Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.02.20. 17:20 Máté.Sz

Modern anarchisták

Címkék: interjú anarchia hacker terrorizmus hoffmann rózsa anonymous hungary

Vészterhes időket élünk – mindenki felvonul és tiltakozik New Yorktól Budapestig. Magyarországon se szeri se száma az elmúlt két hónapban történt tüntetéseknek. Ez a kormány- és gazdasági válság-ellenes hangulat egyrészről pozitívan hat a civil szférára, a polgári szabadság és felelősség eszméjére, másrészről viszont lehetőséget ad a rend- és rendszerellenes közösségek számára, hogy (újra) propagálhassák  a társadalomra veszélyt jelentő nézeteiket.

Ezek a csoportok könnyedén alkalmazhatják azonban a következő taktikát: adva van egy békés, a kormány egyes intézkedéseit bíráló demonstráció. Egy ilyen tüntetés nem akarja megváltani a világot, vagy lerombolni az államot, csupán egy adott törvényjavaslat(-csomag) változtatását próbálja elérni törvényes eszközökkel. Erre a tüntetésre rácsatlakozik egy ilyen, fent leírt "veszélyes csoport", gyakran csak támogatását kifejezve, vagy szórólapokat osztogatva, stb. A külső szemlélő számára könnyen összekeverhető lesz a két csoport, a két esemény, és miután kiderül a második csoport jellege, azzal az egész békés tüntetés és a "nemes" cél kompromittálódik. Nagyon figyelni kell tehát, hogy kik és milyen céllal csatlakoznak egy tüntetéshez.

A napokban röppent fel a hír, hogy a tegnapi Hallgatói Hálózat-tüntetéssel egy időben egy Anonymous nevű nemzetközi hackercsoport-hálózat feltörte Hoffman Rózsa oktatási államtitkár honlapját a tüntetéssel való szolidaritás jegyében. A Guy Fawkes-mániás csoport már létre is hozta a magyarországi leányvállalatát Anonymous Hungary néven.

Pont az ilyen szervezetek miatt kell figyelnünk rá, hogy egyes csoportok ne használják ki a kormány-ellenes hangulatot saját elvontabb céljaik elérése végett. Ha valaki két mondatnál többet tud a szervezetről, annak valószínűleg a hideg futkos majd a hátán. Miért mondom ezt?

Csütörtöki számában a Népszabadság interjút közölt velük, ebből szeretnék én hosszabban idézni:

„Mi nem egy adott párt vagy egy adott személy ellen lépünk fel. Mi a rendszert támadjuk. (…) Célunk egy teljesen más, emberközpontú paradigma hirdetése és megvalósításának elősegítése: olyan pártok nélküli közösségi döntéshozatali fórumok kialakítása, ahol folyamatosan jelen van a polgárok érdeke, akarata. (…) Mi a 99 és nem az 1 százalék uralmát támogatjuk, így nagyban kapcsolódunk az Occupy mozgalom eszmeiségéhez. (…) Nálunk nem számít, hogy ki kicsoda, csak az, hogy mennyit tesz a közösségért, a közös célokért. ”

E mondatok után egyesek számára még szimpatikus is lehet a szervezet: demokrácia, polgárok, pártok nélkül, remek. Jó, persze, egy kicsit emlékeztet egyes szélsőséges ideológiákra (gondolok itt az utolsó mondatra), de ezért még nem jár börtön.

„ Az Anonymous képlékeny csoport. Folyamatos új arcokkal és új ötletekkel, új, elkeseredett, a politikusokból és a cégek uralta világból kiábrándult emberekkel.(…) Mert mi értelme a sétálóutcáknak és a kávéházi teraszoknak, ha csak 1 százalék használhatja, a 99 százalék meg éhezik és fedél nélkül marad?”

Hát jó, kicsit túloznak, de jobb napjain még az LMP is mond ilyen mondatokat. Ez még mindig nem durva. De aztán…

„Tudunk a hazánkat érintő eseményekről és tervekről. De hazánk politikai egyoldalúsága néha furcsa meghátrálásra késztet bennünket. Nem láttuk volna hasznát egy olyan szimbolikus csapásnak, mely az akkor még többségi támogatottságot élvező kormánypártot célozta volna meg. Értelme sem lett volna – mi nem puccsisták vagyunk. Nem akarunk hatalomra kerülni, hatalomellenesek vagyunk. Mi a polgárok véleményét és érdekét akarjuk érvényre juttatni, de sokszor várnunk kell, míg az emberekben megérnek az események, elfogy a hitük a hazugságok miatt, s felébred a vágyunk a változás iránt.”

És íme: szemünk előtt születik meg a modern, populista anarchizmus. Az illegális eszközöket (hackertámadás) használó, ideológiailag zagyva, hatalom-ellenes célokat megfogalmazó szélsőbal.

Mennyiben más ez az ideológia, mint az, amely manapság belengi a pesti utcákat? Teljesen: ahogy a 4K!, a Szolidaritás, a Hallgatói Hálózat stb. a hatalomban lévők politikáját bírálja, úgy az Anonymous az államhatalom természetét magát. Államhatalom nélkül viszont nincs kormányzás; kormányzás nélkül nincs társadalmi rend; társadalmi rend nélkül nincsenek szabályok, csak anarchia és káosz.

Ezek a csoportok tehát egy illegális cél érdekében illegális eszközöket használnak. Nincs mit rajta szépíteni: terroristák. 

Akit ez nem győzött meg, íme egy videó

 

 

 


18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr194119327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucano 2012.02.20. 18:32:54

Látszik, hogy semmit sem tudsz az anarchizmusról, sem az eszméiről, sem a történetéről, sem a modern szélsőbaloldali mozgalmakról. Ja, most látom csak, hogy honnan jött a mondatszerkesztés és persze a mondanivaló is:) Neked még Grósz mondta ugye, hogy:
"az anarkia, a káhosz - és ne legyen illúzió - a fehérterror fog eluralkodni".
Most próbálom 5x elküldeni a kommentet, remélem elmegy

Vidos · http://www.lustizmus.wordpress.com 2012.02.20. 18:34:42

Tisztelt Szalai Máté,

Nem értek egyett véleményedel.

Nem attól lesz valaki terrorista mert meg akarja változtatni a rendszert, hisz így a fasizmus alatt harcoló partizánok is terroristának számítanának, pedig ők szabadság harcosok voltak.

A terrorizmus szó egy nagyon súlyos és nehezen difniálható fogalom, de lényegében arról beszélhetünk hogy az Terrorista aki terrorizmust követ el.

Terrorizmus meg nem más mint a a CIA szerint: "The term "terrorism" means premeditated, politically motivated violence perpetrated against noncombatant targets by subnational groups or clandestine agents."

Tehát a terrorimus az az ha politikai célokból kifolyólag bántalmaznak nem harci egységeket ágensek.

Hekkerkedni nem számít bántalmazásnak. Az csak egy kis trükk amit pár rendszer ellenes fiatal tesz.

Azt mondod zagyák terveik. Zagyvának tünhet ha nem figyelsz oda és nem érted meg. Hátha segíthetek megértetni veled miről is van szó:

Egy komplex nemzetközi mozgalomról van szó ami teljesen decentralizált. Célunk* egy olyan útopia felé vezetni a társadalmat amiben a direkt demokrácia feleslegessé teszi a képviselőket, egy olyan társadalom amiben a javak igazságosan vannak elosztva az emberek között.

Zeitgesit mozgalom filmjeit tudom ajánlani, akár egyett értesz e az Utópia lehetőségével akár nem. Továbbá tudom ajánlani a Venus proketet és a "The First Civilization" című e-könyvet (író: Jas Garcha).

Üdv, és kérlek ne használd a terrorista szót ok nélkül, így elveszti értelmét.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.02.20. 18:44:00

terroristák ?

felhívnám a figyelmet arra, hogy ez mindig az eredménytől függ(ött).

kifejtve: ha a lázadó/atalommal szembeszegülő/konfrontálódó egyén(ek)/csoport/szervezet
1. GYŐZ -> akkor -> FORRADALMÁR
(azaz forradalmárnak neveztetik)

2. VESZÍT -> akkor -> TERRORISTA
(azaz ..)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.02.20. 18:45:29

egy h lemaradt az "atalom" elejéről.

tehát helyesen: "hatalom".

gnwp 2012.02.20. 18:57:27

Kedves Máté! Honnan veszed, hogy nem szélsőbaloldali/anarchista/terrorista (Csak hogy megértsd szívem, egy anarchista nem lehet szélsőbaloldali, mert az anarchista nem hisz a politikai oldalakban, ezenfelül terrorista sem lehet, mert nem civilek és ártatlanok mészárlásával hívja fel a figyelmet a problémákra) csoportok szervezik a legtöbb tüntetést, demonstrációt, szolidaritási fellépést? Az eszme mindenhol ott van, még ha nem is nyíltan, és hidd el, ez az eszme és mellékágai bizony még a legnagyobb független demonstráló csoportok tagjai között is jelentős számban képviselteti magát ;)

Ha mindezen kívül zavarja Önt tevékenységünk, kedvéért szívesen visszazárkózunk a televízió mögé, és ezentúl a készülékkel fogunk kiabálni és elkeseredett hangunkat hallatni, csak vigyázzunk, nehogy a szomszéd feljelentsen hangoskodásért!

agyameldobom42 2012.02.20. 19:10:49

"illegális cél érdekében illegális eszközöket használnak": Mint peldaul aki nem a zebran megy at az uttesten, vagy egyes keruletekben aki guberal. Vagy az a kalozradios, aki a Hirkozlesi Felugyelet felszolitasara be tudja felmutatni az erintett frekvenciakra vonatkozo engedelyet, tehat mindenki akinel bekapcsolt mobiltelefon van.
Minden szarra es mindennek az ellenkezojere van torveny, gondolom a fingasra is. (kozszemeremsertes, birtokhaboritas, jarvanyugyi torvenyek)
Terroristak vagyunk mind?

pofon · http://fityiszt.blog.hu 2012.02.20. 19:31:38

hát ez a cikk jó nagy zagyvaság lett - na mindegy csak szólok

eax_ 2012.02.20. 19:37:45

@Vidos: "Tehát a terrorimus az az ha politikai célokból kifolyólag bántalmaznak nem harci egységeket ágensek. "

Tehat ha valaki kiuti egy hetre mondjuk a mavirt vagy az fgsz-t, az szerinted nem terrorista. Szerintem meg kurvara az.
Es nem, nem azert nem csinaljak, mert nem akarjak (lasd meg: pastebin.com/NKbnh8q8), hanem mert szimplan tul hulyek hozza - mindannyiunk nagy szerencsejere.

mement 2012.02.20. 19:43:16

Kedves Szalai, a hatalom aspektusabol minden hatekony tiltakozas terrorizmusnak szamit. Nyilvan konnyeb telibeszarni a bekes civilek felvonulasat, es sokkal nehezebb figyelmen kivul hagyni ha kepesek ervenyt szerezni a allaspontjuknak.

Martian (törölt) 2012.02.20. 19:47:17

Ha nem értünk egyet a politikusokkal, attól még miért ne lehetne vitatni azt, amit Anonymous mond és csinál?

Mindenesetre egy Palpatine-ravaszságú hatalomnak egyenesen jól jön Anonymous... rá hivatkozva lehet faragni az átlagemberek jogaiból.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2012.02.20. 19:51:44

Máté, inkább olvass még sokat, mielőtt ilyen baromságokat írsz, rögös út igen, de hidd el: méltóbb.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.02.20. 20:06:15

Ez a "terroristázás" már elég unalmas. Minden és mindenki terrorista valakinek manapság-aztán,ha találkoznak az "igazi" terrorizmussal akkor van a döbbenet.Még a ma olyan divatos "cyberterrorizmus" sem itt kezdődik--erről megkérdezheted az izraeli hadsereget és az iráni elhárítást. Az,ha valaki annak az ótvar Szalainak feltöri a honlapját az olyan messze van ettől,mint a petárdázás a 9/11 től.

choochoo 2012.02.20. 20:34:18

"ideológiailag zagyva" - igen bazz, mert nincs olyan, hogy az Anarchizmus, csak anarchizmusok vannak. Azaz ahány anarchista, annyi anarchizmus. Egy központi, koherens ideológiai rendszer elég paradox lenne az anarchizmus esetében.

Arról, hogy kormányzat nélkül káosz lenne, csak annyit, hogy NEM. Mindenkinek nagyobb felelősséget kellene vállalnia a közügyekért, melósabb lenne, és nem lehetne mást szidni ha szar az út a faluban pl. De ha más nem, az informatika világa kitűnően szemlélteti, hogy a nem-hierarchikus, horizontálisan szerveződő, hálózati rendszerek is tökéletesen működőképesek. Szóval: Anarchy is order!!

sourcerror 2012.02.20. 21:16:52

Zagyva amit írtál, tehát terrorista vagy.

K. Dávid 2012.02.20. 21:42:40

‎"Államhatalom nélkül viszont nincs kormányzás; kormányzás nélkül nincs társadalmi rend; társadalmi rend nélkül nincsenek szabályok, csak anarchia és káosz."

Én káosznak inkább azt nevezném, ami most, az államhatalom alatt van. A törvényeket azok játsszák ki, akik írják, olyanok döntenek a munka törvénykönyvéről, akik sosem dolgoztak, 7 számjegyű fizetést kapnak, akik egész nap csak egy székben ülnek, más átdolgozza az életét a minimálbérért. Na, akkor mi is a káoszt?
Ezzel szemben mi, anarchisták olyan társadalmat építenénk, melyre a fent leírtak nem lennének érvényesek. Káosz most van. A törvényekben, az iskolákban, a munkahelyeken, de legfőképp az emberek fejében...

Máté.Sz 2012.02.21. 10:40:33

Kedves mindenki,
köszönöm a hozzászólásokat. Nem érzem átgondolatlannak a bejegyzést, vagy alultájékozottnak, de ettől még lehet, hogy nem értetek egyet a mondanivalójával.

Valóban, a terroristát nem definiáltam, és sok definíció szerint nem terrorista az anonymous. Az én definícióm szerint az, mert illegális eszközökkel illegális célokat fogalmaz meg, melyek veszélyesek a társadalomra. Közvetlenül nem támadtak meg civileket, de én kikérem magamnak, hogy az általunk szabadon választott kormány egyik tagjának egyik honlapját meghackeljék, mert ezzel mindannyiunknak ártanak. Mikor fogjuk végre magunkénak érezni a saját kormányunkat? Én nem értek velük egyet szinte soha, de attól még kormányoznak, attól még legitim vezetők.

Az anarchizmus szélsőbaloldali eszme, nem csak szerintem, sokan mások szerint is. A kommunizmusban is vannak anarchikus elemek. Attól még, hogy ők ezt nem ismerik el, attól még így van.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2012.02.21. 13:34:43

@Szalai Máté: az alultájékozottság nem az, amit az alany annak érez, hanem egy csomó létező ismeret nemtudásának demonstrálása. ha nem tudod, kik azok az anarchisták és mit akarnak, a minimum amit megtehetsz, hogy utánaolvasol. ne bizonygasd légyszi, hogy nekünk jogunk van a véleményünkhöz és neked is a tiedhez: vedd már azt a kurva fáradságot. senki sem teszi meg helyetted.
süti beállítások módosítása