Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.06.04. 17:20 Kálóczi Krisztián

„Kamikazék”

Címkék: mszp ellenzék

Bizonyára mindenki tisztában van a szó jelentésével, mégis jobbnak érzem tisztázni, hogy mit is foglal tulajdonképpen magában, ugyanis a gondolatmenet megköveteli. Kamikazenak azokat a japán pilótákat nevezik, akik a II. világháborúban, saját életüket feláldozva az ellenség hadihajóiba csapódtak, hogy ezzel gyengítsék a velük szembenálló hadiflotta fölényét. 

 

Az Magyar Szocialista Párt hasonlóképpen cselekszik. Ismétlem: hasonlóképpen! A 2010-es országgyűlési választások elvesztése óta ugyanis, - még csak lekerekítve is – számtalan, kamikazehoz méltó tettet hajtottak végre, hogy ellenfelüket – a mai kormánypártot – gyengítsék. Persze mindegyik ilyen tett egy pontba fut össze, és csakis egyfajta harcmódot jelent: a szavazóbázisuktól „megkövetelt” demagóg reakciók politikáját. Nyilvánvaló tény azonban, hogy a mindenkori ellenzéknek kevésszer adatik meg az a lehetőség, hogy a reakciós politizáláson kívül más eszközökhöz nyúlhatna, kiváltképpen olyan helyzetben, amelybe a jelenlegi MSZP kényszerült. Ellenzékiként az egyszerű feladat az volna, hogy féket biztosítsanak a kormányzat olyan intézkedéseivel szemben, amelyek esetleg sértik a magyar demokratikus intézményrendszer alapjait, vagy akár csak felszínét. 

Persze a helyzet nehéz, hiszen olyan kormánytöbbséggel rendelkező országgyűlésben, amilyen a jelenlegi, az ellenzéki szavak elvesznek. Mi más lehetőség marad, ha az elnyomott szavaknak nincsen semmilyenfajta foganatja? Nehéz az MSZP eddig kiválasztott eszköztárával szemben alternatív lehetőségeket kitalálni és megfogalmazni, de egészen biztos, hogy lenne más megoldás is, mint az a fajta populista ellenzéki stratégia, amelyet folytatnak. Gondolok itt az alkotmányozási folyamatokból való kivonulásra, az Európa Parlamenti baloldal (állítólagos) FIDESZ ellen hergelésére, a Nemzeti Összefogás Napjáról szóló szavazással szembeni passzivitásra, a kormánypárti miniszterek „letábornokozására”, és még annyi más egyébre, amit a billentyűzet koptatása miatt nem is érdemes papírra vetni. 

De mi más lehet még? Hogyan lehetne valóban féket biztosítani? Sokféleképpen. Például azzal, hanem vonulunk ki az alkotmányozási tárgyalásokból, nem uszítunk egy egész Európa Parlamenti baloldalt a magyar kormány ellen, nem szavazzuk le a trianoni emléknapot, stb. Lehet, hogy ez mind-mind túlzás, hiszen ha így történnének a dolgok, akkor könnyen jelenthetnénk ki, hogy az ellenzék nem más, mint csupán a gazdinak folyton bólogató kiskutya. De van ám más megközelítése is a felvetésnek, hiszen ezt a fajta politizálást, már konstruktívnak, konszenzusosnak és sok más (talán) pozitív jelzővel ellátott akárminek lehetne nevezni. De lehet szimbolikusnak is. És azt hiszem, hogy ebben van a kulcs. Nyilván, ha a kormánypárt nem egy olyan ellenzéki párttal találja szemben magát, amely nem csupán a populista szólamok és tettek mellett hajt fejet, hanem tényleg konstruktív ellenzéki pártpolitikát folytat, akkor valószínűleg ő is konstruktívabban viselkedne. Aztán persze who knows

De míg a FIDESZ-KDNP nem hall mást, csupán politikailag olykor inkorrekt és közönséges mondatok skandálását, mind az országgyűlésben, mind pedig a sajtóban, addig vajmi kevés rá az esély, hogy tényleg elnyerik egyrészt a kormánypárt „támogatását”, másrészt pedig a szavazóiktól már elvesztett, vagy csak megcsappant (de még visszaszerezhető) támogatottságot. És a kamikaze analógia pontosan itt nyer értelmet, vagy éppen itt veszít abból. Hiszen nagy a különbség az életet magától céltalanul eldobó idióta, és a szent célért meghalni kívánó kamikaze között. Az MSZP – nehéz kimondani, de – az előbbi kategóriába ásta magát a mostani ellenzéki ciklusukban felvett politizálási szokásaival. Nem csinál mást, csupán saját maga alatt vágja a fát, anélkül, hogy a kormánypárt olykor (jogosan) tényleg nagy port kavaró intézkedéseit igazából megtámadná.   

Mindamellett egyébként csodálatraméltó a lelkesedés, még ha ez megmarad, az ugyan jóllakott, mégis duzzogó óvodás szintjén. Hiszen ellenzéki (pláne, talán legerősebb ellenzéki) pártként tulajdonképpen valóban nem tud más fegyverhez nyúlni, mint a folytonos reklamáláshoz, kormánypárt-ellenes felszólalásokhoz, meg a jól megszokott, politizálási kultúránk ékkövéül szolgáló anyázáshoz. Azt hiszem ezt sem pozitív, sem negatív kritika nem illeti meg. Ez van, ezt kell szeretni. 

Csakhogy, minőségbeli különbségek mégis vannak reklamálás és reklamálás, felszólalás és felszólalás, anyázás és anyázás között. A félreértések elkerülése végett azért jobbnak érzem tisztázni, hogy most, az effajta MSZP-s reagálási módszereket oly’ bíráló FIDESZ, ellenzéki pártként, hasonlóan, olykor talán ugyanúgy, olykor talán jobban és erősebben is beiktatta eszköztárába ugyanezen módszereket. Ez persze nem mentség semmire. 

De egyszerűen érthetetlen a jelenség. Van egy párt (MSZP), akinek bizony (és most, aki akar, nevethet) megvannak a saját karizmatikus tagjai. Többen is. És most nemcsak „Tudodkire” gondolok. Mégis akkor mire jó az effajta öngyilkos politizálás? Két dolgot tudok elképzelni. Illetve, lesarkítva kettőt. 1. Tudatos leépítésről van szó, amiből aztán sok minden következhet: új párt, új arcok, új stratégia, stb. 2. Nem más ez, mint: dilettantizmus. 

Ha az első feltevés igaz, akkor felvetődik a kérdés, hogy mégis miért ülnek még mindig az országgyűlés soraiban? Ha azonban a második feltevés igaz, akkor felvetődik a „másik” kérdés: mégis miért ülnek még mindig az országgyűlés soraiban?

 

 

A Send/Küldés gombbal elküldheted az érintetteknek vagy ismerőseidnek Facebookon:

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr92956976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2011.06.04. 18:44:49

3 igazságot vélek felfedezni:
- Nagyjából sejted, hogy mit jelent a kamikaze, de a lényegét nem értetted meg;
- hét évig kómában voltál és ma felébredtél;
- az MSZP valóban öngyilkos politikát folytat, de nem azért és nem úgy ahogy látod, helyesebben: értékeled.
Úgy tűnik, megtaláltad a kamikaze szót, megtetszett és írtál hozzá valamit.
Kamikaze kormánynak a Fidesz is beállítható, nem?
... és mit kezdjünk két egymásnak ugró kamikazéval?
Hát ennyit.

Kálóczi Krisztián 2011.06.04. 18:53:44

@jenőke: Ha lennél szíves azt is kifejteni, hogy mit nem látok jól és miért, akkor talán érteném is a hozzászólást. Így, kérlek, ezt tedd meg, különben nem jutunk egyről a kettőre.
És valóban úgy ír az ember, ahogy gondolod; beírtam én is a google-be, hogy kamikaze (mert annyire szeretem ezt a szót) és elolvastam, hogy mit jelent.
A Fideszről alkotott véleményedet talán jobban értem, és lehet igazad is van, de azt majd talán később tárgyalja valamelyikünk.
Köszönöm a hozzászólást!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.04. 19:46:40

Valójában teljesen mindegy, hogy milyen politikát követ az ellenzék, a Fideszre (Orbánra) semmiféle hatást nem fog tudni gyakorolni. Nem csak az MSZP, hanem senki. Sem a választók, sem a "független intézmények" (már ami még áll közülük), sem a média, sem az EU intézményei. Kizárólag a külföldi hitelezők, a magyar állampapírok vásárlói képesek kontrollt gyakorolni a kormány fölött - azzal, hogy nem veszik a magyar papírokat. Őket viszont nem érdekli a magyar demokrácia és szabadság helyzete: az érdekli őket, hogy a költségvetés elég likvid lesz-e a következő egy-két évben.

Az MSZP-nek a saját szavazóihoz és a Fidesztől és az egész politikától elforduló csalódottakhoz kellene szólnia (ebben mutatnak fel dicsőséges kudarcokat). Ha ennek a szavazótömegnek az lenne az elvárása, hogy konstruktívan közelítsék meg a kormány politikáját, eleve el sem fordultak volna a kormánytól. Ez a tömeg valami mást vár, amit sem az MSZP, sem más nem tud megadni nekik.

Ui. "amit a billentyűzet koptatása miatt nem is érdemes papírra vetni.": ez fájt. Írógépen blogolsz? :-)

jenőke 2011.06.05. 09:41:48

Kedves Krisztián!

Nehezen szántam rá magam, hogy kifejtsem, mit nem látsz jól, mert nem kioktatás volt a célom, most sem az.
Az tulajdonképpen rendben van, hogy a kamikaze (isteni szél) szót úgy használod, ahogy, mivel a rossz fordítás ment át a köztudatba, csakhogy akkor a tartalmat is a valódinak értelmezett szerint kellene párosítani.
Úgy gondolom, hogy ez esetben a bushidó, és szamuráj fogalmakat kellett volna figyelembe venni, nem mellőzve a számunkra nehezen megfejthető - erre a körre vonatkozó - erkölcsi és magatartásbeli elvárásokat. Itt az elvárásokon van a hangsúly, de ugyanakkor ez az érintettek természetes viselkedési formája is, lásd például a roninok sorsát.
Egy pillanatig se gondold, hogy akárcsak kis mértékben is a japán lélek szakértője lennék, sőt! Minél többet olvasok róluk, annál kiismerhetetlenebbek számomra. Mindig találok valamit, ami új, de ide tartozik.
Maradva a kamikaze szónál, de értve ez alatt a fentieket: ez személyes ügy, ideológia nélkül. A bushidó egy adott harcosról szól, akinek van ura (ez lehet a sógun, vagy bármely hűbérúr /daimjo/, vagy kitudja még mi), és ennek az úrnak vannak ügyei, amiért harcol a szamuráj. Ebbe már belefér a harakiri is, hiszen vesztes csata a szamuráj számára elviselhetetlen erkölcsi bukás (nem tudta megvédeni urát!). Tehát jöhet a harakiri. Így válik érthetővé a repülőgépes öngyilkosság.
A szamuráj erkölcsiség sokakat megérintett. Rendkívül népszerű Muszasi szamuráj története (magyarul is megjelent, öt kötetben) és Kuroszava néhány filmje (nálunk leghíresebb a „Hét szamuráj” - szinkronizált változata).

A bushidó egyébként vallás is, a Zenhez kapcsolódva.
Ennyit a kamikazékról.

Más, de most már röviden, mert lényegen túljutottam:
A Magyar Szocialista Párt nem cselekszik hasonlóképpen, mint a „kamikaze”.
A szamuráj erkölcsiség a jelenlegi MSZP vezetőiben nyoma nincs. Sőt! Gazdájuk, az MSZP továbbélése érdekében semmit nem tesznek, lemondani nem képesek a beosztásukról sem azért, hogy gazdájuk (az eszme-tartalom, tehát a baloldal képviselete) tovább éljen.
Szili nem mond le országgyűlési mandátumáról sem, pedig azt listán kapta.
Lamperth, Szekeres, Puch, stb. foggal körömmel védi a saját pozícióját, gátolva a fejlődést, a tisztulást.

És Orbán sem volt kamikaze, de újabb választási nyerése utólag igazolta, hogy csak csatákat vesztett, de nem vesztette el a háborút.
És Gyurcsány? Majd meglátjuk, ha meglátjuk.

Lényegét tekintve ezt írtam első olvasatra:
Az MSZP valóban öngyilkos politikát folytat, de nem azért és nem úgy, ahogy látod, helyesebben: értékeled. Úgy tűnik, megtaláltad a kamikaze szót, megtetszett és írtál hozzá valamit.
Kamikaze kormánynak a Fidesz is beállítható, nem?
... és mit kezdjünk két egymásnak ugró kamikazéval?
Ez utóbbi fél mondatra pedig nem tudom a választ.

Köszönöm az érdeklődést.
jenőke

jenőke 2011.06.05. 09:59:24

Egyébként a harakiri is rossz fordítás.
Elnézést, hogy azt használtam.
Üdvözlettel: jenőke

Kálóczi Krisztián 2011.06.05. 10:04:37

@Kettes: Sajnálom, ha fájdalmat okoztam, de nem, nem írógépen írok. Ez vicc volt, semmi több:)

jenőke 2011.06.06. 08:29:34

@kálóczi krisztián:
Nem kaptam választ.
Úgy látszik, nem jutottunk egyről a kettőre.
Nem baj.

Kálóczi Krisztián 2011.06.06. 09:06:44

@jenőke: Sajnálom, de eleget tettél a kérésemnek. Kimerítő választ adtál, nem tudok mit hozzáfűzni, elfogadom őket. És elismerésem, a japán kultúra után való érdeklődésed miatt, de a lényeg nem abban volt.
Tényleg köszönöm az észrevételeket.
süti beállítások módosítása