Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.02.15. 18:36 Szalai Ervin

Az új alkotmány/1.: Sorozatindító - Szükségünk van-e új alkotmányra?

Címkék: magyarország szabadság demokrácia alkotmány publius új alkotmány sorozat

„The earth belongs always to the living […] by the law of nature, one generation is to another as one independant nation to another.”

 

(Thomas Jefferson, 1789. szeptember 6.)
 


A fenti idézet jól mutat rá arra, hogy az általam példaértékűnek tartott amerikai alkotmány elfogadását milyen parázs viták kísérhették: Jefferson ebben a James Madisonhoz írt levelében amellett érvelt, hogy az egy évvel korábban ratifikált föderalista alkotmány indokolatlanul megköti a későbbi generációk kezét, és a forradalom szellemiségében az eljövendő korok gyermekeinek is meg kell hagyni a szabad önrendelkezés jogát.

(Ha hirtelen nem jut eszedbe, hogy jön ide Madison, keresd fel facebook oldalunkat – ahol egyébként a Publius név eredetéről is olvashatsz...)

2011-ben Magyarország is nagyon hasonló kérdések hevében pezseg. Kell-e új? Ki írja meg? Mi legyen benne?

Az első két kérdésre viszonylag gyorsan tudok válaszolni.

Talán Sólyom László fogalmazta meg ilyen szépen először, „nincs alkotmányozási kényszer Magyarországon”, és ezzel az állítással teljes mértékben egyet tudok érteni. Nem kell. Ugyanakkor az emberek nagyjából harmada támogatná – és ami jelen írás szempontjából legfontosabb, én is szívesen látnék egy új, szabadságorientáltabb, letisztultabb és igazságosabb alkotmányos rendszert hazánkban.

A rendszerváltás alkotmánya pedig, úgy érzem, meghaladható történelmi kompromisszumokon alapul, így egyáltalán nem ördögtől való, hogy az elmúlt húsz év tanulófázisa után eggyel feljebb lépve demokráciánk új alapkőletételen essen át. Nem azért tehát, mert a mostani tarthatatlanul rossz lenne, egyszerűen csak jobbat érdemlünk, ha egyszer tudunk jobbat. Nem kell új alkotmány, de szeretnék.

Mindannyian a végeredményben vagyunk érdekeltek, úgyhogy én például kevéssé bánnám, ha végül tényleg az előző korszak élcsapatából álló luxusnyugdíjasklub, vagy a FIDESZ-KDNP kormányzat bölcs tagjai szülnék is meg az új alaptörvényt: a lényeg, hogy jó legyen.

Mivel azonban számtalan jel mutat arra, hogy a végeredmény katasztrofálisan aláássa az egyéni szabadság tiszteletét, a sorra kiszivárogtatott részjavaslatok parttalan kritizálása helyett új sorozatot indítunk, melynek célja, hogy egy liberális, európai és nemzeti hagyományokat igazán támogató alkotmánykoncepcióhoz vessünk fel szempontokat. Hogy mire is gondolunk ezalatt, hogy mi a válaszunk a harmadik kérdésre, azt Az új alkotmány c. sorozatban fejtjük ki.
 

Iratkozz fel, ha nem akarsz lemaradni, mert

Liberális alkotmányt írunk.


 

8 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr692662046

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkotmányozzunk! 2011.03.09. 18:07:41

Milyen nemzeti alapértékeket emelne be Ön az új alkotmányba? Valóságshow-k, plázák, Audik betiltása Egyéb, megírom kommentben A liftben dohányozni, továbbá tüzet okozó tevékenységet folytatni tilos! Örök élet, ingyen sör! A rock örök és elpusztíthatatl...

Trackback: Választójog a politika szolgálatában 2011.03.05. 19:55:57

Egyes országoknak sok olyan állampolgára van, akik a határain túl élnek. Ezen országok különböző módszereket dolgoztak ki arra, hogy a ezek a polgárok is részt vehessenek a választásokon. Néhány kelet-európai országban ezek a technikák sokszor azért sz...

Trackback: Az új alkotmány/2.: Mi legyen a végső érték, amiből minden mást eredeztetünk? 2011.02.21. 15:33:05

Ebben a bejegyzésben azt mutatjuk be, milyen értékre kéne alapoznunk alkotmányos rendszerünket. Először ismertetjük a számunkra kedvesebb alternatívát, ami az egyéni szabadságra és az önérdek biztosítására épül, majd azt a közérdekesdi valóságot, ami a...

Trackback: Az új alkotmány egy tervezete (első rész) 2011.02.18. 10:19:15

Az Országgyűlés néhány héten belül alkotmányozni kezd. Az eredmény aligha lesz új alkotmány abban az értelemben, hogy megváltoztassa a közösség együttélésének alapvető normáit. Az alkotmányozás nem is a rendszerváltás lezárása: a hatalommegosztásra és ...

Trackback: Az új alkotmány egy tervezete (első rész) 2011.02.18. 10:17:57

Az Országgyűlés néhány héten belül alkotmányozni kezd. Az eredmény aligha lesz új alkotmány abban az értelemben, hogy megváltoztassa a közösség együttélésének alapvető normáit. Az alkotmányozás nem is a rendszerváltás lezárása: a hatalommegosztásra és ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.02.15. 22:44:57

A két történelmi helyzet között érzek egy kis disszonanciát. Az amerikai alkotmányt államférfiak írták, ideológiai alapon, valódi társadalmi vitára bocsátva (értsd, csak annak osztottak lapot, aki értett hozzá, de annak igen, mert konszenzusra törekedtek), a következő generációknak, és azok javára. A mi szánalmas tákolmányunkat műveletlen, cinikus és dilettáns pártkatonák írják, machiavellista alapon, a saját sleppjük aktuálpolitikai érdekeit gátlástalanul kiszolgálva, társadalmi vita helyett diktátumként, és beleszarnak a következő generációba, mert a saját fajtájukat is gyűlölik. Elnézést, de nekem ez jött le az elmúlt 20 évből. Egy olyan párt, amelyik szélsőségesen liberálisból szélsőségesen konzervatívon keresztül a kommunizmusig már mindent bevetett a hatalom megszerzése és megtartása érdekében, nekem ne írjon alaptörvényt.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.02.15. 22:48:00

Elnézést, a megjegyzésem nyilván nem a ti kezdeményezéseteknek szól, hanem a "hivatalos" alkotmányozási folyamatnak. Bárcsak lenne helye alternatív gondolkodásnak a rendszerben.

cetragu2 2011.02.15. 23:39:36

csak annyit írnék: gratulálok :-)

misc · http://misc.blog.hu 2011.02.15. 23:40:57

egy liberális alkotmányt én is nagyon szívesen írnék, kár, hogy most valami egészen más fog születni :)

_Okostojás_ 2011.02.16. 17:56:21

Bevallom őszintén, hogy nem ismerem az alkotmányt szóról-szóra, bár valamikor olvastam. De az a véleményem, hogy valóban nincs alkotmányozási kényszer. Nem mondom, hogy ne lehetne jobb Alkotmányt készíteni a mainál (bár a mai is már agyonváltoztatott) de csakis megfontoltan, szakszerűen és széles körűen egyeztetve.
Egyébként szerintem minél rövidebb egy Alkotmány annál jobb. Valóban csak az alapelveket kellene benne rögzíteni minden egyéb mást alacsonyabb szintű törvényekben, elvégre az Alkotmány nem a PTK!
Attól félek, hogy a most készülő Alkotmány nem lesz igazi Alkotmány és így hosszú idejű sem:-((

Máté.Sz 2011.02.16. 21:58:18

@_Okostojás_:
Abszolút egyet értek, ami a hosszúságot illeti. Minél kevésbé megosztó egy alkotmány, annál jobb, hiszen azt mindenkinek magáénak kell éreznie. Ez annál könnyebb, minél rövidebb az alaptörvény.

Szúrófény 2015.04.22. 06:22:12

Munkás osztályismétlésre utasítva!

„a „szocializmus vezérei” aljas talpnyaló módon alkalmazkodtak nemcsak „saját” nemzeti burzsoáziájukhoz, hanem (maguk váltak azzá 1989-ben!) éppen saját államuk érdekeihez, hiszen az úgynevezett nagyhatalmak többsége már régóta számos és gyenge népet kizsákmányol, és leigáz”. LENIN: Állam és forradalom Előszó.
Az állam a társadalom terméke bizonyos fejlettségi fokon: annak bevallása, hogy ez a társadalom megoldhatatlan ellentmondásba bonyolódott önmagával, kibékíthetetlen ellentétekre hasadt, amelyeknek leküzdésére képtelen. Hogy azonban ezek az ellentétek, az ellentétes érdekű osztályok ne semmisítsék meg egymást, („Tetszettek volna forradalmat csinálni” Antall miniszterelnök) és a társadalmat meddő küzdelemben, olyan hatalom vált szükségessé, amely látszólag a társadalom fölött áll, az összeütközést tompítja és a „rend” korlátain belül tartja: és ez a hatalom, amely a társadalomból keletkezett, de fölébe helyezkedett, és mindjobban elidegenedik tőle: az állam. A kispolgári demokrácia sohasem képes megérteni, hogy az állam egy meghatározott osztály uralmi szerve, amely osztályt nem lehet kibékíteni ellenlábasával.
Az állam második jellegzetessége olyan közhatalom létesítése, amely már nem esik egybe, az önmagát fegyveres hatalomként megszervező lakossággal. Kialakul az állam, külön hatalom jön létre, a felfegyverzett emberek külön alakulatai: és minden forradalom, amikor szétrombolja az államgépezetet, szemléltetően megmutatja, miképpen igyekszik az uralkodó osztály felújítani a felfegyverzett emberek Őt szolgáló külön alakulatait, miképpen törekszik az elnyomó osztály, hasonló, új szervezetet létrehozni, amely alkalmas arra, hogy a kizsákmányolókat szolgálja.(Munkásőrség, polgárőrség)
A vagyon mindenhatósága azért biztosítottabb a demokratikus köztársaságban, mert nem függ a politikai gépezet egyes hibáitól, a kapitalizmus rossz politikai burkától. Ezt a hatalmat a burzsoá demokratikus köztársaságban a személyeknek, intézményeknek, pártoknak, semmiféle változása sem ingatja meg, Az olyanfajta kispolgári demokraták, mint a mi mensevikjeink (ma FIDESZ-eseink) maguk is azt a hamis nézetet vallják és a néppel is, elhitetik, hogy az általános választójoga „mai államban” valóban ki tudja fejezni a dolgozók többségének akaratát, és biztosítani tudja ennek az akaratnak megvalósítását. Naiv, és gyermeki álom az is, hogy a burzsoázia meghajlik a szavazócédulák tömege előtt, amikor osztályuralma fenntartásáról van szó. A demokrácia frázisa csak addig kell a burzsoáziának, amíg az az ő melle előtt pajzs” Magyar Lajos 1919.
Néhány esztendőnként egyszer eldönteni, hogy a parlamentben az uralkodó osztály melyik tagja fogja a népet elnyomni, eltiporni — ez a burzsoá parlamentalizmus valódi lényege, nemcsak az alkotmányos monarchiákban, hanem a legdemokratikusabb köztársaságokban is. Forradalmi-demokratikus frázisok a falusi Jánosok félrevezetésére, és bürokratikus huzavona a kapitalisták kielégítésére, ez a lényege a becsületes koalíciónak. Lenin
„a respublikák eddigi próbái—pedig semmi egyéb, mint egyedül intelligentia híja miatt — mindig sikertelenek valának, és még nem hangzott elég erősen, hogy iszonyú hazugság!” Széchenyi István 1831.-ben!
„a felnőtt férfiak általános választójoga ma népszerű vesszőparipa, amely gyakorlatilag nem oszt, nem szoroz, viszont kielégíti a legenergikusabb, de legkevesebb gyakorlati érzékkel rendelkező néprétegeket” Oven 1902.
„a nácizmus jellegzetes példa az olyan politikai mozgalomra, amelyben alapvető ellentmondás volt a mozgalom (kispolgári) osztálybázisa, valamint (a (Ma a nemzetközi) nagytőke érdekeit szolgáló) programja és tevékenysége között” Jerzy J. Wiatr: A politikai viszonyok szociológiája Kossuth Könyv Kiad. ÖNÖK JÓL ÉRZIK MAGUKAT A „NÁCI” PÁRTTAL KOALICIÓBAN? Kérdeztem az SZDSZ-től. Fasizmus az, amikor a milliárdosok, gyárosok hirdetnek szocializmust a tömegeknek! Tehát: fasisztáznak a fasiszták? Szabó Dezsői „történelmi humor! A politikai műveletlenség, vagy szemérmetlenség, fényes példája?
süti beállítások módosítása