Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2013.01.11. 14:54 Máté.Sz

Hoffmann Rózsa tévedhetetlen - a valóság gyakran pontatlan

Címkék: közoktatás Hoffmann Rózsa Szilágyi Erzsébet Gimnázium

Mindig tudtuk, hogy vastag arcbőr kell ahhoz, ha valaki politikus akar lenni. Hoffmann Rózsa ismét bizonyította ezt a tételt: most éppen 49 középiskolai pedagógus nyílt levelére reagált olyan mértékű kamuzással, amit tanítani kellene. A kérdés akkor a legszomorúbb, ha eszünkbe jut, hogy eközben végig a Magyar Államot képviselte.

A történet egyszerű: a fővárosi Szilágyi Erzsébet Gimnázium 49 pedagógusa (lájk!) nyílt levelet fogalmazott meg, mely mentes minden politikai elfogultságtól vagy anyagi követeléstől. Ebben a dokumentumban az iskolák hirtelen, meggondolatlan, felkészületlen államosítása és az indokolatlan tankerületi igazgatói rendszer bevezetése és ezzel párhuzamosan az iskolai igazgatók jogkörének szűkítése ellen tiltakoztak. A nyílt levélre az államtitkárság közleményben reagált, amelyben válaszolni kívántak a pedagógusok észrevételeire. Ahogy arra számíthatunk, a két fél nézőpontja között hatalmas szakadék tátong.

A közlemény bizonyítja, hogy Hoffmann Rózsa egy alternatív valóságban vagy egy párhuzamos dimenzióban él. A dokumentum négy fontos kommunikációs alapon nyugodott, melyek mind a másik fél lenézéséről tanúskodnak.

1) A valóság tagadása: a pedagógusok nyilatkozatukban leírták, hogy milyen problémákat látnak a gyakorlatban, megfogalmazták követeléseiket és aggályaikat, egyúttal pedig tiltakoztak „valós helyzetet elleplező, megszépítő vagy félremagyarázó, a közvélemény félrevezetését szolgáló kormányzati kommunikáció ellen.” A kialakult helyzetet veszélyesnek, károsnak nevezték, és óva intettek a „nemzeti örökség elherdálása ellen”. Hoffmann Rózsa nem jött zavarba a kemény szavaktól, sőt; válaszában minden kertelés nélkül elkezdte dicsérni önmagát:

"Az önkormányzati köznevelési intézmények állami fenntartásba vétele az évtized legnagyobb léptékű átalakítása. (…) A feszített tempó ellenére minden feladat a tervezett ütemben teljesült, a közvélemény és a szakemberek folyamatos tájékoztatása mellett."

2) A másik fél véleményének el nem ismerése: a pedagógusok aggályaira és észrevételeire az államtitkár frappáns módon úgy reagált, hogy nem reagált semmit. Miután leírták egy oktatási intézmény pedagógusai, hogy milyen változásokat érzékeltek a gyakorlatban, Hoffmann Rózsa módosította a látásmódjukat:

"A mindennapi gyakorlatban annyi változást érzékelnek az intézmények vezetői és pedagógusai, hogy az új rendszerben azokban a szakmai ügyekben, amelyekben eddig az önkormányzathoz fordultak, most a tankerület vezetőjét kell keresniük, a működtetéssel kapcsolatban pedig attól függően, hogy ezt a feladatot ki látja el, az önkormányzatot vagy a tankerületen."

3) Nem létező érvekre való reagálás: a pedagógusok nyilatkozata meg sem említi a finanszírozást, a pénzügyek kérdését, ám ha valaki először Hoffmann közleményét olvassa, úgy érzékeli, mintha az oktatók pénzt akarnának. Az államtitkár ugyanis több sort szentelt a kérdésnek, az MTI összefoglalója pedig rögtön ezzel indít: 

"Külön forrás áll rendelkezésre az iskolák állami fenntartásba vétele után minden tankerületben a gazdálkodási feladatokra, a zökkenőmentes működés feltételeinek biztosítására és a hirtelen felmerülő kiadások fedezetére."

4) A másik fél lekezelése: miután a pedagógusok „valódi tárgyalásokat” követelnek „az igazgatókkal, a pedagógusokkal, a diákokkal, az oktatási szakemberekkel, a szülői, tanári és érdekvédelmi szervezetekkel”, Hoffmann Rózsa megsimogatta a fejüket, és nagyvonalúan kijelentette:

"Az oktatásért felelős államtitkár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökével szívesen részt vesz a nyílt levelet megfogalmazó tantestület és a hozzájuk csatlakozó érdeklődők fórumán, és válaszol kérdéseikre."

Hiszünk a demokrácia erejében. Ügyünk közös ügy - zárják a pedagógusok levelüket, hiszen mást nem tehetnek. Ezek az emberek, férfiak és nők, Magyarország tanárai, a jövő generációinak tanítói egy ilyen hozzáállásnál többet érdemelnek – sokkal többet. Az ő lenézésükkel a jövőt, a diákokat nézik le, az egész társadalmat, emellett nem mehetünk el szó nélkül. 

(A cikk végén le kell szögeznem, hogy érzelmileg is érintett vagyok az ügyben, hiszen mindössze 4 éve érettségiztem az említett oktatási intézményben, az említett oktatókat ismerem és tisztelem. Ez a kapcsolat azonban nem akadályozna meg abban, hogy ne adjak nekik igazat, ha így érezném. )

 

 

128 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr595011278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi lesz ebből? Államosítás KDNP-módra Fidesz segítséggel 2013.01.12. 13:48:31

Hat nap van az iskolák állami fenntartásba adására, azaz a megállapodások megkötésére - vajon sikerül a csoda? Indulhat a visszaszámolás ... Végre megjelent az a törvény, ami alapján hivatalosan is megtudjuk, miért van szükség az iskolák államosításár...

Trackback: Amikor a sas legyeket kapkod 2013.01.12. 13:47:57

A kormány tényleg nem pihen – dolgozik éjjel, dolgozik nappal és dolgozott akkor is, amikor már mindenki más azon gondolkodott, mit fog enni és mennyire fog berúgni Szilveszter napján. A kormány a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket (lá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2013.01.11. 19:09:09

@DezInf: Tehát, akkor a visszatereve a szót az eredeti problémához.
Az iskolák "államosítása" a FIDESZ részéről nem új keletű dolog.
"nem veszik át a veszteséget termelő önkormányzati gimnáziumokat."
Bocs, ezzel nem tudok mit kezdeni.

István Farkas49 2013.01.11. 19:12:32

@ursus artos: Azért vedd figyelembe mindigis voltak jó iskolák meg rosszak.Az álltalánostól kezdve legtöbb szülő ha tud válogat,namármost ne akarjunk egy katyvaszt csinálni az oktatásból mert ma sajna ezmegy .Ha sikerül a viktornak akkor lesszbajba az ország hiddel:(

DezInf 2013.01.11. 19:12:48

Gyurcsány elmondta az öszödi beszédet. Meghallgattam. Sosem csíptem,túljátszotta szerepléseit,kimódolt,nem egy szimpatikus személy. A beszéde után kicsit tiszteltem, mert ő volt az első, és eddig egyetlen politikus aki elmondta mit csinálnak a politikusok - igaz egy zártkörű vezetői coachingon - ,megmondta azt is miért nem lehet így tovább kormányozni.Durva,célszerű és igaz.
Erre a fidesz felszántotta a fővárost a beszéd egyetlen mondatáért. A többiről mélyen kussolt,lehet magukra ismertek.
Most Gyurcsány öszödi beszéde a kormányprogram része.
Szóról szóra megvalósítják. Igaz Gyurcsány sokmindent azért mondott,hogy feltüzelje a kicsit elfásult politikustársait.
Egyik kutya , másik eb.
Hazugság,politikus a neved:)

ursus artos 2013.01.11. 19:16:53

@István Farkas49: Pontosan az a baj, hogy voltak és vannak jó illetve rossz iskolák.
És senki sem akar katyvaszt csinálni az oktatásból. Orbán Viktor sem.
Mindazonáltal ne abból a téves feltételezésből induljunk ki, hogy Orbán hatalomra kerüléséig jó volt a magyar oktatás, és ezt most teszik tönkre.

dr kíváncsivagyok 2013.01.11. 19:20:21

Szegény Martonyit kórházban ápolták , "HANTA" vírus fertőzéssel...
vajon ki(k)től kaphatta el ??????

dr kíváncsivagyok 2013.01.11. 19:22:03

@ursus artos:
"Mindazonáltal ne abból a téves feltételezésből induljunk ki, hogy Orbán hatalomra kerüléséig jó volt a magyar oktatás, és ezt most teszik tönkre. "
Akkor mi a f..omért tüntetnek ezek a tudatlan pedagógusok ?!
Nem akarnak jobb oktatást , mi ?

István Farkas49 2013.01.11. 19:22:41

@ursus artos: nem emeltemki ,hogy eddig mindenjóvolt de arra tendál hogy most lessz pár év alatt katyvasz sajna.Kettővel feljebb irtam egy hozzászólást azis azt mutatja olvasd el légyszives.

dr kíváncsivagyok 2013.01.11. 19:24:46

@ursus artos:
" Pokorni már a 2006-os kampányban is arról beszélt, hogy ha nyernek, a pedagógusok fizetését az állam fogja állni..."

...és a jó Fideszes tanárember "nyugodtan" dolgozhat ,...aki nem áll be a sorba, az mehet a p..ba...

ursus artos 2013.01.11. 19:25:45

@dr kíváncsivagyok: Az egy városi legenda, hogy 2010-ig jó volt a magyar oktatás.
A magyar oktatás fos.
Amit Orbánék csinálnak - ha néhány dologban nem is értek velük egyet, például a kisiskoláskori buktatás visszaállításában - az legalább a megoldás felé mutat.

fizetekmegegysort 2013.01.11. 19:27:03

@873ujr3rk: hát, emlékeim szerint a csúnyamultinál, ahol dógoztam sok évig, nem lehetett projektet indítani addig, míg MINDEN folyamat, szabályzat, utasítás nincs kész, nincs kipróbálva, betanítva....stb. Ha megtettem volna, nemcsak, hogy nem minősíti a főnökség sikertörténetnek, de még ki is vágtak volna a fenébe.
Mindezek fényében vicces, hogy Fityiszéknek nyolc plusz kettő év felkészülés után sikerül úgy államosítani a sulikat, hogy - csak mellesleg - lecseszik a tanárokat, hogy ne kommunikáljanak míg nincs kommunikációs szabályzat. És mégis, fiúcskák + Rózsika néni, kinek a dolga lett volna a szabályzatot indulásra megírni/jóváhagyatni/szétküldeni/ha szükséges betanítani vagy megvitatni az alkalmazottakkal?
Elképesztő dilettáns, fejetlen, arrogáns banda....selejt munkát végeznek a gyerekeink bőrére, és van arcuk sikertörténetezni?!

ursus artos 2013.01.11. 19:27:32

@dr kíváncsivagyok: "és a jó Fideszes tanárember "nyugodtan" dolgozhat ,...aki nem áll be a sorba, az mehet a p..ba... "
Feltételezésekkel nem tudok mit kezdeni.

ursus artos 2013.01.11. 19:30:05

@István Farkas49: "nem emeltemki ,hogy eddig mindenjóvolt de arra tendál hogy most lessz pár év alatt katyvasz sajna.Kettővel feljebb irtam egy hozzászólást azis azt mutatja olvasd el légyszives. "

Elolvastam figyelmesen azt is és változatlanul az a véleményem, hoyg "katyvasz" volt korábban is.

ursus artos 2013.01.11. 19:32:50

@dr kíváncsivagyok: "Nem akarnak jobb oktatást , mi ? "
Azt akarnak. De ettől az még tény, hogy ma, 2013. január 11-én a 9. évfolyamos diákok gyakorlatilag funkcionális analfabéták.

873ujr3rk 2013.01.11. 19:33:54

@ursus artos: "Amit Orbánék csinálnak - ha néhány dologban nem is értek velük egyet, például a kisiskoláskori buktatás visszaállításában - az legalább a megoldás felé mutat.
"

"Na mindegy én akkor is mosolygok rátok
Ha ti már a gonosszal együtt háltok
Bízom bennetek ti sok kedves emberek
Üdvözlésre váró ugyan már higgyetek"

István Farkas49 2013.01.11. 19:34:38

@ursus artos: :)
sommásan látom egyetértünk:) de az kimaradt részemről hogy az a szakközép régebben technikum,jómagamis odajártam nem melegedő volt ahogy OV fogalmazott a diákokra és a műszaki továbbtanulásnál szinte garantált volt a sikeres felvételi.Én ehhez viszonyitom a katyvaszt ami mostanában megy nálukis szép lassan erodálódni látszik:((

fizetekmegegysort 2013.01.11. 19:35:15

@ursus artos: szerintem meg egyáltalán nem baj, hogy vannak jó ès rossz sulik. Ugyanis vannak jobb és rosszabb képességű gyerekek is.
Most viszont egy közepesen szar lexikális színvonalat lőttek be ideálisnak, ami a gyengébb képességűeknek érthetetlen, megugorhatatlan, használhatatlan lesz, a jobbaknak meg száraz, uncsi, kreativitást és gondolkodást megölő. Ráadásul elavult (lásd informatika és nyelvoktatás késői kezdése), elfogult (hittan/erkölcstan), nem motiváló. Egy olyan nemzetközi példa nincs, ahol ez vezetett sikerre.

DezInf 2013.01.11. 19:39:40

@ursus artos:

A fidesz ellenzékben az önkormányzatok mellett állt ki-fidesz önkormányzatok,ismerjük.
Az önkormányzatok által működtetett intézményekhez követelte folyamatosan a forrásokat. Tiltakoztak a privatizáció ellen.
Naná, az önkormányzatokhoz rendelt intézményekhez járó forrásokat így ők felügyelték, osztogatták fosz....

A megnyert választások után a kdnp kapta a piszkos munkát.
Matolcsy csodáinak kezdete,cél a 3% !
Megtakarítás,forráskivonás csak akkor lehetséges,ha a normatív támogatás....források stb. kezelését nem az önkormányzat végzi-túl sokat költenének a "régi módon",elfolyna a mindig elégtelen menyíségű pénz.

Állami kézbe vesszük,összevonjuk,leépítünk,átszervezünk,karcsúsítunk.
A költségvetést így könnyebb kézben tartani,mintha egyenként kellene civakodni a jórészt fideszes önkormányzatokkal.(politikailag is kellemetlen lenne)

Jé,van egy másik párt neve is itt,valami szövetséges, sírnak kellene nekik valami pozíció. Legyen övék az oktatás,sok mindenhez nem értenek,de mindenből nagy sikert tudnak kommunikálni.
Ez így legyen a kdnp sara :) Hoffman,Balog..
Oldják meg,építsenek le,égjenek ők.

A fidesz mossa kezeit,Pokorni meg ....legyen az ő gondja.

Erre gondoltál ?

tükörfúró 2013.01.11. 19:40:09

@ursus artos: A még közoktatás legjobb részének maradékát is lerontják oda, ahol már reménytelen, ami már nem is oktatás, inkább csak valami szabadfoglalkozású nappalimelegedő..ebből kell kiindulni.

Pontosabban lerontja orbán, mert az látszik, hogy hofmann és a többi bazári majom, mind egy-egy megfizetett-kényszeritett báb. Sem döntési jogkörük, sem tárgyalási lehetőségük, sem beleszólásuk semmibe az égvilágon.

Ez a nagyon rosz helyzet, egy alapvetően nem tul okos, sértett, csak a politikában, annak is legmocskosabb korrupt, megosztó, sárdobáló, csaló, korrumpáló, stb válfajában jártas despotikus gondolkodásu ember kezébe kerül az ország.

Aki minden közvetlenül, hatalmi szóval, személyesen, a saját kizárólagos elképzelései alapján akar irányitani.

És minden megy lefelé és megy tökre.
Napról napra, szemmel láthatóan, nem finoman, apránként, csak statisztikázással érzékelhető vitatható módon, nem, szemünk előtt mennek szét életek, családok, egzisztenciák, komplett társadalmi intézmények, senki és semmi nem számit, csak egy buta és mérlegelni képtelen akarat gyerekes ragaszkodása saját elrugaszkodott elképzelései azonnali legalább látszólagos megvalósitásához.

Mégis hagyjuk, mégis tűrjük, ki érti miért, én nem.

Talán megszoktuk, és nem hisszük el, valami kádárreflex máködik, nem szabad lázadni, nem szabad az igazságot kimondani, nem szabad tul hangosan elégedetlenkedni, ellenszegülni, mert jönnek ruszki a tankok, a fekete autók, vár az andrássy 60 és a bitófa?? Passz.

wicha 2013.01.11. 19:41:54

@tükörfúró: "Lázadni kell." És enni is...

873ujr3rk 2013.01.11. 19:43:25

@tükörfúró: "Passz."

talán mert nincs alternatíva ? ha kidobjuk ezt a kalap szart, egy pontosan ekkora és ilyen szart kapunk cserébe...

DSityu 2013.01.11. 19:50:56

@fizetekmegegysort: ..MINDEN folyamat, szabályzat, utasítás nincs kész, nincs kipróbálva, betanítva..." Itt a lényeg. Kitaláltak valamit, ami még akár működhetne is, ha lennének kidolgozott, részletes szabályok, és persze olyan emberek, akik ezeket a szabályokat ismerik is. A tankerületi vezetők felkészítése nagyjából annyi volt, hogy: te leszel a főnök Béla, ügyes légy! Jelenleg még mindig az van, hogy a felmerült kérdésekre senki nem tud, vagy nem mer válaszolni. Dönteni meg aztán végképp nem.

hackbard.celine 2013.01.11. 19:50:59

@ursus artos: "A magyar oktatás fos."
Na persze. Kitermelte a hozzád hasonló fidiótákat is.
Szíves figyelmedbe ajánlom a legutóbbi globális TIMSS felmérés eredményét az Oktatási Hivatal honlapjáról a nyolcadikosokra vonatkozóan:
www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/nemzetkozi_meresek/timss/TIMSS_2011_Osszefoglalo_jelentes_8evf_eredmenyeirol.pdf
167-ik oldal.
A magyar matematika és természettudományos oktatás a világ élmezőnyében van.
Most még. Ezt akarják épp szétkúrni a narancskomcsik valamiféle retrográd melldöngető nemzetiesch-katolikus világnézet erőltetésével.
Generációkat tesznek tönkre, főleg a Hoffmann-fél nyelvoktatási baromsággal (fehér könyv).

wicha 2013.01.11. 19:52:52

@ursus artos:

>>"Nem akarnak jobb oktatást , mi ? "
Azt akarnak. De ettől az még tény, hogy ma, 2013. január 11-én a 9. évfolyamos diákok gyakorlatilag funkcionális analfabéták.<<

Ez így van, de erre nem az a megoldás, hogy átvesz az állam ezt-azt, hanem hogy egy olyan oktatási programot dolgoznak ki, amivel a gyerekekben felkeltik az igényt pl. az olvasásra, illetve a kíváncsiságot az ismeretlen megismerésére. Eddig a Nagy Terv egyetlen részletében fedeztem fel ezt a szándékot. Elég a német nyelv erőltetésére gondolni, de ez is csak egy a sok közül (hittan, félnáci írók, ideológiai agymosás, stb.)

Például kezdhetnének Benedek Elek meséket olvasni (hogynemondjam HarryPottert), több igazság van benne, mint az összes többi faszságban együttvéve. Akkor talán nem lennének funkcionális analfabéták.

wicha 2013.01.11. 19:55:24

@ursus artos:

>>"Nem akarnak jobb oktatást , mi ? "
Azt akarnak. De ettől az még tény, hogy ma, 2013. január 11-én a 9. évfolyamos diákok gyakorlatilag funkcionális analfabéták.<<

Ez így van, de erre nem az a megoldás, hogy átvesz az állam ezt-azt, hanem hogy egy olyan oktatási programot dolgoznak ki, amivel a gyerekekben felkeltik az igényt pl. az olvasásra, illetve a kíváncsiságot az ismeretlen megismerésére. Eddig a Nagy Terv egyetlen részletében fedeztem fel ezt a szándékot. Elég a német nyelv erőltetésére gondolni, de ez is csak egy a sok közül (hittan, félnáci írók, ideológiai agymosás, stb.)

Például kezdhetnének Benedek Elek meséket olvasni (hogynemondjam HarryPottert), több igazság van benne, mint az összes többi faszságban együttvéve. Akkor talán nem lennének funkcionális analfabéták.

fizetekmegegysort 2013.01.11. 19:56:00

@DSityu: csak tudod az dühít, hogy ha ezt kb minden hozzám hasonló - multibérenc eccerű folyamat adminisztrátor - tudja, akkor a naccságos nagyokosok és temétdek sleppjük miért nem?

lilalalilalázik 2013.01.11. 19:56:40

Hoffman Rózsának meg a Matolcsy Gyurinak műsoridőt kéne kapniuk valamelyik népszerű jós műsorban, együtt osztogathatnák a pénz és szerencse energiát.

@Link Elek: Rákosiék rosszabbak voltak ezeknél, sokkal. Azért nem kell túlozni, de már magában az borzasztó, hogy Rákosi a viszonyítási alap...

DezInf 2013.01.11. 19:57:19

Matolcsy elmebaja az igazi probléma. Mindent a költségvetési hiánycél 3%-os tartásának rendelnek alá. Nem terveznek,csak ötletelnek.
Hatástanulmányok nélkül. A felsőoktatásból ki kell vonni 27 milliárdot-ezt találták ki.
Balogh-Hoffmann páros oszt -szoroz kijön 14800 támogatott hely.Hej!
A diákok tüntetnek,B-H keményen kiáll a számok mellett,hajthatatlanok. Orbán egy romkocsmában hülyét csinál belőlük- nincs keretszám!
Aztán még pár fordulat, mindenféle háttérszámítás nélkül.
Hoffman most megígérte a pedagógus béremelést szeptemberre. Akkor ha.....feltéve.....megha Matolcsy itt lesz,vagy ha nem...vagy lesz pénz,vagy nem.
Ők tárgyalnak ezek szerint felhatalmazás nélkül. Mert pénzt ígérhetnek,de ki látja előre Matolcsi akkori mentális állapotát?
Erre alapozva lehet költségvetést tervezni ?
Ezek után ki hiszi el a számaikat amiket mondanak?

Hoffman meddig tűri még a pofonokat,amit a fidesztől kap ? Mert helyettük kapja,miattuk csinál hülyét önmagából.

wicha 2013.01.11. 19:57:51

Eddig a Nagy Terv egyetlen részletében SEM fedeztem fel ezt a szándékot.

bocsánat ez kimaradt. :)

fizetekmegegysort 2013.01.11. 19:59:04

@wicha: plusz mindezekhez jól fizetett, motivált tanárok (mondhatni példaképek/egyéniségek akik képesek motiválni), és kész a csoda... De neeeeem, nálunk inkább elővesszük lassan a nádpálcát is ...:(

DezInf 2013.01.11. 19:59:25

A hivatalos hozzászólók elmenekültek a kérdések elől.....ilyenek ezek a medvék:)
Pedig....:)

tükörfúró 2013.01.11. 19:59:57

@wicha: Hogyne, megszünik a közoktatás komplett és minden tanár éhenhal...
muhaha

A rémült ember egyre esetlenebbül kapaszkodik abba a minimális, -egyre kevesebb- egzisztenciájába ami még maradt, érdekes hogy pl hiába kellene a pedagógusnak legjobban ismerni ezeket a pszichológiai fogásokat, érdekes, mégis a legesetlenebb, leginkább érdekérvényesitésre képtelen társadalmi csoport mindközt.

Pedig ők aztán vastagon értelmiségiek mind, nem váltókezelő jegyellenőr meg füttyösbakter a felük mint a vasutasoknál, izompacsirta tömlőkezelő meg gumibotlengető mint a belügyeseknek, a vezér ugylátszik mégis elbánik, velük is.

DSityu 2013.01.11. 20:04:07

@fizetekmegegysort: Bizonyára tudják ők is, csakhogy "a részletkérdések majd megoldódnak maguktól". Igaz, ezen részletkérdésektől jelenleg az összes érintett adminisztrátor, operátor, gazdasági ügyintéző és jó pár programozó haja csomókban hullik.

hackbard.celine 2013.01.11. 20:07:14

@wicha: jó lenne majd egy forrás is erre a funkcionális analfabéta kérdésre, mert szinte biztosan nem igaz.
A nyolcadikosokra vonatkozó TIMSS felmérést fentebb linkeltem, a negyedikesek körében ez kibővült a szövegértés mérésével is, a PIRLS felmérésből 2011-ben ez jött ki:
"A magyar tanulók PIRLS- és TIMSS-vizsgálatban elért eredményei összességében jónak minősíthetők, annak ellenére, hogy a szövegértés-mérésben 12 ponttal gyengébb szerepeltek, mint 2006-ban, hiszen az 539 pontos eredménynél jobbat csak tizenkét ország – Hongkong, Oroszország, Finnország, Szingapúr, Észak-Írország, az Egyesült Államok, Dánia, Horvátország, Tajvan, Írország, Anglia és Kanada – tanulói értek el. Képességeik olyan országok diákjaival tekinthetők egyenértékűnek, mint Hollandia, Csehország, Svédország, Olaszország, Németország, Izrael, Portugália, Szlovákia és Bulgária, és szignifikánsan jobbak, mint például a környező országok közül Ausztria, Lengyelország és Románia vagy kicsit tágabban nézve Franciaország, Norvégia vagy Spanyolország tanulói."
Nagyon komoly tévedésben vannak a blogkommenthuszár megmondóemberek.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.01.11. 20:14:24

@MACISAJT: Ha az önkormányzati tulajdon tkp állami, akkor nem is lehetett Tocsik ügy, ugye?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.01.11. 20:18:55

@ursus artos: Semmit sem züllesztünk le, ugye kedves maci?
"... január 8-án bejelentették, hogy az államosítás következtében az új szervezeti főnök (gondolom a KLIKK?) megtiltotta a szakkörök tartását. Az eddig virágzó szakköri élet helyett ezentúl csak az énekkar meg a gyógytorna lesz."
hintalolegelteto.blog.hu/2013/01/10/a_mi_iskolankban

hackbard.celine 2013.01.11. 20:29:01

@MolnarErik: a nagy egyenlősdi jegyében mindent ugyanarra a szintre húznak le, pl. a pedagógusok BKV bérletet sem kaphatnak. Mert máshol sem jár.
Nem a képességek és tudás hanem az évfolyam szerint megy majd a nyelvoktatás.
Ettől lesz majd gecc jó, sok motivált tanár és képességeknek megfelelő haladás.
Zseniális, nem? Huszonegynéhány éve erre mondtunk NEMet, ezek a komcsik meg visszahozzák.

István Farkas49 2013.01.11. 20:51:19

@DezInf:

"Hoffman meddig tűri még a pofonokat,amit a fidesztől kap ? Mert helyettük kapja,miattuk csinál hülyét önmagából."

Erről az a véleményem hülyét abból lehet csinálni aki magais az vagy azzáhagyja tenni magát ! Ha van erkölcsitartása fellehet állni. Nem? Vagy a hatalom mindenenk felett?

hackbard.celine 2013.01.11. 21:01:31

@István Farkas49: Hofmann és a pofonok? Ez egy vicc? Aki azért lépett be az MSZMP-be, hogy igazgatói állást kapjon amikor az átkos már romokban hevert, az mégis milyen gerinccel bír? Törtető karrierista, vén korára ráadásul még kellően meg is hibbant.
Fogalma sincs a nagyvilágról és a versenyképességről, ócska poroszos rendhívő retrográd.
Meg kell hallgatni az inforádió arénában, miket hazudozott össze, hajmeresztő.

István Farkas49 2013.01.11. 21:09:24

@hackbard.celine: "milyen gerincelbir Hoffman?"

Holnap hatalomra kerülne az MSZMP belépne ha felkinálnák neki a jóhelyet. Sok ilyen van kishazánkba,ma katolikus mert az kell az előregyalogláshoz.Képzeld ők állitják magukról ,hogy ők a jópéldák.:((Szegény fiatalok akinek az ilyen a példakép..............

ursus artos 2013.01.11. 21:26:56

@hackbard.celine: "A magyar matematika és természettudományos oktatás a világ élmezőnyében van."
Aha.
1) Melyik oldalon van?
2) Ez egy városi legenda.

ursus artos 2013.01.11. 21:28:17

@MolnarErik: "Az eddig virágzó szakköri élet "
:))))))

ursus artos 2013.01.11. 21:31:49

@István Farkas49: "Én ehhez viszonyitom a katyvaszt ami mostanában megy nálukis szép lassan erodálódni látszik:(("
Tudod, éppen most állítják vissza azt a rendszert, hogy a szakközépiskola 12. évfolyama után, a szakmai komplex érettségi után valamiféle végzettséget is kap a diák.
És +1 év után, pedig technikusi végzettséget, bizonyos szakmákban.

ursus artos 2013.01.11. 21:34:17

@fizetekmegegysort: " Ugyanis vannak jobb és rosszabb képességű gyerekek is. "
Igen, de ezeknek a különbségeknek az iskolán belöl kell megjelennie!

ágica1 2013.01.11. 21:34:40

@ursus artos: szerinted akkor térjen vissza az az idő, amikor a központi vezetés irányította a tanárokat az általa meghatározott iskolákba?
Soha nem lesznek egyenlőek az esélyek, de ez elsősorban az iskolavezetők -és persze az iskolák hátterei- szervező- és csapatépítő munkájának köszönhatő.
Nem véletlen, hogy pl a Magyar Posta szponzorálta Puskás Tivadar Szakközépiskola az ország egyik legjobbja, vagy a Fazekas, a Pannonhalmi, a Szentendrei bencés az Eötvös vagy az Illyés gimnázium olyan, amilyen. Iszonyatos nagy munka, jó vezetők és kapcsolatok sokéves haszna ez.
Profitálni kell belőle, példának venni -és nem szétszedni vagy elosztogatni az évek munkájával megszerzett javaikat.
Hoffmannék meg nem tudják, vagy ha tudják, rosszul kommunikálják le a dolgokat. (az előbbi valószínübb)
Semjénpárttaktika, még a normális Pokorny sem tud mit tenni ellene, mert anno belementek egy fidesz-kdnp megállapodába.
Mi meg szívunk: nesze nekünk66%

ursus artos 2013.01.11. 21:36:28

@DezInf: "Erre gondoltál ? "
Mi van?

ursus artos 2013.01.11. 21:38:17

@tükörfúró: "A még közoktatás legjobb részének maradékát is lerontják oda, ahol már reménytelen, ami már nem is oktatás, inkább csak valami szabadfoglalkozású nappalimelegedő..ebből kell kiindulni."
Szerintem nem; éppen ezért nem is olvastam tovább a kommentedet.

ursus artos 2013.01.11. 21:42:27

@wicha: "olyan oktatási programot dolgoznak ki, amivel a gyerekekben felkeltik az igényt pl. az olvasásra, illetve a kíváncsiságot az ismeretlen megismerésére. Eddig a Nagy Terv egyetlen részletében fedeztem fel ezt a szándékot. Elég a német nyelv erőltetésére gondolni, de ez is csak egy a sok közül (hittan, félnáci írók, ideológiai agymosás, stb.) "
Bocsánat, de ebből egy szót sem értek!

hackbard.celine 2013.01.11. 21:43:57

@ursus artos: látom a szövegértéssel valóban hadilábon állsz.
Leírtam: 167-ik oldal. Ott van a link alatt.
Betűzöm, hátha úgy menni fog:
e g y s z á z h a t v a n h e t e d i k
És ez egy 2011-es globális felmérés, ha van újabb, pontosabb adatod, szívesen látom.
Ez a szöveges végkövetkeztetés (ha már a számok nem mennek) :
"A TIMSS-felmérés korábbi ciklusaiban a 8. évfolyamos magyar diákok eredményei a legjobbak közé
tartoztak. Különösképpen igaz volt ez a természettudományra, amelyben a domináns távol-keleti országok után a magyar diákok tudása az egyik legjobb volt az európai országok között. A TIMSS 2011- ben ezt a pozíciót Oroszország és Finnország tölti be, mivelhogy tanulóink eredménye matematikából 12, természettudományból 17 ponttal gyengült."
A kormányváltás után a pályaelhagyó pedagógusokkal gyorsan elkezdett esni a színvonal, ezt a tendenciát viszik tovább Rózsa néni és a KDNP marhaságai.

ursus artos 2013.01.11. 21:45:06

@ágica1: "(Egyáltalán nem állítom azt, hogy akkor az a megoldás, hogy minden gimnáziumot "züllesszünk le"!)"

hackbard.celine 2013.01.11. 21:47:33

@ursus artos: minek kommentelsz olyan témához, amiről fogalmad sincs és a mögöttes folyamatokról még csak aktuális napi történések szintjén sem rendelkezel ismeretekkel?
Ez valami kényszer? Védeni kell a Pártot, akármekkora baromságot csinálnak és akárhogy is teszik tönkre a gyerekek jövőjét?

ursus artos 2013.01.11. 21:54:38

@hackbard.celine: tudod a TIMSS mérések mérnek valamit, mégpedig a tantervi követelmények szerinti természettudományi tudást.
A PISA (neked pidza) érések, viszont a hétköznapi életben szükséges kompetenciákat vizsgálja. Na. Ebben állunk szarul.
Egészenm pontosan: a magyar diákok az adott tantárgyi környezetben remekül tudják, amit megtanultak. De egy másik helyzetben, vagy akár "egy másik tanárnál" egy másik tantárgyban! hovatovább a hétköznapi életben már kevésbé...
Ez itt a probléma!
Egyébként az általad idézett szövegben ott van, hogy a TIMSS KORÁBBI ciklusaiban. Korábbi! Aztán ott van az is, hogy "gyengült".
Szóval?

Mérges 1234 2013.01.11. 21:58:48

Múltkor volt egy indexes videó, abban Rózsika szerencsétlenül pingvinezett, majd be szart a HAHÁ-sok kérdéseinek súlya alatt.

Aztán a rádióban hallottam tőle egy választ, arra vonatkozólag, hogy miért nem ment a tiltakozó hallgatók egyeztetésre. A válasz valami ilyesmi volt:
- Mivel nem kaptam pontos heyszín és időpont megjelőlést, így nehezen tudtam volna elmennni, de egyébként is Szerdán az adott időpontban vidéki programom volt.

Lehet a Fidesz jót akar, de ha Hoffmanokkal, Matolcsykkal veszik körbe magukat, akkor nem lehet csodálkozni,hogy az eredmények nem jönnek.

Ahogy én látom, az MSZP soha nem is akart jót, csak úgy elvoltak, mint a befőttek és kzben loptak.

A fidesz talűn jót akar, de olyan hülyékre bízák a munkát, hogy a jóakarat és az erős tenni akarás által több, sokkal tbb kárt csinálnak.

Soha az életben nem kívánhatjuk vissza az MSZP-t, de a Fidesz faszságait meg kell álítani.

Uff.

J.László 2013.01.11. 21:59:03

@wicha:
"Ez így van, de erre nem az a megoldás, hogy átvesz az állam ezt-azt, hanem hogy egy olyan oktatási programot dolgoznak ki, amivel a gyerekekben felkeltik az igényt pl. az olvasásra, illetve a kíváncsiságot az ismeretlen megismerésére. Eddig a Nagy Terv egyetlen részletében fedeztem fel ezt a szándékot. Elég a német nyelv erőltetésére gondolni, de ez is csak egy a sok közül (hittan, félnáci írók, ideológiai agymosás, stb.)"

Gratulálok @wicha.

Mikor következik el a pillanat, amikor a fasszopó liberális köcsögök képesek egy mondatot leírni nácizás nélkül?

Az egy paradigmaváltással érne fel.

873ujr3rk 2013.01.11. 22:01:04

@ursus artos: van neked jelenleg tanuló gyermeked-e ?

ursus artos 2013.01.11. 22:08:01

@hackbard.celine: "minek kommentelsz olyan témához, amiről fogalmad sincs és a mögöttes folyamatokról még csak aktuális napi történések szintjén sem rendelkezel ismeretekkel?"

Van fogalmam.

hackbard.celine 2013.01.11. 22:25:48

@ursus artos: ez a "gyengülés" bőven a statisztikai hibahatáron belül van, így is a globális 11-ik hely matekból és természettudományokból.
Fociban hol állunk?
Hivatkozol a PISA-ra. Nyilván kigugliztad a betűszót, fogalmad sincs se a módszertanról, se az eredmények értelméről.
De azért csak hajrá.
A PISA jelenlegi ciklusának kiértékelése épp most zajlik, az eredmények 2013. decemberére várhatók.
A 2009-es felmérésben az OECD átlag a teljes szövegértésben 493 pont volt. Magyarország 494. Egyáltalán nem elmaradott. Eleve az átlag felett van, a szomszédos országok lemaradva.
OECD hivatalos link:
www.oecd.org/pisa/pisaproducts/46619703.pdf
8-ik oldal, betűzöm:
n y o l c a d i k

hackbard.celine 2013.01.11. 22:30:08

@ursus artos: az eddigiekből az derült ki, hogy csak blöffölsz. Tényadatok nélkül dobálsz be ócska agitprop paneleket a Párt kommunikációból.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.01.11. 22:31:38

@DezInf:
@873ujr3rk:

Vannak kommentelők, akik képtelenek elvonatkoztatni pártpreferenciájuktól, ideológiai beállítottságuktól, és a kormányt ért kritikákra általában heves ellenállással válaszolnak. Akkor is, ha ezek a kritikák jogosak és akkor is, ha nyilvánvalóan kilóg az a bizonyos lóláb is.

Nos, ők vagy troll üzemmódban vannak (direkt húzzák a láthatóan értelmes blogtársaikat), vagy megrendelésre működnek, vagy pedig valóban butuskák, nem látják reálisan maguk körül a valóságos világot (de azt azért érzékelik, hogy vannak mások, akiknek több ész jutott, ami felettébb zavarja őket).

Szerencsétlenségetekre sikerült ilyen kommentelőkbe botlanotok (ha a regnáló hatalom ekézése folyik, ez nem is olyan nehéz).

ON:

Hoffmann Rózsa?

Egy valamirevaló országban szerintem nem lehetne oktatásügyi államtitkár.
De Magyarország nem ilyen ország, itt ugyanis Mikszáth és Móricz világa óta semmi sem változott: kisstílű, dzsentrista szervilizmus és egyben kivagyiság, már-már megállíthatatlan butaság és gőg jellemzi, amit a fidesz működése -sajnos- csak konzervál és erősít.
Az államtitkár-asszony ténykedése láthatóan nem zavarja kormányát (a NER rendszerében mit számít koszos 49 protestáló?), szabad kezet kap - vajon miért?
HR valós szakértelmét nem ismerem, így nem is kérdőjelezem meg (pedig ad rá okot), viselkedése, hozzállása viszont arcpirító, ilyen személyiséggel semmi keresnivalója nincs az oktatásügyben/politikában. Ő láthatóan nem így gondolja, és szorgalmasan alakít, átformál, intéz.

Azt felejti csak el, hogy amikor a fidesz már sehol sem lesz, a világ akkor is emlékezni fog rá - és egy rezignáltan lesajnáló pillantással legyint majd neve hallatán.

hackbard.celine 2013.01.11. 22:43:08

@De hol van Columbo felesége?: Kádár hálás népe nem felejt. Nemzetiesch újracsomagolásban az államszocializmus a régi reflexeket hozza elő.
Csillogó nemzeti sztaniolban a szar is lehet sza(loncuko)r.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.01.11. 22:48:28

@ursus artos:

"2) Ez egy városi legenda. "

Sorra hozzuk el a kiváló helyezéseket a nemzetközi természettudományos versenyekről, és bár az iskolások több felmérésben is elmaradtak a korábbi évekétől, a magyar közoktatás színvonala még mindig az irigyelt kategóriába tartozik, több tucat fejlett országot megelőzve.
Tájékozódj, a google segít.

Nem mondom, hogy minden kiváló, de vannak jó alapok. A fidesz ámokfutása (az élen a kdnp-s, korábban munkáspárti Hoffmann Rózsával azonban vélhetően alaposan odaver ennek.

Amatőr és fogalmatlan, amit művelnek (a családban több tanár van, tudnék mesélni, mi folyik a háttérben, kész agyrém).

Téged láthatóan alapvetően kielégít a csúsztatásoktól és féligazságoktól, sőt konkért hazugságoktól hemzsegő propaganda. Lelked rajta, te tudod.

ccvv 2013.01.11. 22:57:07

@ursus artos: Hát nem tudom...itt volt a kérdés. Amire azt válaszolta, hogy majd, máshol, máskor esetleg válaszol rá. Szívesen...

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.01.11. 23:00:41

@hackbard.celine:

Nos, sajnos igen...

Vajon mit gondol minderről az a mintegy 0,8-1,5 millió fidesz szavazó?
Vajon érzékeli-e, hogy tulajdonképpen egy posztkommunista pártot támogat szavazatával (miközben bőszen komcsizik és libsibolsizik?)

Vajon megvágja-e magát a reggeli borotválkozásnál, mikor a szikra végre fényt gyújt buksijában?

Egyáltalán: minek kell ahhoz történnie, hogy végre megértse, a fidesz-mszp páros semmi több, csak zsákutca ennek az országnak?

Mikor fogja fel, hogy csúúúúúúnyán becsapták, és ő nem valami hős, nem nemzetmentő fülkeforradalmár, hanem egy jobboldalinak gondolt balek, aki saját utódai sírját ássa harcában?

Hány Hoffmann Rózsa-féle ámokfutás kell ehhez?

hackbard.celine 2013.01.11. 23:12:02

@De hol van Columbo felesége?: én bizakodó vagyok.
Maga a poszt toló írta, hogy 4 éve érettségizett. Nem kérdés, hogy 2010-ben a fideszre szavazott, ezért én nem is kárhoztatom, az a masszív agitprop amit toltak (Kubatov-módszer) nem is vezethetett másra.
Egyetlen remény, hogy amikor a NER (a narancskommunizmus) begyűrűzik a hétköznapi életükbe, az talán felnyitja a szemeket.
Nem ezt ígérték (volt egyáltalán választási program?).
Szóval a fiatalok és aktívak kezében a jövő.
Szalai Máté meg majd eldönti, hogy a Publius blog elindul a józan ész és felismerés útján vagy meghajlik a kognitív disszonancia kényelmes nihil előtt.
Egy biankóra adott teljes felhatalmazást azért nehéz tudatilag anullálni. Concorde-effektus.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.01.11. 23:24:44

@hackbard.celine:

Nem volt választási program, 8 év kevés volt ehhez. 2002-ben is a licitálásban voltak nagyok, többet ígértek MP-nél. Azóta viszont kész ötlet- és jogszabály-gyár a fidesz, ha nincs ellenállás, bármire képesek.
Olyanok, mint a magyar foci. Az is sikeres, ha csak egy csapat van a pályán.

Magam is bizakodó vagyok. Kizárt, hogy ennyi balfék döntés negatív hatása nem "érik" be előbb utóbb, és a polgárok ne jönnének rá, hogy valami mást kellene kezdeni ezzel az országgal.
Ha nem is örülök a sok hibáss döntésnek, azért azon jókat szoktam magamban derülni, hogy pont a 2/3 okozta gőg okozza majd a fidesz vesztét (eddig mindig maguklat okolhatták, ha vesztettek, ez most is így lesz. Ezt a leckét láthatóan nem tanulta meg Orbán. Rosszak a tanácsadói...

Bukásuk kódolt, HR pedig tesz ehhez az algoritmushoz rendesen...

rababar 2013.01.11. 23:40:36

@MACISAJT: És most hagyjuk is hogy az " államosítás "kifejezés ilyen tanult emberek szájából minimum furcsa, mivel az iskolák eddig is államé voltak, mivel egy önkormányzat sem más mint "állam".

Igen, tudjuk, a magánnyugdíjpénztár sem a miénk volt. :)

Én azért érzek némi kis különbséget a két megoldás között - abban az ügyben és ebben is...

De hagyjuk, hiszen a levél - nagyon helyesen - egyáltalán nem kritizálja az alapvető stratégiát, az állami fenntartásba való átadást (akár tetszik, akár nem így mondják: önkormányzati fenntartásból állami fenntartásba kerülés, röviden: államosítás). Ők kizárólag a gyakorlati megvalósítás, az előkészítetlenség, a bizonytalanság, a megválaszolatlan kérdések sokasága, és az irreális elvárások, kérések ellen emelték fel a szavukat.

@MACISAJT: Egyrészt viszont gyakorlatban az "államosítás" úgy néz ki hogy az oktatással kapcsolatos üzemeltetést vette át a központ , a többi maradt az önkormányzatnál.

Látszik, hogy borzasztó tájékozott vagy. Épp fordítva: a KIK a fenntartó, aki a szakmai munkáért és a pedagógusok munkabéréért, az oktatáshoz szükséges feltételek biztosításáért felel. Az önkormányzat pedig a működtető, aki az ingó és ingatlan vagyont kezeli, karbantartja, fizeti a takarítást, fűtést, stb...

@MACISAJT: Ráadásul az önkormányzatok DÖNTHETTEK hogy felajánlják az iskoláikat "államosításra" vagy megtartják azokat

Újabb tévedés. A törvény szerint a települési önkormányzatoknak nincs lehetősége arra, hogy iskolát tartsanak fenn. Fenntartóként kizárólag az óvodákkal kapcsolatban jönnek szóba.

A működtetéssel kapcsolatban volt némi döntési lehetőségük, de itt se túl nagy: 3000 fő alatti települések esetén alapesetben a KIK lett a működtető is, de az önkormányzat saját költségére vállalhatta ezt a feladatot (de miért vállalná?). 3000 fő feletti települések esetén az önkormányzat köteles saját forrásból működtetőként üzemeltetni az intézményt. Ha igazolhatóan képtelen erre, akkor átadhatja ezt a feladatot (esetleg némi hozzájárulás fizetésével) a KIK-nek.

@MACISAJT: (jellemzően versengtek hogy megszabadulhassanak tőlük.)

Ha a szakmai részébe kicsit sem szólhatnak bele, kicsit sem érezhetik sajátjuknak az intézményt, csak a gázszámlát fizethetik, akkor ugyan minek törnék magukat??

@MACISAJT: az Index címlapján éppen azon siránkoznak hogy az ELTE és a XII Önkormányzat meg akar szüntetni egy iskolát, amit nem ajánlottak fel "államosításra"

Ez egy teljesen másik téma, miért kevered ide? Az említett iskola egy ELTE gyakorló iskola, semmi köze a KIK-hez és az önkormányzathoz is csak annyi, hogy annak idején tőlük vette át az egyetem/főiskola.

És igen, sírnak rajta - szó szerint. Ha egy picit bele próbálnád képzelni magad az ő helyzetükbe, talán megértenéd, hogy miért nem ugrálnak örömükben. Mondjuk végzősként az érettségi előtt épp csak azt nem tudod, hogy hol, hogyan fogsz érettségizni, és hova és milyen feltételekkel jelentkezhetsz majd továbbtanulni... De alsóbb évesként is remek dolog lehet félévkor egy tök ismeretlen új intézménybe kényszerből átkerülni... A pedagógusokról nem beszélve - de tudom, a te szemedben ez mind csak hiszti:

@MACISAJT: Szóval, sajnálattal kell megállapítanom, hogy ez a "tiltakozás" sem más mint "valakik" demagóg, hiszterizáló hablatygyűjteménye.
Vagyis nettó és szándékos uszítás.

Egyáltalán nem így van. Ha higgadt fejjel elolvasod a nyílt levelet te is láthatod, hogy igyekeztek a megfogalmazók kerülni a felesleges hőzöngéseket, nem próbáltak irreális, teljes hátraarcot követelni, nem kérdőjelezték meg a teljes koncepciót, egyszerűen leírták a mindennapi tapasztalataikat, túlzás és torzítás nélkül.

@MACISAJT: Gondolom, itt ugyanazok szerepelnek:index.hu/belfold/2013/01/11/kaoszhoz_vezetett_az_allamositas_egy_budai_gimnaziumban/ , bár név, helyszín nélkül,persze.

Ha arra akarsz célozni, hogy ez az egész csak egy intézmény "hisztije", akkor megint nagyon tévedsz. Számtalan helyről jönnek vissza pontosan ugyanezek a problémák. Csak ők voltak, akik ki mertek állni elsőként.

@MACISAJT: Felhívnám a figyelmet hogy a cikk szerint már hétfőn, vagyis január 7-én "tájékoztatta" (így) a derék igazgatónő szülőket. Vasárnap 6, szombat 5, vagyis két nap működés után.

Két-három nap alatt bizony elég sok mindennel lehet szembesülni. Arról nem beszélve, hogy volt előtte egy december, meg még előbb november is - már akkor is voltak komoly aggodalmak, de amíg nem volt "éles" a rendszer, addig mindenki várta a csodát...

De pár példa:

Szerinted mennyi idő kell ahhoz, hogy egy iskola kiértesítse, felkészítse a partnereit mondjuk arra, hogy megváltoznak a számlázási adatai és feltételei? Mert bizony már január első napjaiban is érkeztek be mindenféle számlák a régi számlázási címre/adatokkal és az első héten még csak azt se tudták az intézmények visszajelezni, hogy mire is kellene változtatni az adatokat, arról nem beszélve, hogy vajon melyik számlát ki fogja állni: a KIK vagy az önkormányzat. Nem volt cím, nem volt adószám, semmi... Ez normális dolog? Előkészített? Sikertörténet?

Január elején számtalan határidős feladat van: átsorolások, családi adókedvezmény, kompenzáció igénylése, stb. Ha azt érzékeled, hogy hetedikén egy tizedikei, vagy tizenötödikei határidejű ügyben nincs kihez fordulni, beviszed a papírokat a tankerülethez és ott egy magányos igazgatót találsz bútorok és telefon nélkül, akkor te mire számítanál, mire várnál még? Elhinnéd Hoffmann Rózsának, hogy "minden gördülékenyen megy"?

Ha valamiért szabadságot szeretnél kivenni - mondjuk kötelező továbbképzésed keretében vizsgáznod kell, vagy elutaznál, stb -, de nincs kinek odaadni a távollét kérelmedet, mert az igazgató széttárja a kezét, hogy neki erre már nincs hatásköre, csak azt tudja ígérni, hogy beviszi a tankerületbe és ott lerakja az egyik sarokba a papírjaidat egy kupac másik papír tetejére - mert az egyetlen asztalon már nincs nagyon hely... Bíznál benne, hogy fogsz kapni időben választ a kérelmedre?

Ha az első értekezleten kiderül, hogy bár decemberben még homályos ígéreteket tett a tankerületi igazgató, de mára már szóba se kerül az eddig megkapott BKV bérlet... Hogy minőségi bérpótlék bizonytalan ideig nem lesz... Hogy a nyugdíjkorhatár felettieket január 31-ig el kell bocsátani... De a búcsúztatásukra már nem tud az igazgató egy virágcsokrot sem venni, mert egy árva fillér felett sem rendelkezik (ami még rosszabb, hogy a tankerületeknek sincs sokkal nagyobb mozgástere)...

Van még ezer ilyen és hasonló dolog, nem tudom és nem is akarom sorolni, de hidd el: nem hiszti. És ennyi idő alatt igen is kiderült már bőven, hogy nagy a baj. És mondom: volt rossz sejtelem már decemberben is, de mindenki reménykedett, hogy csak összelapátolják valahogy januárra a dolgokat...

@MACISAJT: És persze annyi konkrétum van benne, hogy "homályos a rendszer", ja és hogy ugrott a BKV bérletük.

Nagyon sok konkrétum elhangzott, a nyílt levélben is, más hozzászólásokban is.
A bérlet elmaradása pedig 5-10% bércsökkenést jelent - szerinted ezt szó nélkül kellene hagyni? És bár minden attól zeng, hogy januárban milyen jól megkapták a pedagógusok a fizetésüket, lám: minden gördülékeny, csak azt felejtik el hozzátenni, hogy ehhez a KIK-nek még semmi köze, a Magyar Államkincstár meghitelezte nekik, rutinból elvégezte a bérszámfejtést a korábban nála kezelt adatok alapján...

@MACISAJT: Aztán ha kirúgják a derék igazgatónőt ezek után-amúgy teljes joggal,ahogy egy kórházigazgató sem hívhatja össze a betegeket és azok hozzátartozóit hogy kérem, teljes nálunk a káosz és a bizonytalanság,de azért tessék nyugodtan járni gyógyulni, műtétekre stb- szóval ha kirúgják, akkor ő lesz az "áldozat", meg a politikai üldözött, meg hídfelvonuló...

Nem tudom feltűnt-e, de az igazgatók meglehetősen visszafogottan, vagy egyáltalán nem nyilatkoznak. A nyílt levél se az igazgató, hanem a nevelőtestület írása. Én épp azt látom, hogy az igazgatók minden igyekezetükkel azon vannak, hogy az irracionális körülmények ellenére a diákok és az intézmény érdekében biztosítsák a működés feltételeit, áthidalják a problémákat, és sokkal kevesebbet panaszolnak el, mint amit nap mint nap tapasztalnak.

Az igazgatókat többsége az ésszerű határokon belül a végsőkig lojális, próbálja az aktuális játékszabályok szerint működtetni a rábízott intézményt, és a pedagógusok se arról híresek, hogy a legkisebb vélt vagy valós probléma esetén rögtön hőzöngenének... sőt inkább azért szokták kritizálni őket, mert nem képesek kiállni az érdekeikért.

@MACISAJT: (amúgy a fővárosi Szilágyi Erzsébet Gimnázium "liberálizmusát" ismerve, ez már-már borítékolható).

Miért kell mindenben politikát keresni? Értsd már meg, hogy itt nem egy kormányellenes összeesküvésről van szó. Egyszerűen egy csomó pedagógus, igazgató, és lassan a diákok, szülők is azt érzik, hogy az eddig - biztos sok hibával, de működő - rendszert megszüntették, lebontották körülöttük, és az új még egyáltalán nem alakult ki, nem épült fel és ez napi szintű működési problémákhoz vezet... Ennyi.

dzsadzsarblinx 2013.01.11. 23:41:52

Egyáltalán: minek kell ahhoz történnie, hogy végre megértse, a fidesz-mszp páros semmi több, csak zsákutca ennek az országnak?

Betyármód igazad van, de
szerintem már megértette, csak széjjelnéze, és nem látá a zalternatívát.

dzsadzsarblinx 2013.01.11. 23:46:40

@De hol van Columbo felesége?:
Egyáltalán: minek kell ahhoz történnie, hogy végre megértse, a fidesz-mszp páros semmi több, csak zsákutca ennek az országnak?

Betyármód igazad van, de
szerintem már megértette, csak széjjelnéze, és nem látá a zalternatívát.

(Bocs a duplázásért, Mrs Colombo lemaradt.)

2013.01.12. 00:00:12

@MACISAJT: Nem . Az önkormányzat nem az állam!
Csak a fidesz csinál állami irányítást az önkorik felett.
Mondjuk az önkormányzatnak jogában áll(t) adót kivetni, hitelt felvenni, szabadon dönteni a pénz felhasználásáról. Talán hallottál már arról, hogy Tarlós NEM az államfő beosztottja.
Szóval már innen hibás az okfejtésed.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.01.12. 00:03:06

@dzsadzsarblinx:

:-),

aha, ez a baj. Amíg nincs, valós és a többésg számára elfogadható alternatíva, addig ez a trutyi marad. A nagy váltópártok miért is hagynák, hogy legyen helyettük bárki más - még mit nem.
No persze, semmi gond, hiszen így is demokrácia van, vagy mi.

2013.01.12. 00:10:17

@ursus artos:
Te medve, te szopni jársz ide!

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.01.12. 00:15:42

@rababar:

Szépen csokorba szedted, de teljesen reménytelen vállalkozás.

2013.01.12. 00:16:01

@ursus artos:
ursus artos-macisajt . Valyon ugyanaz a személy? Vagy a központ így adta ki a nickeket?
Amúgy mi a nicked jelentése? Mi az az artos?

AzBence 2013.01.12. 00:30:48

Gyerekek! Nincs itt semmi probléma! Minden a lehető legjobban megy. Nem kell itt besz#rn#.

Majd lesz himnusz éneklés, közös ima reggelente az állami "oskolában". Lesz majd köpeny vagy egyenruha, mert valamelyik "jóképességűnek" a felesége - esetleg maga a pörsztlédi - belecsap a divattervezésbe, és hát a gyárat valamiből fel kell, hogy húzzák, hisz az olcsó munkaerő már adott! Szóval vannak még itt alternatívák!

Nem tudom! Ez a MaTROLLcsyné TROLLmann Rózsa...hát...olyan...hm...én szerintem nem nő/asszony/ember szülte ezeket, hanem amolyan elb#sz#tt, félkegyelmű párttitkárok, rendszerhez hű csinovnyikok. Már abból látszik ez a legjobban, hogy az akinek van egy épkézláb ötlete, uram bocsá' még két keresztkérdést is képes nemhogy magában megfogalmazni, de még van bőr a pofáján meg is kérdezni, amiből kiviláglik, hogy az akit kérdeztek annyira h#ly#, hogy...de ezzel sajnos ők is tisztában vannak, és ez frusztrálja őket csak igazán!

Istenem! Soha nem hittem volna, hogy "azemúttnyóccév" után lehet még méllyebbre süllyedni, de MaTROLLcsy György, meg édes felesége MaTROLLcsyné TROLLmann Rózsa mindennap letesznek valami égbekiáltó #k#rséget az asztalra. Az is lehet, hogy Fekete Gyurkó Lurkó az após? Tényleg mi lehet vele? Biztos elöntötte az ifjúkori tettvágy és elment végre k#rv#zni! Jót tenne már neki egy kiadós b####s!

Azt is sajnálom, hogy az aki kérdez azt rögtön megbélyegzik, hogy kommunista, meg hogy nem vagy magyar, miközben aki mondja...na azt hagyjuk...igaz Zsiga? 47.000HUF-ból lehet csak igazán élni. Minden másra ott a M#st#rC#rd!

AzBence 2013.01.12. 00:39:03

Ide a rozsdásbökőt, hogyha Magyarország kőolaj, vagy fölgáz nagyhatalom lenne, még akkor is importálná ezt a két nyersanyagot.

Amidazophen 2013.01.12. 01:53:09

Én nem tudom, mit várt a poszt irója Vöcsök Rózsától: azt, hogy nem fog mellébeszélni? Ebbe a nőbe annyi értelem sem szorult, mint a kutyámba. Csak rá kell nézni: csak akkor van orgazmusa, amikor ilyen válaszokat irhat (alá)!

allegravelli 2013.01.12. 03:10:24

@kanálwarrior: "kulturális", ha már erről beszélünk...

Gizi a laborból 2013.01.12. 07:22:28

@tükörfúró:

Tanár lennék.
De csak voltam. Semmi nosztalgia nincs bennem volt hivatásom iránt.
A '70-es évek elején kiölték belőlem. Akkor megfogadtam, hogy nem leszek holmi vb titkárok kapcája.

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.01.12. 07:32:17

A katona nem fázik, csak érzékeli a hideget.

felcsutisuttyo 2013.01.12. 08:12:23

Ráncos Vén Banya ez a Hoffmann Szárazkóró!
Neki az is sikertörténet, hogy még él....jön a " kaszás" hamarosan!!!!

Apophis 2013.01.12. 08:14:39

Nezzuk csak meg, hogy Hoffman Rozsa honnan is kapaszkodott fel? Nem o volt veletlenul a Tutti-Frutti erotikus ujsag egyik szerkesztoje par evvel ezelott? Latszik is a hozzaertese az oktatasi ugyekhez!

nandras01 2013.01.12. 08:57:48

@MACISAJT:
"... az iskolák eddig is államé voltak, mivel egy önkormányzat sem más mint "állam"..."
látszik, hogy kurvára nem érted az önkormányzatiságot, mint olyant.
ne haragudj, de ha ilyen ordító tudatlanságot árulsz el, akkor mitől reméled, hogy "érveidet" bárki is komolyan vegye?

mannvicc 2013.01.12. 10:21:32

@NIPREDIL: Úgy legyen, mert már annyira el van mindenki keseredve...

mannvicc 2013.01.12. 10:27:30

@tükörfúró: Nem kell megtagadni a munkát, elég ha csak betartja mindenki az új szabályokat, és máris működésképtelenné vállnak az iskolák. Ez nem vicc, és nem túlzás.

ursus artos 2013.01.12. 10:30:56

@hackbard.celine: azt ugye tudod, hogy közben az új belépő országok miatt csökkent a PISA átlaga is! Ugye tudod?

ursus artos 2013.01.12. 10:39:58

@De hol van Columbo felesége?: "a magyar közoktatás színvonala még mindig az irigyelt kategóriába tartozik, több tucat fejlett országot megelőzve."
Még egyszer mondom, sajnos ezek városi legendák.
A Fazekas gimnáziumtól függetleneül a magyar oktatás: fos.
A kisiskolás kori fejlődésbeli különbségeket a 12. évfolyam végére a duplájára növeli; még mindig uralkodó oktatási módszer a frontális tanítás; a diákok tantárgyközi tudása nem megfelelő; csak adott kontextusban tudják alkalmazni a megszerzett tudást; alapkészségek fejlesztése hamar abba marad: ezt az idő prokrusztészi ágyának nevezik; hatalmasok az iskolák közötti különbségek, holott ezeknek az iskolán belöl kéne lennie...

ursus artos 2013.01.12. 10:44:37

@Könnyen elkaptuk, uram!: "ursus artos-macisajt . Valyon ugyanaz a személy? Vagy a központ így adta ki a nickeket?
Amúgy mi a nicked jelentése?"
Nem ugyanaz a személy; semmi köze sincs bármilyen központhoz.
De megértelek, hogy csak ilyen relációban tudsz gondolkodni. Magadból indulsz ki.
"Mi az az artos? "
Elgépelés.

fizetekmegegysort 2013.01.12. 11:11:25

@ursus artos: Szerintem meg suli előtt 3 -4 évig jár oviba a gyermek, ahol megfelelő (játékos) és rendszeres felmérésekkel 6 éves korára remekül fel lehetne mérni miven tehetséges, és utána annak megfelelő oktatásban részesíteni. Vannak országok, ahol ez remekül működik, ahol az iskola alkalmassági vizsgálat nem egyszeri pszichológusi felmérésből áll, hanem rendszeres nyomonkövetésből, az integráció/ felzárkóztatás pedig kis csoportban. Szerintem a suliban már késő hogy mindez kiderüljön, ott már sem idő sem energia a speciális igények kezelésére.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.01.12. 11:20:39

"Hoffmann Rózsa egy alternatív valóságban vagy egy párhuzamos dimenzióban él."

ez így van. amit a kormány csinál, az már nem hazugság, hanem egy párhuzamos valóság, amelyet a való valóság alapján nem is lehet értelmezni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.01.12. 11:22:09

@873ujr3rk: "most kurvára kevés lesz a narancshit:)"

szerintem lebecsülöd a narancshitet...

drolt 2013.01.12. 11:41:36

Nem értem. Nem értem, hogy milyen emberek vagyunk mi itt kis hazánkban. Semmi önbecsülés, semmi közösségi szellem. Van 120 ezer közoktatásban dolgozó alkalmazott. Majd mindegyiknek családja. Vannak tanítványaik. És azoknak is családja. Vannak egyetemi oktatók és a rokonaik. Vannak egyetemisták és végzős középiskolások, szüleik, testvéreik, nagyszüleik. Ez több millió magyar ember. Akkor kik a fidesz szavazók?

DezInf 2013.01.12. 12:18:56

@Könnyen elkaptuk, uram!:
ursus arctos,csak elírta:)
Az artos vmilyen liturgikus sütemény,vagy kalács,de az is lehet,hogy megy valahová :)
Matolcsy gyanús:D

DezInf 2013.01.12. 12:21:11

Bocsi barna maci,nem láttam mit írtál:)

l_andras 2013.01.12. 12:28:50

@drolt: Ne feledd, hogy a most 40 év fölöttiek még az elmúlt rendszerben szocializálódtak, a mentalitásuk tükrözi az akkor rögzült reakciókat. Elenyésző hányaduk képes meglátni magában ezt, és változtatni rajta. Fásultak, és nem tudják elhinni, hogy megváltoztathatják az életüket. Nem is tanulták meg igazán, hiszen az elmúlt rendszerben a párt minden felelősséget levett a vállukról. Kaptak munkát, lakást, mifenét. Az én generációm (30 fölöttiek) pedig az elveszett generáció, nem tartozik sem ide-sem oda. Az öregek nagy része nem is érti mit ugrálnak most a fiatalok (én örülök, mert az mutatja: előbb-utóbb képesek leszünk változtatni).
Eddigi vezetőink semmit nem tettek annak érdekében, hogy a felnőtt generációknak megmutassák vagy megtanítsák, hogyan lehetne másképp, fejlődve élni az országban. Ők is csak ugyanazon gondolkodásmód mentén tudnak élni, amit a 60-as, 70-es, 80-as években megtanultak. Képtelenek magukba nézni, változni (nincs is okuk rá, ők jól megélnek így is). Ez vonatkozik nem csak a felső vezetőkre, hanem minden szintre az ország irányításában.

buta_lúd (törölt) 2013.01.12. 12:45:26

@MACISAJT:(amúgy a fővárosi Szilágyi Erzsébet Gimnázium "liberálizmusát" ismerve, ez már-már borítékolható).
áhááá, már értem a wikipédia szerinti híres öregdiákjai (matolcsy, semjén, bayer)hozzáállását az élet dolgaihoz.
hatás-ellenhatás! (lásd kóristák c. film.)

Gera 2013.01.12. 15:11:02

@rababar: Ez egy rendkívül korrekt és értelmes hozzászólás volt, sajnos Macisajtba kár az ilyen.

2013.01.12. 16:52:32

@DezInf: vagy a három testörböl a medve?

DezInf 2013.01.12. 18:03:32

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Három pohár házi szilva után akár az is meglehet:D
süti beállítások módosítása