Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.03.05. 13:16 Szalai Ervin

Az új alkotmány/3.: Szavazati jog

Címkék: szavazati jog nagykorúság publius tankötelezettség határon túliak új alkotmány sorozat

Talán a szavazati jog kérdése az, amire igazából talán kár is bejegyzést vesztegetni, hiszen elvárható lenne, hogy a XXI. században mindenki számára morális posztulátum legyen, hogy nemétől, vallásától, világnézetétől, keresetétől, végzettségétől, stb. függetlenül mindenkinek joga van a szavazatához. Még Magyarországon is.

Ezt a jogát senki sem idegenítheti el, senki sem adhatja el másnak, és senkiét sem veheti el. Ezen jog gyakorlását kivételes esetekben felfüggeszthetik a közösségi szabályoknak megfelelően: bizonyos életkor betöltéséig vagy esetleg bűncselekmény elkövetése miatt.

Éppen ezért teljesen abszurd és alapvetően demokráciaellenes minden olyan felvetés, ami többlet szavazati jogot ad (1.) bárkinek, ráadásul (2.) mások helyett, mások felügyeletéért. Akármennyire is szépnek hathat a gondolat, hogy „ahány gyerek, annyi szavazat”, mégis honnan a csudából vesszük a bátorságot arra, hogy feltételezzük, politikai kérdésekben szülő és gyermek érdekei, véleménye törvényszerűen egybevágnak? Tudom, hogy vannak szülők, akik fanatikusan hisznek ebben, nekik csak annyit tudok mondani, szégyelljék magukat, és kezdjék emberszámba venni saját gyermekeiket.

Hasonlóképpen megy szembe a köztársasági eszmével az a tendencia, ha határainkon túl élők tömegesen kapnak és rendelkeznek magyar állampolgársággal. Ezzel sajnos nem sokat lehet kezdeni, a kocka el van vetve. Mindazok a politikusok, akik nacionalista hergeléssel akarták népszerűségüket növelni, és mindazok a határon túliak, akik romantikus felbuzdulásból egy tőlük kilométerekre lévő államalakulathoz nyilvánították ki csatlakozási szándékukat, úgy gondolom, súlyos hibát követtek el.

Először is nem az állampolgárság tesz valakit magyarrá. Ez döntés és szív kérdése: senki nem lett történelmünk során kevésbé magyar, mert egy más államalakulathoz tartozott. Sem Kossuth, sem Széchenyi, sem Deák, sem senki.

Továbbá minden jel arra utal, hogy előbb-utóbb egy súlyos dilemmával állítanak szembe bennünket: miért is ne lehetne szavazati joga minden határon túlinak? Hisz a politikai nemzet tagjaivá váltak nemrég…

Éppen ezért fontos a szavazati jogot magyarországi lakóhelyhez kötni, az ugyanis mégsem járja, hogy olyanok szóljanak bele közügyeinkbe, akik nem is igazán érintettek azokban. Akármennyire is szeretjük őket.

A harmadik szempont, amit a szavazati joggal kapcsolatban mindenképpen fel kell vetnünk, az a nagykorúság és a tankötelezettség kérdése. Oktatáspolitikai, szociális és gazdasági vonatkozásoktól eltekintve az nem fordulhat elő, hogy a tankötelezettség lejártával állampolgáraink ne kapjanak automatikusan szavazati jogot - legyen ez 18, 17, legújabb felvetés szerint 15 vagy akár 4 éves kor.

Olyan meg se forduljon a fejünkben, hogy valakit teljes mértékben alkalmasnak nyilvánítunk arra, hogy adót fizessen jövedelme után, de azért inkább mégse szólhasson bele, hogyan költsék azt el. Pláne felejtsük el, hogy két egyező korú állampolgár közül csak az rendelkezzen szavazati joggal, aki dolgozik, és az, aki még oktatásban vesz részt, pedig ne. A szavazati jog ugyebár nem köthető az adózott jövedelem nagyságához, szegény és gazdag szava ugyanannyit ér. Egyet.

 

(Egyébként a CIA World Factbookja szerint pontosan ez fordul elő Boszniában, Horvátországban és Szlovéniában…)

 

Mindezek után álljon itt jelenlegi alkotmányunk egyik leghaladóbb szellemiségű passzusa:


70. § (3) A Magyar Köztársaságban minden menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásán - amennyiben a választás, illetve a népszavazás napján a Magyar Köztársaság területén tartózkodik - választó legyen, valamint a helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen.

 

76 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr332711155

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két szülő, három gyerek, három szoba, négy kerék, öt szavazat? 2011.03.05. 19:56:30

Reméljük, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél visszacsukható pezsgőt bontottak ama hír hallatán, hogy Magyarországon családi adózás után családi szavazás is lehet. Azaz a szülők a gyermekeik után is kaphatnak szavazati jogo...

Trackback: Két szülő, három gyerek, három szoba, négy kerék, öt szavazat? 2011.03.05. 19:54:49

Reméljük, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél visszacsukható pezsgőt bontottak ama hír hallatán, hogy Magyarországon családi adózás után családi szavazás is lehet. Azaz a szülők a gyermekeik után is kaphatnak szavazati jogo...

Trackback: Kérdőív az alkotmányról 2011.03.05. 17:33:09

Kérdések az új Alkotmányról a címe a Fidesz-kormány politikai marketing kampánysorozata ma kézbesített gyöngyszemének. Nem elég, hogy lehetetlen kihámozni, mit akarnak, egyes pontok sugalmazzák az elvárt választ, mások pedig nem kínálják fel az összes...

Trackback: Mit kíván a magyar nemzet? 2011.03.05. 17:31:59

Mit lenne jó beírni a Kérdések az új alkotmányról című kérdőív 13. pontjában a háromsornyi üresen hagyott helyre? A Fidesz-kormány Kérdések az új alkotmányról elnevezésű szórólapja tegnap volt itt terítéken, amiatt, hogy a kérdések megfogalmazása miatt...

Trackback: Orbán beáldozza a jövő nemzedéket? 2011.03.05. 17:16:04

Még Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt is meglepte, hogy Orbán Viktor nem hagyja eltántorítani magát a tankötelezettség korhatárának 15 évre csökkentésétől. A pedagógus szakszervezetek attól tartanak, hogy fiatalok tömegei fognak túl korán,...

Trackback: Az új alkotmány/2.: Mi legyen a végső érték, amiből minden mást eredeztetünk? 2011.03.04. 21:35:45

Ebben a bejegyzésben azt mutatjuk be, milyen értékre kéne alapoznunk alkotmányos rendszerünket. Először ismertetjük a számunkra kedvesebb alternatívát, ami az egyéni szabadságra és az önérdek biztosítására épül, majd azt a közérdekesdi valóságot, ami a...

Trackback: Az új alkotmány/1.: Sorozatindító - Szükségünk van-e új alkotmányra? 2011.03.04. 21:35:20

„The earth belongs always to the living […] by the law of nature, one generation is to another as one independant nation to another.” (Thomas Jefferson, 1789. szeptember 6.) A fenti idézet jól mutat rá arra, hogy az általam...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buGhunter · http://bamberg.blog.hu 2011.03.05. 14:19:00

Asszolút egyetértek. A kettős állampolgársággal nincs semmi baj, de a szavazati jogot lakóhelyhez kell kötni, és pont.

Pl. milyen jogon ugatnék bele egy dunaalmási család életébe, hogy a vasárnapi ebédre igazán lehetne egyszer már szilvásbukta, mert azt szeretem, amikor én hódmezővásárhelyi jogászként sóher vagyok magam fizetni az autóm törlesztőrészletét is..

Az azonos szavazati súlyok megváltoztatása meg elviekben érdekes ötlet, azonban a gyakorlatban lehetetlen "igazságosan" megvalósítani. Most gonosz leszek, de annak van inkább több gyereke, aki éppenhogy nem tud(ott) tudatosan tervezni és "hát jött", nem? Akkor már legyen inkább íkú alapján :D:D

De ilyen a demokrácia: nem tökéletes, de nem tudtak még jobbat kitalálni..

qwertzu 2011.03.05. 16:47:18

"A szavazati jog ugyebár nem köthető az adózott jövedelem nagyságához"

Miért is nem? Mert te azt állítod? Szerinted normális, hogy 3 millióan összedobjuk a pénzt az ország működésére, és 8 millióan eldöntjük, hogyan is működjön az ország?

torró 2011.03.05. 16:50:16

Csatlakozva az előttem" szólóhoz" nem jó ötletnek tartom én sem.Esetleg olyasmit tudnék elképzelni hogy 16 éves korhatár bevezetése.maximum!Az IQ sem rossz!:D:D

gitáros 2011.03.05. 16:53:18

@qwertzu:
Akkor is így gondolnád, ha te történetesen kiesnél abból a hárommillióból?

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.05. 17:01:32

Megvan gonosz tervem: adoptálok pár ezer kölköt egy árvaházból, a lelküket szavazatokká transzformálom, és bejuttatom kizsákmányoló pártom az országgyűlésbe. Aztán eltörlöm a munkanélküliek szavazati jogát, de addigra a lélek nélküli kisgyerekekkel fogok elvégeztetni minden munkát, így csak nekem lesz szavazati jogom az országban, és mindörökkön örökké bebetonozom magam a hatalomba.

azAttis 2011.03.05. 17:01:50

A gyerekek után járó szavazati joggal a jövő generáció érdekei kapnának esélyt a parlamenti képviseletre.

Végre nem a nyugdíjemelésről szólna egy kampány hanem arról, hogy miként képzelik el a jövő iskoláit/képzési helyeit. Hogyan kívánják bővíteni a bölcsödei, ovodai férőhelyek számát. Hogy teremtik meg azokat az iskolákat ahol a legjobb tanárok tanítanak tisztességes béréért.

Lehet ragaszkodni a régi módszerekhez de ezek sajnos oda vezettek, hogy demográfiailag jelenleg úgy néz ki nem lesz aki kitermelje a mi nyugdíjunkat.

A gyerekvállalást és a gyermeket vállalók érdekképviseletét hangsúlyossá, a rendszer alapvető részévé kell tenni. Elemi érdekünk ha fenntartható rendszert akarunk.

A kedves posztoló hogyan oldaná meg a fenti problémákat? Szépen leszólja a állampolgári törvény kiterjesztését és a választójogi reformot is. De mi lenne a legalább ilyen hatékony alternatíva?

dr. trafik nomac 2011.03.05. 17:04:46

@qwertzu: Eleg szuk lataskorod van, ne is haragudjal, ki dob itt ossze mit is? A kozalkalmazottak, az allami vallalatok, vagy a monopol helyzetben levo cegek ? A bevetelek jo resze nem kotheto a munkavegzeshez, afa-t ugye mindenki fizet, banyajarulekok, jovedelni adok, mind olyan bevetel, amihez senkinek nem mkell dolgoznia egy percet sem, es ez nem keves penz, megint mas, hogy az allam ugy lenyeli, mintha soha nem is lett volna. A fold ami terem, a folyokban a halak, az asvanykincsek, az mindenkie. Nehogymar azok akik ezekhez a kincsekhez hozzafernek, nagyobb erdemben reszesuljenek. Nagyon el vannak itt paran tevedve a penz valodi erteket illetoen, mindenesetre megneznelek teged is, mondjuk napi 10 orat hegeszteni, aztan meglajtuk, mekkora szad lenne, arrol, hogy mi is teremt erteket valojaban...

dr. trafik nomac 2011.03.05. 17:06:36

@azAttis: A gyerekvallalast az segitene, ha lenne ra ido, mert penzt keresni, es gyereket csinalni egyszerre nehez. Amig az allam rabszolgaknak tartja az embereket, ne csodalkzozon ha nem lesz gyerek, aki meg azert csinal gyereket mert az az utasitas, az meg is erdemli.

AttilaBeregi 2011.03.05. 17:07:58

egyetértek, és én még kiegészíteném azzal, hogy szerintem még azt is be kellene vezetni, ami Begiumban van: ott ugyanis kötelező részt venni a szavazásokon. Valószínűleg kissé nagyobb apparátus kellene a jelenleginél, de igenis mindenki vegye a fáradtságot, és menjen el szavazni.
Csak, hogy ténylegesen a többség szava döntsön, ne úgy, mint mostanság...

Alonee 2011.03.05. 17:12:49

Azért ugorj már le a magas lóról Qwertzu. Miért is gondolod, hogy Ti három millióan dobjátok össze a pénzt az ország működésére? Mert ugye szerinted a nyugdíjasok egész életükben a seggüket vakarták mi? Ezért egy laza kézmozdulattal korlátoznád is a szavazati jogukat. Gratulálok. Remélem ezt a remek ötletet először otthon adod elő a szüleidnek. Mondjuk megérdemelnék hiszen egy remek gyermeket sikerült legyártaniuk. Minden census marhaság.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.05. 17:23:37

Említsük azért meg, hogy a két ötlet,

- a gyerekek után járó szavazatok
- a külmagyar osztogatott szavazatok

együtt még érdekesebbek.

Mert a külmagyar a gyerekei nevében is szavazhat - nyilván.

És akkor arra szavaz, hogy a jövő kormányai küldjenek neki családi támogatásokat, mindenfélét,

mert neveli a kis szavazókat ott kinn, akárhol.

Nekünk meg nem lesz más dolgunk, mint utánaküldeni az apanázsát.

Napkutya 2011.03.05. 17:56:32

@simonmondja.: Igen.

A görög poliszokban (igen, még Athénban is) igyekeztek korlátozni a szavazati jogot, hogy ne lehessen szavazatot VÁSÁROLNI, vagy előny, (pl. polgárság!!!!) ígéretével megszerezni.

Mindegy, nálunk az eszetlen népnemzeti birkamagyar meg fogja szavazni, mert a vezér ezt mondta.

Arra leszek csak kíváncsi, mit szól majd ehhez a Jobbik, amikor meglátja azt a jó néhány tízezer több gyermekes erdélyi cigányt az utcákon, (vagy a szavazófülkében), akik amúgy beszélnek magyarul, -és hamarabb lett magyarigazolványuk, mint egy-két kevésbé agilis román állampolgárságú erdélyi társuknak...

azAttis 2011.03.05. 17:57:03

@simonmondja.: köszönjük a viccet. Látszik, hogy gyurcsány méltó tanítványa vagy :)) A 23 millió román is úton van ugye?

Napkutya 2011.03.05. 17:59:24

@azAttis: Tele telepítették Erdélyt cigányokkal, ők most mind Magyarok. Mikor jártál kinn utoljára?

Én néhány hete...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.05. 18:04:36

@azAttis: Látom, te viszont okos vagy.

Úgyhogy mesélj,
milyen indokkal tagadnád meg a külmagyaroktól a gyerekek után járó szavazójogot...?

És ha a belmagyar gyerekesek a szavazatukkal képviselik az érdekeiket,
akkor a külmagyarok és a gyerekeik is a szavazatukkal fogják az érdekeiket képviselni.

Nem vicc ez, csak lógika...

jancsopanza 2011.03.05. 18:14:44

A gyerekek felnőnek és pont annyi szavazati joguk lesz, ahányan vannak ( és persze a közügyektől nem eltiltva) szabadon.
Szerintem nem ezen kellene rég morfondírozni, hanem azon, hogy minimum 30, de inkább 35 év legyen a választhatóság korhatára, akkor talán végre olyanok lennének megválaszthatók, akik valaha is már dolgoztak is valamely szakmában a nyílt munkaerőpiacon.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2011.03.05. 18:15:27

Sokkal egyszerűbb lett volna leírni, hogy bármilyen kezdeményezés, ami a Fidesz oldaláról jön, az hülyeség.

De oké, akkor csináljuk úgy, hogy a határon túli magyar ne szavazhasson, mert nem itt él, nem itt adózik. Hehe. És akkor az se szavazhasson, aki nem adózik. Jaj, már megint csorbul a demokrácia. És a tanulatlan, buta munkakerülőnek is ugyanannyi szavazati jog járjon, mint az értelmiséginek. Tökéletes.

azAttis 2011.03.05. 18:18:38

@Napkutya: köszönöm már rettegek. Rasszizmusod és igazmondó soraid mind meggyőztek, hogy csak a te utad az egy az igaz.

Én is hiszem, hogy minden problémát, mint ezt is ami a fenntartható növekedésről szól, teljesen nyílvánvalóan, kizárólag a cigány szóra alapozva érdemes csak megvitatni.

Ha nem így tennénk és nem egyszerűsítenénk le mindent a cigányoktól, cigányokról való rettegésre/félelemkeltésre/irigykedésre akkor esetleg még netto módon valami szörnyű dolgot kéne művelni.

Gondolkodni.

The Great Destroyer 2011.03.05. 18:23:01

Azért szerintem a befizetett adó alapon súlyozott szavazati jog eléggé igazságos lenne. Ez nem arról szól, hogy ki milyen gazdag, hanem arról, hogy aki többet dob be a közösbe, annak legyen nagyobb beleszólása is abba, hogy ezt a pénzt mire is verik el. Jelenleg pontosan aaz eltartott rétegek azok, akik elegen vannak ahoz, hogy politikai erőt lehessen belőlük kovácsolni, ennek az az ára, hogy olyan törvényeket kell hozni, ami nem az eltartók(adófizetők) érdekeit szolgálja, a végeredmény: növekvő közterhek, széteső szociális védőháló, csökkenő állami bevételek, növekvő kiadások mellett. Magyarország én így szeretlek...

a-kis-herceg 2011.03.05. 18:25:15

@simonmondja.: és ne feljetsd el a szavazati joggal járó VÁLASZTHATÓSÁGOT, lesz még 14 éves román miniszterelnökünk...

ugye nem bizonyos hogy ezek a nagyeszű fides srácok olyan nagyon pontosan kitalálnak minden jogszabályt és intézményt...

a repülő már fel tud szállni, fenn vagyunk majd később lesz időszerű, hogy a leszállást is megbeszéljük...

Gecc 2011.03.05. 18:29:15

Leszavazok a fideszre a kolykom neveben, aki mihelyst elso szavazo lesz, lerugja a vesemet, hogy mertem jobbra szavazni, amikor o vermes kommersz...
Tok izgi... bar lehet akkor mar amugy is vereset fogok hugggyozni.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.03.05. 18:32:02

@OrangeOrder:
1. Határon túliak azért ne szavazhassank, mert nem itt élnek - nem azért, mert nem itt adóznak.
2. "És akkor az se szavazhasson, aki nem adózik." >>> lásd előző: tökmind1, adózik-e.
3. "És a tanulatlan, buta munkakerülőnek is ugyanannyi szavazati jog járjon, mint az értelmiséginek." - Végzettség se számítson, így van.

Dendrobatidae 2011.03.05. 18:35:38

Orbánék már előre gondolkoznak. Ők is nagyon jól tudják, hogy a mai rendszerben a következő választáson megbuknának mint a sicc.
Ki kell találni egy olyan rendszert, ahol azoknak a szavazata többet ér, akiket nem érint a négy éves elkúrásuk. A határon túli magyarok tiszta sor, ők úgy is csak a Duna TV-ből értesülnek arról, hogy dübörög a narancssárga pannonpuma, Vezérünk érti a dolgát.
A cigók meg úgy is csak max. egy hétre vissza meg előre tudnak gondolkodni. Egy Farkas Flóri képével díszített csomag száraztészta, meg egy feles rum meg is adja nekik az útmutatást a "helyes" x-eléshez. Kapnak fejenként 10-15 szavazólapot, oszt jónapot.
Ez talán elég is lesz.
Ha nem, majd kitalálnak mellé valami mást is.

Lajos ghr 2011.03.05. 18:36:31

...aztán bevezetik hogy 60éven felül a fiad szavazhat helyetted.:))
___gondolkodjatok már___

qwertzu 2011.03.05. 18:41:54

@gitáros: Igen.

@nomac: Aki állami transzferekből fizet áfát és jövedéki adót, az egy fityinggel se járul hozzá az ország működéséhez. A föld nem mindenkié, hanem túlnyomórészt magántulajdon, és a természeti kincsek csak akkor termelnek értéket, ha munkabefektetéssel kitermeli azt valaki.
"mondjuk napi 10 orat hegeszteni, aztan meglajtuk, mekkora szad lenne, "

Itt nem mondasz nekem ellen. Aki napi 10 órát hegeszt az fizet adót, tehát kapna szavazatot. Ha napi 10 órát kellene hegesztenem a megélhetésért,akkor kétszer ekkora pofám lenne, mert még sokkal jobban utálnám azt, hogy az állami transzferek címzettjei döntik el az ország sorsát.

A jelenlegi helyzet az, hogy az állam folyamatosan csődközelben egyensúlyozik, és innen nem tud elmozdulni, mert amelyik kormány megpróbálkozik vele az bukik. Eddig egyszer sikerült kormányzó erőnek még egyszer hatalomra kerülnie: amelyik messze erőn felül támogatta a nem adózó(szja + tb) réteget.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.05. 18:44:32

@a-kis-herceg:
A választhatóság zavar legkevésbé.
Mintha egész jő politikusok is lennének külhonban.
Egy kis vérfrissítés nem ártana ebben a hazai maffiapolitikában.

a-kis-herceg 2011.03.05. 18:47:38

@simonmondja.: majd fog zavarni, amikor a fidest már elzavarták utána majd élvezhetjük pl. összebeszél 1000 szlovák és viccből maguk közül a magyar parlamentbe bejuttat eyg echte tótot... ami nem lesz meglepő a magyarul sem tudó edelényi libanoni orvos után... végül is pénzért is bármilyen majom be tud jutni most is...

yottagregor 2011.03.05. 18:50:28

Leírtam már máshol is.
És akkor a 12 purdét nevelô mélynyomorban élô romák fogják eldönteni a választásokat. Nem lesz beleszólásunk nekünk - akik dolgozunk és adózunk - mindabba, ami a befizetett adóinkkal történik, az országot végképp romaterror üli majd meg.
Három gyerekembôl kettôre fogtak már kést Budapesten, a testvéremet december 30-án falkába szervezôdött romák rabolták ki. Sajnálom, ha ez keményen hangzik, de a valóság még keményebb. Puskaporos hordón ülünk és a romák játszanak a gyufával. Valami idióta meg a szavazati jogokkal.

a-kis-herceg 2011.03.05. 18:51:15

@simonmondja.: naiv elképzelés hogy majd a polgárosultak jönnek a feudalizmusba kiskirálynak... az alja jön onnan is...

láttad a szászok hogy menekültek csaucsau alól... valahogy nem érezték jól magukat... azzal a román nemzet lett szegényebb, de nagyon...

nézd meg a hátrahagyott városaikat. sírni fox. abból láccik, hogy a kultúrát és a társadalmat a polgárok testesítik meg...

a-kis-herceg 2011.03.05. 18:53:01

@yottagregor: nem a cigányuralom... 1000Ft/szavazat lásd Szendrőlád...

fel és kihasználják őket is... ha sokat gondolkocc akkor majd összeugrasztják veled őket.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.05. 18:57:53

@autodidakta agysebész:
Ahogy akarod...
Itt a top 10 legnagyobb adózó.

www.mfor.hu/cikkek/Adozasi_Top_100__a_bevetel_harmada_az_oriascegektol_szarmazik.html

Az óriáscégek egyharmad szavazatot adhatnának le akkor, amivel meglenne a kétharmaduk - ugye.
Pont, mint a Fidesznek.

gorcsev54 2011.03.05. 18:57:53

@qwertzu: hát azt azért megnézem mikor mennek 8 milliónyian szavazni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.05. 19:01:02

Az a baj, hogy a "mindenkinek szavazati jogot" elv szerint magát a választójog elérését is pl. életkorhoz kötni, demokráciaellenes. Viszont meglehetősen jó dolog, gyakorlati szempontból, nevezetesen hogy a társadalmi érettség elérésével együtt kapja meg a választójogot az egyén.

Ha viszont van ilyen határ, amitől fogva valaki szavazóképes, akkor máris marhaság, hogy valaki a nevében szavazhasson, illetve miért lenne átruházható a szavazati jog?

ebedli 2011.03.05. 19:01:42

@azAttis: Arra még nem gondoltál, hogy TE termeld ki a saját nyugdíjad?
Esetleg olyan gyerekeket is nevelhetnél, akik eltartanak idős korodban.

A legeslegundorítóbb érv a bolygó teleszaporodására, hogy a jövő nemzedékeknek kell eltartani azokat, akik most teszik tönkre és élik fel a jövő generációk lehetőségeit.

Közben már megfulladunk egymástól, nem lehet úgy a természetbe menni, hogy valami szeméttelepbe ne ütközzünk, mindenki a szolgáltatóiparból akar élni, termelni meg semmit, és pont azok jussanak még több szavazati joghoz, akik mindezt ésszel fel sem fogják, csak szaporodnak, mert azt mondják nekik.

Isten bizony mondom, hogy inkább ne szaporodj bazzeg.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.05. 19:01:57

@simonmondja.: Sokkal egyszerűbb lenne törvénybe iktatni, hogy akinek több pénze van, annak van igaza... Minek szórakozni a moralitással, meg törvényekkel :D

yottagregor 2011.03.05. 19:05:51

@simonmondja.:
az adatok 2007-es adatok, a hivatkozott cikk napra majd pontosan kétéves. Érdekelne, hogyan módosult a multik adófizetése a VérVálságban.

yottagregor 2011.03.05. 19:11:14

Ennyit találtam kapásból:

Elképesztő egyensúlytalanság jellemezte az utóbbi nyolc esztendő gazdaságpolitikáját, amely egyoldalúan és aránytalanul a külföldi és vegyes tulajdonú vállalatokat részesítette előnyben – írja a Magyar Nemzet. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 2003-tól az adókedvezmények 93 százalékát kapták a külföldiek, akik szintén taroltak az egyedi kormánydöntéssel adott, vissza nem térítendő juttatások terén. Ráadásul az átlagos adókulcs a magyar vállalatok esetében 17, a külföldieknél pedig 10 százalék volt. Jóval nagyobb adóteher hárult a hazai, mint a külföldi tulajdonú vállalatokra az előző években adott adókedvezmények és állami támogatások aránytalansága miatt – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Európai Bizottság adataiból, amelyek jól jelzik, hogy sokkal több állami segítséget kaptak a magyar államtól a külföldiek, mint a hazai cégek. A zömében multinacionális tulajdonú vállalatok a régiónál és az uniós átlagnál is jelentősebb mértékű állami támogatásokban részesültek a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva. Sőt a külföldiek számos önkormányzattól is jelentős kedvezményeket kaptak. Az uniós átlaghoz viszonyítva és a térség többi államához képest is kiemelkedően magas volt hazánkban az egyoldalúan folyósított állami támogatások mértéke, és nem csupán egy-egy rövid időszakra, hanem a Gyurcsány- kormányok teljes idejére is. Összességében – a 2002–2008 közötti időszakban – az állami támogatások terén 30 százalékos emelkedést lehet megfigyelni. (pr)

ebedli 2011.03.05. 19:11:18

@ebedli: elnézést, az előzőt nem gondoltam át eléggé, visszavonom, semmi közöm hozzá, mindenki úgy teszi tönkre a bolygót ahogy akarja, jó mulatást.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.05. 19:12:36

@yottagregor: Bocs, hogy nem keresgéltem hosszasan.
Elsőre ezt dobta a gép.

Goompah 2011.03.05. 19:12:46

@azAttis:

"Végre nem a nyugdíjemelésről szólna egy kampány"

"Lehet ragaszkodni a régi módszerekhez de ezek sajnos oda vezettek, hogy demográfiailag jelenleg úgy néz ki nem lesz aki kitermelje a mi nyugdíjunkat."

Némi önellentmondásban vagy. Szóval a mostani nyugdíjasoknak kuss, de a jelenlegi rendszer úgy alakuljon át, hogy a jövőbeli nyugdíjasoknak (akik közé majd te is tartozol) már jó legyen. :)

Vagyis nem az a baj, hogy a rendszer a nyugdíjas érdekét is figyelembe veszi, hanem az, hogy most még nem te vagy az a nyugdíjas... :D

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.03.05. 19:15:00

Ha már szavazati jog és reformáljuk a választást, én szeretnék a szavazólapra egy "Egyik sem" választási lehetőséget, amellyel üres helyre szavazok - tehát nem azonos az ukrajnai opcióval vagy az érvénytelen szavazással, bővebben:

wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/2011/02/28/Egyik+sem

Goompah 2011.03.05. 19:22:34

@auth.gabor:

Ajjaj, és mi lesz, ha az "egyiket sem" kap többséget?

kaqkkfioka 2011.03.05. 19:25:22

@Goompah:
Van még egy megoldás. Egy könyvben olvastam, hogy az eszkimók bizonyos kor után a hagyományok szerint megölik az öregeket.
A férfiak a puskát, az asszonyok az ostorszíjat szokták választani.
Mondjuk nem kéne ez a megoldás!

Tíz:59 2011.03.05. 19:26:40

@yottagregor: Pro és kontra,

Bank adó(ezt is mifizetjük) kontra Nem lehet devita hitelt felvenni(még jól játrnánk )

most a fentiek alapján mennyire szolgálja a FIDESZ a magyar nép érdekeit.
tiz:58kor jutott eszembe.
Most hogy a megtakaritott pénzemet befektethetném egy kis extra profitra,
hitelre lakás, amit majd kiadok és késöbb az ingatlan áremelkedése és a deviza árfolyam csökkenése alapján nem gyenge pénzt tennék zsebre párévmúlva,kb olyat amiböl fedezni tudnaám ha megérem az öregségem napjait.mivel a nyugdijamat elvetéék, kedves hölgyeim és uraim maradjanak csak nyomorban és kilátástalanságban,ne akarjanak it nálunk keresni egy fillért pluszpénzt se,mert még talán ha igyfolytatják a munkahelyeket is megszüntetjük.
-Dolgozz !!!

Goompah 2011.03.05. 19:41:59

@Tíz:59:

"mivel a nyugdijamat elvetéék"

Senki nem vette el a nyugdíjadat. Bár ha eddig nem értetted meg, akkor eztán sem fogod.

1 db Magyarország 2011.03.05. 19:42:19

"Hasonlóképpen megy szembe a köztársasági eszmével az a tendencia, ha határainkon túl élők tömegesen kapnak és rendelkeznek magyar állampolgársággal"

Miért? A nagyszüleik valószínűleg magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, szeretnének kapcsolódni az anyaországhoz (ahogy te hívod: 'köztársasághoz').

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.03.05. 19:43:40

@Goompah: Akkor egy hónap helybentopi a régi garnitúrával és addig mindenki átgondolja azt, hogy mit is szeretne. :)

Ahol a szavazatot leadó választók több mint fele az üres helyre szavaz, ott komoly gondok vannak a választékkal.

Netuddki. 2011.03.05. 19:51:46

Gyerekek utáni szavazat? Ostoba ötlet. Le kéne vonni a tanulságot és elgondolkodni azon aki ilyen marhaságot kitalált és főleg kitálalt, mit is keres felelős pozícióban.

Ezt a HTM állampolgárságot szintén jól lqrták. Teljesen egyetértek a blogíróval. Állampolgárságot csak úgy nem osztogatunk. Ezzel ugyanis az itt élőknek a jogait és kötelességeit degradálják. Szégyellje magát aki ezt az épületes baromságot kitalálta. A szavazati jog miatt pedig duplán...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.05. 19:52:51

@Goompah: Mondjuk én sem értem, hogy miért hiszik azt sokan, hogy elvették... Inkább az állam kezelje a nyugdíjam, mint cégek; ez alapvető állami feladat, amúgy meg mind a két módszerrel lehet belőle sikkasztani, szóval ez sem indok.

Az egyedüli bajom a módszerrel volt; a pénzügyi elemzők, meg folyóiratok ugranak az ilyen drasztikus módszerekre, és ez elijeszti a befektetőket, mai nem jó - hozzák csak ide a pénzüket jól! A finomkodás nem épp jellemző erre a kormányra...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.05. 19:54:18

@kovi1970: A határon túli magyarok is magyarok. Néha nagyobb a nemzeti öntudatuk - jó értelemben, ne turbómagyarokra gondolj - és összetartásuk, mint az itthoniaknak. Aki magyar, az lehessen magyar.

Netuddki. 2011.03.05. 19:57:20

@1 db Magyarország: A nagy helyzet az, hogy a határokat sajnos nem olyan egyszerű odébbtologatni.

Mivel a határon túli magyarság nagy része már EU tag is ezért semmi nem gátolja meg őket abban, hogy idejöjjenek, munkát keressenek, letelepedjenek és mindezen dolgok folyományaként megkaphassák a magyar állampolgárságot. Vállalva a mindezzel járó kötelezettségeket is persze, mint az adózás vagy a regisztrációs adó. Ugye.

Normális keretek között ennek így kellene működnie. De a nagyokos fideszesek gyorsan csináltak egy nem éppen tiszta helyzetet...

Netuddki. 2011.03.05. 20:03:30

@ColT: "Aki magyar, az lehessen magyar."

Mi ezzel a probléma? Ki gátolja meg ebben a határon túliakat? Nem attól lesz magyar valaki, hogy felveszi a magyar állampolgárságot.
Az állampolgárság semmi más csak egy adminisztrációs dolog. Ami persze az itt élőkre nézve nagyon komoly következményekkel is jár. Ezt kéne megérteni. Ez nem érzelmi dolog.
Sajnos a fidesz szerintem ebbe a miheztartási kérdésbe ostoba módon bekavart amikor bemondásra engedélyezte a határon túliaknak az állampolgárságot. Bizony nem ettől lesz magyar valaki...

1 db Magyarország 2011.03.05. 20:04:19

@kovi1970: a kettős állampolgárság a világ boldogabbik felén régóta bevett és elfogadott eljárás. Ha egy dél-afrikai állampolgár megkapja a brit állampolgárságot, mégsem indul be a hiszterokampány ott, hogy újra gyarmatosítani akarnak.

Ahogy írtam, az állampolgárság sok helyen jár akkor is, ha bizonyítani tudod hogy felmenőid bírtak vele. Ráadásul ez a schengenen kívül rekedt magyaroknak (Vajdaság pl) iszonyatosan sokat számít, ugyanis (breaking news) oda még nem ért el az EU. Így viszont megkapják a lehetőséget arra, hogy az EU-ban tanuljanak/dolgozzanak.

Tíz:59 2011.03.05. 20:04:21

@Goompah: de nagyon is értem,nekem a számok beszélnek a mi a hozamot illeti,nem pedig egy országot mégjobban kirabló orbánya viktoka.
Kedves viki fan.

1 db Magyarország 2011.03.05. 20:05:09

@kovi1970: "Ami persze az itt élőkre nézve nagyon komoly következményekkel is jár."

Rád nézve eddig milyen "komoly" következményekkel járt?

jani74 2011.03.05. 20:08:53

"A szavazati jog ugyebár nem köthető az adózott jövedelem nagyságához, szegény és gazdag szava ugyanannyit ér." Ezt kár volt firtatni, de ha felhasználják, követelhetsz szerzői díjat, nem is keveset. Figyelni kell, ötletelnek ezek maguktól is, többet mint kellene.

Goompah 2011.03.05. 20:10:31

@auth.gabor: "Ahol a szavazatot leadó választók több mint fele az üres helyre szavaz, ott komoly gondok vannak a választékkal."

Ez így van, már tavaly tavasszal is látható volt. Ám ettől még nem javul a választék. :(

inebhedj - szerintem 2011.03.05. 20:13:31

1. A demokráciával egyáltalán nem ellenkezik a többletszavazat. Nincs egyértelmű szabály a demokrácia mikéntjére, az etalon athéni demokráciában a népesség kevesebb, mint 10 %-a volt jogosult a részvételre, mégpedig tudatosan átléphetetlen korlátozások szerint. Annál még a proletárdiktatúra is demokratikusabb volt.

2. Vagyoni cenzushoz, jelesen adózáshoz kötni nem lehet a szavazati jogot, egyfelől mert úgy általában véve mindenki fizet adót (pl. ÁFA), tehát nem zártunk ki senkit. A személyi jövedelemadó fizetés viszont elég összetett, ha például valakitől az év során levonnak 150 ezer Ft adóelőleget, majd a következő évi adóbevallás során a hatályos jogszabályok alapján kiderült, hogy jár neki 150 ezer Ft adóvisszatérítés (ez távolról sem ritka, vagy hipotetikus eset), akkor most ő fizet SZJA-t vagy sem? Az ő szavazatát a következő évi bevallás alapján vissza kell számolni? A tavalyi választási végeredmény az idén május végi SZJA összesítés alapján megváltozhat? És ha én egész évben egyetlen egyszer, mondjuk 1000 Ft hivatalos jövedelemre tettem szert, ami után kifizettem 180 Ft SZJA-t, akkor már van szavazati jogom? És mettől meddig?

3. A probléma az, hogy nem növelni, hanem csökkenteni kellene a választásra (és választhatóságra) jogosultak létszámát. A kvázi alanyi jogú választójog helyett a sikeres állampolgársági érettségi vizsga letételéhez kötött rendszert kellene bevezetni (ahol a vizsga megismételhető, életkortól függetlenül), így a demokratikus intézményrendszer abszolút jogforrását jelentő választásokon a tömeg nem holt súlyként (mint most), hanem a lehetőségekhez képest tudatos, nota bene tájékozott döntnökként viselkedhetne.

M. Péter 2011.03.05. 20:15:11

Sok, altalaban demokratikusnak tekitentett orszagban 18 eves kortol lehet szavazni, mig az iskolakotelezettseg sok orszagban mar korabban megszunik. A munkavallalas es jovedelemadofizetes pedig nem jar valasztojoggal, pl. egy iskolaba jaro 15 eves is kapjon valasztojogot, ha szombatonkent dolgozik, a kisnyugdijasokat pedig zarjuk ki a valasztojogbol? Mo.-n a koltsegvetes legnagyobb beveteli forrasa az AFA, ha valahogy adozashoz akarjuk kotni a valasztojogot, akkor az AFA-hoz kellene, vagyis majnem barmilyen vasarlas valasztogot adna. :)

Goompah 2011.03.05. 20:15:55

@ColT: Na igen, a módszer elég ócska és cinikus volt.

@Tíz:59:

Kedves viki fan!

Ahhoz képest, hogy a kommentedet Kedves viki fan néven írtad alá, nem érzem a szavaidból a forradalmi hevületet.

Netuddki. 2011.03.05. 20:21:48

@1 db Magyarország: "Rád nézve eddig milyen "komoly" következményekkel járt?"

Most ne haragudj, de ezt komolyan kérdezed?
Onnan kezdve, hogy minden jövedelmed után adózol odáig, hogy bármikor behívhatnak ha valami gebasz van...

De mondok valami képtelenséget. Baromság, csak gondolatkísérlet.
Magyarország hadat üzen Szlovákiának (vagy fordítva). Na most a határon túliak melyik hadseregbe is vonulnak be ha megkapják mindkét országtól a behívót? Vagy azt mondják bocs mi kettős állampolgárok vagyunk intézzétek el egymás között?

Netuddki. 2011.03.05. 20:30:26

@1 db Magyarország: Már megbocsáss, de nézzél utána a tényeknek mielőtt összemosnád a brit állampolgárságot ezzel a fideszes, határon túli állampolgársággal. Ugyanis pont Nagy-Britanniában 2-féle állampolgárság is létezik (ha a lenti magyarázat megállja a helyét).

"Nagy-Britannia

Egy 1981-ben kelt törvény alapján két alapvető állampolgársági forma létezik. A legáltalánosabb a brit állampolgárság, amelynek feltétele, hogy az illető Nagy-Britanniában, illetve Észak-ĺrországban szülessen brit állampolgárságú édesanyától, vagy törvényesen elismert édesapja brit állampolgár legyen. Ha ezek a feltételek megvannak, külföldi születés és lakhely esetén is általában megadják a brit állampolgárságot. Létezik emellett a „Brit Függő Területek állampolgársága” megjelölésű forma, amely a tengerentúli területeken – ezek összlakossága nem haladja meg a 180 ezret – élő személyekre vonatkozik. Az állampolgársági jogok szempontjából jelentős másik sajátos intézmény a Nemzetközösség, amelyeknek polgárai – csakúgy, mint a tengerentúli területekéi – a brit választójogi törvény alapján a brit parlamenti választásokon is részt vehetnek, ha életvitelszerűen az Egyesült Királyságban élnek, automatikus letelepedési joguk azonban nincs. Ebben az összesen 54 tagállamot számláló, jórészt az egykori brit gyarmatokból álló országcsoportban megtalálható Kanada, Ausztrália, Dél-Afrika és Pakisztán mellett Tuvalu, Nauru, Kiribati és Tonga is. Kivételes helyzetben van az Európai Unió egyik tagországa, ĺrország, amely ugyan nem tagja a Nemzetközösségnek, de Nagy-Britanniában vagy Észak-ĺrországban élő polgárai indulhatnak és szavazhatnak a brit parlamenti választásokon."

Netuddki. 2011.03.05. 20:33:12

@kovi1970: A leírás szerint nem is 2 hanem 3 féle.

kela-bá 2011.03.05. 20:33:26

Magyarország Kormánya mindenkinek kiküldte a "KÉRDÉSEK AZ ÚJ ALKOTMÁNYRÓL" kérdőivet.

Lehet élni a lehetőséggel. Válaszoljunk belátásaink szerint.

További szép estét !

Netuddki. 2011.03.05. 20:34:36

@kovi1970: Arról nem is beszélve, hogy brit birodalmi érdekeket szolgálva alakult ki így.

Netuddki. 2011.03.05. 20:35:49

@kela-bá: Helyesebb lett volna fideszes alkotmányt írni...

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.03.05. 20:59:17

@1 db Magyarország: Ha jól emlékszem, Bibó mutatott rá először arra, hogy államnemzet és kultúrnemzet nem ugyanaz. Ennél én sem mondtam többet: attól, hogy valaki magyar, még nem biztos, hogy Magyarországon szavazati jogot kell kapnia (pl. tartósan Szlovákiában vagy a Bahamákon él).

qwertzu 2011.03.05. 21:17:26

@inebhedj: A 2. ponthoz hozzászolva, azért ezeket egyszerű szabályokkal is meg lehet oldani. A választásokat mondjuk 3 hónappal az adóbevallások után kéne tartani, hogy az adóhatóságnak legyen ideje frissíteni. Az elmúlt négy adóév szja + tb befizetéseinek kiszámoljuk a jelenértékeit, összeadjuk őket. A 0 forintot befizetőket kihúzzuk. Akinek adóhátraléka van azt kihúzzuk. Aki a medián negyedénél többet fizetett, annak van szavazati joga. Szülő nőknek kedvezmény.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.03.06. 02:17:47

@inebhedj: "az etalon athéni demokráciában a népesség kevesebb, mint 10 %-a volt jogosult"

Az legalább működött... :D

@kovi1970: Aki nem akar magyar állampolgár lenni, nem lesz az. Visszaélni meg állampolgárság nélkül is lehet, lehetett eddig is.

buGhunter · http://bamberg.blog.hu 2011.03.06. 07:14:55

@qwertzu: Egyrészt amiről te írsz, az nem demokrácia, hanem plutokrácia. Az állam egyik feladata a hatékony jövedelem-újraelosztás mellett a méltányossági szempontok figyelembe vétele.

Igen, ez egy kicsit el van billenve nálunk, de nem az a megoldás, hogy akkor jól vonjunk el minden transzfert a szegényebb rétegektől, mert nem dógoznak az istenadták. Így is érvényesül, indirekt eszközökön és módokon keresztül a vagyonosabbak érdekérvényesítése, gondolom nem kell bemutatni a jelenséget..

Nem lehet ezt a helyzetet indirekten megoldani, mert nem az a gond, hogy sok adót nem fizető emberke szavazhat, hanem adófizetőkké kell őket tenni.. Ez a kemény dió.

Az adófizetéshez kapcsolt szavazati jog még inkább a gazdagok uralmához vezetne, torzítaná a jövedelemújraelosztást, még nagyobb lenne a szakadék a társadalmi rétegek között és hatalmas feszkókhoz vezetne közöttük.

Összegezve nem szabad a szavazati jog kérdését csak egy szempontból (adófizetés) vizsgálni. De ilyen jellegű hibát sok magyar politikus is elkövet, ez az igazán szomorú.

qwertzu 2011.03.06. 09:46:32

@buGhunter: Ennyi erővel a jelenlegi rendszer nem demokrácia, hanem gerontokrácia, mert a 18 évnél fiatalabbak nem szavazhatnak.

"Nem lehet ezt a helyzetet indirekten megoldani, mert nem az a gond, hogy sok adót nem fizető emberke szavazhat, hanem adófizetőkké kell őket tenni."
Nem lehet őket adófizetővé tenni, mert amelyik kormány megpróbálja az bukik.

"Az adófizetéshez kapcsolt szavazati jog még inkább a gazdagok uralmához vezetne" Gazdagok? Az általam vázolt rendszerben lenne szavazati joga annak, aki 4 évből 2-őt dolgozott mint tescos árufeltöltő. Ez neked gazdag?

buGhunter · http://bamberg.blog.hu 2011.03.06. 17:03:43

@qwertzu:
"Ennyi erővel a jelenlegi rendszer nem demokrácia, hanem gerontokrácia, mert a 18 évnél fiatalabbak nem szavazhatnak." A gerontokrácia teljesen más, nézz utána.

"Nem lehet őket adófizetővé tenni, mert amelyik kormány megpróbálja az bukik." Igen, kemény dió, hosszú távon mégiscsak ez lenne a megoldás, és nem a politikai váltógazdaság nem?

"Az általam vázolt rendszerben lenne szavazati joga annak, aki 4 évből 2-őt dolgozott mint tescos árufeltöltő." Már ne haragudj, de te írtad az előbb, hogy aki medián negyedénél kevesebbet fizet, az ne kapjon szavazati jogot. (Legalábbis a minimálbéresek szerintem simán beesnének medián alá..) Mindenesetre ahogy beindulna egy ilyen rendszer, annál durvábban nyirbálnák meg a szociális juttatásokat meg állami támogatásokat, egyre inkább egy szűk réteg döntene az egész kompánia sorsáról..

buGhunter · http://bamberg.blog.hu 2011.03.06. 17:07:30

@buGhunter: Na oké, végiggondoltam ezt a medián negyede dolgot, a minimálbéresek is beférnek, ugyanakkor nem szabad teljesen cserbenhagyni a teljesen jövedelem nélkülieket akkor sem.. Az indirekt (negatív) motivációk nem hatékonyak, szerintem ez nem célravezető hozzáállás..
süti beállítások módosítása