Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.09.07. 08:43 Szalai Ervin

Eljött a privatizáció ideje!

Címkék: hiány privatizáció mol neoliberalizmus matolcsy portfolioblogger állami nagyvállalatok

Csődöt mondott a matolcsyzmus, gigászi pénzekre lenne szükség (ezt szakértelemtől, pártállástól, hangulattól függően 100 és 1200 milliárd közöttire becsülik) – baj van. Olyannyira, hogy még az amúgy igencsak egykulcsos szja és szektorsemleges adózás párti blogunkon is kisebb vita alakult ki a többkulcsos adó visszavezettetésének szükségességéről. 

Figyelem! A parázs vita részletei kizárólag 18 éven felülieknek ITT és ITT.

Az egykulcsos adóból a magam részéről nem engedek, úgyhogy lázasan kutakodtam, amíg meg nem találtam a megoldást: privatizálnunk kell! Ha jobban belegondolunk, itt csücsülünk egy 500 milliárdos MOL paketten, és számos ínycsiklandozó állami tulajdonú nagyvállalaton. Vannak köztük pénznyelők és pénzgejzírek egyaránt.

 
MÁV, Szerencsejáték Zrt, Magyar Posta, Magyar Villamos Művek? Simán értékesíthetőek lennének! Ha még emlékeztek rá, a Gyurcsány-korszakban lett is volna valami nagyon fura terv arra, hogy mindenkinek kedvezményes részvényvásárlási jogot biztosítanának (Igen, ez volt az Új Tulajdonosi Program…), csak aztán kiderült, hogy a kutya se fog rájuk szavazni, meg hülyeség is volt az egész.
 
De én nem is erről beszélek. Semmi kedvezményes részvény, semmi osztogatás: egyszerűen vezessék tőzsdére őket, adják el, ha van vevő, és kész. Persze „ez nem olyan egyszerű”, idő kell hozzá, meg jöhetnek még a kifogások. Mindenesetre amíg az állami mamutok eladhatóságát le nem pecsételik az összes felügyeleti szervnél, hivatalnál, főosztályvezetőnél és bélabátyámnál, addig is van egy 500 gurigás MOL-unk (persze ez csak a friss szerzemény...), amit akár már holnap felrakhatnánk a vaterára. Áttelelésre talán elég.
 
Így még értelme is lenne a Fellegi Tamás vezette Nemzeti Államosítási Minisztériumnak (sic!), mivel abban tényleg van egy-két evőkanál kurucos bajuszpödrés, hogy mi azért is eszközvásárláson keresztül finanszírozzuk IMF hitelből az államháztartás puszta túlélését, ha elvileg erre nem nagyon volt mód. Európaiak tengerében született lázadók vagyunk, na.
 
Szerintem itt a probléma megoldva, a részletek kidolgozását felelősségteljesen rá is bíznám a kormányra. Azt hiszem, nem is lennék igazi neoliberális, ha nem privatizációban látnám a hirtelen keletkezett hiány megoldását, úgyhogy most rettenetesen büszke vagyok magamra. Hogy miért? Komolyan senkiben nem merült fel, hogy, ha a költségvetés szarban van, ahelyett, hogy mások pénzét nyúlná le adóemelés formájában, talán gazdálkodhatna abból is, amije van? Adja el a családi ezüstöt, vegyen kisebb autót, költözzön kisebb ingatlanba vagy járjon BKV-val, ahogy azt sok ezren zokszó nélkül, becsületesen teszik ebben az országban. Mi se járunk rabolni, barátocskám.
 
Ja, és még valami! Az állam rossz gazda, egy kis magántulajdonnal a rendszerben hosszútávon is jobban járnánk mindannyian. De akinek kétségei vannak, az próbáljon meg a postán bankkártyával csekket befizetni egy hatórás vonatút után. Sok szerencsét hozzá.
 
 
 

 

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr203205163

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán: marad az egykulcsos szja-rendszer 2011.09.08. 16:12:01

Nemcsak hogy megmarad az egykulcsos szja-rendszer, hanem meg is erősíti azt a kormány – szögezte le Orbán Viktor a Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói frakcióülésén. A hvg.hu szerint éles vita alakult ki a kérdésről a képviselőcsoportban. Orbán szerint a párt már…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KVélemény 2011.09.07. 09:26:52

1. veszteséggel adnánk túl jelen pillanatban ezeken a papírokon, de ezt te is tudod.

2. ezek nem rossz befektetések, néhány milliárdnyi osztalékot kap ezen papírok után az állam évente.

3. ez nem jelent hosszútávú megoldást a költségvetési lyukak befoltozására, mert a köv. évet ezzel ki lehet esetleg húzni, de utána már nem. Felveted a problémát, de utána nem azt akarod megoldani, csak előadni "a piac az a dolog, ami mindenekfelett áll, és ahol az államnak semmi keresnivalója" nézetedet. :)

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.09.07. 09:42:37

@KVélemény:
3. Alapvetően nem is ez a cél, arra volnának a nem létező strukturális reformok. (Azért azt hozzátenném, hogy hosszútávon jobban járnánk, ha bizonyos állami vállalatok helyett magánszereplők versenye lenne.)

2. Válasszuk ketté, mert két dologról van szó. Egyrészt a kizárólag állami tulajdonú nagyvállalatok, amik sok esetben csak viszik a pénzt (pl. vasúti személyszállítás), és van a frissen szerzett plusz húsz százalék MOL, amit részemről eladhatnánk a hirtelen feltűnt lyuk befoltozására. (Amúgy a MOL nem fizet osztalékot.)

1. Az értékesítés formájától és megállapodástól függ. Szerintem az se baj, ha pár %-ot ráfizetünk a jelenlegi szorult helyzetben. Inkább mint az egykulcsos adó megszüntetése.
süti beállítások módosítása