Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.06.05. 14:17 Szalai Ervin

"Too small to fail" - avagy a jövő elkezdődött

Címkék: gazdaságpolitika devizahitelesek portfolioblogger adósmentő csomag

Orbán Viktor hétfőn bemutatta a kormány adósmentő csomagját, melynek deklarált célja, hogy a Nagy Recesszió miatt veszélybe került lakáshitelek bedőlése nyomán „senki ne kerüljön utcára”. Az akcióterv részleteit már mindenki ismeri, így ezeket nem ismertetném részletesen.

A kérdésem az, miért. Van erre szükség egyáltalán? Ki kell-e segítenünk azokat az állampolgárokat, akik nem tudják fizetni a lakáshiteleiket? 
 
A legtöbben erre igennel válaszolnának egy termetes asztalra csapás kíséretében: Még jó, hogy segítenünk kell azokon, akik nem tudhatták előre, hogy a devizaárfolyamok el fognak szállni, a törlesztő részleteik pedig a kezdeti bagatellről uzsorára emelkednek. Hiszen a bankok és a politikusok is „belehajhászták” őket! Stb.
 
Sajnálom, de ennek az egésznek nincs értelme – legalábbis én képtelen vagyok belátni, mi az. Akármennyire is szimpatizálok embertársaimmal, akik éppen nehéz anyagi helyzetben vannak, és akármennyire is szeretném, hogy ne legyenek, úgy gondolom, ennél jobban nem vághatná őket pofán az állam, a kormányzat, a bankok és választópolgárként persze én sem… 
 
Tényleg bele akarunk menni ebbe a játékba? Az embereket belekényszerítették a levesbe, hát most húzzák is ki őket, mert elkezdett forrni a víz? Van ebben az országban olyan, aki a saját felelősségének érzi az életét? Van olyan, aki hitelt vett fel, és nem „hitelt vetettek föl vele”? Senki nem azért választotta a devizahitelt, mert annak törlesztőrészlete alacsony volt – megfelelő ahhoz, hogy hozzájárulhasson a boldogságához: egy új lakáshoz, amiben van szobája a gyereknek, egy új lakáshoz, ahol végre anyósék nélkül lehet élni? Kényszer volt vagy döntés?
 
Utóbbi esetben az államnak, és így a többi adófizetőnek semmi keresnivalója ott, ahol mentőcsomagokat tákolnak össze. Egyrészt milyen jogon kényszerítünk másokat arra, hogy a saját döntéseink kockázatát ők is vállalják, másrészt ezek a szép tervek általában annyira oldják meg a valós problémákat, mint esőben a napszemüveg. Legjobb esetben is csak egy-két bolond lesz, aki szerint menőnek néz ki…
 
Az árfolyamgát csak a jövőre hárítja át a jelenlegi költségeket (ennek ugye ára van, mint minden rendes hitelezésnek); az árverezési kvóták túl alacsonyak ahhoz, hogy a bankoknak forrásokat biztosítsanak új hitelek nyújtásához (tűhegynyi lyuk csupán a moratórium gátján); a Nemzeti Eszközkezelő Társaság működésének finanszírozása kétséges (szerencsére). Költözz kisebb lakásba és kapsz kamattámogatást? Újra lesznek euróhitelek azoknak, akik legalább a minimálbér 15-szörösét keresik? Újra lesz olcsó hitel a gazdagoknak, a többiek meg vegyenek trappergatyát. Zseniális.
 
Kiszámolták, hogy az árfolyamrögzítés miatt megnövekedett elkölthető jövedelem és a magán-nyugdíjpénztári vagyon reálhozamainak kifizetése jövőre 0,6-0,8%-kal növelheti a háztartások tényleges fogyasztását. Picike átmeneti GDP-növekedés a tartozások további halmozódásáért és a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáért cserébe. Így éljük fel a jövőt.
 
Igazából egyik lépésnek sincs „nemzetgazdaságilag” értelme – már amennyiben valóban azt szeretnénk, hogy az ország képes legyen megújulni, és ne örökre bennragadni egy-egy válságban. Annak beláthatatlan következményei vannak, ha az emberek vagy bármely más piaci szereplő a következménynélküliséggel szembesül: ha nem kell mérlegelnie a vállalkozásai kockázatát, ha nem magának kell talpra állni, ha számíthat a Nagytestvérre, soha semmi értelmeset nem fog csinálni. 
 
Nem lesz magyar Szilícium-völgy, öntudatos választók, büszke polgárok és boldog emberek, mert mindenki az államtól fogja várni a problémák megoldását, és minden egyes nap azzal fog szembesülni, hogy az erre képtelen. Kormányzati eszközökkel megoldani nem, csak át lehet csoportosítani problémákat: múltból jövőbe, háztartásoktól költségvetésbe, költségvetésből a vállalkozásokhoz, ágazatról ágazatra, etnikumról etnikumra, egyházról egyházra. A költség nem vész el, továbbra sem lesz ingyen ebéd: előbb-utóbb valakinek fizetnie kell.
 
A kérdés csak az, mikor és kinek. Minél később törlesztünk, annál többet kell fizetnünk. És minél inkább azok teszik, akik nem követtek el hibát, akiknek nincs tartozásuk, annál inkább számoljuk fel szép lassan mindazt, ami ezt az országot naggyá tehetné: nevezetesen, hogy a sikerekért jutalom jár, a tévedéseket helyre kell hozni, a körülményekhez pedig okosan alkalmazkodni. Magyar virtust szeretnék.
 
 
 
 
 

19 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr72957993

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pro-kapitalista 2011.06.06. 08:04:02

Nem szeretem a 'kapitalizmus' szót, mert túl sok érzelem kötődik már hozzá. Ha használom, egyesek olyan hangosan kezdenek üvölteni, hogy nem hallják, mit mondok. Pedig nekem az a tapasztalatom, hogy jóakaratú emberek gyakran pontosan ugyanazt akarj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.06.05. 14:54:30

Nem Szilikon-völgy, hanem Szilícium :-)

dézsàvü 2011.06.05. 15:44:55

Túl sokan vettek fel lakáshiteleket, holott egyáltalán nincsenek abban a helyzetben. Saját maguk ellen hajtották fel a lakásárakat.
Nem kell mindenkinek lakástulajdonosnak lenni.
Melyik országban van ennyi szegény lakástulajdonos?

jenőke 2011.06.05. 18:09:03

És az igaz, hogy a bank elengedi a tartozást, ha a Vagyonkezelő (és csak az) mindegy milyen áron megveszi a hiteles lakását, és másik lakást is biztosít?
Ha igaz akkor ez mire jó??

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.06.05. 19:49:55

@Michael Knight: Köszönöm, javítottam. Valóban elég szerencsétlen összevonása volt így az angol és magyar változatoknak.

jenőke 2011.06.05. 22:16:14

@Szalai Ervin:
Nem. Erre:
"Létrejön a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET). Az eszközkezelő két módon tud majd segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat: egyrészt zöldmezős állami beruházásként elindít egy új házépítési programot - az új ingatlanokban az erre szoruló családokat helyezik el -, másrészt úgy, hogy a bajba jutott adósok lakását megvásárolja, a korábbi tulajdonosok pedig bérlőként az ingatlanban maradhatnak. A családi fedél programba szeretnék bevonni az önkormányzatok tulajdonában álló üres lakásokat is.
A NET Budapesten és a megyei jogú városokban a hitel keletkezéskori ingatlanértékének 55, a városokban 50, a többi településen 30 százalékán veszi át a lakásokat a bankoktól. A nemzetgazdasági tárca azzal számol, hogy 2012-ben néhány ezer lakás kerülhet az eszközkezelő tulajdonába.
http://zipp.hu/belfold/2011/06"

/05/mar_a_jovo_heten_a_kormany_ele_kerulhetnek_az_otthonvedelmi_jogszabalytervezetek

Ezek szerint ezeknek megszűnik minden további adóssága.

Nehezen, de megtaláltam. Elképesztő korupciós lehetőség jogszabállyal megtámasztva.
Alig hiszem!

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.06.05. 22:27:26

@jenőke: Amennyire jól értettem, csak azoknak van lehetőségük arra, hogy a NET-tel megvetessék az ingatlanjukat, akik kérik az árfolyamgátat, de úgy sem tudják fizetni a részleteket. Ill. fontos különbség azzal szemben, amit még először írtál, hogy ez esetben nem kapnak új lakást, ugyanott maradhatnak.

Ettől függetlenül állami lakásépítési programot is akarnak a rászorulóknak.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.06.05. 23:02:43

Egyházra még senki nem terhelt át problémát. Ők csak felvették az állami jussot és csendben, adómentesen kivárták, míg mindenki másnak elfogy a pénze - és most visszakapják az oktatást.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.06.05. 23:07:00

@Quadrille Lobster: Lehetséges egyházakra terhelni problémákat például a vagyonuk elkobzásával, ill. nem mindegy, melyik egyházak részesülnek privilégiumokban, nagyobb támogatásban, és melyek nem.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.06.06. 07:19:00

@Szalai Ervin: Jaj, hát nem azért mondtam :-)
Az írással egyébként nagyon sok tekintetben egyetértek, azzal a megszorítással, hogy bár abszolt öngondoskodás-párti vagyok, és én is azt gondolom, hogy aki devizaalapú hitelt vett fel (például jómagam), az viselje a következményeit, ugyanakkor nyilván valamit lépni kell, mert mondjuk 80-100 ezer család nem kerülhet az utcára. Az én bajom a devizahiteles mentőcsomaggal az, hogy ez leginkább bankmentő csomag. Ami önmagában persze nem baj, csak akkor nevezzék annak, ami. Lásd: michaelknight.blog.hu/2011/05/20/szaznyolcvan

Sorge 2011.09.01. 09:56:40

Szalai Ervin !
Nagyon demagóg vagy.
De azért találtam használható gondolatot is az írásodban. Igaz, hogy ezt te másképpen értetted ott.
"Annak beláthatatlan következményei vannak, ha az emberek vagy bármely más piaci szereplő a következménynélküliséggel szembesül: ha nem kell mérlegelnie a vállalkozásai kockázatát, ha nem magának kell talpra állni,..."
Igen, egyelőre a bankok a következménynélküliséggel szembesülhetnek : csapdába csalták a fél országot és most azt ismételgetik, hogy a hitelt vissza kell fizetni.
( persze, de nem kétszeresét.)
A kormány pedig asszisztál hozzá, hogy a gengszterek megnyúzzák a polgárokat.
Tudod Ervin, van egy blog a Hírszerzőn . Az a neve, hogy " Én a bankár..." .Ezt ajánlom a figyelmedbe.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.09.01. 10:31:06

@Sorge: Köszönöm!

Amúgy nem tudom eldönteni, hogy túl sokat vagy túl keveset éltél a Kádár-rendszerben, mert olyanokat mondasz, amivel Rákosi is egyetértene, és olyan hévvel, amit egy huszonéves ökopárti aktivista is megirigyelne...

Pontosan mivel csalták csapdába a bankok a fél országot? És most hogyan nyúzzák meg őket?

Sorge 2011.09.01. 11:00:39

@Szalai Ervin:
" Pontosan mivel csalták csapdába a bankok a fél országot? És most hogyan nyúzzák meg őket? "
Ervin, ha te ezt komolyan kérdezed, akkor nem lenne szabad pénzügyi-gazdasági témákról irkálnod.
Ha viszont viccelsz, akkor visszautasítom a hülye viccedet.

Egyébként Rákosi egyszer azt mondta, hogy neki nagyon nehéz feladatot kell megoldania, mert 10 millió fasisztával kell felépítenie a kommunizmust. Ennek megfelelően bánt az " építőkkel".
A mostani kormányt sem irigylem, mert 10 millió hülyével akarta felépíteni a tudásalapú társadalmat. Bele is tört a bicskája. Így most 10 millió munkaundorban szenvedővel építi a munkaalapú társadalmat . :))

Sorge 2011.09.01. 11:50:27

@Szalai Ervin:
OK. Felvilágosítalak . Tudod, hogy nem a gólya hozza a gyereket ? :)))

potyus 2011.11.25. 22:10:57

@jenőke: Micsoda pazarlás, felépíteni új házakat, lakásokat a pórul járt devizahiteleseknek?
Ad egy, miért az én pénzemből nagyvonaluskodik a kormány?
Ad kettő, ha van erre pénz (az én adó forintjaim is?)miért nem vásárol az állam elhagyott, rendkívül olcsó házakat, lakásokat vidéken? Tudom azért, mert nincs munkalehetőség. De hogy nincs, ott van a kertészkedés, mezőgazdaság, állat tartás.
Teszem azt, ha úgy alakulna néhány devizahiteles élete, hogy úgy tudna megszabadulni a terhétől, hogy mondjuk Amerikába, vagy Ausztráliába kellene költöznie, mit tenne? Mit tenne, ha úgy várnák, tessék barátom, itt egy ház, meg 10 hold föld, ezt tudjuk adni. Visszaszaladna Magyarországra a semmiért, vagy elkezdene dolgozni, mint a barom, mert minden egészséges emberben van élni vágyás.
Meg kellene tanulni élni.
süti beállítások módosítása