Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.01.16. 15:02 KVélemény

A cigányokról másképp

Címkék: cigány west balkán roma integráció

Szeretnék reflektálni a ma történtekre, vagyis pontosabban úgy általában az azt övező többségi, szinte már köznek nevezhető vélekedésre. A Nyugati térnél történteket többen is cigányok által elkövetett késelés következményének gondolják. Ezzel nem vitatkozom, nem voltam ott. Azzal viszont már igen, hogy a rendőrség szándékosan eltitkolná a tényeket, hogy manipulálja a társadalmat azzal, hogy ők agyontaposásról beszélnek. Könnyen elképzelhető, hogy késelés történt, viszont ha ezt most MÉG nem közlik, akkor az csakis a nyomozás érdekei miatt lehet. Erre jöhet a kérdés, hogy milyen ilyen indokok vannak? Nem tudom, és a kérdést feltevő sem tudhatja, mert nem vagyunk szakértők (vagyis nyomozók). Csak azért mert nem tudunk indokot, még nem jelenti azt, hogy nincs is…


Viszont én nem a konkrét esetről szeretnék írni, hanem úgy általában a cigányok helyzetéről, a róluk való közvélekedésről. Több forrásból is hallottam az eset kapcsán, hogy a cigányok ilyenek meg olyanok, mindig ők késelgetnek, meg hasonló dolgokat. Az is már széleskörűen elterjedt, hogy a kisebb bűncselekmények elkövetésében a cigányok felülreprezentáltak. Továbbá elmondások alapján sokakat zavar, hogy a cigány családokban sok gyerek van, hangoskodnak a buszon, ápolatlanok, nem dolgoznak, stb. Ezeket sokáig lehetne sorolni. Ami talán a legjobban fájhat a többségi társadalomnak,  az az alkalmazkodás, az integrálódás és a beolvadás iránti vágy látszólagos teljes hiánya.


Mik az okai annak, hogy a cigányok ilyenek?


Én kulturális és társadalmi/gazdasági helyzetükben látom az okokat, melyek külön-külön is ördögi kört alkotnak.

  1. A jólét iránti vágy mindig is egy fontos tényező volt, ami rábírta a társadalmakat, hogy változtassanak az addig megszokott életmódjukon, hogy nyissanak a jobblétben élő kultúrák felé, bízva abban, hogy ők is elérhetik a gazdasági prosperitást. Így cselekedett  Magyarország is a rendszerváltáskor. Mindenki demokráciát akart, mert látta, hogy nyugatra, a demokráciában élő emberek milyen jól élnek. A jobblét iránti vágy a cigányokban is megvan, és ezért alkalmazkodnának is a többségi társadalomhoz, de nem tudnak, mert az a jogos vagy jogtalan előítéletek miatta többségi társadalom nem foglalkoztatja őket, szegregált oktatásban részesülnek, stb. Tulajdonképpen mi álljuk el az utat az integrációjuk előtt. Annak pedig, hogy azt látják, nem fogadja a közeledésüket a többségi társadalom és hogy mindenhol megvető pillantásokkal találkoznak, az a következménye, hogy a saját közösségükbe fordulnak. Ott pedig nagy valószínűséggel nem várja őket más, mint a szegénység, és azok a kulturális jellegzetességek, amik miatt a többségi társadalom kizárja magából. Vagyis az előítéletek és az, ahogy ezek miatt bánunk a cigányokkal csak súlyosbítják a helyzetet.
  2. A rendszerváltáskor a legtöbb munkahely az észak-keleti országrészben szűnt meg, ahol a cigányok aránya nagy. Ez a térség máig igen lemaradásban van gazdaságilag, tehát őket a probléma súlyosabban érintette: elvesztették munkahelyüket, képzettség nélkül pedig nem találtak újat. Ezért más pénzkereseti lehetőségek után néztek, mint például a fémkereskedelem, a lomizás és társaik. Ezek, kiegészítve a nekik folyósított szociális ellátással, már elegendőek arra, hogy ugyan alacsony életszínvonalon, de fenntartsák magukat. A probléma az, hogy ez az életmód „öröklődik”. A gyerekek azt látják, hogy a szüleik úgy is megélnek, hogy képesítésük lenne és dolgoznának. Akkor ők miért vegyék komolyan az iskolát? Miért is tanuljanak? Ráadásul ott is csak kinézik őket. Ez a kettő tényező teljesen elidegeníti őket az iskolától, és ugyanaz lesz a sorsa képesítés nélkül, mint a szüleinek. Ráadásul még abból a szocializációból is kimarad, amit az iskola nyújtana. Ennek a következménye pedig az lesz, hogy némelyikük késsel a zsebében megy szórakozni és kisebb-nagyobb bűncselekményeket követ el.

A fentebb leírtak remélem egyértelművé tették, hogy itt két ördögi körrel állunk szemben. Ezek megszakításához hatalmas pénzügyi forrásokkal (több száz milliárd forint) rendelkező, hosszú távú, jól átgondolt programok kellenek, amelyek elsősorban a cigány gyerekek oktatására és szociális helyzetére fókuszálnak. Vajon megéri ez nekünk az áldozatot? A válasz igen. Több problémára is megoldást nyújthatna.

  1. A cigányok demográfiai súlya nő, mivel ők többgyermekes családokban élnek. Egyesek már Cigányországot emlegetnek. Ha ezt a folyamatot meg szeretnénk állítani, fel kell őket gazdaságilag emelni. A jólét kimutathatóan csökkenti a gyermekvállalási kedvet. A 20. század elején még a magyar családokban is az 3-4 gyerek volt az általános.
  2. A cigányoknak olyan képzést adhatnánk, hogy olyan hiányszakmákat töltsenek be, melyek a többségi társadalom tagjainak már nem vonzóak (például villanyszerelő, szakmunkás, stb.). Ezzel hosszútávon bevételt is generálnánk, hiszen adóznának, és nem kellene annyit költeni szociális kiadásokra sem. Magyarország gazdasági talpra állítása szerintem elképzelhetetlen az cigányok gazdasági integrációja nélkül.
  3. Csökkenne a társadalmi feszültség és az olyan esetek száma, mint ami némely forrás szerint tegnap este is történt.

Közös a felelősség.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr582587891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H.Andras 2011.01.16. 22:18:19

Tisztelt KVélemény,

szeretnék néhány sorára reflektálni, természetesen építő jelleggel.

"A cigányok demográfiai súlya nő, mivel ők többgyermekes családokban élnek. Egyesek már Cigányországot emlegetnek. Ha ezt a folyamatot meg szeretnénk állítani, fel kell őket gazdaságilag emelni."

Most akkor a cigányok magasabb termékenységét szeretné megállítani vagy az gazdasági inaktivitásukat?

Továbbá a "felemelés" mint az állam vagy a többségi társadalom részéről gyakorolt kegy, nem old meg semmit. Társadalmi együttélés minden résztvevő ( jelen esetben a kisebbség és a többség) együttműködésétől függ. A roma integráció kardinális kérdése; nem pusztán a többségi társadalom "felemelési szándéka", hanem az együttműködés szándéka, amit a kölcsönös egymásrautaltság alapozhatna meg. A gazdasági felemelés kifejezés kissé voluntaristán hangzik. Bár feltételezem, ezen a segítő szándékot érti.

"A cigányoknak olyan képzést adhatnánk, hogy olyan hiányszakmákat töltsenek be, melyek a többségi társadalom tagjainak már nem vonzóak (például villanyszerelő, szakmunkás, stb.)"

Adhatnánk? Mármint mi nem cigányok? Mi adunk valamit az idegen testnek? Ez a fajta megfogalmazás be is határolja az írás végén említett közös felelősség lehetőségét.

Az a fajta társadalmi probléma, amelyet a cigánysággal azonosítanak token szerepük miatt, sajnos sokkal szélesebb tömeget érint. A tartós szegénység, az iskolai szegregáció, a diszkrimináció még közvetlenül sem pusztán a cigányok problémája (közvetetten természetesen mindenkié). Spéder Zsolt kutatása alapján a romák több mint fele sorolható a tartósan szegény kategóriába, viszont a tartós szegények háromötöde nem roma származású. Tehát véleményem szerint éppolyan felelőtlenség a kirekesztettséget és esélyek strukturális hiányát a cigányok problémájaként kezelni, mint azt állítani, hogy minden cigány bűnöző.

Ezen kívül a hiányszakmákra való képzés azokon az embereken sem segít, akik egy aprófaluban élnek 1,5 órára az első kisvárostól, busz naponta kétszer jár. A hiányszakma jó elképzelés, feltéve hogy belátható közelben van rá igény.

üdv
H. András

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.01.16. 22:34:53

"A cigányoknak olyan képzést adhatnánk, hogy olyan hiányszakmákat töltsenek be, melyek a többségi társadalom tagjainak már nem vonzóak (például villanyszerelő, szakmunkás, stb.)"- soron meg sem akadt a szemem, pedig tényleg erősen munkahelyi szegregáció szaga van...

Máté.Sz 2011.01.17. 00:27:54

Én úgy értelmeztem, hogy az Író arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a "többségi társadalmat" nem csak elvek, hanem a saját érdekei is arra késztetik, hogy a cigány integrációt támogassa.

KVélemény 2011.01.17. 01:09:32

Kedves H. András!
Köszönöm az építő jellegű kritikát.
Alapvetően érdekalapúan próbáltam megközelíteni a témát, mert úgy érzem elvekre a társadalom ebben a kérdésben nem vevő már. A problémák nem a sajátjaim, próbáltam összegyűjteni azokat, melyeket gyakran hallok. Sajnos a végén mégis ellentmondok magamnak, mert a felelősség szóval kibújik belőlem a kisördög, és így már értekek kerülnek terítékre. De hát magamat nem tagadhatom meg, előbújt amit gondolok.
A felemelés valóban nem a legjobb szó, de kifejezi azt, hogy itt a többségi társadalomnak kell cselekednie.
A leírtak természetesen a nem cigányokra is vonatkozhat. Én írásomat az interneten fellángoló cigányellenes indulatok miatt írtam, így ők voltak a középpontban is.

Lordius 2011.01.17. 01:25:45

"A cigányok demográfiai súlya nő, mivel ők többgyermekes családokban élnek. Egyesek már Cigányországot emlegetnek. Ha ezt a folyamatot meg szeretnénk állítani, fel kell őket gazdaságilag emelni."
Nekem az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy a szerző mire gondol itt? Szerinte meg kell akadályozni a cigányok arányának további növekedését az országban?
A szövegből nekem legalábbis így "jött le". Vagyis a baj: "sokak szerint a cigányok arányának növekedése"
A megoldás: "a folyamatot meg szeretnénk állítani"
Mivel ez többes szám első személyben van ezért úgy értelmezem, hogy ez a szerző véleménye is. Ha ez így van, azt szeretném megkérdezni, hogy ez miért baj?

KVélemény 2011.01.17. 01:35:03

Valóban zavaró a T/1. A kettősség azért van, mert akartam azonosulni mások által problémának vélt dolgokkal, de még véletlenül sem gondolom így. Véleményem szerint nincs különbség ember és ember között, vagyis lényegtelen hogy valaki magyar, filippinó vagy cigány.

nightmare89 (törölt) 2011.01.23. 20:48:53

Kedves KVélemény

Szerintem az a baj, hogy még mi "többségiek" sem tudjuk hogy mi is igazán a cigányság problémája... Azért nem szabad csak magunkat okolni dolgokért. Magával a cigány néppel jellemzően minden országban hasonlók a problémák...
ezek szerint akkor minden országnak köztük Romániának, Szlovákiának, Szerbiának és a közelmúltban Franciaországnak mind mind magukban kell keresniük a hibát?

Nagyon unom amikor a cigányság problémáját a szegénységgel magyarázzák. Konkrétan nem tudom mennyi cigány él országunkban de szerintem 1,5-2 millió között mozog a számuk. Na már most akkor marad durván 7-8 millió többségi. Ebből a 8 millióból 100% hogy 2 millió ember minimálbéren vagy az alatt él, azaz a létminimum alatt és ugyanolyan szegény sorsú mint a cigány családok többsége

Ugyhogy körülbelül 2 millió szegény cigány család ugye és 2 millió szegény magyar család áll egymással szemben. Legyetek oly kedvesek és nézzetek utána a börtönökben milyen arányban oszlik meg a többségi társadalomhoz tartózók és a cigányok aránya. 80-90% majdnem mindenhol a cigányság javára.

Nem lehet, hogy a kultúrájukhoz hozzátartozik az agresszívabb viselkedés? csak hogy egy példát említsek. én még többségi társadalomba tartozó ember közösségi oldalakon nem láttam szamurájkarddal "pózolni". ez a cigányságra jellemző. ezzel csak azt akarom mondani, hogy vannak bizonyos szokások, normák amelyek évtizedek, sőt századok alatt alakultak ki egy népcsoportnál. Azokon nem lehet 1-2 év alatt változtatni.

A blogbejegyzésben benne volt a kulcsmondat is. Amíg a cigánygyerek azt látja otthon, hogy jól eléldegélünk a pótlékból, meg a segélyből addig esze ágában nem lesz ezen változtatni és persze ez nem az egész cigányságra vonatkozik de legalább az 50-60%-ra. persze ez csak egy találgatás. azis lehet több a számuk vagy kevesebb. Mérnem végzünk egy országos felmérést hogy a cigány családok többsége miből él, merre tart van e egyáltalán céljuk? Akkor tudnánk igazán megoldást találni a problémájukra.

nightmare89 (törölt) 2011.01.23. 21:04:49

@Szalai Ervin:

Kedves Ervin. munkahelyi szegráció? JA, hogy egy 6-7 talán 8 általánossal rendelkező cigány embert rakjanak bankba, elnöki pozícióba? vagy hogy gondoltad?
fogadni mernék, hogy szerinted a cigányság nagy része azért nem kap munkát mert a csunya rossz többségi társadalomhoz tartozók előítéleteket állítanak. nem pedig azért mert mondjuk a legtöbbnek papírja sincs.
Tudod rengeteg olyan hírműsort láttam már amikor lementek riporterek a cigánysorra (ahol te még sosem jártál) és megkérdezték a helyi cigány asszonyt, hogy mi lenne a megoldás a problémájukra? "hát a munka" "munkahelyteremtés" 10 ből 9 en ezt válaszolják.
Azért a jelen helyzetben csettintésre nem fog az összes cigány ember gimnáziumot végezni sőt mellé még egyetemet is.
Ez itt a probléma és amíg eddig a szintig el nem jutnak ne haragudj de csak olyan munkát lehet nekik ajánlani amit be tudnak tanulni vagy el tudnak sajátítani. Persze senki sem akadályozza meg őket abban, hogy továbbtanuljanak, de már ne is haragudj nem ezt mutatják a statisztikák.
Rengeteg példa van arra, hogy szegény cigány családból egyetemig jutott a gyermek vagy még tovább.
Nem lehet mindent a többség nyakába varrni. Valahol el kell kezdeni és ha megnézed a mai nagy egyetemi tömegképzésben, alig megy valaki szakmát tanulni szóval nem feltétlen járna rosszabbul egy villanyszerelő szakmával vagy egy asztalos szakmával valaki mint mondjuk ha elmész tanárnak 100 ezer forintért. Vannak olyan régiók ahol ölni tudnának egy jó szakemberért. Valahol el kell kezdeni. az ősember sem a tűzgyújtással kezdte hanem az eszközök faragásával, megmunkálásával.

1 dolgot azonban elfelejtettek. nem kell 30-40 év és ha folytatódik ez a fajta születési ráta azaz több cigány gyermek és kevesebb többségi akkor 2050 re a többség lesz kisebbségben. Akkor mi lesz? Majd én is sírhatok hogy kolompár orbán adjon már pénzt? Meg kolompár orbán hibája h nekem nem lesz állásom vagy a gyermekemnek? vagy legyek durvább? a cigányok hibája h nincs munkám? mert előítéletesek mivel fehérebb a bőröm. szálljunk már le a Földre emberek, elhiszem hogy csudajó buli liberálisnak lenne meg manapság menő is de maradjunk meg a racionalitás és a valóság talaján. Köszi Puszi

nightmare89 (törölt) 2011.01.23. 21:17:21

Persze nem akarok senkivel összeveszni csak egy érveket ütköztető vitát tartani ebben a kérdésben. Bocs ha kicsit nyers voltam nem akartam senkit megbántani

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.01.23. 21:35:36

@nightmare89:

Egyetértek a következő megállapításaiddal:
1. Jelentős mértékben végzettségi kérdésről van szó, teljesen szakképzetlen munkaerőt igazán kevés helyen foglalkoztatnak.
2. Valóban jó lenne, ha a lehető legtöbben saját munkájukból élnének meg, és nem szorulnának segélyezésre.
3. "Valahol el kell kezdeni.";
4. "Maradjunk meg a racionalitás és a valóság talaján"

Ugyanakkor ezekkel vitatkoznék:
1. Az előítéletesség igenis megnehezíti a cigányság életét - beleértve a munkavállalást
2. Ugyanakkor jelentős részben örökölt hátrányok eredményezik a helyzetet: az, hogy egy család eredendően szegényebb sorból jön, valószínűsíti, hogy gyengébb oktatásban lesz része - így el sem jut az egyetemi felvételi közeléig... (Nem igaz, hogy senki sem akadályozza őket.)
3. 2050-re sem lesz "a többség kisebbségben", tudom, hogy fura, de ez egy egyszerű városi legenda.
4. Jártam már cigánysoron, nem igazán tetszett.
5. Liberálisnak lenni nem csudajó buli, hanem egyszerűen királyság.

Nézd, én egyáltalán nem akarok senkinek a nyakába varrni semmit, ha bőrszín és származás alapján nem különbözteted meg embertársaidat, nálam ebből a szempontból oké vagy. Egyszerűen undorítónak tartom, amikor nagy okosan összegyűlünk "többségiek", hogy mostantól a cigányok végezzék el a számunkra rangon aluli munkákat - mert mi ez, ha nem a társadalom végleges születési elvű kasztosítása? Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem szimpatikus lenne, ha mindenki érdemei alapján érvényesülhetne.

KVélemény 2011.01.23. 21:47:13

No problem a stílussal, nightmare :)

Hagy kezdjem azzal, amivel te befejezted. Nem jó manapság liberálisnak lenni, hidd el.

Én azt mondom, hogy a mostani helyzetükből (legyen az kulturális, gazdasági vagy bármilyen eredetű) maguktól nem tudnak kikerülni. Ha te azt látnád, úgy szocializálódnál, hogy családot úgy is el lehet tartani, hogy nem dolgozol, akkor te dolgoznál? Nem. Dolgozni nem szeretnek ÁLTALÁBAN az emberek. Ez - sztem - emberi tulajdonság, tehát nem csak a cigányoké. Ezt erősíti az a fal, amivel szembe kell nézniük, mikor munkát vállalnak, továbbá az, hogy nincs képesítésük. Ez az a három dolog, ami miatt ördögi körben ragadnak. Ez az ördögi kör pedig azért rossz, mert ebbe beleszületsz, és nincs nagyon más út. Lehet h az ördögi kör maga a kultúrájuk miatt alakult ki (ahogy te gondolod), de az, hogy még mindig fent van, már a mi felelősségünk is.

A felmérés jó ötlet, de ennek sok nehézsége van, például az, hogy mi alapján döntjük el h ki cigány.

Egyébként a szamurájkardról annyit, hogy nem napiszart kéne olvasni :)

Egyébként egy csomó olyan dolgot mondasz, amire szerintem a válasz a szövegben már benne van (nincs papírjuk, miért nem tanulnak tovább, stb), hogy meglátásom szerint ez miért van így.

Máté.Sz 2011.01.23. 21:50:16

@nightmare89:
Hozzátennék csak röviden egy gondolatot: ezek a hasraütéses statisztikák (kb kétmillió cigány), és ebből való következtetések eléggé alaptalanok. Maradjunk a racionalitás és a valóság talaján, igen! Vagyis ne dobjunk be random statisztikákat.

Hivatalosan Magyarországon 190 046 cigány ember él. Nem hivatalosan kb. 500-800 0000, maximum egymillió, lásd 2001-es népszámlálási adatok és egyéb szociológiai tanulmányok.

KVélemény 2011.01.23. 21:57:33

Nehéz a dolgod nightmare, ezért hadd védjelek meg! Máté igazad van, hogy nem szabad csak úgy dobálózni az adatokkal, de ez nem lényegi kérdés, hogy mennyien vannak, még ha említette is.

Egyébként hagy tegyem hozzá a liberális csudajóbulihoz, hogy ahogy te sem, úgy én sem azért gondolom a témában azt amit, mert az illik valamilyen divatos irányzathoz. Tudom, nehéz elhinni, de mi igenis így gondolkozunk.

KVélemény 2011.01.23. 22:00:11

A liberalizmus ma Magyarországon egyébként finoman szólva sem nevezhető divatos irányzatnak...

boszka 2011.01.25. 14:10:20

@nightmare89:

„1 dolgot azonban elfelejtettek. nem kell 30-40 év és ha folytatódik ez a fajta születési ráta azaz több cigány gyermek és kevesebb többségi akkor 2050 re a többség lesz kisebbségben. Akkor mi lesz? Majd én is sírhatok hogy kolompár orbán adjon már pénzt? Meg kolompár orbán hibája h nekem nem lesz állásom vagy a gyermekemnek? vagy legyek durvább? a cigányok hibája h nincs munkám? mert előítéletesek mivel fehérebb a bőröm. „

látod, pontosan ez a lényeg! és függetlenül minden népesedési adattól.

ha megérted, hogy a közös boldogulásunk össze van kötve, és megérted, hogy szükség van arra, hogy (az egyébként kisebb részben cigányokból, nagyobb részben nem-cigányokból álló) szegény és kirekesztett réteget integráljuk (ha tetszik: beemeljük) abba az életbe, amit a többségi társadalom folytat, akkor pontosan meg fogod érteni, hogy mi (liberálisként) mit szeretnénk.

ezt az integrálást viszont csak akkor lehet megvalósítani, ha a többségi társadalom részt vállal – és nyilván a cigányoknak is részt kell vállalniuk saját boldogulásukban.

ugyanakkor, ha tartod magad ahhoz az állásponthoz, hogy a cigányok (kultúrájuknál fogva megváltoztathatatlanul, eleve) kevésbé hajlandók dolgozni, agresszívebbek, lustábbak stb., akkor ezzel rögtön egy komoly problémát is létrehozol, amelyben két csoport egymás ellen fog feszülni, és előbb utóbb tettlegességig fajul a dolog (pontosabban: ez már sajnos meg is történt).

boszka 2011.01.25. 14:37:12

@nightmare89: „Magával a cigány néppel jellemzően minden országban hasonlók a problémák...
ezek szerint akkor minden országnak köztük Romániának, Szlovákiának, Szerbiának és a közelmúltban Franciaországnak mind mind magukban kell keresniük a hibát?”

nem jó kiindulási pont az, hogy a cigányság kollektív jellemzőiben keresel választ a társadalmi szegregációra.

egyrészt azért nem, mert ugye te is belátod, hogy ilyen, hogy a cigányokra általánosságban jellemző magatartás, gondolkodásmód, értékrend stb. nem létezik.

másrészt azért nem, mert ha figyelembe veszed, hogy etnikai törésvonalak mentén rengeteg helyen zajlanak, zajlottak erőszakos konfliktusok

(lásd: etnikai „tisztogatások”: en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_cleansing#20th_century )

akkor világossá válik, hogy ezt nem azzal kell magyarázni, hogy egyes emberek (csoportok) rosszabbnak születnek, mint mások, vagy a kultúrájuk önmagában kevésbé békés, vagy kevésbé termelékeny, vagy akármi hasonló, hanem annak, hogy kisebbségnek lenni valahol, illetve kisebbségi szerepekbe kényszeríteni egyes csoportokat, az többnyire ártatlan emberek bűnbakká tételével és áldozattá válásával jár.

ezt a feltételezést egyébként a 20. század második felében kidolgozott szociálpszichológiai elméletek és kísérletek egyértelműen bizonyítják.

ugye nem gondolod komolyan, hogy az USA-ban kisebbségben lévő feketéket azért kezelték alacsonyabb rendű emberként, mert e mögött egy tényleges „csökkent értékűség” volt, vagyis mert a feketék ténylegesen kevésbé lennének jók bármiben, mint a fehérek (ha megkapják ugyanazokat az esélyeket)? ugye nem gondolod, hogy a bosnyákok és a szerbek konfliktusát azzal lehet magyarázni, hogy egyikük kultúrája akármilyen szempontból rosszabb, mint a másiké? de jöhetnék az ausztrál aboriginal emberek ellen elkövetett gazságokkal, vagy a ruandai népirtással is (tuszik kontra hutuk).

egyébként egy pillanatra gondolkozz el azon is, hogy az általad valószínűleg mérsékeltnek szánt kijelentés (valószínűleg a cigány néppel vannak problémák) milyen érzéseket váltana ki belőled, ha mondjuk a cigány szó helyébe a magyar szót beraknánk. érzed, hogy mennyire képtelenség így megközelíteni a dolgot?

armyofthedead 2011.01.27. 14:32:14

Sziasztok!

Érdekes kis téma :)

Véleményem szerint ma magyarországon nincs megkülönböztetés bőrszín alapján. Hallunk 1-2 rasszista hangot és egyből felülünk rájuk. Még a világ legliberálisabb országában is vannak rasszisták. Mindenhol vannak. Nem hinném, hogy a cigányság ez ellen küzd. Nézzük csak meg a magyar médiát. A viva tévén nap mint nap lejátszanak egy roma előadótól több számot is. Az cool tv-n győzike vezeti a való világnak egyik alműsorát szóval lehetne sorolni.

Ervintől kérdezném

Hogy mióta rangon aluli munka mondjuk egy asztalos vagy egy lakatos? esetleg egy szobafestő? vagy egy burkoló? Azzal valami baj, annak a gondolkodásával aki ezeket lebecsüli ezeket a szakmákat. A 'vécépucoló' is emberi munka és szerintem nightmare nem azt mondta hogy legyen mindenki vécépucoló, csak amikor a cigányság folyamatosan (kolompár orbánnal egyetemben) munkahelyet munkahelyet és munkahelyet követel, akkor csak olyan munkát lehet adni valakinek amilyen végzettsége van. Nincs igazam? Ha nincs semmilyen örüljön ha egy gyárban a futószalag mellé állhat vagy éppen közmunkára fogják.

Kedves Szalai Máté
ha tényleg csak 1 millió cigány van és a börtönökben így is 80-90% a cigányság aránya az tényleg elárul valamit. Valahogy másképp kezelik a konfliktusokat.

Szerintem itt senki nem mondta, ezen a fórumon, hogy azért mert valaki ennek meg annak született bünöző is lett vagy rosszabb ember. Nézzétek már meg azért, hogy Franciaországból (ha már valaki példának hozta) miért toloncolták ki a cigányokat. Pedig aztán a franciák rengeteg fekete bőrű embert enged be az országába. Valami tényleg nagyon nem működhetett ott. Állítólag a környéken megnőtt a bűnözés, lopás száma és ez tarthatatlan volt. El is tudom képzelni. Kimentek munkában reménykedve, nem találtak. Valamiből meg kellett élni. De ezért nehogy már Franciaország legyen a hibás. Minden ország szuverén ország. Mi lenne h ma mondjuk Románia megtiltaná hogy se ki se be az országból, országba. Megvan hozzá a joga.

Kedves boszka. Azért a bosnyák, szerb konfliktust nem érdemes összekeverni a cigány magyar együttéléssel. Nekik szép kis területi vitájuk van. Mivel boszniában rengeteg szerb él. Én eleve annak vagyok a híve, hogy nemzethatárokat kellene húzni főleg itt a balkánon mert minden konfliktus helyzet eredője az hogy majdnem minden országban élnek más nemzet testvérei és nem azért mert oda vándoroltak hanem a történelem folyamán egyes nagyhatalmak "részegen" húzták az országhatárokat. Mi magyarok ezt főleg tudjuk ugye nem kell ecsetelnem.

kommentemet egy videóval zárnám

azért Ő rá nehezen lehet azt mondani, hogy rasszista

www.youtube.com/watch?v=9uU8DbbBNGg

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.01.27. 19:24:11

@armyofthedead:

Én a bejegyzésnek erre a mondatára értettem, a rangon alulit: "A cigányoknak olyan képzést adhatnánk, hogy olyan hiányszakmákat töltsenek be, melyek a többségi társadalom tagjainak már nem vonzóak (például villanyszerelő, szakmunkás, stb.)"

A "többségi társadalom számára nem vonzó" tagmondat nálam "többségi társadalom számára rangon alulit" jelent.

És ez szerintem undorító, semmi baj sincs azzal, ha valaki fizikai munkát végez, egyáltalán nem lebecsülendő. (Sőt, mennyivel hasznosabb tagjai már a társadalomnak, mint például egy bioetanol lobbista...)

Egyébként valószínűleg a cikk szerzője sem degradálóan értette, csak úgy hangzott véletlenül, erre utaltam csupán.

boszka 2011.01.28. 09:45:24

@armyofthedead: számos és számtalan dolog merül fel bennem, amikor olvasom a kommentedet. kezdetnek egyet írnék le, aztán ha reagálsz, akkor jön a következő...

amit nem értek az az, hogy ezeket a dolgokat hogy sikerült összehoznod a fejedben, ráadásul egyetlen hozzászóláson belül:

"Véleményem szerint ma magyarországon nincs megkülönböztetés bőrszín alapján."

"ha tényleg csak 1 millió cigány van és a börtönökben így is 80-90% a cigányság aránya az tényleg elárul valamit. Valahogy másképp kezelik a konfliktusokat."

"Szerintem itt senki nem mondta, ezen a fórumon, hogy azért mert valaki ennek meg annak született bünöző is lett vagy rosszabb ember."

egy nagy kérdőjel vagyok.

armyofthedead 2011.01.28. 17:09:06

Kedves Boszka

szívesen válaszolok. az hogy majdnem az összes börtönben több cigány származású ember ül mint többségi arról nem én tehetek. Ezek a tények. Ha nem hiszed járj utána. Ez olyan mintha azt mondanám, hogy Olaszországban főleg olaszok laknak. Ezek a tények ez az igazság. Nem én tehetek róla. Ez nem azt jelenti hogy az összes cigány bünöző lenne és börtönbe való! Soha nem állítottam ilyet és nem is fogok. Én a viselkedés alapján szoktam megítélni az embert legyen az akárki. De a tények mellett nem szabad elmenni. Továbbra is fenntartom, nem mondtam olyat h ha valaki cigánynak születik az bünöző. Senki nem gátol meg abban, hogy leellenőrizz bár börtön adatot. Nézz videókat magyar börtönökről youtubon. Feltűnő hogy a cigány népesség kevesebb száma ellenére több a bünöző életmódot folytató. Sok többségi is bünöző! de ez nem jelenti azt h pl te vagy én azok lennénk. Amikor azt mondom hogy fiatalkorú bünözés. az sem azt jelenti hogy a 14 éves uncsitesóm bünöző lenne. Szóval nem kell a szavakat kiforgatni.

dézsàvü 2011.05.21. 12:00:14

"Vajon megéri ez nekünk az áldozatot? A válasz igen."(?) - Ez egy álszent populista cikk.

Az államadósságunk tetemes hányadát költöttük eddig is cigánytenyésztésre. Ez az eredménye, amit a bevezetőben vázoltál. Más országokból három héten belül kiutasították őket, felismerve a bennük rejlő veszélyeket.

KVélemény 2011.05.21. 14:41:48

@dézsavü: nem értem miért lenne populista... populista akkor lennék, ha azt írnám le, amit az emberek nagy része hallani szeretne, csak hogy bevágódjak. Ebben az esetben nyilván nem ez történik, amit bizonyít a te kommented is.

Nekem nincs adatom arra, hogy mennyit költöttünk a cigányok integrációjára. Neked? Ha van, szívesen látom.

Felteszem, te sem szívesen látnál Magyarországon nincstelen pirézeket csak azért, mert az ő országuk nem tudta megoldani a problémájukat. Nyilván akkor kiutasítják a cigányokat is.

Szerinted mi a megoldás?

dézsàvü 2011.05.22. 18:20:47

@KVélemény: A világon mindenfelé áramlanak a nincstelenek, de csak a cigányokat utasítják ki mindenhonnan. Annyira durván, sajátosan élősködő technikájuk van, hogy ez nem fér bele egyetlen ország elfogadott normái közé sem.

Egy szociális konzultációban a populista kifejezés valóban nézőpont kérdése. Számomra nem az, de attól függ kinek akarsz megfelelni. A cigányság helyzetére a megoldást én nem tudom, de sajátos foglalkozásaik, identitásuk szétszórva nem tud életképes lenni és nem jó senkinek sem.

Sajnos azt is látom, hogy a szülészeteken ma már minden második szülő nő cigány. Szaporodásuk közel ugyanannyi mint a kilenctized magyarságé. Az általános iskolák alsó tagozatában – KSH adatok szerint – 42% a cigány tanuló. Mindegyik ingyen taneszközökkel és ingyen ebéddel-tízóraival. Másoknak nem jár? Az elmúlt húsz évben olyan állapotokat teremtett a politika - pártállás nélkül -, hogy a cigányság egyértelmű haszonélvezőjévé vált. Talán ez az egyetlen sikeres "gazdasági" ágazata hazánknak. „Vajon megéri ez nekünk az áldozatot?”

Mindenesetre a kölcsönös együttműködés szándékát én nem tapasztaltam még velük kapcsolatban. Te jártál már életedben cigányok között? Vagy csak a nemzeti stratégia kidolgozásában segítesz?

KVélemény 2011.05.22. 18:58:42

@dézsavü: a kiutasítás általános (lásd pl. a mexikó és usa közti falat), nem népnek, hanem társadalmi csoportnak szól.

Őa 42%os adat nem áll a vitánk középpontjában, de meg tudnád mondani, hogy ezt hol olvastad? én azt tanultam, hogy a rendszerváltás óta nincsenek olyan ksh kérdőívek, melyek a nemzetiségi hovatartozásra rákérdeznének, ami szerintem nagy baj.

"olyan állapotokat teremtett a politika, hogy a cigányság egyértelmű haszonélvezőjévé vált." - persze, ezt én is írtam az első felsorolás 2. pontjában. ez nem éri meg nekünk. ennek a helyzetnek a feloldására két lehetőséget látok: vhogyan eltűnnek a cigányok, vagy pedig a bejegyzésben leírtak szerint hosszú ideig, szisztematikusan és jól kidolgozott stratégia alapján sok pénzt ölünk a két ördögi kör megszakításába. (az első lehetőségre nyilván nincs mód, vagy csak olyan, amit nem támogatnék...) nagyon sokba kerülne, de hosszútávon nem látok más módot, és végül kifizetődne gazdaságilag, meg demográfiailag, meg mindenhogy, de ez is benne van a bejegyzésben a végén.

a cigányügyben én tipikus 2keres rózsadombi vok (egyébként 16ker, lakótelep), aki nem volt huzamosabb ideig cigányokkal kapcsolatban. ez egyrészről pozitív, mert nem általánosítok, nem érzelmek alapján ítélkezem, ugyanakkor nyilván nem különb a helyzetem, mint a jamaicai bobcsapatnak...

egyébként a népek változnak. bőven voltak idők, mikor a magyar népre is úgy tekintettek volna kisebbségként európában, mint te most a cigányokra (papokat öltünk, marhákat hajtottunk, szal nem voltunk épp civilizált vagy úgy egyáltalán megfelelő normával rendelkező nép).