Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.08.21. 14:45 Szalai Ervin

Ki őrzi az őrzőket, ki őrzi Krugmanékat?

Címkék: gazdaság cnn infláció watchmen közmunka világok harca második világháború orson welles fareed zakaria keynes alkonyzóna paul krugman portfolioblogger kenneth rogoff allen moore rod serling

Esküszöm, nem akarok átmenni Krugman-ellenes szájtépésbe, de, ha egyszer annyira tanulságosakat mond, képtelen vagyok megállni… Nem olyan régen Kenneth Rogoffal együtt a CNN-nek adott interjújában olyan gondolatkísérletet vezetett elő, ami minden szabadságszerető, értelmes ember számára minimum hátborzongató kell hogy legyen. Íme a rövid videó:

 
Annak, aki nem annyira értene angolul az első percben arról beszélnek, hogy a mostani gazdasági válságot masszív inflációs politikával kéne megfékezni - természetesen állami költekezéssel párosítva. Majd Krugman (képernyőn jobb oldali szakállas, nem kopasz, nem szemüveges) fejtegetésbe kezd arról, hogy a ’29-33-as nagy gazdasági világválságból is a II. világháború rángatott ki bennünket, így egészen könnyen megoldódnának a (gazdasági) problémáink, ha például tudomást szereznénk egy közelgő földönkívüli invázióról: fegyverkeznénk mint atom, nőne a GDP, és az se lenne baj, ha kiderülne, nincsenek is ufók, pláne megtámadni nem akarnak. Rogoff közbe is veti, hogy talán Orson Wellest kéne segítségül hívnia, mire Krugman elárulja, hogy egy Alkonyatzóna epizódban már felvetettek hasonlókat…
 
Persze az ötletet, akár Alan Moore Watchmenjéből is szerezhette volna, és ezzel nem is lenne semmi baj, ha a világ egyik legelismertebb közgazdásza kicsit értőbb befogadója lenne a különböző science fiction alkotásoknak. Nade.
 
Egyrészt etikailag teljesen védhetetlen bármilyen felvetés, ami az emberek közérdekből való behülyítéséről szól – bár szerencsére attól nem kell félnünk, hogy Krugman képes lenne ekkora űrlényes-X-aktás összeesküvést  eszkábálni. Mindazonáltal az ötlet rámutat arra, hogy azok, akik hisznek a társadalmi tervezésben, milyen könnyen feledkezhetnek meg az egyéni szabadságjogokról. Nem hiába írta Hayek, hogy az expanzív, jóléti állam nem több, mint út a szolgaságba.
 
Oké, mondhatnátok, ne moralizáljunk neokeynesiánusokkal, mert az nagyjából olyan, mintha egy futószalagot etikai kérdésekről faggatna az ember egy csésze ceyloni fekete tea mellett: időpocsékolás. Ugyanakkor kérdezzük már meg, mi a társadalmi hatékonysága annak, ha az embereket olyan munka végzésére kényszerítünk, aminek igazából nincs értelme (Ufók, mi?), nem növeli a jólétet, és senkit sem tesz boldogabbá?
 
Amikor bizonyos közgazdászok a II. világháborúról, mint a gazdasági ösztönzés non plus ultrájáról beszélnek, akkor azért csak kinyílik a képzeletbeli bicska az ember zsebében. Hát tényleg, végül is mit számít több mint 50 millió halott és hosszú évek keserűsége... 
 
De nem is kell a kegyeletsértő végletekig elmenni, számtalanszor előjön, mindegy, mit, csak csináljunk: közmunkaprogramok, infrastrukturális fejlesztések, árokásás, ablakjavítás. Pedig remélhetőleg sokan érzékelik, hogy attól, mert betörök egy ablakot, és azt valakinek ki kell javítania, hiába emelkedik a GDP, ettől igazából nem növekszik a gazdaság. Ha ez működne, nem kéne mást csinálnunk mint részeg punkokkal szétveretni az egész országot, és beleülnünk a tuti nagy jólétbe…
 
És miért érdekes mindez itthon? Amikor „munkaalapú társadalmat” építünk több mint 300 ezer (!) új közmunkással, akkor bizony nem csinálunk mást, mint készülünk a nem létező ufóinvázióra: parancsszóra, drágán a nagy büdös semmit. És a legszebb, hogy ettől még a válság is marad - Krugmanékról nem is beszélve. Jeszjó? 
 
 
 
 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr963165512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.21. 15:14:18

pár gondolat

1) krugmant nem értem. normális közgázprof volt valaha, írt néhány makrotankönyvet, kapott egy nobel-díjat, aztán valami történhetett vele. Most már csak egy politikai kommentátor, ráadásul a leghisztérikusabb fajtából. Elvben fiskális stimulust akar, azért akarja a végtelenig növelni a kormányzati költekezést, de közben az adókat is emelné... Krugman szerintem 100%-os GDP-arányos állami újraelosztást szeretne, csak ezt fiskális stimulus néven leplezi.

2) az USA lassan 3 éve masszív fiskális stimulust folytat, és nem nagyon működik. Itt nem csak a 800 milliárd (!!) dolláros stimulustörvényre (American Recovery and Reinvestment Act) kell gondolni, hanem arra, hogy az USA költségvetési hiánya jelenleg is a GDP 10%... Komolyan azt gondolja valaki, hogy ha mondjuk 15% lenne, akkor ez kihúzná az USA-t a válságból?

3) Ez az egész vita Magyarországon irreleváns. Az USA (jelenleg még) megteheti, hogy a fiskális stimulus jegyében óriási deficitet hagy a költségvetésében, a befektetők így is hajlandóak rekord alacsony hozamok mellett megvásárolni az amerikai államkötvényeket. Nálunk azonban ha Matolcsy bejelentené, hogy csak egy kicsit nagyobb, mondjuk 5%-os hiányt szeretne (ami elég szerény stimulus lenne), másnap rögtön mehetnék az IMF-hez segélyért, mert rögtön eltűnne a kereslet a magyar állampapírokra. Bennünk nem bíznak a befektetők.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.21. 15:15:01

@misc: "másnap rögtön mehetnék az IMF-hez segélyért"

helyesen: "mehetnénk", természetesen nem egyedül terveztem :)

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.08.21. 15:22:13

@misc: Abszolút igazad van, hogy nálunk szóba se jöhet további költekezés - mégis fontos, hogy a jelenlegi költségvetési forrásokat mire fordítjuk: a munka látszatára szerintem például nem nagyon kéne.

misc · http://misc.blog.hu 2011.08.21. 15:52:24

@Szalai Ervin: szerintem se.

Matolcsyéktól amúgy érzésem szerint nem állna messze a keynesianizmus. Emlékezzünk vissza, a "gazdasági szabadságharc" is azért tört ki tavaly nyáron, mert az IMF nem bólintott rá az eredetileg 7% körüli hiánytervre. Szerencsére miután Matolcsyék kicsit jobban megismerkedtek a realitással, és letettek a hiány elengedéséről.

Szóval még ha a kormány szeretne is 300 ezer közmunkással (és masszív hiánnyal) csatornákat, stadionokat meg piramisokat építeni az Alföldön, az állampapír-piaci reakciótól félnek annyira, hogy halasztják a tervet, és a közmunkaprogram legfeljebb lebutítva, látszatverzióban valósul meg.

aszora 2011.08.21. 23:21:33

minden komolyabb válságot eddig külső erőforrások bevonásával próbáltak megoldani (pl. háború), már akinek erre esélye volt :)
A közmunkaprogram pedig nem az értelmetlen munkáról szól, hanme
- egyrészt olyan munkákról, amikre az államnak egyébként nem lenne pénze, mert fizeti a segélyt a smemiért olyan embereknek akiknek pedig nincs (bejelentett) munkájuk :)

- másrészt közmunka mellett nem tud az illető feketézni, így ha dolgozik feketén, de akkor nem kap segélyt, és a munkáltató is kénytelen lesz többet fizetni cash-ben (mert eddig bekalkulálta, hogy az illető segélyt is kap úgyis, így kevesebbért eljön dolgozni).

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.08.21. 23:51:21

@aszora: A közmunka ideális esetben arról szólna, hogy a munkanélküli segélyben részesülő regisztrált álláskeresők az állam vagy önkormányzat által piaci áron megfizethetetlen feladatait végezzék részmunkaidőben. Ugyanakkor ez nagyon könnyen fordul át két irányba is:

(1.) Egyrészt elkezdünk kioktatóak lenni, és például közmunkához kötjük a segélyezést ("Ne rajtunk élősködjön"). Ennek semmi értelme: elveszi az időt az álláskereséstől, teljesen fölösleges munkákat végeztetünk, stb.

(2.) Másrészt az erőfölényünket kihasználva akár elkezdhetünk játszani a bérezéssel úgy, hogy minél előnyösebb legyen a munkáltató államnak. Válság, magas munkanélküliség és kilátástalanság idején ez elég könnyen megy. Rabszolgamunka.

Ha ezt a kettőt kombináljuk, nagyjából megkapjuk a magyar állapotokat. A feketegazdaságot pedig nem közmunkával, hanem átlátható, egyszerű adórendszerrel, alacsony adókkal és járulékokkal, minimális jóléti állammal és egy kevés jogállami következetességgel lehetne csak visszaszorítani.

Szalahadin 2011.08.22. 01:13:39

@Szalai Ervin:
"elveszi az időt az álláskereséstől, teljesen fölösleges munkákat végeztetünk,"
Ez most komoly? Ez ma Magyarországon létező probléma, hogy a közmunka olyan elfoglalttá teszi Kalányos Kevincostnert meg Kolompár Batmant, hogy nincs idejük rendes állást találni? Tényleg ez az egyetlen akadálya, hogy a közmunkára kényszerített populáció tagjai állást találjanak? Akkor tök jó nekünk, csak abba kell hagyni a közmunkaprogramokat, Kolompárék azonnal megrohanják a munkaerőpiacot és termelik nekünk a rettentő sok GDP-t. De szép is lesz ez a világ, akkor én le is tehetem a lantot, jól elleszek majd abból a segílyből, amit a Kolompárék által termelt rettenetes sok GDP-ből fizet nekem az állam....

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.08.22. 01:31:50

@Szalahadin: Két dologra kérlek. Egyrészt olvasd el a mondatom elejét: jól láthatod, hogy ott arról beszélek, ha minden állást kereső munkanélkülinek közmunkát írnának elő. Azért az nagyon könnyen előfordulhat bármelyikünkkel, hogy pár hónapig munka nélkül maradunk, de ilyenkor rohadtul nem érdeke az államnak, hogy az erőnket ne álláskeresésre fordítsuk.

Másrészt legközelebb cigányozás nélkül fejtsd ki a véleményedet - ha ez nem menne, akkor inkább ne is írj.

Kalapácsos Ember 2011.08.22. 11:13:19

"Nem hiába írta Hayek, hogy az expanzív, jóléti állam nem több, mint út a szolgaságba."
Ezt Hayek a negyvenes évek közepén írta. És most 1933-ban vagyunk.

Kalapácsos Ember 2011.08.22. 11:17:49

AZ ablakjavítás hasznáról:
1. az ablakot nem törjük be, az már be van törve
2. vszg. nem aludtál még huzatos ablak mellett. Mert különben tudnád, hoigy az ablakjavítás nagyon hasznos tevékenység és a GDP-be is beleszámít.

Gondolkodjunk 2011.08.22. 11:18:23

@misc: "Krugmant nem értem"

Ez a fő problémád - csak olvasd el és értsd meg amit Krugnam ír és mond.

És igaz amit kicsit irónikusan mondott a Mars invázióról: az USA-t a II. világháború állami költekezése rántotta ki a bajból.

Mi lenne ha más államok lerombolása helyett valami produktív haszna is lenne egy ilyen nagyságrendű befektetésnek? Az eredmény még elképesztőbb lehetne mint az USA 1950-es évekbeli virágzása.

És igen, ez ellentmond a szélsőséges szabad piac dogmatikus elveinek - ez van, az ilyen nem szokványos gondolkodással lehet közgazdasági Nobel díjat kapni, nem az árral együtt úszással.

Krugmant szerintem nem sértegetni kell hanem olvasni és az érveit megérteni. Ő már bebizonyította hogy tud gondolkodni, most rajtad a sor. Fog menni?

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.08.22. 11:21:04

@Kalapácsos Ember: Vagyis a szükség törvényt bont, a cél pedig szentesíti az eszközt? Ebben én nem hiszek.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.08.22. 11:29:24

@Kalapácsos Ember: (Bocs, hogy külön, de nem láttam a másodikodat.)

Ez csak hibaelhárítás.

@Gondolkodjunk: Krugmanról sokmindent lehet mondani, de hogy ne lenne mainstream, és hogy valamiféle meg nem értett lázadó zseni lenne, na azt nem.

Kalapácsos Ember 2011.08.22. 11:39:02

Ez csak hibaelhárítás.

Kell ennél több?

Friedman 2011.08.22. 12:49:59

Eléggé félreérted a második világháború szerepét a recesszióból való kilábalásra.

Nem arról volt szó, hogy kizárólag a fegyverkezés húzta ki Európát a válságból. Sőt, ez csak még mélyebbre taszította, mert a fegyvereket használták is (milliónyi lerombolt ingatlan, más gazdasági gyártásról átállított gépek, munkaerő kiesése, stb.)

Arról van szó, hogy az ilyen válságok során meg kell tanulni visszalépni egy korábbi életszínvonalról. A második világháború volt erre az abszolút megoldás. Éhezés, élelmiszer csak jegyre, 0 komfort, 0 jóléti szolgáltatás, stb. Innen pedig könnyű újra növekedésre állítani a gazdaságot.

Ma a válság fő oka a túlzott eladósodás. Görögországot úgy kell lélegeztetőgépen tartani, hogy ne menjen csődbe, emellett pedig még mindig ott a második legnagyobb az állami átlagyugdíj Európában (1600 EUR/hó), a kiváltságok és a + juttatások egész rendszerét kapja egy állami alkalmazott, és 7000 EUR a fizetése egy mozdonyvezetőnek.

Ennek ellenére utcára mennek tüntetnek, gyújtogatnak, mert a korábban "szerzett jogaikat" védik. Egy nagy háború után örülne, ha nem hal éhen, nem hogy ilyen-olyan luxusra telljen. Amíg nem tanulunk meg visszalépni, és a hitelből finanszírozott fenntarthatatlan életszínvonalból leadni, addig ne is reméljük, hogy vége lesz a válságnak.

Lehet szidni a bankokat, a gonosz spekulánsokat, a kizsákmányoló külföldi karvalytőkét, nem ők a hibásak. A fejekben kell megváltoztatni a hozzáállást, és akkor vége lesz a válságnak is. Reméljük ezúttal nem kell szétlőjjük fél Európát ehhez.

Gondolkodjunk 2011.08.22. 13:06:46

@Friedman:

Krugman gazdasági érvei a II. világháborúról kizárólag az USA-ról szólnak: az USA-ban minimális volt a világháborús rombolás és így az állami (túl-)költekezés gazdasági hatását lehet vizsgálni, háborús rombolás nélkül.

Európa számára természetesen igen káros volt a világháború ...

Friedman 2011.08.22. 13:11:35

@Gondolkodjunk: Valóban, Krugman erről beszél. Amerikában akkor túltermelési válság volt, túlnőttek a kapacitások, defláció alakult ki. Egy ilyen környezetben nyilván jól jön a fegyverkezés.

De ez nem változtat a fenti gondolatomon, hogy most hogyan kéne kimászni a válságból, és miért nem másban kéne keresni a hibát ehhez.

Sorge 2011.08.22. 13:44:27

Hadd kérdezzem meg Szalai Ervint, hogy tudja-e miért jött létre ez a válság?
Mert ha tudja, akkor bizony azt is jó lett volna legalább 3 mondat terjedelemben beleírni a posztba. És akkor a helyes választ sem nehéz megtalálni.
Akik pedig háborúzni akarnak, azokat most mindjárt az elején össze kell zárni és bedobni nekik egy kést. Aztán oldják meg egymás közt.
Mert természetesen van békés megoldás.

Sorge 2011.08.22. 13:50:56

@Szalai Ervin:
Szalai Ervin · publius.blog.hu/ 2011.08.21. 15:22:13
Ha a közmunkások például energianövényeket telepítenek és dolgoznak fel, akkor például kiváltható ezzel a drága olaj és gáz.
Szóval lehet a közmunkásoknak értelmes munkát találni !

is 2011.08.22. 19:09:48

@aszora: ez igy remek is, felteve, ha megengedjuk, sot tamogatjuk, hogy ez csak atmeneti allapot legyen a rendes munka fele. a jelenlegi magyar kozmunkatervekbol viszont az jon le, hogy ez egy egyiranyu utca lesz, aki oda bekerult, az onnan ki nem jon, mert nem jut ideje munkat keresni, amit meg csinal, az a CV-jet nem nagyon teszi ertekesebbe. onnantol pedig csicskaztatasnak hivjak, nem kozmunkanak.

is 2011.08.22. 19:17:08

@Gondolkodjunk: az azert oriasi tevedes, hogy a haboru maga rangatta ki az orszagot. hiszen 2003 ota Irakban es Afganisztanban milyen jokat haboruzik az USA (8 eve, ami hosszabb, mint a II.vh volt), aztan semmi sem jon ki belole. abbol a haborubol a _kereskedes_ a figyelemre melto. akkor az USA volt a vilag Kinaja, o termelt, es mindenki megvette. meg Marshall segellyel egyutt is akkorat kaszaltak, mint most Kina. Kina fejlodik is, nem is panaszkodnak.

akinek piaca van, es exportalhat, az mind jol van, koszoni szepen, lasd most Nemetorszag. legyen jo kis haboru az USA meg Kina kozott, az EU meg legyen beszallito barmelyik oldalon. pillanatok alatt megoldodik minden EU-s problema.
süti beállítások módosítása