Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.01.08. 12:32 KVélemény

Miénk a választás

Címkék: megszorítások gazdaságpolitika államcsőd baloldali gazdaságpolitika


Nap mint nap hallom az ismerőseimtől, vagy olvasom a blogokon kommentelőktől ugyanazokat a panaszokat, melyek két félmondattal foglalhatók össze: "miért mindig azt bántják, akinek egyébként sincs pénze" és "ekkora fizetésből nem lehet megélni". Ezek a megjegyzések manapság egyre aktuálisabbak, hiszen az állam növelte az ÁFA-t és így áttételesen a termékek árát, miközben a kivetett különadót a cégek áthárítják ránk, és a közműdíjak is emelkednek. Ilyenkor persze mindenki joggal lehetne dühös... ha előtte nem rontottunk volna el mindent, és ha az ilyen hozzáállás nem vezetne olyan helyzethez, ami a mostaninál sokkal rosszabb.
Köszönöm Dia az ihletet a könyvtárban :) 
A századfordulótól kezdve a társadalom pénzügyi rövidlátása és mohósága a pártok ígéretharcával karöltve belevezette mostanra az embereket és az államot is egy adósságcsapdába. Ez az oka annak, hogy az állam igyekezik a bevételeit növelni, amit mi a pénztárcánkon érzünk, és amely még így sem elegendő, hogy megakadályozza a mostani 320 Forintos Eurónt, a leminősítési hullámot vagy az IMF-nél való kuncsorgást. Természetesen lehet a spekulánsokat okolni (akik valószínűleg dörzsölik is a tenyerüket rendesen), de nem szabad elfelejteni, hogy a rablók is az idős, védtelen embereket támadják meg az utcán, nem pedig az erőtől duzzadókat. Arról, hogy melyik kategóriába tartozunk, mi tehetünk. Minden jelenlegi gondnak az alapja a társadalmunk szemlélete. A hiteleket mi éltük fel, nekünk is kell visszafizetni, bármekkorára nőttek is. Ha a vezetőink lopják a pénzt a hátországnak, azon se csodálkozzunk, mi választottuk őket, a mi kultúránkban és valóságunkban szocializálódtak. Ugyanazt a kis mutyit csináljak, csak a saját szintjükön, amit mi itt lent: BKV-n bliccelünk, adót csalunk, áramot lopunk.

 

Visszatérve az adósságra, az valóban az ország egyik legnagyobb problémája. Három kiút látszik ebből a helyzetből.

Az első az, amit a mostani kormány is megpróbált: nagyobb tortát sütni. A gazdasági növekedéssel arányosan csökkenne a GDP-hez viszonyított adósságállomány, és mindenkinek több jutna. Láthatjuk, hogy ez nem igazán jött be. Nem csak azért, mert a gazdasági növekedést csökkentő, piacellenes lépésekkel operáltak gyakran, hanem mert ehhez nem adottak a jelenlegi világgazdasági és hazai feltételek.

Második lehetőség a racionalizálás. Abból a feltevésből indulunk ki ilyenkor, hogy az állam elpazarol több száz milliárd forint, amit okosan gazdálkodva, a feladatokat felülvizsgálva megtakaríthatna. Az eredmény azonos minőségi szinten ellátott állami funkciók, jelentős megtakarítással párosulva a kiadási oldalon. Szépen hangzik, de valószerűtlen, hogy meg lehetne csinálni. Az elmúlt négy évben három különböző kormányunk volt, az egyik kifejezetten szakértői. Ha ilyen lehetőségek lennének, nem hiszem, hogy elsétáltak volna mellette, és inkább például az egyértelműen szavazatvesztéssel járó ÁFA-emelést választják. Ennyit azért kinézek bármelyik garnitúrából a három közül.

A harmadik lehetőség az, amit más, komoly bajban lévő országokban látunk. Csökkentik a kiadásokat. Fogja magát az állam, és random kirúg néhány tízezer embert, csökkenti a nyugdíjakat, bezár néhány kórházat, és egyben búcsút int középtávon a növekedésnek. Hogy túléljenek.

Természetesen ez egyáltalán nem olyan vicces, mint amilyennek leírom. De mégis ezt tartom a járható útnak itthon is. Ehhez képest Magyarországon mi van? Van hat párt a Parlamentben, és van néhány új ellenzéki mozgalom (Szolidaritás, 4K!). Sokkal több a közös bennük, mint gondolnánk. Mindannyian baloldali szerveződések, akik a populista, valóságra fittyet hányó gazdaságpolitikájukat hirdetik, természetesen más-más (nacionalista, antikapitalista, stb.) színezettel, de ugyanazzal a hamis álomképpel: megőrizhető az az össztársadalmi életszínvonal, a harmadik lehetőség kikerülhető. Nemtetszésüknek pedig hangot is adnak egy-egy az embereket negatívan érő lépésnél, emlékezzünk a rendvédelmi dolgozók tüntetéseire, amikből kinőtt a Szolidaritás is. Pedig az még csak a kezdet.

A harmadik lehetőség ma már nem egy irányzat. Nem mondhatjuk azt, hogy azon liberálisok sajátja, akik a kisebb államban hisznek. Ez az irány manapság már az egyetlen kifelé vezető út, még ha az út egy mély gödörrel is kezdődik.

Én a magam részéről elfogadom a harmadik lehetőséget. Én is meg fogom érezni, lehet az én rokonaimat rúgják ki, vagy konkrétan engem. Vagy a másik rokonomat az abc-ből, mert már kevesebbet vásárolnak ott. Nem tehetünk mást, nincsen ingyen ebéd; amit felvettünk majd feléltünk hitelt, azt nekünk kell visszafizetni. Bár tulajdonképpen nem kötelező. Lehet államcsőd is. Nem hinném, hogy az EU vagy bárki szaladna megmenteni minket saját magunktól. Sőt, jól jönne nekik, feláldoznák a legkisebb veszteséggel járót, hogy a többieket jobb belátásra bírják.

Miután kevés helyen lehet olvasni arról, milyen is az élet egy országban 10 évvel az államcsőd után, bejegyzésemet Böjte Csaba írásából vett részlettel zárnám.

"Tavasszal Argentínában voltam, és egy asztaltársaságot megkérdeztem, hogy az egyszerű emberek számára mit is jelentett az államcsőd? Tudtam, hogy az argentin kormányok folyamatosan átgondolatlanul kölcsönöket vettek fel, végül 2000-ben már nem tudtak több hitelt felvenni, senki nem akart Argentin állampapírokat vásárolni. Az állam nem tudta kiadni a fizetéseket, nem tudták kiegyenlíteni a költségeket, törleszteni az adóságokat. Ezért elismerték, hogy az állam csődbe van. Persze ettől az élet nem állt meg, a nap másnap is felkelt. Addig egy USD, egy Argentin peso volt, de másnap már csak négy pesoért adtak egy dollárt. Így az emberek nem fizetésük 25%-át vesztették el, hanem egyik napról a másikra mindenüknek 75%-át. A bankokban lévő pénzeket az állam befagyasztotta, és most 10 év után talán kis részletekben kezdik kiadni az embereknek a megtakarításokat. Persze az emberek lázadoztak, hatalmas megmozdulások voltak.
Eltelt 10 év, és most minden 5 -10 ház előtt egy őrbódé áll, az emberek fizetik az őrt, ki azonnal telefonál ha gyanús alakok jelennek meg az utcán, és akkor nem egy - két rendőr jön, hanem egy állig felfegyverzett különítmény.

 

Az elszegényedett emberek mit csinálhatnak? Elmentünk a nyomornegyedbe is. Én azt hittem, hogy mindent tudok a szegénységről. Elvittek egy homokbányába, melyből a vizet leszívatták és ahol most is zakatolnak a szalézi szerzetesek által működtetett szivattyúk, mert másképp újból bányató lenne a kisvárosnyi ember otthonából. Ebben a nyomornegyedben most 45 - 50 ezer ember él, utcák, házszámok, papírok nélkül. Bementünk néhány bódéba, igaz, hogy Buenos Airesben a higanyszál nem megy 0 fok alá télen sem, de szinte sehol nem láttam ajtót, ablakot, a földön raklapok voltak, és alatta folyt a nagyon zavaros kinézetű víz. Tizenévesek szopogatták a külföldre eladott finomított kábítószer után visszamaradó kokain malátát, mely nem csak elmezavart, de halált is hoz számukra. Néztem a parttalan nyomort és megkérdeztem a kedves nővérektől, hogy e nagyvárosban körülbelül hány ilyen nyomornegyed van? Velük volt egy jól informált, szociológiát tanító egyetemi tanárnő is, aki bennünket felvilágosított, hogy körülbelül még 200 ilyen negyed van a fővárosban és annak közvetlen környékén."

Én a harmadik lehetőséget választom.

 

 

 

23 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr923525087

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sokáig Éljen Ferenc! 2012.01.08. 15:58:16

Most, hogy túl vagyunk az évezred legnagyobb „szeressük egymást, bármilyen különbözőek is vagyunk” partiján (ezen most teljesen elérzékenyültem, úgyhogy ha hazaértem, megdugom valamelyik macskát), ideje kicsit mögé is nézni a történéseknek!...

Trackback: Utcára vonulni Viktorért 2012.01.08. 14:33:35

A Fidesz erőt demonstrálna, terveik szerint több százezres tömeget vonultatnának utcára Orbán Viktorért, hogy ezzel mutassák meg, hogy a Viktor mögött rejlő támogatottság valóban kétharmadot jelent. Abban biztosak lehetünk, hogy ha ez megvalósul, akkor...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomwar 2012.01.08. 13:49:28

En a masodikat. Van meg boven lehetosegunk. Persze ez feltetelezne ertelmes es elszant polgarokat, hiteles politikusokat, hozzaerto es becsuletes szakembereket.
Magyaran selejtezessel kell kezdeni.
T.

Mr. Pink2 2012.01.08. 15:01:23

Szerintem a 3 pontot kell vegyíteni. Kik fogják kihúzni az országot a szarból? Az állami dolgozók? Nem, hanem a magánszféra. Nekik kedvezni kell, de a 2. és 3. pontot is lépésenként megvalósítani, egészen addig, amíg el nem jön az egyensúlyi állapot.

croesus aka. the grinder 2012.01.08. 15:02:54

Második opció megvalósítása kb. így nézne ki:
- mutyik, pártfinanszírozás csökkentése
- felesleges presztízsberuházások leállítása
- államapparátus, bürokrácia csökkentése
- állami cégek (BKV, MÁV) működésének felülvizsgálata
- minden támogatás hatékonysági mérőszámokhoz kötése
- nyugdíjrendszer, egészségügy, szociális segély reform

A lista minden egyes pontja komoly népszerűségvesztéssel jár és jelentős lobbiérdekeket sért. Ezért nem lép ebbe az irányba egyik kormány se, pedig a lehetőség adott, ráadásul pofonegyszerű.

Arthur Dent 2012.01.08. 15:04:19

A túlélés szerintem sem elég. Racionalizálni is kell.

Sajnos a népet nem lehet lecserélni. A populista politikusokkal sem tud versenyezni a racionalitás. Az IMF legalább kijelöli a pályát amin mozogni kell, így sok területe nem marad a politikának.

De ebből felemelkedés csak akkor lehet, ha az elit kiegyezik és a jövőt közösen építi, nem mindig egy másik tábornak akar kedvezni a politikai népszerűségért cserébe.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.01.08. 15:13:14

@Mr. Kobayashi:
De a magánszférát is megüti, ha a 80%-ra duzzadt állami foglalkoztatás csökkent, mert azok a papírrágók (igaz, hogy nem termeltek semmi valódi hasznot, csak mésokat tartottak fel, de) utána elköltötték a pénzüket a boltban.
De az igaz, hogy orbán minden retorikával ellentétben épp afelé halad, hogy még a maradék, nem-teljesen-állami, csak épp közbeszerzésből élő "magán"cég is az államtól függjön. Aztán majd kihúzzuk magunkat a hajunknál fogva a szarból.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.01.08. 15:16:41

@croesus:
"minden támogatás hatékonysági mérőszámokhoz kötése"

A hatékonységi mérőszám sajnos nem eléggé hatékony. Bár jól hangzik, de a mérőszámok kijelölésével egy közepesen nem-omnikompetens bürokrata torzítani fogja a teljesítményt. A kedvezményezettek nem a valóságra, hanem a számok szebbítésére fognak koncentrálni. nem feltétlenül csalással, hanem erőforrás-átcsoportosítással. Mi meg itt ülünk majd a jószándékunkon, hogy nem ezt akartuk elérni, hanem amazt.
A hatékonysági mérőszám is csak egy tökéletlen regulációs eszköz. És ki van téve a butaságunknak, rosszindulatunknak és korrupciónknak.

Lajosforras 2012.01.08. 15:25:01

argentína... miért hiszik egyesek,hogy annyira szar ott...? pár "tekintélyes" ember leírásából?

ezt előtte (vagy utána) elolvasnám:

panamericana.blog.hu/tags/argentina

croesus aka. the grinder 2012.01.08. 15:27:23

@Quadrille Lobster:
Ebben (sajnos) egyetértünk, a mérőszámok rendszere messze nem tökéletes. Viszont úgy gondolom hogy még mindig előremutatóbb, mint a "bemondásra" támogatás.

Egy aktuális példa hogy konkrétan mire gondolok: Tarlós a napokban 32+21 milliárdot kért a BKV üzemeltetésére. Hogy ennyi pénzért egészen pontosan mit kapunk (hány busz, villamos? hány utas? mekkora társadalmi haszon? milyen alternatívák vannak?) az rejtély marad.

Dr.Bio74 2012.01.08. 15:39:25

Második esetleg combo harmadikkal.

Gál Petiné Kovács Julcsa 2012.01.08. 16:01:01

Én csak jó emberekkel veszem magam körbe. utálom a sok hülye siránkozós és lusta, délig alvós furkót. Csomóan nem is csinálnak semmit, hogy előrehaladjanak, mert könnyebb siránkozni, szidni a kormányt. Phaa
Volt egy barátom, akivel ezen vesztem össze örökre, állandóan sírt, meg szidta a hatalmat, ő meg alszik, rinyál, fosik és lusta mint az állat.
Semmit nem csinál, aszondotta, hogy majd a Jobbik megoldja, ha majd ők lesznek azt fogja szidni. Phaa
Van akinek semmi sem jó, igazándiból meg magával van a baja, frusztráció, a micsuda miatt. Phaa
Arról nem a kormány tehet. Ébredjetek!

mendson 2012.01.08. 16:09:55

Szeretném,ha a blog írója pontosan leírná,hogy hol érhető el a "nagyobb tortasütés" szándéka a cselekedetekben.Mert ugy "ne azt nézzék amit mondok,hanem azt amit csinálok".Ugy általában is jellemző, valaki feltételez és/vagy belelát valamit az orbáni gazd.és társadalompolítikába,amiről nem mellesleg ök maguk sem tudnak,aztán felépít köré egy jól hangzó elemzést.Miközben ott keres ahol nincs,mert a jelenlegi kurzus semmiféle cselekedetében semmiféle koherenci nincs.Més saját tegnapi és holnapi tettük közt sem.

Dr.Bio74 2012.01.08. 16:11:55

@Gál Petiné Kovács Julcsa:
Na most szidhatjuk a kormányt, vagy nem?
Mert hát nekem semmi sem jó, tény hogy:
- délig, sőt tovább is alszom (főleg ha éjszakás voltam)
- két munkahelyem van, de mind a kettő inog (mert nekik sem jó soha semmi).
- spóroltam, hogy önerőből megvalósíthassam álmom, de pénzem lassan semmit sem ér.
- Csuda egy frusztrált csávesz vagyok, de erről nem tehet a kormány, sőt semmiről sem tehet a kormány, de akkor miért is van?

Gál Petiné Kovács Julcsa 2012.01.08. 16:17:16

@Bio74:
Szidjad. A barátom (akivel örökre vége),az nem dolgozott sehunsem. haragszom rá, ilyenekkel van tele az ország és követelik a jót. Phaa
Érted? senki sem jó neki, mivel olyan mint a kafferbivaly. Phaa
Az a baja, hogy én szeressem a kormányt, a mostanit. Ő meg ne szidja, az előzőeket is szidta, a következőt is fogja, mert egy tatutetű. nekem ne szidja, mert a Vityi jól tolja.

- duplagondol 2012.01.08. 16:22:10

Kádár volt az utolsó, aki az életszínvonal megtartását mindenek elé helyezte, azt a csődtömeget pedig, ami emögött keletkezett, már az új rendszernek kellett lenyelnie. Húsz éve csak "közgazdasági megközelítéssel" közelítenek a kormányok a néphez, Antallék idejében kirúgtak egymillió embert, Bokrosék már a gyerekektől vettek el, Orbán, de főleg Medgyessy és Gyurcsány volt az, aki először minimálbért emelt, közszolgálati béremelést csinált, milliárdokat aszfaltozott be az autópályák alá, úgy, hogy már öt éve ezt szívjuk. Mit akar még a posztoló? Mi a bűbánatos f..t hiányol még, hol élt eddig, mi az, amit eddig nem látott?

Ha nem él a társadalom, ha nincsenek rendes iskolák, rendes kórházak, kkv-szektor, mindent elbukunk, semmilyen "racionalizálással" nem lehet megmenteni a következő tíz-húsz évet. Adósságot kell még csökkenteni, mindenáron; ha a kettő együtt nem megy, márpedig úgy tűnhet, nem, csak hosszú vajúdással lehet valamikor összetenni a kettőt. Ezt tettük eddig, ezt fogjuk tenni ezután is; de ha az unokáknak se lesz jobb, legalább tovább dalolhatjuk a Himnusz utolsó sorát.

Dr.Bio74 2012.01.08. 16:27:45

@Gál Petiné Kovács Julcsa:
A vityi az tényleg jól tolja, ez tagadhatatlan, vehemensen, erősen, lendületesen, mozgásban tart, még akkor is ha itt-ott áttolja valakin, meg hát a nagy rakománytól nem látja jól a táblákat az út szélén, bár lehet, hogy már rég nem az úton van, akkor meg minek nézni az irányt? Cca arra kel a Nap, arra meg nyugszik akkor mehetnénk amarra, jah vazze miért nem szóltatok, hogy ott szakadék van, akkor hőőőő, állj azaz nem is, mi tudtuk, hogy itt átlehet kelni, mert hát itt 8-10 éve még nem volt szakadék, tehát az irány jó, de mi lenne, ha ...
Oszt ráadásul mindig máshol keresi a motort ebben a tragacsban mint ahol van.

Gál Petiné Kovács Julcsa 2012.01.08. 16:33:57

@Bio74:
Véletlenül sem látod meg a jót, ez a helyes út, amin jár. Az ország visszaszerzi önállóságát, ne dőlj be a vészhangoknak. A kizsákmányoló, banki szektornak, akik a legnagyobb uzsorások, ők kongatják ezt.
Nyugodtan csak, neked is jobb lesz, még a gyerekednek is. Ne legyél olyan, mint a barátom (akivel örökre vége), Phaa.
Okés, te dolgozol, vájjá, mert jobb lesz, a barátomnak nem, mert ő hencsel egész nap osztán rinyál a jövőtől.

Dr.Bio74 2012.01.08. 16:39:37

@Gál Petiné Kovács Julcsa:
Nos, akkor lépjünk egy lépéssel a komolyabb irányba.
Megértelek, ha te a barátodról ilyen véleménnyel vagy, megértelek, ha a barátod alapján ki mered állítani, hogy vannak még hozzá hasonlóak ( ez egyszerű matematikai valószínűség). De a barátod (ex) alapján általánosítani, nem körülnézni, nem meghallani mások hangját, és a barátodon keresztül bizonyságot mutatni az orbáni ámokfutás mellett, nos ez ami kihozza belőlem a komolytalanságot.
Minden jót.

Gál Petiné Kovács Julcsa 2012.01.08. 16:44:15

@Bio74:
Tiszteletben tartom, hogy nem hiszel. Komolytalankodtam, igaz komolyan gondoltam amit írtam. Hiszek a Viktorban, nem dőlők be a kongató vészhangoknak, a többi barátaim is így gondolják.Pár hónap múlva te is látni fogod, elhinni, hogy ez az út a lehetséges járható út. Magyarországnak nincs szüksége a kizsákmányolókra tovább.

KVélemény 2012.01.08. 17:01:02

@mendson: A legjobb példa az egykulcsos szja, ami 500 milliárdot szabadított fel. Elvileg ennyivel lett több az embereknél (h melyik rétegnél, az a mi szempontunkból most nem releváns), és ennyivel kevesebb a költségvetésben. Gondolták h ekkora pénz + a rárakódó multiplikátor hatás majd növeli a keresletet, így egyszerre nő a gazdaság és járnak jól az emberek. Ez tipikus nagyobb torta, vagyis gazdaságélénkítés a belső kereslet felhajtásával.
A másik nem ennyire egyértelmű a végtörlesztés. Ha vmilyen megtakarítás segítségével vki végtörleszt, akkor letudja a havonta keletkező törlesztőrészleteket, vagyis növelheti kiadásait. hasonló, de nyilván volumenében kisebb hatás, mint az előbbinél.

rejtve azt is érzem a kommentedben, h inkább megszorításokat látsz. tény, vannak, bár csak annyi amennyi nagyon muszáj. Az adósság csökkentéséhez azonban ennél jelentősen több kellene.

KVélemény 2012.01.08. 17:04:57

@- duplagondol: Szerintem érdemes az életszínvonal különböző mutatóit nézni, mint a szelektív emlékezetből előkaparni számokat, hogy mikor hány embert rúgtak ki.

Egyébként Bokros pont az akkor élőktől vett el, h kevesebb teher legyen a gyerekeken, a jövőn. Mi vettünk el a gyerekektől azzal, hogy az elmúlt 10 évben folyamatosan növeltük az egyén és az állam szintjén is a hitelállomány nagyságát.

- duplagondol 2012.01.08. 17:51:47

@KVélemény: Az anekdotázás annyit ér, amennyit, de még Széchenyi mondta Bachnak: "A vasutakat nem maga hozta el, hanem az idő".

A rendszerváltás óta a magyar gazdaságpolitika szinte mindig kényszerpályán mozgott, de abban talán egyetértünk, hogy amikor egy kevés mozgástér nyílt, akkor a regnáló kormányok szinte mindig elbaltázták a dolgot. (hmm..hogy szól ez őszödiül?)

Bokros sem kivétel, sőt. A csúszóleértékelés bebiztosított szinte mindent, közben a forint a mai napig lejtmenetbe került, ami az importra és az inflációra jó volt, másra nem nagyon. A GYeD megszüntetése semmit nem hozott a konyhára, ez csak a bajszos ideológiája volt. Az üzenet átjött: szüljél gyereket, de egy petákkal sem fogunk ebben támogatni téged. Nem rád vagy rám, az egyszerű, hétköznapi emberre hatottak így, aki legalább hitelfelvétellel boldogulni akart, házat építeni, családot alapítani. Ez volt a baj? Szokjunk le róla? Ha ház nincs, gerenda sincs, amire legalább felköthetnénk magunkat.

mendson 2012.01.09. 07:34:16

@KVélemény: Ez nem nagyobb torta,hanem ugyanaz a torta másként szeletelve.Ezért van az, hogy valaki megszorításnak érzi azt amit más bövülésnek.Szóval a nagyobb torta az növekvő gazdaságból származtatható.Na ez az amire semmiféle ötlete nincs a mostani kurzusnak.Söt, ha netalántán a versenyszféra valamely kishalának növekedési ingerenciája lenne a jelenlegi gazdasági vezetés azt is csirájában elfojtja az adó és jövedelempolitikája révén.
süti beállítások módosítása