Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.01.06. 13:20 Publius

Megőrizzük a múltat, megőrizzük a Köztársaság eszméjét

Címkék: archívum emlékmű a magyar köztársaság alkotmánya

Mikor már senki nem kerülhette ki a szomorú igazságot, hogy alkotmányunk teljes mértékben érvényét veszítette, üres lap csupán, úgy döntöttünk, a magunk módján emléket állítunk a múltnak. Emléket állítunk a Magyar Köztársaságnak és Alkotmányának.

Az 1989 és 2011 között hatályos Alkotmány utolsó érvényes állapotát mentettük át saját szerverünkre, nehogy végleg elvesszen a virtuális térben. Ha pedig elég sokan „pluszegyezitek”, a Google keresője ezt az oldalt fogja kiadni az Alaptörvény helyett azoknak, akik az alkotmányunk után érdeklődnek az interneten, úgyhogy itt az alkalom, hogy megmutassuk, mi mit tartunk igazi alkotmányunknak!

Hogy ne feledjük erényeit, és hogy észben tartsuk hibáit, mi, a Magyar Köztársaság polgárai, Alkotmányunkat nem engedjük sem végképp eltörölni, sem tétován homályba veszni. Kiállunk érte.
 

Emlékoldal és Archívum

 (katt!)

 

147 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr573523754

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Albert Einstein Néhány Gondolata a Kapitalizmusról 2012.01.06. 20:47:54

 A kapitalista társadalom gazdasági anarchiája, abban a formában ahogy ma ismerjük, véleményem szerint, a gonoszság valódi forrása. Láthatjuk magunk előtt a termelők széles közösségét, amelynek tagjai szüntelenül igyekeznek megfosztani egymást ...

Trackback: ZDF szájbarágó fideszes zombiknak 2012.01.06. 17:22:24

Ha ezt a lebutított verziót sem értik, amit a ZDF a gyerekeknek készített rólunk, akkor fogjanak egy kötelet, és tegyék, amit Kövér elvtárs javasolt egykor. Az animáció a ZDF tivi csatornán volt látható. A gyerekcsatorna Németországon kívül Auszt...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.06. 17:22:01

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.06. 17:21:07

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Olajfa? Muhaha...! 2012.01.06. 17:19:05

A hétfő esti tüntetők között bizonnyal sokan voltak olyanok, akik abban bíztak: a demokratikus ellenzéki pártok hamarost összefognak. Nem vádolnám őket azzal, hogy megveszekedett realisták lennének. Muszáj őket türelemre intenünk – még mielő...

Trackback: Elszabadult a gyorsnaszád 2012.01.06. 16:39:47

Emlékezetes nap volt január ötödike! Ezen a napon bizonyosodott be végérvényesen, hogy a „magyar gyorsnaszád” hajóhídja üres, a kormány előtt nem áll senki. Habár az is lehet, túl sok hisztis hülyegyerek marakodik ott egymással, és most épp...

Trackback: Felelősnek tartja magát? - az orbáni mosoly tragédiájáról 2012.01.06. 16:13:17

Egy mai, a HVG újságírója, Dezső András által készített, mindössze néhány másodperces videó megtekintése vélhetően mindenki számára tökéletesen elegendő ahhoz, hogy  kijózanodhasson, beláthassa, hiába is reménykedtek, spekuláltak sokan az elmúlt n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyadmajma 2012.01.06. 17:40:37

Na, visszatértek a bértrollok is végre. Meglepő módon viszont kicsit észbe kaptak, mint a vezetőjük. Értelmesen írnak és nem zsidóznak(többnyire). Meglepő, de tetszik.
Amúgy meg ha vette volna valamelyik is a fáradtságot, hogy megnézze miről beszél, tudná, hogy az 1949es és a tavaly megszűnt alkotmányban egyetlen egy mondat van, ami ugyan az: Magyarország fővárosa Budapest. A többi nem nagyon hasonlított a '89 előttire.....

Lencsés lstván 2012.01.06. 17:41:16

@a halál kamionja mindenkit elgázol: Csak nehogy durrdefektet kapjál te idióta anonim!

Térházy (törölt) 2012.01.06. 17:44:56

Ez a teljesen hülye aeidennis példázza a legszemléletesebben az orbánizmus putrisötét aljagonoszságának agysorvasztó hatását.

Ahogy példaképe, úgy ő is azt hiszi, hogy állítását minél többször ismételgeti, az annál igazabb lesz. A fán élő majom is értelmesebb ennél.

Idefigyelj, te nagyon hülye. Le lett írva: Az első szabad választások megtörténtének egyáltaláni tárgyi ténye, és az azon önkéntesen, szabad akaratukból résztvevő állampolgárok önkéntes, szabad akaratának nyilvánítása képezi a népfelség alapján való politikai berendezkedés alapját és működését. Az egy és ugyanaz a logikai egység.

Ez a szavazás volt tehát az erre vonatkozó kérdés feltevése, és a reá vonatkozó igenlő, helybenhagyó válasz is egyben.

Kérdésed pedig akárhányszor felteheted, ez a válasz mindig érvényesen fog felelni rá.

anyadmajma 2012.01.06. 17:45:50

@Steerio: Pedig nekem is jobban tetszik a királyság, persze csak abban az esetben tetszene, ha én is, mint @aeidennis: bárónak, grófnak, vagy királynak születnék.....
Az Angol alkotmányos monarchiával meg kár példálózni, azt a király akarta. Félt, hogy őt is lefejezik. Bár ezt az angolok nem nagyon hangoztatják, mivel így nagyon büszkék lehetnek az uralkodóra, hogy nekik van. Persze, hasonló helyzetben én is az lennék, de valahogy mégis mintha köztársaságként működnének, választott parlamenti rendszerben, a királynő meg egy pr-funkciót betöltő intézmény lenne. (tudom, van hatalmi jogköre, egy kevés).

anyadmajma 2012.01.06. 17:48:28

@beyo: Jaja, de egy alkotmánynak NEM kell tartalmaznia, hogy mennyi lehet az államadósság. Csak hogy a leglerágottab csontot említsem..... Ezt pl. a költségvetési törvénynek kéne kimondani.

Leonard Zelig 2012.01.06. 17:48:53

Palikirály az pl. fasza lenne. Egy echte Schmitt noch dazu.

Sir Galahad 2012.01.06. 17:50:31

Látom, az én felvetésemre nincs reakció. Ezek szerint talált, süllyed :)

anyadmajma 2012.01.06. 17:52:17

@Sir Galahad: Nem,nem kerülte el a figyelmet. De tudod, van aki elolvasta a többi mondatot is benne.

mikka 2012.01.06. 17:52:32

EMBEREK! :) ELETEM EGYIK LEGJOBB NAPJA AMIKOR AZ AMERIKAI NAGYKOVET ALLITJA AZT HOGY AZ INDEX.HU EGY HANGULATKELTO ES HAZUG HIRPORTAL! REMELEM MINDENKI KEPES FOLFOGNI A KOVETKEZO NEHANY MONDATOT ES ERTELMEZNI UGY AHOGY AZT KELL!

INDEX.HU 2011.01.06 17:44h

" Egy névtelen külügyi forrásra hivatkozva azt írtuk, hogy az amerikai diplomácia "már nem lát perspektívát Orbánban". lnformátorunk szerint "reális opcióként merült fel, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakoroljon Magyarországra" egy szakértői kormány felállítása érdekében, "máshogy ugyanis nem tartják elkerülhetőnek a magyar államcsődöt".

USA NAGYKOVET via index.HU

Az ATV-nek adott interjújában Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet azt mondta, hogy nem igazak az Index értesülései, az Egyesült Államokban még opcióként sem merült fel, hogy nyomást gyakoroljanak azért, hogy lemondjon a magyar miniszterelnök.

"Egyértelműen és tisztán állíthatom, hogy ez nem az amerikai külpolitika, ez nem a mi álláspontunk, és ez a hír valótlan" - idézte Eleni Tsakopoulos Kounalakist a Bloomberg amerikai hírügynökség, amely a nagykövetségtől még adásba kerülés előtt megkapta annak az interjúnak a kivonatát, amelyet a nagykövet az ATV televíziónak adott.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.01.06. 17:54:24

..a kattintás után toppantsatok is a lábacskáitokkal..

te jószagú atyavilág..ezt a szintet mint ez a cikk?!

beyo 2012.01.06. 18:01:30

@mikka: Ácsi, a nagykövet nem azt állítja, hogy az index hazudik, hanem, hogy értesülései, amiket leközöltek valótlanságokat állít. Ez így önmagában nem hazugság, remélhetőleg eszközölik is a kiigazítást.
"Egy névtelen külügyi forrásra hivatkozva" írák, nem saját véleményüket közölték tényként, ez fontos különbség. :)

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.06. 18:05:02

@mikka: Sztem ezt inkább az index szerkesztőségének küldd...

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.06. 18:07:44

@Sir Galahad: Olvastuk, láttuk: név változott, szellemiség változott. És ez nem oké.

Térházy (törölt) 2012.01.06. 18:09:29

"...AZ AMERIKAI NAGYKOVET ALLITJA AZT HOGY AZ INDEX.HU EGY HANGULATKELTO ES HAZUG HIRPORTAL!"

Miért? Talán nem az?

Sir Galahad 2012.01.06. 18:13:10

@Szalai Ervin: Az más kérdés, hogy nem tetszik, épp ki van hatalmon és mit csinál. De az államforma nem változott, és álságos (ráadásul kontraproduktív) úgy tenni, mintha a köztársaság hiányozna.

mikka 2012.01.06. 18:15:21

@beyo:

Marelnezest baratom.
Errol van szo a mai magyar baloldali mediaban.
Nevtelen forrasokra hivatkozva probal politikat csinalni egy objektiv es hiteles sajtoorganum?? Ez mar onmagaban csusztatas lasd mar be ember. Arra a hirre hogy az USA le akarja valtani az orszagunk megvalasztott miniszterelnoket a piac is reagal megpedig sulyosan negativ iranyba. Ez nem hiba, ez egy tudatos dontes megpedig az orszag elleneben az Index.hu reszerol. Helyreigazitas ide vagy oda, amit persze megtettek hisz olvashattad az idezetet, ez bizony eros bizonyitek arra hogy a sajto egy resze mocskos modon megprobalja nem csak a kormanyt de az orszagot is lejaratni.. tonkreteve a mindenkori kormanyoktol fuggetlen szovetsegi kapcsolatainkat. Ember felfogod ennek a jelentoseget???

Térházy (törölt) 2012.01.06. 18:18:21

@Sir Galahad: Tudod mit? Éppen, hogy az az álságos, hogy az államforma nem változott. Papíron és látszólag valóban nem. De gyakorlatilag a legközönségesebb diktatúra lett belőle, aminek írásos tényei sokszorosan és számtalan formában fellelhetők ebben a szemétben.

mikka 2012.01.06. 18:21:36

@Térházy:

Diktatura? Na menj mar ember..meg a franciak is belatjak hogy szo sincs diktaturarol pedig ok aztan nem szeretnek minket

Sir Galahad 2012.01.06. 18:23:43

@Térházy: Próbálom visszafogni magam... ha itt diktatúra volna, a rendőrök szétverték volna a tüntetést mondjuk az Operánál, nem működnének független magántévék és rádiók, és te se irkálnád a baromságaidat. Menj el Észak-Koreába, ott próbáld meg...

mikka 2012.01.06. 18:25:39

@Sir Galahad:

Orulok hogy vannak ertelmes, valoban gondolkodo emberek az orszagban :) Koszonom :)

alien 2012.01.06. 18:26:25

@a halál kamionja mindenkit elgázol: hát gördülj te el nagy a világ, ne mást küldj el

alien 2012.01.06. 18:27:31

@mikka: az index lejárat és akkor mit csinál ov?

regress 2012.01.06. 18:30:12

@Térházy: bunkó magyar ,nem ismered az i -betűt?azért,mert anyád y-lábú volt ,még nem kéne

beyo 2012.01.06. 18:30:18

@mikka: Nem csak a baloldali média sajátja, hogy hisz nem kelleően megalapozott értesüléseknek, de ez részben a sajtószabadság sajátja. Attól, hogy egy újságíró leír valamit még nem lesz tény. Az enyhe csúsztatás, hogy egy újságcikk állítana kényszerpályára. Egy újságíró szava még nem igazán súly, ha ilyet egy politikus állít az már inkább... Félre ne érts, egem is bosszant, ha bebizonyosodik, hogy egy sajtóorgánum valótlanságokat állít, de van ilyen és lesz is ilyen. Az, hogy ez kiderült, épp azt bizonyítja, hogy a rendszer jól működik és a hülyeségek kiderülnek. Ettől a cikktől senkinek sem rosszabb, maximum az indexnek.

más: Ha kormány hülyeséget csinál és kiderül, nem az ellenzéket kell ekézni, hogy előszeretettel csámcsog rajta.

dadddd 2012.01.06. 18:32:07

Valójában mi is a baj az új alkotmánnyal?

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.06. 18:32:14

@Sir Galahad: Hadd döntsem már el én, hiányzik-e nekem egy kis köztársaság az Alaptörvényből vagy sem.

Nyilván nincs diktatúra, de ez nem jelenti azt, hogy azzal az irtózatosan szánalmas politikai rendszerrel, ami most van, ne lehetnénk elégedetlenek. Nem azért, mert nem szimpi a fidesz, vagy olyan nagyon rajonganánk az ellenzéki pártokért (rohadtul nem), hanem azért, mert szerintünk ez az ország igenis jobbat érdemel a középszerűségbe való beletörődésnél.

dadddd 2012.01.06. 18:36:06

@Szalai Ervin: "Hadd döntsem már el én, hiányzik-e nekem egy kis köztársaság az Alaptörvényből vagy sem."

Szerintem pedig kerek perec benne van.

hamisnero 2012.01.06. 18:36:55

@a halál kamionja mindenkit elgázol: nyugi, nem voltam felmentve, nem vagyok zsidó, sem cigány, és legalább olyan jól célzok, mint az őseim az elmúlt hétszáz évben.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.06. 18:38:34

@dadddd: Nekem nagyjából ez, igyekszem röviden:

Az Alaptörvénnyel nekem nem is az a legnagyobb gondom, hogy indokolatlanul tele van pakolva szimbolikus elemekkel, hanem hogy pontosan azt a feladatát nem látja el, ami egy alkotmány egyetlen igazi feladata: nem deklarálja egyértelműen az alapjogokat. Vegyünk két példát.

Egyrészt ott van, hogy amennyiben az államadósság a GDP 50%-át is meghaladja, csak olyan költségvetést lehet elfogadni, ami ezt csökkenti KIVÉVE ha a gazdasági helyzet ezt nem teszi lehetővé. Most akkor jogom van arra, hogy ne verjék adósságba az országot vagy nem? Hát ki tudja.

Másrészt vegyük a magzati élet védelmét: "A magzati életet a fogantatástól kezdve védelem illeti meg". Ez szövegszerint azt jelenti, hogy az abortusznak tilosnak kéne lennie Magyarországon, de az (nagyon helyesen) mégsem az. Egyértelmű útmutatásul szolgál? Rohadtul nem.

Számos ehhez hasonló példát lehetne felhozni arra, hogy éppen alkotmányi minőségében kérdőjelezhető meg a szöveg (biológiai sokféleség megőrzésére való kötelezettségemnek mikor felelek meg?), de szerintem ennyiből érthető.

Továbbá strukturális bizonytalanság még, hogy a Közt.Elnök feloszlathatja az OGY-t, ha március 31-ig nincs költségvetés - DE még nem tudni, hogy végül a Költségvetési Tanács visszadobhat-e, ill. milyen körülmények között dobhat vissza költségvetést (eml.: 9 évre választják tagjait, így simán lehet, hogy az előző kormány emberei szivatják az újat). Ez hatalmas kockázati elem minden politikai oldal számára.

És akkor a sarkalatos törvényekről, amik ugye az alkotmányos rendszer bordázatát adják még nem is beszéltünk: Nem beszéltünk például arról a választási rendszerről, ami a győztes jelöltek után is kompenzációt számol pártlistára, így aki nyer, az még többet nyer - ráadásul ezzel csak pártvezetéshez hű képviselőket juttat be, nem olyanokat, akik egyéniben elnyerték a választók bizalmát. Na pl így lesz mandátuma Gyurcsánynak is.

Továbbá hatalmas problémának érzem, hogy az egyéni jogokat sokszor csak a közösségen keresztül hajlandó értelmezni, elképesztően kollektivista szellemiségű (pl. "Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki."..."A tulajdon társadalmi felelősséggel jár.", stb.).

Sir Galahad 2012.01.06. 18:40:38

@Szalai Ervin: "Hadd döntsem már el én, hiányzik-e nekem egy kis köztársaság az Alaptörvényből vagy sem." Persze, mondhatod, hogy hiányzik valamiből az, ami benne van, csak kicsit furcsán fognak nézni rád... de ez a te dolgod. "Nyilván nincs diktatúra, de ez nem jelenti azt, hogy azzal az irtózatosan szánalmas politikai rendszerrel, ami most van, ne lehetnénk elégedetlenek." Természetesen lehetsz, pont ez a demokrácia lényege. Csak félő, bohócot csináltok magatokból, ha a nem létező diktatúrától rettegtek meg a köztársaságot siratjátok feleslegesen ahelyett, hogy világosan megmondanátok, mi az, ami nem tetszik.

mikka 2012.01.06. 18:41:09

@alien:

Tudod nekem azzal semmi bajom ha egy hirportal azt irja minden nap vezercikkben hogy Orban faszkalap. Azzal van bajom hogy ezek a kocsogok sirnak a sajtoszabadsagrol meg ert kozben a sajat hazajukat alazzak minden elkepzelheto es aljas modon. Gondold vegig a szituaciot..szerinted egy olyan hir a nemzetkozi mediaban hogy a magyar kormanyt akarja meneszteni amerika mit jelent?????
Ez egy sulyos dolog, es azt hiszem hogy nem maradhat kovetkezmenyek nelkul..
Ez kb olyan mint az a remhir hogy a kormany a bankbeteteket el akarja venni.. Egy ilyen hazugsagert minimum 5 evet kell adni ember..egy ilyen hir valoban tonkreteheti az egesz orszagot
nem a FIDESZT bazze az orszagoterted mar????

hamisnero 2012.01.06. 18:43:17

@aeidennis: ok, akkor neked legyen egy egyszemélyes királyod , csicskázz neki, hullasd érte a véredet, add neki a lányodat, legyél boldog. az angolokat meg ne keverd ide, az egy alkotmányos monarchia, smittpalinak több joga van (bár kevesebb pénze) mint II. Erzsébetnek.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.06. 18:47:02

@dadddd: Folytatom:

AB hatásköreinek megvonása. Actio popularis megszüntetése.

pástétom 2012.01.06. 18:48:19

A 2010. május 29. előtti kiadás meg van valakinél?

Térházy (törölt) 2012.01.06. 18:49:02

@Sir Galahad: Ne fogd vissza magad kérlek, a diktatúráknak számtalan formája van ugyanis. Tisztelettel szeretnélek tájékoztatni, hogy nem csak az a diktatúra, amit te értesz ez alatt.

Eszem ágában sincs persze az Orbán-féle diktatúra milliószor kitárgyalt konkrét tényeit ismételgetni. Ezeket ugyanis annyiszor, annyiféleképpen leírták és ismertették, hogy, ha ezek után úgy teszel, mintha ezekről semmit sem tudnál, akkor ennek a te esetedben úgysem lenne semmi értelme.

Ebben az országban Orbán Viktor egy közönséges egyszemélyi hatalmat épített ki, és az, hogy rendőrök nem lövik a tüntetőket, attól ez még egyszerű tény marad.

Orbán Viktor nemsokára megbukik. De ez sem változtat azon a tényen, hogy az általa kreált államrend a legközönségesebb diktatúrák egyike. Mit is tehetnénk. Ez sajnos, a megfigyelő személyétől független lényegű, egyszerű tárgyi tény.

Olvasgass, beszélgess, nézegess, tájékozódj. Az eddigieknél többet legalábbis és a haza fényre derül, hidd el.

beyo 2012.01.06. 18:49:06

"félő, bohócot csináltok magatokból, ha a nem létező diktatúrától rettegtek meg a köztársaságot siratjátok feleslegesen ahelyett, hogy világosan megmondanátok, mi az, ami nem tetszik."@Sir Galahad: Látod, ezt hívják populizmusnak, ami fidesz jó régi fegyvere, és most az ellenzék is szeretettel használja. Mondjuk Szalai Ervin esetében legalább elmondhatjuk, hogy nevesítetette is, hogy pontosan mi nem tetszik neki.

Sir Galahad 2012.01.06. 19:02:46

@Térházy: Igazad van, sok fajtája van a diktatúrának, és olykor nehéz eldönteni, hol a határ demokrácia és diktatúra közt. De mégiscsak kell lennie objektív mércének... A Wikipédia ezt írja: "A diktatúra olyan politikai rendszer, ahol az állami főhatalom (a kormányzati hatalom) forrása nem a népakarat. A diktatúra valamely személynek vagy csoportnak az állam törvényeit figyelmen kívül hagyó, erőszakszervezetekre támaszkodó, kivételes törvényekkel szentesített korlátlan hatalma." Ezt a meghatározást én hajlamos vagyok elfogadni, s ezek alapján nincs Magyarországon diktatúra. Ettől függetlenül természetesen elfogadom, hogy lehet elvi alapon (nem pusztán politikai szimpátiától vezérelt módon) is szemben állni a kormánnyal, elfogadom, s talán még egyet is értek, ha valaki nem testszését fejezi ki azzal, ahogyan kormányoz. De diktatúra nincs, fejezzük már be ezt a hülyeséget, ha kérhetem.

Sir Galahad 2012.01.06. 19:06:22

@beyo: Mi azon a populizmos, ha azt javaslom tisztelettel, hogy akinek valami nem tetszik, az mondja meg nyíltan és világosan, ne takarózzon mással? Szerintem pont az a populizmus, ha valaki a köztársaság védelmére szólít fel, közben meg a köztársaság megvan és valójában az az illető problémája, hogy nem tetszik neki, ahogy a kormány kormányoz.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.06. 19:10:08

@Sir Galahad: Hosszabb kommentet írtam, mint a bejegyzés, úgyhogy le lehet állni ezzel a "semmi alapja sincs, csak személyeskedtek" dumával.

Térházy (törölt) 2012.01.06. 19:14:39

@Sir Galahad: Sajnálom, szó sem lehet róla. Nekem ez, a konkrét definíció ellenére is, egy tűrhetetlenül diktatórikusan megszervezett, irányított, átalakított és működtetett államszervezet, amely véleményemet sajnos rengeteg konkrét tény támasztja alá.

Az említett definíció mindazonáltal helyes. Helyessége viszont egyáltalán nem zárja ki az Orbán-féle államirányítás diktatórikus lényegét. Ez megint rendkívül álságos és a dolgok tényleges lényegét meghamisító beállítás volna.

miro1 2012.01.06. 19:14:46

@Térházy: Te biztosan nem tudod mi a diktatúra, mert nem is éltél akkor, de mi igen, hidd el, most olyan nagy a szabadság, hogy ilyen nem igen volt még.
És ha már itt tartunk, a demokrácia, a diktatúra egy fajtája, amelyre a nép jogosít fel.

Sir Galahad 2012.01.06. 19:18:27

@Térházy: Rendben, jogod van hozzá, hogy így gondold. Jogod van ahhoz is, hogy mondjuk a dobostortát rántott csirkének nevezd, csak értelme nincs... de egészségedre, ha így érzed magad jól.

aeidennis 2012.01.06. 19:19:41

@hamisnero: Kedves Hamisnéró, kérlek mondj egyetlen egy embert a magyar köztársasgok történetéből, akire felnézel. Hatalmas a választék Kun Bélától kezdve Smittpálig. Megannyi jellem, gerinc és hozzáértés, hogy a tekintélyükről már ne is beszéljek. Főleg itt az államcsőd árnyékában.

Milyen jó az az államrend, amikor egy német szobafestőből is lehet kancellár és egy grúz postarablóból pedig pártelnök.

Sir Galahad 2012.01.06. 19:20:40

@Szalai Ervin: Elolvastam a hosszú kommentedet és lepődj meg: ha nem is értek egyet vele jó néhány dologban, korrekt véleménynyilvánításnak tartom. A posztot viszont - nem ismétlem meg, hogy miért - nem.

Térházy (törölt) 2012.01.06. 19:22:50

@miro1: Ez is így igaz, ahogy írod. Ám sajnos ezektől az állításoktól függetlenül is diktatórikus az Orbán-féle államrend és államirányítás. Nincs közöttük semmiféle ellentét.

Sir Galahad 2012.01.06. 19:22:55

@aeidennis: ... viszont mennyivel jobb volt, amikor a politikai elit még a királyság keretében művelt gazemberségeket :) !

fetyisob 2012.01.06. 19:25:22

párthü fideszesek!
már az europai néppárt is kritizálja orbán politikáját!!
ezek után nem marad más hátra mint hogy lemond!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.01.06. 19:28:42

Ez az új alaptörvény rendelkezik 6 nap múlttal.

Rászavazott egy párt.
Beleírta, mit szeret, mit lájkol.

Sajna, én nem vagyok párttag,
és nincs is fideszes ismerősöm.

Úgyhogy az ilyen pártügyek nem tartoznak rám.

fetyisob 2012.01.06. 19:30:05

@aeidennis: igen és egy félcigobol miniszterelnök

Térházy (törölt) 2012.01.06. 19:31:01

@Sir Galahad: Az értelmét az elmúlt két év igen keserű tapasztalatai adják, melyeknek "íze" inkább a rohasztott macskahúgyra hajaz, semmint a dobostortára. De tudod mit, itélkezzen bírósági ügyedben a kilenc évre bebetonozott Szájerné, olyan paragrafusok alapján, melyeket még elolvasni sem szabad meghozataluk előtt, nem hogy megvitatni, és még milliónyi hasonló példa adja neked a dobostortád ízét, ahogy kívánod.

kela-bá 2012.01.06. 19:39:02

Kedves Bloggolók ! Óriási szellemi energiák halmozódnak a feldobott témákra.Pld. Köztársaság, alkotmány, demokrácia stb. De tudna valaki valami"megfoghatót" javasolni az országunk érdekében, ami mindenkinek csak jó lenne ? Vagy ki-ki a maga dolgában hogyan járulna hozzá közös dolgainkhoz ? Érdekelne, talán másokat is .
További szép estét!

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.06. 19:43:42

Orbanisták!!

Őszintén mondjátok meg , mi szükség volt Magyar Köztársaságból milliárdokért Magyarországot csinálni maradó köztársasági államformával?

Valami okos magyarázat kéne. kösz

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.01.06. 19:46:04

@TaTa86.: Az 1949-es alkotmányból csak egyet őrzött meg a 3. Magyar köztársaság alkotmánya:
"Magyarország fővárosa Budapest"
Ez az amiért annyira gyűlölitek a világon egyedülállóan teljes konszenzussal elfogadott köztársaság alkotmányát?!!!

Megfontolásra ajánlom a következő logikai bizonyítást:
Minden miniszterelnöknek és felelős politikusnak fel kellett eddig esküdnie az alkotmányra. Mert mindenki alárendeltje annak.
Orbán felesküdött az alkotmányra, hogy megvédi, és betartatja. Majd miután hatalomra került, (mert csak eme eskü szentesíthette a választást) ELTÖRÖLTE az alkotmányt és a köztársaságot is! Majd újat íratott és arra akar kötelezni másokat, hogy esküdjenek fel az ő saját alkotmányára! Ezt hívják árulásnak. Mikor elárulja nemcsak a választóit, (3 millió embert) mivel azt ígérték, hogy nem fognak alkotmányt módosítani, de a többi magyar állampolgárt is elárulja, akit vezetnie kellene! És mivel ez az árulás az államforma megdöntésére irányul, ezt hívják HAZAÁRULÁSNAK.
És mind ki itt Orbán mellé álltok, hazaárulóvá lesztek mind!
Orbán köztársaságban lett annak miniszterelnöke, de saját államot épített, kizárólagos uralkodásra.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.01.06. 19:52:17

@Térházy: valami attól nem lesz tény, hogy minden szar fórumon, blogfelületen a hazugságot, rémképet 1.234.632X leírják, leírod, vagy leírjátok.

@fetyisob: aha, szerintem olvasd el az eredeti nyilatkozatot, ha tudsz olvasni angolul, ne azt amit elédbüfizik az index.
epp.eu/pressnew.asp?artid=1780

@Szalai Ervin: van olyan ország ahol jóval kisseb hatásköre van az ab-nek mint itt ami maradt. ott diktatúra lenne?

@dadddd: azt nem tudják, de jól hangzik itt az óbégatás

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.01.06. 19:53:22

@(त्वष्टृ): Mikor elárulja nemcsak a választóit, (3 millió embert) mivel azt ígérték, hogy nem fognak alkotmányt módosítani, "hol igért ilyet? konkrétan ha szabad kérni.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.06. 19:56:51

@FILTOL: Olyan eszméletlenül jó lenne egy olyan világban élni, ahol, ha az embert megszólítják, akkor valóban hozzá beszélnek, és nem valami elbaszott ellenségképhez...

Már írtam itt a kommentekben is, hogy ÉN nem gondolom, hogy diktatúra lenne. Emellett, iszonyatosan nagy visszalépések történtek, az Alkotmánybíróságunk például a világ egyik legjobbja volt, és magyarként rohadtul a legjobbat akarom, nem vagyok hajlandó beérni kevesebbel.

Megfelel?

Térházy (törölt) 2012.01.06. 19:59:47

@(त्वष्टृ): Az hagyján, de ahogy valamelyik civil szervezet előterjesztésében is megfogalmazódott, Orbán Viktor közjogi ténykedése a régi és az új alkotmány szerint is kimeríti az államrend megdöntésére irányuló szervezkedés bűncselekményi tényálladékát.

De elítélve akkor se lesz, hiába egy tényleges bűncselekménnyel vádolható tényleges bűnöző. Mert ez így megy sajnos.

ericssonfan 2012.01.06. 20:06:05

Sirassátok csak az alkotmányotokat. :)
Beteg egy világ ez...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.06. 20:10:40

Én csak abban reménykedem, hogy enyhe telünk lesz, mert akkor nem fogják tudni Ork bánt kirájjá (sic!) koronázni a Duna jegén! ;)

AbuBakr 2012.01.06. 20:11:20

@Szalai Ervin:
"Nincsenek "cigányaink", csak roma honfitársaink..."

Akkor remélem mihamarabb összeköltözöl velük! Csakhogy érezd, hogy a közelségük milyen is valójában...

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.01.06. 20:15:40

@FILTOL: Például Navracsics Tibor nyilatkozott külföldre, nyilatkozott belföldre, hogy nem lesz nemcsak alkotmányírás, módosítás sem!

tenytar.hu/hantameter/az_alkotmany_kozponti_valasztasi_igeret_volt
De Pokorni is ezt elképzelhetetlennek tartotta, mivel azt mondta, hogy ez törekvés az alkotmány szellemiségével menne szembe.
Nehéz megemészteni mi? Hogy egész identitásodat építetted a Fideszre, jobboldalinak tartottad magad, miközben a pártod, amiben hittél, hiszel már rég nem polgári, rég nem jobboldali, és alotmánysértő módon egyeduralomra tör. Csak az alkotmány sajnos nem részletezte, hogy honnan egyeduralomra-való törés az ami.

De ez a lényegen nem változtat semmit.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.06. 20:17:17

@AbuBakr: Egyrészt rasszista vagy, figyelmeztetlek, ahány ember annyi féle. Másrészt kommented alapján a legtöbbekkel - romák vagy sem - még mindig jobban járnék mint veled.

sanyix 2012.01.06. 20:18:38

Azt szeretnétek hogy az alkotmányba visszatérjen a NÉP/TANÁCSköztársaság mi? :D
Nem úgy dolog ez, amióta 3x nem a libbantak kerültek hatalomra mindig ez volt, diktatúrázás, az SZDSZ-magyar szótár szerint.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.06. 20:21:12

@sanyix: Köszi, hogy benéztél fröcsögni egyet. Az SZDSZ-t pedig itt találod, ha már írni akarsz nekik: szdsz.hu/

aeidennis 2012.01.06. 20:22:55

@(त्वष्टृ): A Magyar Királyság törvényei tiltották a köztársasági mozgalmakat. Károlyit anno a király nevezte ki miniszterelnöknek, akit igaz demokrataként röhögve elárult. Orbán csupán folytatja a nemes republikánus hagyományokat.

aeidennis 2012.01.06. 20:25:33

Csak egy köztársaságban lehet elnök Schmittből meg pénzügyminiszter a Matolcsyból. Egy boldogabb világban Orbán Viktor Felcsúton focizna, Gyurcsány Pécsett tanítaná a nebulókat a biológia és a technika rejtelmeire, Pali bácsi edző lenne valami vidéki kisvárosban, és olyan emberek kormányoznák az országot, akiket arra neveltek és tanítottak.

AbuBakr 2012.01.06. 20:25:58

@Szalai Ervin: gondolod te, és én bízom benne hogy igazad egyszer bizonyítási próbára kerüljön

hamisnero 2012.01.06. 20:30:27

@Szalai Ervin: ne vitatkozz vele, nézd meg az eddigi ténykedéseit.

hamisnero 2012.01.06. 20:31:46

@tibsi: óvazsd má eeee, oszt akkó szójjáááá

hamisnero 2012.01.06. 20:40:36

@aeidennis: tévedés, a demokrácia nem egy emberhez fűződik (függetlenül attól, hogy a deklarált "köztársaság" államforma nem egyenlő a demokráciával, l.: napjaink)azaz a köztársaság (ti.: demokratikus államberendezkedés, még ha van esetleg egy hatókör nélkül király, kvázi smittpali) nem egy emberről, egy vezérlő géniuszról szól. fordítsunk a kérdésen: mond egy olyan nem demokratikus államot, amelyik sikeres. mondj egy olyan államot, ahol - ha egyáltalán volt - nem korlátozták erősen, de nagyon erősen (pl.: kivégzés) a királyok hatalmát.

hamisnero 2012.01.06. 20:45:22

@hamisnero: folytatva. miből gondolod, hogy gey, azaz egy ember van olyan rendkívül okos, hogy megoldja népe minden baját. ne felejtsd már el, hogy a klasszikus uralkodók elsősorban a feudalizmus csúcsragadozói voltak. ugyanúgy, mint a dínók a triászban. bakker, de jött az üstökös...

Lacdelo 2012.01.06. 20:51:38

Orban Viktor mar sikeresen
1. elherdalta egy ev alatt a MNYP-i vagyonokat,
2. felszamolta a demokraciat, AB-t, birosagokat legyurte, mediat.
3. a gazdasagot tonkre vagta Matolcsy-val kez a kezben.
4. Bankrendszert tonkre vagta. Nincs penz a bankoknak hitelezni.
5. Bevezetett egy kisember ellenes igazsagtalan, aranytalan SZJA rendszert, ami a gazdasagi valsagban a gazdagoknak kedvez.
6. Nemzetkozileg teljesen elhiteltelnitette Magyarorszagot.
7. Kiszolgalta a szelsojobbot es teret engedett nekik.
8. Visszamenolegesen torvenyeket hoz, bizalmatlansag a befektetokben.
9. Szetverte a munkatorvenykonyvet, a munkavallalokat kiszolgaltatott szolgakka teve.
10. Hazudnak ejjel, nappal az ember pofajan eg a bor, hogy a sok szerencsetlen idiota, amilyen te is vagy meg beveszi ezt a szemetet.

A diktatorikus, inkompetens Fideszt csak demokratikus partok osszefogasaval lehet le valtani! Teljesen mindegy, hogy milyen partra szavaz az ember legyen az jobb vagy bal, amig az nem neonaci, inkompetens, antihuman Jobbik, vagy anti-demokratikus, inkompetens Fidesz.

hamisnero 2012.01.06. 20:52:37

@aeidennis: Csak egy köztársaságban lehet elnök Schmittből meg pénzügyminiszter a Matolcsyból. Egy boldogabb világban Orbán Viktor Felcsúton focizna, Gyurcsány Pécsett tanítaná a nebulókat a biológia és a technika rejtelmeire, Pali bácsi edző lenne valami vidéki kisvárosban, és olyan emberek kormányoznák az országot, akiket arra neveltek és tanítottak. igaz. de általában egy köztársaság pár hülyétől még nem inog meg. de pl.: ferencjózsef császárunk rendesen leamortálta Magyarországot. és nem egyszer, hanem kétszer. nagyon. egyszer egy komplett országot buktunk (ami köztársaság lett vón, hisen detronizálták a Habsburgokat) egyszer meg a harmadát. kellene még egy kircsi, ami a maradékot is ellovizza?

hamisnero 2012.01.06. 20:54:36

@hamisnero: helyesbítek. egy köztársaság pár hülyétől is meginog, ha maga a köz társasága nem veszi észre, hogy ott futnak a szabadságukkal.

hamisnero 2012.01.06. 20:57:09

@hamisnero: és erre nem az a megoldás, hogy akkor ne legyen köztársaság, mivel azt, ha óvatlanok vagyunk, vagy idióták, pár hülye is le tudja nyúlni, hanem ki kell osztani pár tockost, kokit, meg sallert.

SPU 2012.01.06. 21:19:39

it 's a wonderful thing to be under a king is democracy better i ask you

Légvárak 2012.01.06. 21:20:44

@Lacdelo: Bocs, de kihagytad belőle:
- Félkarú/féllábú embereket kényszerített nem létező munkahelyekre
- tönkre vágja az oktatást és az egészségügyet

lyia (törölt) 2012.01.06. 21:24:46

Nemzeti Jogszabálytár

www.njt.hu

Keresés eredménye

1 találat

1949. évi XX. törvény

A Magyar Köztársaság Alkotmánya

1990.12.31. - 2012.01.01.

"Fölhúzták, mint egy bestiát
S a rekviem jele
Nem kondult érte kérdezőn:
Üdvöt szegény lel-e?
Egy-kettő, sebten úgy veték
A rossz gödörbe le.

Letépték vászonrongyait,
Hadd lepje légy s szemét,
Röhögték rőt, puffadt nyakát
S dülledt, meredt szemét,
S szórtak veszett szitkot s meszet
Befödni tetemét.

A káplán le se térdepelt
Az átkos sír felett,
Keresztet sem tűztek reá,
Szent, krisztusi jelet,
Bár Krisztus egykor néki is
Szabadítója lett.

De mindegy az, - Sors szabta így,
Bezárult a gödör,
S idegen szívek öntözik,
Sok tört, bús könnyvödör:
Rabok siratják, vert sereg,
Kiket úgyis gyász gyötör..."

Gaspra12 2012.01.06. 21:27:13

a wikipedia az emberiség ismereteinek legnagyobb gyűjteménye ezért ha ők mondják akkor biztos igaz:hu.wikisource.org/wiki/A_Magyar_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g_Alkotm%C3%A1nya

lyia (törölt) 2012.01.06. 21:28:11

"A törvény jó-e? - nem tudom,
Vagy rossz? - nem kérdem én,
Azt tudni csak e rút odún,
Hogy zord a fal s kemény,
S minden perc bús nap s hosszú év
Minden nap s nincs remény.

Mit ember az emberre mér,
Fáj az, - ezt tudni csak!
Mióta testvért ölt Kaín
S forog a föld, a vak,
A rossz rostán ocsú marad
S kihull a tiszta mag.

S tudom, - s bár tudná mind aki él,
Mily átok s micsoda gyász
Minden kő, mellyel bús rabot
Kerít el szörnyü ház,
S a rács, mely rejti az Úr elől,
Testvérünk mint igáz.

Nem néz be hozzánk anda hold,
Édes nap nem izen,
De jól van ez így, jó az irígy
Pokolrács... jaj, hiszen
Nem bírna el ilyen iszonyt
Se égi, se földi szem!"

Wilde Oszkár

fordította Tóth Árpád

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.01.06. 22:05:34

Hát persze, hogy őrzitek a Rákosi-féle köztársaság eszméjét, ti liberálbolsevisták!
Soha olyan jó dolgotok nem volt, és sajnos már nem is lesz, mint akkor.

aeidennis 2012.01.06. 22:25:22

@hamisnero: Nem inog? Akkor most éppen mit csinál? 2006-ban mit csinált? Ez egy tákolmány, már lassan az ötödiket is enyűjük és pár idióta még alapítana egy negyediket hátha majd az nem omlik össze mint az elődjei.

1849-ben pedig Ferenc József éppen 19. születésnapját ünnepelte. Miközben a XIX. sz gyurcsánya, Kossuth és demokratái leamortizálták Magyarországot.

tükörfúró 2012.01.06. 22:39:00

nembaj....
legalább, ha a harmadiknak már VÉGE, már nem irreális
NEGYEDIK KÖZTÁRSASÁGOT! követelni...

;DDDD

mikka 2012.01.06. 23:34:34

idezet az index.hu egyik irasabol :)
Azt hiszem ez azert vilagossa teszi a dolgokat..

" Ronald Reagan volt amerikai elnök egykori kémfőnökét, William Odon tábornokot idézik kommentár nélkül honlapjukon. Odon az NSA igazgatója volt Reagan alatt, 2008-ban, 75 évesen halt meg szívinfarktusban.

„A szocialistáknak bűntudatuk van, és gazsulálnak nekünk. Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni" – írják. "

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.07. 01:13:56

@Kara kán: Nagyon kérlek, hogy Rákosit ne említsd egy lapon a köztársaság eszméjével. Köszi.

aeidennis 2012.01.07. 17:19:47

@Szalai Ervin: Pedig Rákosinak az 1. közt. kikiáltásában legalább olyan nagy szerepe és érdeme volt, mint a szovjet hadseregnek. Úgyhogy tessék rá is felnézni. :)

Egy kis adalék arról, hogyan is zajlott ez 1946 februárjában.

ber.parawag.net/text/Slachta_Margit_az_allamformarol.html

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.07. 20:34:15

@aeidennis: Te a másodikról beszélsz, és nincs igazad: Rákosiék belülről számolták föl az egészet, a kommunista diktatúrának pedig semmi köze a köztársaság eszméjéhez.

aeidennis 2012.01.08. 11:54:41

@Szalai Ervin: Az elsőről beszélek, amit 1946-ban gründolt a baloldal és a szélsőbaloldal (1945-ben jobboldali pártok nem indulhattak a választáson)

Ha nem hiszel nekem, olvasd el a törvényt:

legitimista.blog.hu/2011/05/10/alapfoku_matek_koztarsasagpartiak_szamara

KóserKároly 2012.01.08. 13:41:17

@aeidennis: Sólyom László az egyetlen.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2012.01.08. 13:52:00

@aeidennis: Ha nem hiszek neked, akkor olvassam el az egyik bejegyzésedet, mint hiteles forrást??? Ügyes...

hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90szir%C3%B3zs%C3%A1s_forradalom

aeidennis 2012.01.08. 16:36:28

@Szalai Ervin: A hiteles forrásra a hivatkozás a bejegyzés végén megtalálható. Tessék még egyszer megpróbálni.

Wikipédiára hivatkozni meg kissé ciki. Megyek és átírom. :) Ennyi.

@KóserKároly: Magyarország királyáról valahogy nehezen hiszem el, hogy két szlovák határőr hazaküldi. Amúgy Sólyom László előtt tényleg le a kalappal, ez a tiszteletem a természetszeretetének szól, nem pedig a bábuszerepének.

aeidennis 2012.01.08. 20:03:47

@Szalai Ervin: Látom minden érved elfogyott. Jó éjszakát. Ha esetleg eszedbe jut a válasz a két döbbenetesen egyszerű kérdésemre, szólj bártan bármikor.

KóserKároly 2012.01.09. 00:19:33

@aeidennis: Te pedig arra az egyszerű kérdésemre válaszolj: azt mikor nyilvánította ki a nép, hogy királyságot szeretne? Rajtad kívül, s néhány hasonlóan gondolkodó egyeden kívül senkinek meg nem fordul a fejében, hogy de jó lenne egy király... Maximum egy olyan kirakatbábu, mint Angliában vagy Norvégiában.

Egyébként tájékoztatlak, hogy Sólyom László köztársasági elnök volt, nem király. Kérdésed arra vonatkozott, hogy kire lehet felnézni.

Egyébként szerinted mit kellett volna tennie? Beleereszteni egy sorozatot a két határőrbe? A világ attól visszhangzott volna, hogy a magyar állam feje erőszakkal bevonult Szlovákiába. És még igaz is lett volna, megítélésünknek esig külön jót tett volna, ugye?

aeidennis 2012.01.09. 15:13:24

@KóserKároly: Sohasem. Ugyanis a Magyar királyság nem állt sohasem a népfelség elvén. Nem alulról szerveződött, hanem felülről. Ezért állt fenn 918 (946) éven keresztül. Ennek köszönhette hihetetlen stabilitását, amiről a "res publica" az államcsőd felé tántorogva csak álmodozhat.

Szerintem Sólyom Lászlónak az egyetemen kellett volna tanítania és az unokáival foglalkoznia. Ehhez ért ugyanis. A politika csak egy megszeppent feszengő tekintélytelen szerencsétlent csinált belőle, aki csak a természetben tudott igazán felszabadultan viselkedni.
süti beállítások módosítása