Publius

Szabad változatok demokráciára, köztársaságra és kapitalizmusra liberális fiataloktól.

Powered by

 

Ilyen jókat írtunk

Szabadságfolyam

Force Feed

2011.03.21. 11:23 Szalai Ervin

Lázár János lett a falu kapitalistája

Címkék: bloggerek kóka jános kapitalizmus lázár jános

Nagyjából eddigre sikerült végigolvasni a legújabb Lázár-gate kommentárjait, és nem tudok szabadulni a kétségbeeséstől, mennyire könnyen dobunk máglyára embereket ebben az országban; pláne nem tudom szó nélkül hagyni, mennyire torz és képmutató sokak érvelése.

Igazából egyáltalán nem érdekel, mennyire kiragadott szövegrészletekről van szó, és milyen butuskán fölült mindenki, a lényeg, hogy a drága véleményformáló közösség kimutatta a foga fehérjét…
 
A mindig objektív Török Gábor szerint például Lázár „elindult azon az úton, hogy a nyilvánosság jelentős része számára a Fidesz Kóka Jánosa legyen”. Ezt ízlelgetve lássunk hát reakciókat mindenfelől:
„Az a baj, hogy ez az igazi elitgőg. Amikor valaki azt gondolja, mert jó helyre született, mert szerencséje van, és jó kapcsolatai azért a többiek egyszerűen csak bénák, nem használják ki a lehetőségeiket, alsóbbrendűek.” (Kettős Mérce)
 
„Mert azt a félmondatot, hogy „átváltották az euróbetétet, átváltották a svájci betétet” én nagyon nem akarom összehangolni a munka becsületét zengő, előző bekezdéssel. Ez a devizásdi ugyanis a zavarosban halászóknak jó, akaratlanul is nekik üzen, őket bátorítja egy olyan országban, ahol fel és le ugrál a nemzeti valuta, mint hülye gyerek a trambulinon.” (Mandiner blog)
 
„Az egy másik dolog, hogy az önéletrajz szerint Lázár még nem bizonyított a közszférán túl, de hát ez ma nem egyedi eset, sőt, vezető politikusnál kifejezetten ajánlott, hogy ne legyen ilyen irányú tapasztalat. Az az ember beszél a munkáról, akinek nincs tapasztalata a versenyszférában!” (Nívó blog)
 
„Inkább legyen egy svájci bank reklámarca, mint politikus. Ott leszarhatja magasról a szociális érzékenységet.” (Varánusz blog)
 
„Sok ember gondolkodik így itthon és a világban (akinek nincs semmije, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér), de egy politikus, aki a közösségért próbál tenni (mai kormány ezt teszi), az nem gondolkodhat így, mert HITELTELEN lesz minden tette, mondata.” (Olasz fórum)
Tegyünk helyre pár dolgot. Először is ebből az országból addig nem lesz semmi, amíg az itt élők nem tartják tiszteletben mások munkáját és eredményeit. Amíg reflexszerűen minden nálunk tehetősebb embertársunkra rávágjuk, hogy „szerencséje volt”, „jó helyre született”, "nexusok" és élből elutasítjuk a tényleges teljesítmény puszta lehetőségét, addig nem vagyunk jobbak egyszerű rablóknál, gátlástalan erőszaktevőknél.
 
Másodszor. Semmivel sem rosszabb ember és semmivel sem kevésbé hasznos tagja a társadalomnak az, aki valutakereskedelemmel foglalkozik. Nem jobb a bankárnál a munkás, a munkásnál a földműves, és ezek bármilyen permutációja. Ezeket az osztályharcos ostobaságokat felejtsük el, valaki ehhez ért, valaki ahhoz.
 
Harmadszor. Egyáltalán nem ciki, ha valaki egész életében a közszférában dolgozik – legyen Orbán Viktor, Lázár János vagy éppen egy hétköznapibb köztisztviselő. Sőt, nyugodtan beszélhet munkáról, hiszen ő is ugyanúgy dolgozik, mint mindenki más.
 
Negyedszer. Mikor érünk el oda, hogy a politikus feladatának nem az osztogatást és kellemesen hazug szólamok ismételgetését fogjuk tartani? Miért várjuk el, hogy kisdedeket csókolgasson úton-útfélen? Miért kéne akkor is bőkezű szociális ellátást ígérnie, ha egyszerűen nem futja rá? Ma mindenekelőtt azt várjuk el választott képviselőinktől, hogy hazudjanak nekünk, szép szavakkal egy könnyed világ illúzióját csókolják homlokunkra, csak azért, mert képtelennek érezzük magunkat felnőni, és szembesülni a ránk váró feladatokkal és megpróbáltatásokkal. Nem jól van ez így.
 
Ötödször. Tudjátok mi a közös Kóka és Lázár Jánosban? Az, hogy mindkettejüket azért feszítjük keresztre, mert büszkék sikereikre, vállalkozáspártiak és másokat is erre bátorítanak. Nem azért, amiért kéne. Nem azért, mert gyatra közszolgák, és semmit nem tesznek az ország fejlődéséért; nem azért, mert bátorítólag vesznek részt azokban a nyilvánvaló össztársadalmi színjátékokban, amik véglegesítik az alsóbb rétegek teljes leszakadását; nem a képviselői költségtérítés miatt; nem a tisztességtelen pártelnökválasztás miatt; nem a vármegyézés miatt és még sorolhatnánk nagyon-nagyon hosszan... Hanem mert irigyek vagyunk. A helikopter és a siker vállalása miatt. Az önző kapitalizmusukért.
 
 
Egyáltalán nem szeretem Lázár Jánost, és azt kívánom, hogy az általa is képviselt vármegyés-médiatörvényes-alkotmánydegradáló politikai irányvonal bukjon meg, és sose térjen vissza. De mindez nem ér annyit, hogy megtagadjam mindazt a racionalitást, ami elvárja, hogy ez az ország tele legyen vállalkozó szellemű és büszke polgárokkal, akik – legyenek nők vagy férfiak, fiatalok vagy öregek, jászok vagy romák, állattenyésztők vagy brókerek, feltalálók vagy bolti eladók, munkások vagy tanárok – boldogan vállalják hivatásukat és annak gyümölcseit.
 
Máskülönben csak egymás zsebében turkálunk, és fogunk fehérje vörös mint a bolsevik forradalom. Ha tényleg ilyenek vagyunk, akkor maradhat a Nemzeti Együttműködés Rendszere.
 
 
 

12 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://publius.blog.hu/api/trackback/id/tr252757612

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár a... mi is? 2011.03.21. 15:29:16

Olvasgatom én itten a szakmányban kitermelt Lázáros írásokat. Természetesen nagyon rövid idő alatt megásódtak a lövészárkok és a felek egyre csökkenő intenzitással lövik egymást. Már egymást. A lényeg meg sikkad szépen elfele. Úgy egy hónapja írtam ezt...

Trackback: Súúúhanterz (2011/03/17/2.) 2011.03.21. 13:01:34

Alighogy megjelentettük írásunkat Gubcsi Lajosról, újabb levél érkezett hozzánk, ezúttal a FIDESZ sajtótitkárságáról. Gyanítjuk, hogy már FIDESZ berkekben is elterjedni látszik a Súúúhanterz rovat objektív és független látásmódja, mely keresztény szell...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kén-e egy nick? 2011.03.21. 12:25:21

Hát öcsém, azért nem mindegy, hogy valaki a vállalkozásából gazdagodott meg, mint Kóka (hirdetik is a tévében, hogy Kóka jó szomszéd!), vagy összeLOPTA a köztől (azaz tőled - ha adózol - meg tőlem meg a másik 3 millió adózótól), mint Lázár vagy Orbán.

Tudod, úgy én is meg tudnék gazdagodni, ha fizetnék a szállásomat, a kajámat, az utazásomat, a kocsimat, bele a benzint, a telefonomat, a rezsimet (rezsi-met, nem rezsim-et értelemben), valamint felvehetnék 4 évente 19 milliót költségtérítésként (mire, amikor minden költségég egyébként is fizetik?).
Ja, és felvásárolnám a város környékén a földeket, aztán polgármesterként csak oda engednék mondjuk Tesco-t építeni, az én földemre, amit 100-szoros áron adok el a Tescónak.

Ez pusztán erkölcstelen és pofátlan, nem sikeres. És pláne nem tisztességes.

tête d'ange 2011.03.21. 13:36:45

Hú bazdmeg, látom te se láttad még a magyar valóságot.

Próbálnál meg boldog és vállalkozó szellemű lenni, amikor havi 75000 ft-ot keresel háromműszakban, és hajnali 4kor kelsz és éjjel dolgozol, amikor aludni kéne. (ja persze, az ilyen magára vessen, tudom)

Ugyan miért hörült fel ennyire az ország?

Menny vissza bazdmeg ügyeskedni, ne írogass ilyen elképesztő dolgokat.

Táskás Tóni 2011.03.22. 02:07:38

Orbán nem így gondolja mint te, másképp nem szidná a tőzsdecápákat.

martab3 2011.03.22. 14:56:35

A progresszív blogról keveredtem ide.

"Nem azért, mert gyatra közszolgák, és semmit nem tesznek az ország fejlődéséért; nem azért, mert bátorítólag vesznek részt azokban a nyilvánvaló össztársadalmi színjátékokban, amik véglegesítik az alsóbb rétegek teljes leszakadását; nem a képviselői költségtérítés miatt; nem a tisztességtelen pártelnökválasztás miatt; nem a vármegyézés miatt és még sorolhatnánk nagyon-nagyon hosszan... "
Tulajdonképpen én ezért ítélem el őket, meg azért, hogy mennyire nem érzik át, és mennyire nem hiszik el, hogy ebben az országban nagyon sok olyan ember él és dolgozik aki, a minimálbér mellé nem kap a zsebébe semmit. Ha szeretne egy kis mellékeshez jutni, akkor dolgozik hét végén , és a drága magyar vállalkozó esetleg valamilyen járulékmentes jegyet ad neki, ami ugye jól jön a hét végi bevásárláshoz, de nem képez sem táppénz sem járulékalapot.
Ha jól tudom Kóka János is kórházakna szállított orvosi műszereket és azon gazdagodott meg, de lehet , hogy ez csak pletyka volt, meg Lázár János is csak a közszférában tudta eddig kipróbálni magát. Persze abban igazad van, hogy a politikus is munka, és ha jól csinálja valaki akkor azt is rendesen meg kell fizetni.
Nekem az az elvem, ha valaki szebb, jobb, dolgosabb ügyesebb volt nálam és többre vitte ok, csak mindenki adózzon le ez után. Na ebben az országban itt van a legnagyobb baj, az adófizetési morállal. Tudom miről beszélek könyvelőirodám van. Sajnos piefke által is hiányolt protestáns lelkiismeret hiányzik ebből az országból ,de nagyon.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.03.22. 15:16:20

@martab3: Az teljesen világos, hogy ebben az országban a lehetőségekhez képest alacsony az életszínvonal és magasak a társadalmi különbségek. Ugyanakkor nem vagyok meggyőzve arról, hogy ezen bármit is változtat, ha politikusaink folyamatosan ígérgetnek, és igyekeznek nagyon bűnbánónak mutatkozni saját keresetükről, vagyonukról, stb.

Sőt, az az érzésem, totálisan kontraproduktív pontosan az adózási hajlandóságot tekintve, ha ezt a légkört erősítik, hogy a siker valami bűnös dolog - így a magas adózott jövedelem pláne az: egyenesen arcul csapása a "kevésbé szerencséseknek". Márpedig, ha sokat adózni ciki - ráadásul fizetni amúgy sem olyan nagy öröm - nyilván elkezdenek trükközni (lásd képviselői tiszteletdíj + költségtérítés), és ha a nagyok trükköznek, én miért ne tehetném?

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy pontosan az ilyen antikapitalista frázisokkal érjük el, hogy ebben az országban senki nem akar részt venni a közteherviselésben. Persze ettől még lennének adócsalók, és ott van még az állami pazarlás visszafogó ereje is, de az biztos, hogy ráteszünk egy jó nagy lapáttal.

Drout 2011.03.22. 22:46:29

Ervin te sem érted.
Ha egy vállalkozó mond ilyet, pl az ex-Skála vezér, akkor nincs semmi baj.

Egy politikus nem mondhat ilyet, semmilyen szövegkörnyezetben.

44 2011.03.22. 23:22:33

@Szalai Ervin:
Amikor én meghallottam ezt a szöveget, felháborodtam. Kontextusban már más - tudom, szerinted nem jelent mást, szerintem igen. Igen, ez valamiféle konzervatív meggyőződés, amiről nem lepődünk meg túlságosan, ha egy konzervatív párt képviselője mondja.

Csak az a kérdés, hogy vajon ez kapitalizmus-e.

Abban igazad van, hogy ez volt az a munkamorál, ami anno a ma gazdag országokat felhozta (sok más tényező mellett). De azóta azért finomodott kicsit a gondolkodás, és találtak más összefüggéseket is.

1. Például Lázár szavai szerint minden csak anyagiakban mérhető. Ez ellen nagyon könnyű felhozni példaként azt, hogyha valaki főállású anya. Ő azt érte el az életben, hogy van egy jó családja, szerető gyermekei, akik még szintén elérhetnek valamit, stb. Különösebben félretenni nem nagyon tud miből, de hozzáadott valamit a világhoz, nem neveznénk az életét értéktelennek.

2. Lázár szavai szerint csak az értékes, ami a mienk. Ez ellen nagyon könnyű felhozni azt a tényt, hogy a magyarok pazarlóan bánnak a pénzzel: például több milliárdra tehető azoknak a régi típusú ötezreseknek az összértéke, amiket a lakosság nem hozott vissza a bankba, amikor bevonták. Kidobjuk a pénzt az ablakon, ha otthon tartjuk az értékeinket. Gyűjtögetni elég egyszerű dolog, de épp ezért nem mindig azt gyűjtjük, ami értékes, hanem azt, ami van. Valójában nagyon fontos az is, hogy az ember csak olyasmit "kaparjon" össze magának, ami megéri.

3. Számos tanulmányban bizonyították, hogy a pénz nem boldogít, már ha valaki kételkedett volna benne. Lázár szerint azonban akkor is gyarapítani kell a pénzünket, ha már amúgy is van elég, mert különben nem ér semmit az életünk. Ennek semmi értelme, ha valaki megteheti, miért ne foglalkozhatna másfajta értékekkel? Miért kéne mindenkinek tovább növelnie a státuszát? Churchill apja miniszter volt, ő azzal tudta csak túlszárnyalni az apját, hogy miniszterelnök lett. Fel is nézünk rá emiatt. De nem ő volt az egyetlen gyerek, akinek miniszter volt a papája - akiből nem lett miniszterelnök, annak nem ért semmit az élete?

4. Nem mindig az a szegény, aki nem ért el semmit az életben. Létezik például az időskori elszegényedés problémája, illetve sokan azért veszítik el a pénzüket, mert bebukott a vállalkozásuk (ha már a vállalkozószellemről volt szó). Most akkor ő lényegében elért valamit az életben, vagy sem? Mert elért, csak nem maradt belőle semmi. Van-e helye a képviselőtestületben azoknak, akik valamikor, valamiben ügyesek voltak, de azután nem?

5. Nem mindig az a siker, ami rövid távon annak tűnik. Kóka János pályáját például nézhetjük úgy is, hogy ez az ember egy bukott politikus, egy nevetségessé vált ember, és Lázár János is efelé halad. Hiába van Audija, hiába van a gyerekének tízmillió a nevén, én nem bízom egy olyan emberben, aki a fentieket nem volt képes megérteni negyvenéves korára. Ha viszont nem bízunk benne, akkor lényegében Lázár abban bukik meg, amit a legfontosabbnak tartott, amire rááldozta az életét: a politikában. Akkor neki most ennyit ért az élete? Néhány Audit, meg pár perc közfigyelmet?

Mindezt bárki beláthatja pár perc gondolkodás után, Lázár képtelen volt rá. Lázár abban a kispolgári gondolkodásban nőtt fel, amiben a fiú viszi a pénzt, a nő pedig a szépséget, és valahogy kimaradt az életéből az elmúlt ötven évben lezajlott emancipáció. Valahogy elkerülte a figyelmét, hogy manapság már nem elsősorban a pénz dönt, hogy a lányos anyáknak semmi beleszólásuk nincs abba, hogy a lányuk kihez megy hozzá, stb. Lázár hülye. Akkor most Lázár Jánosnak ennyit ért az élete? Hogy egy üresfejű tisztviselő lehetett egy közhivatalban, ha mégoly jól fizetett is?

Ez a beszéd továbbra is sérti a fülem. Egyetlen embert sem lehet értéktelennek tartani, egy gyilkos sem volt teljesen értéktelen, csak már nem bízunk meg benne, jó okkal. Ha Lázár ezt nem tudta felmérni, akkor nem tudom, mihez is ért valójában.

Persze lehet, hogy Lázár úgy gondolja, van Magyarországon X millió ember, akinek ez a beszéd tetszik. Ebben az esetben Lázár lehet egy sikeres politikus, de attól még maga a nézetrendszer ostoba marad.

Szalai Ervin · http://publius.blog.hu/ 2011.03.22. 23:54:18

@44: Egyrészt lájk. Másrészt szerintem ott látjuk másként a beszédet, hogy itt szerintem nem csak pénzről van szó: aki szeretne valamit elérni, az tegyen is érte - mind1, hogy ez pénz, gyerek, utazás, több mozgás, jobb munkahely, más szakma, stb.

Aki erre nem képes, az "annyit is ér", tehát ne várja el, hogy mások megcsinálják helyette. Ez nagyon keményen kapitalizmus, lehet nem szeretni, de legalább igazságos, és önkéntes teljesítményre épül. (Idáig 1.,2. és 3.)

(4.) Ugyanakkor - igazad van - vannak olyan élethelyzetek, amikor erre képtelen vagy (pl. súlyos baleset után), ilyenkor lép életbe legvégső esetben az állami szolidaritás. Az időskori szegénységgel kapcsolatban azért azt fontos megjegyezni, hogy ez nagyrészt köszönhető a kvázi-állami nyugdíjrendszernek (öngondoskodás hiánya az előző generációknál), ill. ez jóval alacsonyabb mint a gyermekszegénység Magyarországon. Ha vannak, akik igazán ki vannak szolgáltatva, és semmiféle kapitalista elvárásunk nem lehet velük szemben, azok ők. Gyakorlatilag mégis leszarjuk, mert nincs szavazati joguk, nem tudnak tüntetni, stb.

(5.) Én mindenkire rábízom, milyen célokat fogalmaz meg magának, de azokért tegyen, tartsa fenn magát és játsszon tisztességesen.

Összegzésképpen NEM TUDOM, Lázár mire gondolt, amikor ezeket mondta, DE számomra ez a szöveg ezt jelenti. És az meg elképesztően kiábrándító, milyen kritikákat fogalmaztak meg vele szemben.

Abban valószínűleg igazatok van, ha már élesen fogalmaz, tette volna pontosan.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.03.24. 01:30:11

Látom, nem csak a fidi hónaljában vannak olyanok, akik nem fogják fel, mi az erkölcsi konklúziója annak a kijelentésnek, miszerint valaki élete nem ér semmit.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2011.03.27. 10:29:47

@Szalai Ervin: Félreértettem, mert félrevezettek. Bizony ez történt!

Doberdo 2011.03.27. 17:39:35

Van azonban egy nagy baj ezekkel a vállalkozó politikusokkal. Ez a vállalkozás bizonyítottan
személyesen a Zorbánviki vállalkozása, akár hogyan is próbálunk Lázárra nézni, már a ciklus legelején kijelentette, hogy a Fidesz parlamenti frakciója Orbán kezében van. Orbánról pedig messze ordít, hogy nem érdekli semmi csak a saját hatalmának fenntartása.
süti beállítások módosítása