Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2013.02.10. 12:17 Szűcs Donát

Why so serious?

Címkék: humor politikai kommunikáció

Kivételes repülőrajttal kezdték a 2013-as politikai évadot a magyar közélet csillagai, fontosabb orgánumaink publicistái. Bayer Zsolt a Magyar Hírlap hasábjain ordas cigányozással próbálta kétségbeesetten felhívni magára a közvélemény figyelmét, akár egy süllyedő hajó árbocán szitkozódó és csapkodó szerencsétlen. A Narancs, hűen a szebb napokat is látott SZDSZ hagyományaihoz, nem győzte durrogtatni a rasszista patront amerre csak érte: Schiffer Andrásra, vagy ha a lépés éppen úgy jött ki, hát az egész magyar jobboldalra, úgy istenesen.

A magyar politikai közbeszéd tabloidizálódni látszik. Jó példa erre Bajnai Gordonnak az október 23-án, a Szabad sajtó útján elhangzott beszéde. Bármennyire is igyekezett a volt miniszterelnök megmagyarázni a demonstrálóknak, miért is nem jó, ahogy Orbán Viktor Magyarországot kormányozza, hogyan vihető véghez a rezsimváltás, érezhető volt, hogy szavai nem mozgósítottak úgy, ahogy tehették volna. A beszéd, amire annyian vártak, egyszerűen unalmassá vált. Bajnai hívószavai, fordulatai nem voltak kellően erősek, áttörőek. Egy ígéret maradt beváltatlanul: mégpedig azért, mert a szónok nem, vagy rosszul használt olyan eszközöket, amelyekkel egy tömeg hatékonyan megszólítható. A bulvárosodás márpedig elkerülhetetlen. Felvetődik azonban a kérdés: hogyan érvényesülhet bármilyen közszereplő olyan közegben, ahol a Bayer és Ara-Kovács még csak nem is számítanak nehéztüzérségnek?

A helyzet kulcsa a politkai elitnek a humor eszköze felé való nyitása lehetne. A „pesti vicc”, a politikai tartalmú pamfletek egyébként is reneszánszukat élik, elsősorban az online sajtónak, a Képviselő Funkynak, a Riszpekt Háznak és a Hírcsárdának köszönhetően. A politikai pártok viszont a közbeszéd minőségére nézve tragikus módon nem tudtak, vagy nem akartak becsatornázni kommunikációjukba olyan szellemes, humoros, vagy ironikus elemeket, amelyek a radikalizálódó közbeszéd vitorlájából kifoghatták volna a szelet. Nem látták, nem érezték a pártok, hogy mekkora igény, mekkora szükség lett volna egy-egy kibuggyanó köznépi röhögésre az elmúlthúszév bizonyos nyilvánvalóan abszurd, már-már groteszk szituációiban? És nem, nem az ellenlábast görcsösen, izzadtságszagúan kifigurázni próbáló kísérletekre, erőltetett flashmobokra, nem az ország és sok ezer nincstelen sorsával való cinikus viccelődésre célzok. Sokkal inkább öniróniára, finom és intelligens viccekre.

Pedig a mai magyar jobboldalnak pont lenne kitől tanulni. A konzervatív idol, Ronald Reagan mestere volt a műfajnak. Anekdotáit, szovjetes vicceit, az ellene megkísérelt merényleten való élcelődést máig amerikaiak sokasága emlegeti nosztalgiázva. Bátran, a PC fogalmát újraértelmezve fogalmazott meg egyszerű, érthető, de mégsem populista üzeneteket úgy, hogy színészi képességeit és zseniális humorérzékét nem félt használni a sajtótájékoztatókon, konferenciákon, a Fehér Házban sem. Ezekkel a viccekkel vert éket a berlini falba, stílusa segített abban, hogy az Egyesült Államokban rettegett Szovjetunióval megtegye azt, amivel minden diktatúrát a legjobban fel lehet dühíteni. Nevetségessé, abszurddá tette a kommunista rezsimet.

Itthon is voltak, vannak képviselői a poltrash, a politikai vicc hagyományának, a sajtó berkein kívül is. Persze korántsem mindegy hogy egy jelenségen már-már szánakozva nevetünk (Gyurcsányon, Szanyi kapitányon, Torgyánon, Szijjártón, a Kurucinfó hírein), vagy elismerő félmosoly húzódik arcunkon egy-egy jól eltalált kiszólásuk miatt (mint Kukorelly Endre, vagy Krassó György esetében). Ez az út vezet ki a blőd vagdalkozásból: ha a figyelemfelkeltés eszközeként a rasszista-hazaáruló tengelyen való pozicionálódás helyett a politikai viccet hívja majd segítségül a képviselő, az újságíró és kocsmában politizáló állampolgár is. És akkor már Bayer nem fog csodálkozni, ha a kapálózására való legmarkánsabb reakció az lesz, hogy indul róla egy mémsorozat a neten, vagy bajuszt rajzolnak az arcára az újságokban.

 

 

17 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr795072078

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Röviden a honi politikusokról és egyéb viszonylatokról 2013.02.11. 12:52:44

Megyünk a magyar utcán, és az aljasságban járunk, az aljasságban és a szégyentelenségben, az álságosságban és a gonoszságban. Azt mondjuk, hazugabb és álságosabb és gonoszabb ország, mint a miénk, nem létezik, de ha kimegyünk innen, vagy csak kitekintü...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.11. 11:00:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Falconking 2013.02.10. 17:00:54

Szanyi Kapitányt nagy betűvel, ha szabad! Kellő tisztelet legyen meg.
www.youtube.com/watch?v=G2a1_2RRuTw

abdelkader 2013.02.10. 18:30:52

@Falconking: Kellő tisztelettel most látom először a felvételt,hallottam róla,egy marha nagy hazugság,na legyen cirkusz előadás az egész hajcihő a videó körül.
Ez az ember nem részeg,ez hazug állítás.
Mondja ezt egy 16 évig a detoxon is dolgozó orvos.

Kelly és a szexi dög 2013.02.11. 07:45:04

Mondjak egy viccet?
Kilátszik a slicced!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.11. 08:01:03

Világ Proletárjai Egyesüljeetek!

Előre! Ma a baloldalt az proletárok ellenségei irányítják! Farkasok vannak a Bárányok közt!

Még nincs minden veszve! Meg lehet tisztítani a szocialista pártokat az oda alantas módon, hazugságokkal beszivárgó nagytőkés kapitalista burzsóá elemeket, akik a dolgos munkásnépet félrevezetve, burzsóá hatalomra törnek, az emberek vad nacionalista érzelmeit felkorbácsolva!

Ki a szoci pártokból a gyártulajdonosokat, a bankárokat a kereskedő élősködőket!

Világ Proletárjai egyesüljetek! Ne hagyjátok, hogy az érdekképviseleti egyesületeitekbe olyanok szivárogjanak be, akiknek az az érdeke, hogy minél jobban kihasználjanak benneteket!

Előre! Rendületlenül! Elő a sarlót és kalapácsot!

Munkásököl vasököl, oda csap, ahova köll!

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 09:18:08

A Hírcsárdában pamfletek jelennek meg? Nojszen. Azt hittem, hogy az az erőlködés ami nem éri föl Maksa Zoltán vagy Sas Kabaré Jóska szintjét, nem felelhet meg a humor kategóriájában. A Hírcsárda a Fásy-mulatója a rendvédelmitagozatos gimnáziumi fiúvécék "humor"-ának.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.02.11. 09:42:00

Most nincs ideje a viccelődésnek, viszont Reagan irányában jó helyen keresgél a poszt-toló: azonnal meg kell hirdetni az űrháborús programot a Fidesz ellen!

sga 2013.02.11. 09:44:37

Bajnai legalább próbálkozik: a hétvégi buszos-plakátos beszólás meglepően friss színfolt volt, és nagyon ült.

t0thl 2013.02.11. 10:04:22

Kisstílű hazug szarháziaknak nem volt és nem is lesz soha humorérzékük...

Tímár Mihály 2013.02.11. 11:36:27

@sga: Bajnai, Október 23, Milla-tüntetés:
"Ti mindannyian egyéniségek vagytok..." (Brian élete)

csakhalkanszólok 2013.02.11. 11:56:03

A humorérzék, az tényleg nagyon hiányzik. Számomra még a "cucilizmus" is elviselhetőbb volt egy jó kabaréval, még ha tudtuk hogy az is "hivatalos" humor...

lebegő levegő 2013.02.11. 14:13:02

A magyar jobboldal nagyon kicsike és nincs is igazán politikai képviselete (a Fidesz nem az, a Jobbik meg szélsőjobb, a KDNP meg? Na azt nem tudom mi...) szóval ha akad is néhány jobbos politikus, valahol, eldugva, akkor annak azért biztosan van humorérzéke. Orbánéknak persze nincs, de ők nem jobboldaliak és nem is konzervatívok. Nem tudom micsodák. Angyalok? Lehet! Különösen Lázár János, ő egy igazi fénylény.

blog olló · http://kiserletigazdasag.blog.hu 2013.02.11. 15:36:25

@lebegő levegő:

mindig rácsodálkozom, hogy értelmes emberek használják a jobboldal, baloldal kifejezéseket, mintha azoknak lenne bármi határozott, világos tartalmuk.

Azt hiszed most mondtál valamit ? A kutya nem érti miről beszélsz, mert e kifejezések alatt ahány ember, annyi félét ért.

Lehetett pl. a Gyurcsányi MSZP-t baloldali pártnak titulálni ? Nem.

Lehet a mai Fideszt jobboldalinak titulálni a hagyományos értékrendek szerint ? Nem. Tele van populista hagyományos baloldali érvekkel a kommunikációja.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 15:43:03

@lebegő levegő: na de a liberálisok se panaszkodhatnak arról, hogy remetemagányukban különösképpen nagy tömeg-zaklatásnak lennének kitéve... hát még a ténylegbaloldaliak! Nagyon nehéz lenne közöttük összehozni egy öregfiúk&lányok protkótisztító teremtornát. Egyik csapat se lenne ki...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2013.02.11. 16:21:03

@sga: Őszintén szólva nem tudom, mit találtál a műsorában viccesnek. Nem volt benne se fingás, se ronda és buta ember, de még egy nyamvadt káromkodás sem!
süti beállítások módosítása