Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2012.04.09. 10:53 CsabaRéka

Orbán szerint a kő csak el lesz görgetve valahogy

Címkék: interjú európa orbán viktor új ember szekularizáció

Orbán Viktor az Új Ember című, katolikus hetilapnak adott húsvéti interjújában azt mondta, Magyarország jelenlegi vezetésének (vagyis saját) értelmezésében az európai tendenciák, melyek a nemzeti gondolkodásmód és szuverenitás helyett inkább a nemzetköziség, a nemzetek felettiség felé mutatnak, szekuláris, családellenes és a nemzetet meghaladottnak tekintő európai szellemi törekvések. 

Az én értelmezésemben Orbán Viktor egy politikus, és mint ilyen, az a dolga, hogy pártjának színeiben, meghatározott társadalmi csoportok érdekeit képviselje. Ennek érdekében beszélhet „alulról nyitott középosztály”-ról, munkával és erőfeszítéssel elérhető felemelkedésről, keresztény világfelfogásról és nemzeti szuverenitásról, egy nemzet saját, európai fősodortól eltérő útjáról, az európai civilizáció és kultúra sajátos értelmezéséről, és arról, hogy az Európában uralkodó felfogás szerint (valakik) a hit, a vallás és a teremtés rendjét a vallástalanság és a tudományos világfelfogás, az istentelen kozmosz felé terelik. Ezekkel az üzenetekkel elérheti azokat a választókat, akik minderről ugyanígy gondolkodnak, és miniszterelnökként képviselheti őket, amikor pártjának tagjaival megszavaztatja az általa helyesnek vélt törvényeket, vagy amikor újságoknak nyilatkozik. 

Az én értelmezésemben Orbán Viktor egy demokratikusan megválasztott kormány vezetője. Ezt a kormányt akár két éven belül leválthatják saját korábbi szavazói, esetleg azok, akik a fülkeforradalom idején még nem gondolták komolyan ennek a kivételesen tehetséges politikusnak a sokkal kevésbé tehetséges riválisai és kritizálói által vizionált worst case scenariokat, és nem mentek el szavazni. Vagy akár újra megválaszthatják, ha tevékenysége az állampolgárok többsége szerint szimpatikus és sikeres. 

Az én értelmezésemben Orbán Viktornak, mint politikusnak azonban nem feladata, és főként nem kötelessége, hogy bármerre „terelje” a magyar népet. Főleg nem magánéleti és vallási kérdések kapcsán. Ugyanis a politikusnak az a végzete, hogy intézkedéseit, és mindazt, amit ő maga gondolt, képzelt, vagy vágyott tenni a néppel, egy könnyed mozdulattal eltörölhesse az, aki – szintén a nép akaratából - utána jön. Személye pótolható és egyáltalán nem ő vagy a saját személyes hobbijai a biztosítékai egy ország sikerességének vagy felemelkedésének. Azt olyan feltételek biztosítják, amiket nála bölcsebb emberek már megfogalmaztak, és az európai parlamentáris demokráciákban szerencsére nem is kérdőjelezi meg őket senki. A sajátos európai modell a felvilágosodás, az ipari és polgári forradalmak során ugyanis kialakította azt a négy intézményt, amely fokozatosan egymáshoz illeszkedve egészen mostanáig előnyt biztosítottak számára a világ többi részével szemben: ezek a magántulajdon, az autonóm egyén, a demokrácia és a felelős kormányzás intézményei. És Orbán Viktornak személyesen ezekhez maximum csak annyi köze van, hogy miniszterelnökként a negyediket igyekszik minél komolyabban venni, és nem képzeli, hogy saját vízióira épített kurzusának termékeivel, vagyis új törvényekkel és intézményekkel az első hármat helyettesíteni tudja. 

Orbán Viktor azt is elmondhatja a katolikus hetilapnak, hogy szerinte minden európai értékvita mélyén az húzódik meg, hogy míg korábban mindenki egyetértett a keresztény Európa gondolatával, ez mára vízválasztó lett, de ennek ellenére ő a keresztény gyökerekhez ragaszkodik. Ezt én úgy értelmezem, hogy családjával együtt részt vesz a húsvéti szertartásokon, magában pedig jót kuncog azokon a szegény hitetleneken, akik a hosszú hétvégén inkább az istentelen kozmosz rejtélyein gondolkodnak. És esetleg az is felmerül bennük, hogy Európában zajló értékviták mélyén nem kizárólag az húzódik, hogy régebben a kereszténység volt az egyéneket a társadalomba integráló legfontosabb intézmény, mára viszont a helyét átvették olyan, vallástól (és így az ember magánéletétől) független intézmények, amelyekben vallási és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül bízhat az európai ember, amennyiben minden következményével együtt annak vallja magát. Mert lehet, hogy ez csak egyetlen azok közül kihívások közül, amelyekre Európának mihamarabb választ kell találnia, hogy megőrizhesse vezető szerepét – és vele az európai értékeket – a világban. 

Orbán Viktornak joga van azt gondolni, hogy a többi problémával nekünk, magyaroknak nem igazán kell foglalkoznunk, mert ha megvan az „Isten, haza, család” feliratú falvédő minden becsületes magyar család otthonában, akkor minden szupi lesz.

Azt, hogy politikusként ezeket megtehesse, az az európai típusú demokrácia teszi lehetővé, amely sokkal inkább magában hordozza az egyéni felelősség, az – evilági – következmények felfogásának és az önkorrekcióra való képességnek a lehetőségét és elvárását, mint tette, teszi azt a legtöbb keresztény egyház. 

Az említett interjúban a miniszterelnök megosztotta legkedvesebb, a húsvéttal kapcsolatos bibliai történetét is. Ebben két asszony a sírhoz igyekszik, és felmerül köztük, hogy ki fogja a követ elgurítani Jézus Krisztus sírja elől. „De ennek ellenére mennek a kenetekkel a sír felé... Az életben is akad mindig egy-egy ilyen kő, egy-egy ilyen akadály: el kell indulnunk, pedig nem tudjuk, hogy ki és miként fogja elgörgetni a követ. Aztán a kő csak el lesz görgetve valahogy.”

Én személy szerint bízom benne, hogy Európa – ahogyan kikísérletezte, majd mintául adta nekünk a parlamentáris demokráciát – a jelenleg valóban sürgető kérdésekre is keresi és megtalálja a választ. Hogy velünk, magyarokkal együtt-e, rajtunk is múlik. Orbán Viktornak személy szerint joga van hozzá, hogy önként lemondjon a részvételről abban a folyamatban, amikor Európa eldönti, hogy „aztán hogyan is lesz elgörgetve” az a kő.

 

 


71 komment · 9 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr364372080

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ez mind a fejéből jön 2012.04.09. 18:50:05

Az ország diktátora meg nem unja a bornírt nacionalista propagandaszöveg sulykolását. A középkorból átmentett keresztény vallással traktál minden áron. Sőt, istentelenséggel gyalázkodik. Ahogy azt már megszokhattuk, megint zöldségeket prédikált az orsz...

Trackback: Nem Orbán Viktor a hibás 2012.04.09. 18:43:04

Szinte minden közélet iránti érdeklődéssel beoltott, ellenzéki emberek által alkotott fórumon - baráti sörözés, levelező lista, online fórum, stb. - axióma, hogy Orbán Viktor az oka minden bajunknak, ő a főgonosz, aki tönkreteszi Magyarországot, aki le...

Trackback: Hoffmann Rózsát államfőnek! 2012.04.09. 13:59:10

Ha a Fidesz és Orbán Viktor túl hosszúra nyújtja az államfőkeresést, hát számíthat arra, különböző jelöltek megjelenése-eltűnése országos derültséget vagy épp felháborodást idéz elő, a casting pedig kommunikációs káoszba, azaz bohózatba fullad. Vann...

Trackback: Majdnem Amerika 2012.04.09. 13:58:48

Orbán Viktor tegnap nagy nyilvánosság előtt elmerengett a prezidenciális elnöki rendszer lehetőségén. Kérdés: vajon miért épp most? Kinek szól valójában ez az üzenet? Gumicsont az ellenzéknek vagy reális lehetőség, esetleg a "sérthetetlenség" g...

Trackback: Orbán, a zÚjember 2012.04.09. 13:50:13

 Orbán pedig egyelőre nem futkározott fegyverekkel, nem robbantgatott, ám láttuk, hogy ideológiája több ponton sokkal fanatikusabb. ***A kedves olvasó nyilván ledöbben azon, hogy hogy tehetem egy cikkbe Magyarország miniszterelnökét a norvégi...

Trackback: Orbán feje csúnyán eltorzult az elmúlt 20 év alatt 2012.04.09. 13:27:57

Hogyan lett a huszonéves, a diktatúra ellen lázadó srácból hatalommániás, acsarkodó diktátor? Az ilyen volt – ilyen lett fotó nem tudja a választ, csak a kiinduló állapotot és a végeredményt mutatja. (Kép: esbalogh.typepad.com)...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.09. 13:27:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Schmitt Pál lenne a sándorpalotai Jézus? 2012.04.09. 13:25:28

Baljában a Szentírás helyett a disszertációját szorongatja, jobb kezével áldást oszt azokra, akik képesek hinni az ártatlanságában. Vizuális típus vagyok, elképzeltem és megszerkesztettem az ex-elnök képét :) “A húsvéti ünnepek közeledtén a KDNP ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deres · http://textura.blog.hu 2012.04.09. 12:03:13

A politikus egy szolgáltató vállalkozó. Az okosabbja nem csupán kiszolgálja a lakosság igényeit, hanem gerjeszti is azokat. Orbán is tudja ezt. Ha a választásokig sikerül jó sok agyat átmosniuk, akkor nekik van igazuk, így kell ezt csinálni, és kaszálhatnak újabb négy évig.

niklex 2012.04.09. 12:29:52

Érthető, ha az Új Embernek a miniszterelnök egy, a lap olvasóinak valószínűleg tetsző "beszédet mond". Minden politikus igyekszik úgy beszélni, hogy az tetsszen aktuális hallgatóságának vagy ez esetben olvasótáborának. OV ezt egyébként elég jól/gátlástalanul csinálja. Számomra az rettentő és ocsmány túlzás,amikor azon háborog,hogy Európa a tudományok felé megy a vallásosság felől, és ez mekkora hiba. Tudomány nélkül a vallás (ami lássuk be,hogy nem egy progresszív eszme) ma is az eretnek- és boszorkányüldözésnél tartana, meg ott, hogy a Föld lapos, de a világegyetem központja.

dr kíváncsivagyok 2012.04.09. 12:40:31

@Deres: "A politikus egy szolgáltató vállalkozó. Az okosabbja nem csupán kiszolgálja a lakosság igényeit, hanem gerjeszti is azokat. Orbán is tudja ezt. " - Olyanokat is gerjeszt , amiről nem is tudta eddig a választópolgár ,...hogy van néki ! Mert Orbán megmondja azt is , hogy Mi mire vágyakozunk . Aki esetleg mégsem arra vágyik ,..az kettőt tehet: vagy "megtanulja" azt vágyni , amit Orbán akar ,...vagy kiesik a Nemzet cukroszacskójából...

dr kíváncsivagyok 2012.04.09. 12:43:48

@niklex: "hogy a Föld lapos, de a világegyetem központja. "
Az orbáni világban már nem az az evidencia , hogy a föld a világ közepe, hanem azon belül is Budapest,.. aki majd megmutatja a tudományok fertőjébe merült Világnak a helyes irányt...

Бабаяга 2012.04.09. 12:52:03

Kevés tudós vallásos olvas szerintem Új Embert. Az átlag olvasó nem fogja fel, hogy a mikrózható kajája, a tojást sárgító tápja, a permetszere, a mobilja stb., mind-mind a tudomány ajándéka. Vallási alapon ezek ugye nem lennének. Így nagyokat fog bólogatni, és továbbra is lelkesen csápol.
Aki pedig hívő és a tudományt értékeli, az eddig is tudta, hogy baj van vele, még akkor is ha nem az elmekórtanban járatos.

10 000 2012.04.09. 12:54:25

Ez elég meggyőző antré. Bravó CsabaRéka!

dr. Bubó 2012.04.09. 13:04:06

@niklex: a dörmögő dömötörnek meg majd dörmög vagy gügyög valamit?

a lovas magazinnak meg nyerít? a nők lapjának meg qrvul?

dr. Bubó 2012.04.09. 13:05:35

szánalmas hogy mindenkinek azt mondja amit hallani akar...

a nyuggerek majd kapnak nyugdíjemelést
a katolikusok majd tűzzel vassal terjesztett kereszténységet
a lovak több zabot...

stb

Sir Galahad 2012.04.09. 13:10:36

Már elnézést, de szerintem az, hogy OV nyilatkozott egy pár ezer példányban megjelenő, kevesek által olvasott lapnak, nem tekinthető a nép "terelésének". Hol élsz te?

dr. Bubó 2012.04.09. 13:12:15

dr zorbán: "Európa elvesztette gyökereit"

miért? már ki is léptek a magyarok?

Mária 2012.04.09. 13:12:25

"Az én értelmezésemben Orbán Viktor egy politikus, és mint ilyen, az a dolga, hogy pártjának színeiben, meghatározott társadalmi csoportok érdekeit képviselje."

Tévedsz.

Orbán Magyarország miniszterelnöke, és az LENNE a dolga, hogy úgy beszéljen, és olyan döntéseket hozzon, ami a TELJES társadalom minden csoportja számára elfogadható lenne.

Nem azt írtam, hogy JÓ lenen, vagy ELŐNYÖS lenne, hanem azt, hogy ELFOGADHATÓ lenne.

Nos, ettől a miniszterelnöki hozzáállástól messzebb vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől, mert a jelenlegi magyar miniszterelnökben nem mást, mint az Ország Árokásóját tisztelhetjük.

kovacsgyuszi 2012.04.09. 13:20:49

Teljesen egyetértek az igényesen megfogalmazott cikk írójával. A szomorú egyrészt az, hogy még mindig nagy a "hülyíthető" tábor, másrészt az, hogy nincs alternatíva. Ma kire szavaznék? Nem tudom. Rájuk biztosan nem, de hát akkor ki legyen a "nyerő"? És ma nem is annyira Orbánék, mint ez a legnagyobb probléma.

2012.04.09. 13:26:34

Gyakabban kéne az Új embernek nyilatkoznia: így örvendetesen emelkedne a példányszám, nem csak a katolikusok vennék, hanem mindenki aki Orbánt akarja fikázni, és azok vannak többen.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.09. 13:32:36

Orbánnal és az egész Fidesszel az (is) a baj, hogy nem fogják fel, amit valahol lenyilatkoznak, az 5 percen belül fent van a neten, azaz bárhol, bárkinek elolvasható.

Ha Mucsaröcsögén a falunapon azt nyilatkozza, hogy arra tereli a Dunát, és ott lesz a főváros, akkor mire hazaér, Tarlós már kiegyenesitett kaszával várja...
Elmúlt már 2002, nyitott és gyors információáramlás van (hála égnek), csak a narancs-vezérkar ezt nem akarja meglátni.

Бабаяга 2012.04.09. 13:37:01

@Frengi: Olvastál már valaha ÚjEmbert?
Mellesleg lehet, hogy tényleg a cél az újság példányszámának az emelése. Tudtommal ezt a lapot leginkább templomokban árulják. Az idős nénikék, akik fogyóban vannak, akárcsak nyugdíjuk vásárlóértéke még úgy szocializálódtak az átkosban, hogy ezt meg kell venni. A fiatalabbak (akik kevesen vannak) már nem így nőttek fel. Ha tehát ovi baromságokat nyilatkozik, az remek szórakozás a népnek, meg fogják venni az újságot, és nem kizárt, hogy a többi cikket is elolvasva buzgó katolikussá válnak. Erre gondoltál?

Mária 2012.04.09. 13:42:17

@Frengi:

Minden csoda három napig tart, ahogy mondják. A harmadik nyilatkozata után a kutya se adna az újságért nem tudom hány forintot.

Szerintem azzal tenné a legtöbbet az országért, ha sehol nagyobb olvasottságú sajtóterméknek nem nyilatkozna, mint az Új Ember és az ehhez hasonlók.

kkn 2012.04.09. 14:29:12

@Sir Galahad: Már évek óta ezt a terelést látom Orbánék felől. Csak én érzékenyebb vagyok rá, mivel ateista vagyok. Ez csak egy apró megerősítés a sorban. A hívő ezeket természetesnek veszi, hiszen egyetért vele, ezért fenn sem akad rajtuk. A nem hívő viszont identitásának fenyegetését látja ezekben a megnyilvánulásokban. Kezdve ott, hogy miért kell a miniszterelnöknek Istenre felesküdnie? Ez kötelező, vagy szabadon választott ( mintha már Gyurcsány is így tett volna )? Ha kötelező, már eldőlt, hogy Magyarországon elveihez hű ateista nem lehet miniszterelnök, mert ilyen esküt saját lelkiismerete érdekében nem fog tenni.
Vagy az állami iskolák folyamatos ellehetetlenítése, miközben az egyház extra pénzt kap ezek átvételéhez, amikben azután kötelező a hittan, vagy mehet buszozni máshová a gyerek.
Ez csak pár, bár elég sarkalatos dolog, amiben az ateista saját meggyőződésének fizikai támadását látja. Miközben mindenkinek egyenlő joga kellene legyen mindenhez, felekezettől függetlenül.

kvadrillio 2012.04.09. 14:45:12

"A származás jelentős mértékben hatással van arra, hogy jelenleg ki milyen életkörülmények között él - állapítja meg a KSH összeállítása. "

MILYEN SZÁRMAZÁS ?!

MNDIG AZT PAMPOGJÁK ILLETÉKESÉK, EGY EMBERI FAJ LÉTEZIK, AZ EMBEREK FAJA !!!

hmmm....

kvadrillio 2012.04.09. 14:51:52

Orbán:EURÓPÁBAN VAGY KERESZTÉNY DEMOKRÁCIA LESZ, VAGY NEM LESZ !!!

...nyilatkozta egy percemberke egy világhírű sajtooooóóósnak...A...SAJÁT NEVÉBEN !

..aZT is nyilatkozhatta volna, :::: JELENLEGI HATALMAMBAN VISSZAHOZOM JOGRENDSZERÜNKBE A "KERÉKBE-TÖRÉST" ÉS VALLÁSI VONALON AZ INKVIZÍCIÓ ÚJRA-MŰKÖDTETÉSÉT !

..mondhatta volna..., mert a percemberkék össze-vissza is brekeghetnek, amíg megengedi nekik a NÉP.

kvadrillio 2012.04.09. 14:56:41

DE !

Ha....ha-ha-ha...eccer csak... MEGINDUL A LAVINA, BETEMET 150 RENDŐRT,...AZTÁN 15.000 RENDŐRT... AZTÁN 150 EZER RENDŐRT...ÉS A LAVINA ALATT RÖVID IDEIG TART KI A LEVEGŐ !

...ÉS....hová fut hitvány hadatok....ha......becsukjuk a ... KAPUTTT!!!

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 15:00:45

@kvadrillio: Talan, hogy ki milyen csaladba szuletik. Apu-anyu ala tesz-e mindent vagy 5-6..-10 testverevel utik-verik egymast es csak nonek, mint a gomba.

A Viktornak amugy igaza van. Magyarorszag oregszik, gettosodik es rohamosan fogyni fog az aktiv lakossag es az osszlakossag is. A politikus ugy dont, ahogy a szavazoi akarjak, az allamferfi arra fele terel, ahol van jovo. Az angolszasz allamok megoldjak ide-oda vandorlassal, NyEU is bevandorlassal, de Kelet-EU. sz..ban van. Itt a liberalizmus hosszu tavon ongyilkossag.

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 15:03:21

@kkn: Szoval az ateistak kepzeset fizesse az allam, mig a tobbieket az egyhazak nemi allami tamogatassal? Amugy meg egyre kevesebb a gyerek, igy termeszetes, hogy tovabbra is lesznek iskolabezarasok.

kvadrillio 2012.04.09. 15:08:16

Magyarország nem öregszik jobban, mint bármely ország...bármikor is öregedett.
Magyarországon csökken az átlagéletkor, Magyarországon 60.000 gyermek születik és 95.000 ember hal meg évente ! Ezek közül nagyon sokan 60 év alatt halnak meg !!!
El sem érik a nyugdíjkort !
A többi csak politikai MANTRA !

aZ VISZONT IGAZ, HOGY A KÖZMUNKÁSOKKAL létrehoztak egy rabszolga-bérért dolgoztatott rabszolga sereget ! Ezzel visszaforgatták a történelem kerekét !

A TSZ-eket megszüntették, drága földjeiket "tűzközeliek" megkaparintották, MOST MEG A KÖZMUNKÁSOKKAL NEVELTETIK, GONDOZTATJÁK A MALACOKAT ÉHBÉRÉRT !

ESZEM MEGÁLL ENNYI BAROMSÁG LÁTTÁN....

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 15:16:35

@kvadrillio: Hogy pontositsak: 40 eves korosztalyig kb. 5%-al tobb ferfi van, mint no, majd 40-60 kozott megfordul ez a tendencia (vagyis rengeteg ff meghal). Ha olvasod irtam, hogu NYEU potolja bevandorlassal a vesztesegeket.

De ez csokkenti a fogyasztast(az oregek Tv-t neznek), a gazdasagot lefele viszi stb stb.

ob.szerver 2012.04.09. 15:51:32

@kvadrillio:

Ne akadj ki. Orbán mondanivalójának értékeléséhez hadd idézzek egy autentikus forrást:

"Ne arra figyeljenek amit mondok..."

Sir Galahad 2012.04.09. 16:06:21

@kkn: Én is ateista vagyok, és egyébként amit leírtál, abban lehet némi igazad, de egy alig olvasott réteglapnak adott interjúban is ezt látni paranoia.

zpequino 2012.04.09. 16:16:50

Ahogy a magánembernek, a politikusnak is van meggyőződése és legtöbbször ennek a felfogásnak a szellemében ígérget, mikor próbálja megválasztatni magát. Egy magát konzervatívnak, kereszténynek valló politikusnak nem csupán a "magánügye" az, hogy így gondolkozik, mert amíg mondjuk egy közgazdász vagy mérnök esetében a világnézeti hovatartozás teljesen irreleváns, addig a politikus azért politikus, hogy a saját világnézetének megfelelő irányba terelje az országot (hiszen a választók megerősítették abban, hogy nekik ez kell, így került oda). Meg a népet, aki őt vezetőnek választotta.

Az emberek megválasztják mert szerintük úgy kell gondolkodni, ahogy ő gondolkodik, ő meg ennek megfelelően cselekszik. Tudja azt is, hogy eltörölhetik, de amíg ott van, így tesz, mert (jobb esetben) ő is úgy gondolja, hogy ez a fajta gondolkodás lesz hasznára az országnak meg a népnek.

A jobbos jobbra terel, a balos balra, a zöld a rétre, liberális meg azt mondja, mindenki menjen, amerre akar. Vagy azt kéred számon Orbánon, hogy nem liberális?

zpequino 2012.04.09. 16:24:57

@kkn: Hát akkor meg kell választani egy olyan kormányt, akik ilyen világnézetet képviselnek. Akkor majd lehet, hogy nem kell.
De itt sokszor egymással ellentétes világnézetekről van szó, nincs olyan párt, aminek az a programja, hogy "mindenkinek igaza van", mert akkor jön az, hogy a keresztény szerint az ateistának ne legyen igaza, ha e akarja záratni a templomot, mert sokba van az államnak, a kommunista szerint a szélsőjobbnak ne, és vice versa.

bgp 2012.04.09. 16:37:28

Orbánt kéne már elgörgetni valamerre.

kkn 2012.04.09. 16:39:57

@zpequino:
De gyerekek, nem lehetne a vallást kivonni az egyenletből? Az olyan magán jellegű dolog. Mint, hogy komolyzenét, vagy popot szeretsz. Semmi köze a politikához. Legalábbis szerintem.
Mindenki gyereke kaphasson állami oktatást. Aki meg vallási téren szeretné képezni a gyerekét, küldje hittanra, a másik meg az övét pl. biosz szakkörre. De legyen kötelező.
AZ értelmes vallásos emberekkel elég jól el lehet beszélgetni, aki nem akarja a másikat megtéríteni, és kíváncsi az eltérő gondolkodásmódra. A volt nejem hitt Istenben, és nem, és mégis elvoltunk.
Csak az ilyen ortodoxokat nem bírom, aki nem bírja elviselni, hogy másként is látják az emberek a világot. Mert Orbánék szerint hinni kell. Szerintem meg nem. De bele kellett csempészni Istent az alkotmányba, a Himnusz ürügyén. Amit eleve le kellene szerintem cserélni a Szózatra, mert a Szózat mindenkinek mond valamit, és tettekre sarkall. A Himnusz meg csak kesereg, hogy nem csinálunk semmit, és majd a jóságos felnőttmikulás megsegít minket. Én olyan dolgokat szeretnék, amit mindkét fél elfogad. De ezek a bigottak csak olyat, ami csak szerintük jó. Pedig az előzőt meg lehetne valósítani, és azon felül mindenki tudna magának olyan dolgokat keresni, ami kielégíti.
Én az egyházak állami támogatását is megszüntetném, aki hívő, fizessen a sajátjának. Amúgy is, a katolikustól is annyi adót szednek be, mint az evangélikustól, mégis az evangélikus arányaiban kevesebbet kap vissza belőle a saját vallása számára. Minden felekezet rendezze el a hívei között, ez arra is jó, hogy kiderüljön, ki mennyire hiszi a saját istenét.

2012.04.09. 17:15:14

Orbán téved.

A holokauszt, és a holodogmák megkérdőjelezhetetlensége az új vallás. Még büntetnek is érte, mint a középkorban. A progresszív liberális nyaloncblogok meg buzgón csaholnak hozzá.

Nemsokára itt van április 16, végre csontig benyalhattok a holovallás kaftános papjainak.

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 17:24:23

@kkn: Az allami oktatast a poroszok azert talaltak ki, hogy fegyelmezett lakossagot teremtsenek meg. Semmi koze nem volt ennek az emberi jogokhoz es hasonlokhoz. Sokan ugy gondoljak, hogy ez jog esmagatol ertetodo, pedig csak tarsadalmi krealmany. A verseny miatt lehetseges,hogy hasznos, de inkabb annak, aki elszivja vele az agyakat. pl. Skocia vilagelso volt az oktatasban 500 evig, de tobbnyire az USA es Anglia szivta el az agyakat. Ott mellesleg szinte csak egyhazi iskolak voltak.

dr. Bubó 2012.04.09. 17:25:12

mizu mizu? a fődakota egészsége hogy szolgál? aggódok nagyon... (a zországér)

dr zorbán vitya a leendő EXminiszterelnök

@bgp: +1 nagy kő esne le a nép szivéről...

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 17:27:46

@kkn: A Szozat meg arrol szol, hogy legy hu es nem tul bolcs rabszolga, roghoz kot, es Isten helyett a Haza-t allitja eloterbe.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.04.09. 17:35:16

A vallás hívei általában azt hozzák fel, hogy ha valaki hisz, akkor az azért jó, mert maga fölé helyez valamit az értékrendjében, és nem magát tekinti az az univerzum központjának, vagyis a vallás a gátlástalan individualizmus ellen hat, és a közösségi érzést erősíti (templomi közösség, közös ima, stb.)

Legalábbis ez a teória, és a vallásos nevelés hívei azt mondják, hogy így egy jobb társadalom alakulna ki, nem az az önzésen alapuló, mint most.

A történelemre visszatekintve azért nem egyértelmű, hogy ebből egy ideális világ kerekedne ki, de az elv támogató szerint mégiscsak jobb világ lenne, mint mai, pl. nem fogyasztásközpontú lenne a világ, mert "az emberek nem a megszerezhető anyagiakban valósítanák meg magukat, hanem a hitben".

Szerintem ez egy kicsit naiv elképzelés, mert az emberek célja mindig is az volt, hogy jobban éljenek (bár ez is lehet kérdés, hogy mi az a "jobb"), és anyagiasság is volt bőven azokban az időkben is, amikor a hit uralkodott.

Mindenesetre elérendő célként az nem rossz célkitűzés, hogy az emberek legyen közösségiebbek, és kevésbé individualisták, de nem tudom, hogy erre a vallás-e a legalkalmasabb eszköz, illetve, hogy milyen más, szekuláris lehetőségek vannak ennek elérésére.

az utolsó bögreharcos 2012.04.09. 17:43:59

Keresem itt az überdemokrata és roppant toleráns balliberális blogokon, hogy szerintük mennyire európéer és progresszív lépés Günter Grasst nemkívánatos személlyé nyilvánítani Izraelben egy versike miatt, de valahogy nagy a kuss róla. Mi van, lefagyott az ajvékoló rendszer?

Putyilov gyári melós 2012.04.09. 17:48:56

Szerintem baromira röhejes, hogy az az Orbán osztja a katolikus Új Emberben a Húsvéti Áldást és szerepel Magyarország egyházi vezetőjeként, aki papíron református, a gyerekei felekezeti szétosztását elnézve vallási szédelgő, és AKIVEL 15-16 ÉVE MÉG SZÓBA SEM ÁLLTAK A NAGYOBB MAGYAR EGYHÁZAK, MERT HARCOS ATEISTÁNAK, VALLÁSELLENESNEK TARTOTTÁK A PÁRTJÁVAL EGYETEMBEN!

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 17:51:10

@Putyilov gyári melós: Palfordulas volt. O.V. megtert az igaz hitre. Ennyi!!!

Alternatív 2012.04.09. 17:52:25

Az emberiség fejlődése megállt, amikor a kereszténység hatalomra került, és csak a protestáns országok révén indult újra.
Jó példa erre Kopernikusz, Kepler, Newton és a többiek. Azok a tudósok, akik megpróbáltak katolikus területen maradni, rossz véget értek (Giordano Bruno, Galilei, stb.).

Számomra a katolikus európa szitokszó, ha már vallásokról beszélünk, akkor a protestáns európa az egyedül vállalható. (És valahogy a protestáns országok Hollandiától Németországig jóval fejlettebbek, mint a csőd szélén álló katolikus Spanyolország vagy Olaszország.) Magyarország olyan válaszút előtt áll, mint István idejében. Akkor a római katolikus haladóbbnak tűnt, mint a bizánci. 1700-tól nyitva áll előttünk a kapu, hogy a róm.kat-nál haladóbb protestantizmust válasszuk, de még mindig a rossz oldalon állunk. A kapu lassan bezárul...

Putyilov gyári melós 2012.04.09. 17:54:24

@Bicepsz Elek77:

Lófaszt!
Orbán egyszerűen felhasználja a vallást, a vallásos embereket a hatalmi politikájához.
Ezért osztotta szét a gyerekeit is a felekezetek között.
Azok is csak eszközök neki.

dr kíváncsivagyok 2012.04.09. 18:18:34

@Bicepsz Elek77: Palfordulas volt. O.V. megtert az igaz hitre. Ennyi!!!

Lesz Ő még Jehova tanúja is...ha az érdeke úgy kívánja...

lima31 2012.04.09. 18:38:49

Ez az izé, ez a valami, mi is? Ez az iromány minek is? Kinek is? Miért is?

Az ovi elnevezés viszont tetszik, stimmel is nagyjából. Talán.

kkn 2012.04.09. 18:55:59

@Bicepsz Elek77: Ha nem hiszek Istenben, akkor mi legyen az első? Mert amúgy ugye utána a haza, család jön. Csak nekem az első nulla, csak a következő kettőnek van értelme.
Végül is, ne legyél röghöz kötött rabszolga, és követheted a kivándoroltakat, hehehe...
Vagy megbecsülhetjük azokat a "röghöz kötött rabszolgákat", akik határainkon túl magyarként próbálnak élni, jelenleg idegen országban, de régi magyar földön. Ők a Szózat igazi letéteményesei. Sajnálom, ha neked a Szózat csak ennyit jelent.

Бабаяга 2012.04.09. 18:57:07

@Putyilov gyári melós: Ja, 1994-ben még az egész családját metodistának vallotta. Korábban készült vele egy riport, ahol azzal ecsetelte a kommunizmus csúfságát és diktatórikusságát, hogy ő 14 éves koráig nem tudta, hogy karácsonykor Jézus születését ünneplik az emberek, még a nevét se hallotta otthon. Egy faluban nőtt fel, ahol nem hit alapján, de hagyomány alapján még keresztelték a gyerekeket, a hagyomány okán még fontos volt, hogy legyen az a kölök elsőáldozó vagy konfirmáljon, így a többség még járt 1-2 évet hittanra, ennek okán szerepelt pásztorjátékon, vagy legalább anyuciék elvitték karácsonykor, amíg a másik szülő díszítette a karácsonyfát. Ebből az következik, hogy ovi egy kriptokommunista családban szocializálódott, akárcsak a többi haverja. Tehát neofita. A neofitáknak a korai keresztény hagyomány alapján pedig kuss, azaz nem taníthat, nem nyilvánulhat meg vallási kérdésekben nyilvánosan.

zpequino 2012.04.09. 19:03:09

@kkn:
1. A vallások közösségre építenek, közös értékekről szólnak annak tekintetében, mi a jó meg a rossz (ha valaki ennek megcáfolására felhozza a buddhizmust, annak jobb tudni, hogy az inkább filozófia).
Pop/rock-kal meg klasszikusokkal összehasonlítani ezt olyan, mint azt mondani a hippikre, hogy azok attól voltak hippik, hogy szerették Jimi Hendrixet meg Janis Joplint.

2. Orbán azért nem "hagyja a vallást", mert őt részben azért is választották meg, mert ezeket az értékeket képviseli. Ez a dolog lényege. Olyan emberek mentek és szavaztak rá, akik vagy kifejezetten akarták, hogy tért nyerjenek a keresztény eszmék Magyarországon, vagy tudták, hogy Orbán ilyen beállítottságú és elfogadták ezzel együtt. De azt nem mondja sehol, hogy "hinni kell", ezentúl sem fognak senkit börtönbe zárni azért, mert nem hisz. Legfeljebb annyi lesz ebből, hogy előbb-utóbb bevezetnek az iskolákban heti egy hittanórát, amiből én is végigültem egy párat, mégse járok templomba és kiröhögöm a bigottakat.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.04.09. 19:05:43

@Bicepsz Elek77: Az angolszászok pedig megreformálták úgy, hogy a mai világnak megfelelő készségekkel rendelkező embereket képezzen.
A képzetleneket az államnak kell eltartania, mert nem tudnak munkát találni. Ezért közérdek, hogy mindenki részesüljön megfelelő színvonalú oktatásban. Ettől valakit megfosztani, vagy ennek a jognak a gyakorlását egy adott ideológia tanulásához vagy pláne egy adott vallás gyakorlásához kötni nem szabad.
A vallás magánügy, ennél fogva már a gyermekről sem szabad nyilvántartani, hogy milyen vallást gyakorol vagy tanul (már az adatvédelmi törvény alapján is - többek között ezért gáz az adatvédelmi hivatal vezetőjévé FIDESZ-képviselőt kinevezni, a hivatalt a kormánytól függővé tenni).

Larry Silverstein 2012.04.09. 19:13:42

Jó sok butaság van a posztban.

A demokrácia biztosította az előnyt európának? Lótojt. Híre sem volt a demokráciának, amikor európa lett a világ közepe(már rég nem az).

A legrohamosabban fejlődő országok ma is diktatúrák(Kína), és ez mindig így volt. A 'demokrácia' akkor müködik, ha legalább kifelé brutális diktatúra(USA). Vagyis a demokrácia mindig a keveseké.

A poszthoz. Inkább OV avatkozzon a magánügyekbe mint Publius....:)

popocatepetl 2012.04.09. 19:32:30

@dr. Bubó: Gyökerek a magyarok, mi, tetűhintás? A kurva anyádat.

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 19:47:19

@Kuviklacz: Az kb. olyan is. Egy melegedo. A maganiskolak sokkal jobbak.

Netuddki. 2012.04.09. 19:47:34

Kár ilyesmiken filozofálni. Ott van orbánnak a 3 milliárdos PR cég, azok találják ki ezt a sok mindent amit aztán az újságíróknak elmond. Neki csak egy valami számít, hogy a kezében legyen a hatalom amivel gyarapíthatja a vagyonkáját...

tucano 2012.04.09. 19:54:39

"A legrohamosabban fejlődő országok ma is diktatúrák(Kína), és ez mindig így volt."
Dehogy is. Se India, se Brazília, se Oroszország (és még sorolhatnánk a gyorsan fejlődő országokat) nem diktatúrák.

Sánta Kántor · http://nincskegyelem.blog.hu 2012.04.09. 20:03:19

Ugyan, gyármekejim, ez valójában egy teológiai coming out:
www.youtube.com/watch?v=6H3QcpvcIrY

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 20:04:37

@tucano: Utobbiak nem fejlodbek rohamosan.

lehuto 2012.04.09. 20:06:18

Fasza poszt. Kell, hogy egyre többen kerek-perec kimondják, hogy ennek a kis Mussolini-utánérzésnek nem az a dolga, hogy helyetted döntse el, hogy milyen értékeket vallj a magadénak. Annyit azonban mégis hozzáfűznék az íráshoz, hogy (érdemei elismerése mellett bár, de) a kereszténység sosem volt az egyént a társadalomba integráló jelenség vagy vallás.

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 20:18:04

Az itteniek inkabb tul sok Amerikai Nepszavat olvastak. Most keresik a fogast Orbanon, es ugy erzik, hogy ez egy gyenge pont pl. maganelet, abortusz stb. Itt szo sincs maganeletbe avatkozasrol. Sokkal inkabb nemzet es allamerdekrol, ami fontosabb kell legen barmilyen egyeni erdeknel.

SchindIer Pistája (törölt) 2012.04.09. 20:27:55

@Schindler Pistája: Nekem nagyapám simán visszajött a táborból. Igaz a németek toloncolták vissza a 60-as években. Utána itthon rendőri felügyelet alatt állt.

SchindIer Pistája (törölt) 2012.04.09. 20:32:22

@Schindler Pistája: A körülmetélés is egy baromság. A makkomat mindig kidörzsöli a boxer alsó.

nu pagagyí 2012.04.09. 20:41:39

Orbán szeretné megteremteni a gyökerek Európáját.

nu pagagyí 2012.04.09. 20:48:13

@Báthory: "Vagyis a demokrácia mindig a keveseké."
Még jó, hogy a diktatúra meg sokaké.
A demokráciák felsorolásából kihagytad pl. Svájcot, Finnországot, Svédországot és még egy rakás országot. A fejlődésük szintén elég imponáló. Kína, ha elég fejlett lesz szintén demokrácia lesz, mert az emberek ott sem akarnak örökre bérrabszolgaként vegetálni.

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 21:11:55

@nu pagagyí: Nem a demokracia a fejlodes motorja, hanem a vesrenyszellem, a vagyonbiztonsag es a jogallam. Ez egy primitiv osszehasonlitas, hogy csak demokracia meg csak diktatura van. Vannak torzsi szervezodesu allamok, vannak birodalmak(pl. nem homogen nagyallamok-Oroszorszag, Kina, India-itt fontosabb az egybentartas az allamformanal), republikanisztikus allam (USA-bar csak reszben, Romai Koztarsasag, Szovjetunio, Iran-reszben demokratikus allam stb.), hagyomanyos monarchiak(Saud-Arabia), diktaturak(egy szemely/part a vezeto).
A demokracia nem egyenlo a jogallammal es rebublikanizmussal, de otvozodhetnek.
Mexikoban is demokracia van oszt nem elnek olyan jol...

Alonee 2012.04.09. 21:24:05

@Mária: Agree. A cikk amúgy egész jó.

hotredchili 2012.04.09. 21:27:05

@Putyilov gyári melós: Lehet, tévedek, de a nickneved és hozzászólásod alapján nem vagy Lázár János (vagy szájjártató vagy bármelyik). Különben tutira átlátnád, hogy milliárdokat lehet gyűjteni egy kis hajlékonysággal. Még hogy vallási szédelgő! Meg kellett ismerni azokat a szektákat, mielőtt kizárta őket az egyházak közül, nem igaz?Ez hátrányt senki számára nem jelenthet ugye. Mint a pápánál készült családi fotók mutatják, a családja minden tagja bekerülhet a pápához, tökmindegy a vallási hovatartozás. Próbálhatja bárki ( a siker azért nem garantált). Ami meg az eszközöket illeti: neked is van, csak nem jól használod- egy korábbi kommentből kiderült, hogy nyelv itt nem maradhat munka nélkül. Aki OV ülepében nem fér el, annak felajánlanak (gondolom közmunka lehet) április 16-án libsibolsikomcsibibsi- választani lehet- ülepet. Evvan. Vagy Ovinak nyalsz csontig, vagy másnak. Gerinced nem lehet, ez a lényeg.

hotredchili 2012.04.09. 21:30:30

@SchindIer Pistája: te is sváb vagy? az enyém is visszajött és dettó

hotredchili 2012.04.09. 21:32:39

@SchindIer Pistája: azért van indoka: ha letapad, akkor búcsút inthetsz a makkodnak egy idő után...a fiaim mind blankolt farkúak, épp ezért. a dörzsi kismiska a hasznavehetetlenséghez képest.

kkn 2012.04.10. 18:26:27

@zpequino: Vallás nélkül is van közösség, és vallás nélkül is el lehet dönteni, mi a jó, és mi a rossz. Amellett, hogy a vallások nevében is rengeteg rosszat elkövettek már, és rengeteg vallásos ember is követ el rosszat. Így nem látom előnyét morális alapon, csak a vallásosak szeretnek ilyen szerepben tetszelegni, hogy miattuk tudjuk, mi a jó, és mi nem. Holott ők csak átvették ezeket az alapvető értékeket. Mert az alapvető keresztény értékek már a kereszténység előtt is meglévőek voltak, viszont mindig úgy hivatkoznak rájuk, mintha a kereszténység előtt nem ismerték volna, és ez hozta el ezek felismerését. Mintha csak miattuk tudnánk, mi a jó, és mi a rossz, miért jó a család, egyebek.

Én szerencsére nem ültem soha sem egy hittanórán sem, és nem szeretem ezt, amikor félvállról veszik, hogy nem árt az. Ilyen alapon marxizmus órákat is lehetne tartani, mert vannak, akik szerint azok tartalmazzák az igazságot, és nem árt az, ha olyanokat is tartunk.
Pont azért álltak ki annak idején a rendszerváltáskor, hogy szabadon választhassanak az emberek, és döntsenek. Azért, hogy ne kényszerítsék rájuk mások dogmáját, és erre nem is burkoltan, a jónépet hülyének nézve azt teszik.
Amúgy a nagy része az embereknek azért szavaz, hogy ne az eddigi rossz legyen. Csak az a baj, hogy mindig másmilyen rossz jön. Nem arra szavaztak, hogy a rekatolizációba fordítsák az országot.

Plussz a vallás egy irracionális, megindokolhatatlan dolog. Vagy hisz benne valaki, vagy nem. Az emberi énképből jön, és nem választott dolog, hogy most akkor hinni fogok. A politikai eszméket le lehet vezetni észérvekkel, de a vallást nem mert illogikus, ilyen és ez van. Így egy ilyen logikátlan dolog nem lehet politikai vezérelv. Viszont az ilyen nagy szentesek, mint Orbánék, úgy tekintenek ránk, mint aki nem akar egy nyilvánvaló jó dolgot elfogadni. Mint amikor valaki úgy dönt, hogy azért is lopni fog, pedig tudja, hogy rossz. Én nem úgy döntöttem, hogy nem hiszek, hanem az én elmém nem tudja ezt elfogadni. Kicsit olyan, mint a balkezes-jobbkezes. Nem tudatosan határozza el a gyerek, hogy ilyen leszek, ez jön. De ők úgy tekintenek rám, mint aki tudatosan a rossz utat választotta. Itt megint eljutunk oda, hogy semmi empátia sem szorult beléjük. Jön ez a, ha nem megy szép szóval, majd kényszerítünk. De a vallásban történő hitet nem lehet erőszakkal belénk plántálni, meg jobb útra téríteni minket.
Na mindegy, hosszú. Én el tudom fogadni, hogy valaki hisz, csak az Orbán félék nem tudják az ellenkezőjét, és ezt "büntetni" akarják.

zpequino 2012.04.10. 20:21:52

@kkn:

"Így nem látom előnyét morális alapon, csak a vallásosak szeretnek ilyen szerepben tetszelegni, hogy miattuk tudjuk, mi a jó, és mi nem. Holott ők csak átvették ezeket az alapvető értékeket. Mert az alapvető keresztény értékek már a kereszténység előtt is meglévőek voltak, viszont mindig úgy hivatkoznak rájuk, mintha a kereszténység előtt nem ismerték volna, és ez hozta el ezek felismerését."

Hát azért ezt így nem mondanám... Az igaz, hogy a kereszténység előtti Rómában is bűn volt ölni és pozitív dolog volt, ha az ember szerette a családját, de az is teljesen rendben volt, ha az ember orgiákon vett részt vagy épp gladiátorjátékokat nézett. És az ember fő erénye az volt (legalábbis a férfié), ha erős volt és bátor a harcban, az ellenségeit pedig úgy kaszabolta le, mint Akhilleusz. Nem az, hogy mondjuk megbocsátott nekik.
Itt most nem a keresztény eszmék mellett akarok kiállni, mert lehet, hogy aztán a rómaiaknak volt igazuk, de azért az nem igaz, hogy a természetes emberi törvények egyenlőek lennének a kereszténység törvényeivel.

Az a baj, hogy te úgy értelmezed ezt az egészet, mintha csak és kizárólag a liberális hozzáállás lenne az, ami szerint egy politikusnak cselekednie kéne. Hogy ez az én véleményem, de mindenki csináljon, amit akar. Viszont ez nem egy "alap gondolkodás", ez is szemben áll valamivel, méghozzá azzal, hogy én márpedig azt akarom, hogy ennek vagy annak az eszmének a befolyása erősebben érvényesüljön. A liberalizmus is egy eszme, a XX.sz. előtt nagyon nem is létezett.
Itt és most nekünk ez természetes, hogy így gondolkodunk, de az sem teljesen biztos, hogy ez az egyetlen jó út.
Jó példa például Nyugat-Európa, ahol a kereszténység, mint kollektív világnézet és társadalomformáló erő meggyengült, és mindenki egyénben kezdett el gondolkodni, meg abban, hogy mindenki azt csinál, amit akar.
Erre odamentek a muzulmánok, akik kihasználták ezt az egyénekre bontott, egységes világnézet nélküli társadalmat és a közösségre épülő, autoriter társadalmi rendjükkel egyetemben szépen berendezkedtek és a nyugati országok csak most kezdenek rájönni, hogy talán nem kellett volna ezt hagyni nekik (ld. fátyolviselés Franciaországban).
Az inkvizíció szerinted miért Spanyolországban volt? Azért, mert az tele volt zsidókkal és mórokkal (muzulmánokkal), akiket el akartak zavarni, mert nem akarták, hogy túl nagy befolyásuk legyen. Ott se az volt az érdekes, hogy ki miben hisz, meg mit eszik...

Az meg, hogy az emberek miért szavaznak valakire, tökre nem érdekes. Megválasztják, kész. Nem fog arra tekintettel lenni, hogy csak azért választották meg, mert jobb ötletük nem volt...

kkn 2012.04.11. 17:11:46

@zpequino:

Volt pl. Babilónia is, akik a jog útján próbálták a bűnöket visszaszorítani. Nem Rómával kezdődött a történelem. Ezután meg pont az inkvizíciót hozod fel, az erőszak netovábbját, a megbocsájtás zászlaja alatt?
De a rekatolizáció sem a kesztyűs kézzel bánás jegyében zajlott. Valahogyan olyan sokszor bebizonyította a keresztény egyház, hogy az egyházpolitika fontosabb az alapvető értékeinél.

A sarija meg nagyon jól példázza a vallási alapú igazságszolgáltatást. Szerencsére nálunk nem a vallás alapján törvénykeznek, de én nem szeretném kipróbálni.
Nomeg eleve nem veszi be a gyomrom a kereszténység eleve mindenkire bűnösként tekintő voltát. Ez a legnagyobb agyrém a világon. Minden bűn, ami sok embernek jó. Ha nem velük akarják erőszakosan csinálni, az miért fáj nekik? Pl. a japánok is tök jól szabályozzák magukat, miközben a szabad fantázia nekünk beteg dolgokat szül, közben a nyilvánosságban elég jól tudják szabályozni a nemiséget, és az európaiakhoz képest sokkal visszafogottabbak. Mindenféle eredendő bűnkép, meg ilyesmi nélkül. Ami szerintem tényleg bűn, arról a kereszténység előtt is tudták, hogy az, a szex meg az élet része. A homoszexualitás meg az állatvilágban is jelen van, tehát természetes jelenség. Azt is lehet normál keretek között csinálni, csak sok egyedben az elutasítás elég nagy ellenreakciót vált ki.

A gyerekkorban, amíg karózni kell a fát, támogatom a porosz mintájú, szigorú nevelési rendszert. Azután, ha sikerül normál értékrendű embereket nevelni, azoknak már el lehet engedni a kezét. Aki normális, annak amúgy sem kell a kezét fogni, a hülyéket meg korlátozni kell. De mit csináljunk, ha annyiféle ember van, nem lehet mindenkit egy szűk sáv mentén szabályozni.

Mindegy, nekem akkor se akarják mások a vallásuk alapján beszabályozni az életemet. Holott különb vagyok jópár megkeresztelt embernél. Így azt látom, vallás nélkül is lehet normális valaki. Meg sok ember hiába van megkeresztelve, nem igazán viselkedik keresztényként. Tehát nem az az oldal az egyedüli út a jóhoz. Csak hát a saját berkekben csak a szépet és a jót, a rosszat elhallgatni, szőnyeg alá söpörni.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.04.11. 20:22:37

@Bicepsz Elek77: Ha Te ott tanultál. biztos tudod. Én csak egyetemen (véletlenül többek között skót egyetemen) láttam brit és amerikai középiskolát végzetteket, irigylésreméltóak voltak.
süti beállítások módosítása