Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.01.31. 13:58 Szalai Ervin

Feri, segíteni kell

Címkék: civil mszp egyiptom tüntetés jobbik tunézia pártok sajtószabadság szabó zoltán kafkaz kardos horváth jános lmp scheiring gábor nemzeti együttműködés rendszere centrális erőtér egymillióan a magyar sajtószabadságért

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport második kossuth téri tüntetésén énekelte a dalt Kardos-Horváth János – feltehetően, hogy görbe tükröt mutasson mindazoknak, akik kétségbe vonják a pártok nélküli politikai tüntetések létjogosultságát. Magyarországon az utóbbi hónapokban lett divatja ennek a pszeudo-apolitikus civil kurázsinak, amiről ugyan lehet ódákat zengeni, csak szerintem nem különösebben érdemes.

Nem különösebben érdemes egyrészt képmutatósága miatt, hiszen Szabó Zoltán (MSZP) és más ellenzéki politikusok lazán megfordulhattak ezeken a rendezvényeken, annak ellenére, hogy a szervezők elméletileg minden pártfigurát távolmaradásra kértek. Scheiring Gábor (LMP) például egész szép videóinterjút adott a Mandiner TV-nek: beszélt saját nagyszerű tetteiről, kicsit ostorozta az SZDSZ-t - amit, lássuk be, egy jobbikos képviselő nem tehetett volna meg még akkor se, ha amúgy nem szívleli a médiatörvényt.

Alapvetően nem értek egyet a szervezők pártundorával. Méghozzá annak ellenére, hogy nincs olyan ellenzéki párt Magyarországon, amire akár 12 grammnyi anyaföldet/kenyérmolekulát bíznék. Egyszerűen láthatjuk, hogy a kis kirekesztésből igazából még kisebb lesz: semmilyen politikus nem jöhet, bár ezt az MSZP-LMP duónak nem kell betartania (lehetmásos még interjút is adhat) - végeredményben jobbikos ne jöjjön, na.

Ha megnézzük a tunéziai és egyiptomi eseményeket, egyértelműen látszik, mennyire problematikussá válhat egy idő után a pártok nélküli, szervezetlen politikai ellenállás: előbbiek elzavarták ugyan szeretett vezérüket, mégse tudnak tisztességes kormányt alakítani; utóbbiaknak még a kergetési fázis sem megy igazán.

Persze Magyarországon ugyebár senki nem akarja előbb-utóbb leváltani a kormányt, csak a médiatörvényt szeretnék megváltoztatni, vagy az Alkotmánybíróság – esetleg a Költségvetési Tanács - jogköreit szeretnék visszaállítani. Mintha csak szigorúan tematikus ellenállás létezhetne itthon. De hát mégis mit várunk? Láthatjuk, nem csak politikai szervezetek alakítását, még a részvételét is morális ingoványnak, rangon aluli alantasságnak tartjuk, ami felett eljárt az idő...

Mert mi csak azt akarjuk, hogy a kormány figyeljen a civilek panaszaira és kritikáira... Hallgasson meg minket, és egyeztessen... konzultáljon velünk… ebben a demokratikus… centrális erőtérben… Közvetlen kapcsolatot szeretnénk a kormány és a nép között, a múlt levitézlett pártjait pedig mossa el az idő homokja...

3…

2…

1…

Kedves olvasó,

 

Üdvözöllek a Nemzeti Együttműködés Rendszerében!

 

Szalai Ervin

 

 

 

 

Nem kis videók, 1.: Szabó Zoltán (MSZP) 3:08-tól 3:17-ig

 

Nem kis videók, 2.: Scheiring Gábor (LMP) 4:30-tól 7:44-ig

 

Nem kis videók, 3.: Ferenceknek és nem-civileknek szól a dal ("Feri segíteni kell" - Kardos-Horváth János, Kafkaz)

 

6 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr662626683

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kardos-Horváth János 2011.10.03. 15:56:40

Adunk a kocsmáknak egy pofont! 10 állandó kérdés, 10 válasz. Ismert arcok nyilatkoznak. Név: Kardos-Horváth János Születésnap: 1981. augusztus 27. Fogla...

Trackback: Szabadsajto.kamu 2011.01.31. 14:21:36

Avagy a konspiráció magas iskolája. Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért facebook oldal megtévesztéseként és sokáig annak a nevével a fejlécén működött egy kettős életű, a trükkös politikai ellenmozgalom, és a gerillamarketing határterületein mozg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Máté.Sz 2011.01.31. 16:52:02

Az utolsó videó nagyon durva

AlerTomi 2011.02.01. 18:14:24

Ervin!

Nagyon jó, hogy végre felmerül a civil demonstrációkon való politikusi jelenlét kérdése egy más szemszögből is.

Jómagam két decemberi demonstráció megszervezésében működtem közre. Mindkét esetben a politikus-mentesség követelménye volt az egyik legfontosabb szempont a szervezők fejében.

A következőket gondolom a miértekről.

Nyilván badarság valamiféle univerzális igazság jegyében mindig, minden esetben távol tartani a politikusokat a civilek által rendezett politikai eseményektől. Hiszen vannak olyan helyzetek, témák, ahol kifejezetten jó, ha jobb és bal is képviselteti magát.

Néhány állítás:
1. Fontos látnunk, hogy a mai Magyarország egy mélyen posztkádári társadalom, melyből hiányoznak a kisebb-nagyobb szabad közösségek, társulások.
A Fidesz polgári körei, vagy a Demokratikus Charta azért elszomorító jelenségek, mert így-úgy, de mégiscsak elfojtottak potenciálisan alulról és organikusan szerveződő közösségeket. Nem biztos, hogy rossz szándékból, de mégsem önzetlenül, saját érdekeiket figyelmen kívül hagyva. Mert nem az a baj, hogy vannak ilyenek mozgalmak, hanem az, hogy ezeken kívül nincs semmi politikai.

2. Baromi fontos, hogy amikor civil szerveződésről beszélünk, ne csak hippis, fához kikötözős, biciklis felvonulásokra asszociáljunk. Megfontolva szinte minden lépést, elfogadva a politikai adottságokat és kereteket (leginkább a politika természetét), komoly esély mutatkozhat jelenleg arra, hogy ez a kép megváltozzon.

3. A dolog kézenfekvőbb része, hogy a Fidesz „társadalmi” ellenzékének egy nagyon kemény küzdelmet kell megvívnia egyrészt a parlamenti ellenzékkel, másrészt annak holdudvarával is. Nyelvében, világképében, gondolkodási sémáiban és reflexeiben sajnos egy régi világról van szó. Minden erővel küzdeni kell azért, hogy ezek a szerveződések valóban függetlenek (nem semlegest írok) legyenek.
Az előző 2 ciklus szocialista és szabad demokrata képviselőit és támogatóit komoly felelősség terheli ezért a kétharmadért. Így egy párezres tüntetésen nem szívesen tüntetsz velük. Egy ötszázezres tüntetésnél már más a helyzet, akkor már kevesebb eséllyel találja meg őket a kamera és teljesen más jelentőséggel bír jelenlétük is. Nem riasztó, hanem érdektelen. Most még nem az.

4. Az egyetemisták által szervezett megmozdulásokon kifejezetten a rendszerváltozás után felnőtt generáció volt a "célközönség". Tapasztaltuk milyen is az, amikor a Demokratikus Charta - jó szándékúan talán - besegít a szervezésbe...

5. Végül csak annyi, hogy egyelőre senki sem tudja, kinőhet –e ebből bármilyen – intellektuálisan is komolyan vehető – szabadságpárti (liberális…?) mozgalom.
Ez politikusokkal nem fog menni.

Adler Tamás

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.02.01. 20:40:46

@AlerTomi: Váó. A függetlenség és a semlegesség különválasztásával lekenyereztél, köszi a hozzászólást.

Az első négy pontot öröm volt olvasni, az ötödikhez azért hozzáfűzném a véleményemet: önmagában ezekből szerintem nem nő ki semmi, a mennyiség itt sem csap át minőségbe.

Kár várni a csodára.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.02.17. 12:39:51

kicsit ostorozta az SZDSZ-t - amit, lássuk be, egy jobbikos képviselő nem tehetett volna meg még akkor se, ha amúgy nem szívleli a médiatörvényt."

?

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.02.17. 13:06:52

@tesz-vesz: Kicsit ostorozta 7:20-tól 7:44-ig; jobbikos képviselőt valószínűleg elküldtek volna - még ha mez nélkül is jön.

(Nyugodtan lehet fikázni bármelyik pártot, de ne pártsemleges rendezvényen tessék már.)
süti beállítások módosítása