Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2014.03.03. 14:00 Szalai Ervin

Akár kemények is lehetnénk

Címkék: külpolitika harmadik világháború Oroszország Paks Ukrajna Putyin

Mi lenne, ha az ukrajnai orosz csapatmozgások tényleg zavarnának minket? Mit tehetne a magyar miniszterelnök? Kivel lehetne érdemben is együttműködni? Lesz- harmadik világháború? Izzítjuk a geopolitikai stratégiaszivattyút! 

*

Kezdjük ott, hogy az égvilágon semmit nem értek a külpolitikához, viszont szerettem az Alapítvány-trilógiát; az előző hónapokban - habár nyilván tisztában vagyok vele, hogy egy konfliktusban sosincs csak fekete és fehér - egyértelműen a tüntetőkkel szimpatizáltam.

Éppen ezért igencsak bosszant, hogy Oroszország úgy küld csapatokat egy velünk szomszédos országba, ahogy gyakorló közel-keleti diktatúrák szokták: felségjelzés nélkül, turistaként, és a "nagy ügy" dumájával, miközben a Putyin által felhozott aggályokra valószínűleg tárgyalásokkal már rég meg lehetett volna találni a megoldást.

Kisebbségi nyelvhasználat az ukrajnai oroszoknak? Támaszpontok további használata? "Befolyás"? A legfélelmetesebb geopolitikai TOP 5 mondatban benne van, hogy "Oroszországból jöttem, és szeretném olcsó gázárral és hitellel segíteni a hatalomban maradásod!", de számomra közel sem ennyire egyértelmű a "Ruszki vagyok, gyüttem grrr!" stratégia történelmi sikeressége. Valószínűleg egy hatalmát konszolidálni igyekvő új ukrán kormány előbb eshetett volna áldozatául előbbinek, és még az ottani értelemben vett külföld se rinyált volna annyit.

Ehelyett muszáj bevonulni, izmozni, putyinkodni, Janukovicsot bujtatgatni, mert hát tényleg kétségbeejtően veszélyes rájuk nézve, hogy az ukránok lemondatták a saját(!) elnöküket, aki akkora gyökér, hogy aranyozott vécékeféje(!!!) volt.

*

Na de mit tehetnénk mi, akik ugye semmilyen mércével nézve sem haladjuk meg a "geopolitikai paraszt" kategóriáját a nemzetközi politika sakktábláján?

Egyrészt van nekünk ez a sokat kritizált paksi bővítésünk, amitől Putyinék bizonyára várnak valamit. Ha minden igaz, nekünk nem annyira sürgős aláírni a szerződéseket és megkezdeni az építkezéseket. Netán "felfüggeszthetnénk" a további előkészületeket, amíg az oroszok ki nem vonulnak, és nem rendezik Ukrajnával a helyzetet békésen. 

Másrészt van itt még néhány ország, akik netán rávehetőek lennének hasonlókra: a Visegrádi Négyek, Románia, Bulgária, a balti államok, finnek, svédek közül csak akadnak még páran, akik szeretnék elkerülni, hogy Oroszország túlzott kedvet kapjon a turistáskodásra és előkészületben lévő orosz nagyberuházásaik is vannak. Igazán nyomhatnánk rájuk egy nagy közös közép-európai stoppot, nem?

Meg persze, amiket McCain javasolt, azokat mind elkezdhetjük - Hogy is kell diplomatikusan fogalmazni? Ja megvan... -  "napirendre venni" csak hogy lássák, normálisan együtt élni és a vitákat megbeszélni olcsóbb mint mások országába katonákat küldeni, amikor azt igazából nem indokolja semmi.

*

"Anyámmal élek, babettával járok, macskám van, és ne is legyek kemény?"

 

Orbán pedig simán körbehaknizhatná európát, itthon másodszor is mondhatna nagy szovjetűző beszédet, az egész Nyugat dicsérné a határozottságát, a NENYI-t nagy amerikai egyetemeken tanítanák, mint "demokratikus innovációt", a baloldali ellenzék egy évtizedre három lépés hátrányba kerülne, Közép-Európa országai végre egymásra találhatnának, és talán még Putyinhoz is eljutna, hogy Európától sem áll távol a gazdasági nyomásgyakorlás.

Szóval nem értek hozzá, nem tudom, mennyi valóságalapja van mindennek, de nekem racionális válaszlépésnek tűnne, nekem tetszene. Ja, és szerintem nem lesz harmadik világháború.

 

 

81 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr985839593

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Akár kemények is lehetnénk 2014.03.04. 10:26:01

Akadnak még páran, akik szeretnék elkerülni, hogy Oroszország túlzott kedvet kapjon a turistáskodásra és előkészületben lévő orosz nagyberuházásaik is vannak. Igazán nyomhatnánk rájuk egy nagy, közös közép-európai stopot, nem?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 08:37:54

Orbán azt teszi, ami pillanatnyi érdeke, most nem tudna olyat mondani, amivel nem magát járatná le. Mert két dolgot tehetne, vagy újra fordít 180 fokot a szélkakason, ami 1 hónappal a választás előtt necces lenne (nyilván a legbutább Fidesz szavazónál nem jelentene gondot, de sokaknál meg igen), vagy ha határozottan Putyin mellett foglalna állást, akkor azért lenne könnyen támadható.

Így ráadásul még azt is elhitetheti sokakkal, hogy a kárpátaljai magyarok érdekében kussol, ami nyilvánvaló marhaság, mivel most éppen a keleti részt készül leszakítani Putyin, ami viszont a nyugati részen a nyugatbarát pártok hatalmát biztosítja, Kárpátalján így ők fognak dirigálni, velük érdemes jóban lenni.

Muad\\\'Dib 2014.03.04. 08:38:24

Ne aggódj, jönnek majd a gazdasági szankciók. Az USA pedig röhög a markába a balek Európán, akik mivel minden egyébhez töketlenek, majd a gazdasági kapcsolataikat kaszálják el Oroszországgal. Nekik pedig pont ez a céljuk. Hagy még mélyebbre rúgják az euroatlanti posványba az EU-t, miközben eredetileg az USA ellensúlyának szánták. Megjegyzem meg is érdemli Európa. Egy kiöregedő szerencsétlen brancs, egy vén imperialista, de gyáva primadonnával, Merkellel a kormánykeréknél.
Az pedig az év vicce, ahogy a nyugat és az oroszok gondolkodásmódja 180 fokos fordulatot vett Koszovó óta. Ott az oroszok aggódtak egy ország területi szuverenitásáért, és a nyugat példálózott etnikai határokkal, itt meg fordítva.
"Szövetség - a nemzetközi politikában két tolvaj uniója, akik a kezüket olyan mélyre dugták egymás zsebébe, hogy külön-külön már nem tudnának egy harmadikat kizsebelni.
Béke - nemzetközi kapcsolatokban az átverés időszaka két háborús időszak között."
Bierce

pocaklakó minimanó 2014.03.04. 09:03:50

Láttuk mindannyian, Európa milyen keményen és következetesen tudja képviselni az általa vallott érdekeket. Srebrenica megmutatta.

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 09:04:16

Orbánnak azt kell tennie, ami Mo. érdeke.

Amúgy egy embargóval akár jól is járhatunk. Annak idején az osztrákoktól meg lehetett venni az embargós technológiát, pld. számítógépeket.

Persze ma mindenki azt mondja, nahát ezek az osztrákok milyen gazdagok és senki sem kéri őket számon.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.04. 09:05:58

@Muad\\\'Dib:
Ha megnézed ez mindig is így volt, az USA mindig elítéli az orosz katonai beavatkozásokat, az oroszok pedig az amerikai katonai beavatkozásokat, és mindig mindkettő gyárt hozzá valami szöveget, pl. etnikai határok, ország szuverenitása, stb.

MACISAJT 2014.03.04. 09:17:45

Hadüzenetet ne küldjünk Oroszországnak, mint a II.világháborúban az USA-nak?

Esetleg mint az első világháborúban, nem rohannánk énekelve (akkor éppen Bosznia(!) miatt) ?:

Megállj, megállj, kutya Szerbia!

Boszniának hegyei,
A fekete kövei
Az a magyar királyé.
Mégis az a Szerbia,
Az a kutya Szerbia
El akarja venni.

||:Megállj, megállj, kutya Szerbia!
Nem lesz tiéd soha Bosznia!
Mert a magyar nem enged,
Míg a vére megered,
Bármennyit is szenved.:||

2.
Rajta, rajta, vitézek,
Fiatalok, öregek,
Fegyvert ragadjatok!
Mert nem tudjuk, hogy mikor,
Mert nem tudjuk, hogy mikor
Fújják az alarmot.[jegyzet 1]

||:Akárhogy is dörög az ágyú,
Nem félünk mi a Szerbiától.
Megrohanjuk a sáncot,
Pusztítjuk a vad rácot,
Míg hírmondó marad.:||

3.
Szerbiának hegyein,
A fekete kövein
Folyik már a csata.
De sok vitéz, sok baka,
A legények legjava
Életét ott hagyja.

||:Ha csak tudnám, hol lesz a sírom!
Szerbiában, én úgy gondolom.
Szerbiának hegyein,
A fekete kövein,
Ott lesz az én sírom.:||
--

Legyetek hát kemények , vazze.
Álljatok be önkéntesnek az új régi maffiózók ukrán kormány hadseregébe és harcoljatok.
Hajrá.

DezInf 2014.03.04. 09:32:32

A fidexkommandó elég hamar megjelent.

Rajta, kicsit még fényezzétek fényestekintetű vezéreteket.

Ez eddig nagyon gyenge.

Te batyu, a cocom lista nem arról szólt.
Esetleg széles elvtárs fel tudna téged erről világosítani. A kérdésedbe említsd meg a VIFI-t, és tuti válaszokat fogsz kapni.

A példád nettó baromság.
Ha akarod példával is tudom bizonyítani.

Persze elég, ha megnézed a SAS reklámokat :)))

Amire te gondolsz az a KFKI profilja volt.
A cuccost nem a mariahillferen szerezték be, de ez megint egy másik törpénet:)

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 09:35:10

@DezInf: Te ostoba. Ez egy nyilvános blog, elképzelheted milyen hamar lehúzhatná a rolót, ha csak a magadfajta jelenne meg.

A faszom kivan az ilyen demokratáktól, akinek az a baja, hogy nem csak ő szerepel.

pocaklakó minimanó 2014.03.04. 09:39:30

Ukrajnát szétszedni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki beleegyezik én nem ellenzem.

DezInf 2014.03.04. 09:46:20

@♔bаtyu♔:

Kedves ingerült fidexkommandós elvtárs!

Ma láthatóan minden blogon ilyen ingerült:)))
Csak nem gondok vannak a ner gépezetében?
Csúsznak a zutalások?

Amúgy látom célbaért a finom utalásom :)))

Amit neked írtam, arra nem válaszolsz. Amit nem neked írtam, azt meg magadra veszed.

Ez hogyi-vagyi?

Szorgalmasan büfizel nettó baromságokat, aztán meg ha erre figyelmeztetnek elkezdesz tombolni mint Mária :D

Igyál egy kávét, sétálj a friss levegőn, tarts egy lelkesítő kiselőadást a csoportoddal, aztán kipihenten vesd magad a napi melódba.

Ne légy ilyen fusztrált, árt a rólad kialakított képnek :)))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.03.04. 09:46:58

viki csak itthon kemény.
Amúgy fideszgecik,anyátokat!

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 09:47:12

Láttam tegnap a "békemenetet", az Andrássyn, voltak vagy 150-en.

Azt írja az Index, hogy ezt a kormánynak kellett volna megszerveznie. Jó kis komcsi rutin az, amikor a kormányok szervezik a tüntetéseket.

A Gyurcsány kormány által szervezett tüntetések is megmutatták, milyen szánalmas ez.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 09:51:13

Én egyszerűen nem értem Putyint. Az az igazság, hogy már nagyon fejébe szállt a dicsőség. Miért kell neki katonai akció, amikor gazdasági úton mindent el tud érni az ukránoknál? Hiszen a gázzal úgy operál, ahogy neki tetszik, arról nem is beszélve, hogy az ukrán termények és ipari termékek felvevő piaca is Oroszország!
Európa pedig hiába ugrál, amíg nincs megoldva a többcsatornás gázellátás, addig itt is Putyin az úr.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 09:53:18

@♔bаtyu♔: Mondd, Te csak akkor kapsz fizetést, ha mindenbe beleveszed az elmúlt 8 évet, vagy Gyurcsányt? Szánalmas vagy.

Muad\\\'Dib 2014.03.04. 10:01:56

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:
Nem Putyint nem érted, hanem az imperialista külpolitikát. Tesztelik egymás ingerküszöbét az USA-val, valamint kíváncsi volt rá, az EU (kvázi EU+néhány egyéb) meddig megy el a saját magával kibaszás terén az euroatlantista érdekek képviseletében. Az USA szintén jól járt, mivel meg tudta nézni, mennyire lehet berogyasztani az orosz gazdaságot a kis pincséjével az EU-val.
Mindenki jól "szórakozott", leszámítva az Ukrajnában élőket, meg a járulékos gazdasági károkat...

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 10:05:42

Legyetek kemények toborozzatok nemzetközi vörös gárdát azt irány a Krím!

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 10:07:54

@Muad\\\'Dib: Az ilyen butusoknak "demokraták", "forradalmárok" és "nácik" vannak.

2014.03.04. 10:10:20

"Kezdjük ott, hogy az égvilágon semmit nem értek a külpolitikához, viszont szerettem az Alapítvány-trilógiát" - korrekt, épp itt kellett volna abbahagyni az írást.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 10:16:55

@♔bаtyu♔: Itt:
"A Gyurcsány kormány által szervezett tüntetések is megmutatták, milyen szánalmas ez."

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 10:18:47

Jelenleg Ukrajnában az orosz álláspont a törvényességet és az igazságot jelenti.

A kijevi puccisták alól lassan kiszalad a talaj. Most még tárgyalhatnak, ha van eszük. De ha tovább uszítanak és eszkalálnak, akkor ennek hadbíróság is lehet a vége.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.04. 10:19:50

@Kényszerbagoly:

Egy szabad blogba betenni egy cenzúrázott blog linkjét súlyos illetlenség.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 10:21:34

@♔bаtyu♔: Nem csodálom, hogy nem emlékszel, hiszen napi átlagban 6,71 hozzászólás mellett ki emlékszik olyan apróságokra, hogy hol, mit írt le. A lényeg az előírt mennyiség teljesítése.

ex-dr. vuk 2014.03.04. 10:22:02

Orban miert mondana barmit?.. A szerzodesert valoszinuleg vagyont es hatalmat fog kapni a szovjet barataitol (akikkel meg 89 elott lettek baratok, amikor KISZ titkar volt). Nyiltan ellene fordulni?... Kac kac. Nem fog.
Mellette allas foglalni sem nepszeru persze. A hallgatast meg mindenki annak veszi aminek akarja.

yatumux 2014.03.04. 10:22:16

Az csak nekem tűnt fel, hogy az USA teremtett veszélyes precedenst szuverén országokba történő bemasírozással??? Az hogy tízerével haltak a civilek gyerekek, nők???

Szerintetek Kína, stb nem bátorodik fel ezen?

Izrael, az ő megszállt területeivel és telepeseivel szintén csak az USA-nak köszönhető.

Én gyűlölöm a vérontást. Gyűlölöm, ha az erősebb erőszakot tesz a gyengén.

teknős 2014.03.04. 10:25:23

A pofám leszakad. Miért gondoljátok ti, balosok, hogy Putyin ostoba lenne?

Mennyivel egyszerűbben megoldotta a helyzetet, amikor kilóra megvette Schrödert? Nem tudta volna zsarolni az új ukrán vezetést? Annyival tartoznak neki, mint a nyű.

Sokkal inkább arról an szó, hogy az unió és az USA pofátlankodására akar választ adni Putyin, hogy eddig és ne tovább és láthatóan a kínaiak is az oroszok mellett vannak.

Nekünk itt csak a kárpátaljai magyarok érdekein kívül semmilyen más dolgunk nincs, és ez jelenleg az oroszok oldalára állít bennünket. Mert Magyarországnak nem barátai vannak, hanem érdekei. Az összes többi ökörség.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 10:26:16

@yatumux: Kína miatt ne aggódj. Az egyetlen nagyhatalom, aki 5000 éves történelme során sosem igázott le idegen területeket. Nem expanzívak, mint a nyugatiak.

Bicepsz Elek 2014.03.04. 10:28:52

@yatumux: AZAZ!!! Ilyenkor: csunya Putyin de ha az USA/kozepesNATO tagpk csinalna(k) akkor: "Orban Viktor miert nem kuld csapatokat Libiaba/Sziriaba majd pedig Iranba??" duma jonne. A Nyugat csak addig tamogatja a szuverenitast, ami nem a sajat erdekei serulnek!!! Afrikai oeszagokba siman kuldenek csapatokat kamu felhatalmazasokkal a mai napig!!!

DezInf 2014.03.04. 10:30:08

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára:

Ne bántsd szegényt. Össze-vissza van zavarodva.
Biztos este nem kapott meg valamit amire vágyott, ezért ilyen klímaxos és feledékeny:)

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 10:30:17

'Másrészt van itt még néhány ország, akik netán rávehetőek lennének hasonlókra: a Visegrádi Négyek, Románia, Bulgária, a balti államok, finnek, svédek közül csak akadnak még páran, akik szeretnék elkerülni, hogy Oroszország túlzott kedvet kapjon a turistáskodásra és előkészületben lévő orosz nagyberuházásaik is vannak. Igazán nyomhatnánk rájuk egy nagy közös közép-európai stoppot, nem?'

Vagy az az amerikai nagyberuházásokat is le lehet állítani ennyi erővel.

Kussolni kell és figyelni, és ezt is tesszük.

DezInf 2014.03.04. 10:32:00

@teknős:

"Mert Magyarországnak nem barátai vannak, hanem érdekei. Az összes többi ökörség."

Mondja ezt a paksi baksis kormányának vezére- PBKV.

Ennyi, nem kell ezt túlraggozni :)))

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 10:32:07

Épp reggel hallottam, hogy Putyin vissza akarja küldeni az ukrán vendég munkásokat Ukrajnába.

Több milliárd dollárt utalnak haza. Ráadásul igaza van, ha az ukránok az EU-hoz akarnak tartozni, menjenek oda dolgozni, elvégre európai eszme.

Most akkor Orbánék fenyegessenek több millió ukrán vendégmunkással?

Az is elég nyilvánvaló, az EU az oroszokkal ellentétben NEM engedi be területére au ukrán vendégmunkásokat. Lesz is majd ukrán kijózanodás, amikor az ukránok rájönnek, nekik az EU-hoz tartozás kizárólag IMF hitelt jelent és azt, hogy Európai multik sorra veszik meg gyáraikat azért, hogy leszereljék őket, azaz csak a piacért.

A ballibsik ezt igazán szerintem nem gondolták végig.

Bicepsz Elek 2014.03.04. 10:33:28

Vlagyimir Putyin a válságot kihasználva, s eleget téve az orosz lakosság kérésének, katonailag Oroszország ellenőrzése alá vonta a Krím félszigetet. A budapesti diplomácia a bölcs kivárás helyett azonnal beállt a Moszkvát elítélő, az elszakított magyarságot semmiben nem segítő Nyugat kórusába. A kárpátaljai magyarok meg közben menekülnek - legalábbis a fiatal férfiak - a szülőföldjükről, mert - nagyon helyesen - nem kívánják vérüket hullatni az őket megszálló ukránokért.A Krím félszigetAmerika, az Európai Unió, azon belül az úgynevezett visegrádi négyek külügyminiszterei és a Nyugat szinte valamennyi meghatározó politikusa hirtelen szükségét érezte annak, hogy erélyesen figyelmeztessék, emlékeztessék Oroszországot az ENSZ Alapokmányára. A képmutató, a világ minden táján kettős mércét alkalmazó nyugati politikusok Ukrajna területi épségének, függetlenségének tiszteletben tartását kérik számon Vlagyimir Putyin elnöktől. Érdekes színtársulat ez a Nyugatot irányító, most éppen az ENSZ Alapokmányára hivatkozó politikai közösség.Az ENSZ Alapokmánya azt is tiltja, kizárja, hogy például Izrael katonailag megszállva tartson területeket, ahol a lakosság etnikai és vallási összetételének megváltoztatására az őslakosoktól elrabolt földeken zsidó telepek százait hozták létre, s ahová fölfegyverzett zsidó telepesek százezreit irányítják. Az Oroszország ellen most fenyegetően föllépő Nyugat a cionisták gaztetteit békésen tűri, Amerika évente több milliárd vissza nem térítendő dollárral, míg Angela Merkel ingyen leszállított tengeralattjárókkal támogatja.Martonyi János budapesti külügyminiszter is gyorsan beállt az Oroszországot fenyegető hangnemben elítélők, az ENSZ Alapokmányára emlékeztetők kórusába, miközben a hazai nemzeti érzelmű szavazók felé is kacsintva kijelentette, hogy azonnal és erélyesen lépünk a kárpátaljai magyarságot érő esetleges támadásokra. Természetesen kívánatos és helyeslendő a mindenkori magyar kormány határozott kiállása elszakított nemzetrészeink mellett, közben viszont feltevődik a szomorú kérdés: mivel és kivel lépünk föl, tisztelt külügyminiszter úr? A már több mint két évtizeddel ezelőtt szétkergetett, leépített honvédséggel, vagy az ugyan megtartott, ám a hont Afganisztánban és a Sínai-félszigeten védő zsoldosokkal?A nemzet- és honvédelem lehetőségét az elmúlt negyed évszázad alatt (jobb- és baloldal együttesen) el tetszettek játszani, miközben a hazai és a nemzetközi zsidó szervezetek utasítására éppen a mostani "nemzeti" kormány oszlatta föl, üldözi a magyarság önvédelmi szerveződését, a fegyvertelen, eddig egyetlen pofont ki nem osztó Magyar Gárdát.A Jobbiktól kisajátított "keleti nyitás" szellemében Orbán Viktor a minap még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel parolázott Moszkvában, írt alá kétoldali kereskedelmi szerződéseket, s ma pedig Martonyi János a nyugati hatalmak kórusának élén figyelmezteti Putyint az ENSZ Alapokmányában foglaltak tiszteletben tartására. A budapesti politikai vezetés tehát megint idegen érdeket képvisel, miközben az ENSZ, az Európai Unió és más szervezetek eddig sehol, senkivel szemben nem álltak az elszakított magyarság oldalára, védelmére. (Békésen tűrik a valóban rasszista Benes-dekrétumok életben tartását két országban is, a felvidéki magyarság jogfosztását, a sorozatos délvidéki magyarveréseket etc.)Martonyi János beállt abba a Moszkvát elítélő kórusba, amely hazug vádakra alapozva hadseregével nem is olyan régen hadüzenet nélkül lerohanta az ENSZ-tagállam Irakot, majd Bagdad közelében működtette az Abu Graib nevű emberkínzó börtönt, több tízezer polgári lakost küldött a másvilágra. Vlagyimir Putyin, az orosz hazafi nem idegen nép országát rohanta le, hanem segítséget nyújtott a Nyikita Szergejevics Hruscsov 1954-es eszetlen döntéséig Oroszországhoz tartozó, jelenleg is orosz többségű Krím-félsziget lakosságának. Ez a lényeges különbség Iraknak a NATO általi lerohanása, a palesztinai arab Ciszjordánia Izrael általi katonai megszállása, elzsidósítása és az orosz többségű, nem is olyan régen még Oroszország fennhatósága alá tartozó Krím-félsziget között.Vlagyimir Putyin, az orosz hazafi a többségi orosz lakosságot, a honfitársait kívánja megvédeni a vereckei honfoglalási emlékmű környékéről és a Beregszász városából általunk is jól ismert ukrán nacionalistáktól. Azoknak az oroszoknak sietett a megsegítésére, akik nem kívánnak ukrán uralom alatt élni. Putyinnak pedig joga van érvényt szerezni a krími oroszok szándékának. Az orosz elnöktől példát lehet venni.

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 10:34:32

@DezInf: "Mert Magyarországnak nem barátai vannak, hanem érdekei"

Ebben teljesen igaza is van.

Izrael mint "barát": "Felvásároljuk Lengyelországot és Magyarországot".

A barát nem vásárolja fel barátját te ostoba.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 10:36:10

@♔bаtyu♔: ...rosszul olvastam? Nem is Gyurcsányozás? (miért csak azt a szót emeled ki, amelyet éppen nem írtál le?)

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 10:36:13

@Bicepsz Elek: Érdekes, hogy Martonyi ilyenkor milyen hangos.

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 10:38:18

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Most már unom.

Hagyjál már ezzel a baromsággal b+. Képtelen vagy értelmezni, egyébként is mi a fasz közöd van hozzá, hogy én miről írok. Ki a faszom vagy te, valami ellenőr?

Ha egyszer Gyurcsányék szerveztek havonta rendszeresen kormánytüntetéseket ki a faszomat említsem, a knaiakat?

Tanulj meg értelmezni b+, aztán sercegtesd a tolladat.

Hannibal ante portas 2014.03.04. 10:41:19

Ahogy hallgatom a nemzetközi kommenteket, a világ összes demokratikus mintaállama kussol, vagyis hát inkább úgy mond kritikát, hogy semmi éle nincs. Tipikus esete a szüzen való házaséletnek. És nem is várható semmiféle szankció, mert
1. az oroszok már megszellőztették, hogy amerikai szankciók esetén kivonják pénzeiket, befektetéseiket az amerikai pénzügyi érdekeltségekből, oszt oda a fellendülés,
2. Európának meg eszében sincs bármit szankcionálni, Németország gázellátásának 40% - a jön az oroszoktól. Mindenhol az egyéni érdekek számítanak.
Orbán teljesen jól, reálpolitikai szempontból cselekszik, a Kárpátaljai magyarok - és az ország érdekében. A hazai gázellátás kb. 80% -ban függ az oroszoktól.
A hazai ellenzék hülyét csinál magából ezzel az ugrálással, Putyinozással meg miegyébbel, igaz felelőtlen kalandorok egytől egyig (lásd a tegnapi röhejes Bajnai performanszt: beszélt és nem mondott semmit. De mit is tudna? Gyurcsány meg igazi nagy stratéga, ezt már megmutatta 2005 - ben is: m.nol.hu/archivum/archiv-353700

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 10:43:37

@♔bаtyu♔: Mi az te kis fa.zkalap? Felment a vérnyomásod? Elmarad a fizetés!

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 10:45:36

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Dűhitenek az ilyen faszkalapok mint te b+.

Olvasd el még egyszer ha nem érted, vagy kérdezz. Unom, hogy hsz-eim jórésze ilyenekre megy el.

Hannibal ante portas 2014.03.04. 10:47:11

@Bicepsz Elek: Ez erős túlzás, itt az USÁ-n kívül senki sem fenyegetőzött, legkevésbé Magyarország. Szerintem nagyon okosan, kivárva és óvatosan tették le a garast, de azért azt le kell tenni. Minden európai ország vezetője óvatoskodik, a partvonalon kívülről persze lehet köpködni és ötleteket adni.

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 10:49:30

@Hannibal ante portas: Bajnai még ebben is szánalmas, ahogy szinte nem is történt semmi, de már liheg. Az Européer.

A ballib táboron belül jól jelzi helyzetét, hogy valami 150 embert tudott csak mozgósítani. Pedig este 7 óra az már javában nem munkaidő. Úgy mentek végig az Andrássyn, hogy senki nem csatlakozott hozzájuk.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.03.04. 10:52:50

@♔bаtyu♔: Ki kérte, hogy válaszolj az írásomra? Mit pazarolod rám az idődet, ha ezért nem kapsz fizetést?
Engem nem tudsz kiborítani, írhatsz akármit. Így javaslom, hogy dicsőítsd továbbra is a nagyvezírt, hiszen azért fizetnek.

yatumux 2014.03.04. 10:54:50

@Bicepsz Elek: meg vagyok győződve arról hogy az ukrán ellenzék mögött az USA áll. Ugyanaz a recept mint Szíriában v Líbiában.
Ez gondolom valami takarékosabb megoldás mint azt hazudni, hogy Irak támogatja a terrorizmust méghozzá akár tömegpusztító fegyverekkel. Ja mégse bocsika! Hát hamár meghalt egy párszázezer iraki akkor vállalatokat alapítunk(ha már itt vagyunk) és Irak azóta az USA-tól és eu-től vesz egy csomó mindent. És az olajban is fizet...

Az senkit nem zavar hogy Izraelnek atombombája van???

Hogy nem is tudom kb 3 idegen területet tart megszállva?

Na ez a kettősmérce bátorítja Putyint.

És ne feledjétek a legfontosabbat!

Kína kvázi kiállt Oroszország mellett...

Nagyon veszélyes játékot játszik Obama... Most. Más nagyobbat dobott...

2014.03.04. 10:54:50

@Bicepsz Elek: No majd akkor is tapsikolj, amikor az orosz hazafi idejön megvédeni a Hévízen punnyadó nyugdíjas aparatcsikokat.

♔bаtyu♔ 2014.03.04. 10:55:57

@fagyospityóka: Akkor mi van? Dobjuk ki a németeket is Hévízről?

DezInf 2014.03.04. 11:02:18

@Lucky Larry Silverstein:

Nagytudású Laki!

1962,1969,1979.

Ez a három dátum kapcsolatos a kínai dumáddal.

Szóltam, ne próbálj olyasmikkel dobálózni, amihez lövésed sincs:)))

Ez a három fegyveres konfliktus kiknek a részvételével zajlott?

Részvétem:))))

DezInf 2014.03.04. 11:04:55

@♔bаtyu♔:

Szövegértelmezési problémáival forduljon háziorvosához, gyógyszerészéhez :)))

DezInf 2014.03.04. 11:06:47

Azért ki hitte volna 1988-ban, hogy ennyien fogjátok moszkva seggét nyalni?

Az meg mókás, hogy moszkovitya az előnyaló:)))))

yatumux 2014.03.04. 11:39:17

Abból Magyarországnak komoly problémái származtak, ha vehemensen az egyik oldal mellé áll. Figyeljétek meg az általam példa országoknak tekintett skandináv országokra!!!

Nem anyáznak...

Nem lehetünk semlegesek, a barátaink mellé kell állnunk de nem kell az első sorban kiabálni!

Vén Csataló 2014.03.04. 11:42:29

A poszt legfontosabb mondata: "Kezdjük ott, hogy az égvilágon semmit nem értek a külpolitikához..."

Teljes az egyetértésem.

meszena 2014.03.04. 11:47:49

Oroszország úgy cselekszik, ahogy a nagyhatalmak szoktak. És hozzánk képest az is.
A politika legfőbb mozgatórugója az érdek. Úgy tűnik, hogy Magyarországnak nem érdeke rosszban lenni az oroszokkal. Amikor rendeződnek a viszonyok, akkor érhet valamit, hogy addig mit vitézkedtünk. Nem hasznot remélek, de hátrányt jelenthet. A nagy országokkal gyorsan kibékül majd az orosz, de minket büntethet. Ez nem lenne szerencsés.
Pont jó a mai külpolitika.
Ugyanakkor a Bajnai féle tüntetés és témafelvetés szánalmas és dilettáns.

meszena 2014.03.04. 11:49:18

@Vén Csataló: Tényleg nem ért. De úgy nyilatkozik, mintha gazdaságilag és katonailag legalább annyit számítanánk mint Németország... Hahaha!
Epedve várjuk a külföldi beruházásokat, most meg elzavarjuk? Hatalmas ötlet!

meszena 2014.03.04. 11:51:17

@DezInf: Igaz, közben a balliberálisok átszegődtek másét nyalni :)))

Ad Dio 2014.03.04. 11:54:21

A poszt szerzőjével annyiban értek egyet, hogy én is szeretem az alapítvány trilógiát :-).

Az összes többi humbug. Kezdettől nem szimpatizáltam senkivel az ukrán események során. Ez maximum egy gengszter-váltás volt, aminek ráadásul erősen kétes volt a támogatottsága. Ezen egyébként éppen az oroszok javítanak a katonai fellépéssel :-O.

A Nyugat nagyon durván és ostobán felrúgott egy status quo-t, ami működött és most belenyomta a világot a bizonytalanba.

Oroszország azt tette, amit tennie kellett. Sem többet sem kevesebbet. Szevasztopolt nem engedi el. Ez Ukrajna létrejöttének a feltétele is volt valahol anno. Most hogy ez megingott, ezt biztosította (mellesleg egy orosz többség által lakott terület biztonságát is szavatolta). Semmi többet nem tett. Semmi felesleges agresszió nem esett.

Remélem a Nyugat ezután kétszer is meggondolja hogy hogy közelítsen az orosz érdekterületekhez. Ez nem egy barátságos sakkjátszma, ahol egy esetleges rossz kimenet után újraállítják a bábukat a felek. EU pártiként és nem túl nagy orosz barátként (akkor még finom voltam), nagyon durván neheztelek az Nyugatra és bizony úgy vélem az oroszok voltak most az okosabbat és a higgadtabbak. Messze.

A gazdasági szankciókkal meg meg lehet próbálkozni, de ezek kétélű eszközök: legalább annyi amerikai érdek sérül mint orosz. Globális gazdaság, tetszik érteni?

Marad a diplomáciai csúnyánnézés. De az meg fárasztó és senkinek nem jó egy idő után.

Ilyen otrombaságokat a jövőben nem kéne csinálni.

bkkzol 2014.03.04. 12:00:46

ohh!Nagyotlet embergozni az oroszokat! Az usa megint szivatja europat. Nekik in nagy szukseg volt a "vegyifegyveres" iraklerohanasara. Utanna evekig kutakodtak es egy uvveg hypot nem talaltak. Mindegy mert a szetbombazott varosokat felepitik egy kis olajert cserebe,a kormenyzat meg kap egy kis automatikusan kemkedo szamitogeprendszert... Ha van idejuk akkor kicsit cikizik az oroszokat es megvezetik az europai "szovetsegeseket".

2014.03.04. 12:07:20

Elég sok itt a félreértés. Kezdjük azzal, hogy Magyarország az EU és a NATO tagja, így egy konfliktus esetén eléggé egyértelmű, melyik oldalon áll. Méretéből, haderejéből, gazdasági és földrajzi helyzetéből viszont az következik, hogy proaktívan aligha jó ötlet az oroszokkal kekeckedni. A magyar diplomácia mozgástere kimerül pontosan abban, amit tesz: alapokmányokat és nemzetközi szervezeteket emleget, továbbá aggódik a térség stabilitásáért, illetve időnként kifejti, a NATO és az EU tagjaként támogatja szövetségeseit.

yatumux 2014.03.04. 12:16:25

@Ad Dio: szívemből szólsz. 100% egyetértek

Óriási hiba az ukrán "szabadságharcosok" részéről, hogy egy nyelvű nemzetállamot próbálnak erővel teremteni a XXI. Században...

Ez mellesleg minket magyarokat is érint.

Nem állunk túl jól autonómiailag... :/

DezInf 2014.03.04. 12:20:38

@meszena:

Azt írtam már neked, hogy olyan izgató a 2010-es választásokra regizett tartalék nickekkel vitázni a paksi baksis bulijának kirobbanása óta?

Itt mindenki hülye, csak ti vagytok helikopáterek:)))

DezInf 2014.03.04. 12:25:03

@constantinus:

Ezt a ME vagy a KE mondta?

Vagy valamelyik tizedrangú csinovnyik?

... mert itt van az eb elhantolva :)

.... őzikéket nézegetni a határon az nem nyilatkozat az erőszak ellen ..... kár, hogy tömjénsemlyén nem volt ott, mert kapásból lelőtte volna a kis gidát ...

2014.03.04. 12:26:00

@teknős: "és láthatóan a kínaiak is az oroszok mellett vannak." - mondják az oroszok. A kínaiak picit mást mondanak.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 12:27:52

@constantinus: A kínaiakat ez qrvára nem érdekli. Nem fognak emiatt se az USAval se Putyinnal összeveszni.

Ahogy mi sem. Ennyi.

2014.03.04. 12:31:50

@DezInf: követed te a híreket?

DezInf 2014.03.04. 12:39:49

@constantinus:

Most épp mire gondolsz?

Melyik ME, KE nyilatkozatra?

A gyáravatós az mellébeszélés.
Van újabb?

bkkzol 2014.03.04. 12:46:31

@Lucky Larry Silverstein: ja, ertem e, hogy jo volna egy NATO (usa) tamaszpont az oroszok szomszedsagaban , de ezt jatszak le azok akiknek erdeke szarmazik belole.

2014.03.04. 12:50:24

@Ad Dio: "Oroszország azt tette, amit tennie kellett. Sem többet sem kevesebbet. "
Semmit nem _kellett_ tennie. Egyáltalán semmiféle aktuális kényszer nem volt a Krím megszállására (amit persze a friss hírek szerint meg sem tettek, nincsenek is ott, ezek csak boltban vásárolt orosz egyenruhába öltözött, orosz páncélosokkal flangáló helyi fiatalemberek).

"A gazdasági szankciókkal meg meg lehet próbálkozni, de ezek kétélű eszközök: legalább annyi amerikai érdek sérül mint orosz."
Nominálisan így van:) Viszont, az EU és a NAFTA adja a világ GDP-jének több mint felét, az oroszok meg talán ha 3%-át. Ha mindkettőt csökkentjük 1,5 százalékponttal, az egyik esetben kapunk egy 3%-os csökkenést, a másik esetben egy 50%-os csökkenést. Egyformán fáj?

DezInf 2014.03.04. 13:00:17

@constantinus:

vártam, hogy felvilágosíts:)

12.28. index
12.32. hvg

A fidexmédiában semmi.

A két hír csak erős kivonat, két félmondat.
Azt hittem van bővebb verziód is.

Én nem gyűjtök üres kólásdobozokat, ezért nem is jutok testközelből fidexes információkhoz:)

Talán túlélem .......

2014.03.04. 13:00:58

@yatumux: "Az senkit nem zavar hogy Izraelnek atombombája van???"
Dehogynem, szerintem az arabokat nagyon zavarja.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 13:01:02

@constantinus: Semmiféle gazdasági szankció nem lesz, tehát Putyin már megnyerte a diplomáciai szájkaratét.

Putyin lépett, a nyugat meg bizottságokkal múlatja az időt, amint az várható volt.

Ukrajna nem olyan fontos, hogy balhét csináljanak. Bepróbálkoztak Putyinnál, nem jött be, visszavonulnak. Ennyi.

DezInf 2014.03.04. 13:14:52

@Lucky Larry Silverstein:

Az USA visszavonta a csapatait az ukrán határról, ezért az oroszok megszüntették az USA elleni embargót.
Ezzel az USA megmenekült az összeomlástól.

Putyin is valami ilyesmit nyilatkozott:)))

2014.03.04. 13:15:37

@♔bаtyu♔: Hány magyar nőt erőszakoltak meg a németek 1944 márciusában, mikor megszálltak minket? Ki segített 1916-ban Erdélyből kiverni a románokat? Ezek után után kit tartasz kevésbé megbízhatatlannak?

constantinus (törölt) 2014.03.04. 13:25:27

Egyrészt nem biztos, hogy nem lesz, ez az oroszokon is múlik, akik jelen pillanatban hátrálni és magyarázkodni látszanak, holott aligha ez volt a terv. A béke ára (szerintem) a csapatok visszavonása a támaszpontra és egy ebesz misszió fogadása. Az oroszok alighanem azt remélik, hogy addigra elérik, amit akartak, de facto felszámolják az ukrán fennhatóságot, de ez még egyáltalán nem biztos, hogy sikerül. Továbbá nyitott kérdés, mi lesz a többi orosz többségű ukrán terület sorsa. Az viszont valószínű, hogy az oroszok elvesztették Ukrajnát mint szövetségest, mint ahogy az is valószínű, hogy akár gazdasági szankciók nélkül, az egyedi aktorok bizalmának elvesztése által is nagyot szívnak.

constantinus (törölt) 2014.03.04. 13:26:59

@DezInf: ne haragudj, nem értem a helyi folklórt.

Lucky Larry Silverstein 2014.03.04. 13:29:54

@DezInf: Mit hablatyolsz? Milyen USA csapatok? HOl?

Ad Dio 2014.03.04. 17:44:40

@constantinus:

"Semmit nem _kellett_ tennie. Egyáltalán semmiféle aktuális kényszer nem volt a Krím megszállására"

Már hogyne kellet volna.

"Egyformán fáj?"

Az oroszok energiahordozókkal bizniszelnek. Lehet nem a legnagyobb tétel egy átlag EU-s háztartásban, de ugyancsak kellemetlen ha nincs mondjuk fűtés télen, vagy gázolaj a busznak.

constantinus (törölt) 2014.03.04. 19:09:56

Ha a kell alatt politikai kényszert értünk, egyértelműen nem kellett. A pszichés kényszer meg nem ide tartozik.

Oroszország élelmiszerből sem önellátó, jelentős importra szorul. Ehhez képest az olaj ára kényelmi szempont. Mellesleg Európa felé van alternatív szállítási kapacitás, az oroszok viszont máshova jelenleg nem tudnak értékesíteni.
süti beállítások módosítása