Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.05.07. 11:45 Szalai Ervin

„Kit érdekel, ki fizeti ki?”

Címkék: tüntetés szakszervezetek portfolioblogger korkedvezményes nyugdíj fegyveres és rendvédelmi dolgozók

Talán nem olyan meglepő, de igencsak idegenkedem az összes szakszervezeti megmozdulástól, munkabeszüntetéstől. Általában nem értem, miért várja el a dolgozó nép egyik fele, hogy mindenki más szolidarítson velük, és mosolygósan küzdjön magasabb fizetésükért, jobb munkakörülményeikért, miközben ők nem járatják a vonatokat, tűzcsapokat nyitogatnak az Andrássyn, Dávid-csillagos zászlót égetnek a Kossuthon, és így tovább. 
 
Mert az elég egyértelmű, hogy mára az állások legnagyobb része igencsak személyre szabott és individuális – mégis mi közös érdekvédelmi alapja lehet a könyvelőknek, titkárnőknek, takarítóknak, gyorséttermi eladóknak, kutató fizikusoknak és a többieknek? Persze attól, hogy a foglalkoztatási szerkezet átalakulásával a társadalom legnagyobb része számára megszűntek az osztályok, és így csak kevesek élhetnek a kollektív érdekérvényesítés eszközével, míg semmi baj sem lenne ezzel. Nem vagyunk irigyek, tüntessenek, ha tudnak, és igazságtalanság éri őket.
 
*
 
Ugyanakkor, ami a fegyveres és rendvédelmi dolgozók tüntetéssorozatát illeti, egyáltalán nem erről van szó. 
 
Követeléseik részben ugyan jogosnak tűnnek: teljesen érthetetlen például, eddig miért nem kapták meg túlóradíjaikat; hogyan lehet a magyar állam ilyen rettenetesen rossz munkáltató, aki nem képes kifizetni alkalmazottai fizetését – de még valami nyamvadék cafeteriát sem ajánlott föl fennálló tartozásának ellentételezésére. Szánalmas, na. Ebben, ha minden igaz, azért előrelépés lesz - ugye ismerjük: maximum két hét alatt.
 
Ezzel ellentétben nem magától értetődő a korkedvezményes nyugdíj és a szolgálati nyugdíj jogossága. Azt sejteni lehet, hogy számos esetben egyáltalán nem beszélhetünk olyan maradandó egészségkárosító mellékhatásokról, amik indokolnák ezt a privilegizált helyzetet. Lássuk be, van különbség irodai munka, rutin járőrözés és mélységi barnakőszénfejtés között. 
 
Ha egészségkárosodás nincs is – legalábbis nem nagyobb, mint egy szakközépiskolai kémiatanár esetében – attól még ebben a hiszemben választották pályájukat, erről szólt a megállapodás. „Kit érdekel, ki fizeti ki? Kit érdekel, ha egyszer jogos a követelésünk?” – hangzott el ennek megfelelően Kossuth Lajos szobra előtt a pénteki tüntetés egyik szónokától.
 
Nyilvánvalóan az adófizetők fizetik ki: azok a dolgozó nők és férfiak, akik nem mehetnek nyugdíjba évekkel korábban – a kérdés csak az, vajon hajlandóak-e rá. Én például elég felháborítónak tartom, hogy pusztán azért kell mások jobb körülményeiért fizetnem, mert évtizedekkel ezelőtt hitvány populizmusból nyakra-főre kedvezményeket osztogattak, amit nem illik csak úgy megszüntetni.
 
És hogy hogyan keressen egy ötven-hatvanéves tűzoltó másik állást, ha már képtelen fölmászni a lépcsőkön? Pontosan ugyanúgy mint a többiek: semmivel sem könnyebb például egy hasonló korú pedagógus helyzete, neki mégse járnak hasonló kiváltságok...
 
*
 
Az igazán nagy tanulság az egészből annyi, hogy a szavazatvásárlásnak sosincs jó vége, hétköznapi embereket fordít egymás ellen, akik csak igyekeznek beváltatni a nekik ígérteket, vagy éppen hasonlóan jogosan háborodnak fel, amiért nem járnak nekik is ugyanazok a kedvezmények. Mégis azt kell mondjam, hogy utóbbiak szavára kell jobban odafigyelnünk, az indokolatlan kedvezményeket fel kell számolni – akár visszamenőlegesen valamiféle kompenzáció mellett, akár a holnaputáni munkába állóktól kezdve.
 
Az előrehozott nyugdíj egyébként – az általános nyugdíjkorhatárral együtt – egyébként sem éri meg, hogy ragaszkodjunk fenntartásához. Ha van bármi esély arra, hogy a tűzoltók, rendőrök, bányászok és egyébként mindenki más tisztességes bérért dolgozhasson ebben az országban, akkor az az, ha nem szúrhatják ki a szemüket kedvezményekkel és juttatásokkal ahelyett, hogy a nehezebb, veszélyesebb, undorítóbb, mellőzöttebb, de szükséges feladatokért annyi pénzt kelljen fizetni, amennyiért el is vállalja őket valaki. Aztán mindenki mérlegelje maga, mit és mennyiért dolgozik, mennyit tesz félre magánnyugdíj-számlájára, és mikor vonul vissza. Mert e nélkül, csak igazságtalanságok lesznek, és senkit nem fog érdekelni, ki fizeti ki.

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr842883914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Máté.Sz 2011.05.07. 13:03:53

Hát azért na.

"Én például elég felháborítónak tartom, hogy pusztán azért kell mások jobb körülményeiért fizetnem, mert évtizedekkel ezelőtt hitvány populizmusból nyakra-főre kedvezményeket osztogattak, amit nem illik csak úgy megszüntetni."

Szerintem úgy lenne fair, hogy ha valaki ebben vagy abban a hiszemben döntött a pályafutásáról, akkor többé-kevésbé meg kéne hagyni neki azokat a körülményeket, amiket biztosítottnak látott. Ha jogi megállapodás volt, akkor nyilván a jog erejétől fogva is, ha meg nem, akkor pedig csak "erkölcsi" alapon. Szóval lehetne úgy csinálni, hogy a azoknak töröljék el a kedvezményes korhatárt, akik még tudnak pályát váltani, ha akarnak. Persze ettől kezdve meg teljesen önkényes lesz az adott kor meghatározása.

Ez kicsit olyan, mint az oktatásban az érettségi változtatgatása: nem lehet 12. év elején megváltoztatni a szabályokat, de talán még a 11.-eseknek sem - csak azoknak, akiknek van idejük felkészülni a változásra. Egy 40 éves rendőrnek lehet, hogy már nincs.

kakaós csiga 2011.05.07. 13:43:23

"És hogy hogyan keressen egy ötven-hatvanéves tűzoltó másik állást, ha már képtelen fölmászni a lépcsőkön? Pontosan ugyanúgy mint a többiek: semmivel sem könnyebb például egy hasonló korú pedagógus helyzete, neki mégse járnak hasonló kiváltságok..."
Mindenkinek joga van azt gondolni, amit akar, de szerintem ez elég elhamarkodott kijelentés. Valóban, az 50-60 éves pedagógusoknak sem könnyű a helyzete, és nincsenek túlfizetve, ugyanakkor mindenki, aki volt diák, látta már, mit csinál egy 50-60 éves pedagógus, ugyanis ő szellemi munkát végez, és 50-60 évesen - megfelelő "karbantartással" tudja ugyanazt csinálni, amire 20 éves korában kiképezték. Nem kívánok semmi ilyesmit, csak gondolj bele, mit szólnál, ha egy 60 éves tűzoltó jönne érted, ha ég a házad! Hogy keressen másik munkát? Szerintem nagyon sokan meg is teszik, de aki közli, hogy ezeket az embereket irodai munkára alkalmazni lehet, az soha nem látott még közelről sem tűzoltót: 25-30 évig napi feszültségben élt, karácsonykor ment lakástűzhöz, fel-alá rohangált a lépcsőn olyan nehéz felszerelésben, amiben a legtöbb ember vízszintes, egyenes úton se tudna 100 méternél tovább vánszorogni, és most beültetnék egy íróasztal mögé? Ez nevetséges. Ugyanez a helyzet a katonákkal, akik évente külföldi misszióban vannak. Bármennyire is úgy tűnik, Koszovó, Nyugat-Szahara vagy Afganisztán nem nyaralóhelyek, és attól, hogy a médiában nem jeleni meg, mit élnek át, komoly terhelés alatt vannak.
Igen, vannak visszaélések a korkedvezményes nyugdíjjal, de a többség igenis nagyon keményen dolgozik, amíg nyugdíjba nem megy. A minimálbér alatti diákfizetésem egyharmadát vonták le mindenféle járulék és adó címén, de ebből nem azt a részt sajnálom, ami ezekre a nyugdíjakra ment, van ennél nagyobb probléma is a költségvetésben. Végül pedig: mindenki tudta, hogy korábban nyugdíjba lehet menni ezektől a testületektől, és a lehetőség is mindenkinek ott állt!

levi7777 2011.05.07. 18:35:43

Az első mondatod:
"Talán nem olyan meglepő, de igencsak idegenkedem az összes szakszervezeti megmozdulástól, munkabeszüntetéstől."
Na itt hagytam abba a cikked olvasását.

Molenaaar 2011.05.07. 19:45:33

Na. Olyan jó megnyugodni, hogy annyi különféle meglátás ellenére itt is van közös platform. :)

Egyébként szerintem a változtatás sem ördögtől való, csak ahogy Szalai Máté is írja, arányosan.

De hányszor vették már el az én édesanyámtól a jubileumi pénzt, maradt ki a bérrendezésből! (általános iskolai tanár) Ezért mondom, hogy a jogalkotással bajok vannak és nem kellene a jogviszonyokba egyfolytában és aránytalanul nyulkálni. Szükségesség-arányosság, ha úgy tetszik.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.05.07. 22:28:30

@kakaós csiga: @Molenaaar: @Szalai Máté:

Ami mellett érveltem az az, hogy csak azért van értelme korkedvezményeket adni, mert a nyugdíjrendszer nem egyéni. Ha öngondoskodás lenne, csak akkor vállalnák ezeket a veszélyes, megterhelő munkákat, ha akkora bérük lenne, amiből ki tudnák gazdálkodni az esetleges korábbi visszavonulást.

Azt, hogy egy tűzoltó 60 éves korára szellemileg lerobbanna, kétlem - és ami azt illeti ezt ők maguk is kétlik, hiszen a tüntetések követelései között csak a mostani tűzoltók korkedvezménye mellett szállnak síkra, és emellett hajlandóak tárgyalni, hogy a következő generációk már egyáltalán ne részesüljenek hasonlóban. Nálam itt dőlt el, hogy semmi másról nem szól az egész, mint egyszerű önérdekről, amivel persze semmi baj sincs, abszolút megértem, de ne próbáljanak már eközben magasztos eszmék mögé bújni.

Helmeron 2011.05.08. 16:35:56

@Szalai Ervin:
"hiszen a tüntetések követelései között csak a mostani tűzoltók korkedvezménye mellett szállnak síkra, és emellett hajlandóak tárgyalni, hogy a következő generációk már egyáltalán ne részesüljenek hasonlóban."

Ez nem igaz! Arról szól az egész, hogy a szerzett jogokat ne vegyék el! Akik a hatályos szabályok alapján vállalták ezt a munkát azok eszerint is kapják járandóságukat.

Az új felszerelő pedig ugyan úgy eldöntheti majd, hogy az új szabályok szerint megéri-e neki ezt a munkát elvégezni.

Egyébként nem kívánja, a jelenlegi állomány és a szakszervezet sem, hogy megszüntessék ez a lehetőséget! Viszont lehetnek kompromisszumok pl.: nem a teljes állománynak jár (lásd irodai) hanem azoknak akik ténylegesen a végrehajtói a szakmának.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.05.08. 16:50:01

@Helmeron: Szerintem ezt írom én is. Te is kiemeled, hogy szerzett jogként tartják megőrzendőnek - azaz ők is belátják, hogy nem valami általános érvényű igazság alapján járnak továbbra is a kedvezmények hanem azért, mert a mostaniakkal így szólt a megállapodás. De egyébként ők is nyitottak a rendszer felülvizsgálatára a még nem felszereltekre vonatkozóan.

kocsmaros 2011.05.08. 21:51:29

@Szalai Máté: Szerintem 40 évesen mindenki tud még változtani a munkályán ha a körülmények ugy alakulnak.55-60 évesen meg a katona,rendőr, tüzoltó lásson el laktanya örzést, ügyeletet stb. 60 éves kömüves, festő, ács, boltieladó,szerelősori munkás 1-se tud már ugy dolgozni mint 40 évessen, akkor mért várjuk el hogy 60éves sofőr tarsa el a 45 éves nyugdijas rendőrt mert a nyugdijast a dolgozó tertja el ezt mindeki tudja csak nem akarnak róla tudomást venni eggyesek.

kocsmaros 2011.05.08. 22:10:32

Folytatnám a BÉREKET kellene a kormányoknak rendezni. Tiszteséges bér után tisztességes járulék a járulékokat meg ne lehesen másra forditani. Emlékez 1998 Szelmeczi, Mikó Tivadar TB székház, szolgálati lakás, fürdőszoba az irodák mellé jó kis bérek stb. lehet hogy most is igy szórják a pénzt csak ügyesen titkolják??? Lehetne erről is beszélni!!!!
süti beállítások módosítása