Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2014.10.08. 10:52 Mihalovits Ervin

Újabb töltény a tárba

Címkék: kommunikáció Fidesz Navracsics biztosi meghallgatás gonoszcsúnyacsúnya nyugat

Navracsicsot elfektették a bizottságában, azaz megkapta a maga kokiját a Fidesz. Nyilvánvaló üzenet ez, persze eközben nem lehet megfeledkezni arról, hogy nem ő az első a 3(!) eddigi magyar biztosjelöltből, aki így járt. De ezt tegyük gyorsan félre, hiszen most már az EU is mellettünk áll, újra nyilvánvalóvá vált, hogy mi a véleménye a magyar kormányról és az orbáni intézkedésekről. Lehet menni a tv-be és lehet írni a kiváló vélemény cikkeket, hogy méltó ellenfele van a rezsimnek, és hogy valaki végre erőt mutat a magyar kurucnak.

A valóság azonban messzebb sem állhatna a hasonló típusú megnyilvánsulásoktól. Valójában nem történt semmi más, mint újabb muníciót kapott az orbáni kommunikáció, vagyis a kormányzásnak az a része, mely a vállán hordozza az egész elmúlt négy évet. Persze lehet morális perspektíva alapján megvetni, de hatékonyságához nem férhet kétség, még ha rendszeresen meg is nevetteti az arra fogékonyakat.

Ennek a gyakorlati szempontból lenyűgözően működő kommunikációs fegyvernek a legkedveltebb célpontja mindig is a magyar baloldali pártokba oltott Európai Unió volt. Mindig lehetett azzal jönni, hogy a nyugat valójában csak az elvtársak ugatását visszhangozza, így hiteltelenítve el és fordítva a maguk javára a külföldi kritikákat. Ha ez kevés volt, akkor még jöhettek a nyugati multik lobbija által fizetett politikusok rémképe. A kommunikáció sikerességét tekintve pedig lényegtelen, hogy a kormány által kapott nyugati kritikák egyébként alapvetően megalapozottak, még ha néha túlzóak is.

Valójában ha baj volt, mindenki kintről várt segítséget. Az országban nincsenek olyan erős pártok vagy csoportok, akik érdemben fel tudták volna venni a kesztyűt, így más lehetőség hiányában a médiaszabályozástól kezdve a norvég civilek elleni fellépésig mindig a külföldi segítségre fókuszált a kommunikációs ellencsapás. Az eredményét mindegyiknek ismerjük: egy kézen meg lehet számolni azon eseteket, mikor a kormány kénytelen volt módosítani azon, amit véghez akart vinni.

EU-leaders-summit-in-Brus-007.jpg

forrás

Az, ami Magyarországnak a külpolitikában hátrány, Orbánnak a belpolitikában előny: nincsenek támogatóink sem keleten, sem nyugaton. Egy ilyen kis ország a támogatásokból jó eséllyel aszimmetrikus helyzetbe kerülne, a politikai erők függenének a külső erőforrástól, legyen az a példa kedvéért olcsóbb gáz keletről vagy legitimációt erősítő kézszorítás Merkellel nyugatról. Az egyetlen erőforrás, melynek hiánya súlyosan érintené az országot, az eu-s pénzek. Magyarországon más forrásból gyakorlatilag nem valósul meg beruházás. Nem lenne mit szétosztani a haverok között, üzemeltetni a médiabirodalmat, és tereket felújítani a választópolgárnak. Az eu-s pénzek elveszítésének rémét viszont jól kezelte a Fidesz, ezzel kivéve az ütőkártyát az Unió kezéből.

Amíg viszont nincs kijátszható kártya, a nyugati kritikák csupán újabb töltényt adnak az alternatív valósággal operáló kommunikációs gépezet tárába. Újabb hét, amikor van mivel rémisztgetni a tábort, és erősíteni az összetartást. Rá kell jönni, hogy többé nem lehet a kormányellenes megnyilvánulások fő szószólója a nyugat, mert az kontraproduktív. Nehéz lesz erről leszokni, mert a hazai választék igen lehangoló az önkormányzati választás ellenzéki paródiája közepette. Ugyanakkor amíg a kormányt itthon választják meg, több értelme van hazai alternatíván dolgozni, mint elismerően csettinteni a nyugati kokikon.

 

16 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr136764847

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újabb töltény a tárba 2014.10.08. 12:26:01

Valójában ha baj volt, mindenki kintről várt segítséget. Az országban nincsenek olyan erős pártok vagy csoportok, akik érdemben fel tudták volna venni a kesztyűt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.08. 11:32:21

Magyarország elleni akció az egész. Nem tetszik a status quo híveinek, hogy a jelenlegi Mo. nem hű tagja az akolnak. Ennyi az egész.

kiir 2014.10.08. 20:52:55

@maxval a bircaman:
Talán más szavakkal fogalmaznék, de a lényegben igazad van. Legfeljebb azt korrigálom, hogy nem Magyarország, hanem a magyar kormány elleni akció.

Ami viszont nem igazán mozgatja meg az EU-t, ha ezzel Magyarország magának csinál rosszat. Ők így is megteszik, hogy hordják dömperrel a zsét, cserébe kicsit morognak, mint a fogatlan kutya. De az a mi dolgunk, hogy mire jutunk ezzel a helyzettel.

Inkább a bolgár választásokról mesélj: innen úgy tűnik, hogy Oroszország, az EU és a NATO közé szorulva nem sok babér terem felétek a szabadságharcosoknak.

♔bаtyu♔ 2014.10.08. 21:18:30

Nem nagyon értem, miért jó nektek, ha a balliberális "EU" erőt mutat és mellettetek áll? Szerintem belpolitikailag egyáltalán nem jó, "EU- politikailag" pedig nem oszt, nem szoroz, a pénzeket megkapjuk.

Azért te sem gondolod komolyan, hogy az átlagválasztó nem veszi észre, milyen hisztéria van Mo-al kapcsolatban. "Mikor vezetik be az oktatásban a Mein kampf-ot" és hasonlók. Ez gyerekes, ostobább ballibsik kis hülye játéka, szerencsére a pénz nem ettől függ és remélhetőleg az EP sem ilyen, mert ha igen, az nagy gáz.

Nem szorosan tartozik ide, de érdemes a pártok kampányüzenetét megnézni.

Ballibsik: Alapvetően fideszfika.
Fidesz: Fogjunk össze és akkor még több pénz jön az EU-ból.

Talán megérted, miért vagytok még mindig a béka segge alatt. Navracsicson aratott győzelmetek valójában a vereségetek.

kiir 2014.10.08. 21:50:45

@♔bаtyu♔:
Pont erről szól a poszt :) Majd egyszer esetleg olvasd el, ha már kommentelted.

dr doktorka 2014.10.08. 23:24:35

@maxval a bircaman: "Magyarország elleni akció az egész"

Mekkora szerncse, hogy Bulgária ellen nincs világösszeesküvés Meg Lettország ellen sem. Meg Albánia ellen sem. Meg Brazília ellen sem. Meg Kína ellen sem.

Csak Magyarország ellen. Boldog lehetsz, hogy Bulgáriában vészeled át ezeket a zavaros időket, amikor az egész világ Magyarország sikereit akarja megakadályozni.
Különben csődbe mennének, hanyatlanának és persze nem lenne ivóvizük.

dr doktorka 2014.10.08. 23:26:36

@♔bаtyu♔:

Az EU-ban mindenki röhög Orbánon, legfeljebb egyesek a frakció fegyelem miatt a kamerák mögött.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 07:54:02

@kiir:

Pont ezért voltak a múlt héten rendkívüli választások. A kormányt Washington buktatta meg.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 08:05:59

@dr doktorka:

Mindenki ellen van összeeskövés. A háttérhatalom mindig reagál, ha érdekei veszélyben vannak.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 09:28:25

@kiir:

Miért nem szeretnél a helyemben lenni?

kiir 2014.10.09. 09:40:18

@maxval a bircaman:
"Mindenki ellen van összeesküvés."

Gyönyörű mondat, elteszem későbbre :)

kiir 2014.10.09. 09:44:48

@maxval a bircaman:
Nagyon ki vagy téve a háttérhatalmak összeesküvéseinek. Gondolok itt a működésképtelen kormányok sorára, amiket mind külföldről manipulálnak.

Nálunk Orbán Viktor színpadiasan osztogatja a kokikat és sallereket a háttérhatalmaknak, azért így nyugisabb a világ.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.09. 09:51:14

@kiir:

Orbán egy szimpla belső disszidens, nem egy forradalmár. Ő a kereteken belül próbál valamit lépni.

Mondjuk Orbán olyan a mai világrendben mint Pozsgai vagy Nyers vagy Horn volt a kései Kádár-rendszerben: nem ellenzéki, sőt a hatalom része, de apró lépéseket próbál tenni a rendszer apró változása érdekében, de magát a rendszer egy percig sem kérdőjelezi meg.

Szóval Orbán nem osztogat senkinek se kokikat, ez hülyeség.

kiir 2014.10.09. 10:41:51

@maxval a bircaman:
A lényegben ezúttal is kb. egyetértünk. Bár én egy lépéssel akkor tovább is mennék: amit te mindenki összeesküvésének látsz mindenki ellen, azt én szimplán világpolitikának hívom.

Egyébként a koki Orbán önmagáról alkotott képe, meg a harcos politikai filozófus is, szóval a kritikákat kéretik oda címezni (magyarul: rossz honlapon anyázol).

Amúgy kár, hogy csak szelektíven válaszolgatsz, jobban fenntartaná az érdeklődésemet egy nyílt beszélgetés (magyarul: Orbán már uncsi téma).

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.10.09. 10:59:37

Érdekes felvetés. Azt valóban tudomásul kellene venni, hogy nem csak, hogy az EU nem fogja megoldani a mi gondjainkat, de ráadásul az lenne a legrosszabb megoldás.
Viszont két kérdésre kellene választ találni, addig ez is csak nyavalygás:
1., Akkor hogy fog létrejönni egy olyan erő, amelyik képes sikerrel változtatni a helyzeten, főleg, ha mindenki csak kritizálja azt, ami van, és ráadásul célszerűen addig, amíg még erőszak nélkül lehet lebontani az Orbán-rendszert (elsősorban arra gondolok, hogy nem a vesztenivaló nélküli kétségbeesés lesz ez az erő).
2., Hogyan lehet azokat, akik szerint ez most úgy jó, ahogy van, ráébreszteni arra, hogy mindez hova vezet (ld fent: mielőtt még annyira rossz lenne, hogy erőszak törne ki).
Ez utóbbiban, valamint a majdan megjelenő vagy a jelenlegi ellenzékből kinövő erő támogatásában kell számítani a külső szemlélők véleményére, és ezért nem mindegy, hogy pl. az EU mit mond. Kulcsszerepe természetesen az EPP-nek van, amikor ők észreveszik, hogy nem támogathatják tovább Orbánt.
süti beállítások módosítása