Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.07.01. 17:37 Máté.Sz

A nemzeti külpolitika két éve

Címkék: magyarország határon túli magyarok magyar külpolitika Kína Nyugat Nyírő József Kelet Azerbajdzsán

A Nyírő-újratemetéssel kapcsolatos nemzetközi vita kapcsán olvastam néhány cikket, amely igen negatív képet fest az Orbán-kormány külpolitikájáról és annak sikerességéről. Ezt túlzásnak éreztem, hiszen a magyar diplomácia rendkívül jól teljesített Líbiában és összehozott egy korrekt EU-elnökséget. Aztán elkezdtem végigpörgetni a magyar külpolitika egyéb eseményeit, és hát így együtt, egy csokorban elég elszomorító a kép.

Külpolitikát lehet elemezni dokumentumok alapján, mint a frissen készült nemzetbiztonsági stratégia. Ám úgy gondolom, ennél a nyers szövegnél sokkal fontosabbak azok a tényleges történések, események, beszédek stb., amelyeket láthatunk a mindennapokban. 

Mi a második Orbán kormány külpolitikai célja? E tekintetben Martonyiék nem találtak föl semmi újat: a nyugati integráció és a külföldi magyar kisebbségek támogatása mindig is a magyar külpolitika céljai között szerepelt, nyilván más fontossággal bal-, illetve jobboldali kormányok idején. Természetes, hogy a magát nemzetinek nevező Orbán-kormány számára a kisebbségek védelme fontosabb, ami ízlés kérdése – számomra már ez sem támogatandó, mert az Európai Unió korában már egy másfajta nemzetpolitikára van szükség (európai szintű kisebbségvédelem megteremtése pl.). Ám Orbánék megcsavarták a képletet, és a nyugati orientációt megcsapták egy keleti nyitással, új gazdasági partnerek keresésével. 

Nem szeretném hosszasan értékelni az Orbán-kormány külpolitikai céljait, mert ennél sokkal érdekesebb   kérdés, hogy a kormányzat hogyan próbálja megvalósítani ezeket a célokat. Ehhez sorra kell vennünk a fenti három területen (nyugat, kelet, határon túliak) történt lépéseket, eredményeket.

Érdemes a magyarságpolitikával kezdeni, hiszen ez a legfontosabb terület a kormány számára. Ezen a területen két célja van Orbánéknak: egyrészről a határontúli magyar közösségek érdekeinek védelme, másrészt pedig a magyar-magyar kapcsolatok építése. Persze ez a terület egyszerre külpolitika és belpolitika, hiszen egy nemzet részei vagyunk a határon túliakkal. Orbánék erre még rá is tesznek egy lapáttal: gyakran úgy tűnik, mintha belügyként kezelnék az erdélyieket és a felvidékieket. Az állampolgárság előzetes egyeztetés nélküli megadása, a romániai választásokba való beavatkozás, a Nyírő-újratemetési ügy mind azt mutatja, hogy a kormány nem vesz figyelembe nemzetközi szempontokat, és nem érdekli, ha megromlanak a bilaterális kapcsolatok, ha megromlik az ország külföldi megítélése, vagy ha nemkívánatos személynek minősítik pár közjogi méltóságát egyes országokban.

A határon túli magyarok belpolitikai ügyként való kezelésének újabb bizonyítéka, hogy ez ügyekben általában nem a külügyminisztert látjuk mozogni: Kövér László és Orbán Viktor sokkal aktívabb a Kárpát-medence magyarjai ügyében. Persze ők is választópolgárok lesznek lassan. A baj ezzel a problémával az, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk a szomszédos országok álláspontjait és nem foglalkozunk a kétoldalú kapcsolatok megromlásával, akkor az könnyen feszültséget szülhet a magyar közösségek és a felettük tényleges szuverenitást gyakorló országok között. Ezzel pedig könnyen a nemzettársaink rovásukra mehet. Ráadásul a helyi magyar ügyekbe való beavatkozással a magyar-magyar kapcsolatok is sérülnek. Így teljes a kör: a magyarságpolitika egyik célját sem sikerült teljesíteni.

A nyugati integrációban való részvétellel kapcsolatban Orbánék látszólag kettős nyomás alatt vannak: egyrészről belátják, hogy a nyugati orientáció létszükséglet az ország számára, de ugyanakkor szeretnének a lehető legnagyobb mértékben ezen változtatni. Gondolom ennek az oka a szavazótáboruk szolid nyugat-ellenessége, illetőleg a saját idegenkedésük a posztmodern Európától. E kettős hozzáállás következménye a következetlen Nyugat-politika: kifelé próbálunk elkötelezettnek tűnni, belföldön viszont egymást követik a Brüsszel-ellenes beszédek. Ezt persze egy 60 fölötti IQ-val megáldott nyugati politikus/elemző/karvalytőke-tulajdonos könnyedén észreveszi, ezzel teljesen hiteltelenítve a magyar politikát. Ezzel pedig ismét azt látjuk, hogy a külpolitika teljesen alá van rendelve a belpolitikának és a szavazatszerzésnek: Martonyiék feladata nyugaton a tűzoltás lett, enyhítve a különböző megnyilatkozások és törvények okozta nyugati pánikot. 

A keleti kapcsolatok építése úgy látszik, halad valamerre: volt már itt kínai megállapodás, ragyogó azeri út. Ezen  a téren kétség kívül történtek eredmények, én mégis két pontban kifogásolnám ezt a keleti nyitást. Egyrészről a kormány hajlamos kizárólagosan értelmezni a kelet-nyugat viszonyt: vagy ez, vagy az. Pedig Magyarország pont ott tudna hasznot húzni a dologból, ha a kettőt egyszerre, egymást kiegészítve használná. Ne legyen illúziónk: Kína számára a tízmilliós magyarság nem egy nagy felvevőpiac, viszont kaput jelenthetnénk a félmilliárdos EU-ba. E nélkül a keleti nyitás fabatkát sem ér. Másrészről a Pekinggel való barátkozás pusztán érdekalapon, és nem értékek mentén képzelhető el, viszont a Martonyi-féle Külügyminisztérium értékalapú külpolitikát hirdetett. Ez fölösleges retorikai ellentmondásokhoz és hiteltelenséghez vezet. Tessék megmondani, hogy érdekből tapogatózunk Ázsiában, és ne ragaszkodjunk nem tartható és nem létező erkölcsi magaslatokhoz.

Összességében tehát a magyar külpolitika végiggondolatlan, ellentmondásos, a belpolitikának teljesen alárendelve működik, éppen ezért hiányzik belőle a stratégiai átgondoltság, a külpolitikai vízió. Ráadásul sikertelen, mert nem éri el a saját maga által kitűzött céljait.

 

 

30 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr184616519

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Levélváltás Elie Wiesel és Kövér László között – az eredeti levelek fotómásolata 2012.07.01. 20:31:59

Az eliwieseltatto.com oldalon elérhető az író angol nyelvű levele, a 168ora.hu oldal közzétette Kövér László válaszlevelének másolatát, lentebb pedig a két levél egymás mellé téve olvasható. Kövér válaszlevelére Elie Wiesel így reagált: * * Ki az az El...

Trackback: Tízdolláros önfejlesztő kézikönyvből irányítják Orbánék az országot 2012.07.01. 20:30:52

  A könyvben felsorolt mind az ötven döntési stratégiát használja a kormányzat – írja a hvg.hu,  Érted már, miért hasonlít a kormányzati kommunikáció a “gazdagpapa” kézikönyvek hurráoptimizmusára? Ezért hasonlít rá. A HVG Matolcs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almodhi 2012.07.01. 18:23:12

Csapnivalóan megfogalmazott közhelygyűjtemény. Nekünk is van guglink, mi is tudunk ilyet.

Máté.Sz 2012.07.01. 18:48:47

@almodhi: Sajnálom, ha nem nyerte el a tetszésedet. Majd legközelebb ;) Van valami, amivel konkrétan nem értesz egyet?

M_R 2012.07.01. 19:17:23

Igaz hogy az európai kormányokkal nem jó a kapcsolat, viszont remek a viszony a diktátorokkal...Még lehet újra Bp díszpolgára Sztálin elvtárs is...

2012.07.01. 19:21:20

Mert mi volt az, amiben konzisztens volt? Kb. meg tudom számolni egy kezemen..

Rókakígyó 2012.07.01. 19:25:13

magyar külpolitika gyakorlatilag nem létezik

MACISAJT 2012.07.01. 20:08:32

"A keleti kapcsolatok építése úgy látszik, halad valamerre: volt már itt kínai megállapodás, ragyogó azeri út. Ezen a téren kétség kívül történtek eredmények,"

Ennyi elég is volna.

" én mégis két pontban kifogásolnám ezt a keleti nyitást. "

Ja hogy még ezt is kifogásolná. Akkor viszont a többi szamárságra már kár is reagálni.
Ha valaki még azt sem veszi észre, hogy Orbánék nem önálló külpolitikát folytatnak, hanem hivatalba lépésük óta egy kényszerpályán mozognak, amiből több-kevésbé sikerrel igyekeznek kitörni...azzal reménytelen bármit is sorba venni.

(Még azt sem hogy szegély Sólyom László ugyan miben "nem vett figyelembe nemzetközi szempontokat, és nem érdekelte, ha megromlanak a bilaterális kapcsolatok, ha megromlik az ország külföldi megítélése, vagy ha nemkívánatos személynek minősítik pár közjogi méltóságát egyes országokban" - és mégis Erdélyben és Felvidéken még ő is nemkívánatos lett anno.)

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.01. 20:27:48

@almodhi:

Nézd komédiának, s legott múlattatni fog.

Sírköves Slomó 2012.07.01. 20:41:10

1. Az EU-t egyáltalán nem érdekli a magyar kisebbség, láttuk a Benes-dekrétumok ügyében, és a szlovák áp-ellentv. kapcsán. Vagy mi harcolunk, vagy senki.

2. Az EU ellenes beszédek belföldön természetes dolgok az 50 éve EU-tag országokban is.

3. Egyeztetés nélküli áp-megadás. Ez a legjobb!
-Egyeztettek, a szlovákok utólag hoztak diszkriminatív ellentv-t, ami példátlan
-NEM áp. MEGADÁS, ez a szokásos libbant csúsztatás, senki sem kap áp-ot, csak aki kifejezetten egyénileg kérelmezi.

4. A sokfelé tapogatózás gazdasági kapcsolatok terén jó és hasznos, Németország Kína legnagyobb EU-s partnere. Még azt sem tudjuk hogy megmarad-e az EU.

almodhi 2012.07.01. 20:47:50

@Szalai Máté:

"Van valami, amivel konkrétan nem értesz egyet?"

Félreértesz. Tartalmilag jórészt egyetértünk. (Ez persze közhelyek, ezerszer ismételt szólamok esetében nem nagy kunszt.)

Valami eredetit vártam volna. Vagy legalább a közismert tények újrarendezését, valamilyen érdekes szempontból.
És a magyar nyelvet.

Amikor ezt leírtad, biztos átgondoltad, hogy mit is jelent:

"Ám Orbánék megcsavarták a képletet, és a nyugati orientációt megcsapták egy keleti nyitással, új gazdasági partnerek keresésével."

A mondat mindenesetre egyaránt alkalmas a képzavar, a pongyolaság, valamint a ködös fogalmazás szemléltetésére.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.01. 21:13:45

@almodhi:

Olyan, mintha kényszeresen szólnád le. Ha egy összefoglaló áttekintés igaz, akkor hol a hiba? És mire jó azt mindenáron keresni? (Nem várok választ, nem célom ilyesmiről vitatkozni.)

svega 2012.07.01. 21:49:09

Magyarország teljesen elvesztette a tekintélyét a külföld előtt. Mindenki belénk rúg, mert teheti. Csak ebben mi is hibásak vagyunk, mert pl. piszkáltuk a Veszprém szurkolóit, mert egy meccs előtt el merték énekelni a magyar himnuszt. Sokan azt mondják, hogy ez magyarkodás csak. Hát milyenkedjünk, ha ne magyarkodjunk? Nincs belső egységünk, lassan elveszünk. Egy szlovákia leckéztet bennünket. Vicc.

Martian (törölt) 2012.07.01. 22:06:21

@M_R: kevésbé jó a viszony a brüsszeli diktátorokkal... :)

jweiss 2012.07.01. 22:56:25

@Szalai Máté:
Bunkó fasz. Még az író nevét sem tudja leírni helyesen, de azért belefingja az internetbe a hülyeségeit.

jweiss 2012.07.01. 23:03:05

Ez a véleményem. Sokat tudhat a témáról ez a seggfej, ha még az illető nevét sem tudja leírni helyesen. Szarok a publius blogra.

marosy 2012.07.01. 23:08:50

Sokat elárul a magyargyűlölő liberál-bolsevisták emberszeretetéről, hogy még azt is kifogásolják, ha egy halottat a saját szülőföldjén, végakarata szerint temetik el.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.01. 23:47:51

@marosy:

Nem azt kifogásolják. És ami azt illet, te meg az emberszeretet!

Külpolitikailag persze óriási ballépés volt az egész. Ilyen üggyel rántani ki a saját lábaink alól a szőnyeget, erre terelni a figyelmet amiben pozíciónk alig védhető, olyankor amikor súlyos szóvátenni valóink vannak az erdélyi magyarsággal szemben tanúsított román bánásmód tekintetében, hihetetlen.

Measurer 2012.07.02. 00:34:21

Kár kinevetni az azerbajdzsáni utakat,hiszen hosszabb távon ilyen-vagy olyan úton az azeri gázra,kazah olajra szükségünk lehet. A probléma, hogy nem tudjuk Oroszország felől,vagy Törökországon keresztül fog érkezni.
Persze az is elképzelhető, hogy nem is annyira a hazai energiastratégia,mint inkább a MOL diktálja a külpolitikai erőfeszítéseket. (Érdekes, hogy a parlamentben a Jobbik már majdnem Azerbajdzsán meghosszabbított kezeként lépett fel.)

Máté.Sz 2012.07.02. 00:48:15

@Measurer: Félreértés ne essék, nem nevettem ki az azeri utat. Egy mondattal később írtam is, hogy történtek eredmények. Igazad van, hogy ezek is fontos dolgok - én két szempont miatt kritizáltam, lásd két sorral később.

Unionista_ (törölt) 2012.07.02. 01:20:17

@svega:
a veszprémi szurkolók az európai szövetség himnusza alatt énekelték a magyart. és el is magyarázták, hogy ők nem fogadnak el semmiféle szövetségi gondolkodást. csak azt nem tudom, hogy akkor mit keresett a veszprém egy ehf tornán. ki is estek utána. az európai szövetség nagy örömére. nem kellett többet törődni a barbárokkal.

Measurer 2012.07.02. 01:21:43

@Szalai Máté: Kina tekintetében pl. Tibet, Tajván, Hszicsiang-Ujgur, keresztények, másként gondolkodók elleni represszió értékalapú megközelítése képezhetne akadályt.Nyílt konfrontációról nem tudok.
A problémát abban látom, hogy indokolatlanok/túlzottak a hazai várakozások. Egyrészt a kínai óvatosság, az EU felé általában (inkább BRICS-közeledés) és a Mo-i labilis gazdpolitika köv-ben, másrészt az additív- hazai erőforrások hiánya miatt.

Unionista_ (törölt) 2012.07.02. 01:32:25

@Measurer:
debrecen esetében 10.000 új munkahelyről állapodtak meg. konkrétan meg voltak a projektek. majd a kínaiak közölték, hogy mindentől visszalépnek. mert ők európába szerettek volna belépni. és látják, hogy magyarország azon egyre inkább kívül esik. nekik a piac így túl kicsi. túlságosan zárt.

tehát marad, hogy dupla áron építenek gyorsvasutat. magyarországra lopni jön mindenki.

Unionista_ (törölt) 2012.07.02. 01:32:25

@Measurer:
debrecen esetében 10.000 új munkahelyről állapodtak meg. konkrétan meg voltak a projektek. majd a kínaiak közölték, hogy mindentől visszalépnek. mert ők európába szerettek volna belépni. és látják, hogy magyarország azon egyre inkább kívül esik. nekik a piac így túl kicsi. túlságosan zárt.

tehát marad, hogy dupla áron építenek gyorsvasutat. magyarországra lopni jön mindenki.

Unionista_ (törölt) 2012.07.02. 01:35:55

@marosy:
ja. nyilván azt mondta ez nyirő. hogy egy tökfej csempéssze őt be a szatyorban. ugye viccelsz.

tamareaf 2012.07.02. 04:46:35

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: mert minket ki érdekel az EU-n belül? Kivel akarunk mi jóban lenni? Mi forradalmárok vagyunk, vagy ezt már el tetszett feledni? Kokikkal és sallerokkal tárgyalunk.

Az EU heterogén, a kisebbségi magyar probléma nem egyedül álló. Baszkföldön, Katalóniában és Skóciában is vannak hasonló kérdések. Németország és Ausztria, illetve az északi államok is támogathatnának.
De mi mit adunk cserébe? Bankadót és telekomadót?

nu pagagyí 2012.07.02. 06:22:12

A magyar külpolitika jelenlegi feladata a belpolitikai disznóságok elsímítása. Sajnos nincs a közelünben egy olyan undorító hatalom, ahol seggnyalással is próbálkozhatnánk.

nu pagagyí 2012.07.02. 06:36:29

@marosy: Nyírő temetése nem Nyírőről a magánemberről szólt. A magyar állam reprezentánsainak nem kellett volna egy egykori nyilas képviselő hamvait állami részvétellel ide-oda hurcolni.

collateral collector (törölt) 2012.07.02. 06:50:36

Amióta hivatalba léptek, csak ellenségeket szereztek az országnak, lejáratták az országot, megnövelték az államadósságunk kamatterheit, és évtizedekre a perifériára, kényszerpályára szorítottak minket Európán belül - már ha nem az a végcélja viktornak, hogy kiléptesse az országot az unióból. Közben a szomszédainkat is sikerült provokálni, már a határon túli magyarok is vállalhatatlannak tartanak minket; a szaúdiak / emírségi befektetők kiröhögtek minket; a kínaiak majdnem azt hitték egy pillanatra, hogy mi is európai ország vagyunk, de aztán meggondolták magukat, és inkább leszarják viktor fejét; az IMF-nek (akiket 2 éve kirúgtunk, és most visszahívjuk őket) 10 hónapja nem tudunk egy értelmezhető Excelt elküldeni; 2 év alatt elértük, hogy az EU-ban ujjal mutogatnak ránk, mint rossz példára; a CNN-en úgy mutogatják a Matolcsyt, mint a hónap viccét; és közben még van pofája azt állítani a kormánynak, hogy mindezt azért kapjuk, mert "keresztények vagyunk". Ennyit a külpolitikáról. (S közben a magyarok menekülnek az országból...) a befektetői megítélésünkről meg ne is beszéljünk, az sohasem volt ilyen rossz. szóval köszi, de ennél még a Gyurcsány is jobban képviselte az érdekeimet, legalábbis kevesebbet ártott, ez tény. Szerintem ha valakinek nem tetszik az EU (mint viktornak), az költözzön Kínába, az ország viszont maradjon EU-tag, ha lehet ilyet kérni. viktor, takarodj.

collateral collector (törölt) 2012.07.02. 07:06:13

És közben viktor "mérges" a Külügyminisztériumra, és "elégedetlen" a munkájukkal, mert nem tudják "megfelelően kommunikálni az eredményeket", LOL. "Nemzeti külpolitika", LOL. Szigorúan idézőjelbe!

dr.kakaósbögre 2012.07.02. 08:59:31

@collateral collector: milyen eredményeket kellene kommunikálniuk?vannak?

trendo+ 2012.09.01. 18:55:48

A magyar kormány időnként úgy viselkedik, mint egy handabandázó kamasz, aki először iszik meg valamit és ettől erősnek érzi magát, kötekedni és nagyotmondania kell. Ami a külpolitikát illeti, minimum egy olyan ötpárti megegyezésen alapuló, hosszú távra érvényes stratégia kéne, amit legalább 2-3 választási cikluson át következetesen képviselhetne a külügy, és apránként visszaadná a szavahihetőségünkbe vetett hitét a velünk tárgyalóknak. Ja, hogy egy ilyen megegyezés soha nem jön létre, vagy ha igen, akkor esze ágába sincs a végtelenül elaljasult politikai "elitnek" betartania? Igazatok van...
süti beállítások módosítása