke és jólét megvalósul. Az ehhez szükséges program viszont NEM politikai ideák értelmezéséről kell szóljon.

Francekellregisztralni 2012.05.14. 12:21:39

"A jelenlegi állapotok szerint én egy MSZP+LMP+DK koalíciót látnék szívesen, mivel mindegyik banda hülye, de egymást ellenőrizve ugye valamennyivel okosabbak az emberek."

Ja...mint multkor az MSZP+SZDSZ? Azok is olyan szépen és demokratikusan korrigálták egymást, hogy a népnek közben, a középkor is vonzó opcióvá vált.

Köszi én kihagynám...

Az gondolom neked se uj, hogy: MSZP1.0 = MSZP2.0 + DK1.0
Es a LMP = SZDSZ2.0, de az legalabb elvileg kepviselt olyasmit is ami vallalhato. De ez igy baromi sovany akar hogy nezem.

En egy Fidesz -(minusz!) KDNP + LMP-t tudnek tamodatni.

Francekellregisztralni 2012.05.14. 12:22:33

@Brendel Mátyás: lemaradt az elozo hozzaszolasom cimzese.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.14. 12:49:24

@Francekellregisztralni: "a népnek közben, a középkor is vonzó opcióvá vált."

bazdmeg, ami most van, ahelyett messze messze jobb volt. azt kell, hogy mondjam, hogy a legjobb 8 év volt, ami Magyarországon valaha létezett.

Francekellregisztralni 2012.05.14. 13:04:59

@Brendel Mátyás:
Akkor biztos csak a marketingel volt gond...

Ha megbocsajtasz, meg azert nem baszom, atengedem a lehetoseget neked:)

komplikato 2012.05.14. 16:01:53

@mese1: Azért megnéznék egy időközit Zuglóban is. :)

jicsiny 2012.05.14. 16:11:56

Tisztelt Szerző!

Furcsállom, hogy furcsállja azt, hogy az ellenzéki erők "milyen sok energiát pazarolnak" arra, hogy együtt akarnak-e működni és ha igen, azt hogyan tegyék.
Főleg azt nem értem, miért látja úgy, hogy ez az energiabefektetés pazarlás lenne?!

Nagyon sok kritika éri az ellenzéki pártokat és az egyes mozgalmakat az utóbbi időben. Természetesen lehet kritikákat megfogalmazni és soknak nyilván van is alapja. Ebből pedig építkezniük, tanulniuk kell azoknak, akiknek mindezt címezték.
Azt azonban ne felejtsük el, hogy elégedetlenségünket kifejezni, azonnali eredményeket sürgetni igazán nem nehéz.
Sokkal nehezebb megfogalmazni saját magunknak, mi mit is szeretnénk, még nehezebb tenni is ezért! Főleg egy olyan országban, ahol a félelem és a közöny az úr.
Mindent kicsiben kell kezdeni és nem felülről - legyen az az ellenzék, vagy a civil mozgalmak - várni a megoldást mindenre! Egyenként, mindenkire szükség van ahhoz, hogy eredményeket érjünk el!
Lehet szidni és okolni minden jelenlegi demokratikus ellenzéki pártot, mozgalmat, de nézzünk kicsit magunkba! A legtöbb ember nem képes még saját maga igazáért sem síkra szállni, nemhogy közösségben, netán tán összefogásban gondolkodni.
Az tény, hogy egyelőre a legtöbb demokratikus ellenzéki párt húzódozik az összefogástól, de hamarosan kénytelenek lesznek belátni, hogy e nélkül nem lesz változás ebben az országban. Ez egy folyamat emberek, tehát ne beszéljünk úgy róla, mintha ez már lezárult volna.
Ezen kívül kicsit meseszerűnek tartom az emberek azon elképzelését, hogy minden probléma varázsütésre megoldódik.
Keresni kell a közös nevezőt az ellenzék erőinek, legyenek azok pártok, vagy civilek. De ez nem könnyű feladat és főleg nem megy egyik napról a másikra!
Aki azonnali megoldást vár, főleg úgy, hogy saját maga az otthon melegéből, ráadásul az eltorzított médiából értesül csupán a hírekről, az csalódni fog.
Álljunk fel kérem és tegyünk mi is a változásokért végre! Kevesebb kritikát, és több cselekvést szeretnék látni az emberekben.
Az összefogás nehézségeinél én még nagyobb problémának látom az emberek bamba bégetését és cselekvésre való képtelenségét! (ui.: Kérem, ez utóbbiért ne keressünk bűnbakokat, - mint általában tesszük - nézzünk inkább a tükörbe helyette!)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.15. 10:27:34

@Francekellregisztralni: mondjuk meg lehet nézni az adatokat. pl a GDP:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/05/15/gdp/

Orbán egy kisebb válságban produkálja azt, amit Gyurcsány a világválság közepette.

Francekellregisztralni 2012.05.15. 15:29:56

@Brendel Mátyás: Mert most nincs valsag? Ezt mas is tudja rajtad kivul? 2007-ben kezdodott a valsag...es akkor meg volt boven mit eladni...en se akkor lettem egybol munkanelkuli miatta, csak 2008 nyarara. A legmelyebb 2010 korul volt, allitolag, de en nem latom, hogy azota mennyivel lett jobb... Szerintem csak probaljak meggyozni a piacot, hogy mar nincs valsag, mert attol bebatorodhatnanak egyesek es felporgethetne ujra az egesz...talan...de nem hiszik el elegen. Erdemi lepest nem latok sehol. Izlandot leszamitva:D, pedig tobbet is figyelek.
De tudodmit, tolem aztan szeretheted oket. En meg ahogy Feri baratunk anno javasolta, inkabb leleptem. Ha visszaszavazzatok oket, tobbet nem is megyek haza. Ha nem akkor elgondolkodom rajta, hogy otthon fektessem be amit osszeraktam.
En megneztem mar jo kozelrol mi a demkracia, meg mire bezzegeznek tobben. Van ami igaz es van ami nem, de belolem nem csinal olyan konnyen hulyet a media.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.05.15. 15:38:05

@Francekellregisztralni:

"Mert most nincs valsag? Ezt mas is tudja rajtad kivul?"

Sokkal kisebb a válság, ezt mindenki tudja, aki nem totál sötét.

index.hu/gazdasag/magyar/2012/05/15/gdp/
Ugyanebben a cikkben ott van, hogy a német növekedés 1,7. Ők a legnagyobb kereskedelmi partnerünk.

Hasonló cikkek tömegei jelentek meg mostanában, például arról, hogy a Szlovákoknak nagyon megy hozzánk képest:

hvg.hu/gazdasag/20120514_szlovakia_eu

na ja, ők nem űzik el a multikat, nem folytatnak szabadságharcot.

"En megneztem mar jo kozelrol mi a demkracia, meg mire bezzegeznek tobben. Van ami igaz es van ami nem, de belolem nem csinal olyan konnyen hulyet a media."

Én is külföldön élek, szóval ezzel ne vágj fel!:)

totalkaosz 2012.05.15. 16:35:24

Mi derül ki a számomra ebből a cikkből?
1.bekezdés: A cikk írója nincs meggyőződve arról, hogy az ellenzéki pártok illetve a civil mozgalmak demokratikus alternatívát képviselnek.
2.bekezdés: Biztos benne, hogy ami ma jellemzi Magyarországon a hatalmat az igenis igényli a kormányzási stílus és az állami struktúra átalakítását, vagyis SZÜKSÉG VAN egy DEMOKRATIKUS ALTERNATÍVÁRA.
3. bekezdés: Az ellenzéknek nincs kiforrott terve (?) a jogállamiságról és az alkotmányosságról és így nem képes ezek mentén szerveződni sem.
4. bekezdés: Teljes a káosz!
5. bekezdés: Megvan a véleménye a Milláról, a 4K-ról, sőt a Szolidaritásról is: ez utóbbinak szerinte nincs semmi értelme!
6. bekezdés: Úgy látja, hogy a választók többségének szüksége van egy demokratikus programra.
7. bekezdés: viszont az ellenzéki szereplők még nem tudják, hogy miben higgyenek!
Nem tudom, hogy a cikk szerzője honnan tájékozódik, de szeretném figyelmébe ajánlani annak a civil szervezetnek a blogját és honlapját, melyre szerinte semmi szükség nincs ma Magyarországon.
szolidaritas.org/szoliblog/szoliblog_-_egyutt__kozosen__egyutt__kozosen__-_szekely_sandor_irasa/
Az lehet, sőt biztos, hogy a választóknak /és a nem választóknak is/ vagyis mindannyiunknak szükségünk van egy demokratikus programra és a Szolidaritás más demokratikus erőkkel együtt jelenleg épp ezen a programon dolgozik. A káoszt nem keverném össze evvel a mostani csendes ám annál aktívabb munkafolyamattal, amelynek a végén remélhetőleg mindenki számára kiderül majd, hogy volt értelme az együttműködésnek!
Ez ugyanakkor egyben egy hosszú tanulási folyamat is, mert mindannyiunknak tanulnunk kell, hogy hogyan válhatunk valódi demokratává. Sokan ma még félnek és nem mernek kiállni magukért, a véleményükért, mert láthatatlan vagy látható falakba ütköznek. A Szolidaritás Mozgalom az ilyen emberek mögé szeretne állni, hogy erőt adjon nekik, hogy nincsenek egyedül: sokan vagyunk és még többen lehetünk, ha összefogunk a jó, nemes célokért. Ne az anyagi haszon lebegjen a szemünk előtt, mert az egymás segítése, az elesettekért való kiállás, habár anyagi haszonnal nem jár, mégis sokkal többet ér.
Ha ezt az összefogást nem tudjuk megvalósítani, akkor szerintem az egész ország szét fog esni, teret hagyva Európa közepén a szélsőjobboldali radikalizmusnak, amitől a jó Isten óvjon meg valamennyiünket.
EMBEREK! Gondolkozzatok már végre valahára!
Ja, és ne türelmetlenkedjetek:A jó munkához idő kell. Kapkodásban volt részünk az elmúlt két évben bőven és hova jutottunk vele...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.13. 12:26:07

4) A Fideszben nincs elfogadható politikus. A legértelemsebb Pokorni, ő próbál is önálló lenni, de maga az a tény, hogy a Fideszben maradt, azt jelenti, hogy egy elvtelen kutya. Ha kilépne a Fideszből, akkor lehetne egy normális középjobboldali politikus. De aki a Fideszben van, az ilyen nem lehet.

Továbbá Orbánt legyőzni bizony mindenek előtt való, kivétel esetleg ha egy Jobbikos hatalomátvétel fenyegetne. Addig a Fidesz az első számú közellenség liberális szempontból.

A többi pontod alapján repostoltam volna a cikked, de ez a 4 negatívum durva. Te igencsak aládolgozol Magyarországon bevett hülyeségek erősítésének. Az ilyenek miatt van a liberalizmus bajban.
süti beállítások módosítása