Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.01.19. 14:50 Pintér Péter

Üdvözöljük Unortodoxiában!

Címkék: összeomlás nyomor államcsőd unortodox megbízhatatlanság

Üdvözöljük az Unortodox Köztársaságban Unortodoxiában – az iránytalanság és megbízhatatlanság földjén

A Fidesz-KDNP szövetség választási győzelme a program nélküliség jegyében történt. A pártszövetség csak kevés részletet árult el arról, hogy mik a szándékai a biztosra várt választási győzelem után. Egyszeri és nagyarányú adócsökkentést ígértek a polgároknak, Orbán Viktor Európa legvonzóbb adórendszerét ígérte a vállalkozásoknak. Ígérték továbbá, hogy nem lesznek megszorítások – természetesen. Mindezt úgy, hogy a Bajnai-kormány nem csinált titkot abból, hogy további kiadáscsökkentések lesznek szükségesek a folyó évi hiány csökkentésére. Arra a kérdésre, hogy az adócsökkentést miből fogják finanszírozni, azt felelték, hogy a korrupció csökkentése, a hatékonyság növelése, és a láncaitól (adóterheitől) megszabadított gazdaság növekedése fedezetet teremt majd mindehhez.

Lényegében tehát nem válaszolták meg a kérdést. A bizalmat ennek ellenére megkapták.
Az összeadás-kivonás műveleteket ismerők éppen ezért nem lepődhettek meg, hogy valami más következett, mint az ígéretek. Elindult az ötletbörze. A Fidesz első váratlan ötlete a 2010. évi hiány növelése volt – már a választási győzelmet követően. Az EU-IMF páros ezt határozottan elutasította. Következett a magán-nyugdíjpénztári befizetések elszámolásának módosítása, mint felvetés, ezt az európai partnerek ugyancsak elutasították. Erre született válaszként a következő ötlet, a magán-nyugdíjpénztári rendszer államosítása, az első jelentősebb unortodox lépés.

Ez a döntés, nagyon világosan egy korszak határát jelentette – nem mellékesen a magánpénztárakban maradók nyílt zsarolásával, és az egész változás lebonyolításának és kommunikálásának körülményeitől. Elég talán, ha csak annyit említünk: nyugdíjvédelmi megbízott.

A kiszámíthatatlanság kora jött tehát el Magyarországon. Az a tény, hogy a megtakarításokat pár jogszabály módosításával gyakorlatilag államosítani lehet, jelenti ezekben a hetekben annak indokát, hogy miért viszik emberek ezrei külföldre a megtakarításaikat. Ha államosítani lehet az egyiket, mi a garancia arra, hogy a másikat nem lehet. Sajnos nincs ilyen garancia. A bizalom és a jogállam lenne a garancia. Jogállam már nincs, felejthetetlen az Alkotmánybíróság két napon belüli kiherélése egy nem kedvező ítélet után, bizalom meg pont ezért sincs. Ha nincs bizalom, kevesebb a beruházás, nem bővül a fogyasztás, korlátozott növekedés, vagyonmenekítés és túlélés van.

A bizalmatlanság tetten érhető a kötvényhozamok folyamatos emelkedésében és a forint árfolyamának trendszerű csökkenésében.


 

 (Forrás)

Újabb meglepő ötlet volt a devizaadósok megsegítése a végtörlesztés lehetőségével. A bankoknak százmilliárdos veszteséget jelentő intézkedés az ország megítélésének további romlását vonta maga után. A kiszámíthatatlan lépéseiről ismertté vált ország adósságának besorolását végül mindhárom hitelminősítő a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába minősítette.  

A következő váratlan ötlet, a jegybank függetlenségének csorbítása, a jegybanki devizatartalékok elköltésének felvetése volt. Előbbi miatt Európai szövetségesei a korábbi, diplomáciai nyomásgyakorláson túl nyílt elhatárolódásba kezdtek a magyar rezsimmel szemben. A forint történelmi mélypontjára zuhant az euróval szemben, a kötvényhozamok már 10% felett jártak.

Az elmúlt napokban olyan megközelítések láttak napvilágot, hogy a kormány által szinte naponta cáfolt államcsőd egy tudatos gondolkodás következménye. Egy újabb unortodox ötlet. Ne fizessük ki az adósságot. Ezen felvetések szerint a kormány számol az adósság elengedését követő gyors gazdasági növekedés lehetőségével, a csődért pedig elődeit és a külföldi intézményeket teszi felelőssé.

Eddigi intézkedéseit, mint láttuk, az ötletszerűség, az erőfitogtatás (lásd pénzintézetek), a rövidtávú szemlélet jellemezte. A választások előtt és azt követően sem láttunk semmilyen stratégiát a gazdaságpolitikában. Csodálkoznék azon, hogy amennyiben a csőd lehetősége valóban felmerült, valóban egy terv része volna. Sokkal inkább gondolom azt, hogy ez csak egy újabb ötlet, a gyurcsányi kormányzásra jellemző sodródás újabb mellékterméke. Ha nem megy így, majd megy úgy. A következmények egy csőd esetén beláthatatlanok. Nem tudjuk ugyanis, hogy a gazdaság szereplői, a vállalkozások, a munkavállalók hogyan reagálnak. Távoznak, sztrájkolnak, megbénítják-e az országot. (Törzsanyag vége)

(Következtetések:)
Csődöt jelenthetünk a könnyebbik útnak gondolva azt. Egy újabb rossz ötlet. Ma jó, mert nem kell fizetni, de hogy holnap mi lesz, már nem számít. A csőd gazdasági adatokkal nem indokolható. A mai nehéz helyzet a fenti ötletszerű pénzügyi kormányzás következménye, sem a költségvetési hiány, sem az államadósság mértéke, sem a növekedési kilátások nem indokolnák a fizetésképtelenség bejelentését.

Meglehet, azt gondoljuk, a magyar kreativitást a gazdaságpolitika terén is bizonyítanunk kell. Legyen, de ne így! A sok kiskapu, jöjjünk rá végre, egy zsákutcába vezet. Egy megbízhatatlan, kötelezettségeit nem teljesítő, másokat megkárosító ország hiteltelenné válik, a szó minden értelmében, és megnézheti magát a jövőben. Jöhet akármilyen világrend, a kiszámíthatatlanság senkinek sem szimpatikus és nem is volt soha. Bár a hatásokat csak becsülni tudjuk, meggyőződésem, hogy nyomor és tartós lecsúszás, szegénység lenne a csőd hozománya. Tömegével megszűnő munkahelyek, elvándorlás, fosztogató bandák jelentenék a mindennapi megjelenését. Utólag már hiába mondanák, hogy „akkor jó ötletnek tűnt”. Szólunk: nem az!

 

 


12 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr713551012

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Isten nyugosztaljon, LMP! 2012.01.19. 17:46:23

A lehet más a politika-nevű zagyvaságnak egyszer és mindenkorra vége. Számomra, legalábbis. Sajnálom....

Trackback: Nem tüntethetsz március 15-én a kormány ellen? 2012.01.19. 17:26:40

Tüntess április elsején a bohóckormány ellen! A kormány szinte Budapest egész belvárosára közterület-foglalási engedélyt kapott a fővárostól március 15-ére. A közigazgatási és igazságügyi tárca a szokásos állami ünnepségek helyszínei mellett 8 másik ...

Trackback: Mennyire vagy fanatikus? 2012.01.19. 17:26:14

Ott leszel a kormánypárti tüntetésen? Bezúznál kirakatokat? Gyújtogatnál? Ölni tudnál Viktorért? Meghalnál a Fideszért? Mennyire vagy fanatizálható? Felvonultál május elsején az átkosban? Ne legyenek illúzióink. Kormány mellett tüntetni diktatúrákban...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.19. 17:25:18

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.01.19. 16:48:49

Rossz ötlet, rossz ötlet...

Az a kérdés, h kinek?

Átlag hunnak lehet, h rossz lesz, de az átlag hun (zember) hol is szerepel a kormányunk fontossági listáján? Megvetik őket/minket.

A makói hagyma-maffiának, a makovecz-növendék-maffiának, a magyardivatklánnak, a fogászatiturizmus-céhnek és a többi vezér-közeli lobbinak lehet, h szintén nem jó, de ők most úgy gondolják.

Ők kapják majd az utolsó konzervet, ami az országban még megmarad.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.01.19. 16:51:13

Különben egyértelműen látszik, mikor melyik oldalán jár melyik gazdaságtörténeti vagy történelemkönyvnek a Kuszaszemű Vízsöneri. Mindig azt lengeti be/próbáljuk ki.

Csak az a baj, h azokat a könvyeket nagy, igazi országokról írták, az ő szemszögükből, ottani szerzők. Eszükbe sem jutott, h egy kisökör utánozni akarja majd az ott leírtakat - különösen mivel ők már kétszáz éve rájöttek, h nem működik.

kela-bá 2012.01.19. 16:59:20

Nem lehet, hogy jobb volt a szociban ! ?
További szép estét !

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.01.19. 17:03:48

@kela-bá:
Sztem meg fel kéne már nőni. Tudom, fárasztó, de ez van. Hiába ígérik, h megoldják helyettünk, ők is csak annyira okosak mint te vagy én. És nem tudom, te hogy vagy vele, de én nem vállalkoznék még egy ilyen kis ország össze problémájának megoldására sem.
Ennyit a szocializmusról.

Különben is, van itt tervgazdálkodás most is. A fityisz szocibb a szociknál.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.19. 17:18:11

Tüntessünk a bóvlista Orbán kormány mellett?
Aki nincs velünk, az ellenünk / az egész világ/!!

Követeljük:
- legyen 600,- ft a benzin
- nekünk 400,- ft-os euró kell!
- 5 nagydoktorit Schmitt copy Pálnak!
- Kétmilliós fizetést és karcmentes autókat a képviselőknek!
- a Felcsút kerüljön az első osztályba!

- Európa szeret minket, mi is szeressük üket!

- Csak 30 évente választásokat és felcsúti kötődésű, sose dolgozott, többször bukott, 150 cm mély, focista agyú, O. V. monogrammú jelölt lehet m.elnök!
- Hazudj még nagyobbakat Szargyártó Péter!
- Legyen mindenki seggszájú a fideszben!

- 20 év alatt közrendőrből milliárdos, kedvezményes nyugdíjjal, Pintér Sándor féle életpályamodellt mindenkinek!

- minden kisdoktorinak Schmitt Pálgium legyen a törzsanyaga

- Bájer Zsót a te anyád!

- Pataki Attila dáridóénekesnek Kazinczy díjat és sikeres érettségit!

- Orbán-Matolcsynál magasabb GDP növekedést!

- Tereljük a fideszes politikusokat a munka világába!
- Imádunk és szeretünk Szijj ártó- Lázár- Dájcsfürj, istenek vagytok!

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.19. 17:19:03

Tüntessünk a bóvlista Orbán kormány mellett?
Aki nincs velünk, az ellenünk / az egész világ/!!

Követeljük:
- legyen 600,- ft a benzin
- nekünk 400,- ft-os euró kell!
- 5 nagydoktorit Schmitt copy Pálnak!
- Kétmilliós fizetést és karcmentes autókat a képviselőknek!
- a Felcsút kerüljön az első osztályba!

- Európa szeret minket, mi is szeressük üket!

- Csak 30 évente választásokat és felcsúti kötődésű, sose dolgozott, többször bukott, 150 cm mély, focista agyú, O. V. monogrammú jelölt lehet m.elnök!
- Hazudj még nagyobbakat Szargyártó Péter!
- Legyen mindenki seggszájú a fideszben!

- 20 év alatt közrendőrből milliárdos, kedvezményes nyugdíjjal, Pintér Sándor féle életpályamodellt mindenkinek!

- minden kisdoktorinak Schmitt Pálgium legyen a törzsanyaga

- Bájer Zsót a te anyád!

- Pataki Attila dáridóénekesnek Kazinczy díjat és sikeres érettségit!

- Orbán-Matolcsynál magasabb GDP növekedést!

- Tereljük a fideszes politikusokat a munka világába!
- Imádunk és szeretünk Szijj ártó- Lázár- Dájcsfürj, istenek vagytok!

no successful 2012.01.19. 17:51:23

Láttátok a mátrixot ?
Hogyan éltek ott a mátrixban az emberek ?
Kaptak egy hamis világot, meg tápoldatot intravénásan, és tudatukon kívül lecsapolták az energiáikat.
Mire emlékeztet ez benneteket ?
És ti melyiket választanátok ?
A hideg és nyirkos valóságot, vagy a pezsgő álomvilágot, a szabadság téves érzetével ?
Biztosan nem volt tudatos a mátrix szerzőjénél, de az államadósságban úszó országok állapota nagyon hasonlít, azokra a tápoldaton élő (halottakra), akik azt hiszik hogy élnek, pedig soha nem éltek.
Itta a tápoldat a hitel, az elvont energia a kamatok, a hamis álomvilág pedig a liberalizmus, a demokrácia talmi képzetével.

kela-bá 2012.01.19. 17:52:12

@Dr. Quadrille Lobster: Kösz a reagálást, azért utaltam az elmult érára, mert ott mindenki végezte a maga dolgát, ment a szekér ahogy ment.
Azóta eltelt 21 év és... Oriási ellentmondások, és zaklatottság van. Itt a kommentekben megy az egymás izélgetése, vajon ez mit segit ? Valaki azt irná már le, hogy Ő a bloggoló mit tesz naponta azért, hogy neki, családjának, ezen keresztül az országnak egy ici-picit jobb legyen ? Pld.óriási összeget emészt fel az egészség "ügy", de kevesek tesznek azért, hogy lehetőleg ne kerüljenek orvoshoz.Már maguktól is zabálják a gyógyszert...
Idézek: "A válságot sem Ön sem én nem fogjuk megoldani, az a kormányok dolga. A kormányok sem fogják megoldani a mi egyéni gondjainkat, nem azért mert nem akarják, hanem azért mert nem az a dolguk." Sok más hasznos olvasni való van a honlapján és a könyveiben:
www.tenyek-tevhitek.hu További szép estét !

regress 2012.01.19. 18:01:13

nem igazán tartozik ide,de a márc.15.helyfoglalásnak annyi köze van a demokráciához,mint a trójai falónak az epsony derbin

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.19. 19:15:24

MINDENKI LEGYEN DOKTOR !!! EGY PERC AZ EGÉSZ !! TILTAKOZZUNK A NICK-NEVÜNK "DOKTOROSÍTÁSÁVAL "!!!

laci0011 2012.01.20. 07:12:50

@no successful: Le kéne állni az anyagozással...
süti beállítások módosítása