Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.11.17. 11:56 Kálóczi Krisztián

Időközi válaszok

Címkék: mszp fidesz mdf jobbik ellenzék jesz lmp időközi választás

A kettes országos egyéni választókerületben vasárnap megtartott időközi választások első fordulójának eredményei nyilvánosságra kerültek. Sok meglepetéssel nem szolgáltak a már megismert adatok, ugyanis nagyjából tudni lehetett, hogy a hazai pálya előnyét élvezve, a Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni. Azonban az időközi választásoknak általában megvan az a romantikája, ami a kettős megítélésükből ered. Mégpedig abból, hogy mind a győztes, mind pedig a vesztes fél egyaránt a saját szájíze szerint tudja átadni az adott eredményt: a győztes fél mondhatja (és mondja is), hogy a győzelme az országos támogatottsággal egyenértékű, míg a vesztes – ahogy a politikában már megszokhattuk – állíthatja, hogy az eredmény nem reprezentatív leképeződése az országos választói hangulatnak.

Hogy a két állítás közül melyik a valósághoz közelebb álló, arról csak találgatni lehet. Mindenesetre az első megállapításnak jelen esetben az lehet a buktatója, hogy a Fidesz 1998 óta zsinórban nyerte az említett választókerületben kihirdetett választásokat, így meglepő lenne, ha az országos támogatottsággal bíró párt éppen hazai pályán vesztene. Azonban, ha követjük Láng Zsolt nyilatkozatának logikáját, akkor könnyen mondhatjuk, hogy effektíve a többi induló eredményei is tükrözik saját országos támogatottságukat. Eszerint a Jobbik gyengül, az MSZP mégis visszaveheti a váltópárt szerepét a Jobbiktól (2.ábra), illetve az LMP és az MSZP mégiscsak tud együttműködni, ha a második Orbán-kormány leváltása a tét – persze még mindig csak Láng Zsolt nyilatkozatából kiindulva, mely szerint győzelme jól jelzi a kormánypárt országos támogatottságát.

A Jobbik hétvégén elért eredményein annyira nem kell csodálkoznunk, hiszen sem ő, sem a vele egy lapon említhető egykori MIÉP nem tudott olyan potenciális szavazótábort kiépíteni magának a második választókerületben, hogy képviselőt tudjon bejuttatni a Parlament soraiba. Ennek nyilván száz meg száz oka lehet, de valószínű, hogy nem arról van szó, hogy a Jobbik szavazói csupán erőiket mindenkitől elrejtve nem mentek el az urnákhoz - tartogatva a nagy mennyiségű szavazataikat a második fordulóra -, hanem inkább arról az egyszerű tényről, hogy a Jobbik támogatottsága általában olyan régiókban ölt nagyobb méreteket, ahol az életszínvonal elégedetlenséget szül, ami Budapest II. kerületéről nem mondható el. Az új politikai tömörülés, a JESZ - mely az MDF utódpártjaként aposztrofálható – eredményének alacsonyságából adódóan nem sokat mondhatunk, csupán annyit vehetünk észre, hogy 3,5% -kal elmarad az akkor még létező és a választókerületben induló MDF 2010-es eredményével (link). Ebből következtethetünk arra, hogy a korábbi MDF szavazókat valamiért nem sikerült maradéktalanul megszólítaniuk, hiába a kampányvideó, a fiatalos lendület. 

Az MSZP-s Lévai Katalin, illetve az LMP színeiben induló Karácsony Gergely megállapodása, mely szerint lemondanak saját szavazatukról egymás javára, csak hogy a jelenlegi kormánypártot gyengítsék, sokkal érdekesebb tényező. Hiszen az LMP az MSZP politikájától távol tartja magát és ennek minduntalan hangot is ad. Mégis megkötődött egy ezt cáfoló megállapodás, bár az első forduló eredményei után, mintha Karácsony Gergely visszavonta volna korábban tett ígéretét, ugyanis kettőjük szavazatait összeadva sem tudnák maguk mögé utasítani Láng Zsoltot. Maga a megállapodás könnyen azt az érzetet keltheti a választópolgárokban, hogy az ellenzéki erők képesek félredobni politikai ellentéteiket, hogy a kormánypártot gyengítsék, még akkor is, ha csupán egy OEVK országgyűlési képviseletéről van szó. Ez azonban két irányba visz. Egyrészt, mivel valóban csak egy választókerület képviseletéről szól az szóban forgó időközi választás - azaz egyetlen kormánypárti képviselő mandátumáról -, jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy egyetlen mandátum megszerzésével gyengíthetik-e annyira a kormánypártot, hogy ennek eléréséhez viszonylagos összefogást eszközöljenek. Másrészt bizonytalanná teszi a megállapodás komolyságát, hogy Karácsony Gergely visszavonta ígéretét: nem lép vissza Lévai Katalin javára. Ezzel   Karácsony bizonyítékát adta annak, hogy nem lehet más a politika: egy politikus kijelentését nem lehet komolyan venni – mondhatják az apolitikus felfogás képviselői. 

A szóban forgó választás megkérdőjelezhetetlenül legfontosabb eleme maga a választókerület képviselői mandátumának megszerzése. Igen ám, de jelen esetben nem csak egy mandátumról van szó. Ugyanis az LMP színeiben induló Karácsony már országgyűlési képviselő, azaz rendelkezik mandátummal, tehát ha esetleg megnyeri a választást – bár az első fordulóban elért eredménye nem ad okot ilyen következtetésre –, az ő mandátumát mással kéne helyettesíteni, hiszen két mandátummal nem rendelkezhet. Ehhez tartva magát, meg is nevezte utódját: Hanzély Ákos, világbajnok öttusázó venné át Karácsony listás helyét az Országgyűlésben. 

Azonban a mandátum körül forgó ötletelésnek magával Láng Zsolt mandátumával kapcsolatban is lehetnek érdekes végeredményei. Ugyanis Láng a második kerületben polgármesteri pozícióval rendelkezik, és hallható olyan, a kormánypárt részéről felvetett ötlet, mely szerint polgármesteri és országgyűlési képviselői tisztséggel egy ember nem rendelkezhet egyszerre. Nyilvánvaló, hogy ennek hatályba léptetése nem a ciklus közben történne, hiszen ennek bevezetése számtalan időközi választás kihirdetését vonná maga után, amit nem biztos, hogy fideszes jelöltek nyernének. A tervezet azonban a hónapok során sokat változott: egyre bonyolultabbá és trükkösebbé vált.

(forrás

A találgatások tényleg nagyon sokoldalúak és nagyon messze is tudnak vinni, így nehéz kijelenti, hogy egyik feltevés helyesebb és igazabb, mint a másik. Az adatok rendelkezésre állnak, a képlet egyszerű: a Fidesz megnyerte az első fordulót. Azonban pont a sokrétű találgatások miatt nem szabad egyértelműen egyik oldalon sem kijelenteni – különösen a két forduló között -, hogy a győzelem teljes, hiszen a második fordulóval még fordulhat a kocka.

 

 

 


11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr33385227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.17. 21:20:45

Jó poszt egy hiba van benne, nézz utána Karácsony nem ígérte automatikusan, hogy visszalép!

2011.11.17. 21:42:17

Javaslom Kálóczi kollegának is sürgős szövegértési gyakorlatok beiktatását.

"Ha olyan helyzet van, hogy az én visszalépésem ÉRDEMBEN hozzájárulhat ahhoz, hogy meg lehessen verni a Fideszt, akkor erre kész vagyok." (kiemelés tőlem)

Karácsony akkor ígérte a visszalépést (amit egyébként nem hagyott jóvá az LMP vezetése), ha remény van a Fidesz megszorítására. Ezen eredmények után nincs ilyen esély, így KG nem visszavonta, hanem _betartotta_ ígéretét.

lehet más a handa-banda 2011.11.17. 22:34:05

"Karácsonyra visszalépek" - nyilatkozta Karácsony és lemondott a második fordulóban való indulásról önmaga javára

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.11.17. 22:41:29

Dr. Láng Zsolt már eleve parlamenti képviselő tavaly óta, mivel területi listán bejutott. Ergo, ha most egyéni képviselő lesz - márpedig, hacsak valami csoda/tragédia nem történik, lesz -, akkor vissza kell adnia területi listás mandátumát, hogy egy noname akárki beüljön a helyére. Innentől kezdve meg átverés az egész, mert a választók kb. 10 %-a, ha tud arról, hogy a Láng Zsoltra behúzott x-e tulajdonképpen nem is a népszerű polgármestert juttatja be, hiszen ő már bent ül. (Amúgy elég fura, hogy hivatásos LMP-s kommentelőkön kívül eddig senki sem írt.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2011.11.17. 22:42:08

@lehet más a handa-banda:

Na jó, ezt még nem láttam, amikor a zárójeles részt írtam.:P

messi-asz 2011.11.17. 22:45:38

ha Karácsony ember és nem fides droid (sajnos ez esélyes, tekintve a kopogtató "gyűjtések" történetét) akkor visszalép...

én tudom a választ...

Kálóczi Krisztián 2011.11.17. 23:32:21

@iii: A jogos ellenérveket mindig szívesen veszi az ember, úgyhogy köszönöm az érdemi hozzászólást!

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.11.18. 04:53:18

@weisz manfréd huba: @iii: Ezzel anno eljátszhatta a nagy kompromisszumkész européer ellenzéki jelöltet, aki igazából nem tenne semmit egy esetleges együttműködésért, csak ha "érdemi" esélyt lát a sikerre. Az érdemit meg persze utólag úgy definiálja, ahogy csak akarja. Kamu, polgárhülyítő hatalomtechnikai szarság - kijár érte egy hatalmas dislike.

2011.11.18. 07:59:46

@Szalai Ervin: Szerintem meg az a dislike, aki a 10%-os különbséget nem érdeminek hazudja és megmásítja Karácsony álláspontját. Pontosan az lenne kamu, ha ezek után lemondana.

Lehet fröcsögni, ez bizonyára olyan polgári szokás. Itt nem a hatalomról van szó, mert az nincs, hanem arról, hogy a lemondás saját szavazóinak arculcsapása lenne, ráadásul kizárólag az MSZP-nek hajtana hasznot, feladná az LMP eddigi függetlenségét - a semmiért.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.11.18. 12:12:49

@iii: Egyáltalán nem gondolom, hogy vissza kéne lépnie. Ugyanakkor ez az ígérgetés, meg játék a szavakkal iszonyatosan ciki dolog. Gondolom, az egész csak arra volt jó, hogy bekerüljenek a médiába mindketten pár napra, pedig jó előre sejtették, hogy nem szívesen lépnének vissza.

Nyilván egyikünk sem tudja, mi lenne ha a második fordulóban Karácsony visszalépne, és nagy ellenzéki összefogásként harangoznák be a közös jelöltjüket, a Fidesz szavazók meg a biztos siker tudatában jórészt otthon maradnának. Lehet, hogy "érdemi" esélyük lenne "megszorongatni" Lángot. (És tessék most láthatod, hogy én is beleraktam egy fincsi pufferszót a gondolatmenetembe, amit később úgy definiálok, ahogy csak akarok.)

2011.11.18. 13:17:12

@Szalai Ervin: Hátha szerinted se kell visszalépni, akkor egyetértünk. :-> Nem a média miatt kellett ez, hanem azon szavazók begyűjtésére, akik az "összefogást" pártolják. Igen, vabankra ment Karácsony és nyilván nem szívesen lépne vissza egyik sem. De ettől ez még nem ígérgetés.

Szerinted, ha visszalépne és nagy ellenzéki összefogásnak harangoznák be, akkor otthon maradnának a fideszesek?? Ellenkezőleg, ez aktivizálná csak igazán őket. Az érdemi esély akkor lett volna, ha csak 1-2% lenne a különbség, és akkor még mindig ott van a jobbik 6%-a, akik simán a Fideszre szavaznak baj esetén. Szóval reménytelen.
süti beállítások módosítása