Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.01.09. 12:29 Kálóczi Krisztián

4:2 a félidőben, a végén 6:3

Címkék: politikai kultúra elégedetlenek gyorskocsi utcai ellenzék

„ Csak annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítottam.”

Ha a churchilli gondolatmenetet követem, okafogyottá válik kizárólag az egyes közvélemény-kutató intézetek legfrissebb méréseire támaszkodni. Egyrészt azért, mert a különböző intézetek más-más eredményekre jutnak, másrészt azért, mert a valódi, azaz a tapasztalható közhangulatot nem mindig festik le maradéktalanul. Mindezek ellenére mégis jó kiindulópontot szolgáltatnak.

A TÁRKI legfrissebb mérése szerint a Fidesz-KDNP kormány népszerűsége hónapról-hónapra csökken, ami a kormányzás félidejének közeledtével korántsem meglepő. Sokkal meglepőbb a – mérések alátámasztásaként is felfogható – társadalmi elégedetlenség, amely a jelenleg regnáló kormány ellen, tüntetések, illetve demonstrációk formájában manifesztálódik. Ezek a megmozdulások azonban csak a kormány megítélésének hazai tükörképei, amelyekkel párhuzamosan megfogalmazódnak külföldi vélemények is: egyrészt a sajtó, másrészt pedig magas rangú politikai vezetők részéről. A kormánypárt állásfoglalása szerint előbbi, azaz a hazai vélemények nem relevánsak, ugyanis a legitim módon megválasztott hatalom legitim módon is cselekszik, hiszen a társadalom nagy részének támogatottságát maguk mögött tudják. A külföldi sajtó- és politikai vélemények pedig azért irrelevánsak külön-külön is, mert előbbi tájékozatlan az itthoni helyzettel kapcsolatban, utóbbi pedig nem kapott felhatalmazást a magyar választópolgároktól a magyar helyzet alakítására. Ezek retorikailag mind-mind elfogadható válaszok, azonban olyan ellenszenves kommunikációs közhelyek, amelyekkel a társadalmi és politikai elégedetlenséget növelik, és mindamellett a választók és politikusok/politika közötti hidat is leomlaszthatják.

(forrás)

A ciklus félidejének közeledtével az egyes kormányok általában ledobják magukról azokat a világnézeti, kommunikációs és személyi terheket, amiket kormányzásuk idején magukra vettek, és amelyekkel a társadalmi támogatottságukat megszilárdíthatják, vagy növelhetik. A második Orbán-kormány lassan elér ehhez a ponthoz, és nagy kérdés, hogy megteszi-e ezeket, a rá nézve fontos lépéseket. Természetesen a támogatottságukat továbbra is bizonyítani tudják a legitim kétharmaddal, de arculati váltással talán bővíthetik is azt, vagy legalább az elégedetlenek táborát rövid időre ugyan, de csendesíthetik. A ma még meglehetősen fragmentált ellenzéki erők felelőssége körülbelül ugyanolyan mértékű ebben a kérdésben, mint magáé a kormánypárté.

Ugyanis releváns választ kell nyújtani az „Orbán takarodj!”-on, és a Magyar Köztársaság visszaállításán túl is. Egy erős rendszer (és lássuk be, az Orbán-rendszer ilyen) megdöntéséhez erős ellenzéki rendszerre van szükség. Ma már korántsem az a kérdés, hogy a Gyorskocsi utcai koalíció - nem csak elméleti szinten - megvalósul-e, hanem az, hogy mikor és milyen minőségben. Lesz-e akkor erős ellenzéki tömb, amikor az Orbán-kormány veszít erejéből?

Ne legyenek illúzióink: nem lesz előrehozott választás és nem lesz – remélhetőleg- puccs sem, amivel a rendszer megdőlne. Az egyetlen esély a kormány leváltására kizárólag a 2014-es országgyűlési választások alkalmával lesz. De az ellenzéki erőknek nem éri meg, és nem is engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy akkor szerveződjenek, akkor szívják föl az elégedetleneket és bizonytalanokat, amikor Orbán rendszere meggyengült, és egyértelműsíthető veresége.  

Nem könnyű a feladatuk: egyrészt le kell vetkőzni az egyéni- és pártérdekeket, és ennek fényében kell tömörülniük, másrészt pedig vissza kell állítaniuk azt a bipoláris választói attitűdöt, ami körülbelül 2006-ig jellemezte az országot, és amivel a jelenleg ellenzékben lévő baloldal többször vette el a kormányzás lehetőségét a jobboldaltól, mint fordítva. Ehhez minőségi politikára van szükségük, és a minőségi az én olvasatomban nem feltétlenül az alternatív, mostanitól eltérő szakpolitikai politikát rejt, hanem olyan politikát, ami túlmutat az eddigi magyarországi politikai kultúrán, és ami nem kizárólag a hatalom megszerzésre helyezi a hangsúlyt, hanem a politikai konvenciók levetkőzésére. Ugyanis lássuk be: a 20 éves képviseleti demokráciánk alatt – hiába a szakpolitikai, kommunikációs és egyéb tanulságok – nem tanulták meg sem a pártok, sem a politikusok, hogy a politikai kultúra alakítói ők maguk.

Az Orbán-kormány leváltását tükröző közhangulaton túl, erre a kérdésre is választ kell adnia a még formálódó ellenzéki erőknek: ki tudunk-e lábalni a ránk ragadt politikai mocskolódásból, és tudunk-e a rossz úton haladó politikai kultúrán érdemben változtatni? Be tudják-e bizonyítani, hogy nem hatalmi, egyéni és pártérdekek fontosak számukra, és ennek megfelelően el tudják dobni a rivalizálást és kompromisszumot tudnak kötni személyi, iránybeli és végső soron politikai kérdésekben?

 

 

16 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr903527100

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az emberek úgyis a Fidesz után mennek 2012.01.09. 13:44:37

Most a Fidesz gyengének tűnik, de kétségem sincs afelől, hogy magabiztosabban nyerne meg egy előrehozott választást mint a 2010-es választásokat. A 2002. évi országgyûlési választások eredménye mindenkit meglepetésként ért Magyarországon. A közvélemény...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsek ernő áruló 2012.01.09. 13:11:21

Ugyanmár. Minden létező forgatókönyv szerint kizárt, hogy a jelenlegi ellenzék 2/3-ot szerezzen 2014-ben. Anélkül meg egy fűszálat sem tehetnek keresztbe. Demokratikus úton leváltani Viktorékat NEM LE-HET!!!

(p.s.: én leszarnám, hogy ki van kormányon, ha a vallási fanatikusoknak arra áll fel, hogy egy bicskás cigány a miniszterelnök, ám legyen. Viszont engedtessék meg nekem, hogy a szarházi undorító kirablásomhoz, a nyugalmas idős éveimre félretett összeg elkurvázásához ne tapsoljak felállva!)

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.09. 13:31:20

Orbán szánalmasan, szinte könyörögve, megjuhászkodva mindent elfogad, csak IMF hitelhez jusson!

Ha lemond 250 lesz az euró!

Sok fideszes már ezt szeretné!

zw007 2012.01.09. 13:34:00

Arra semmilyen mód nincs, hogy azért távolítsanak el valakit politikai posztról, mert elmebeteg? Máshol is így van, hogy bármilyen hibbant vezethet egy országot?
Orbán egy buszt nem vezethetne, mert ott elkaszálnák a pszichológiai alkalmatlansága miatt!

VT Man 2012.01.09. 14:11:54

"Jogellenesnek találta az Európai Bizottság a százmilliárd forintnyi, Malévnak nyújtott állami támogatást és felszólította Magyarországot ennek visszafizetésére, derült ki egy hétfői közleményből. A bizottság szerint a Malévnak 2007 és 2010 között nyújtott a finanszírozás jogellenes állami támogatásnak minősül. A 2010 decemberében indult uniós eljárást kilenc hónappal azelőtt kezdeményezte a cég fapados konkurense, a Wizz Air."

Gyurcsány takarodj!

VT Man 2012.01.09. 14:12:50

@zw007:
"Arra semmilyen mód nincs, hogy azért távolítsanak el valakit politikai posztról, mert elmebeteg? "

Mert, szerinted 2004 és 2009 között ki vezette az országot, ha nem egy elmebeteg?

Akkor nem volt gond?

Majolie 2012.01.09. 14:17:27

@Balsai, Stumpf, fingós Fábry, ne szivárogtassanak!: és mi van azokkal a politikusokkal, befolyásos üzletemberekkel, stb., akiknek az az érdeke, hogy az euro minél drágább legyen? Ők most nagyon elégedettek lehetnek, hiszen dől a lé, nő a kamat, stb.

omlósz 2012.01.09. 14:25:18

@STX Joe: micsoda visszavágás... a hiba ott van, hogy el is lett távolítva

zw007 2012.01.09. 14:27:44

@STX Joe: Kérdésedre válaszolva. Nem. Akkor nem elmebeteg (most viszont egy pszichopata vezeti), hanem egy jó pár személyiségzavarral megáldott ember vezette. De igen gond volt, van belőle, és sok kárt okozott vele, többek közt ennek köszönhető a mostani idióta kétharmada!

laci_52 2012.01.09. 14:36:11

"Az egyetlen esély a kormány leváltására kizárólag a 2014-es országgyűlési választások alkalmával lesz."

Végre valaki leírta a legfontosabbat, ajánlom a hőbörgők figyelmébe, akik folyton Orbán lemondását követelik.

Ha az ellenzék felfogná, mit jelent ez a mondat, utcára vonulás helyett elkezdene megszerveződni és rendezni a sorait.

A Fideszt legyőzni persze nem lesz egyszerű és ha sokkal kevesebb képviselői helyet szerez a mostaninál, ott van neki még a Jobbik, mint potenciális szövetséges. Ne tévedjünk, Orbán szükség esetén azonnal összeállna velük a hatalom megtartása érdekében.

Sir Galahad 2012.01.09. 14:44:48

A Fideszt megverni jelen állás szerint egyedül a Jobbiknak lesz esélye. Miért? Mert a Fidesz népszerűsége amiatt fog megroppanni, hogy fél szívvel ugyan, de végrehajtja, amit az IMF/EU előír, azaz brutális megszorítások lesznek. Az IMF/EU előírásainak teljesítése ellen pedig egyedül a Jobbik tud majd hitelesen tiltakozni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.09. 15:09:23

hat ez az, meg a lathataron sincs egy part vagy szemely akinek eselye lenne a valtasra 2014-ben

brumeszkosz 2012.01.09. 15:38:42

@STX Joe:

A te büdös cigány vezéred ötször annyit lopot már és ártott az embereknek mint fletó.

Hálából térdelj elé és szopd le,, a seggét így is nyalják már elegen.

brumeszkosz 2012.01.09. 15:41:10

@laci_52:
Szerintem egy kormányt akkor lehet leváltani mikor a Nép úgy akarja. Csak mi birkák vagyunk ezer éve!!

brumeszkosz 2012.01.09. 15:47:40

@omlósz:
Te barom fletót a pártja váltotta le , majd nézd meg ezt az elmebeteget úgy kell leváltani mint Kadhafit.

brumeszkosz 2012.01.09. 15:57:12

@omlósz:

Bocsánat!!! Nem neked szántam a választ, rossz helyre kattintottam.

zw007 2012.01.09. 16:08:35

@brumeszkosz: Vagy mint Chaucheskuékat! Nem ártana megnéznie azt a videót párszor, mert ha azok fordulnak ellene akik bíztak benne mint egy istenben ellene fordulnak, az tud durva lenni. Most még főleg azok a szelídebb eberek vannak ellene, akik eddig is rühellték!
süti beállítások módosítása