Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2015.01.03. 15:03 Szalai Ervin

Ösvényt taposni a gumiban

Címkék: egészségügy techtud politikai diskurzus #jövő

project_mercury-mercury_seven-astronauts.jpg

(forrás)

A karácsonyi HVG-ben olvasható Gáti Júlia egyébként nagyon érdekes cikke az évtizedek alatt felhalmozott betegdokumentációk digitalizálásának állásáról. Szó esik benne okokról, nehézségekről, a jól megszokott forráshiányról, mégis beszédesebb, ami kimarad belőle: a lehetőség, a miért és a nagybetűs jövő, tehát pontosan az, amivel mi, választópolgárok sem szoktunk foglalkozni.

*

Nem mintha nem lenne tényleg fontos, hogy a kórházak eleget tudjanak tenni különböző adatkéréseknek, és hogy ne foszladozó mappák foglalják az értékes férőhelyet, de a digitális archiválás önmagában, mondjuk már ki, nem érték. Mit ér egy könyvtár, ha senki nem látogathatja, a mágnesszalag, ami titkosított, az adathordozó, ami kisebb helyet foglal - mit ér egy emlék, ha sehogyansem kapcsolódik a holnapunkhoz?

Hiába redukálódik az egészségügyről szóló politikai közbeszéd - jó esetben legalább - a dolgozók bérviszonyaira, a világ gőzerővel száguld tovább, és alakítja át mindazt, amit szakmákról és társadalmi kihívások kezelésének módjairól gondolunk. A világ legjobb orvosi egyeteme például tucatszám kínálja ingyenes online kurzusait, na nem a csontok elnevezéseiről, de még csak nem is a szív működéséről, hanem bizony statisztikából és adatelemzésből.

Már rég eljött az idő, hogy az élet nagy információhalmazait összefüggéseiben vagyunk képesek vizsgálni, hashtag digitálisan. Miért lenne épp az orvostudomány kivétel ezalól? Több évtizednyi betegdokumentáció ilyenformán nem nyűg vagy kötelező minimum, hanem egy lehetőség arra, hogy pontosabb összefüggéseket találjunk gyógyszerek, kezelési módok, kórtörténetek alapján, amik hatékonyabb gyógymódokhoz és egészségpolitikai döntésekhez vezethetnek. Mert ezt várjuk a jövőtől.

*

Igen ám, de a jövőtől hiába várunk bármit is. Ajóisten látja lelkünk, a várást, na azt már tökélyre fejlesztettük. Habony árpád ridikülje, a Fidesz népszerűségvesztése, a Gyurcsány dídzsézése, az új ellenzéki mozgalmak(?) összeszedetlensége, a tüntetők száma és rendőrökkel lökdösődők aránya, KDNP, KDNP, SZDSZ, a vasárnap, a sztráda, a kurvaélet, mit írt ez, mit nyilatkozott amaz.

Ezek persze érdekesek és valamennyire számítanak, de mégha mindegyik vitát meg is nyernénk, akkor se lenne ez az ország előrébb. Ha a saját blogunkból indulok ki, hiába fogadtak volna el Orbánék nekünk tetszőbb alkotmányt, ettől még a legtöbben ugyanúgy az aktuális gumikacsákkal való hadakozásba lennénk könyékig beleragadva ahelyett, hogy lézerbakancsokkal taposnánk ki újabb és újabb ösvényeket.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr227026605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.01.04. 16:05:44

Egész értelmesen indult, aztán lett belőle egy tök értelmetlen témához nem illő primitív orbánozás.

Ez index címlap feltétel, vagy olyasmi mint anno a komcsiknál a "... és a Nagy Szovjetúnió segítségével..." formula, e nélkül nem hiteles a mondandó.

Szerintem te nem vágod részleteiben, hogy mit jelent a digitalizálás. Az, hogy kartonokat szkennelsz, ugyan digitalizálás, jelent is valamit, hiszen az orvos számítógépére kerül az összes adat a betegről, legalább a dossziét nem kell mozgatni és ez is valami.

De ez ezenkívül semmire sem jó, nem lehet benne keresni, nem lehet továbbdolgozni.

Azt hogy ezt lehessen csinálni, viszont őrületes pénz, hiszen minden egyes beteg adatát karakteresen kell felvinni, ráadásul egy elég komoly adatfeldolgozó szoftver adatfelviteli részébe. Vérvizsgálatokat, diagnózisokat mindent. Visszamenőleg természetesen.

Természetesen ez legalább nagyon is produktív valami, tehát én az összes olyan pénzt erre a célra fordítanám, ami nem épületfelújítás és vallási szervezet kapja. Igen, a holokausztévre kidobandó tízmilliárdokat is.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.03.20. 09:56:19

@♔bаtyu♔: Karakterfelismerésről úgy tűnik, még nem hallottál (és nem szkenneltél életedben pdf-be vagy tiff-be az ingyenes szoftverparódiáknál komolyabb eszközzel).

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.03.20. 09:58:56

@♔bаtyu♔: Most vettem észre, hogy a vörös farok nálad se maradt el. Csak éppen nem Orbán, hanem a tudjukkik.
Felvilágosítalak, hogy a holokausztévre kidobott milliárdok szintén Orbán lelkét terhelik, ha nem az lenne a Terror háza vezetője, aki, és nem olyan lenne a koncepciója, ailyen (és nem baszták volna el a Páva utca koncepcióját), akkor semmi szükség nem lenne a Sorsok Házára (amit, mit tez isten, ugyanaz a kegyenc irányít, mint a Terror Házát).
Így sem ér sokat.
süti beállítások módosítása