Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.10.20. 11:12 Szalai Ervin

Permanens forradalom felé

Címkék: facebook tüntetés forradalom ellenzék egymillióan a magyar sajtószabadságért nem tetszik a rendszer politikai váltógazdaság

Valószínűleg nem lesz népszerű, amit most írni fogok - és pláne nem lesz népszerű ellenzéki oldalon – de végül is kit érdekel, ezt gondolom, legföljebb majd meggyőztök az ellenkezőjéről. Szóval tünti lesz vasárnap, és már eldöntöttem, hogy nem fogok elmenni rá. Valahogy „nem tetszik ez az egész”, mondom is, miért.

Elég világosan látható, hogy a szervezők iszonyatosan sok energiát öltek bele: állati szimpatikus fiatal - és kevésbé fiatal - arcok köszönnek vissza a videóüzenetekről, akikkel bármikor szívesen elmennék sörözni; vannak köztük neves szakértők, akiket bármikor szívesen kifaggatnék munkásságukról. Egyben van az egész, még az egyszerű jövendőbeli tüntetőket is bevonták a szervezésbe. Ez egy nagy közös élmény, az meg ugye mindig jó.

Igen ám, de egyszerűen képtelen vagyok szabadulni a késztetéstől, hogy párhuzamot vonjak a millás szupertüntetés és a pár évvel ezelőtti Kossuth téri kempingezés között. Emlékszem még a Fidesz vekkeres megmozdulására, amikor a demokratikus jogaikon csorbát érző tömeg akarta elzavarni az akkori kormányt – és bármekkora képtelenségnek is hangzik, akár még nem jobboldaliként is könnyen belátható, bőven volt alapjuk rá.

 

Ne értsetek félre, a mostani kormánypárt egyértelműen rosszul végzi a dolgát: az alaptörvénynek nevezett izé, a matolcsyzmus és az „egyre nagyobb kenyér” politikája, a visszamenőleges törvénykezés, az EU-ellenesség, a közoktatási ámokfutás, a szociálisan elesettek és a politikai ellenfelek kriminalizálása, az állami intézmények hűségesítése, stb. mind-mind borzalmasak. Szemfülesebbek persze tudják, hogy ezen címszavak többségével a második évezred összes kormányát le lehetett írni, és az egyedüli újdonságot talán csak az alkotmányosság kiherélése jelenti. Persze ez nem kifogás semmire, a csapnivaló kormányt nem menti fel, hogy csak egy picikét rosszabb elődeinél. Ami szar, az szar, és teljesen jogos, ha ennek az állampolgárok hangot is adnak.

Például fantasztikus és nagyszerű dolog volt a felsőoktatási hallgatók felvonulása az alkotmánybíróság jogköreinek korlátozása ellen. Zseniális, egyenes szép. Gondoljatok bele, a megmozdulások hány százalékára igaz az, hogy egy viszonylag tágan definiálható csoport egy őt közvetlenül nem érintő ügyért száll síkra! Láttunk épp elégszer diákságot tandíj ellen lázadozni, szakszervezeteket magasabb béreket követelni, nagycsaládosokat többlettámogatásokért felszólalni, stb. Hiába vagyok akkora kapitalista mint a ház, nekem nagyon szimpatikus, ha az önérdek érvényesítése nem pénzről, hanem értékekről, a helyes ügy képviseletéről szól.

És azt hiszem, itt van a kutya elásva. A most vasárnapi tüntetés nem valamilyen értékrend megóvásáról, valamilyen egészségesen világos politikai program érvényre juttatásának igényéről szól: ha nem tetszik a „rendszer”, gyere el, tapsolj és kiabálj. Hiába vannak ott a videók, nekem például fogalmam sincs, mi a túrót értenek a szervezők „rendszer” alatt (Már a „viktatúrán” túl…) - egyedül arról van fogalmam, hogy én mivel nem értek egyet a mostani kormány intézkedései közül. Botor ábránd lenne feltételezni, hogy kimondatlanul is ugyanarra gondolunk. Az én esetemben például teljesen kizárt, hogy olyan rendezvényen jelenjek meg, ami élből elutasítja a felsőoktatásban bevezetendő tandíjat, mert úgy gondolom, anélkül egyetemeinkből soha nem lesz semmi – Hozzáteszem, nem a tandíj zárja ki a szegényeket, és ezt ti is tudjátok.

De ez csak egy példa arra, mennyire nem egyértelmű, hogy az a sok ember politikailag egy platformon létezhet. A zsákbamacska tényezőn túl az igazán nagy gondom azzal van, hogy már megint azt az üres rendszerváltó/forradalmi hevületet látom, amit már hosszú évek óta mindenkinél. Úgy látszik, nálunk már csak ilyen a politikai váltógazdaság: elutasítjuk az aktuális kormány egész munkáját, csinálunk nagy tüntetéseket, persze semmi konkrétumot nem kínálunk a választóknak, nehogy elijedjenek tőlünk, megnyerjük a választásokat, deklaráljuk, hogy mostantól minden másként lesz („fülkeforradalom”), aztán próbálunk iszonyat arrogánsan hatalmon maradni, amíg minket is el nem söpör a nagy ellenzéki igazságosztás. És ezek után még csodálkozunk, hogy az embereket nem érdekli a politika…

 

A millások nem párt, ne fikázzam már őket, meg minden. Ugyanakkor a szent civileknek ez az első olyan demonstrációjuk, amire „valamennyi demokratikus ellenzéki párt és mozgalom szimpatizánsait várják”, ami egy kicsit azért úgy hangzik, mintha „Feri segíteni kéne”. És ha már ilyen profik, pláne mi okom lenne ne felelős politikát várni tőlük? A mindent elsöprés helyett konkrét javaslatokat és tematizált akciókat szeretnék, amiket és amiken való részvételt van lehetőségem külön-külön mérlegelni. Így nagyon az az érzésem, hogy olyan jól titkolt tervekhez és programokhoz kéne adnom a nevem (és a lelkiismeretem), amivel talán még egyet sem értenék, de szinte bizonyos, hogy a résztvevők tömegeire hivatkozva pár hónapon/éven belül majd jól bejelentik őket, mint társadalmilag megfelelően kikonzultált csodaszert. Persze jó lenne leváltani a kormányt, de egyáltalán nem mindegy, mit rakunk a helyére. Azt meg már igencsak megtanulhattuk, hogy az „ennél rosszabb már úgyse lehet” magatartás semmi jóra nem vezet.

Szóval kedves szervezők, szimpatizánsok, tessék végigvinni, amit elkezdtetek! Csináljatok pártot, rendes, tisztességes átgondolt programmal, amiről lehet vitatkozni, és ami alapján eldönthetem, okosak is vagytok-e, vagy csak simán mosolygósak. Az ilyen forradalmi megmozdulásokat meg hagyjátok már a fenébe. Látjátok, hogy se a Fidesznek, se az országnak nem jöttek be igazán.
 

 

 

10 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr333316340

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem tetszik a rendszer! Véleménynyilvánítás - a demokrácia segédeszköze 2011.10.21. 13:02:21

Ervin és a vele egyetértők! Kezdeném azzal, amiben talán egyetértünk, hogy az a fajta keveset mondó, elkeseredettségen alapuló, céltalan álvilágforradalom, ami New Yorkból indult,  szerintem is hasztalan. Abban pont megtalálom azokat az eleme...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Davidkuski 2011.10.20. 12:26:40

"Ami szar, az szar, és teljesen jogos, ha ennek az állampolgárok hangot is adnak." Te írtad.

Bryan élete 2011.10.20. 15:20:56

Majd akkor vonjál párhuzamot a 2006-os Kossuth téri tüntetéssel, ha a millások is úgy viselkednek mint állat és teleszarják hetekig a teret. Na majd akkor lehet.

partfish 2011.10.20. 15:36:53

tetszettek volna nem forradalmat csinálni!

jenőke 2011.10.20. 16:52:05

"Valószínűleg nem lesz - neked - népszerű, amit most írni fogok."
Eddig értünk egyet. Illetve ebben sem.

Nem értem, hogy miért nem érted: menetrend szerint ütemezéssel gyalogolt át a Fidesz közönyösen, minden empátia nélkül a különböző érdekcsoportokon (így: a hajléktalanoktól az egészségügyig, a manyupot sem kifelejtve), azok létezését rongálva, ellehetetlenítve, de nem egyszerre! Ütemezve, egymás után és ezért nem is volt egységes a fellépés, csak az egyes rétegek "nyavalyogtak", hogy nem tetszik a rendszer.

Erre nem lehet pártot szervezni, az egységes fellépésre az adott okot, hogy minden hócipő tele lett - lehet, hogy most, és lehet, hogy egyszerre.
Orbán a rosszat jól csinálta. Egyenként külön-külön rongálta az egyes társadalmi csoportok közérzetét, társadalmi és anyagi helyzetét.
Amelyik éppen nem volt érdekelve, lapított, hátha rá nem kerül sor.
GONDOLD ÚJRA ÁLLÁSPONTODAT!

jenőke 2011.10.20. 16:58:09

@jenőke:
Kifelejtettem a megszólítást, tehát:
Kedves Szalai Ervin! (mint PUBLIUS)

jenőke 2011.10.20. 20:37:28

@Szalai Ervin:
Miért kellene annak venned? Nem minden nagybetű jelent kiabálást. Választ sem várok, csak kértem, hogy gondold újra. És még ez sem kötelező.
A visszakérdezésből egyébként is következik, hogy nem sikerült gondolkodni.
Nem baj ez sem.

Villanykorte 2011.10.22. 11:38:36

Ervin, én értem az álláspontod. Szerintem jogos is. Csodás lenne, ha a liberális emberképnek megfelelően működne a társadalmunk, ahol a racionálisan gondolkodó egyéneknek széleskörű tájékozottságukból adódóan vitára, konszenzusra kész, kiforrott gondolataik vannak.
Viszont be kell látnod, hogy ez csak egy utópia. Ha „ellenzékben” vagy s rengeteg energiát ráfordítva saját koncepciókat dolgozol ki s azokat viszed a piacra, senki nem lesz rá vevő, ha nem vagy egy kicsit is reaktív. Akik a reagálás, elutasítás mellett saját javaslatokat is várnak – sajnos – kisebbségben vannak. Egy ekkora, látszólag egységes túlhatalommal (igen, ez egy elfogult kategória, amit a helyesírás-ellenőrzőm sem ismer, by TG) szemben ha az elaprózódást választod, a saját hiteles és jól kidolgozott koncepciód is mehet a kukába, amit nyilvánvalóan nem e célból készítettél.
O. Noémi

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.10.22. 19:53:39

@Villanykorte: Noémi, végre! :)

Na szóval. Egészen konkrétan nem az a bajom, hogy a szervezők nem elég felkészültek/nem találtak ki alternatívát/stb., hanem az, hogy a megoldási javaslataikat, programjukat, terveiket taktikai megfontolásból elhallgatják, és inkább általános elégedetlenségre építenek a célból, hogy a megjelenő tömeg minél nagyobb - később felhasználható - politikai tőkét hozzon a konyhára.

Alapvetően bizalmatlan vagyok minden párttal és párttá alakulás küszöbén álló szervezettel szemben.

És e mellett - bármennyire ciki - vagyok annyira idealista, hogy az ilyen "szar az orbánrendszer" koncepciójú rendezvényektől kirázzon a hideg még akkor is, ha órákon keresztül tudnánk beszélni arról, mennyi mindent kéne másként csinálni, és mennyi minden egyenesen felháborító a mostani kormány intézkedései közül.

Sajnálom, de amióta meghirdették facebookon, én azóta próbálom meggyőzni magam az ellenkezőjéről, de egyszerűen nem megy...
süti beállítások módosítása