Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.04.18. 15:14 Szalai Ervin

Magyarország alaptörvénye és a kínai evőpálcika

Címkék: magyarország alaptörvénye kínai evőpálcika használati utasítása alkotmányos alapjogok relativizálása

„Az első pálcikát fogja az eredeti módon és a második pálcikát fel és le mozgatva már bármit meg tud fogni.” – Kínai evőpálcika csomagolásán található használati utasítás

Nem tudom, ki hogy van vele, de én néhanapján szoktam azokban a kis menzatálcás kínai gyorséttermekben étkezni, amikből egyáltalán nincs hiány székesfővárosunkban: talán csak az a kérdés, belőlük vagy „gyrososból” van több. Mindenesetre, amikor így teszek, sosem mulasztok el evőpálcikát kérni a kislánytól (Észrevettétek, hogy mindig a család legfiatalabb női tagját rakják a pult mögé?), ami általában 50 Ft-omba kerül, bár néha meghatódnak, és ingyen adják.

Sőt, ami azt illeti, olyan ügyesen használom ezt az alternatív evőeszközt, hogy pár hete bőven volt időm jobban szemügyre venni csomagolását és rajta az instrukciót. „Helyezze hüvelykujjához a pálcikát az ábrán látható módon” és így tovább egészen addig, hogy  „a második pálcikát fel és le mozgatva már bármit meg tud fogni”…

Bármit meg tud fogni. Például az asztalt, egy kutyát vagy egy tankot.

 

 

 

 

Ma elfogadták Magyarország új alkotmányát, ami pontosan olyan, mint egy pongyola használati útmutatás egy pár kínai evőpálcikához: Nemzeti Hitvallás, történeti alkotmány, magzati élet, melegjogok, államadósság, Isten beemelése, „a tulajdon társadalmi felelősséggel jár” és társaik. Tele van tisztázatlan ostobasággal, kétértelműséggel, feudális toposszal, alkotmányos értékek és jogok relativizálásával.

Pedig egy alkotmánynak világosan meg kéne határoznia mindazokat az intézményeket és eljárásokat, amik az államunk működéséhez és az egyéni szabadságjogok biztosításához elengedhetetlenek, és semmi többet. Legkisebb közös többszörös.

Ehelyett van ez a vacak, amire büszkének kéne lennünk – még akkor is, ha egyébként az első adandó alkalommal ösztönösen kukába dobnánk, és csak furcsaságok iránti gyűjtőszenvedélyből őrizgetnék egyesek.

A kérdés csak az, meddig.

 

 

 

(A bejegyzéshez csatolt képek tanulsága szerint ugyanilyan evőpálcikát forgalmaznak külföldön is annyi különbséggel, hogy az angol mellől hiányzik a magyar fordítás. Na, ezért még kapnak.)

262 igen - 1 tartózkodás - 44 nem

(Kövér László elmondta házelnöki méltató beszédét, majd a jobbjáról érkező kérdésre, miszerint tartanak-e ebédszünetet, a következőt válaszolta: "Ebédszünet? Nem szükséges." - majd átadta az elnökséget Balczó Zoltánnak, és távozott.)

Szólj hozzá! · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr722835238

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Milyen nap volt tegnap? 2011.04.20. 08:35:49

„Mint tudjuk, az alkotmány egésze, így a preambuluma is jogértelmezés céljára felhasználható. Ezt fontos tudni. Ezért a preambulumban benne foglalt ideológiai kategóriák, ha nem is olyan mértékben, de szintén veszélyesek a későbbi joggyakorlat sz...

Trackback: Itt alkotmányozik a magyar 2011.04.18. 20:20:53

Egy nyugodt napnak indult...     Persze a Duna közepéből is kihúzhatott volna párszáz lufi egy ötven méteres Faszt, de perspektivikusan ugyanaz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása