Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.07.27. 16:26 Szalai Ervin

Egy tekercs nyelvvizsga és a készülő nyelvoktatási stratégia haszna

Címkék: diploma nyelvvizsga portfolioblogger hoffmann rózsa felvételi követelmények

Kedden érkezett a hír, hogy a készülő nyelvoktatási stratégia keretében már a felsőoktatási felvételihez legalább egy nyelvvizsgával kell majd rendelkezniük a leendő hallgatóknak. Mindezt természetesen azért tartja indokoltnak Hoffmann Rózsa minisztériuma, mert a munkaerőpiaci érvényesüléshez mára elengedhetetlenné vált a nyelvtudást – azzal meg jelenleg kicsit hadilábon állunk.

Na de nézzük meg, valóban megoldja-e a problémát, ha a kötelező nyelvi érettségihez párosuló minőségi középiskolai nyelvoktatás helyett inkább nyelvvizsgázást várunk el a diákoktól!

*

A Hoffmann Rózsa nevével fémjelzett nyelvoktatási stratégia nemes egyszerűséggel már a felvételihez előírná a nyelvvizsga-bizonyítványt - e nélkül, belépés sem lesz a felsőoktatásba. A szigorítással kapcsolatos legszembetűnőbb probléma, hogy egyértelműen a neves középiskolák tanulóit segíti a sokszor kevesebb forrásból gazdálkodó, nehezebb szociális körülmények között működő intézményekbe járókkal szemben. Amíg egy elitgimnáziumban gyakorlatilag semmiféle problémát nem jelent legalább - esetenként szerencsére több - nyelvvizsga megszerzése, úgy egy mezei szakközépben erre kisebb az esély. 

Arról nem is beszélve, hogy nyelvi érettségi helyett nyelvvizsgát írnának elő, ami azért hatalmas különbség még akkor is, ha valami csoda folytán sem lakóhelyi, sem semmilyen szegregáció nem vágna szakadékot iskoláink közé: Utóbbiért keményen fizetni kell, így a tehetős szülők gyermekei megengedhetik maguknak, hogy akár többször is próbálkozzanak, míg számos családnak pusztán az egyszeri vizsgadíj megfizetése is komoly problémát okozhat. 

Az tehát könnyen belátható, hogy egy ilyen szigorítás csak széthúzza az ollót gazdag és szegény, szerencsés és átlagos családi hátterű diákok között: a meglévő különbségeket felnagyítja, és otromba előnyben részesíti azokat, akik amúgyis jelentős előnnyel indulnak. Érdem nélkül termelődhet újra az elit és a nemzeti közép. Hurrá?

 

(forrás: kormany.hu)

A készülő javaslat szociális perverzióin túl azért ejteni kéne pár szót erről az egész nyelvvizsga-mániáról, ami egy-két évtizede kis hazánkban tombol. Az államilag elismert nyelvvizsgának eredetileg az volt a haszna, hogy a munkáltató – valamilyen idegen nyelven beszélő alkalmazottat keresvén – garanciát kaphasson arra, hogy a jelentkező valóban beszéli a kívánt nyelvet, és nem csak halandzsázik össze-vissza. Már ha igényelt ilyesmit egyáltalán.

Azóta ez némiképp tágabb teret nyert a mindennapokban: Gondolom, mindenki hallott már nyelvvizsgához kötött takarítói állásról… A munkáltatók többsége mára sokkal inkább a jelentkezők tisztességének, általános tanulási képességének és ideális konformizmusának felmérésére kér nyelvvizsga-bizonyítványt, mintsem egy jól körülhatárolható és a későbbiekben betöltendő munkakörben alkalmazandó nyelv ismeretének tesztelésére. Álságos és fölösleges dolog ez.

Továbbá nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy a hoffmanni szigorítás (t.i. felvételihez nyelvvizsga) gyakorlatilag csak folytatása az előző kormányok oktatáspolitikájának: a felvételiken eddig is többletpontokkal jutalmazták a nyelvvizsgát – sokszor pontosan annyival, ami elválasztja az államilag támogatott képzést a költségtérítésestől. Jó iskola, prosperáló lakóhely, gazdag szülők, szerencsés családi háttér hosszú évek óta nagyobb érdem már, mint a tényleges teljesítmény. (Szóval kedves Gyurcsány és Mesterházy urak, ha eddig nem tetszettek üvölteni igazságérzetük mélyéről, tán  most sem kéne...)   

És azt se felejtsük el, hogy nyelvtudást fölöslegesen elvárni sem újdonság. Gyakorlatilag nincs olyan szak a felsőoktatásban, ahol ne várnának el legalább két nyelvvizsgát – hiába megy csodaszámba már az is, ha egy-két óra legalább angolul zajlik egy képzés során. Miért kell a második? Mert kell és kész: „Ha egyetemet akarsz végezni, fizess nyelvtanfolyamokért és vizsgáért, ha eddig olyan ostoba voltál, hogy csak egy idegen nyelvet beszélsz, pedig az intézményünk már legalább 4600 éves!”

De gondolkozzunk tovább. Miért várunk el akár egy nyelvvizsgát is például a matematikushallgatóktól? Nem kéne természetesnek lennie, hogy aki nem ért idegen nyelven, aki képtelen kurrens szakirodalmat olvasni, az el sem juthat a diploma közelébe? Nyilván annak kéne lennie, és nyilván nem az. Itt az egyetemek nem oktatnak idegen nyelven és nem lehet ingyen nyelvi kurzusokon részt venni, nincsenek valódi, nemzetközileg versenyképes elvárások. Remélem, mindenki érzi, hogy az egyetemi oktatás egyik kulcsmozzanatának lusta kiszervezése zajlik, amikor idegen nyelvű oktatás helyett nyelvvizsga-bizonyítványt várnak el…  

*

Szóval a problémák messze túlnőnek Hoffmann Rózsán, sőt még az előző kormányokon is. Valószínűleg mindannyiunknak változtatni kéne kicsit a szemléletén, és nem kéne hagynunk, hogy tudás helyett papírt várjanak el tőlünk, és nem kéne hagynunk, hogy tudás helyett papírt adjanak nekünk. Nyilván nehezebb így, de ennek legalább van értelme. 

A nyelvtudás problémája egyébként egyszerű: csupán jól és magas óraszámban kéne nyelvórákat tartani minden középiskolában (de lehetőleg már korábban is). Nyelvvizsga helyett elég kell hogy legyen a nyelvi érettségi – ha pedig ez nem győzi meg némelyik főiskolát vagy egyetemet, úgy nyugodtan tartson felvételit, vagy ami még jobb: tartsa óráinak felét angolul. Végül is nem erről szólna a bolognai rendszer?

Persze, ha senki nem akar szabadulni a sokéves látszatmegoldásoktól, akkor semmi baj sincs a hoffmanni stratégiával: kicsit otrombább, kicsit erőszakosabb és durvább, mégis ugyanazt a rendszert tartja fent, amiben igazából senki nem csinál semmit, mégis rengeteg időt, energiát és pénzt pazarol rá. Csak aztán ne csodálkozzunk, ha erőfeszítéseink annyit érnek, mint egy tekercs C-típusú nyelvvizsga.

 

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr573102949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlerTomi 2011.07.30. 16:52:47

Az egyetemi felvételit nyelvvizsgához kötni nem egy ördögtől való ötlet. Jelzés arra, hogy az egyetem elsődleges célja nem a társadalmi integráció előmozdítása, hanem az elitképzés hangsúlyosabbá tétele.

Vagyis a középfokú oktatási szintre hárul a nyelvoktatás feladata. "Ha érettségiig nem sikerül nyelvvizsgát tenni, akkor van egy éved, hogy ráfeküdj az angolra. Fogd fel, ez a nulladik lépés!!"

A probléma pedig itt kezdődik:
Aki szar gimibe járt és nincs pénze a családnak, az lehet, hogy soha nem fog bekerülni egyetemre. Ezért jó lenne olvasni kiszivárgott híreket arról is, hogy

1. ...megemelik a hallgatói férőhelyet az angoltanári szakon.
2. ...az angoltanárnak ötször annyi fizetése lesze, ha egy borsodi kis faluban tanít, mintha egy budapesti elitgimiben.
3. ...háromszor lehessen az állam pénzén elmenni nyelvvizsgázni, amennyiben az kötelező.

Vagy bármi, ami abba az irányba mutatna, hogy a kormányzatnak egyébként van egy átfogó koncepciója az idegen nyelv oktatással kapcsolatban.
Ezt nem tudjuk, nem látjuk, mint annyi minden mást sem a felsőoktatással kapcsolatban.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.07.31. 16:21:57

@AlerTomi: Egyébként képtelen vagyok felfogni, nyelvi érettségi miért nem töltheti be a nyelvvizsga feladatát. Ennyi erővel a matematikai tudás felmérését is kiszervezhetnénk külsős intézményekhez...

RedFish33 2011.08.15. 01:04:48

Na, ezen most megáll az eszem!... 8-[
Miért lett kötelező érettségizni egy nyelvből, ha azt nem fogadják el a főiskolán, egyetemen?!...
Azt én is szükségesnek és természetesnek tartom, hogy alapkövetelmény legyen a nyelvtudás főiskolán, egyetemen (lassan már mindenütt!), ezért is örültem, hogy érettségi tárgy lett 1 nyelv...
A fiam most júniusban tette le az angol előrehozott érettségijét 11. végén...
Erre most kiderül, hogy semmit nem ért a sok munkája, még ezek után külön elmehet nyelvvizsgára?!... 8-[[
EZ AZ ORSZÁG EGY TÉBOLYDA!...

RedFish33 2011.08.15. 01:15:22

Különben már az is egy röhej, hogy a nyelvi érettségit akkor is kötelező letenni, ha valakinek pl. felsőfokú nyelvvizsgája van egy nyelvből!!!...
Ezt pl. tavaly tudtam meg, amikor bevezették a nyelvi érettségit és gondoltuk, hátha ez kikerülhető egy nyelvvizsgával...
Hát, kérem szépen, NEM LEHET!...
Most akkor el kellene dönteni, hogy melyik a magasabb szintű tudás : a nyelvvizsga vagy a nyelvi érettségi?!...
Kérem szépen, tudja itt a Jobb Kéz, hogy mit csinál a Bal Kéz?!... :-((

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.08.15. 01:26:45

@RedFish33: Ez az ország könnyen tűnik tébolydának, és valóban elég sok kuszaság és igazságtalanság van a rendszerben, de a fia munkájának értékét ez nem kisebbíti egy fikarcnyit sem, sőt! Jövőre eggyel kevesebb tárgyból kell érettségiznie, jól láthatóan fejlődik az idegennyelv-ismerete, amire később még sokat alapozhat. Nyelvvizsgáért pedig a jelenlegi állás szerint is többletpontot kap felsőoktatási felvételinél, úgyhogy azt az új tervezettől eltekintve is érdemes meglépnie; a most megszerzett érettségije pedig felvételi tárgy lehet az ország legtöbb egyetemi képzésére.

Szóval csak fel a fejjel, a fiának pedig gratulálunk!

RedFish33 2011.08.15. 01:44:38

@Szalai Ervin: Kedves Ervin!
Elég nehéz ennek most örülnöm, mert a nyelvvizsga további kemény érvágást jelent a költségvetésünkben (az érettségire való felkészüléshez 1500 Ft/óra külön tanárt fizettünk)...
A nyelvvizsgára megint külön felkészülésre van szükség, mert ott is más a követelmény...
Lehet, mire oda jut a fiam, már a főiskolai ill. az egyetemi tandíjat sem fogjuk tudni kifizetni... :-((

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.08.15. 01:58:10

@RedFish33: Megértem, hogy dühítő. Ugyanakkor érettségiről nyelvvizsgára valószínűleg rövidebb az út, mint nulláról érettségire, úgyhogy talán érdemes bizakodni a nehézségek ellenére is. :)
süti beállítások módosítása