Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.09.24. 11:22 Szalai Ervin

Rogán bárkája és a nagypolgári újraelosztás

Címkék: hitel széchenyi istván rogán antal bankszektor devizahitelesek portfolioblogger végtörlesztés

"A magyar nemes oly irigylésre méltó helyezetben él a világon, hogy szerencsésb sorsú szülöttet csillagunkon találni bajos. Ha leveleket s újságokat házátúl eltilt, s izmos kapusa van, ki várába nem ereszt senkit, élte fogytáig azon édes andalgásban ringattathatja magát, hogy ő egy külön s boldogabb planéta lakosa, melyben minden csak öröm s víg időtöltés, gond, fáradság, munka pedig semmi. Ő az országnak semmiféle terhét nem viseli, nem adózik, se nem katonáskodik, se gyűlésre nem jár, ha nem akar – mert ezeket mind mások által vitetheti végbe – szóval: őtet az Alkotó felséges jókedviben olyanná teremté, ki a világ legszebb örömire s az élet legédesb érzésire született! És gaudeant bene nati!" – Széchenyi István: Hitel

Egyszer már írtam arról, hogy az adósmentési láz nem feltétlenül vezet jóra, akkor azonban még hónapokkal le voltunk maradva a mostani intézkedéscsomagtól. Hétfőn az Országgyűlés ugyanis elfogadta az újabb segítségnyújtást, ami rögzített árfolyamú végtörlesztést tesz lehetővé azok számára, akik még képesek egyösszegben szabadulni.
 
Rogán Antal javaslatát (?) ki is kérték maguknak az osztrák hitelintézetek, az osztrák kormány, a magyarországi bankszektor stabilitásáért aggódó elemzők és a nagypolgári populizmus kritikusai. Egyrészt nem feltétlenül szerencsés olyan intézkedésekben bízni, amik nem feltétlenül egyeztethetőek össze a hatályos jogszabályokkal – a költségvetés pedig nincs olyan jó helyzetben, hogy bizonytalan nagyságú, de mindenképpen jelentős forrásokat allokáljon ad hoc módon. 
 
Természetesen az is kérdéses, mennyiben lehet csupán a bankokra terhelni a végtörlesztés költségeit; másrészt még ha valamilyen csodálatos államférfiúi fifikával ez megoldható is lenne, könnyen vezethet ez a kisebb bankok ellehetetlenítéséhez. 
 
Szász Károly, PSZÁF elnök erre, mint „nagyon pozitív folyamatra” hivatkozott, ami még akkor is enyhén szólva a hitelintézetek közötti piaci verseny ellehetetlenítése, ha történetesen szeretjük az OTP-t, és legszívesebben minden reggel egy szolid állami OTP-pakett mellett ébrednénk. Az MNB rögtön fel is ajánlotta tartalékait, ami saját számításaik szerint – 20%-os igénybevétel mellett – 3-4 milliárd euróba kerülne, és így a jegybanki tartalékok 9%-os csökkenéséhez vezetne. Vegyük észre, hogy Matolcsy az osztrák gazdasági miniszternek írt kanosszajáró levelében csak 10%-os igénybevétellel számol. Ún. "hard science"...
 
A legfurcsább az, hogy gyakorlatilag teljesen követhetetlenné válik, mit is szeretne a kormány: minél több embernek lehetőséget biztosítani végtörlesztésre, vagy hogy minél kevesebben éljenek ezzel a szimplán politikai gesztusnak szánt opcióval. Most akkor mi van?
 
Eddig azt hittem, hogy előbbiről van szó, és az egyetlen veszélyforrás, hogy kormányunk populista túlbuzgalmában akár még komolyan is veszélyeztetné a magyar bankrendszer hosszabbtávú stabilitását – „önkéntelenül” is hozzájárulva a bankpiaci centralizációhoz. Persze a nyilvánvaló gazdasági veszélyeken túl külön groteszk látni, hogy egy olyan párt hány fittyet a hitelezési feltételek körültekintő biztosítására, amely több programot nevezett már el Széchenyi Istvánról, és saját konzervatív öntudatának egyik legfőbb forrása a Hitel szerzőjének politikai öröksége. 
 
Úgy látszik, hiába folytattak a reformkor nagyjai évtizedes harcot a feudális kötöttségek lerázására, és egy vállalkozásra képes Magyarország alapjainak megteremtésére, ez mostantól le van szarva. Ami nincs leszarva, az a legsötétebb konzervatív hagyaték: a középosztályi elit állami támogatása. Gondoljunk bele, mégis kik élhetnek a végtörlesztés lehetőségével! Nyilván azok, akik vagy komolyabb megtakarításokkal rendelkeznek vagy hitelképesek – akár bankok, akár családjuk, ismerőseik előtt. Teljesen mindegy, hogy tíz vagy éppen húsz százalék él majd vele, ők nem azok lesznek, akiknél elzárni készülnek a villanyt. 
 
Tehát egyszerűsítsük a képletet. Adott egy intézkedés, amivel „megmentünk mindenkit”, de csak a tehetősebbek vehetik igénybe, és már csak az a kérdés, hogy az adófizetők – így az összes devizahiteles is – közvetlenül vagy közvetetten fog fizetni érte. Hát ez valóban zseniális, feltaláltuk a XVIII. századot, gratulálok, és rájöttünk, hogy a paleokonzervativizmus és a hűbéri romantika igazából csodálatosan menő dolgok…
 
Én csak egyetlen dologra kérném a - minden gúny nélkül – jobb napokat látott Fideszt: legyen már hű ahhoz a konzervatív örökséghez, ami pontosan az ilyen nagypolgári újraelosztás és státuszkonzerváció ellen lépett fel vitathatatlanul a modernizáció felé lökve kicsiny hazánkat. Nem véletlenül toltam a bejegyzés elejére azt a kis idézetet, pupákok.
 
És bár tényleg nem tudok egyetérteni vele, de ha Széchenyi szellemi örökösei újabban ennyire ráálltak az állami gondviselésre és a polgárok minden bajtól való megóvására, akkor lehetőleg özönvíz esetén ne csak a „rászorulók” legtehetősebb tíz százalékának küldjenek meghívót bárkájukra, mert még a szociális konzultációban (Muhahaha) sem erről volt szól. De a legjobb persze az lenne, ha nem csinálnának semmit.
 
 
 
 
 

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr703251326

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szocik ajándéka Magyarországnak 2011.09.25. 12:57:54

Avagy miért két egymást kizáró fogalom az “MSZP” és a “jövő”, és miért ünnepelhet emiatt mindenki szerte e hazában....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomas Rattler 2011.09.25. 01:51:32

Ha valaki esetleg ezen bloggal analógiában gondolkozván nem értené hogy a magyar kormány mit is akar:
Teljesen mindegy hogy hiteled vagy betéted van a bankban, menekítsd a pénzed, számolj fel minden kapcsolatot a bankoddal, , ugyanis az (fizetésképtelen) európai államkötvényekre épülő bankrendszer összeomlása 18 000 éve nem látott, globális termonukleáris háborút meghaladó összeomlást fog eredményezni.
süti beállítások módosítása